Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22901) GEPESZ66 válasza King Unique (#22900) üzenetére


GEPESZ66
veterán

És akkor az nem gond, hogy a gyárilag rajta levő fájlok is törlődnek?

(#22902) Ribi


Ribi
nagyúr

Sziasztok,
Kérdésem lenne, hogy USB csatlakozású házat keresek nvme SSD-hez. Sebesség nem érdekes, inkább csak akkor kell, ha a géppel baj van amiben van.
Viszont láttam, hogy van hülön M.2 SATA ház. Nem tudom ebbe bele megy-e az nvme-s, vagy nem működne benne egyáltalán? Nem találtam erre leírást. Pl ez jó NVME-vel?

(#22903) King Unique válasza GEPESZ66 (#22901) üzenetére


King Unique
titán

Itt egyrészt nem derült ki, hogy pontosan milyen külső HDD-ről van szó és gyárilag milyen fájlok vannak rajta. Másrészt az sem, hogy ezeket használod-e egyáltalán, kellenek-e neked, szükség esetén letölthetők-e külön pl. a gyártó weboldaláról. Vagyis a leírtak alapján azt alapvetően neked kell tudnod, hogy számodra gond-e, vagy sem a törlésük, illetve pl. egy lassú formázásnál a végleges törlésük. Ha igen, akkor előtte értelemszerűen le kellene menteni ezeket a fájlokat, mappákat egy másik fizikai lemezre, ilyen egyszerű.
Magának a külső HDD-nek az alapvető működését egyébként rendszerint nem befolyásolja a gyárilag mellékelt bónusz programok megléte / hiánya, meg ezek használata általában amúgy is csak opcionális szokott lenni. A dokumentumok, azaz. pl. adatlapok, felhasználói útmutatók meg nyilván pláne nem, hiszen azok csak szöveges fájlok, nem programok.

[ Szerkesztve ]

(#22904) King Unique válasza Ribi (#22902) üzenetére


King Unique
titán

A külső házakkal a társtopikok foglalkoznak, pontosabban a 2,5"-os és ahhoz kapcsolódóan az M.2 méretformátummal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja. Ahol nem olyan régen egy másik válaszban volt szó M.2 NVMe SSD-hez való külső házakról konkrét példákkal. Amit most linkeltnél, vagyis az ICY BOX IB-183M2, az eleve nem jó, mivel az M.2 SATA típusú.

(#22905) Truman


Truman
senior tag

Sziasztok!
Lehet hogy szokatlan a kérdés. De melyik a leghalkabb működésű külső merevlemez?
Samsung P3 500 GB van nekem, de sok év non stop használat után megadta magát. Azt csak akkor hallottam ha ráraktam a fülem. Most egy WD My Passport Ultra van nálam kölcsönbe tesztelés céljából, de méterekre is hallom a süvítését, kerregését csendes szobában.
Hogy miért fontos a zajtalanság? Egy androidos TV BOX -re lenne kötve, a hálószobában és arról menne a torrent seed is. Ja és az SSD kizárva, úgysem lenne keret belőle elegendő kapacitásút venni. Meg hát a sok írás ugye.

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#22906) King Unique válasza Truman (#22905) üzenetére


King Unique
titán

Ha a halk, csendes működés a szempont, akkor általánosan 2,5"-os külső merevlemezt javasolt használni. De azok között is lehetnek különbségek ilyen téren, lásd az egyes 2,5"-os WD-k esetét más gyártók modelljeihez viszonyítva (példa). A korábbi Samsungok valóban csendesek voltak, de azok a sorozatok már kifutottak, megszűntek. Most Maxtor márkanéven érhető el az M3 Portable sorozat, azok is viszonylag halk működésűek. De ez függhet attól is, hogy hány TB-os modell, milyen HDD van benne, hány db lemeztányérral, stb. Erről a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül, illetve a 2,5"-os méretkategóriánál az L. pontban vannak információk.

Ha ~ zajtalan működésű USB-s tárolóeszköz kell, akkor meg egyértelműen a külső SSD-k és pendrive-ok a jobb választás, még ha adott esetben drágábbak is a külső merevlemezeknél. De ugye valamit valamiért, el kell dönteni melyik a fontosabb, mennyit ér meg a halkabb működés. Vagy akár kompromisszumot kötni, azaz az előbbiekből pl. egy kisebb tárolókapacitásút venni olcsóbban, ha nem fontos egyszerre nagy adatmennyiség tárolása, elérése. A gyakori írás meg inkább egy hagyományos pendrive-nál lehet probléma, de annál sem feltétlen egyszerre, hanem a használattól és az írásmennyiségtől függően idővel. Egy külső SSD-nél viszont kevésbé, hacsak nem 0-24-ben extrém, a TBW-t (többszörösen) meghaladó mennyiség lesz ráírva. De mondjuk ha a torrentnél inkább seedelés lesz, az pont nem fog ilyet okozni, max. az extrém sok letöltés.

[ Szerkesztve ]

(#22907) Technoman


Technoman
őstag

sziasztok!

A napokban megajándékoztam magam egy WD My Book 12TB-s eszközzel. A vinyó tökéletesen müxik, mind laptopon, mind Media Playeren.
Pustán csak kíváncsiságból tudni szerettem volna, hogy 95 pénzért (Alza) milyen vinyót tettek bele. Hát.... ezt eddig nem sikerült kiderítenem. A HDD Sentinel egy olyan tipust dobott ki, amit még a gugli sem ismer (?)
a száma: WDC WD120EDAZ-11F3RA0
Egyetelen egy reddites képet sikerült találnom róla (megjegyzem, ott is tanácstalanok a típussal kapcsolatban)

Szerintetek, ez melyik szériához tartozik?

thx

[ Szerkesztve ]

(#22908) King Unique válasza Technoman (#22907) üzenetére


King Unique
titán

A 10 TB-os modellekről már volt szó itt a topikban a WD Elements Desktop vonatkozásában, ahol végül a megállapítás a WD10EMAZ merevlemez esetében az volt, hogy OEM Red. De volt olyan is, aki WD100EFAX belsőset fogott ki, ami szintén Red. Az előbbiekből kiindulva akár a WD120EDAZ is lehet valamilyen Red, ami a kép forrásául szolgáló bejegyzésben is felmerült. Vagy esetleg átcímkézett Hitachi, mert ugye a WD korábban felvásárolta az utóbbi gyártót és annak (egyes) merevlemezeit beolvasztotta a saját termékkínálatába.

A külső házban lévő HDD pontos típusát esetleg a belső merevlemezekkel foglalkozó topikban lehetne tovább fejtegetni, de mivel a gyártók nem mindig közölnek erre vonatkozóan pontos információkat, ezért van hogy jobb híján csak a találgatás marad. Sőt, pont ezért legjobb lenne magánál a gyártónál, azaz közvetlenül a WD-nél rákérdezni erre, innen a fórumról is többen onnan szereztek biztos információkat (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22909) Technoman válasza King Unique (#22908) üzenetére


Technoman
őstag

:R :R :R

(#22910) Truman válasza King Unique (#22906) üzenetére


Truman
senior tag

Köszi a részletes választ.

Volt egy jó kis hungarocell dobozom, amiben az üvegfóliát küldték a telóhoz. Beleraktam a kábelnél kivágtam és zero noise lett a cucc. :DDD
Igen tudom, hőleadás. De alapból se nagyon melegszik, még kéz meleg sincs. Hátha bírja majd.

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#22911) albiosz


albiosz
őstag

Sziasztok!

Nem biztos, hogy ez a legjobb topik, de ti biztos tudjátok...

Sajnos a majd 10 éves notebookom feladta a harcot, a hdd valószínűleg rendben van. Szeretném valami ,,keretbe" tenni, amivel usb-vel csatlakoztathatom másik géphez, így kvázi külső merevlemezként használnám. De az is lehet, hogy csak lementem róla az anyagot és eladom, így nem a legdrágább, legtartósabb megoldás a cél. Milyen eszköz kell nekem?

(#22912) Meggyi001 válasza albiosz (#22911) üzenetére

Valószínűleg innen kell majd valamelyik neked: [link] , de nem ártana tudni a notebook típusát sem. És esetleg még King Unique mond valamit erre.

https://gamergep.hu/

(#22913) albiosz válasza Meggyi001 (#22912) üzenetére


albiosz
őstag

Köszi az infot! Dell Inspiron 1545 notebook volt. A hdd pedig egy WD Caviar blue 320 GB.

(#22914) Meggyi001 válasza albiosz (#22913) üzenetére

2.5 -ös a hdd méret ugye?

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#22915) albiosz válasza Meggyi001 (#22914) üzenetére


albiosz
őstag

szerintem 2.5

(#22916) Meggyi001 válasza albiosz (#22915) üzenetére

Az kéne hogy legyen ja, alapból.

https://gamergep.hu/

(#22917) King Unique válasza albiosz (#22911) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os HDD és SSD meghajtókhoz való külső házakkal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ott kellett volna, kellene legközelebb feltenni az ilyen kérdéseket. Illetve előtte elolvasni az ottani összefoglalót.

Szóba jöhet többféle megoldás is, lehet egy ilyen notebookban lévő 2,5"-os SATA HDD-hez külső házat, SATA-USB adaptert, dokkolót is venni, úgy csatlakoztatni USB-n és használni kvázi külső merevlemezként. Azt viszont el kellene dönteni, hogy ezek közül melyik kell, számodra melyik felelne meg leginkább. Ahogyan azt is, hogy esetedben érdemes-e egyáltalán ilyet venni, ha nem a tartósan külső merevlemezként való használat a cél, hanem csak az adatok lementése, majd utána az eladás. Az utóbbi esetben be lehetne tenni egy asztali PC-be, vagy notebookba a HDD-t és SATA-n csatlakoztatni, amire ha az adott gépnél van lehetőség, akkor nyilván teljesen felesleges külön külső házat, adaptert stb. venni.

[ Szerkesztve ]

(#22918) Ryder62


Ryder62
őstag

Hali,

Van egy WD Elements 1078 vinyóm, ami néha telepíteni akarja magát. De a csík csak egy ideig jut el és lefagy. Eszközbeállítás néven fut ez.

Ezt a vinyót már vagy 3 éve használom ezen a gépen. Most is minden frankó, be is jön automatikusan a tartalma, le is tudom választani biztonságosan.

Akkor mégis mi a fenét akar mindig telepíteni? Mert ennek csak az első csatlakozásnál kéne előjönni-e.

Win 8.1-et használok.

(#22919) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Sima asztali 3,5"-os vinyónak (ez ilyen fotók tárolására lenne, az az elvem, hogy mivel nem lenne hordozva lehet többet él egy ilyen 3,5"-os) mi most a hazai piacon megtalálható vállalható, olcsó külső ház? *Ha tud befogadni 2,5"-ost az sem gond, de az feláras gondolom...

(#22920) King Unique válasza Ryder62 (#22918) üzenetére


King Unique
titán

Az eszközillesztő telepítése, az eszközbeállítás ablak normál esetben akkor jelenik meg 1x, amikor első alkalommal van csatlakoztatva az eszköz az adott Windowshoz. Ha ez sikeresen megtörtént, akkor utána viszont már nem kellene minden egyes újbóli csatlakoztatásnál, meg egy ilyen külső HDD amúgy is PnP (Plug and Play). Ha esetedben igen és korábban nem így működött, akkor lehet a nálad telepített Windowsnál nem stimmel most valami. Vagy az USB-port és/vagy USB-kábel miatt csatlakozási (érintkezési), esetleg tápellátási probléma lehet az oka, rossz esetben akár az eszköz hibája. Aztán hogy a felsoroltak közül esetedben pontosan melyik, az nyilván úgy derülhetne ki, ha lehetőség szerint ki lenne próbálva a külső merevlemez másik portban, másik kábellel, másik gépen, másik Windowszal is. Plusz az is lényeges lehet, hogy csak ennél az eszköznél van ez, csak egy adott portban használva, vagy más USB-s tárolóeszközöknél is és minden portban.

+1: az eszközkezelőben / gépházban el lehetne távolítani az eszközt az eszközillesztővel együtt, majd a Windows újraindítása után újracsatlakoztatni. Ha sikeres az eszközbeállítás, akkor utána leválasztani és megint újracsatlakoztatni, megnézni utána mi történik.

(#22921) King Unique válasza csubuka (#22919) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég a másik válaszban leírtakat, ahol esetedben szintén az egyik külső házas társtopik, pontosabban a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja az, ahova való ez a kérdés. Ez amúgy az itteni téma összefoglalóban is le van írva, valamint a téma tudnivalóknál szintén linkelve vannak a társtopikok.

Ha 2,5"-os és 3,5"-os SATA HDD-k kezelése is szempont, egyidejűleg akár mindkettőé, akkor a külső ház helyett inkább HDD dokkolót célszerűbb venni igény szerint egylemezes (példa), vagy kétlemezes (példák) kivitelben. Ha 2,5"-os és 3,5"-os, valamint IDE és SATA HDD-k kezelése egyaránt szempont, nem létszükséglet a HDD-khez egy fix külső ház, akkor egy külső tápos IDE/SATA-USB adapter a praktikus megoldás (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22922) albiosz válasza King Unique (#22917) üzenetére


albiosz
őstag

Köszönöm a választ! Nézd el nekem, hogy ide írtam, nem gondoltam, hogy ennyi fajta topik van. Veszek egy külső házat, az jónak tűnik és az ár sem vészes.

Nem mellesleg le a kalappal előtted, nagyon szépen viszed ezt a topikot. :R

(#22923) csubuka válasza King Unique (#22921) üzenetére


csubuka
addikt

Szia!

Köszönöm szépen a választ!

Teljesen jogos benéztem, ráadásul úgy, hogy ott is nézegettem már a listát, csak belegabalyodtam, és ide írtam be :D Elnézést.

Nagyon szépen köszönöm az összefoglalást! :R

Gondolkozom rajta és kicsit még a specifikus topikban kérdezgetek, ha kikristályosodik az ötlet jobban :)

(#22924) Ryder62 válasza King Unique (#22920) üzenetére


Ryder62
őstag

Köszi a választ. Lényegében olyan volt az első találkozása a vinyómak ezzel a géppel, hogy nem futott le az eszközillesztő. (Kb mint most) Ennek eredménye, hogy nem lett telepítve rendesen, így leválasztani sem tudtam rendesen, csak kihúzni, mivel a gép szerint nem volt mit levasztani. Óra melett az USB ikon ott volt, csak szürke volt az eszköz, kattintásokra nem jött elő a kiadás opció. Használni tudtam.

Ez azonnal eltűnt amint csináltam egy windows frissítést. Win 8.1, akkor még pár hetesen, 0 frissítéssel próbáltam. Utána jó lett, lefutott és nem is emlékszem, hogy előjött volna-e.

(#22925) Technoman


Technoman
őstag

Segítséget kérnék!
2 hete boldog tulaja vagyok egy 12TB-os WD My booknak, amin az öszes fájljaimat tartom, s ami a media playeremre (Minix Neo U1) van kötve, így ha másolnom kell rá, csak hálózatról átnyomom (Win 8) és kész.

...az az lenne, ha nem követtem volna el azt a nagy hibát, hogy hagytam alapon a gyári formázást -jelesül ExFAT-on- és így másoltam fel rá az anyagaimat (cca 10TB-ot két hét alatt!!!) Így utólag jöttem rá, hogy a laptopom (Win 8-as, értelemszerűen NTFS SSD) hálózaton, sajnos nem igazán kultiválja a My Bookra való másolást. A hálózattal nincs gond, mert ha a Minix-re ráteszek egy másik, NTFS meghajtót, mint az őrült elkezd másolni, csak az ExFat vinyóra mondja be az unalmast. Ilyenkor annyira, hogy a playa ki is fagy (?)
Próbáltam már többféle másoló progival, de egyikkel sem müxik.Viszont a fájlmenedzselés normál win fájlkezelővel hálózaton gyönyörűen müxik, törölhetek, átnevezhetek, bármit, csak ne másoljak.
Érdekességképpen visszafelé (mmint a laptopra) a másolás rendesen müxik, azzal nincs gondom (ebből gonolom azt, hogy a hálózatommal nincs gond)

Kérdésem az lenne, hogy újraformázás nélkül tudnátok mondani olyan lehetőséget, amivel megoldódna ez az NTFS vs. ExFAT inkompatibilitás (a "miért nem vettél NAS-t" , most hagyjuk, megvan az oka, hogy miért nem azt vettem) Nagyon nem szeretném a 2 hettes másolást ismét előlről kezdeni. :W
thx

(#22926) Pano


Pano
addikt

Sziasztok!

Szeretnék egy külső vinyót vásárolni a következő célzattal:

- Rendszer teljes biztonsági mentés (képfájlok).
- Melós és magán dokumentumok backupja.

Jelenleg mentek felhőbe is, de szeretnék egy fizikai backup tárolót is.
Semmi extrára nincs szükségem, csak megbízhatóságra. 1TB körülieket nézegetek, 2,5" méretben.
Igazából erre találtam rá, 5 év garanciával ami azért nem rossz ajánlat:
Adata 1TB AHV620S-1TU31

Van tapasztalat esetleg velük, vagy más ilyen célra használt márka/típussal ami ajánlható?

(#22927) King Unique válasza Technoman (#22925) üzenetére


King Unique
titán

Igen, nemrég az OS topikjában volt arról szó, hogy esetedben az exFAT fájlrendszer miatt volt némi kellemetlenség a helyi fájlmásolásnál is. Ha hálózaton szintén, ellenben ugyanabban a környezetben az NTFS fájlrendszerű külső HDD-nél rendben működik, akkor akár itt is lehet az oka az exFAT. Közvetlenül és adatvesztés nélkül átkonvertálni utólag NTFS-re max. a FAT32-nél lehet, ellenben az exFAT esetében nem. Az utóbbit max. újraformázással lehet, viszont az destruktív, törli a partíción lévő adatokat.

Ha magával a külső HDD-vel és a rajta lévő fájlrendszerrel nincs gond, a gyári USB-kábel is rendben van, akkor a témát célszerűbb lenne inkább a Hálózat, szolgáltatók kategória megfelelő topikjában tovább fejtegetni, keresni az esetleges megoldást. Valamint az említett médialejátszónak is van külön topikja Amlogic S905, S912 processzoros készülékek néven.

[ Szerkesztve ]

(#22928) Technoman válasza King Unique (#22927) üzenetére


Technoman
őstag

Köszi szépen :R . Lépek is a topikra

(#22929) King Unique válasza Pano (#22926) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor általánosan a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül részletezve van a 2,5"-os méretkategória is konkrét példákkal, valamint az ott megtalálható blogbejegyzésben szintén. Ha a megbízhatóság a fő szempont, akkor arról volt szó itt a topikban többször, hogy összetett dolog, több mindentől is függhet egy ilyen külső merevlemeznél (példa). Vagyis ilyen többek között a külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás is, ahol az ADATA kínálatában pont van számos részlegesen ütésálló, akár vízálló stb. 2,5"-os külső merevlemez.

A célra egyébként az ADATA HV620S is megfelelhet, itt a topikban arról, valamint a korábbi HV620-as sorozatról is van említés, vettek már páran ilyeneket. Az újabb HV620S sorozat 2 TB-os modelljéről tavaly volt szó itt topikban. Alapvetően az 1 TB-os is ugyanaz, max. abban értelemszererűen a belső HDD más (valószínűleg ST1000LM035). Ezen ADATA külső merevlemezekre egyébként alapesetben 3 év gyártói garancia van, nem 5 év. De ha az adott bolt kivételesen tényleg 5 évet ad rá, az mindenképpen előnyösnek mondható.

[ Szerkesztve ]

(#22930) Pano válasza King Unique (#22929) üzenetére


Pano
addikt

Köszönöm szépen.

(#22931) Shingen


Shingen
addikt

Sziasztok!

Adat tárolásra úgy tudom ez a legjobb ár/érték arányú külső hdd.
Maxtor M3 Portable 2,5" 1TB USB3.0 külső merevlemez, fekete (HXM101TCBM)

Nem emlékszem az adatlapokon a Puffer: 16MB, de valójában 132MB?

Illetve hol érdemesebb venni edigital vagy ipon?
Edigi az biztos gyári, iponnál is azt írják.............

風林火山

(#22932) King Unique válasza Shingen (#22931) üzenetére


King Unique
titán

Inkább úgy mondanám, hogy a 2,5"-os, gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél a Maxtor M3 Portable sorozat mindenképpen az egyik legjobb ár-érték aránnyal bír, pláne a nagyobb tárolókapacitású modelleknél. A puffer (cache) mérete az 1 TB-os modellnél (is) 128 MB, ami egy itteni hozzászólás, valamint a benne lévő HDD adatlapján is egyértelműen látszik. A hol érdemesebb megvenni nyilván attól is függ, hogy kinek melyik bolt, webshop ajánlata összességében (pl. ár, garanciaidő, személyes átvétel / kiszállítás) a kedvezőbb.

(#22933) Dr.Én


Dr.Én
veterán

Hali!!

Vettem egy WD My Passport külső merevlemezt, 2 TB-os verziót..
Akad egy Toshiba lcd tv ami nem látja...csak annyit kérdeznék érdemes át formázni NTFS-ről ExFat verzióra? (sejtem hogy kicsi rá az esély hogy beolvassa a tv, de?) :DDD
:R :R :R

WOT: kissio

(#22934) King Unique válasza Dr.Én (#22933) üzenetére


King Unique
titán

Itt particionálás és formázás szempontjából első körben inkább az MBR/GPT partíciós sémát célszerű megnézni, amit pl. Windowson ezzel a módszerrel lehet. Ha gyárilag GPT van a külső merevlemezen, akkor az a tévénél gondot okozhat, mivel nem mindegyik kezeli, sok csak az MBR-t ismeri. Ez esetben a megoldás értelemszerűen az újraparticionálás, konvertálás MBR séma szerint (bővebben). Ha az adatvesztés nélküli átkonvertálás a cél, akkor ahhoz viszont külső particionáló program kell (példa).
Ha nem az előbbi a gond, akkor az exFAT fájlrendszerre formázás max. akkor lehet reális opció, ha kezeli azt a tévé. Viszont a legtöbb általában inkább a FAT16/32 és az NTFS fájlrendszereket támogatja, az exFAT-ot korántsem mindegyik, sőt az utóbbi támogatása elég ritka.

Ha nem a partíciós séma és nem is a fájlrendszer a gond, akkor lehet csatlakozási (pl. kábelhiba), tápellátási, valamint akár alapvető kompatibilitási probléma is az oka annak, ami miatt nem kezeli a tévé USB-n csatlakoztatva a külső merevlemezt, lásd egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#22935) Dr.Én válasza King Unique (#22934) üzenetére


Dr.Én
veterán

Köszönöm a segítséget.
GPT formátum van rajta... megpróbálom MBR verzióval.
ha nem nyerő akkor utána a FAT verzió.
:R :R

WOT: kissio

(#22936) viharhozo


viharhozo
addikt

Sziasztok!

Arról lehet vmit tudni, hogy mondjuk ez miért ilyen olcsó? Ennyiért, ilyen méretben sima HDD-t se kapni.

Ezek esetleg szétbonthatóak vagy arra azért figyelt a WD, hogy ne legyenek azok? Nekem nyilván csak maga a drájv kéne belőle.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#22937) King Unique válasza viharhozo (#22936) üzenetére


King Unique
titán

Arról egyrészt itt a topikban is volt szó többször, hogy bizonyos esetekben X TB-os tárolókapacitásnál olcsóbb lehet egy külső HDD, mint egy külön megvásárolt belső HDD (példa). Másrészt egyes külső merevlemezeknél még a "Recertified” kivitel az, ami miatt olcsóbbak lehetnek a normál változatoknál, vannak ilyenek a WD kínálatában is. Elvileg működőképesek ez utóbbiak is, ugyanolyan teszteken mennek át, mint a normál termékek, viszont pl. a garanciaidő általában kevesebb rájuk. Itt a topikban is volt, aki végül ilyet kapott a szokásosnál kedvezőbb árért cserébe (példa). Aztán az, hogy az általad linkelt boltban/webáruházban forgalmazott pontosan milyet, azt már az ottani illetékesektől kellene megkérdezni.

"Ezek esetleg szétbonthatóak vagy arra azért figyelt a WD, hogy ne legyenek azok? Nekem nyilván csak maga a drájv kéne belőle."

Technikalg általában megoldható a HDD kiszerelése (videó), max. egyes típusoknál némi roncsolással járhat a külső házra nézve a megbontás, szétszerelés. Az viszont más dolog, hogy ha egy gyárilag készre szerelt külső HDD-t otthon szétszerelnek, akkor az garanciavesztéssel járhat, pláne ha marad külsérelmi nyoma az otthoni ügyködésnek. Vagyis ha nagyon muszáj, ki lehet venni a külső házból a HDD-t és pl. a PC-be téve, SATA-n csatlakoztatva használni, de akkor a garancia úgy nem érvényes rá. Ha ez számodra nem gond, akkor a lehetőség adott.

(#22938) viharhozo válasza King Unique (#22937) üzenetére


viharhozo
addikt

Köszi, kozben nagyjabol a masik topikban is sikerult kisakkozni, mi is a helyzet.

Ettol fuggetlenul az a velemenyem, h ilyenkor kotelezonek kene lenni kiirni, mi van a haz belsejeben. Normal asztali drajvnal en meg soha nem lattam ilyen merteku arcsokkentest, tehat vagy ide sutik el az osszes ilyet vagy van meg vmi mas okossag is.

Arrol lehet vmit tudni, mi a kulonbseg hivatalosan a Desktop Elements es a My Book szeria kozt? Elobbi ket ev, utobbi harom ev garis es a bontos cikkek szerint WD Red van benne, ami megint furcsa, mert a WD sajat boltjaban a 10 teras My Book alapara 225 dollar, az ugyanekkora Rede meg 300. A My Book azonos meretben meg a Blue-tol is olcsobb, pedig par dollarba nyilvan bekerul a korites is, tehat nekem ez azt sugallja, h az abba rakott meghajtok rosszabbak kell legyenek az asztaliaknal (nyilvan defaultban arra szamitanak, h egy kulso drajvot kevesebbet hasznalnak).

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#22939) King Unique válasza viharhozo (#22938) üzenetére


King Unique
titán

A különbség a 3 éves gyártói garancia, gyártó által mellékelt bónusz szoftverek, hardveres titkosítás, újfajta dizájn a My Book sorozat javára. Viszont a külső házban lévő HDD tárolókapacitástól függően rendszerint mindkét sorozat modelljeinél megegyező, olyan téren általában nincs köztük különbség.

Arról már volt szó itt a topikban, hogy a gyárilag készre szerelt külső HDD-knél a gyártóknak rendszerint eleve nem szokása feltüntetni, hogy milyen HDD van a külső ház belsejében. Ami végül is többnyire érthető, mivel egyrészt többféle tárolókapacitású modell is szokott lenni az adott sorozaton belül, másrészt egy adott modell előfordulhat pl. gyártási idő, elérhető/kifutott alkatrész (merevlemez) függvényében akár többféle HDD-vel is. Vagyis már csak emiatt sem egyszerű általánosan megadni erre vonatkozó információt. Épp ezért a külső házakban lévő HDD pontos típusának megállapításához marad többnyire a következtetés, online tesztekből való informálódás, valamint a személyes tapasztalat és szemrevételezés. Vagy másik lehetőség külön megvenni a külső házat és hozzá a belső HDD-t, akkor egyértelmű lesz az utóbbi pontos típusa, mivel ez esetben mi magunk választhatjuk ki.

Az árakkal kapcsolatban továbbra is azt tudom mondani, amit az előző válaszban. Az egyáltalán nem újdonság, hogy bizonyos esetekben pl. X TB-os tárolókapacitásnál egyazon/hasonló HDD olcsóbb külső HDD-ként, mint belsőként. Viszont ez még nem feltétlen jelenti azt, hogy az előbbi rosszabb és gyengébb minőségű lenne. Max. ha "Recertified" kivitel, az lehet némi negatívum, de olyan belső merevlemezeknél is előfordulhat. A másik meg az, hogy pl. az egyes WD külső HDD-kben is nem feltétlen pont ugyanaz, ugyanolyan modellszámú Red van, mint ami a standard sorozatnál. Ez pl. a 10 TB-os Elements Desktop modell esetében is jól látszik, abban is állítólag valami OEM Red van (példa), ami akár olcsóbb is lehet a normál változatnál.

[ Szerkesztve ]

(#22940) Black&White


Black&White
addikt

Egy picit offolnék, remélem nem nagy gond! :)

Vettem egy 8TB-os WD Elements-et és az az ötletem támadt, hogy kiveszem a házból és PC-ben használnám a továbbiakban.
Egy kis googlizás után láttam, hogy egy újabb SATA szabvány (fix 3.3V) miatt ezeket a vinyókat alapesetben nem ismerik fel az asztali gépek.
Szóval arra jutottam, hogy lenyisszantom a tápom SATA Power vezetékének narancssárga szálát és probléma megoldva.
Jól gondolom, vagy lehet valami buktató még?
Köszi! :R

(#22941) King Unique válasza Black&White (#22940) üzenetére


King Unique
titán

Arról pont nemrég volt szó itt a topikban, hogy egyrészt technikailag általában megoldható ez az ilyen 3,5"-os modelleknél, viszont másrészről garanciavesztéssel járhat. Ha az utóbbi számodra nem gond, akkor a lehetőség adott.

Ez a nem ismeri fel az asztali PC a külső házból kiszerelt HDD-t, meg az utóbbi nem szabványos, állítólag valami újabb SATA-szabványt használna, nem világos mégis mi alapján van állítva. Ezekben általában szabványos SATA3-as HDD szokott lenni, amit a PC-be téve, SATA-n csatlakoztatva nyilván lehet használni. Sőt akár SATA2 porthoz csatlakoztatva is, mivel visszafelé kompatibilis a szabvány. Max. az egyes 2,5"-os WD külső merevlemezeknél nem lehet ezt az előbbi módon megoldani az integrált USB-s kivitel miatt.
Aztán még az egyes 3,5"-os WD külső merevlemezeknél (pl. My Book sorozat) a hardveres titkosítás okozhat gondot, de az is "csak" az eredeti külső házban rámásolt adatokhoz történő utólagos hozzáférésnél, ha kiszerelésre kerül és SATA-n van csatlakoztatva a HDD. Ellenben egy törlés és újraparticionálás után már SATA-n csatlakoztatva is újra használható lesz a merevlemez. Ha cél előtte az adatok lementése, akkor viszont az eredeti WD külső házba kell visszahelyezni a HDD-t. Az Elements Desktop sorozatnál viszont nincsen hardveres titkosítás, vagyis annál nem téma ez.
Továbbá jellemzően 2 TB felett még az esetlegesen eltérő logikai szektorméret (pl. USB-n 4Kn vs. SATA-n 512e) okozhat az előbbihez hasonló gondot, ami az egyik társtopik ezen hozzászólásában részletezve van, valamint ebben a topikban is volt róla szó. Annál a törlés és újraparticionálás szintén megoldás lehet a HDD használatbevételéhez SATA-n. Viszont ez megint nem feltétlen lesz téma, mivel a gyártóknak újabban már kevésbé szokása az ilyen megoldást erőltetni.

[ Szerkesztve ]

(#22942) Black&White válasza King Unique (#22941) üzenetére


Black&White
addikt

Köszi a részletes választ!

Ezeket linkeket találtam, miközben informálódtam: LINK1 és LINK2

Régebbi tápok nem tudnak mit kezdeni ezzel az új SATA fícsörrel.
De, józan paraszti ésszel úgy gondolom, ha kiiktatom a 3.3V-os ágat a tápcsatin, akkor nagy gond nem lehet ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#22943) lanszelot


lanszelot
addikt

Hello,
Ezt tudom PC vel használni?

(#22944) King Unique válasza lanszelot (#22943) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy hivatalosan Xbox One játékkonzolhoz lett tervezve, rendszerint nem jelenti azt, hogy kizárólag csak ahhoz csatlakoztatva működik, csak azzal használható. Vagyis nyilván igen, használható akár PC-vel is, ami pl. ennél a tesztnél is látszik a Windows 10-en készített sebességmérések alapján.

(#22945) Dave567


Dave567
addikt

Sziasztok

Filmek tárolására, Média Playeren való lejátszásra milyen külső Hdd-t tudtok ajánlani?
5-6 tb-os legyen, és ne legyen hangos.

(#22946) King Unique válasza Dave567 (#22945) üzenetére


King Unique
titán

Először azt kellene eldönteni és tisztázni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy 5-6 TB-os és médialejátszóhoz (is) használható legyen, valamint ne legyen hangos. Ahol a megadott féltételeknél egyrészt a tárolókapacitást is fixen el kellene dönteni már csak azért is, mert 5 TB-ig a 2,5"-os is opció. Másrészt ha a halk működés a fontos, akkor a 3,5"-os típusoknál a 2,5"-os modellek rendszerint valamivel előnyösebbek (halkabbak) szoktak lenni. Továbbá előtte azt sem ártana tisztázni, utánaérdeklődni a megfelelő topikban, hogy az adott médialejátszó USB-n csatlakoztatva kezel-e egyáltalán 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású, illetve GPT partíciós séma szerinti külső merevlemezt, mivel ez nem mindegyiknél szokott működni. Ha nem, akkor alapesetben értelemszerűen max. csak 2 TB-os lesz opció.
Általánosan a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok fejezetében" van mindkét fizikai méretkategóriánál a tévés, médialejátszós (F.), valamint a halk működésre (J./L.) vonatkozóan külön alkategória konkrét példákkal.

(#22947) AssAssynn


AssAssynn
őstag

Sziasztok!

Családi fényképek tárolására keresek 1-2 Tb-os külső merevlemezt, usb 3 csatlakozóval.
Ritkán lenne használva, csak rámentenénk mindig az új képeket és ennyi. Elég, ha olcsó, más gondolom nem szükséges. Mit ajánlotok?

Az összefoglaló valami kegyetlen hosszú. :Y

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#22948) King Unique válasza AssAssynn (#22947) üzenetére


King Unique
titán

Először neked is azt, hogy jobban kellene részletezni az igényeket. Ha csak 1-2 TB-os kell, akkor a 2,5"-os méretkategória is szóba jöhet, amire vonatkozóan a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok fejezetében", valamint az ott is megtalálható blogbejegyzésben vannak konkrét példák kategóriák szerint. Külső merevlemezeknél az USB 3.0 interfész meg manapság kb. alap, USB 2.0-sat nem érdemes venni, sőt a legtöbb gyártónál gyárilag készre szerelt kivitelben már nem is lehet.

(#22949) Dave567 válasza King Unique (#22946) üzenetére


Dave567
addikt

Régebben beszéltünk már, akkor egy külső házat ajánlottatok, vettem bele egy 10tb-os Ironwolf vinyót, sajnos a külső ház megadta magát, a vinyón meg már teli van. :D
Az MP az egy Zidoo x9 es, kezeli a 10tb-ot, viszont hangos, és néha be akad a film, ami nem tetszik.
Igazából mindegy milyen, 2.5 vagy 3.5.

(#22950) King Unique válasza Dave567 (#22949) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki milyen 3,5"-os külső házat vettél és az sem, hogy a megadta magát pontosan mit jelent. De ha tényleg tönkrement, akkor ilyenkor adja magát pl. a garanciális csere lehetősége. Meg a külső házas megoldásnak is vannak bizonyos előnyei, mint pl. a szétszerelhetőség és merevlemezcsere, valamint az átlagnál tartósabb merevlemez kiválasztásának lehetősége. Plusz egy full alumínium, akár szellőzőnyílásokkal is ellátott külső ház a HDD hőelvezetése szempontjából is előnyösebb lehet, mint egy átlagos gyárilag készre szerelt megoldásnál a többnyire zárt, műanyag kivitel. Vagyis akár most is lehetne ilyen megoldásban gondolkodni. Viszont ha a minél kedvezőbb ár is szempont, akkor főleg nagyobb tárolókapacitásnál a gyárilag készre szerelt modellek lehetnek előnyösebbek, amiről nemrég itt a topikban is volt szó.
A 2,5"-os / 3,5"-os fizikai méretet pedig eleve fixen el kellene dönteni, mert azért nem teljesen mindegy, meg a 2,5"-os max. 5 TB-ig opció.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.