Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22201) King Unique válasza Orionk (#22197) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben semmi különös, pláne ha megfelelő a külső meghajtó állapota és eleve oké a lemez felülete. Max. a formázás megszakítása miatt RAW lesz a kötet, nem pedig NTFS fájlrendszerű. De az előbbit egy újraformázás / újraparticionálás megoldja.

Abban pedig nincsen semmi meglepő, hogy egy lassú formázás sokáig (órákig) tart, pláne egy 2 TB-os külső meghajtónál. Ahogyan abban sem, hogy az intenzív és hosszú ideig tartó írás miatt az átlagosnál jobban melegedik a belső HDD. Ezek a korábbi válaszokban már le voltak írva, valamint más információk is. :)

(#22202) zsoltip


zsoltip
őstag

Sziasztok Fórumtársak!
3. Topic. Remélem már tényleg jó helyen járok, jü felé tereltek a topic gazdák. :U
Akár gyakorlati tapasztalatot keresek ADATA HD725 külső meghajtóra vonatkozóan.
Úgy alakult, hogy kaptam céges gépet, viszont csak 250 GB-os az SSD-je. 128 GB microSD-t már beletettem, de sajnos kilóg a laptop (HP 650 G2) kártyafoglalatából, túlnyúlik a gép szélén, félek, hogy letörik.
Van egy 3,5"-os 500 GB-os Hitachi meghajtóm, külső rack-ben, de azt biztonsági mentésre használom csak. Továbbá, mivel külön tápot igényel, ezen nem is lenne célszerű állandó használatú adatokat hordozni. Meg nehéz, és nagy is... :DDD
Na szóval, arra jutottam, hogy egy 2,5"-os külsőt veszek. Gondoltam, akkor már legyen strapabíróbb is. 1 TB-nál igazából többre nem nagyon vágyom. Nyilván, ha akadna egy 2 TB-os db korrekt ár/érték arányban, azon is elgondolkodnék.
Jelenleg viszont fent említett ADATA HD720-at néztem ki. Van ellenérv? Eddig nem találtam a fórum topicokban.

Ja igen... a sebesség. USB 3.1 interfésszel szereltet szeretnék venni, mert hosszú távra tervezek vele.
A gépemen van 3.1 és USB C is. :)

Köszönettel várom a nálam hozzáértőbbek véleményét.
zsoltip

(#22203) King Unique válasza zsoltip (#22202) üzenetére


King Unique
titán

A másik topikban ugyanerre a kérdésedre már kaptál választ.

Vagyis le volt írva, hogy a HD725-tel nincsen itt tapasztalat. Ettől függetlenül lehet elvileg akár azt is választani, ha kifejezetten ütésálló, vízálló stb. 2,5"-os külső HDD kell. Viszont konkrét tapasztalat híján sem biztosan megerősíteni, sem cáfolni nem igazán lehet ezt, illetve hogy mennyire oké. Aztán a másik topik válaszában az is le van írva, hogy mielőtt esetlegesen itt is érdeklődsz, előtte nyilván a topik összefoglalóját és abban az említett részt kellett volna elolvasni. Ami valószínűleg nem történt meg, hanem csak a kérdés lett ide is bemásolva.

[ Szerkesztve ]

(#22204) Stifflerpapa


Stifflerpapa
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék egy külső HDD-t vásárolni, de fontos számomra, hogy az Xbox One konzolommal is kompatibilis legyen.
Elképzelés:
- 2 TB
- Western Digital

Milyet tudnátok nekem ajánlani a tapasztalatok alapján?

Köszönöm!

(#22206) King Unique válasza Stifflerpapa (#22204) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Vannak Xbox játékkonzolokhoz (is) tervezett külső merevlemezek pl. a Seagate és a WD kínálatában is. Ahogyan PS4-hez szintén készít ilyeneket ugyancsak a Seagate és a WD. Illetve a topik összefoglalójában az "ár, vásárlási szempontok" fejezetben a 2,5"-os méretkategória G. pontja részletezi a játékkonzolokhoz tervezett típusokat. Az ilyenek elvileg biztosan kompatibilisek az adott játékkonzollal, akár még dizájnban is passzolnak hozzá stb.

Viszont nem feltétlen muszáj ilyen spéci game drive-okat venni, mivel akár egy normál külső merevlemez is megfelelhet a célra. Ha 2,5"-os kell, akkor pl. ezek. Aztán, hogy melyikkel milyen tapasztalatok vannak, mennyire OK a kompatibilitás stb., azt majd az Xbox One topikban megmondják. Illetve egy hasonló kérdésre adott válaszban is vannak további információk.

[ Szerkesztve ]

(#22207) Stifflerpapa válasza King Unique (#22206) üzenetére


Stifflerpapa
csendes tag

Kedves King Unique!

A döntésem [ez] lett.

Köszönöm a segítséget :)

[ Szerkesztve ]

(#22208) Andralin


Andralin
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget kérnék 2,5-es külső HDD választásához egy kicsit speciális igénnyel.

Két fontos igényem lenne:
- 3 vagy 4 TB legyen a kapacitása
- mindenképp támogassa a Windows XP-t teljes kapacitással

Habár a neten rengeteg helyen azt írják, hogy 2 TB felett nem fog menni XP alatt, ez nem igaz, a WD-nek tutira van rá megoldása, legalábbis korábban még volt. Volt nekem egy régebbi 3 TB-os WD MyPassport Ultra (WD30NMVW) típusú HDD-m ami tökéletesen működött 32 bites XP-n, elértem a teljes 3 TB-ot.

Sajnos ez a WD drive tönkrement, ezt szeretném helyettesíteni, lehetőleg 4 terással, de 3 is elég lenne. Még komolyabb utánaolvashatás előtt rendeltem hirtelen a neten egy Maxtor 4TB M3 Portable 2,5" külső HDD-t és akkor szembesültem csak az XP 2 TB-os limitjével. Végül szerencsére a kereskedő visszavette gond nélkül és visszakaptam a pénzem.

Másodjára nem szeretnék lyukra futni és feleslegesen szívatni az online üzleteket sem a kísérletezéssel, visszaküldözgetéssel, ezért inkább tanácsot kérek tőletek. Jelenleg melyik az a típus, ami biztosan támogatja az XP-t 3/4 TB méretben? Bármelyik WD terméket megvehetem, vagy azok közül is csak bizonyos típusokat?

Ezeket néztem ki a WD jelenlegi palettájáról:

WD My Passport 2,5" 3TB (WDBYFT0030BBK-WESN)
WD My Passport 2,5" 4TB (WDBYFT0040BWT)
WD My Passport Ultra 2,5" 4TB (WDBFKT0040BGY-WESN)

Tudnátok ebben tanácsot adni, hogy melyik használható tutira XP alatt? Esetleg vannak más típusok is, más gyártótól is, amik jók lennének? A Maxtor M3-al tutira befürödtem.

(#22209) King Unique válasza Andralin (#22208) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Itt manapság kissé irreális elvárás, hogy a gyártók egy olyan operációs rendszert támogassanak továbbra is teljes körűen, aminek már 4 éve (!) megszűnt a támogatása, véget ért az életciklusa. Pont ezért pl. a Maxtor M3 Portable, WD My Passport és WD My Passport Ultra sorozatok adatlapján már nem is említik az XP-t támogatott rendszerként.

Viszont ettől függetlenül a gyakorlatban általában továbbra is használhatók az újabb típusú külső merevlemezek Windows XP-vel, sőt akár az előbb említett sorozatok modelljei is. Legalábbis 2 TB-os tárolókapacitásig igen. Gondot rendszerint többnyire csak a GPT partíciós séma szokott okozni az újabb modelleknél, mivel azt a 32 bites XP nem támogatja. Viszont egy újraparticionálás MBR séma szerint megoldja ezt a problémát és utána már XP-vel is használható lesz a külső HDD. Példa: kérdések | válaszok.

"Jelenleg melyik az a típus, ami biztosan támogatja az XP-t 3/4 TB méretben? "

Na itt jön a probléma... A 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású lemezek kezeléséhez AF 512e alapon eleve a már említett GPT partíciós séma kell, amit ugye a 32 bites XP nem támogat. Max. esetleg külső programmal volt képes rá (példa), de már az is kevésbé aktuális a szoftvergyártóknál a támogatás megszűnése miatt. Másik megoldás a natív 4K-s (4Kn) szektorméret, ahol az MBR korlátja kitolható egészen 16 TiB-ig (bővebben). Ezzel korábban pont leginkább az XP miatt trükköztek egyes gyártók, hogy pl. a 8 TB-os külső merevlemezük MBR alapon azon rendszerrel is használható legyen (példa). Viszont ez a megoldás is egyrészt inkább az egyes 3,5"-os külső HDD-knél volt jellemző, Másrészt manapság már egyre kevésbé találkozni ilyennel, mivel több éve megszűnt az XP támogatása, jelentősen csökkent az elterjedtsége és ezért nyilván igény sincsen rá akkora.

Ha mindenképpen 32 bites Windows XP-vel akarsz 3-4 TB-os külső merevlemezt használni, akkor az az előbb leírtak értelmében eleve problémás lesz... Max. esetleg egy manapság is még natív 4K-s szektorméretet használó külső HDD lehetne reális megoldás, már ha találsz valahol még ilyet. Vagy esetleg veszel egy olyan külső házat / dokkolót, aminél még ilyen megoldás van (példa), vagy firmware szinten át lehet állítani. Már ha találni még ilyet, azóta nem változtatott rajta a gyártó, van-e hozzá megfelelő firmware stb. Viszont ezzel a témával már a külső házas társtopikok foglalkoznak, amelyek linkjei megtalálhatók a topik összefoglalójában és a téma tudnivalóknál.

Másik megoldás értelemszerűen az XP-nél modernebb és támogatottabb operációs rendszert használni. A Windowsoknál az aktuális 7,8.1,10 rendszerek mindegyikénél OK, natívan támogatott a GPT partíciós séma és a 2 TB+ belső / külső HDD-k kezelése. Na meg az egyéb irányú támogatottság és a biztonság sem utolsó szempont, amelyek nyilván eleve megint az újabb Windowsok mellett szólnak. Az XP éles és online használata mellett már amúgy sem nagyon vannak észérvek, max. esetleg offline, vagy virtuális gépen használva.

[ Szerkesztve ]

(#22210) Cs1csó válasza Andralin (#22208) üzenetére


Cs1csó
félisten

Mi az oka, hogy CSAKIS KIZÁRÓLAG Windows XP? Tudsz mondani egy OBJEKTÍV okot?

(#22211) Andralin válasza King Unique (#22209) üzenetére


Andralin
aktív tag

Hálásan köszönöm a nagyon részletes magyarázatot, így már tisztábban látom a helyzetet. :R

Azt eddig is gondoltam, hogy nem könnyű a kérdés.
Amire még konkrétan kíváncsi lennék, az az, hogy az újabb gyártású WD My Passport szériában (pl. WDBYFT0040BWT) még mindig benne van az XP támogatás, mint ahogy régebbi szériában volt (pl. a 3TB-os WD30NMVW), vagy ezekben már kivették belőle.

Erre tudna esetleg valaki egészen biztos választ adni, vagy muszáj leszek megint egy próbavásárlást csinálni és visszaküldeni a kereskedőnek ha nem működik? :F

Amúgy mindenhol az XP biztonsági kockázatát emlegetik, ahol szóba kerül, minden alap nélkül. Hiszen a PosReady beállítással folyamatosan jönnek a Microsofttól a legfrissebb XP frissítések, az aktuálisat pl. épp tegnap kapta meg az XP-s gépem. :K

(#22212) Andralin válasza Cs1csó (#22210) üzenetére


Andralin
aktív tag

Ilyet nem írtam, hogy csakis kizárólag. Természetesen használnám újabb Windows alatt is, de mindképp fontos lenne, hogy Windows XP alatt IS használható legyen a teljes kapacitást elérve.

A fő ok az, hogy használok a gépen olyan szoftvereket is, amik csak XP-n futnak és nincs nekik újabb verziójuk. Konkrétan egy régebbi ipari vezérlőrendszer fejlesztő- és folyamatmegjelenítő rendszeréről van szó.

(#22213) Andralin válasza Andralin (#22208) üzenetére


Andralin
aktív tag

Bocsánat, rosszul írtam a típusát annak a 3TB-snek, ami tutira működik XP alatt.

A WD30NMVW az a NYÁK típusa. A HDD pontos termékszáma az WDBBKD0030BBL-05. Ez az, ami még ment XP alatt.

[ Szerkesztve ]

(#22214) Cs1csó válasza Andralin (#22212) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez teljesen rendben van de ha ennyire specializált a használati köre akkor nem megoldható esetleg valami régebbi HDD-vel szükséges a 4TB-os, ennyire kikoptak?

[ Szerkesztve ]

(#22215) King Unique válasza Andralin (#22211) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban le van írva, hogy egyrészt az újabb sorozatoknál hivatalosan általában már nem említik az XP támogatását, de a gyakorlatban attól még továbbra is működhet XP-vel egy ilyen eszköz. Másrészt itt az MBR / GPT és az 512e / 4Kn a lényeg. A 32 bites XP-hez eleve MBR séma szerint kell particionálni a lemezt, csak azt kezeli. A 2 TB feletti külső HDD-k teljes tárolókapacitása pedig max. MBR + 4Kn alapon lesz XP-n használható.

"A HDD pontos termékszáma az WDBBKD0030BBL-05. Ez az, ami még ment XP alatt."

Ha a 3 TB-ot "egyben" kezelte az XP, akkor az csak az előbb említett módon, vagyis MBR + 4Kn alapon volt lehetséges. Viszont a modellszám alapján ez eleve egy korábbi My Passport Ultra sorozat 3 TB-os modellje, ami hivatalosan már kifutott. Az újaknál pedig egyáltalán nem garantált, hogy még trükközik ilyennel a gyártó. Azoknál esélyes a GPT + 512e megoldás, ami ilyen formában az XP-nél eleve gondot okozhat. Igaz a GPT séma helyett particionálható a lemez utólag akár MBR szerint is, de akkor az XP-nél 512e alapon egy 3-4 TB-os külső HDD tárolókapacitásából csak ~ 2 TB lesz használható USB-n csatlakoztatva (is). Annak úgy meg nem sok értelme van.

Hát azért mégiscsak van alapja, mert maga a standard XP már nem támogatott. A POSReady-féle trükközés pedig egy nem hivatalos tákolás, ahol azok a frissítések eleve nem az XP-hez, hanem az Embedded verzióhoz készültek. Valamit lehet jelent azok felrakása, de azért azzal, mintha a Microsoft továbbra is rendesen támogatná. Ráadásul 2019-ben a 2009-es Embedded támogatása is megszűnik.

[ Szerkesztve ]

(#22216) Andralin válasza King Unique (#22215) üzenetére


Andralin
aktív tag

Igen, egészben kezelte a 3TB-ot az XP.

> "Az újaknál pedig egyáltalán nem garantált, hogy még trükközik ilyennel a gyártó."

Na pont ez lenne a kérdésem. Erre lennék kíváncsi, hátha valaki ezt meg tudná mondani. :U

Amúgy a hivatalos gyártói specifikáció sem mérvadó, mert a régebbi, XP alatt működő típusnál sem írja a hivatalos specifikáció az XP-t a kompatibilis Windows verziók között, mégis működött alatta hibátlanul. :F

(#22217) Cs1csó válasza Andralin (#22216) üzenetére


Cs1csó
félisten

Pont erre is utalt, hogy senki sem használ már XP-t főleg nem 3-4 TB-os HDD-vel.

(#22218) King Unique válasza Andralin (#22216) üzenetére


King Unique
titán

Hát a kipróbálás az már lehet rád vár, mivel itt a topikban a 2,5"-os 3-5 TB-os modellekkel eleve kevés a tapasztalat. Na meg akik itt vettek ilyeneket, ők sem feltétlen manapság és nem is feltétlen a legújabb sorozatokból. Ahogyan XP-t sem mindenki használ már élesben az érintett tagok közül, sőt valószínűleg elég kevesen, vagy az is lehet, hogy éppen senki. Másik megoldás meg pl. lecserélni az XP-t egy modernebb rendszerre, ha van rá lehetőséged, aztán akkor máris nem kell ezzel foglalkozni. ;)

Arról pedig már volt szó, hogy a gyártók manapság a specifikációkban azért sem említik hivatalosan az XP-t, mert már eleve megszűnt a támogatása és ezért nem számolnak vele. De attól még a gyakorlatban működhet egy ilyen külső merevlemez XP-hez csatlakoztatva is, illetve magát az eszközt normál esetben eleve fel kellene ismernie stb. Ami viszont problémát okozhat, az a GPT partíciós séma, illetve 2 TB felett az 512e szektorméret, mert akkor eleve GPT kell.

Egyébként a Maxtor M3 Portable esetében egy 2016-os teszt és abban ezen screenshot alapján 512e (512 / 4096) megoldás van, azért nem kezelte a 4 TB-os modellt GPT alapon az XP. De ilyen pl. a Seagate Expanson Portable is, amit egy másik teszt szemléltet. A WD-kről pont nem nagyon találni hasonlót, de azoknál is esélyes, pláne az újabb sorozatok modelljeinél.

[ Szerkesztve ]

(#22219) Tin


Tin
veterán

sziasztok,

wd my passport 4TB (WDBYFT0040BBK-WESN) mennyire megbízható típust? ez is "random", szerencsén múló dolog, vagy mostanára azért már megbízhatóbbak lettek ezek a kicsi, hordozható modellek?

adatmentésre kéne, nem állandó nyüstölésre, ezért is kérdezem. illetve, ha mégis, mennyire bírják a folyamatos használatot?

köszi!

[ Szerkesztve ]

(#22220) King Unique válasza Tin (#22219) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Vettek már itt a topikban korábban többen 4 TB-os WD My Passport külső merevlemezeket, de nem mindenki ebből az újabb sorozatból. Bár volt aki igen, amiről aztán egy rövid beszámolót is írt. Eddig itt és a kapcsolódó topikokban nem panaszkodott rá, tehát valószínűleg azóta is gond nélkül használja.

A megbízhatósággal kapcsolatban már többször le volt írva, hogy nem kizárólag csak magán a külső merevlemezen múlik, nagyban függ annak megfelelő használatától is. Valamint az szintén, hogy fontos adatok tárolásánál elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése lehetőleg több online / offline tárolóra. Aztán arról is volt szó, illetve linkelve egy másik topik példája, hogy a termék kiszállításánál a megfelelő csomagolás, a megfelelő kezelés (leejtés mellőzése) is mennyire fontos.

A folyamatos használatnál pedig azért van különbség pl. az X napos rendszerességű, vagy akár naponta többszöri használat, valamint a 24/7-es üzem között. Az előbbit általában bírja, bírnia kell egy ilyen 2,5"-os külső merevlemeznek, viszont az utóbbi már más dolog. Ugyan elvileg a folyamatos üzem kedvezőbb lehet a HDD élettartamára, mint a gyakori indulás / leállás, de azért nem feltétlen csak ennyiből áll. Az előbbi használatnál is, de az utóbbinál pláne fontos a megfelelő tápellátás USB-n, használat közben ne melegedjen túl tartósan a belső HDD, sőt szükség esetén legyen akár megfelelő aktív hűtés biztosítva stb. Ha az ideális feltételek adottak, akkor akár az utóbbi is működhet. De normál esetben egy ilyen eszköznél inkább az előbbi használat a jellemzőbb. A 3,5"-os típusokat, vagy eleve inkább pl. egy NAS-t szokás 24/7-ben járatni.

[ Szerkesztve ]

(#22221) Tin válasza King Unique (#22220) üzenetére


Tin
veterán

köszönöm, én sem tudok másból kiindulni, mint az amazonos vagy más értékelésekből, bár az meg nyilván torzít. arra gondoltam inkább a kérdéssel, hogy van-e ismert probléma ezekkel, amik miatt kerülendőek, de gondolom nincs.

használat: kettőt rendeltem. az egyik csak backupra menne, tehát kb pár hetente egyszer rámentem a különbséget, a másikat meg laptop mellé használnám filmekhez. a backup tényleg fontos, jelenleg is 4 vinyón van meg ugyanaz a (legfontosabb) 1TB :)

a hűtés meg... hát igen. az tuti fontos. remélem nincs nagyon becsomagolva. max ha tényleg sokat kell másolni rá, akkor majd berakok alá egy csomag fagyasztott zöldséget :D

(#22222) King Unique válasza Tin (#22221) üzenetére


King Unique
titán

Kontraként pl. az integrált USB-s megoldás említhető meg az egyes 2,5"-os WD külső merevlemezeknél, amiről ebben a blogbejegyzésben is vannak információk. De rendeltetésszerű használat mellett nem szokott emiatt különösebb gond lenni. Aztán ezen sorozatnál még a hardveres titkosítás az, ami egyszerre lehet pró és kontra is. Az illetéktelen hozzáférés megakadályozása szempontjából nyilván előnyös és kényelmes, de ha maga a külső ház, illetve ezeknél a SATA-USB átalakításért felelős egység (áramkör) esetleg tönkremegy, akkor utána a titkosítás miatt problémás lehet az adatok lementése. Viszont egyrészt ez sem törvényszerű, másrészt akár maga a HDD is tönkremehet. De pont ezért kell a fontos adatokat eleve több helyre, több fizikai tárolóra menteni és akkor nyilván nem lesz gond.

Ha maradsz a WD-nél, akkor azt megköszönnénk, ha esetleg majd le tudnád csekkolni azt, amiről nemrég volt szó. Gondolom XP-t már nem használsz és csak ezért nem is feltétlen kell, elég lenne csak megnézni pl. egy újabb Windows parancssorában a logikai és a fizikai szektorméretet.

[ Szerkesztve ]

(#22223) Tin válasza King Unique (#22222) üzenetére


Tin
veterán

valószínű olyan csatlakozós, gondolom spórolnak, ahol tudnak.

ha megjött, majd megkereslek, megmondod, mit kell nézni, és megnézem. xp-m már nincs, vagyis a padláson van egy gép, de kétlem, hogy az még bekapcsol :) de parancssorban szívesen beírok bármit.

illetve, ezeket is át kell még állítani wdidle-val, vagy azon már túlléptek?

(#22226) King Unique válasza Tin (#22223) üzenetére


King Unique
titán

A WD merevlemezeknél a wdidle3 segédprogram eleve csak belső (SATA) csatlakozásnál használható a fejparkolás átállításához, ellenben USB-n nem. Parkolnak általában a My Passport modellekben lévő Blue merevlemezek is, de azoknál az adatlapon eleve 600 000-es névleges maximum (limit) van feltüntetve, ami nyilván nem kevés. Külső programmal tiltani (mérsékelni) a fejparkolást és a lemez leállását akkor érdemes, ha már rövid (üzem)idő alatt irreálisan magas érték jön össze, ami hosszabb távon gondot okozhat. Ellenkező esetben viszont nem feltétlen kell vele foglalkozni, nem muszáj piszkálni. Illetve a notebook merevlemezek amúgy is strapabírók és a sok fejparkolás mellett sok indulást / leállítást is kibírhatnak. Példák: [link], [link].

(#22227) Tin válasza King Unique (#22226) üzenetére


Tin
veterán

sztem lehet külsőt is, én legalábbis anno átállítottam, de egy külső vinyónál valóban nincs sok haszna. kivéve mondjuk, ha notebook melletti "állandó" külső vinyóról beszélünk.

most megnéztem a vinyóimat (3 db wd red), pár év alatt összeszedtek 12-16e fejparkolást. ezek adatvinyók, gépen belül, vannak használva is, de nem rendszervinyó. asszem 5p-re állítottam mindegyiken, az egy baráti érték.

ha megjönnek a kis wd-k, majd beszámolok róluk. annyira olcsók voltak amazonon (a későbbiek kedvéért: magyar áfával 98 euró), hogy nem lehetett kihagyni.

[ Szerkesztve ]

(#22228) Andralin válasza King Unique (#22222) üzenetére


Andralin
aktív tag

Nagyon köszönöm, hogy így felkaroltad a kérdésemet! :B

Közben megvan a megoldás, Ebay-en találtam pont ugyanazt a 3 GB-os régi típust, ami nekem volt és megy XP alatt, csak tönkrement. Vadonat új és Angliából szállítással együtt is jóval olcsóbb, mint ha itthon vennék új 3 GB-osat. Szóval nem kísárletezgetek, ez lesz a megoldás.

Azért ha valaki ki tudna próbálni esetleg XP alatt egy ilyen újabb WD verziót, akkor érdekelne a tapasztalata már csak kíváncsiságból is.

(#22231) King Unique válasza Tin (#22227) üzenetére


King Unique
titán

Arról a téma topikjában is volt szó, hogy a wdidle3.exe segédprogram USB-s meghajtóknál nem használható. Ha nálad állítólag azoknál is működött, akkor az elég érdekes. A WD egyes külső merevlemezeihez elérhető volt korábban a WDIdleDisable Tool, de az hivatalosan már megszűnt.

Az előző válasz lényege az volt, hogy külső merevlemezeknél is lehet értelme a fejparkolás átállításának, vagy külső programmal történő tiltásának, mérséklésének. De csak szükség esetén érdemes piszkálni, ellenkező esetben viszont nem. Illetve ha eleve csak ritkán van használva a külső HDD, akkor pedig nyilván megint nem szükséges.

Annyiért és ingyenes szállítással tényleg elég jó vétel volt, a hazai boltokban az árgép találatai alapján jelenleg átlagosan több mint egy 10-essel drágább csak maga a termék. Ami viszont kontra lehet az ilyen külföldi rendelésnél, az pl. a kiszállítás és a garancia intézése. De ha megfelelően szállítják és csomagolják, akkor normál esetben nem szokott gond lenni amiatt. Ha pedig már lejárt az eladónál a reklamálási idő / lehetőség a cseréje, akkor szükség esetén elvileg akár a gyártóval is fel lehet venni a kapcsolatot és megpróbálni egy RMA-t (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22232) King Unique válasza Andralin (#22228) üzenetére


King Unique
titán

Az a sorozat már eleve kifutott, max. esetleg korábbi készletről megmaradt új, vagy mások által eladni kívánt használt példányokat lehet találni. Ha sikerül beszerezned egy ugyanolyat és annál is 4Kn szektorméret van USB-n, akkor az valóban megoldás lehet az XP-s problémára.

Szívesen!

(#22233) Tin válasza King Unique (#22231) üzenetére


Tin
veterán

igazad van! :)

másikon állítottam anno, de azt kivettem a keretből, rádugtam satára, és utána visszatettem. az nem gyárilag usb-s külső vinyó volt, hanem laptop vinyó külső keretben.

[ Szerkesztve ]

(#22235) King Unique válasza Tin (#22233) üzenetére


King Unique
titán

Akkor most már legalább a saját példád is igazolja. :)

Úgy viszont már oké, hogy a külső házból kivenni, SATA-n átállítani, majd visszatenni és USB-n használni. Legalábbis már amelyiknél megoldható, mert a 2,5"-os Elements esetében pont problémás. Ott egyrészt maga a szétszerelés jó eséllyel garanciavesztéssel járt volna, pláne ha marad külsérelmi nyoma. Másrészt eleve integrált USB-s, vagyis nem lehet normál módon SATA-n csatlakoztatni. A WDIdleDisable Tool viszont inkább opció lehetett volna USB-n, de az hivatalosan a korábbi Elements SE Portable sorozathoz készült.

(#22236) hurenzon


hurenzon
senior tag

Sziasztok!
Vettem ma egy LaCie Porsche Design STET2000403 HDD-t. Macbookon tökéletesen működik hiszen alapból ehhez való. Viszont TV nem ismeri fel. Mi lenne a jó megoldás? Át kellene formázni? Ha igen, akkor mire?
Köszönöm

(#22238) King Unique válasza hurenzon (#22236) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha a tv nem kezeli a HFS+ / HFS+J fájlrendszert, akkor értelemszerűen át kellene formázni másikra. Általában a FAT32 és az NTFS jöhet szóba, azokat támogatják rendszerint a mai tv-k. De az is lehet, hogy még újra is kell particionálni MBR séma szerint, ha most netán GPT van rajta és az utóbbit szintén nem kezeli a tv. Erről már a korábbi válaszban is volt szó.

(#22239) Grande Ale


Grande Ale
őstag

Üdv!

Ha a külső merevlemez folyamatosan rá van dugva a tévére,az árt neki? Húzzam le inkább,vagy mindegy?

(#22241) King Unique válasza Grande Ale (#22239) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Magának a belső merevlemeznek élettartam szempontjából a folyamatos üzem elvileg kedvezőbb lehet, mint a gyakori indítás és leállítás. Viszont folyamatosan, használaton kívül is állandóan a tv-n "lógatva" a külső merevlemezlemezt valószínűleg pont az utóbbi lenne a helyzet, pláne egy 2,5"-os, USB-s tápellátású modellnél. Erről az egyik társtopikban is volt szó korábban. Ha sokáig nem használod, akkor értelemszerűen célszerű lekapcsolni, egy 2,5"-os típust az USB-kábel kihúzásával fizikálisan is leválasztani a tv-ről stb.

(#22242) Grande Ale válasza King Unique (#22241) üzenetére


Grande Ale
őstag

Ez 2,5-ös, inkább lehúzom akkor. Köszönöm a segítséget!

(#22243) smekone


smekone
tag

Sziasztok!

Édesapámnak szeretnék egy külső merevlemezt vásárolni, kamionsofőr, ebből kitalálhatjátok, hogy leginkább filmek tárolására használná.

1. Tároló kapacitásban én 1-2TB-ra gondoltam, méretben pedig 2,5 vagy 3,5-esre.

2. Kompakt dologra gondoltam, mert az egyszerű :)

3. Kiegészítők nem kellenek, egyéb szoftverek sem, annyi az elvárás, hogy egyszerűen működjön, illetve a strapabíróság is :)

4.Windows-on(80%) lenne használva és TV-n(20%)

5.A keret kb 20.000 Forint

6.Garancia igazából nem annyira fontos, elektronikai eszközökkel nem volt gondom eddig, nem tudom ez küldő HDD-knél ,hogy alakul.

Segítségeteket előre is köszönöm! (Valószínüleg édesapám is :D ) :R

(#22244) King Unique válasza smekone (#22243) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az 1. pontban említetteket nem ártana letisztázni, nem mindegy alapon hagyni, mert azért nyilván nem teljesen mindegy. Gondolom az sem, hogy a 3,5"-oshoz kell külső tápegység, nagyobb, nehezebb és ezért eleve macerásabb a használata. Ellenben a 2,5"-oshoz nem, kisebb, könnyebb stb. Na meg 1-2 TB-osat 3,5"-os fizikai méretben és gyárilag összeszerelt formában már egyre kevésbé találni, van amelyik gyártónál már 3 TB a minimum tárolókapacitás. Vagyis ha csak 1-2 TB-os kell, akkor olyat manapság 2,5"-os fizikai méretben célszerű venni.

A strapabíróságot lehet többféleképpen is értelmezni egy külső merevlemeznél, illetve eleve több dologtól függő a tartósságuk, amiről korábban már volt szó. Ha a külső hatásokkal szemben kell ellenállóbb 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor mostanában többször volt szó ilyenekről, ahogyan a topik összefoglalójában is vannak ezzel kapcsolatban információk. Példák: [link], [link], [link].

Ha tv-hez csatlakoztatva is használva lenne, akkor arra vonatkozóan pl. ebben a hozzászólásban vannak információk. Ahogyan a topik összefoglalójában a 2,5"-os ütésálló kategória (D.) mellett van a tv-n történő használattal foglalkozó (F.) is.

[ Szerkesztve ]

(#22245) Orionk válasza King Unique (#22196) üzenetére


Orionk
senior tag

Hi,

HD Sentinel 5és fél óra hosszán át futtatta a részletes öntesztet és nem írt ki semmit a végén, hogy van-e hiba. Gondolom, akkor nincs.

Az mit jelent, hogy GPT, vagy MBR a külső merevlemez? Ez a SiliconPower Armor A75, amit vettem, ezt NTFS-re formáztam és MBR lett. Ez mit jelent? Hogyan lehet egyáltalán ezt alakítani?
A laptopomban az SSD például GPT. Ezeket a HD Sentinel ismerte fel mutatta ki, hogy melyik milyen.

köszönöm.

(#22246) King Unique válasza Orionk (#22245) üzenetére


King Unique
titán

Ha gond nélkül lefutott a részletes önteszt és nem írt ki semmilyen hibát közben és a végén, akkor az úgy oké, az alapján nincsen gond.

Az MBR és a GPT ez esetben a partíciós sémára vonatkozik, ami szerint inicializálod, illetve particionálod a lemezt. Az MBR 2 TB adattár lemezeknél, valamint pl. Windows operációs rendszerek, illetve rendszermeghajtók esetében legacy BIOS (CSM) telepítésnél használatos. Míg a GPT elsősorban > 2 TB lemezeknél, valamint UEFI-s telepítésnél. De használható GPT partíciós séma akár 2 TB-nál kisebb tárolókapacitású fizikai meghajtóknál is, illetve vannak bizonyos előnyei. Valamint arról pont nemrég volt szó, hogy USB-n 4Kn szektormérettel 2 TB felett akár MBR is használható.

"Hogyan lehet egyáltalán ezt alakítani?"

Hát mondjuk úgy, hogy pl. Windows esetében az MBR / GPT inicializálásnál eleve azt választod, amelyiket használni akarod. Utólag átkonvertálni általában csak destruktív módon (adatvesztéssel) lehet, max. külső programok képesek rá adatvesztés nélkül (bővebben). A partíciós séma lecsekkolása pedig megoldható a Windows beépített eszközeivel is, nem kell ahhoz külső program.

[ Szerkesztve ]

(#22247) Orionk válasza King Unique (#22246) üzenetére


Orionk
senior tag

Köszi a részletes választ.
Komplikáltabb dolog ez, mint gondoltam. Sok apró részlet szól egyik és másik partíciós séma mellett.

Én nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne megfelelő.
Ezért akkor inkább azt hagyom meg, ami most is van, azaz MBR.

(#22248) King Unique válasza Orionk (#22247) üzenetére


King Unique
titán

A GPT ellen leginkább kb. csak az esetleges inkompatibilitás szól. De ez desktopon (PC, Mac) általában csak a régi és elavult operációs rendszereket érinti, mint pl. a 32 bites Windows XP. Valamint az olyan készülékeket, mint pl. a tv-k, médialejátszók, routerek, de azoknál sem mindegyiket, mert van amelyik már támogatja és kezeli. Szóval ezt kell letisztázni és aszerint választani egyiket (MBR), vagy másikat (GPT). De amúgy nem kell túlbonyolítani sem, maradhat akár MBR is függetlenül az előbb említettektől. Ha pedig fontos adatokat tárolsz, akkor elsődlegesen úgyis az a lényeg, hogy azokról mindig legyenek online és / vagy offline biztonsági másolatok lehetőleg több helyen, több fizikai tárolón!

(#22249) Tin


Tin
veterán

WD My Passport 4TB 2.5" mobilvinyó

típus: WDBYFT0040BBK-WESN
belső vinyó: WD Blue WD40NMZW-59GX6S1

sebesség:

fsinfo:

(#22250) King Unique válasza Tin (#22249) üzenetére


King Unique
titán

Az adatátviteli sebesség mondhatni a szokásos, bár valamivel jobb, mint egy korábbi tesztben egy szintén 4 TB-os My Passport modellnél. Az utóbbi is elvileg ebből a sorozatból való, de abban WD40NMZW-11GX6S1 merevlemez van. A különbség oka lehet az adott hardver- és szoftverkörnyezet, illetve a teszteléshez használt program (CDM) eltérő verziója. De akár az is, ha a WD40NMZW-59GX6S1 merevlemez esetleg nagyobb adatsűrűségű lemeztányérokkal van szerelve.

Az fsutil fsinfo szerint a logikai szektorméret 512 bájt, a fizikai pedig 4096 bájt ennél a My Passport modellnél. Vagyis az az AF 512e megoldása, aminél 2 TB felett GPT partíciós séma szükséges. Ha lecsekkolod Windowson, akkor gondolom GPT partíciós séma szerinti a lemez. Vagyis a nemrég leírtakhoz kapcsolódóan ez a másik fórumtagnak nem jó hír, hiszen ahhoz, hogy XP-n MBR-rel használni tudja, eleve 4Kn megoldás kellene. De közben említette, hogy talált olyan régebbi modellt, aminél elvileg az utóbbi megoldás van.

Köszönjük az információkat! :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.