Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22551) #95590400 válasza King Unique (#22549) üzenetére


#95590400
törölt tag

igen, se esatán, se usb-n, se kép, se hang a lemezkezelőben. egyáltalán semmi nem látszik a a hdd-ből. töröm az agyam, hogyan is volt ez a lemezkezelős dolog pár éve, de egyszerűen nem jövök rá. valami naplót töröltem valahogy (lehet parancssorból) és utána helyreállt a lelkivilága.
gondoltam, hátha itt valaki esetleg vágja, mi volt ez...

(#22552) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok!Dell notiban vételkor egy Crucial MX500 250GB M.2 2280 SATA3 SSD volt azóta fejlesztettem egy Samsung 860 EVO 500GB M.2 SSD a régi ssd pedig ment egy ilyen adapterbe. Tegnap másoltam rá 60GB adatott egyszer csak jelzi a windows nem tud másolni eltűnt a meghajtó az intézőből.Ma próbáltam de egy ideg működött utána őrültem,hogy lehet csak túl melegedett,befejeztem a tegnapi másolást,rendesen leválasztottam délután akarok róla olvasni de megint nem látja sem a win7 sem a win10? Megtudnám egyszerű módon állapítani,hogy most a ssd ment tönkre vagy a dokkló?Sajnos nincsen csere eszközöm,hogy leteszteljen a eszközöket.

(#22553) King Unique válasza #95590400 (#22551) üzenetére


King Unique
titán

Erre újfent csak azt tudom mondani, hogy ha (?) működik az a HDD, felpörög rendesen, valamint ugyanabban a külső házban, kábellel, portban és csatolófelületen a másik Windowszal is, akkor a most említett Windows 7-nél nem stimmelhet valami. Ahol a lemezkezelő mellett az eszközkezelő is lényeges, az utóbbinál nincs-e hibakód. Ha egyáltalán sehol nem jelenik meg a rendszerben, akkor az érdekes, pláne úgy, ha nem csatlakozási probléma, valamint nem eszközhiba az oka. Aztán ez a "naplót töröltem" sem teljesen világos, parancssorban általában a lemezt szokás törölni és particionálni (példa), de akkor értelemszerűen meg kell ott jelennie. Aztán még pl. az eszközillesztőt szokás törölni az eszközkezelőben, amit ezen leírás szemléltet.

Egyébként ha olyan rejtélyes és abnormális hibáról van szó, ami eleve OS specifikus, akkor azt értelemszerűen inkább a rendszer topikjában, azaz jelen esetben a Windows 7 topikban kellene tovább fejtegetni. Meg ha más nem megy, akkor pl. az egyes driverek frissítésén / újratelepítésén túl a rendszer-visszaállítást, vagy annak híján rossz esetben az OS újratelepítését megpróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#22554) King Unique válasza qwertly (#22552) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki, hogy pontosan mit jelent esetedben ez a "nem látja". Ha csak a fájlkezelőben történő megjelenés alapján állítod, akkor az nem teljesen mérvadó, mivel ott csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek, meghajtók jelennek meg. Pont azért kell ilyenkor az eszközkezelőt és a lemezkezelőt is megnézni. Ha sehol, semmilyen formában nem jelenik meg a Windowsban a külső SSD, akkor lehet azt mondani, hogy "nem látja", ellenkező esetben viszont nem.

Aztán az sem derült ki, hogy nincs-e esetleg USB-n csatlakozási probléma. Célszerű ilyenkor másik USB-portban (asztali PC-knél hátlapi), valamint szükség esetén másik USB-kábellel is kipróbálni az eszközt. Valamint a kábelnél az is lényeges, hogy ne legyen túl hosszú, máskülönben eszközfelismerési és tápellátási gondok lehetnek miatta. Valamint a stabil tápellátás végett célszerű USB 3.X porthoz csatlakoztatni az eszközt, még ha egy ilyen M.2 SATA külső SSD energiaigénye akár valamivel kisebb is lehet, mint egy 2,5"-os külső HDD-nek.

"Megtudnám egyszerű módon állapítani,hogy most a ssd ment tönkre vagy a dokkló?"

Kiveszed a külső házból az SSD-t és berakod egy másikba, úgy próbálod ki USB-n. Ha erre nincsen lehetőség, akkor pedig a gépbe téve SATA-n. Valamint lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is USB-n / SATA-n, hogy az eredeti hardver- és szoftverkörnyezet esetleges hibáját meg lehessen állapítani, avagy ki lehessen zárni. Továbbá az SSD állapotát a HDS (béta), vagy inkább a gyártó szoftverével (ezzel) ellenőrizni.

Most kivételesen elfér ebben a topikban is, de legközelebb majd inkább a külső 2,5'' mobil rack-ek topikjában kellene feltenni a 2,5", mSATA, M.2 külső házas megoldásokkal kapcsolatos kérdéseket.

[ Szerkesztve ]

(#22555) qwertly válasza King Unique (#22554) üzenetére


qwertly
addikt

Szia! Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszodat :R ,igen megnéztem több gépen is és megnéztem a usb3 porton is és nem csak a fájl kezelővel hanem lemezkezelővel.A kábel gyári és elég rövid és meg is mozgattam nem hibás-e.Sajnos én vagy a gagyi ssd vagy a külső dokkoló hibára gondolok,mind a kettő garis még igaz a ssd futni kell több kört mert mint fent írtam a notival vettem,de igaz a csere boltba volt vagyis abba nem lehet bele kötni,hogy én szeretem ki.A ssd tok pedig csak pár ezer forint.De majd holnap a munka helyen neki futtok újra.Még egyszer köszönöm a a segítséget.

(#22556) Orlifunk


Orlifunk
csendes tag

Van nekem egy LG 42LB650V tipusú tv-m. Szeretnék hozzá venni egy külsö merevlemezt. Melyiket tipust vagy márkát tudjátok nekem ajánlani? 500GB vagy 1TB körüliben gondolkodom. Persze ár miatt elég a kisebb verzió is. Ár/Érték arány azért fontos lenne. Meg esetleg olyan legyen amivel tv-röl tudjak müsort rögziteni. Előre is köszönöm a válaszokat! ;) :)

(#22557) King Unique válasza Orlifunk (#22556) üzenetére


King Unique
titán

Ez egyrészt attól is függ, hogy pontosan milyen kell. Másrészt a topik összefoglalójának ár, vásárlási szempontok fejezetén belül mindkét fizikai méretkategóriánál vannak a tévén történő használatra vonatkozóan információk és konkrét példák az F. pontoknál. Többek között pl. az ebben a korábbi hozzászólásban leírtak is.

1 TB alatt egyébkét manapság már nem érdemes külső merevlemezt venni. Sőt, sok gyártónál már nem is lehet készre szerelt formában, max. külön megvéve a merevlemezt és hozzá a külső házat. Ha csak 1 TB-os kell, akkor olyat eleve inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni, mivel a 3,5"-osoknál szintén az előbbi a helyzet. Vagyis a legtöbben 2-3 TB alatt már nem gyártanak egybeépítettet, max. külső házas megoldással lehetne 1 TB-osat összerakni. Másrészt tévénél a 3,5"-os külső merevlemeznek akkor lehet értelme, ha pl. USB-n bizonytalan, avagy elégtelen a tápellátás egy 2,5"-os típus számára. Viszont ha van a készüléken "HDD 5V 1A" jelölésű port, akkor már nem lesz gond emiatt.

[ Szerkesztve ]

(#22558) Fuvaros válasza Orlifunk (#22556) üzenetére


Fuvaros
senior tag

Nekem is van ilyen tvm, a WD Elements 1 TB vettem otthonra, bár inkább a Sony tvn használom, de kipróbáltam és megvan az LG tvvel is...

a 220 Voltnál most 18 az ára 2 év garival

Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...

(#22559) Shingen


Shingen
addikt

Hali!

Fényképek tárolására keresek egy megbízható külső winyot, ami ár/érték arányba a legjobb.
Illetve minőségben is megbízható nem szeretném ha elvesznének a fotók róla.

Ezt néztem: MAXTOR M3 Portable 1TB 2.5" 5400rpm 32MB USB

Vélemények?

風林火山

(#22560) King Unique válasza Shingen (#22559) üzenetére


King Unique
titán

Azt ugyan nem részletezted, hogy pontosan milyen kell, de egyébként igen, megfelelhet a célra a kinézett Maxtor M3 Portable is. Annak az ár-érték aránya eleve jó, itt a topiban is népszerű, többen vettek már olyat, 3 év gyártói garancia van rá stb. A puffer (cache) mérete az 1 TB-osnál amúgy 128 MB, nem 32 MB, amit egy korábbi hozzászólás is szemléltet, ahogyan a Mobile HDD sorozat adatlapja szintén. Ha esetleg más 2,5"-os külső merevlemezek is érdekelnek, akkor az összefoglaló előző válaszban említett fejezetében, valamint ebben a blogbejegyzésben részletezve van a téma.

"Illetve minőségben is megbízható nem szeretném ha elvesznének a fotók róla."

Le volt írva ebben a topikban is már többször (példa), hogy a megbízhatóság eleve összetett dolog, ami egy ilyen eszköznél többek között a megfelelő használattól is függ. Az pedig alap, hogy ha pótolhatatlan képekről van szó, akkor azokat eleve több offline és / vagy online tárolóra kell menteni, nem kizárólag csak 1 db fizikai tárolóeszközön tárolni, legyen az akármilyen megbízható is. Ez lényegében az itteni adatmentés topik 1. hozzászólásában is le van írva, nem véletlenül.

[ Szerkesztve ]

(#22561) Orlifunk válasza Fuvaros (#22558) üzenetére


Orlifunk
csendes tag

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! ;)

(#22562) Shingen válasza King Unique (#22560) üzenetére


Shingen
addikt

Köszi szépen!

Igen nem írtam Mekkora méretű legyen fizikálisan 2,5" , 2.5" kellene ezért is néztem ki ezt a modellt.

Az pedig alap, hogy ha pótolhatatlan képekről van szó, akkor azokat eleve több offline

Az offline alatt egy másik hdd értesz?

風林火山

(#22563) King Unique válasza Shingen (#22562) üzenetére


King Unique
titán

Az offline tárolóeszköz alatt értelemszerűen másik belső / külső HDD, optikai lemez, akár szalagos tároló stb. értendő.

(#22564) z123456789


z123456789
addikt

Sziasztok!

Ezek normális értékek egy Seagate Expansion-höz képest 3.0 USB-n keresztül?

(#22565) King Unique válasza z123456789 (#22564) üzenetére


King Unique
titán

Ha a 2,5"-os Expansion Portable sorozatról van szó, akkor igen, azok. Egy másik tesztben is kb. ilyen értékek jöttek ki a 2 TB-osnál USB 3.0-n. De ez egyébként hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, meg azon belül a teszteléshez használt program, annak verziója, beállításai stb. is számíthat.

Egyébként itt adatátviteli sebesség szempontjából nem az USB 3.0, hanem a külső házban lévő HDD, annak a sebessége a szűk keresztmetszet. A szabvány maximuma a kapott értékeknek a többszöröse, amit egy SSD-vel UASP módban már kb. teljesen ki lehet használni (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22566) z123456789 válasza King Unique (#22565) üzenetére


z123456789
addikt

Tökéletesen megválaszoltál mindent, még azt is, amiről fogalmam sem volt hogy hogy tegyem fel a kérdést. :D
Köszönöm. :R

(#22567) Shingen válasza King Unique (#22563) üzenetére


Shingen
addikt

Szerinted az online tárolók (felhők ) mennyire biztonságosak?
Ott nem férhetnek hozzá a képekhez?
Persze nem home videokat meg képeket akarok feltölteni.......... :))

風林火山

(#22568) King Unique válasza Shingen (#22567) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha az online tárolt adatok védelmére, titkosítására célzol, akkor az összetett dolog, az adott felhőtárhelytől is függ, ami egy korábbi cikkben részletezve van. Ahogyan egy másikban az is, hogyan lehet külön alkalmazással titkosítani a feltöltött fájlokat. Amúgy meg van felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.) topik is, annak a témája ez.

(#22569) dancilynch


dancilynch
csendes tag

ÜDV!
Van egy külső HDD. Tuoro márkájú, 1 tb-os.
Felmásoltam sok filmet és sorozatot rá. Notebook, otthoni gép felismeri, TV is.
Azonban volt egy két sorozat, meg film amit a tv nem ismer fel.
Olyan is van, hogy régen felismert egy filmet most nem.
Olcsó tv, Horizon márkájú.
Szerintetek miért lehet ez és mit tudok csinálni?.

(#22570) King Unique válasza dancilynch (#22569) üzenetére


King Unique
titán

Mármint vélhetően Hitachi márkájú a külső HDD és azon belül valamelyik (?) Touro sorozat 1 TB-os modelljéről lehet szó.

Első körben azt kellene lecsekkolni, hogy a notebook és az otthoni gép (asztali PC?) esetében működik-e desktop OS alatt azoknak a filmeknek lejátszása a megfelelő programmal.
Ha nem és nem a fájlok hibásak, akkor lehet ezt tovább fejtegetni a külső HDD vonatkozásában. Vagyis, hogy rendben van-e pl. az állapota, fájlrendszere, fizikai csatlakozása (port, kábel) és a tápellátása. Ha Windows (?) van a gépeken, akkor pl. a HDS programmal lehet ellenőrizni a külső meghajtó állapotát, a fájlrendszert (NTFS?) pedig pl. ezen leírás szerint.
Ha igen és az előbb felsoroltak is rendben vannak, ellenben csak a tévén nem működik a lejátszás, akkor viszont nem nagyon van itt miről beszélni. Ugyanis az már a TV & Audió kategória megfelelő topikjának a témája, hogy vajon mi lehet a tévé nyűgje, miért nem játssza le azokat a filmeket. Lehet csak az adott fájlformátumot, kiterjesztést nem támogatja, de lehet akár egyéb oka is.

[ Szerkesztve ]

(#22571) Sn00k


Sn00k
veterán

Sziasztok,

Szeretnek egy külső HDD csatlakoztatni egy kissé öregecske géphez, ami még kb usb 2.0at tud. Van esetleg arra lehetőség, hogy ebből a régi csatiból mondjuk USB 3.0 vagy 3.1et varázsoljak/átalakító vagy barmi más segítségével/ ? Kissé más jellegű a kérdésem tudom mint a topik jellege, de nem találtam jobb helyet ahol megtudnám kérdezni...
Koszi

[ Szerkesztve ]

3njoy the Lif3

(#22572) Jarod1 válasza Sn00k (#22571) üzenetére


Jarod1
addikt

vannak pci os USB3 as kártyák, mármint ha van PCI foglalat a gépben

(#22573) Sumptuous


Sumptuous
senior tag

Sziasztok! Szokatlan dologgal kapcsolatban szeretnék kérdezni. :R

Vettem egy külső hdd-t. (Lacie PD 2TB.) Fém ház, lábak nélkül.. szeretném az asztalra úgy lerakni, hogy az a legkevesbé vegye át a rezgését. Milyen anyag a legoptimálisabb erre? Mit tegyek alá? Jó lenne, ha szépen nézne ki. :D Gondoltam balzafára, valamilyen textilre, vagy ilyen gumi 'lábakra'. Van valakinek ötlete/tapasztalata?

Jelenleg Xbox gamedrive. A tv mögé van rakva, fektetve-állítva. Így néz ki. (TV márka felirat mögött látható :)) )

Köszi!

(#22574) Sn00k válasza Jarod1 (#22572) üzenetére


Sn00k
veterán

Van 2db PCI slot a deszkan, akkor megoldom ugy...

Koszi!

3njoy the Lif3

(#22575) King Unique válasza Sumptuous (#22573) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben lenni szoktak a külső merevlemezek alján kis talpak, gumibakok, amiknek pont a csúszásgátlás és a rezgéscsillapítás a szerepe. Ha a most vásárolt LaCie (melyik?) esetében nincsen ilyen alul és nem is mellékeltek hozzá, akkor akár külön is lehet ilyeneket venni (példa). Igaz az utóbbi linkben lévők elvileg laptopokhoz valók, de kisebb méretben jók lehetnek külső merevlemezekhez is. Vagy másik opció egy gumi / szilikon védőtok, ami az egyes 2,5"-os külső merevlemezeknél és külső házaknál szokott lenni (példa), valamint szintén megvásárolható akár külön is pl. eBay és társai forrásokból. Vagy egyéb módon megoldani egy megfelelő alátéttel, vagy egyszerűen nem foglalkozni vele. Ha fix pontra van lehelyezve a külső HDD sík felületen, akkor a csúszásveszély annyira nem valószínű, valamint általában azért működés közben egy 2,5"-os HDD vibrálása sem szokott olyan intenzív lenni, ami extrém rezgéssel járna. Ha esetedben esetleg mégis, akkor meg az előbb leírtak, vagy akár más módszer szerint is meg lehetne oldani.

(#22576) Sumptuous válasza King Unique (#22575) üzenetére


Sumptuous
senior tag

Ez a típus. (Nem ennyiért vettem. :D 23k volt.)

Szerintem ehhez nincs gyárilag kis gumibakk.
Nem is a csúszás zavar, hiszen nem mozgatom..
Inkább az a problémám, hogy ahova most raktam, szekérnyre, alatta van egy nagy űr, és úgy működik, mint egy hangfal. A fenti bútorlapot átrezgeti a hdd, és az asztal ezt a rezgést felerősítve hallhatóvá teszi. Emiatt szeretnék valami kulturáltan kinéző rezgés elnyelő réteget alárakni. Bíztam benne, hogy más is járt már ilyen cipőben, emiatt tettem fel itt a kérdést. De úgylátszik tévedtem, vagy ennyi idő nem volt elég, hogy észrevegye az illető a kérdésem :R

Mindenesetre köszönöm a tippet és a linkeket! Rendelek pár ilyet, és ha ha nem válik be, rakom máshová inkább :D De úgy tetszik ott.. :B

Ui: Vadonat új, 0 perces hdd és nincs rendellenes hangja/rezgése. Csak szeretném ezt a minimálist is a mégjobban lecsökkenteni.

[ Szerkesztve ]

(#22577) maxika2004


maxika2004
őstag

Sziasztok!

Véleményetekre lennék kiváncsi:
váltani szeretnék :
Western Digital My Passport Ultra 2.5 2TB USB 3.0 WDBBKD0020B
[link]
ról
Western Digital My Passport 2.5 4TB USB 3.0 WDBYFT0040
[link]

Ha a méreti külömbséget nem számoljuk, akkor érdemes e váltani
Az utóbbi már nem ultra,ez jelent valami lényeges külömbséget?
illetve kinézetre is gagyibbnak tünik,
szóval a kérdésem az lenne hogy minőségileg rosszabb e esetleg az ujabb!
elöre is köszi a segítségeteket!
:R :R :R

[ Szerkesztve ]

(#22578) King Unique válasza maxika2004 (#22577) üzenetére


King Unique
titán

Inkább mondjuk azt, hogy ha kell még egy külső HDD nagyobb tárolókapacitással a meglévő mellé / helyett, akkor értelemszerűen venni kell egyet. Ha esetedben a WD bevált és most is olyan kell 2,5"-os kivitelben, akkor a jelenlegi kínálatban lévők közül lehet választani. Az aktuális My Passport sorozatból 4 TB-os modellt ebben a topikban is vettek már és használnak többen (példa).

A normál (nem Wireless, SSD stb.) My Passport sorozatok között akkora különbségek általában nem szoktak lenni, max. pl. az új My Passport Ultra esetében a fémház és az USB-C (Type-C) az, ami extrának számít a standard My Passport sorozathoz képest. Valamint funkciók, garanciaidő stb. tekintetében inkább az Elements Portable és Elements SE sorozatokhoz képest vannak különbségek, amiről egy korábbi válaszban is szó volt. Ahol le van írva az is, hogy pl. a belső HDD tárolókapacitástól függően rendszerint ugyanaz mindegyikben, vagyis olyan téren elvileg nincsenek minőségbeli különbségek. Inkább a külső ház anyagát (műanyag vs. fém), USB-aljzat típusát (Micro-B vs. Type-C) stb. összehasonlítva lehetne minőségibb, avagy előnyösebb megoldásokról beszélni.

[ Szerkesztve ]

(#22579) maxika2004 válasza King Unique (#22578) üzenetére


maxika2004
őstag

Köszi a részletes segitséget!! :R

közben vettem 2db 4tb os my passportot
[link]

az egyik érezhetően kicsit jobban rezeg , hangilag nagyon kicsit van csak nagyobb hangja
(közelről hallani max) inkább a rezonancia zavar...
ez jelenthet gondot, akár későbbiekben rövidebb élettartam, stb ?

vagy lehet ekkora szórás köztük?

(#22580) King Unique válasza maxika2004 (#22579) üzenetére


King Unique
titán

Volt már arról szó itt a topikban, hogy többeknél az egyes WD külső merevlemezek működési zaja, a burkolat vibrálása valamivel intenzívebb volt más gyártók hasonló termékeihez képest (példa). De azért nem extrém mértékben, meg ezzel összefüggésben lévő meghibásodásról sem számolt be még senki. Másrészt a 4 TB-os My Passport modellek belsejében a HDD eleve a szokásosnál több lemeztányért és olvasófejet tartalmaz, ami miatt amúgy is valamivel intenzívebb lehet a működési zaj és a vibrálás. Az viszont érdekes, hogy 2 ugyanolyan modell között eltérés van ilyen téren. De sok mindent ezzel rendszerint úgysem lehet kezdeni, max. kicseréltetni másikra, ha annyira zavar valakit. Viszont ha nem extrém mértékű és az eszköz működésénél, használatánál nem okoz tényleges problémát, valamint a belső HDD állapota (SMART) is oké, akkor ez esetben pl. a garanciális csere nem feltétlen lesz opció. De ha online lett rendelve és megvásárolva belföldi webshopból, akkor 14 napig az indoklás nélküli elállás joga viszont már igen. Aztán az más dolog, hogy az előbbiek értelmében mindenképpen érdemes-e, vagy sem csak emiatt meglépni.

[ Szerkesztve ]

(#22581) _Gudella


_Gudella
senior tag

Lehet arról tudni valamit, hogy várható-e néhány hónapon belül olyan meghajtó, ami legalább 8TB-os, és USB-n keresztül (mondjuk USB Type-C) kapja a tápellátást is? Akár 2,5", akár 3,5" méretben.
Jelenleg nem találtam ilyesmit

[ Szerkesztve ]

(#22582) maxika2004 válasza King Unique (#22580) üzenetére


maxika2004
őstag

köszi!

igen az volt az érdekes, hogy teljesen egyforma,
nem zavaró csak véletlen vettem észre, és nem is a hang, a rezgés, miatt kérdeztem csak hogy nem várható e előbb a meghalása....
de igazábol ha simán az asztalon van, nem igazán zavaró

(#22583) King Unique válasza _Gudella (#22581) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben a 2,5"-os külső merevlemezek jöhetnek szóba csak USB-s tápellátással, de azoknál jelenleg 5 TB a max. A 3,5"-os típusoknál vannak 8 TB-os és annál nagyobb tárolókapacitású modellek is, de rendszerint eleve külső tápadapter szükséges a működésükhöz. Azonban a Seagate korábban gyártott Innov8 néven olyan 8 TB-osat, ami működött USB 3.1 Gen 2 Type-C alapon külső tápellátás nélkül (teszt). Viszont az elvileg egy speciális megoldás volt, ami végül széles körben nem terjedt el. Legalábbis USB 3.1 Gen 2 Type-C alapon a jelenleg kapható 3,5"-os HDD-t használó tárolóeszközök is rendszerint külső tápegységet igényelnek. Aztán ha már Type-C, akkor a Thunderbolt 3 csatlakozós típusok esetében általában szintén ez a helyzet. Arról pedig egyelőre nem nagyon találni információkat, hogy ez a közeljövőben gyökeresen megváltozna.

(#22584) Shingen


Shingen
addikt

Hali!

Anno kérdeztem MAXTOR M3 Portable 1TB 2.5" 5400rpm 32MB külső hddről.
Itt aránylag jókat írtatok róla, bár nem tudom kinek mióta van egy ilyen a birtokába, mennyire nyúzza a vinyot.
Találtam az árukeresőn egy hozzászólást, ami elég negatívba tüneti fel ezt a hdd.
Nektek erről mi a véleményetek/tapasztalatotok?

Sajnos ez már nem a jó régi Maxtor, hanem a vinyóterrorista Seagate!
A vinyó értékelésekkel pedig csak óvatosan kollégák, az estek túlnyomó többségében (95%+) a vásárlás utáni első használat után, vagy max. 1-2 héttel íródtak. Egy vinyónak nem 2 hétig, hanem legalább 3-4 évig el kell mennie, így ezek a vélemények irrelevánsak. Ne dőljetek be a sok pozitív maszlagnak, különben egyik reggel arra ébredtek, hogy üres a D: meghajtó!

Előnyök

Jó volt, míg ment. Ahhoz képest, hogy valójában Seagate, egész jó a 2 év szolgálati idő. Igaz, hogy a vinyóim átlagban 5-6-7 évig mennek (WD, Samsung, Toschiba) , na de ne legyünk telhetetlenek! Egy ilyen kókler gyártótól már ez is remek teljesítmény! Legalábbis ahhoz képest, hogy a másik Seagate vinyóm 2 hónapot se bírt.
Hátrányok

Csak 2 évet bírt. Illetve 2 év + 1 hét, csak hogy pont lejárjon a gari. (Remek, nemde? ) Ez nagyon gyenge, főleg úgy, hogy csak ritkán volt használva. Más vinyóm napi 8-16 órát voltak/vannak használva, mégis 4+ évet bírt mind, jó pár még a 8+-ot is megérte.

風林火山

(#22586) King Unique válasza Shingen (#22584) üzenetére


King Unique
titán

Ha tömegével főleg csak ilyen visszajelzések érkeznének, meg pláne világszerte mindenhonnan, akkor lenne ez aggasztóbb. Viszont mint már korábban említve volt, egyrészt pl. ebben a topikban sem számoltak be tömeges meghibásodásokról, akik ilyen Maxtor külső merevlemezeket vettek. Másrészt a hivatkozott weboldalon az idézett szöveg csak 1 vélemény, ellenben van ott számos egyéb is és többnyire inkább pozitív értékelésekkel. Szóval az előbbi alapján nem feltétlen kellene, sőt nem is nagyon lehet általánosítani és lehúzni az egész Maxtor M3 Portable sorozatot, pláne annak összes modelljét... Továbbá a HDD gyártóját (Seagate) sem feltétlen kellene, mivel ahogyan az előbbinél, úgy a többinél (pl. WD, Toshiba) is lehetnek kifejezetten jó, kevésbé jó, avagy éppen rossz sorozatok. Na meg a 2,5"-os és a 3,5"-os HDD-k között is lehetnek ilyen téren különbségek, azokat sem feltétlen kell egy kalap alá venni! Plusz egy külső merevlemeznél is ott van az, hogy kifoghat valaki egy gyengébben sikerült példányt és amiatt megy tönkre nála hamarabb, ami elvileg minden gyártónál benne lehet a pakliban. Vagy nem figyel oda a megfelelő használatra és ezzel lényegében maga okozza az eszköz idő előtti meghibásodását...
Aztán az sem derült ki, hogy pontosan mit is jelent a 2 évet bírt. Teljesen tönkrement, már fel sem pörgött, vagy működőképes volt, de megjelent rajta X db gyenge / hibás szektor? Vagy az adott OS nem ismerte fel, másik gépen, másik operációs rendszerrel, másik kábellel is ki volt próbálva? Másrészt a 2 év azért nem olyan kevés, de attól hogy valakinél épp annyit bírt, még nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül mindenki másnál is annyit fog. Továbbá sehol nincs az előírva, hogy egy ilyen belső / külső HDD-nek kötelező jelleggel 8-10 évig kell hiba nélkül működnie, ami eleve a garanciaidő többszöröse és amúgy nagyban függ a megfelelő használattól is. Na meg ha már összehasonlítunk és viszonyítunk, akkor azt lehetőleg azonos típusú és méretkategóriájú merevlemezek között kellene, nem random összevissza!

Egyébként az 1 TB-os Maxtor esetében nem 32 MB, hanem 128 MB a puffer mérete, valamint nem 2 év, hanem 3 év gyártói garancia van rá. Ezek és az előbbiek, + a megbízhatósággal kapcsolatos egyéb dolgok amúgy a korábbi válaszban is le vannak írva. Ha számodra az eddigiek értelmében nem felel meg a Maxtor, hát akkor vegyél másik gyárilag készre szerelt külső merevlemezt. Vagy egy 2,5"-os külső házat és abba egy átlagosnál tartósabb belső HDD-t, ha már annyira a megbízhatóság a téma. Példaként az utóbbival kapcsolatos hozzászólás a korábbi válaszban egyébként szintén linkelve volt. Viszont attól még az előző válasz végén leírtak ugyanúgy az utóbbi esetben is érvényesek!

[ Szerkesztve ]

(#22587) BullZeye


BullZeye
veterán

Raspberry 3B (sima, nem +).

Van itthon 4 USB rackem, és egy Seagate SSHD-t kellene meghajtani ami 0,7A-t kér maximum.

4 rackből 3 nem működik vele, 1 igen, viszont azt a racket használnám másra, és nem túl megbízható, 2 nap után 1x hallottam, hogy kattan 1t a vinyó és utána újra kellet Pi-t indítanom.

Mivel már van itthon 4 rack, nem vennék fölöslegesen egy új tokot ami porosodik a fiókban, mit kell figyelnem vásárlás előtt, hogy ne fussak bele egy újabb kacatba? (nagykerből venném, 14 napos visszavivés nem működik)

(#22588) King Unique válasza BullZeye (#22587) üzenetére


King Unique
titán

Kifejezetten a 2,5"-os külső házakkal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni összefoglalóban is le van írva. Valamint korábban már érdeklődtél ott számos alkalommal. :)

Az említett társtopikban nemrég egy hasonló esetnél volt arról szó, hogy tápellátás szempontjából főleg a külső házban lévő HDD / SSHD / SSD energiaigénye, valamint a gazda hardver, az azon lévő USB-portok által biztosított feszültség- és áramérték a lényeg. Ha jelen esetben a Raspberry 3B bizonytalan, avagy elégtelen ilyen szempontból és nem képes rendesen meghajtani egy 2,5"-os külső merevlemezt az ahhoz mellékelt rövid USB-kábelen keresztül, valamint még 2 db port használatával (Y-kábel) sem, akkor eleve külső tápellátásra lesz szükség. Ami megoldható pl. egy aktív USB-hub segítségével, vagy akár egyéb módon is. Külső házból ez esetben pedig olyat érdemes venni, amin van 5 V-os DC tápbemenet egy külső tápadapter (külön kell megvenni) számára. Erről az említett topikban szintén volt szó nemrég, illetve linkelve konkrét példák.

[ Szerkesztve ]

(#22589) Shingen válasza King Unique (#22586) üzenetére


Shingen
addikt

Köszi a részletes választ!

風林火山

(#22590) BullZeye válasza King Unique (#22588) üzenetére


BullZeye
veterán

Oh, my bad, köszi, 3 év régen volt, kipörgött historyból a link és keresés ezt dobta ki, azt hittem ez ugyanaz a topic. :)

Akkor veszek vagy csinálok egy Y kábelt első körben és fali töltőből megtáplálom, és kipróbálom a többi rackkel.

Köszi

(#22591) Bajzath


Bajzath
csendes tag

Sziasztok ! Mi a véleményetek a Toshiba Canvio 1TB 2,5" (MQ04UBF100) típusú külső hdd-ről ? Megbízható típus ? Kollégám adná el 30 napos indulás /leállás 520 . Előre is köszönöm :R

(#22592) King Unique válasza Bajzath (#22591) üzenetére


King Unique
titán

Az MQ04UBF100 maga a belső HDD típusa, illetve a standard MQ04AB sorozat MQ04ABF100 modellje helyett az integrált USB-s változat. Viszont az nem derült ki, hogy a Toshiba (+) kínálatában melyik 2,5"-os Canvio sorozat 1 TB-os modelljéről van szó. Ahogyan az sem, hogy mennyiért és mennyi garanciaidővel adná az illető, milyen a benne lévő HDD állapota (SMART) stb. Ezek után lehetne mérlegelni azt, hogy megérné-e használtam, másodkézből beszerezni, vagy nem-e lenne célszerűbb inkább újan megvenni akár ezt, akár másikat.

(#22593) Shingen válasza King Unique (#22586) üzenetére


Shingen
addikt

Sok boltba csak 2 év garit látok, egyedül alzánál láttam 3 évet.
Bár oda nem azt írták 3 év gyártói....

[ Szerkesztve ]

風林火山

(#22594) King Unique válasza Shingen (#22593) üzenetére


King Unique
titán

Attól még hivatalosan 3 év gyártói garancia van a Maxtor M3 Portable sorozatnál, amit a gyártó weboldalán is le lehet csekkolni regisztráció után. Erről pont nem olyan régen volt szó itt a topikban.

(#22595) Shingen válasza King Unique (#22594) üzenetére


Shingen
addikt

Köszi!

風林火山

(#22596) Meggyi001 válasza King Unique (#22486) üzenetére

RMA - Külső merevlemez visszaküldése a gyárba - A tapasztalataim.

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#22597) King Unique válasza Meggyi001 (#22596) üzenetére


King Unique
titán

A korábbi hozzászólásodban azt írtad, hogy tapintásra nem meleg a külső merevlemez, meg hogy működés közben a diagnosztikai programok nem tudták kiolvasni a hőmérsékletét. Ha egyáltalán nem, az nem éppen normális, de ha csak az aktuális, reális értékre vonatkozott, akkor úgy már más a helyzet. Viszont ha a HDS a SMART alapján tényleg 65000 fokot mutatott decimális adatmezőnél, akkor az elég extrém érték, sőt eleve irreális és abnormális. Lehet tényleg amiatt (is) kapcsolt ki rendre.

A kiszállítást a korábban linkelt példa alapján volt aki olcsóbban megúszta és a leírtak szerint az újonnan kapott My Passport garanciaideje is több volt, mint a mostani esetnél. De végül is még így is megérte és legalább van helyette egy jól működő példány. Annyi kis szépséghibája viszont van, hogy a kép alapján az még a korábbi Elements Portable sorozatból való, annak 21 mm magas 2 TB-os modelljeiben volt 4-tányéros, 15 mm magas WD Blue (WD20NPVZ) HDD, illetve annak az integrált USB-s változata (WD20NMVW). Az újabb sorozat 15 mm magas 2 TB-os modelljeiben viszont már a 2-tányéros, 7 mm magas WD20SPZX, pontosabban annak is az integrált USB-s változata lehet.

Egyébként szép munka, remélhetőleg mások számára is hasznos lesz, akik WD termékeknél RMA előtt állnak.

Köszönjük! :R

[ Szerkesztve ]

(#22598) Meggyi001 válasza King Unique (#22597) üzenetére

Pill....olvasom....

A HDD sentinel a rendes bal oldali sávban, ahol a lemezeket mutatja, ott nem is írta a hőmérsékletet soha. Csak amikor rámentem valahogy máshogy az infokra, ott irta, hogy a max hő amit érzékelt ennél a merevlemeznél az a 65000 fok.

-------------------------------------------------------------

Ezt kaptam helyette: WESTERN DIGITAL ELEMENTS 2TB WDBU6Y0020BBK-WESN FEKETE KÜLSŐ

Szívesen, és én köszönök mindent nektek! :R

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#22599) King Unique válasza Meggyi001 (#22598) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha a HDS pl. az ebben a hozzászólásban lévő screenshot mintájára a hőmérséklet fülön mutatott 65000 fokot és nem a SMART-nál egy másik attribútum értékével lett összekeverve, akkor az komoly. De ilyenkor célszerű másik programmal (pl. CrystalDiskInfo) is megnézni, hogy az mit mutat. Viszont utólag már mindegy, mivel ugye már megtörtént a garanciális csere. :)

(#22600) Meggyi001 válasza King Unique (#22599) üzenetére

Szinte minden ilyen progit kipróbáltam, ezt is, semelyik nem látta a hőmérsékletét. A többire este válaszolok, meló.

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.