Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22251) Tin válasza King Unique (#22250) üzenetére


Tin
veterán

szívesen! én meg köszönöm az infókat! árban nagyon jó volt, gyakorlatilag 31e ft-ra jött ki darabja. remélem, tartós lesz! :)

(#22252) jannid


jannid
senior tag

Sziasztok, itt még új vagyok.

Van egy WD elements 1 TB külső merevlemezem. Az a helyzet, hogy vannak rajta cuccok(azokat gond nélkül megnyitom), ntfs-be van épp. Nem tudok rá másolni semmit. Áthúzom és 0%-on marad. Néha be se tölti a windows, fura hangokat is szokott kiadni. Ki lehet deríteni valahogy, hogy tényleg rossz-e. Esetleg próbáljam másik kábellel (most sajnos nincs), vagy ez egy tipikus "elhalási" hiba? Amennyiben a kábel rossz, akkor is jár rá a gariztatás?

Amikor vettem még nem voltam tapasztalt PH tag, kis gsm féle üzletben vettem, a gari papíron expert.hu van. Nem tudom ezek hány évig garanciásak? Nincs ráírva, vissza küldeném javíttatni, ha több mint 1 évig. Köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

(#22253) King Unique válasza jannid (#22252) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Először is leírhattad volna, hogy melyik WD Elements, mert van ilyen és ilyen 2,5"-os, meg ilyen 3,5"-os is. De ha csak 1 TB-os, akkor valószínűleg az előbbi, bár 3,5"-os fizikai méretben is volt akkora korábban.

Ha az OS felismeri a külső HDD-t, lehet tallózni a tartalmát és megnyithatók a rajta lévő fájlok, akkor az már jónak mondható. De ha nem mindig ismeri fel és fura hangokat ad ki, az már nem éppen... Ilyenkor első körben célszerű ellenőrizni USB-n a fizikai csatlakozást, szükség esetén másik USB-portban, másik USB-kábellel is kipróbálni stb. Aztán a 2,5"-os típusoknál USB-n a megfelelő tápellátás is lényeges, nem véletlenül volt már az elején feltéve a kérdés, hogy melyikről van szó. Ha Windowst használsz és éppen felismeri a külső meghajtót, akkor pedig célszerű lenne pl. a HDS programmal ránézni az állapotára.

A WD Elements sorozatokra általában 2 év gyártói garancia szokott lenni, ami az előbb linkelt termékek weboldalán is fel van tüntetve. Ha megvan még a számla stb., akkor szükség esetén a vásárlás helyén az adott boltban meg lehetne próbálni a garanciális cserét. Ha ez nem opció, vagy csak 1 év garanciát vállaltak és az már lejárt, akkor másik lehetőségként akár magával a gyártóval (WD) is fel lehetne venni a kapcsolatot és megpróbálni egy RMA-t (példa). Visszaküldeni a terméket és garanciális cserét kérni pedig nyilván akkor érdemes, ha maga a külső HDD ment tönkre. Ha csak az USB-kábel, akkor nem feltétlen érdemes szórakozni ezzel, egyszerűbb és gyorsabb új kábelt venni. Ja, és a garanciális csere előtt szükség esetén az adatokat nyilván egyénileg kell lementeni a külső merevlemezről, mert az adatmentés már nem tartozik bele!

[ Szerkesztve ]

(#22254) jannid válasza King Unique (#22253) üzenetére


jannid
senior tag

Az általad linkeltek közül az első van nekem. USB 3.0 portom van. Köszönöm szépen, megpróbálom a többi megoldást is! :R

(#22255) tupacamaru


tupacamaru
veterán

Lehet erről tudni valamit? :F

Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................

(#22256) jannid válasza King Unique (#22253) üzenetére


jannid
senior tag

Ilyen állapotban van a program szerint. Milliomodik próbálkozásra hozta csak be. Van, hogy ha rádugom a gépre lefagy tőle a sajátgép és alig tudja betölteni, persze ha kihúzom észhez tér. Ez így mindenképp szervíz, vagy formázzam le attól javulhat? :F

[ Szerkesztve ]

(#22258) King Unique válasza jannid (#22256) üzenetére


King Unique
titán

Ha ilyen az állapota, akkor nem meglepő, hogy nehezen ismeri fel az OS és kifagynak tőle a programok, vagy akár maga a rendszer. Ilyenkor az elsődleges az, hogy az adatokat mentsed le róla, amíg még lehet! Utána esetleg lehet próbálkozni egy lassú formázással, vagy a HDS különféle tesztjeivel, de egy ilyen állapotú (külső) merevlemeznél csodát azért nem feltétlen kell várni. Ráadásul ha esetleg sikerül is valamennyire stabilizálni az állapotát, nincsen garancia arra, hogy később nem fog még tovább romolni. Ennél inkább már a szerviz, illetve a garanciális csere lenne az ésszerűbb lépés.

(#22259) Orionk válasza King Unique (#22248) üzenetére


Orionk
senior tag

Online tárolási módra mit ajánlasz?

Vagy a többiek, Ti mit szoktatok használni?

(#22260) jannid válasza King Unique (#22258) üzenetére


jannid
senior tag

Köszönöm. RMA mellett döntöttem. A sz*tyok gsm bolt ahol vettem szinte biztos, hogy csak 1 évet adott. Aki már RMA-zott megtudná mondani, hogy milyen futárszolgálattal érdemes küldeni, melyik a legjobb áru és, hogy mit mellékeljek a csomagban? A merevlemezt egyértelműen, a kábelét?!, az eredeti dobozt, de a magyar jótállást és a vásárlásomhoz kapott blokkot is?!. Köszönöm előre is, ha valaki segít! :)

egyéb más infó is érdekel, írjak-e valamit a boxra a nyomtatott labelen kívül stbstb. :R

(#22261) King Unique válasza jannid (#22260) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már linkelve volt egy konkrét példa, ahol a fórumtag röviden leírta a WD-nél az RMA menetét és egyben a személyes tapasztalatát. Nála is lehetne érdeklődni a részleteket illetően. De egyébként a gyártó weboldalán is megtalálhatók a szükséges információk, illetve az első a regisztráció, majd csak utána a többi.

(#22259) Orionk:
A felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.) topikot, ott kellene ez ügyben érdeklődni az aktuális lehetőségek felől. Na meg attól is függ a megfelelő szolgáltató kiválasztása, hogy mekkora mennyiségű adatot akarsz online (is) tárolni.

[ Szerkesztve ]

(#22262) jannid válasza King Unique (#22261) üzenetére


jannid
senior tag

Köszi, ezt elolvastam, innen tudok egyáltalán erről, de a kérdéseket amit most feltettem nem válaszolja meg az a komment. :(

(#22264) King Unique válasza jannid (#22262) üzenetére


King Unique
titán

Az előbb már le volt írva, hogy az RMA intézéséhez először regisztrálni kellene a terméket a gyártó weboldalán, majd utána ott közlik a továbbiakat. De az említett fórumtagnál is lehetne érdeklődni, mint már említve volt. Az pedig evidens, hogy magát a külső HDD-t ilyenkor nyilván vissza kell küldeni, illetve normál esetben a gyári tartozékokkal együtt. Azt meg, hogy jelenleg hogyan és milyen futárszolgálattal érdemes kiküldeni, az ügyben eleve a posta, csomagküldés topikban javasolt érdeklődni.

(#22265) King Unique válasza tupacamaru (#22255) üzenetére


King Unique
titán

Ha a másik topik hozzászólása alapján maga a belső HDD érdekel, akkor nagyjából ugyanazt tudnám mondani, amit korábban egy hasonló esetnél. Vagyis ezeknél gyakran kb. lutri, hogy mikor éppen milyen belső HDD van bennük. Ez esetben max. annyi fix, hogy nyilván Seagate, de a pontos sorozat és modell az változó lehet. Illetve ilyen téren lehet eltérés akár egy adott sorozaton belül lévő X TB tárolókapacitású modellnél is attól függően, hogy korábbi / újabb gyártású-e.

Az pedig a másik, hogy egy gyárilag összeszerelt külső HDD házilagos megbontása eleve garanciavesztéssel járhat, pláne ha marad külsérelmi nyoma is. Ez esetben pedig nyilván a belső HDD garanciája is ugrik! Oké, hogy külsőként van amikor kedvezőbb áron lehet beszerezni egy X TB-os modellt, de ha valakinek eleve belső HDD kell, akkor normál esetben nyilván olyat érdemes venni. Akkor nem kellene a szétszerelés miatt a garanciát kockáztatni, valamint találgatni sem kell, hogy a külsőben éppen milyen lehet. Eleve biztosra lehetne menni a HDD típusát illetően, az átlagosnál akár tartósabb modellt választani stb.

[ Szerkesztve ]

(#22266) powerray


powerray
tag

Sziasztok!

0-24-es torrent szerverhez mit javasoltok külső USB vinyó kategóriában?

(#22267) King Unique válasza powerray (#22266) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Először eleve azt kellene eldönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.

A 24/7-es üzemet megfelelő körülmények között bírhatja X ideig akár egy normál külső HDD is. De itt egyrészt pont a megfelelő körülményeken van a hangsúly, vagyis hogy lehetőleg végig stabil legyen a tápellátás, ne melegedjen túl a belső HDD a passzív hűtéses külső házban stb. Másrészt maga a belső HDD típusa sem teljesen mindegy, vannak az átlagosnál eleve tartósabb, illetve akár kifejezetten 24/7-es üzemre tervezett sorozatok és modellek. Erről a 2,5"-os típusokra vonatkozóan egy másik válaszban is volt szó korábban. De ugyanúgy a 3,5"-os méretkategóriánál is érvényes ez, illetve ott szintén opció a külső házas megoldás. Viszont a külső házakkal már a társtopikok foglalkoznak, ahogyan van külön topikja a belső merevlemezeknek is.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Milyen merevlemezt vegyek?

[ Szerkesztve ]

(#22268) rayman2006


rayman2006
tag

Sziasztok!

4TB 2.5" külső merevlemezt akarok venni filmek tárolására és időnként lejátszására kb max 40-ig.

Ezeket nézem ki eddig:
WD My Passport 4TB fekete WDBYFT0040BBK
Silicon Power Armor A60 2.5 4TB USB 3.0 SP040TBPHDA60S3K
Seagate 2,5" 4.0TB USB3.0 Backup Plus Portable Drive blue STDR4000901
A "Backup Plus" mit jelent mire jó?

Ezek közül melyik a jó választás?
Esetleg ha van jobb választás írjátok meg.
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#22270) King Unique válasza rayman2006 (#22268) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Erre szintén azt tudnám mondani, hogy először eleve azt kellene eldönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.

Ha kifejezetten ütésálló, vízálló stb. kell, akkor a felsoroltak közül nyilván csak a Silicon Power Armor A60 jöhet szóba. Vagy egyéb hasonló külső merevlemezek, amelyek mostanában több alkalommal is szóba kerültek. Példák: [link], [link], [link].

Ha nem feltétel az ütésállóság, akkor értelemszerűen a másik 2 modell is szóba jöhet. A 4 TB-os WD My Passport pont nemrég volt téma itt a topikban, olyat vett az egyik fórumtag. Rajta kívül még mások is vettek WD-t, de nem feltétlen mindenki ebből az újabb sorozatból. A másik slágertermék ekkora tárolókapacitásnál a Maxtor M3 Portable, amelynek az ára elég kedvező. Viszont az utóbbinál volt akinek gondja akadt a 4 TB-os modellekkel (bővebben). De az már nem igazán derült ki, hogy csak az illető fogott ki gyárilag hibás példányokat (más gyártóknál is előfordulhat), vagy online rendelésnél a nem megfelelő szállítás és csomagolás miatt lettek hibásak (bővebben), vagy szimplán csak a nem megfelelő használat volt a probléma oka. Az pedig az előbb linkelt esetnél is le van írva, hogy a belső HDD-t illetően nagy választási lehetőség eleve nincsen, mivel jelenleg csak a WD és a Seagate gyárt a 2,5"-os méretkategórián belül 4 TB-osat. A 4 TB-os Seagate Backup Plus Portable belseje pedig nyilván Seagate, sőt ugyanaz a merevlemez van benne, mint a Maxtor esetében. Viszont az utóbbira 3 év, míg az előbbire 2 év gyártói garancia van. A gyártó által használt "Backup Plus" fantázianévnek pedig nem kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Valószínűleg a nagyobb tárolókapacitásra vonatkozik a "Plus" utólag, míg a többi sorozatnál pl. a "Slim / Ultra Slim" pedig értelemszerűen a kisebb fizikai méretre.

Ha az előbbieken kívül más gyártók termékei, más megoldások (külső ház + merevlemez) is érdekelnek, akkor a topik összefoglalójában vannak további információk. Illetve ott linkelve van egy blogbejegyzés, ami a 2,5"-os, nagy tárolókapacitású külső merevlemezekkel foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#22271) rayman2006 válasza King Unique (#22270) üzenetére


rayman2006
tag

Helló.
Köszönöm szépen a választ.
Nem fontos ütésállóság,
Akkor WD tűnik jobb választásnak.
Régi jó bevált gyártó,másoknál .
Ez már az új szériás WD My Passport 4TB fekete WDBYFT0040BBK ?

Ezek mibe másak,miért drágábbak?
Western Digital My Passport 4TB USB 3.0 WDBP6A0040BBK

Western Digital Elements 2.5 4TB USB 3.0 WDBU6Y0040BBK

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#22272) King Unique válasza rayman2006 (#22271) üzenetére


King Unique
titán

A My Passport sorozat itt a topikban is többeknél bevált, valamint maga a gyártó (WD) is népszerű és kiforrott a külső merevlemezeknél. Ilyen szempontból tehát jó választás lehet a 4 TB-os My Passport. De azért azoknál is akad kontra, amiről pont nemrég volt szó.

WDBYFT0040BBK modellszám eleve az új My Passport sorozatnál van, ami a termék weboldalán és adatlapján is egyértelműen látszik.

A My Passport sorozat modelljei általában valamivel drágábbak szoktak lenni, mint az Elements Portable. Ennek oka, hogy hivatalosan az előbbi a prémium termék, míg az utóbbi a fapados. Viszont a belső HDD általában ugyanaz mindkettőnél, a főbb különbségek pedig az alább felsoroltak.

WD My Passport

új dizájn, nagyobb színválaszték
bónusz szoftverek
hardveres titkosítás
3 év gyártói garancia

WD Elements Portable

régi dizájn, csak egyféle színben (fekete) kapható


2 év gyártói garancia

[ Szerkesztve ]

(#22273) rayman2006 válasza King Unique (#22272) üzenetére


rayman2006
tag

Rendben.
Akkor ez a jó típus.
Köszönöm szépen segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#22275) tobias40


tobias40
veterán

Sziasztok!

Vett vki ilyen dokkolót vagy hasonlót?
Valóban csak a saját szoftverével dolgozik vagy megy egyből ha rádugom usb-n a pc-re,Nas-ra?
Én vettem egyet de nem akar működni,ezért kérdezem.

(#22276) Jarod1 válasza tobias40 (#22275) üzenetére


Jarod1
addikt

Amikor pcre rádugtad elkezdte telepíteni a driverét? jelezte a win hogy új eszköz?

(#22277) tobias40 válasza Jarod1 (#22276) üzenetére


tobias40
veterán

Nem csinál semmit,csak villan az alsó led egyet rajta.
Gondolom jól dugtam össze mert a hátulján levő micro usb kábelt dugtam rá a pc-re,ami elöl vannak foglalatok azok a "bemenetek" sztem,vagy nem?

3,5-es sata vinyót raktam bele azt nem is tudom rosszul sztem..

[ Szerkesztve ]

(#22279) King Unique válasza tobias40 (#22275) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha 3,5"-os SATA HDD-t akarsz használni a dokkolóval, akkor azt egyrészt a megfelelő foglalatba (slot) kell belehelyezni, ami az alábbi képen is szemléltetve van. Másrészt a hátulján csatlakoztatni a DC tápbemenetbe a külső tápegység kábelét, valamint az USB / eSATA porthoz az annak megfelelő kábelt, majd az utóbbi kábel másik végét a PC megfelelő portjához. Na meg értelemszerűen bekapcsolni a dokkolót az ugyancsak hátul lévő tápkapcsolóval. Ha az előbbiek stimmelnek és a PC-n Windows fut, akkor az első csatlakoztatáskor normál esetben automatikusan telepíti hozzá a rendszer az eszközillesztőt. Ha az sikeres, akkor utána használható az eszköz (dokkoló) és normál esetben nem kell a beüzemeléséhez semmilyen spéci szoftver. Viszont az nem derült ki, hogy esetedben ez megtörtént-e, aztán hogy mit mutat Windowson az eszközkezelő, lemezkezelő stb.

Ha egyáltalán nem ismeri fel az OS a dokkolót és a benne lévő merevlemezt, akkor a topik összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében le van írva, hogy ilyenkor mi a teendő. Vagyis kipróbálni másik USB-porton (asztali PC-knél a hátlapon lévők), másik USB-kábellel, akár másik tápegységgel (ha van megfelelő), valamint lehetőség szerint másik HDD-vel, másik gépen és másik operációs rendszerrel is. Ha sehol semmi, akkor meg vissza kell küldeni, cserét kérni stb., mert lehet kifogtál egy gyárilag hibás példányt, ennyi.

Kifejezetten a külső házakkal, illetve másodsorban a dokkolókkal 3,5"-os fizikai méretben a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni összefoglalóban is le van írva és linkelve ezek a társtopikok. Legközelebb majd lehetőleg inkább a megfelelő társtopikban kellene feltenni az ilyen kérdéseket!

[ Szerkesztve ]

(#22280) Luck Dragon

Sziasztok.
Egy kis elő információ.

Volt egy Adata márkájú külső merevlemezem először csak három hetet bírt, hála az olvasónak.
Majd cserélték de az is megadta magát.
Így vissza kaptam az összeget.

Így érthető módon szeretnék egy megbízható konstrukciót.

Szempontok a következő:
- megbízható
- külső elektromos hálózat.
- USB 3.0 vagy jobb.
- halk üzemmód.
- legalább 4TB

Köszönöm szépen a segítséget előre is.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#22281) tobias40 válasza King Unique (#22279) üzenetére


tobias40
veterán

Köszönöm a leírást!
Mindent úgy csináltam ahogyan leírtál,win nem ismeri fel,majd megnézem másik táppal és kábellel is!

Átmegyek a másik topic-ba! :R

(#22282) King Unique válasza Luck Dragon (#22280) üzenetére


King Unique
titán

Tehát 3,5"-os, USB 3.0-s és minimum 4 TB-os külső HDD kell, de azért lehetett volna a pontosan milyet jobban is részletezni. Ugyanis az nem derült ki, hogy gyárilag összeszerelt, vagy külső házas megoldás kell-e, szoftveres és egyéb extrák kellenek-e, mekkora a rendelkezésre álló anyagi keret a vásárláshoz stb.

A megbízhatóság meg olyan dolog, hogy eleve függ egy külső HDD-nél is a megfelelő használattól. Aztán a leírtakból nem derült ki, hogy pontosan milyen ADATA külső merevlemezről volt szó és mi volt vele a gond, de akár gyári hibás példányokat is ki lehet fogni. Vagy van amikor egy online rendelésnél a nem megfelelő csomagolás és szállítás miatt is lehet gond (bővebben). Továbbá arról itt a topikban is volt szó, hogy a gyárilag összeszerelt 3,5"-os külső merevlemezekben általában csak átlagos belső HDD-k szoktak lenni, amelyek nem feltétlenül a legtartósabb. Ilyen szempontból a külső házas megoldás előnyösebb lehet, mivel ott tetszőlegesen kiválasztható és belerakható a külső házba akár egy átlagosnál tartósabb, minőségibb belső merevlemez is.

A topik összefoglalójában az ár, vásárlási szempontok fejezeten belül a 3,5"-os méretkategóriába tartózó külső merevlemezek is részletezve vannak konkrét példákkal és különféle alkategóriákra bontva. Ahol pl. a külső házas megoldással az E. pont és az ott említett társtopikok foglalkoznak bővebben.

[ Szerkesztve ]

(#22283) Luck Dragon válasza King Unique (#22282) üzenetére

Bocsánat hogy nem fejtettem ki jobban az álláspontot. :)

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?

Szeretnék egy 4 terabájtost. Kisebbet nem. Fizikailag hogy mekkora, számomra lényegtelen.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?

- Az igényeimnek megfelelne egy egybe épített ,készre szerelt. Nem tervezem cserélgetni . De az jó pontnak számítana, ha tönkre is megy benne a HDD akkor ki lehessen cserélni.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?

- Csak annyit, hogy külső elektromos hálózatról lehessen használni.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.)?

-PC-vel lenne használva , dokumentumok, képek és filmek tárolására.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?

-Maximum 50,000-Ft.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?.

-Örülnék ha lenne Magyarországon szervíz háttere.

Az általam kiszemelt egy Elements Desktop 3.5" 4TB USB 3.0 WDBWLG0040HBK-EESN , neten jók róla a visszajelzések.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#22284) King Unique válasza Luck Dragon (#22283) üzenetére


King Unique
titán

Ha feltétel, hogy külső elektromos hálózatról működjön, akkor nyilván 3,5"-os modell jöhet szóba, mivel a 2,5"-osok tápellátása rendszerint USB-ről történik. A külső házas megoldás az előbbi válaszban elsődlegesen a tartósabb belső HDD kiválasztásának lehetősége miatt volt említve. De ugyanakkor a HDD cseréjének lehetősége miatt is előnyösebb, mivel arra a gyárilag összeszerelt típusoknál hivatalosan nincsen mód. Illetve technikailag ugyan megoldható és jó esetben akár másik HDD-vel is működhet, de az ilyen eleve garanciavesztéssel járhat, pláne ha marad a szétszerelésnek külsérelmi nyoma. A belföldi márkaszerviz pedig nem éppen reális elvárás, mivel a nagy gyártóknak jellemzően nincsen nálunk. Például a WD-nél is a legközelebbi hivatalos márkaszerviz Németországban van (példa). De ha garanciális cserére kerül a sor, akkor azt majd nyilván intézni a belföldi bolt, ahol vásárolva lett a termék. Vagy maga a vásárló veszi fel a gyártóval online a kapcsolatot és intézi az előbb linkelt RMA-s példa alapján.

A 4 TB-os WD Elements Desktop elvileg megfelelhet a célra. De egyrészt a belső HDD-re vonatkozóan annál is érvényes az, amiről az előbbi válaszban volt szó. Másrészt megfontolandó a WD-nél a My Book sorozat is, mivel amiről nemrég az egyes 2,5"-os sorozatoknál volt szó, azok a különbségek a most említett két 3,5"-os esetében is megvannak. De maga a belső HDD egyébként itt is rendszerint ugyanaz szokott lenni mindkét sorozat modelljeinél. Az árgép találatai alapján egyébként a 4 TB-os Elements Desktop és a My Book ára elég hasonló, sőt van ahol még olcsóbb az utóbbi.

[ Szerkesztve ]

(#22285) Luck Dragon válasza King Unique (#22284) üzenetére

Köszönöm szépen a segítséget.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#22286) dzsuhasz1


dzsuhasz1
csendes tag

Üdv!
Külső HDD vásárlása előtt állok, de szeretném a legjobb ár/érték arányt választani, ebben kérem a segítségetek.
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2.5", a kompaktság miatt és legalább 1TB tárhellyel.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
HDD-t nem tervezek benne cserélgetni.
Nem számít, hogy egybeépített vagy külön külső rack, habár külső rackem van kéznél (USB 3.0), így arra nem költenék, tehát lehet, hogy ár-érték arányban jobban megérné a külső rack-es megoldás.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Külső rack amit említettem az fémházas. Így, ha az árba belefér a fémház az egybeépítettnél akkor arra lenne szükségem, egyébként semmi másra.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.)?
Képek, illetve zenék tárolása a fő prioritás, amit alkalmanként frissítenék, illetve egyetemi tanulmányokhoz pdf és doc fájlok.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Olyan 15-20 ezer körül gondoltam.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minél több, annál jobb. :R

Köszönöm előre is a segítséget :D

(#22287) King Unique válasza dzsuhasz1 (#22286) üzenetére


King Unique
titán

Azt eleve el kellene dönteni, hogy most gyárilag egybeépített, vagy külső házas megoldás kell-e inkább. Ha van kéznél szabad 2,5"-os külső házad, amiben épp nincsen HDD / SSD, akkor célszerűbb és adott esetben költséghatékonyabb lenne abba venni egy 1 TB-os HDD-t. Viszont a belső merevlemezekkel már másik topik foglalkozik, ahogyan a 2,5"-os (USB-s) külső házakkal is. Az ügyben már azokban kellene érdeklődni (+ előtte az összefoglalókat elolvasni), illetve az utóbbiban akkor, ha a meglévő helyett netán másik külső házat akarsz venni.

Milyen merevlemezt vegyek?
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja

Ha gyárilag összeszerelt, egybeépített 2,5"-os külső HDD kell, akkor a jelen topik összefoglalójában az "ár, vásárlási szempontok" fejezeten belül részletezve van a 2,5"-os méretkategória (is) konkrét példákkal. Valamint ebben a blogbejegyzésben szintén. Az egybeépített külső merevlemezeknél egyébként a (full) fémház extrának számít és némi felárral jár, valamint nem feltétlen minden gyártó kínálatában vannak ilyenek. A külső házas megoldásnál viszont már nem akkora extra és nem is különösebben drága pl. egy alumínium külső ház.

[ Szerkesztve ]

(#22288) lacam


lacam
aktív tag

Sziasztok

Egy gyors kérdést engedjetek meg nekem.
Adott egy WD Elements 1terás külső HDD. Ennek nincs tápja, az USB portról kapja a delejt.

Azonban vannak olyan eszközeim (pl telefon, OTG kábellel) ahol az egyik megpörgeti, olvassa, a másik nem...gondolom USB porton nem képes akkora áramot adni az adattárolónak, hogy meghajtsa azt. Az megoldás lehet, ha veszek egy tápolt switch-et és azon keresztül kötöm rá? Jelen pillanatban elképzeléseim sincsenek, hogy hogyan tudnám megoldani...csak agyalok :) Ha hülyeség amit írok, tudnátok megoldást javasolni hogymáshogy tudnám megtápolni -külső forrásból- a HDD-t, amiből amúgy csak 1 USB kábel lóg ki?

Köszönöm szépen!

(#22290) King Unique válasza lacam (#22288) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ilyenkor az (másik) okostelefon, mint gazda hardver nyilván elégtelen az eszköz (2,5"-os külső merevlemez) megfelelő tápellátása szempontjából. Volt erről szó korábban a tabletekre vonatkozóan pl. ebben és ebben a hozzászólásban, illetve arról, hogyan lehetne egyéb módon megoldani. Például egy aktív USB-hub közbeiktatása megoldás lehet a tápellátási problémára, ha úgy kezeli az okostelefon az eszközt. Továbbá egy másik topikban az Y-kábel kiegészítő tápvonalának külső adapterrel történő megtáplálásáról, a megfelelő tápadapter kiválasztásáról stb. is volt szó. Példák: [link], [link].

(#22291) szabessz


szabessz
tag

Sziasztok!

Erről Maxtor M3 Portable 4TB mi a véleményetek?
Főleg filmek tárolására és 4K filmek Tv-ről való lejátszás-ra kellene.
Erre megfelelő?
Ennek milyen merevlemez lehet belsejébe valamilyen Seagate ?
Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#22292) Diego46


Diego46
csendes tag

Sziasztok!
Melyik külső HDD-t javasolnátok teljesen átlagos felhasználásra, főleg fotók és videók tárolására,
ezt,
vagy inkább ezt?

(#22294) King Unique válasza szabessz (#22291) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Maga a Maxtor M3 Portable sorozat népszerű itt a topikban is, többen vásároltak már ilyeneket. Viszont volt olyan is, akinek a 4 TB-os modellekkel gondja akadt (bővebben). De az már nem igazán derült ki, hogy csak az illető fogott ki hibás példányokat (más gyártóknál is előfordulhat), vagy a nem megfelelő használat, esetleg a nem megfelelő csomagolás és szállítás (bővebben) volt a probléma oka. Az meg a másik, hogy a pár ilyen esetnél tapasztaltakat nyilván nem feltétlen lehet a sorozat összes ilyen modelljére vonatkozóan általánosítani.

A 4 TB-os Maxtor M3 Portable esetében a belső HDD nyilván Seagate, ami az előbb linkelt esetnél is említve volt, plusz ebben a tesztben is látható. Vagyis a Laptop HDD sorozat ST4000LM016 modellje. Viszont ez már kifutóban van és a jövőben, illetve az újabb gyártású példányoknál elvileg akár majd az új BarraCuda sorozat modellje is előfordulhat. De egyébként nagy választék amúgy sincsen a 2,5"-os 4 TB-os külső merevlemezeknél ilyen szempontból, mert általában vagy az említett Seagate, vagy WD a belseje csaknem mindegyiknek. Bár nemrég végre a Toshiba kínálatában is megjelentek a 4 TB-os modellek, de a többi gyártóhoz képest eleve némi csúszással és korábban még 3 TB volt náluk a max. Jelenleg a gyártók többsége általában Seagate belső merevlemezt szokott használni, míg a Toshiba és a WD ezen gyártók saját termékeinél jellemzőbb, mint pl. a My Passport sorozat. Az utóbbi 4 TB-os modellje egyébként pont nemrég volt téma itt a topikban, mivel olyat vett az egyik fórumtag.

Ha tv-hez csatlakoztatva lenne használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor az ügyben pl. ebben a hozzászólásban és a topik összefoglalójában is le van írva néhány lényeges dolog. Vagyis pl. a kompatibilitás, USB-n a megfelelő tápellátás kérdése stb. Na meg az is lényeges, hogy kezeli-e egyáltalán a tv a 2 TB+ külső HDD-ket és a GPT partíciós séma szerinti lemezeket. Ha igen, akkor oké, de ha nem, akkor eleve nem lesz használható a 4 TB-os külső merevlemez a tv-vel. Legalábbis "egyben" nem, max. MBR alapon 2 TB-ig. Ráadásul pl. az előbb említett Maxtor és a WD esetében is AF 512e megoldás van, vagyis nem opció 4Kn szektormérettel az, amiről nemrég volt szó. A 4K-felbontású filmek lejátszása viszont már nem téma, mivel egyrészt annál a külső merevlemez felől nem kell különösebben semmi extra, amiről itt a topikban is volt szó. Másrészt ez eleve nemcsak a külső merevlemeztől, hanem a tv lejátszási képességeitől is függ.

[ Szerkesztve ]

(#22295) King Unique válasza Diego46 (#22292) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen általános célra nyilván mindkettő megfelelhet, sőt kb. akármelyik külső merevlemez. Viszont az ránézésre is látszik, hogy a Sony HD-B sorozat modellje valamivel komolyabb, mint a Toshiba Canvio Basics. A Sony fémházasnak tűnik és a linkelt webshopban 3 éves (gyártói) garancia van rá, plusz elvileg a gyártó mellékel hozzá szoftvereket is. Míg a Toshiba háza műanyag, 2 év garancia van rá és semmi extra. De az utóbbinál ez annyira nem meglepő, mivel a gyártó kínálatában (+ összehasonlítás) eleve a Canvio Basics úgymond a fapados sorozat. Aztán a Toshiba 2,5"-os külső merevlemezeinél még az általánosan jellemző integrált USB-s belső merevlemez lehet némi kontra, amiről ebben a blogbejegyzésben is vannak információk. Illetve az utóbbiban és a topik összefoglalójában egyéb gyártók 2,5"-os külső merevlemezeiről is, ha esetleg az említett kettőn kívül más is érdekel.

A fotók és videók tárolásánál, ha fontosak azok a fájlok, akkor pedig alap, hogy azokról mindig legyenek naprakész online és / vagy offline biztonsági másolatok. Tehát ez esetben ne kizárólag csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, akármelyiket is választod az előbbiek közül!

[ Szerkesztve ]

(#22296) szabessz válasza King Unique (#22294) üzenetére


szabessz
tag

Köszi az választ.
Értem akkor lehet annyira nem jó vétel Maxtor.
Lehetnek gondok vele.
Akkor WD jobb vétel de sajna a WDBYFT0040 feketébe 10e drágább.
Nem tudom melyik legyen így annyira Maxtorba nem bízok.
Akkor lehet jobban járok ha 4TB HDD-t gépbe rakom ott tárolom filmeket és játszom le tvn HDMI-n keresztül.

(#22299) Diego46 válasza King Unique (#22295) üzenetére


Diego46
csendes tag

Köszi a választ.

(#22300) Iceman83


Iceman83
tag

Sziasztok!
Erről Western Digital Elements 2.5 4TB USB 3.0 WDBU6Y0040BBK mi a véleményetek főleg filmek tárolására lenne használva?
Előre is köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.