Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2401) Amper válasza hektor24 (#2400) üzenetére


Amper
tag

Elvileg az UHU DVD-ről el tudod indítani a telepített linuxodat, utána grub-install /dev/sda.
A beállításokon pl. a /boot/grub/menu.list szerkesztésével tudsz változtatni.

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#2402) Lolek


Lolek
aktív tag

Sziasztok,

Két kérdésem lenne:

- teljesen kezdő vagyok linuxba (kb egyszer telepítettem eggyet és kész), a kérdésem, hogy melyik használjam. Meg szeretném tanulni.
- olyan linuxos tűzfalra lenne szükségem amibe lehet sávszélességet is korlátozni ip-re.

Köszi előre is a válszokat.

(#2403) Amper válasza Lolek (#2402) üzenetére


Amper
tag

Ha nem csak játszadozni akarsz vele, akkor én a debian-t ajánlanám, mivel az az alapja sok közkedvelt disztribúciónak is. Javaslom, hogy csak az alap rendszert telepítsd fel először, utána pedig csak azokat a programokat, amelyekkel ismerkedni szeretnél. Elsőként szükséged lesz egy jó fájlkezelő programra, meg szövegszerkesztőre pl.:''mc''. Remélem nem sértek meg senkit azzal, hogy nem a ''vi''-t ajánlom.
Mellé egy másik partícióra egyéb célokból és kikapcsolódásként egy ubuntut vagy uhu-t lehetne telepíteni. Ezek alapja is debian.
Tűzfal tekintetében az iptables rejtelmeibe kell beleásnod magad. Az tud mindent.
Sok sikert hozzá!
;)

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#2404) ngabor2 válasza Amper (#2403) üzenetére


ngabor2
nagyúr

egy kezdőnek még mindig nem ajánlanám teljes szívvel a debet. nemrég telepítettem, és már nem vagyok kezdő, mégis jópár helyen sikerült megakasztania. választhattam, vagy tökölök vele jópár órát és felhozom a ''nagyjából használható, de optimális'' szintre, vagy teszek helyette Ubuntut, és sokkal rövidebb idő alatt elérek a ''jól használható, de nem feltétlen optimális'' szintre. ez utóbbit választottam.

az iptables tud portonkénti sebességet is állítani? pl. meg lehet vele csinálni, hogy ftp kifele csak 5k-val menjen?

(#2405) Amper válasza ngabor2 (#2404) üzenetére


Amper
tag

[link]

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#2406) dr_strange válasza Lolek (#2402) üzenetére


dr_strange
senior tag

Attól függ, mit jelent a ''meg szeretném tanulni''. Ha olyan típus vagy, aki _nem_ kezdi el a linux anyukáját szidni az első felmerülő problémánál (legyen az a felhasználó, a program vagy a disztribúció hibája), hajlandó egy folyamat megtanulásához, egy probléma megoldásához dokumentációt olvasni, fórumokat bújni, kísérletezni, akkor ajánlható a gentoo, a debian, a slackware is akár.
Ha a ''meg akarom tanulni'' annyit jelent, hogy ''nagyjából tisztában akarok vele lenni annyira, hogy meg tudjam vele nézni a filmjeimet meg netezzek'', akkor inkább ubuntu, fedora, simlpy mepis, pclinuxos stb.

Nota bene: NEM állítom, hogy a második pontban említett disztrókkal nem lehet ugyanúgy elmélyedni a linux legmélyebb lelkivilágában, mint az elsőben felsoroltakkal. Csak esetleg hamarabb remélhető velük korai sikerélmény. Vagy nem. Én pl a gentoot elsőre tettem fel annak idején, pusztán azzal, hogy pontosan követtem a telepítési leírást. Valószínűleg csak szerencsém volt, nem volt semmi egzotikus hardver a gépemben stb., de akkor is.

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#2407) hektor24


hektor24
aktív tag

Sziasztok!
UHU-Linux 2.0 DVD-t szeretnék telepíteni. Van a gépemben egy Maxtor 250GB SATA1-es winchester, amin a Windows XP van és egy Maxtor 250GB SATA2-es merevlemez, amire az UHU-Linuxot tenném (ez utóbbi teljesen üres). Az UHU-Linux telepítőjének megadtam, hogy a SATA2-es winyóra települjön, viszont a GRUB-ot hova kell telepítenem, szintén a SATA2-esre vagy a SATA1-esre, ahol a WinXP van? Működőképes indítómenüt szeretnék, hogy tudjak választani melyik rendszer induljon éppen. (Abszolút kezdő linuxos vagyok) Előre is köszönöm a segítséget!!!!!

(#2408) dr_strange válasza hektor24 (#2407) üzenetére


dr_strange
senior tag

Ha az elsődleges merevlemez master boot recordjába telepíted a GRUBot, gépindításkor az jön be elsőnek. A grub menüjében így meg tudod adni a gépen lévő összes oprendszert, a windowst is.
Lehet, hogy így telepítve a grubot az uhu automatikusan megtalálja és beírja neked a gépen lévő oprendszereket a menübe, mint pl az ubuntu teszi. Ezt nem tudom, mert még életemben nem használtam UHUt. De ha nem így tenne, a grub menüje akkor is szerkeszthető utólag, annak mikéntjéről leírások tucatjai találhatók netszerte.

Remélem, segítettem.

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#2409) sámli


sámli
csendes tag

Sziasztok

Szeretném a fix.tv live adásainak egy részét felvenni, tudnátok megfelelő programot ajánlani?

(Ubuntu 6.06)

Előre is köszönöm.

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2410) Jester01 válasza sámli (#2409) üzenetére


Jester01
veterán

Fogalmam sincs hogy jön a fixtv, de látatlanban az mplayer jó lesz neked ;)

Jester

(#2411) sámli válasza Jester01 (#2410) üzenetére


sámli
csendes tag

Windows media DSL stream.

Nos az a gondom, hogy az mplayer-ből vagy hiányzik nálam valami, vagy nem működik, mert nem tudom nézni vele.

Totem-el tökéletesen jön.

Hogy tudnám kideríteni mi hiányzik?

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2412) Jester01 válasza sámli (#2411) üzenetére


Jester01
veterán

Elolvasod amit kiír :Y
MOD: de első tippem: nincs fent a bináris codec pack.

[Szerkesztve]

Jester

(#2413) sámli válasza Jester01 (#2412) üzenetére


sámli
csendes tag

Nem írt ki semmit, csak nem indult a lejátszás.

Ügyeskedtem vele, most már van kép és hang is, de indulásnál ezt írja ki:
Couldn't resolve name for AF_INET6:www.fixtv.hu

Továbbá , hogy tudom elindítani a rögzítést?

Köszi

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2414) Jester01 válasza sámli (#2413) üzenetére


Jester01
veterán

Az inet6 az nem érdekes.
A rögzítés nem interaktív, hanem -dumpstream kapcsolóval indítva az mplayert szépen lementi neked.

Jester

(#2415) sámli válasza Jester01 (#2414) üzenetére


sámli
csendes tag

Kössz a segítséget.

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2416) #64791808


#64791808
törölt tag

Debiant ajánlani egy totál kezdőnek, az olyan, mintha az általános iskolásoknak a betegségek kapcsán a vasculitist kezdenéd magyarázni a vegetatív idegrendszer aspektusából, kezelési terminológiákkal. Szép lassan megérteni, de az első két mondat után hányni kezd.

Kezdőknek Fedora, Ubuntu vagy Mandrake. Szerintem talán a Mandrake a legszájbarágósabb. Aztán el kell kezdeni ilyen dolgokat csinálni, hogy akkor telepítsünk videokártya-drivert... nagy küzdés egy kezdőnek, de sikerül, és ott a sikerélmény! Aztán fordítsunk kernelt... aztán jön az a szint, hogy már nem lusta gépelni, és a mountolást meg az fstab szerkesztését hajlandó konzolból csinálni, stb

Ekkor lehet debianra váltani.

(#2417) Jester01 válasza #64791808 (#2416) üzenetére


Jester01
veterán

Nem akarok distro-wart, csak megjegyzem, hogy én debiannal kezdtem 9 éve és azóta is azt használom amikor csak lehet ;) Az itthoni gépem újrarakva egyszer sem volt, mindig csak dist-upgrade. Az eredeti konfigból már csak a floppy lehet meg a többi mind cserélõdött. Már azon filózok, hogy a 64 bites disztribre hogy lehet majd frissíteni :)

Jester

(#2418) Sianis válasza Jester01 (#2417) üzenetére


Sianis
addikt

Azt sem szabad feleledni, hogy 9 éve nem akart mindenki Linuxozni. Mára kezd felhígulni ez a társadalom is, valaki komolyan gondolja valami csak kóstolgatja, ez is divatt lett. Én 2 éve Linuxozok csak, de úgy érzem, hogy vagyok valahol, mert akartam. De ne térjünk el a tárgytól, az a lényeg, hogy aki azt mondja, hogy kezdő ahhoz úgy kell hozzáállni, hogy először telepít, a legkissebb ''jellegzetes'' baki is óriási lehet ( magamból indulok ki [ mi az az apt-get? ] ). Maradjunk tényeleg a most ''divatosaknál'' a Debian pedig maradjon a fanatikus és a szerelem :B .

Sianis

(#2419) ngabor2 válasza #64791808 (#2416) üzenetére


ngabor2
nagyúr

ubunturól a legegyszerűbb deb-re váltani... bár nálam fordítva történt :D

de bárhogy is: olyan disztribet tegyen fel, amihez hozzáértőt talál a közelben.

(#2420) Amper válasza #64791808 (#2416) üzenetére


Amper
tag

Az eredeti kérdés a linux megtanulására, nem pedig a gnome, vagy a kde felületen történő egérkattintgatásokra vonatkozik. Ráadásul az általad említett disztribúciókban olyan segédprogramok is vannak, amit máshol meg sem lehet találni, tehát ezekre nem igazán lehet alapozni. Annak idején a dos-t sem a Windows-ból tanultuk meg használni. Ezért az én álláspontom az, hogy ha tanulásról van szó, akkor az alapoktól kell kezdeni. Természetesen egy kezdőnek, még fent lehet másik - első ránézésre ''könnyebben kezelhető'' linux is, ami esetleg ötleteket adhat a felmerülő problémák megoldására.

- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -

(#2421) ngabor2 válasza Amper (#2420) üzenetére


ngabor2
nagyúr

egyik oldalról igazad van...

de ha azt nézzük, hogy az ember mit akar kezdeni egy oprendszerrel:
- kiismerni kívül-belül, minden apró részletét, és majd jóóó sok tanulás után igazán használni: akkor tényleg Deb, Gentoo, LFS.
- minimális tanulással, de minél hatékonyabban használni, és használat közben olvasva megtalálni a kérdéseire a válaszokat: Ubuntu, Mandiva, esetleg Uhu, szélsőséges esetben SuSE, vagy akár Deb. szerencsére a debian is egyre inkább felhasználóbarát próbál lenni, a ''vérprofik'' nagy bánatára.

(#2422) Gordiann


Gordiann
őstag

Hallo

Játékokat hogyan lehet telepíteni linux-oknál?
Wine, vagy Cedega segítsége mindenképpen feltétel? Vagy van más út is?

(#2423) Gordiann válasza Gordiann (#2422) üzenetére


Gordiann
őstag

Még1 kérdésem lenne: ha szeretnék videot vágni pl vegasal vagy uleaddal, megtehetem linux-on is? Vagy teljesítményben nagyon nem bírná a rendereléseket a rendszer?

Köszönöm :)

(#2424) Sianis válasza Gordiann (#2422) üzenetére


Sianis
addikt

Wine-nal megy egy-két nevesebb játék, Cedega pedig elég sokat ismer, de nem az összeset. Fogadd el, hogy a Linux nem Windows, ha játszani akarsz, vagy nagyon Windowsos programokhoz vagy kötve, akkor minek neked Linux? :F

Sianis

(#2425) dr_strange válasza ngabor2 (#2421) üzenetére


dr_strange
senior tag

Még ezt sem mondanám teljesen igaznak, tapasztalatból: egy Gentoo (etc.) rendszert is be lehet lőni egy hét alatt teljesen használható állapotra, gyakorlatilag majdnem vakon követve a dokumentációkat, majd utána elkezdeni kiismerni és megtanulni, miközben már használos a mindennapi dolgokra (net, zene mittomén), és egy abszolút userfriendly kezdőnekszánt disztribúcióval is szívhatsz hetekig, mert éppen valami hasfájása van, vagy van egy egzotikusabb harverelemed.

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#2426) Gordiann válasza Sianis (#2424) üzenetére


Gordiann
őstag

Persze. Igazad van...
Csak nagyon sokszor rámjön, hogy windows egy sz*r. Meg szeretnék már továbblépni egy egyszerű felhasználó szintjéről.... műszaki pályára készülök...már unom nagyon a windows-t. :(
Játékok tulajdonképpen csak a híresebbek, amikkel játszok...
2 dolog viszont fontos:
Vannak kis programok (pl. Guitarpro) amik feltétlenül szükségesek. (a Guitarpro például gitározáshoz elengedhetetlen számomra.)
Nincs vmi adatbázis, hogy milyen programok támogatottak Wine-al?

(#2427) dr_strange válasza Gordiann (#2426) üzenetére


dr_strange
senior tag

http://appdb.winehq.org/

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#2428) ngabor2 válasza dr_strange (#2425) üzenetére


ngabor2
nagyúr

de egy kezdőnek a gentoot kényelmesre belőni nem hiszem, hogy 2-3 óra alatt menne. az ubuntut igen. lehet, hogy sokan megköveznek ezért, de nekem az ubuntuban az tetszik, hogy elsőre ''win-szerűen egyszerű'' beállítani, de ha nagyon bele akarok túrni, azt is megtehetem.

(#2429) ragazzo válasza ngabor2 (#2428) üzenetére


ragazzo
őstag

Én nem kövezlek meg. :DDD Amúgy teljesen egyetértek veled, mert pl én nem vágnék bele gentooba. Sianis tudja mennyi nyűgöm van így is.

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#2430) Sianis válasza ragazzo (#2429) üzenetére


Sianis
addikt

De megoldjuk mindíg nem? :)

Sianis

(#2431) sámli


sámli
csendes tag

Sziasztok

Valamit biztos rosszul csilálok, mert a rögzítés nem akar összejönni.
Ezt a parancsot adtam ki:
mano@P3gep:~$ mplayer mms://www.fixtv.hu/fixdsl -dumpstream -dumpfile stream.asf
Ez az utolsó üzenet: Stream not seekable!

Ha tudtok kérlek segítsetek.

Köszönöm.

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2432) ragazzo válasza Sianis (#2430) üzenetére


ragazzo
őstag

Naturalmente signor! ;] ;] ;]

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#2433) Jester01 válasza sámli (#2431) üzenetére


Jester01
veterán

Igen, ennyit ír összesen, de közben gyártja a kimenetet. Neked nem?

Jester

(#2434) sámli


sámli
csendes tag

Csak egy üres file-t hoz létre.

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2435) sámli


sámli
csendes tag

Ja, és a folyamatot nem tudom leállítani, (Q) csak a terminál bezárásával és újraindításával.

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2436) Jester01 válasza sámli (#2434) üzenetére


Jester01
veterán

Türelmesen vártál és nem lõtted le, ugye? Mondjuk jó volna valami aktivitásjelzõ...
Vagy próbáld meg mencoder-rel, az írkál közben dolgokat:
mencoder -ovc copy -oac copy -o fixtv.avi mms://www.fixtv.hu/fixdsl

Bár nekem ez nem lépett ki a végén (meg amúgy is sopánkodott egy csomót mindenféle duplicate frame-k miatt).

Jester

(#2437) sámli


sámli
csendes tag

Kössz, megpróbálom.
Nem lőttem le, ment kb. öt percet, majd megpróbáltam leállítani, végül bezártam a terminált és megnéztem az eredményt.

[Szerkesztve]

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2438) sámli


sámli
csendes tag

Megpróbáltam, hang jó, de kép helyett csak ''paca'' van, amibe néha beugrik 1-1 felismerhető képkocka. :O

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2439) sámli


sámli
csendes tag

Meguntam a kínlódást, újratelepítettem az egészet.
A bill. parancsokat most sem fogadja el, de a felvételt megcsinálta. :U

"Egy nemzet szellemi nagyságát és erkölcsi fejlettségét híven tükrözi az, ahogyan bánik az állatokkal." (GANDHI) http://hunny-bunny.hu Hunny-Bunny törpenyúl hobbitenyészet

(#2440) ngabor2


ngabor2
nagyúr

2 hangsávos aviból mencoderrel hogyan lehet a 2. sávot kiírtani? feleslegesen foglalja a helyet.

(#2441) Jester01 válasza ngabor2 (#2440) üzenetére


Jester01
veterán

-aid <ID> (also see -alang)
Select audio channel (MPEG: 0-31, AVI/OGM: 1-99, ASF/RM: 0-127, VOB(AC3): 128-159, VOB(LPCM):
160-191, MPEG-TS 17-8190). MPlayer prints the available audio IDs when run in verbose (-v)
mode. When playing an MPEG-TS stream, MPlayer/MEncoder will use the first program (if pre­
sent) with the chosen audio stream.


Úgyhogy feltételezem sima -oac copy -ovc copy -aid xxx talán jó lehet.

Nekem egyébként a fordított irány lenne jó, több hangsávos avit kellene gyártanom. Ehhez tudja valaki a megfelelõ opciót?

Jester

(#2442) rétisün


rétisün
veterán

ma telepitettem először linuxot, elsöre nem is sikerült, másodszorra se valami fényesen, valószínüleg a felbontás/frissítés beállitást rontottam el, mert csak sötét képernyő van...10.1-es suse linux. van valami csökkentett módhoz hasonló, amiben ki tudnám javítani a rossz beállítást? (vagy hagyjam az egész linuxot a francba? :F ) a biztonságos (vagy milyen) mód meg nem megy, mert felhasználót be tudok írni, jelszót viszont nem.

[Szerkesztve]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#2443) rétisün válasza rétisün (#2442) üzenetére


rétisün
veterán

ujratelepitettem, a grafikai beállitásoknál akármit állitok be, és tesztelem (600x800, 1024x768, akármi) mindig csak fekete képernyő van. kihagytam a beállitást, gondoltam majd beállitom ha már megy a linux, de a linux nem megy. nem fogadja el a felhasználó/jelszó párost. nem lehet valahogyugy telepiteni, hogy ne kelljenfolyton bejelentkezésekkel bajlódni egy sima felhasználóhoz? rendszergazdának legyen jelszava, az oké, de egy sima felhasználónak minek folyton bejelentkezni? főleg hogy el se fogadja a jelszót....
melyik a legkönnyebben bekonfigurálható linux, amiből van magyar nyelvű? azt talán még megpróbálom....
de azért akárhogy is nézzük (és most lehet majd pfujogni) a windows még mindig felhasználóbarátabb, egyszerűbben telepithető

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#2444) ngabor2 válasza rétisün (#2443) üzenetére


ngabor2
nagyúr

próbáld az ubuntut. nekem bejött, teljesen ellustultam tőle :D

(#2445) Tosee


Tosee
őstag

Hello!

Most jelenleg XP-t haszálok, de szeretnék áttérni linuxra /valamelyi változatára, én a mandrivára gondoltam/. Ezt egyenlőre úgy szeretném megoldani, hogy ha lehet akkor xp mellé raknám fel.

Meg lehet ezt csinálni? Ha igen hogyan? :F

A4-es rajzlapom, hasonló típusú Audira cserélném!

(#2446) dr_strange válasza Tosee (#2445) üzenetére


dr_strange
senior tag

Meg.

Tömören: elmented a fontos adataidat az XPről, töredezettségmentesítesz, átparticionálod a merevlemezed, feltelepíted a linuxot, beállítod a betöltésvezérlőt, hogy bootkor választani tudj a két oprendszer között és kész.

Részletes leírás rengeteg van róla már a különféle topikokban és a neten.

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#2447) ALI_G


ALI_G
veterán

milyen paranccsal tudom megnézni, éppen milyen linux fut?

talán xfce az ablak kezelője.

[Szerkesztve]

(#2448) dr_strange válasza ALI_G (#2447) üzenetére


dr_strange
senior tag

ha gyári kernelt használ, akkor a uname -a parancs kimenete segíthet

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#2449) ALI_G válasza dr_strange (#2448) üzenetére


ALI_G
veterán

itt a kimenete:
Linux pc2616 2.6.17.13 #1 SMP PREEMPT Mon Sep 25 17:33:39 CEST 2006 i686 GNU/Linux

(#2450) Jester01 válasza ALI_G (#2449) üzenetére


Jester01
veterán

Az /etc alatt szokott lenni *-version vagy *-release fájl, azokat nézd meg.

Jester

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.