Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#55801) ubyegon2 válasza lajos0001 (#55800) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Bocs, most nézem, hogy egy NAS és tároló célokr használatos HDD-ről futtatod a rendszereket, nincs több kérdésem. :N

[ Szerkesztve ]

(#55802) lajos0001 válasza ubyegon2 (#55799) üzenetére


lajos0001
tag

"Egyébként ha ennyit olvastál a fájlrendszerekről, fura, hogy az ext fájlrendszerekről nem olvastál"

Nem fura. Amit leírtam, több évvel ezelőtt és több év alatt összeszedett információk/tapasztalatok. Akkor linux-szal még nem foglalkoztam, wines dolgokhoz meg elég volt a fat+ntfs ismeret. A linuxos korszakom sokkal újabb keletű és sokkal rövidebb, nyilván nem ismerek sok mindent.

(#55803) mefistofeles

Gyerekek, ha adott egy gép egy 120 Gb-os SSD-vel és egy 1 Tb-os merevlemezzel ami teljes egészében linux lesz akkor jól gondolkodok ha a teljes SSD lesz a / és a merevlemezre kerül a home és swap?

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55804) lev258 válasza lajos0001 (#55800) üzenetére


lev258
veterán

Amennyire tudom, a naplózás akkor tud hasznos lenni, ha pl. fájlrendszer sérülés történik és szeretnéd visszanyerni az adatokat. Nekem nemrég egy 1TB-s külső merevlemezem járt így, amin ext4 volt, sok adattal. És mindent vissza tudtam hozni.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#55805) growler válasza mefistofeles (#55803) üzenetére


growler
őstag

Szerintem pocsékolás lenne 120 GB-ot csak a /-nek adni.
Normál esetben: 15 max. 20-GB / a többi: /home
1 TB Adat + x GB SWAP

(#55806) mefistofeles válasza growler (#55805) üzenetére

Köszi!
A merevlemezt hová csatoljam és mint mi? Eddig inkább dual rendszereim voltak és egy lemezen intéztem a linuxot.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55807) ubyegon2 válasza mefistofeles (#55803) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ahogy azt growler írta, én annyiban csinálom másképp, hogy ekkora helyen 15GB hagyom a /-en belül a /home-ot, nincs külön, mert az 1 TB-s HDD-re megy úgyis minden letöltés.

Nincs értelme több helyet adni a Linuxnak, a fennmaradó helyet felosztottam 15 gigákra és azokra is Linuxokat rakok, tartalékrendszer no meg kipróbálásra is kell a szabad partíció!

A HDD-t az FSATB-ban intézd, itt le van írva minden.

[ Szerkesztve ]

(#55808) #21078528 válasza mefistofeles (#55803) üzenetére


#21078528
törölt tag

/home-ot ne tegyél HDD-re ha van SSD, lassítja a mindennapi munkát...

(#55806): bárhová csatolhatod, nekem a gyökér alá van, ha meg követed a UNIX szokásokat, az /mnt alá csatolod.

[ Szerkesztve ]

(#55809) Frawly válasza lajos0001 (#55781) üzenetére


Frawly
veterán

Nincs biztonsági kockázata, ha windowsos partícióra telepítesz programokat. Vagyis elméletileg van, mert a FAT32 és Linux alatt az NTFS nem kezeli a jogosultságokat, de nem hinném, hogy bajod lenne belőle gyakorlatilag. Viszont nem érdemes. A Linuxnak külön előnye, hogy nagyon fejlett fájlrendszerei vannak, sokkal gördülékenyebbé teszik a lemezműveleteket, nem töredeznek. Ha nem használod ki ezt, akkor elesel a Linux egyik legfőbb előnyétől.

A partíciókat nem kell túlszaporítani, egy FAT32 az EFI bootnak, egy NTFS (ne FAT32 legyen, lassú, túlzottan töredezik, nem kezeli a jogosultságokat, túl sok memóriát emésztenek fel a FAT-táblák, maximális fájlméret max. 4 giga, ami ma már kevés) a Windows rendszernek, esetleg még egy NTFS a windowsos adatoknak, egy Ext4 a linuxos rendszernek, egy Ext4 a linuxos adatoknak és kész. Swap partíció nem kell (már csak azért sem, mert 16 giga RAM-ot írtál, és mivel nekem is annyi van, így tudom, hogy Linux alatt az bőven rengeteg, soha nem fogja használni a rendszer a swapot). Ha mégis kell swapfile, azt létrehozol valamelyik Ext4-es partíción, és felcsatolod /etc/fstab-ban, ennek külön előnye, ha kiderül, hogy kicsi a swapfájl, akkor bármikor létre tudsz hozni nagyobbat, partíciónál sokkal kínosabb a méretét tologatni.

A linuxos programokban lehet bízni, főleg, amelyek a tárolóban vannak. Nem fognak rosszindulatú forgalmat generálni kifelé. Ez nem Windows, ahová mindenféle Hekker Pisti ad ki trójaikat meg malware-eket. Mivel a tárolóban ingyenes és opensource programok vannak, azoknak nem érdekük a spílerkedés a háttérben, nem nyernének vele semmit, csak elveszítenék a velük szemben támasztott bizalmat. Eleve a nyílt forráskód miatt belebukna a szerző, mivel a forráskódba bárki belenézhet, és ha csak egy unatkozó ember is kiszúr benne valamit, abból botrány lesz, így nem éri meg backdoort és hasonlót belerejteni, alapból nem ilyen műfajban indulnak az opensource szoftverek.

(#55810) BoB válasza mefistofeles (#55806) üzenetére


BoB
veterán

Nem kötelező fixre csatolni, fájlkezelő is felcsatolja neked menet közben.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#55811) Frawly válasza lajos0001 (#55800) üzenetére


Frawly
veterán

Na, 16 giga RAM mellett, ilyen modern gépen marha sürgősen gyaluld le nem csak a FAT32 partíciókat, de az XP-t is nagyon nagy ívben. Eleve morbid ma már Windowst FAT32-re telepíteni, magában biztonsági kockázat és baromi lassú is a nagy töredezési hajlam miatt, másrészt a 16 giga RAM-ból kb. 3-3,5 gigát fog csak látni az XP, pazarlás a köbön. Plusz nem csak az, hogy az XP nem támogatott a MS részéről (csak ilyen POSReady ökörködés lesz 2019-ig), hanem a szoftverek sem támogatják már (se új böngésző, se új játékok, nincs driver új hardverekhez, nincs SSD-n TRIM-kezelés, se NVME boot, nincs rendes Blu-Ray vagy TPM támogatás, nincs DirectX 9-nél újabb DX szabványok támogatása, szar hálózati kód, idejétmúlt grafikus felület, szar memóriakezelés, agyonswapolási hajlam).

Windowsnál min. Win7-et érdemes használni, még inkább Win10-et, ha annyira Windows kell. Mindenképpen NTFS-sel, mivel fejlettebb fájlrendszer a FAT32-nél, az előző hsz.-ben leírtam miért. Bár ha beéred XP-vel, az annak a bizonyítéka, hogy Windowsra sincs igazából szükséged, elég lenne a Linux magában.

Linuxnál meg nem véletlen alapértelmezett az Ext4. Nem naplóz sokkal többet, és a naplózás az adatok biztonsága, visszaállíthatósága miatt van, nem lassítja a lemezműveleteket. Még SSD-n is megéri használni a naplózást, nem hogy HDD-n.

(#55812) lajos0001 válasza lev258 (#55804) üzenetére


lajos0001
tag

Köszönöm, ezt értem.

(#55813) growler válasza BoB (#55810) üzenetére


growler
őstag

Üdv.!
Ha egy csatolt, de az adott munkamenet alatt kevésbé használt HDD-n
a "Meghajtóbeállítások"-ban aktiválom a készenlétbe állítást, akkor a
beállított idő után leállítja a lemezek pörgését, vagy csak egy jóval
alacsonyabb fordulatra állítja be ? [link]

[ Szerkesztve ]

(#55814) King Unique válasza growler (#55813) üzenetére


King Unique
titán

Készenléti állapotban teljesen leáll a merevlemez. Na meg rendszerint eleve fix fordulatszámon pörögnek, tehát nyilván nem csökkenti pl. a harmadára.

(#55800) lajos0001:
Annál még lehet meg lehetett oldani, de már ott is NTFS volt az alapértelmezett a telepítőben, ha jól emlékszem. Az újabbaknál pedig már megkövetelt a rendszerpartíciónál. Amúgy csatlakozva az előttem szólókhoz, tényleg nem sok értelme van manapság a FAT32-nek, illetve az említett régi OS-nek.

[ Szerkesztve ]

(#55815) mefistofeles

Minden oké de egy felcsatolt lemez csatolási pontját, hogy tudom megváltoztatni? (működik de nem logikus ahová csatoltam)

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55816) growler válasza King Unique (#55814) üzenetére


growler
őstag

Köszönöm ! :)

(#55817) lajos0001 válasza Frawly (#55809) üzenetére


lajos0001
tag

Köszönöm a részletes választ.
"A linuxos programokban lehet bízni, főleg, amelyek a tárolóban vannak." Nem is ez volt a gondom, tisztában vagyok az opensource mibenlétével, viszont használok olyan windowsos dolgokat is, amelyeknek ellenőrzötten nincs linuxos alternatívája. Wine környezetben pedig ezeknek csak egy része működik, azok sem kifogástalanul, amint az várható volt (a playonlinuxot megnéztem, reálisan nem jön szóba), így a maradék esetében marad a duál boot. A windows 8 - 10 nevű spyware-rel nem kívánok kínlódni, túl sok gond van vele, és ezeknek csak egy része orvosolható reálisan. A windows 7-et használtam hosszú ideig hivatalból, nem tetszett. Gondolkodtam azon, hogy virtuális gépre teszem a windowst linux alatt, de érdemben nem látok komoly különbséget (igaz, virtuális gépekkel nincs sok tapasztalatom). Az xp általad felsorolt hibalistája nem új számomra, viszont ezek nagy része számomra eleve fel sem merül problémaként (pl. ssd nincs, nem is lesz, így pl. a trim hiánya nem probléma (bár még az is megoldható lenne xp alatt is), blu-ray biztosan nem lesz (nincs miért), nem játszom, így a directx10-12 hiánya sem gond, a grafikus felülettel önmagában semmi gondom nincs, a védelmemről tudok gondoskodni, és még sorolhatnám, de fölösleges).

"Bár ha beéred XP-vel, az annak a bizonyítéka, hogy Windowsra sincs igazából szükséged, elég lenne a Linux magában." Én ilyen merész kijelentést látatlanban nem tennék...

[ Szerkesztve ]

(#55818) ubyegon2 válasza mefistofeles (#55815) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezt valahogy kérdezd meg másképpen, mert nem értem, mire gondolsz! :N

(#55814) King Unique

Nem emlékszem már pontosan, de a csatolt lemeznél is leállítja?

[ Szerkesztve ]

(#55819) mefistofeles válasza ubyegon2 (#55818) üzenetére

Ahogy korábban is említettem, felcsatoltam egy HDD lemezt de később rájöttem, adhattam volna logikusabb csatolási pontot is. Tehát van egy a rendszerbe felcsatolt merevlemezem aminek szeretném megváltoztatni a csatolási pontját.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55820) BoB válasza growler (#55813) üzenetére


BoB
veterán

[link]

1-től 255-ig lehet állítani az agresszivitását az áram spórolásnak, 1 a legagresszívabb, 255 teljesen kikapcsolja.

Pillanatnyilag hogy áll ellenőrizhető:
# hdparm -B /dev/s??
Kérdőjelek helyére mehet a megfelelő betűjel.

Más érték beállítása:
# hdparm -B 254 /dev/s??

Csak az 1 és 127 közötti értékek teszik lehetővé a lemezek leállítását.

Én személy szerint mindig a legnagyobb értékre veszem a HDD energiamegtakarítását, mert a legkárosabb az eszköz élettartamára nézve a leállítás-indítások.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#55821) #21078528 válasza mefistofeles (#55819) üzenetére


#21078528
törölt tag

Átírod az /etc/fstab fájlban.

(#55822) growler válasza BoB (#55820) üzenetére


growler
őstag

Köszi szépen neked is !
Tehát az ilyen ritkábban használt eszköznél a kézi csatolás ill. leválasztás az ajánlottabb ?
SATA-s eszközről van szó !

(#55823) Flowtation


Flowtation
őstag

Sziasztok!
Adott egy régebbi freecom egylemezes nas, amit kényszerből usb-n keresztül használok az itthoni omv-s gépen, mint megosztott meghajtó/mappa. Eddig minden rendben volt vele, mára viszont megbolondult, hajtotta a procit, meg nem lehetett róla lejátszani sem. Se samba, se NFS, szóval nem ezekkel lehet a gond. Ráraktam a desktopra, és átmásoltam róla mindent egy másik lemezre. Ekkor tűnt fel, hogy azokat az állományokat nem tudta másolni amik az utóbbi kb. két napban kerültek rá. Pl. szombaton letöltött anyagok nem érhetők el, nem lehet másolni, sőt megnézni sem a médiaállományt. Másoláskor, lejátszáskor kattog a fej szabályos időközönként. Egyéb anyagok mennek róla simán.
Namost Gparted-el (Mint KDE) ellenőriztem, de az semmit (hibát) sem adott ki, lefut kb 7 másodperc alatt.

Milyen progik, terminal parancsok vannak ellenőrzésre? Szeretném átnézni és ha még használható akkor visszarakni, amíg nem lesz meg a másik gép.

Előre is köszi!

szerk: esetleg olyan parancsnak is örülnék akkor , amit az omv alatt is tudok használni, ugyanígy a lemezekre.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#55824) CPT.Pirk válasza Flowtation (#55823) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A hard disk sentinel Linuxos verzióját terminálból megnézném. Meg még azt hiszem a hdparm is erre van.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#55825) ubyegon2 válasza Flowtation (#55823) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

smartmontools szerintem jó lenne erre a célra, live Linuxról is lehet használni. Közben beugrott, hogy van grafikus frontend is a GSmartControl. tutorial

Ez tuti fut omv alatt is.

(#55822) growler

Amit ritkán használsz, ne csatold fel FSTAB-ban semmiképpen :N , fájlkezelőben amúgy is 1 kattintás a csatolása.

(#55819) mefistofeles Logikusabb csatolási pontot! ;] Ugyanúgy visszacsinálhatod az FSTAB-ban, ahogy a kolléga is említette. Bármit csinálhatsz vele igazából. :) Arra figyelj, hogy a letöltő helyeknél az elérési út megfelelő legyen. Én már szívtam meg helytelen meghatározás miatt, el is kezdte újra tölteni az összes Linux iso torrentemet! ;)
A Debian nem ugyanott tartja a csatolt meghajtókat, mint a Mint és én ezt elfelejtettem, mikor az FSTAB-ot szerkesztettem. Sajnos pont ebben akkor már volt rutinom és bizony rutinból telepíteni és konfigolni néha ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#55826) Flowtation válasza CPT.Pirk (#55824) üzenetére


Flowtation
őstag

Na meg is van:

HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : SAMSUNG HD501LJ
HDD Serial No: S0MUJ1EP902496
HDD Revision : CR100-11
HDD Size : 516064 MB
Interface : JMicron USB/ATA
Temperature : 45 °C
Highest Temp.: 61 °C
Health : 0 %
Performance : 100 %
Power on time: 751 days, 8 hours
Est. lifetime: 0 days
Failure Predicted - Attribute: 5 Reallocated Sectors Count,
Count of sectors moved to the spare area. Indicate problem with the disk surface or the read/write heads.
There are 1024 bad sectors on the disk surface.
The contents of these sectors were moved to the spare area.
Based on the number of remapping operations,
the health of the disk was decreased in different steps.
1931 errors occured during data transfer.
In case of sudden system crash, reboot,
blue-screen-of-death, inaccessible file(s)/folder(s),
it is recommended to verify data and power
cables, connections - and if possible try different cables to prevent further problems.
More information: http://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php
Replace hard disk immediately.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.

Úgy néz ki kuka a lemez. Ezen még segít ha formázom? Valmint van még valami opció a HDS-hez egy kis bővebb infóra, nem mintha ennyi nem lenne elég! :((

(#55825) ubyegon2

Köszi, megnéztem ezt is, de az eszközöm nem támogatja a SMART ellenőrzést. Vagy én vagyok a béna.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#55827) CPT.Pirk válasza Flowtation (#55826) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Minden benne van. Ezen már a szenteltvíz sem segít, eltávozik az örök bitmezőkre...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#55828) ubyegon2 válasza Flowtation (#55826) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Fene se tudja, hogy a smartmontoolsnak számít-e, hogy van smart támogatás, végül is a HDS is ugyanúgy olvassa az adatokat.

Az a vinyó már elég kampeca, a hőmérséklet és a többi érték se túl jó.

Ezt nézd át a badblock-ok kiiktatásához és ha megvagy, tároló lemeznek még jó lesz az szerinte, de rendszerlemeznek már biztosan nem.

ez a parancs a lényeg amúgy, nemrég használtam, így a betűjeleket helyettesíts be:

~ $ sudo badblocks -v /dev/sdc1

Ja és nézd meg a bios-ban, nincs-e kikapcsolva a smart!

A HD Sentionel egy szuper program, csak Linux alatt nem ér semmit, Win alatt nekem már javította a kampeca közeli WD Black vinyómat, amit kishíján kinyírt egy rossz táp. Destruktív felület ellenőrzés kéne neked is, de ahhoz Win kell. Viszont ez az előbbi parancs is kizárta a rossz sectorokat a nemrég ellenőrzött lemezről, de ha már nagyon rossz, úgyis lesznek hamar újabbak.

[ Szerkesztve ]

(#55829) Flowtation válasza CPT.Pirk (#55827) üzenetére


Flowtation
őstag

jaja. Jól szolgált, 6-7 éve kaptam tesómtól, ő is használta előtte, ráadásul egy nem szétszedhető nas, szóval ez van, sorozatok vannak rajta, amit tudtam, mentettem. Elmorzsolunk egy imát, egy perc csend, aztán megnézem mennyire nem szétszedhető... ;] egyszer mindent szét lehet szedni...

#55828) ubyegon2

Köszi, ezt még megnézem, aztán megy ameddig megy.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#55830) #21078528 válasza Flowtation (#55826) üzenetére


#21078528
törölt tag

A formázás nem segít...
A HDSentinelre azért nem tenném fel az életem (az én Samu HDD-mre kb. fél éve írja, hogy 18 napja van hátra), de mondjuk az 1024 badsector nem néz ki jól...
A SMART támogatást így tudod ellenőrizni: smartctl --info /dev/sdX | grep 'SMART support is:'

(#55831) Flowtation válasza #21078528 (#55830) üzenetére


Flowtation
őstag

Nekem erre nem adott ki semmit. A gsmartcontrol irja, hogy a smart nem enabled, a másik kettőre meg igen. Egy ssd, meg egy lg külső vinyó. De írtam is, hogy öreg már a cucc.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#55832) mefistofeles válasza ubyegon2 (#55825) üzenetére

Hát valamit elbaszarintottam. :W

Nem jól csatoltam tuti, de valami más kaka is van.
Ha megnyitom a gparted progit az alábi üzenettel nyílik:
"Az illesztőprogram-leíró szerint a fizikai blokkméret 2024 bájt, de az a Linux szerint 512 bájt."

Ha ezen túllépek akkor a következő hibaüzi:

"1 partíciókra írás történt ezen: /dev/sdh, de nem lehetett a kernelt a változásról értesíteni, valószínűleg azért, mert használatban vannak. Ennek eredményeként a régi partíciók maradnak használatban. Indítsa újra a rendszert most, további módosítások végrehajtása előtt."

Mindez egy tiszta telepítés és kézi particionálás után. A HDD-t a gparted látja de a fájlkezelőben nincs.
Az a gáz, hogy egy tök szokványos telepítést csináltam amit már 100x. Ilyen hibaüzim sosem volt még...... Mi lehet a gáz?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55833) ubyegon2 válasza mefistofeles (#55832) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nemrég nekem is ezeket irkálta a gparted, a rendszer újrainditása után nem volt semmi gond. Ha megnézed itt is azt írja!

Amíg a gparted ül a lemezeken, addig más nem fogja látni őket, főleg a fájlkezelő nem!

Inditsd újra, lehet, hogy többször is kell, nincs itt gond. Mondjuk nem egy fontos HDD volt, így már nem emlékszem mi lett a vége, de azt tudom, hogy tudtam utána formázni, de az is lehet, hogy újra kellett csinálnom a particiós táblát.....nem akarok hülyeséget mondani, inkább várjunk hozzáértőbbre, de attól az újrainditást csináld meg, abból baj nem lehet, a gparted addig úgysem hajt végre semmit, amíg nem OK-zod le véglegesen.

[ Szerkesztve ]

(#55834) #21078528 válasza Flowtation (#55831) üzenetére


#21078528
törölt tag

Valamit azért kéne írnia, ugye az X-et behelyettesítetted?

(#55835) King Unique válasza ubyegon2 (#55818) üzenetére


King Unique
titán

Annál is kellene, ha be van állítva rá. Meg, ha az APM olyan értéken van gyárilag, vagy olyanra van állítva, ami nem zavar bele a készenléti mód működésébe.

(#55826) Flowtation:
Ennyi szektorhibával és 0%-os kondícióval ezzel már rendszerint nem sok mindent lehet kezdeni. Illetve egy ilyen állapotú lemeznél már a teljes formázásnak és a felületi teszteknek sem igazán van értelme. A HDS-nek a windowsos verziója úgymond a fullos, ellenben a DOS és Linux változatból a grafikus felület mellett egyéb funkciók is hiányoznak. A smartmontools és társai programok meg valószínűleg azért nem tudják kiolvasni a meghajtó állapotát, mert USB-s csatlakozásnál nem minden vezérlőt támogatnak (példa).

[ Szerkesztve ]

(#55836) Flowtation válasza #21078528 (#55834) üzenetére


Flowtation
őstag

be igen, sdc-re és sdc1-re is. Egész pontosan ezt:
smartctl --info /dev/sdc | grep 'SMART support is:'

persze elírtam, nincs is sdc. :B :B ..de sdb-re se ír semmit, rövidebb parancsra ezt:

lorinc@lorinc-desktop ~/HDSentinel $ smartctl --info /dev/sdb
smartctl 6.5 2016-01-24 r4214 [x86_64-linux-4.8.0-53-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x07ab:0xfcbf (0x000)]
Please specify device type with the -d option.

Use smartctl -h to get a usage summary

Az lg külső vinyóra (sdd) sem megy a parancs, csak a rövidebb. :F Valami a grep-el nem oké gondolom.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#55837) mefistofeles válasza ubyegon2 (#55833) üzenetére

A gpartedet csak kiváncsiságból nyitottam meg de újraindítás után dettó a hibaüziket hozza, A HDD pedig természetesen nem látható. Ha kell simán formázom meg minden de nem tudom mi a gáz.....
Istenem én láma... minden oké volt de nekem nem volt elég logikus a csatolás...... idióta :W

Gyakorlatilag tiszta a rendszer szóval akár újra húzom az egészet 10 perc alatt csak biztos lennék benne, hogy jó lesz

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55838) #21078528 válasza Flowtation (#55836) üzenetére


#21078528
törölt tag

Igen, sajna USB-n nem biztos hogy müxik, a -d után megpróbálhatod megadni a vezérlő típusát manuálisan, ha tudod...

(#55839) ubyegon2 válasza mefistofeles (#55837) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

King Unique kolléga hátha mond valami okosat erre, de halványan arra emlékszem, hogy a gpartedban csináltam új particiós táblát a lemeznek, de ez amúgy egy bad sectoros lemez volt wines fájlrendszerrel, szóval csak tárolónak akartam megcsinálni, nem állandó benn lévő lemeznek!

(#55835) King Unique

Köszi az infót! Nem emlékeztem erre. :)

A kollégánál meg nem láttam, hogy 0 százalékos a lemez meg azt se, hogy USB-s. Az már akkor tényleg kampeca!

[ Szerkesztve ]

(#55840) Flowtation válasza #21078528 (#55838) üzenetére


Flowtation
őstag

Azt hiszem a javát már kiderítettük, meg aztán ezt a vezérlő típust se tudom... :R

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#55841) mefistofeles válasza ubyegon2 (#55839) üzenetére

Nálam bad sector kicsukva, hibátlan meghajtók tisztára gyalulva....

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55842) mefistofeles

Faxom tele... mérgemben mindjárt leradírozok mindent és újrarakom....
Most már csak azt mondjátok meg, hogy ha megcsinálom a sima telepítést ssd-re és utólag csatolom a HDD-t akkor elvileg jó lesz e?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55843) #21078528 válasza mefistofeles (#55842) üzenetére


#21078528
törölt tag

Én mindig előre legyártom a partíciókat vmi Live rendszer alól, de telepítés közben is beállíthatod.
Nyilván telepítés után is tudod szerkeszteni az fstabot, de ez nem túl praktikus, ha engem kérdezel...

(#55844) mefistofeles válasza #21078528 (#55843) üzenetére

Én sem utólag, hanem telepítés közben "gyártottam le" a particiókat.........

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#55845) ALFA


ALFA
senior tag

Urak (hölgyek ??), vészhelyzetet érzek, ezért kérnék pár tanácsot, hogyan készüljek fel a rosszra.

Meg lettem fenyegetve, hogy év végére valami NAAAaaagyon jó megoldást kell találni "IT" ügyben, mert nagy családi összejövetel lesz - vaalmi karácsonyi ünnepeket emlegettek, de most nem rémlik, mi az.

A lényeg, hogy bárki jön és bármilyen gépet hoz magával, csatlakozni tudjon egy hatalmas tárolóhoz a neki tetsző oprendszerrel.

Az egyik javaslat szerint két nagy hdd-ről lesz szó, az egyik van használatban sokféle partícióval, a másik a tartalék, amire legalább naponta át kell menteni az adatokat.
A másik javaslat szerint valamilyen automata tükrözéses módszer kell - oda be lehetne vonni az illető kütyüjét és személyes tárhelyét is.

Elvileg a pénz nem akadály, mert nem én fizetem, de valamiért nekem kell majd felügyelnem, mert az én szobámban akarják hagyni, így az biztos, hogy a felségterületemre pályáznak.

Ötletek helyett inkább működő megoldásokat várnék. :P

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#55846) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok! Mint-en megoldható, hogy hetente csináljon egy backup-ot a rendszer? Köszi!

(#55847) Dave™ válasza ALFA (#55845) üzenetére


Dave™
nagyúr

Vegyél egy Synology NAS-t.

(#55848) growler válasza jackal79 (#55846) üzenetére


growler
őstag

Szia !
Ha rendszermentésre gondolsz, akkor "Systemback"
[link]

(#55849) #21078528 válasza ALFA (#55845) üzenetére


#21078528
törölt tag

Veszel egy NAS-t! ;)
A két HDD-t beekecseled egy normálisabb PC-be, RAID1-be rakod őket, Sambat pakolsz rá.
Vagy telepítesz rá célszoftvert, FreeNAS, NAS4Free, OpenMediaVault. Az első kettőhöz kell egy minimális FreeBSD ismeret, az OMV Linux.

(#55850) Flowtation válasza ALFA (#55845) üzenetére


Flowtation
őstag

Én is az OMV-re szavaznék. Nekem ez fut itthon, egy debian alapú nas szoftver, tud sambat, nfst. Megfelelő autentikáció kell és kész. Win, linux lefedve, a mac-nek nem tudom mi kell, nálunk nincs olyan, nem olyan a család. ;]

Na komolyan. OMV alatt nfs megosztást meg lehet úgy adni, hogy 192.168.1.0/24, tehát aki ezen a hálón van, az eléri a megosztást, persze ha van hozzá felhasználó azonosítás, akkor azt is meg kell adni. Persze megoldható a "vendég" hozzáférés is, gondolom. Az OMV elfut egy lájtos gépen is, nekem athlon 64 x2-n fut, 1 gb rammal. Van topicja is.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.