Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22751) balazs1956 válasza King Unique (#22747) üzenetére


balazs1956
senior tag

Közben még egyszer összeraktam a rendszert, és rémülten láttam, hogy tényleg mindkét hdd raw lett! Ha sikerül a pc-t megjavítani, abba visszadugva fel sem fogja ismerni őket?
Nagy a baj? Mindkét hdd kuka, vagy vissza lehet állítani az eredeti állapotokat.
Egyáltalán ki kérte a windows, hogy rawot gyártson nekem???
Ez normális dolog, hogy veszek egy adaptert aminek kicsiny kis hibája, hogy elcseszi a winyóimat? Meg vagyok döbbenve és nem kapok levegőt!
Hogyan tovább?,

(#22753) King Unique válasza bghistvan (#22750) üzenetére


King Unique
titán

Egy okostelefon, mint gazda hardver egy 2,5"-os külső HDD csak USB-ről történő tápellátása szempontjából eleve necces, vagy adott esetben elégtelen lehet, amiről nemrég volt szó egy másik válaszban. Ha nálad állítólag működik ez a felállás külső tápellátás nélkül is, az jó és egyben érdekes. De ha más a külső HDD hangja felpörgésnél és működésnél a megszokotthoz képest, netán lassabb, nehézkesebb is a felpörgés és a működés, akkor az nem igazán arra utal, hogy ilyen téren minden biztosan annyira rendben lenne. Ha nem megfelelő, nem elég stabil USB-n a tápellátás, akkor igen, az okozhat a működésnél problémát, vagy rosszabb esetben akár kárt is tehet a külső merevlemezben (példa).

A milyet kérdés megválaszolásához először azt kellene eldönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Ehhez további adalékként a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül részletezve van a 2,5"-os méretkategória konkrét példákkal, valamint az ott is megtalálható blogbejegyzésben szintén. Ha nem akarsz jobban belemerülni a témába és beváltak az említett két sorozat 500 GB-os modelljei, akkor veheted akár azoknak is az 1 TB-os változatait. Legalábbis ami a vásárlás részét illeti a dolognak, mert attól még az előbbi (tápellátás) ugyanúgy kérdéses lehet az említett használatnál.

[ Szerkesztve ]

(#22754) King Unique válasza balazs1956 (#22751) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, ami az előző válasz végén van leírva. Ha az a helyzet, akkor annyira nem meglepő a probléma. Ugyanis nem minden adapter, külső ház kezeli közvetlenül a SATA-n inicializált és particionált, főleg 2 TB+ | GPT lemezeket USB-n. Valamint ez fordított esetben is igaz lehet. De ennek másrészről pont az a lényege, hogy ha visszakerül a HDD az eredeti környezetbe, akkor SATA-n elvileg (jó esetben) újra elérhetővé válik a tartalma és ott már nem lesz RAW az NTFS partíció.

Ha nem az előbbi a probléma az oka, akkor meg azt, hogy csak az említett Ewent adapter használatánál áll fenn a RAW, vagy más adapterrel, külső házzal stb. is csatlakoztatva a HDD-ket. Valamint az asztali PC-be visszahelyezve őket SATA-n mi a helyzet. Ha csak az Ewent adapternél, akkor egyértelmű, hogy annál nem stimmel valami. Ha mindenhol, az viszont szívás, mert akkor lehet a HDD-kről adatot menteni erre való speciális programmal (példák), vagy megpróbálni a direkt javítást, visszaállítás, de az utóbbi eleve rizikósabb. Ha ez nem cél, akkor marad egyből az újraparticionálás, újraformázás, mint már előzőleg említve volt. Amit lehetőleg olyan csatlakozásnál kellene elvégezni, amilyennel tartósan használva lesznek a HDD-k. Vagyis, ha pl. USB-n, akkor értelemszerűen úgy.

"A helyzet az, hogy mindkét 3,5-ös winyó tökéletesen működött egy asztali pc-ben ami ma nagy csattanással elszállt. Az egyik éppen be volt dugva ( a rack-be) mig a másik nem."

Ez viszont megint egy újabb megvilágításba helyezheti a történteket, mivel ha az asztali PC tönkremenetele a HDD-kre is kihatott valamilyen formában, akkor lehet már ott RAW lett mind a kettő, vagy csak az egyik, ha állítólag csak az volt USB-n csatlakoztatva és a másik semmilyen formában. Ez esetben pedig az előbbinél nem meglepő, ha utána USB-s csatlakozásnál is RAW maradt.

[ Szerkesztve ]

(#22755) bghistvan válasza King Unique (#22753) üzenetére


bghistvan
senior tag

Köszi, ez igen tanulságos volt számomra, elképzelhető, hogy ezért is másabb a hangja a vinyóknak....

Egyébként ssd-nél is ugyanez a helyzet?

(#22756) King Unique válasza bghistvan (#22755) üzenetére


King Unique
titán

Egy külső SSD, vagy legalábbis egyes típusok energiaigénye valamivel kisebb lehet, mint egy 2,5"-os külső HDD-é. Vagyis az előbbieknek inkább biztosíthat USB-n stabilabb tápellátást egy okostelefon, tablet. De ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy akármilyen kevés energiával beérik probléma nélkül a megfelelő működéshez, nyilván azoknál sem teljesen mindegy a tápellátás USB-n.

Másik lehetőség külső tápos, 3,5"-os külső merevlemezt használni és akkor nyilván nem téma USB-n a tápellátás. Vagy ha van rá megfelelő anyagi keret és az utazáshoz mindenképpen egy mobilisabb eszköz kellene, akkor egy Wi-Fi képes, 2,5"-os külső HDD / SSD meghajtót, amelyeknél többek között beépített akkumulátor is van, vagyis arról is képesek üzemelni X órát mindenféle egyéb tápellátás nélkül. Vannak ilyenek pl. a WD kínálatában is, sőt a My Passport Wireless Pro és a My Passport Wireless SSD még beépített SD-kártya olvasóval is rendelkezik. Aztán következő opcióként akár egy NAS is szóba jöhet, de annak a témának vannak külön topikjai, az ügyben már értelemszerűen azok valamelyikében kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#22757) bghistvan válasza King Unique (#22756) üzenetére


bghistvan
senior tag

Huhh azt nem gondoltam volna ,hogy már vannak ilyen HDD-k...... viszont még kíváncsi lennék a képen látható konfiggal kapcsolatos véleményedre: ( Y kábel megy a powerbankba,a másik fele pedig egy OTG csatlakozóval a telefonba, működik így is a dolog egyébként.....de ennek tudom ezzel árthatok-e a HDD-nek? )

(#22759) King Unique válasza bghistvan (#22757) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os külső HDD-nek ilyen használatnál a tápellátás szempontjából nyilván kedvezőbb az, ha az energiabankkal külön meg van támogatva, mint önmagában csak az okostelefonról hajtva. A korábban linkelt példa is egy ilyen megoldást szemléltet, ami ha megfelelően van kivitelezve, akkor az úgy elvileg rendben lehet. Ha esetedben kipróbáltad és megfelelően működik, valamint ezzel most a külső HDD hangja is normális, akkor meg pláne.
Viszont egyrészt ez is nyilván addig igazán oké, amíg az energiabank megfelelő töltöttségi szinten van. Másrészt attól, hogy ez így is működhet, még az ideális és igazán stabil megoldás továbbra is pl. egy asztali PC, laptop és azon az USB 3.X portok használata.

(#22760) JohnD


JohnD
tag

Üdv! Külső FireWire író használatához van-e megfelelő USB -> FireWire átalakító? Egyáltalán van ilyen cucc?
Notebookhoz (is) kellene.

[ Szerkesztve ]

(#22761) King Unique válasza JohnD (#22760) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha külső optikai meghajtó, CD / DVD / BD író, akkor a FireWire interfészes típusokon általában lenni szokott a FireWire mellett USB csatlakozási lehetőség is (példa). Ha tieden az utóbbi nincsen, akkor értelemszerűen egy megfelelő FireWire - USB átalakítót kell beszerezni hozzá.

Egyébként vannak az optikai meghajtós témáknak külön topikjai, inkább passzol oda ez a kérdés, mint a külső merevlemezekébe. Valamint az általános informatikai kérdéseknek is van külön, azonnali kérdéses topikja. Persze részben kapcsolódik ide is valamilyen szinten és végül is most elfért itt is a kérdés, viszont ha kifejezetten optikai meghajtó specifikus, akkor legközelebb inkább az alábbi topikok valamelyikében kellene érdeklődni.

Milyen DVD-írót vegyek?
Milyen Blu-ray írót?
Azonnali informatikai kérdések órája

[ Szerkesztve ]

(#22762) JohnD válasza King Unique (#22761) üzenetére


JohnD
tag

Nincs rajta USB, csak FireWire.
A legpuritánabb átalakító is megteszi? A protokoll ugyanaz a kettőn?
Igazából mindegy, hogy HDD vagy ODD téma mert a csatlakozás a lényeg, bár valóban máshol is feltehettem volna.
Ha ez gond hogy ezt is itt kérdeztem meg, a moderátorok törölhetik nyugodtan a hsz-t,.

[ Szerkesztve ]

(#22763) King Unique válasza JohnD (#22762) üzenetére


King Unique
titán

Arra nyilván oda kell figyelni, hogy megfelelő adapter legyen, vagyis hogy a FireWire 400 / 800, pinek száma stb. stimmeljen. Ha ez oké, akkor elvileg megteszi egy egyszerűbb átalakító, adapter is. Viszont ilyennel ebben a topikban külső ODD-hez használva értelemszerűen nincsen tapasztalat, de egyébként a FireWire csatlakozós külső HDD-k is már kikoptak egynéhány éve.

(#22764) JohnD válasza King Unique (#22763) üzenetére


JohnD
tag

Igen, gondolom kikoptak már ezek, nem mai a szabvány. Amiről szó van író, az is használt, régi.
Köszi! :)

(#22765) nyaxi


nyaxi
csendes tag

Sziasztok!
Segítséget kérnék, kissé tanácstalan vagyok. Egy olyan adattárolót szeretnék, amivel a gépről másolva a tv-be bedugva tudnék filmeket átvinni.
A fő szempont lenne ilyen célra a tartósság.
Van több pendrive-om, de kb évente dobhatnám ki az előzőt, mert már 128 gb az alap, és az ára is annyi csak, mint tavaly volt a 32 GB-os. 3.0-s pendrive-t tavaly óta használok, jóval gyorsabb, sajnos az usb portjaim még a régiek, ezért kihasználni nem tudom teljesen, de a régi 4-5 MB/sec helyett már 20 MB/sec-el tudok rá másolni.

A másik variáció, ami nemrég került a birtokomba, egy külső HDD, 1 TB, az ára a tárhelyhez képest baráti, és ez picit gyorsabb volt, nem sokkal, kb 20-25MB/sec írási sebességet produkált tegnap a gépemben. De még így is egy 4ks film átmásolása, ami 61GB, nagyon sokáig tartott (fél óra) GÉpezés közben nem veszi észre az ember, de ha csak ezért vár a gép előtt, az sok idő. Többnyire 1080p-s filmeket tervezek nézni, amik 5-10 GB közt mozognak méretben. Mit ajánlanátok erre a célra, és ti mit használtok? Pendrive, vagy külső vinyó?
Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

(#22768) King Unique válasza nyaxi (#22765) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes pendrive-oknál nem meglepő a lassúság, főleg a lassú írási sebesség, valamint többnél az USB 3.X felirat sem feltétlen garancia a gyorsaságra. Viszont azoknál is vannak az átlagosnál gyorsabb, sőt akár extra gyors modellek (példa). Egy megfelelő, USB 3.0-s külső HDD az átlagos sebességű, meg pláne az attól még lassabb USB 3.X (valójában csak USB 3.1 Gen 1 és USB 3.2 Gen 1x1 = USB 3.0) pendrive-oknál rendszerint eleve gyorsabb lehet írásnál, viszont ugyanakkor az adatátviteli sebesség az utóbbiaknál (is) függhet az adatátvitel körülményeitől és az egyes jellemzőktől (bővebben). Továbbá ha igazán gyors USB-s tárolóeszköz kell, akkor egyértelműen a külső SSD-k a nyerők. Sőt, általában azokkal használható ki teljes mértékben az USB 3.0 (példa) és pláne az USB 3.1 Gen 2 (példa) szabványok maximuma.
Viszont a gyors adatátviteli sebességhez az előbbiek mellett nyilván az is kell, hogy a gazda hardveren (gépen) megfelelő USB 3.X port legyen, valamint támogassa a rajta lévő OS az USB 3.X adatátvitelt + az UASP-t, stb. Ellenben ha a gépeden csak USB 2.0 portok vannak, akkor lőttek az egésznek, mivel az eleve jelentősen korlátozza az adatátviteli sebességet, ami pl. az alábbi blogbejegyzésben is látszik egy gyorsabb pendrive és egy 2,5"-os külső merevlemez esetében. Vagyis ha nem akarod a jellemzően max. 20-35(+) MB/s értékekkel hosszasan, időigényesen másolni a filmeket USB 2.0-n, akkor először ezt, mármint az USB 3.X csatlakozási lehetőséget kellene valahogyan megoldani. Ha erre esetedben nincsen mód, akkor egy másik opció lehet pl. megvenni külön a merevlemezt és egy ahhoz egy dokkolót / külső házat, majd a HDD-re először SATA-n rámásolni a filmeket és utána csatlakoztatni, használni USB-n.

A milyen külső merevlemezt vegyünk témához meg annyit, hogy először azt kellene eldönteni, hogy pontosan milyen kell. Amihez segítséget nyújthat a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezete, illetve ott mindkét fizikai méretkategóriánál a tévés használattal foglalkozó F. pontok, valamint a 2,5"-os típusoknál még pluszban egy blogbejegyzésben leírtak is. Aztán ha már említve volt egyik fő szempontként a tartósság, akkor az az előbbi helyen az A. pontoknál, valamint pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van.

[ Szerkesztve ]

(#22769) nyaxi válasza King Unique (#22768) üzenetére


nyaxi
csendes tag

Köszönöm szépen a részletes választ. :)

(#22770) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Erről mi a vélemény/tapasztalat?

Köszi.

(#22771) King Unique válasza SunMount3r (#22770) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os külső házakkal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. Ez az itteni összefoglaló elején is le van írva, valamint jobb oldalt felül a téma tudnivalóknál linkelve társtopikként.

A kérdésedre válaszolva igen, az említett topikban van tapasztalat ezzel az ORICO 2139U3 külső házzal.

(#22772) Alex91 válasza nyaxi (#22765) üzenetére


Alex91
félisten

NAS-t...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#22773) SunMount3r válasza King Unique (#22771) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Oké, ha Orico, csak a képeken sehol sincs rászitálva semmi márka jelzés, mint a hivatalos oldalon és a leírásban sincsen. Tudom, szokott ez így lenni és a termék identikus is lehet, de itt nem volt semmi kiinduló pont.

(#22774) balazs1956 válasza King Unique (#22754) üzenetére


balazs1956
senior tag

KÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK A SEGÍTSÉGET!

Röviden összefoglalva: a problémám az volt, hogy egy laptophoz csatlakoztattam 2 db 3,5 ös hdd-t, egy ewent nevű eszközzel.
Mindkét winyót rawosította, és formázni akarta, amit persze nem engedtem neki
Közben megjavítottam az elszállt pc-met, és berakva egyenként a "sérült " rawos hdd-ket, a windows önként dalolva csinált rajta egy chkdsk-t, és láss csodát minden rendbejött, minden adat megvan, bootol is mindkét rendszer! Heuréka, nagy a boldogság!

Ami kérdésem felmerül, hogy akkor mire való ez az ewent eszköz? Nem látja a hdd tartalmát, de rögvest formázná, illetve átalakította raw-vá?
Selejtes, vagy ezek így működnek? Ezek után mi kell ahhoz, hogy egy laptopra rányomjak egy 3,5-ös merevlemezt?
Mert még egyszer ezt be nem dugom, az biztos!

(#22775) King Unique válasza balazs1956 (#22774) üzenetére


King Unique
titán

Arra mint a többi ilyen adapter, IDE és SATA csatolós merevlemezeket csatlakoztatni USB-n. Ami normál esetben működni is szokott, nem az az általános, amit most tapasztaltál. Az egyik társtopikban korábban egyébként teszt is készült egy pont ugyanilyen Ewent adapterről, ami többnyire megfelelően működött. Bár arra kitért a teszt készítője, hogy a 3,5"-os SATA HDD-ket valamiért nem kezelte akkor nála rendesen. Legalábbis a teszteléshez használt gépen futó Windows állítólag nem ismerte fel, ellenben másik OS, valamint másik gépen egy másik Windows igen. Vagyis ebből is látszik, hogy nem feltétlen csak az adapter hibája jöhet szóba, hanem a hardver- és szoftverkörnyezet is számíthat. Ezért célszerű ilyenkor a másik USB-port és USB-kábel mellett lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni az eszközt.
Aztán, hogy esetedben pontosan mi volt a probléma oka, az nem derült ki már csak azért sem, mert a korábbi válaszokban felvetett dolgok nem lettek mind tisztázva és továbbra sem ismertek bizonyos részletek.

[ Szerkesztve ]

(#22776) balazs1956 válasza King Unique (#22775) üzenetére


balazs1956
senior tag

Bocsánat, ha nem válaszoltam minden kérdésre, de 3 napig net-telen helyen voltam, ma reggel meg nekiálltam kicserélni az elszállt tápot, és szerencsére minden rendbejött.
Amúgy sokszor a kérdéseket sem értem, nemhogy válaszolni tudjak.
Laikus vagyok, nem nagyon értek a gépekhez, csak ami a topikokból rámragad, probléma esetén. Az adaptert próbáltam rásózni másokra is, hogy próbálják ki, de "érthetetlen okok miatt"senki sem akarta rawosítani a gépét :)

(#22777) maxime


maxime
csendes tag

Sziasztok! Tanácsot kérnék HDD vásárlási ügyben. Az összefoglalót átolvastam, de annyira nem értek ezekhez a kütyükhöz, így nagyon örülnék a segítségnek. Külső HDD-t szeretnék elsősorban adattárolásra, 1 TB elég lenne. Ami miatt elakadtam, hogy a laptopomon linux rendszer van, viszont pl. a kinézett Maxtor HDD leírásában csak win és Mac kompatibilitásról van szó. Ezért kérnék konkrét javaslatokat, köszönöm.

(#22778) King Unique válasza maxime (#22777) üzenetére


King Unique
titán

Az addig oké, hogy 1 TB-os kell, de amellett más dolgokat is el kellene dönteni, akkor lehet annak megfelelő külső merevlemezt ajánlani. De ha most nem akarsz ezzel bővebben foglalkozni, akkor megfelelhet a célra az említett Maxtor M3 Portable is. Meg ha csak 1 TB-os kell, akkor olyat manapság eleve inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni.

A kompatibilitásnál a Linuxot nem feltétlen szokta minden gyártó feltüntetni a csomagoláson, meg a specifikációban, viszont az rendszerint nem jelenti azt, hogy azon rendszeren egyáltalán nem használható az adott külső merevlemez. Amelyiknél feltüntetik, ott minimális követelményként általában 2.4-es / 2.6-os kernelverzió van megadva (példa), ami a mai modern Linux rendszereknél nyilván nem téma.
A kompatibilitásnál inkább olyan dolgokon szokott lenni a hangsúly, mint a gyári fájlrendszer, gyártó által mellékelt szoftverek, stb. Például a Maxtor M3 Portable gyárilag NTFS-re van formázva, ami nyilván a Windowson történő használatnak kedvez, ellenben az NTFS fájlrendszert általában a Linuxok is kezelik. Valamint szükség esetén átformázható Linuxon a külső merevlemez akár pl. Ext4-re is. Viszont ha vegyes, Windows & Linux használat lesz, akkor célszerűbb lehet inkább NTFS-re formázva hagyni. Aztán a Maxtor esetében a gyárilag mellékelt szoftverek eleve csak Windowson, illetve egy részük macOS-en is használható, ellenben Linuxon egyáltalán nem. Viszont az alapvető használathoz ezek nem is feltétlenül szükségesek. Továbbá Linuxon egyes USB-s tárolóeszközöknél, illetve az azokban lévő vezérlőknél bizonyos esetekben a SMART, hőmérséklet stb. adatok kiolvasása lehet problémás, amiről korábban készült egy blogbejegyzés szemléltetésképpen. Viszont ahogyan ott is látható, ez függhet a rendszer, illetve ott az egyes programok verziójától, valamint modernebb alapokon lehet javulás a támogatásnál.

[ Szerkesztve ]

(#22779) Thomas19


Thomas19
tag

Sziasztok!

Nővérem USB-s külső merevlemezét szeretném működésre bírni a gépemben, de nem sikerül. Maga az eszköz Wintech EX-MOB-86 típusú, és egy 500 GB-os merevlemez van benne. Az ő laptopján és az én régi gépemen gond nélkül működik, viszont az új gépem nem ismeri fel. Bedugom konnektorba, bekapcsolom, vinyó felpörög, de nem történik semmi. Amiken már végigmentem:
- Nem az USB-port hibája, végigpróbálgattam az összesen, ugyanazokban a portokban pendrive működik.
- Eszközkezelőben, lemezkezelőben nem jelenik meg, nem tudok neki másik betűjelet adni vagy illesztőprogramot eltávolítani.
- Felteszem, a kábel és a táp hibáját is ki lehet szűrni, mivel más gépen nincs vele gond.
- A régi és az új gépemen ugyanaz a Windows 10 fut, ugyanazzal a driver frissítő programmal frissítettem mindent, csak az újra már GPT módban telepítettem, de ez csak nem okozhatja a gondot, vagy mégis?

Drasztikus lépéseket nem szeretnék miatta tenni (rendszervisszaállítás, vagy bármi adatvesztéssel járó dolog), mivel neki működik normálisan. Előre is köszönöm, ha eszetekbe jut valami!

(#22780) maxime válasza King Unique (#22778) üzenetére


maxime
csendes tag

Köszönöm a részletes választ. Elnézést, tényleg lemaradtak az említett további kérdéses pontok, pótolom:
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
1 TB | 2,5" -ra gondoltam én is. A korábbi nagy volt, és sokszor macerás volt külön konnektorba is bedugni.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Nem értek ezekhez, a szerelésükhöz meg pláne, így a legegyszerűbb megoldás kell.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá?
Semmilyen szoftver nem szükséges, főleg mert a linux rendszereket nem szeretik a gyártók, nekem csak linuxos gépem van.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.)?
Linux laptop, adatok biztonsági mentése.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret?
Kb. 20.000 Ft.

6. Garancia.
Legyen.
---
Reméltem én is, hogy alapvetően maga a linux nem lesz gond, mert kezeli az NTFS formátumot, de inkább rákérdeztem. Ha a fentiek alapján lehetséges, akkor szívesen vennék még 1-2 konkrétan ajánlott típust. Előre is köszönöm.

(#22781) King Unique válasza Thomas19 (#22779) üzenetére


King Unique
titán

"Eszközkezelőben, lemezkezelőben nem jelenik meg, nem tudok neki másik betűjelet adni vagy illesztőprogramot eltávolítani."

Ez érdekes, mivel normál esetben a külső háznak csatlakoztatás után akár még üresen, HDD nélkül is meg kellene jelennie az eszközkezelőben. Ha maga a külső ház máshol megfelelően működik, valamint a kábel, tápegység, benne lévő HDD, gépen az USB-portok stb. is állítólag oké, akkor meg pláne. Ha esetedben egyáltalán nem jelenik meg az eszközkezelőben, sőt még ismeretlen eszközként sem szerepel és hibakód sincsen, akkor ott eleve nem stimmel valami.

"driver frissítő programmal frissítettem mindent"

Az úgy biztos, hogy rendben van? Csak mert alapesetben vagy manuálisan szokás telepíteni a szükséges drivereket, vagy az OS-re bízni, amit a Windows 10 elég hatékonyan képes megoldani, a rendszer telepítése után a Windows Update rendszerint automatikusan letölti és telepíti a szükséges drivereket. Meg van amihez külön driver sem kell, mert eleve inbox, mint pl. Intel alaplapi vezérlőnél az USB 3.0. Van amikor ugyan a 3rd party driver update programok is hasznosak lehetnek, de van olyan is, amikor pont ezek használata okoz galibát.

Egyébként meg nagyon egyszerűen ki lehetne deríteni a probléma forrását. Az új gépen bebootolni pl. pendrive-ról egy Live Linux, vagy speciális WinPE rendszert, majd megnézni, hogy annál működik-e a külső HDD, felismeri-e rendesen. Ha igen, akkor egyértelmű, hogy az új gépen telepített Windowsnál nem stimmel valami. Ha nem, akkor viszont az új gép, vagy a külső HDD körül keresendő a probléma forrása, még ha ilyen téren állítólag minden rendben van.

[ Szerkesztve ]

(#22782) King Unique válasza maxime (#22780) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag készre szerelt, 2,5"-os, 1 TB-os külső merevlemez kell egyszerűbb kivitelben, akkor a már említett Maxtor M3 Portable megfelelhet a célra, ahogy pl. a Toshiba Canvio Basics, valamint a népszerű WD Elements Portable és WD My Passport modellek is. 20 ezerből egy 1 TB-os modell általában simán kijön, de ha kipótolod még pár ezressel, akkor némelyiknél a 2 TB-os is, illetve nem sokkal drágább az 1 TB-osnál (példa). Ha más gyártók termékei is érdekelnek, akkor a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében lévő kategóriáknál, valamint a 2,5"-os típusoknál még pluszban az ott is megtalálható blogbejegyzésben vannak további konkrét példák és ajánlások.

Használok több külső HDD-t, újabban már külső SSD-t is Windowsok mellett asztali Linuxokon is, ahol az alapvető kompatibilitás és működés általában rendben szokott lenni az utóbbiaknál is. Max. azok a dolgok nem, vagy adott esetben csak részben, amik az előző válaszban voltak leírva. Viszont ez annyira nem meglepő, mivel a gyártók részéről desktop OS szinten elsődlegesen eleve inkább a Windows és a macOS preferált, támogatott.

[ Szerkesztve ]

(#22783) Thomas19 válasza King Unique (#22781) üzenetére


Thomas19
tag

Köszi a választ! Amennyire én látom, semmi baja nincs a külső háznak és a HDD-nek, a laptopon másolgattam rá dolgokat, gond nélkül megy. Semmiféle hibakódot vagy ismeretlen eszközt sem látok az eszközkezelőben sajnos:( Most nyitott eszközkezelőnél kapcsoltam be a vinyót, és frissített (villant egyet), de nem jelent meg semmi. Utána bedugtam egy pendrive-ot egy másik portba, ugyanúgy frissített és az azonnal megjelent. Most mindkettő rá van dugva, de csak az SSD, a két belső HDD és a pendrive látszik.

A driverezés látszólag rendben van, minden működik megfelelően (kivéve a hangszórónak ugrál a hangereje, de azzal már több éve gondok vannak, azt hittem, a régi alaplap okozta, de akkor sajnos a hangszóró a hibás, mert minden más cserélve lett azóta), ugyanazzal a Driver Easy programmal csináltam mindkét gépen ugyanúgy, de már az előző Windowsaim alatt is ezt használtam, mert olvastam valahol, hogy ez jól megcsinálja, bővebben meg nem értek a témához. Ettől még okozhatja ez a hibát, nem tudom.

Majd átrágom, hogy meg tudom ezt az utolsót oldani, de ha nincs rá valami egyszerű megoldás, akkor lehet, hogy felesleges vele küzdenem, mert úgysem az enyém, csak szerettem volna elrendezgetni a dolgait, mert kb. egy download mappában van minden és persze nem talál meg semmit a káoszban.

(#22784) King Unique válasza Thomas19 (#22783) üzenetére


King Unique
titán

Az úgy mindenképpen fura, ha állításod szerint látszólag minden oké, ellenben egyáltalán nem jelenik meg az USB-s csatlakoztatás után semmilyen szinten a külső HDD a Windowsban, ellenben a pendrive meg simán. Viszont mivel nem minden részlet ismert és tisztázott, ezért így többnyire csak találgatni lehet.
Az előző válaszban említett Live Linux / WinPE rendszeren történő kipróbálást célszerű lenne meglépni, mert azzal egyértelműen lehetne szűkíteni a lehetséges hibaforrások körét. Az előbbihez ráadásul elég szájbarágós leírás van, az alapján szerintem nem különösebben bonyolult megoldani. De ha esetleg nem menne, elakadnál, akkor itt a topikban is kérdezhetsz.

[ Szerkesztve ]

(#22785) maxime válasza King Unique (#22782) üzenetére


maxime
csendes tag

Köszönöm szépen, most már csak dönteni kell :) Szép napot!

(#22786) kutga


kutga
nagyúr

Hölgyek/Urak!

Egy ilyen külső usb vinyónak ártalmas ha 0-24-ben használom? Torrent megy róla, főleg seed, azt nem tudom hogy ez leáll-e ha épp nem dolgozik.

Van itthon még pár hagyományos 3,5"-os hdd külső rackben, ha az javasolt inkább.

Let the Zone take me if I am.

(#22787) King Unique válasza kutga (#22786) üzenetére


King Unique
titán

Hát nem feltétlen kimondottan 24/7-es használatra tervezett egy ilyen, de ha korrekt lesz USB-n a tápellátás és a zárt, műanyag külső házban a HDD nem fog melegedni nagyon, akkor akár így is lehet használni, legalábbis egy ideig biztos. Viszont hogy pontosan mennyi ideig, meddig fogja bírni, azt nem igazán lehet előre megmondani. De az alap, hogy egyrészt ha fontos adatok lesznek rajta, akkor azokról nyilván amúgy is legyen máshol biztonsági másolat. Másrészt, ha esetleg tönkremenne idő előtt a külső merevlemez, akkor érvényes garancia esetén kicseréltethető. Viszont ez a My Passport Ultra modell nem éppen mai darab, vagyis ennél a 3 éves gyártói garancia sem lehet érvényes már teljes egészében.

Ha van 3,5"-os HDD + külső ház kombó is kéznél, akkor az előnyösebb lehet egyrészt a hővezetésnél, mármint ha a külső ház (full) alumínium és akár szellőzőnyílások is vannak rajta. Meg ha a benne lévő HDD lehetőleg 5400 RPM-es. Másrészt a külső tápegység miatt a tápellátásnál akkor, ha a gazda hardveren lévő USB-port ilyen téren nem elég stabil egy 2,5"-os külső merevlemez számára. Aztán akár a külső házon lévő külön tápkapcsoló és az azzal történő kikapcsolhatóság miatt is, ha nem feltétlen lenne mindig 0-24-ben aktív használatban. Ugyan az alvó mód a WD My Passport modelleknél általában működni szokott, de ilyen téren a PC, Mac & desktop környezet az elsődlegesen támogatott. Vagyis egyrészt ettől eltérő környezetben már nem feltétlen fog, vagy lehet csak külön beállítás után. Másrészt az egy dolog, hogy inaktív állapotban alvó módba vált az USB-s tárolóeszköz, de ha nem marad úgy tartósan, hanem abból gyakran felébred, újra elalszik, sokszor leáll / felpörög, közben gyakran parkolja az olvasófejet stb., akkor az hosszabb távon a benne lévő merevlemez élettartamára kedvezőtlen hatással lehet. Erről az egyik társtopikban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#22788) kutga válasza King Unique (#22787) üzenetére


kutga
nagyúr

2014-ben vettem ez a lemezt, tényleg nem mai darab.

Let the Zone take me if I am.

(#22789) King Unique válasza kutga (#22788) üzenetére


King Unique
titán

Akkor arra már érvényes garancia sincsen, meg már az jó, hogy évekkel annak lejárta után is gond nélkül működik, megszolgálta az árát.

(#22790) kutga válasza King Unique (#22789) üzenetére


kutga
nagyúr

Gond nem volt vele. Azért szeretem, mert töltök rá és ha kell, akkor csak lehúzom és viszem is. HDSentinel szerint 100/100.

[ Szerkesztve ]

Let the Zone take me if I am.

(#22791) syler123


syler123
veterán

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy NAS feladatokra melyik a jobb. Egy Western Digital My Book 3.5 4TB -os külső hdd, vagy egy WD RED 4tb + Sharkoon Swift Case PRO?

Utóbbi drágább lenne, de tartósság szempontból jobb is, nemigaz? Mondjuk jobb kérdés talán hogy megéri-e a felárat?

Egy Raspberry P4 lenne rákötve.

[ Szerkesztve ]

(#22792) King Unique válasza syler123 (#22791) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kellenek a My Book szoftveres extrái, hardveres titkosítása stb., valamint a tartósság fontosabb számodra, mint a kedvezőbb ár, akkor inkább az utóbbi, a külső házas megoldás az előnyösebb. Már csak azért is, mert annál egy WD Red / Purple belső HDD valamivel minőségibb és tartósabb lehet, mint 6 TB-ig a My Book modellekben lévő jellemzően Blue (átcímkézett Green). Bár előfordulhat az utóbbiaknál kivétel, amiről itt a topikban is volt szó, de 3-6 TB-ig általánosan inkább az 5400-as Blue a jellemző.

Aztán az sem utolsó szempont, hogy egy alumínium külső házban a HDD kevésbé melegedhet, mivel jobb lehet valamivel a hőelvezetés, mint egy műanyagban, még ha az utóbbin a WD esetében akár vannak is apróbb szellőzőnyílások. Továbbá a 3,5"-os külső házaknál az inkább jellemzőbb fizikai tápkapcsoló abból a szempontból is, amiről nemrég volt szó egy másik válasz végén. Az pedig közismert, hogy míg a külső házak szabadon szétszerelhetők, akár másik belső HDD is tehető beléjük, addig a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél ez hivatalosan általában nem támogatott és garanciavesztéssel járhat.

[ Szerkesztve ]

(#22793) KBalázs34


KBalázs34
csendes tag

Sziasztok!

Olvastam az utolsó pár hozzászólásokat, de azért megkérdezem hogy tervezek venni egy merevlemez házba merevlemezt de nem tudom hogy 2,5 colos vagy 3,5 colos házat vegyek illetve melyik a legjobb ház ami ajánlott típus Sharkoon Swift Case Pro ez vagy Kolink 2,5" külső merevlemez ház USB3.0 SATA fekete /HDSUB2U3/ ez a fajta ezeket néztem ki ! Egy média boxra lenne rákötve usb-re amivel szeretnék felvenni tv-ből [link] ez lenne és erre lenne rákötve illetve milyen merevlemezt célszerű venni? 5400 vagy 7200-ast!
Remélem jó helyre írtam!

A válaszokat előre is köszönöm!

(#22794) syler123 válasza King Unique (#22792) üzenetére


syler123
veterán

Köszi! Akkor maradok a külső háznál + WD Red.

(#22795) Elcan


Elcan
tag

Sziasztok!

Haveromnak vennék egy külső HDD-t adatmentésre, munkájához. Csak tárolásra kellene, arra elég az 5400-as is, nem?
Ezt néztem ki 3 év garival: WESTERN DIGITAL 1TB WDBUZG0010BBK.
Sajnos nincs most időm jobban belemerülni (még ma meg kéne rendelnem, hogy szerdán átvehesse). Tudnátok segíteni abban, hogy van-e olyan ezeknél, mint pl az SSD-knél, pl: túlságosan melegszik, sok bedöglik stb?

Előre is köszönöm!

(#22796) King Unique válasza KBalázs34 (#22793) üzenetére


King Unique
titán

Azt eleve el kellene dönteni, hogy most 2,5 colos, vagy 3,5 colos külső merevlemez kell-e. Ha az alábbi kép alapján csak 1 db, 0,5 A-es USB-port van ezen a set-top box készüléken, akkor úgy egy 2,5 colos külső HDD tápellátása eleve bizonytalan lehet. Vagyis ilyen szempontból nyilván előnyösebb egy 3,5 colos a saját, külső tápegység miatt.

Ha a leírtak után 3,5"-os külső házat vennél inkább, akkor az említett Sharkoon modell megfelelhet a célra. Merevlemezből meg pl. egy WD Red / Purple, vagy akár más. Illetve adatáttolásra és egy passzív hűtéses, USB-s külső házba téve általánosan inkább 5400 RPM-eset javasolt használni, mint például az előbbiek. Valamint az adatátviteli sebessége rendszerint egy olyannak is bőven elég lehet a filmek felvételéhez és lejátszásához, meg az előbbi kép alapján a beltéri egységen úgyis csak USB 2.0 port van, ami eleve korlátozza a sebességet.

A külső házas témáknak egyébként vannak külön társtopikjai, ahogyan a belső merevlemezeknek is, a kifejezetten azokat érintő kérdéseket inkább ott javasolt feltenni. Ez a topik inkább a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel és az általános kérdésekkel foglalkozik, ami az itteni összefoglalóban is le van írva, valamint ott és a téma tudnivalóknál linkelve az alábbi topikok.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Milyen merevlemezt vegyek?

[ Szerkesztve ]

(#22797) King Unique válasza Elcan (#22795) üzenetére


King Unique
titán

Igen, adattárolásra elég lehet egy 5400 RPM-es külső merevlemez is. Ha nem akarsz jobban belemélyedni a témába, akkor a linkelt modell megfelelhet ebben a kategóriában a célra. Ha igen, akkor meg lásd pl. az ebben a hozzászólásban leírtakat. Viszont a WD kínálatában az Elements Portable sorozatnál az adatlapja szerint is hivatalosan 2 év a gyártói garancia ebben a térségben (EMEA), az egyes My Passport sorozatoknál jellemző a 3 év. De ha az adott bolt, webshop ennek ellenére mégis biztosan 3 évet ad az előbbire is, akkor az más.

A WD külső merevlemezei általánosan ajánlottnak számítanak, de az, hogy mennyire lesz tartós lesz az adott illetőnél, az többek között a megfelelő használattól is függhet (bővebben). Az pedig nyilván alap, hogy ha fontos és nehezen pótolható adatok tárolásáról van szó, akkor azokról legyenek máshol is offline és / vagy online mentések, ne kizárólag csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva. Hőelvezetés, valamint a belső HDD melegedésének mérséklése szempontjából nyilván előnyösebb egy full alumínium, akár szellőzőnyílásokkal is ellátott külső ház, mint egy zárt, műanyag. De ha nem lesz sűrűn nagyon intenzíven használva és tartós terhelésnek kitéve a külső merevlemez, akkor általában az utóbbi is oké szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

(#22799) King Unique


King Unique
titán

Ha már WD külső merevlemezek, akkor nemrég megújult a 2,5"-os My Passport sorozat. A legszembetűnőbb változás az új dizájn, ami eltér a korábbitól és a szintén új My Passport Ultra sorozatra hajaz. Továbbá immáron már nemcsak max. 4 TB-os, hanem akár 5 TB-os My Passport modellek is elérhetők, ami eddig csak a Seagate mobil külső merevlemezeinél és az ő belső merevlemezüket használó más gyártók termékeinél volt jellemző (bővebben).

A hazai boltokban jelenleg nem kaphatók az új My Passport sorozat modelljei, sőt jelenleg még a gyártó weboldalán sem aktív ezeknél a vásárlási lehetőség és egyelőre az árak sem ismertek. Viszont ez hamarosan majd nyilván változni fog.

(#22800) Klara_


Klara_
őstag

M.2 NVMe SSD-hez (2280 meret) melyik USB C csatlakozoval ellatott kulso haz ajanlott? Ebayrol vagy itthoni beszerzessel. DeLock 42600-at talatam itthoni beszerzessel, de hat.. sokallom az arat, nagyon. Talan tudtok helyette alternativat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.