Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22701) King Unique válasza Meggyi001 (#22700) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem zajos és nem is vibrál túlzottan a burkolata működés közben, az jó. Meg ahhoz képest, hogy ebben 15 mm magas, 4 db lemeztányért használó belső HDD lehet. Ha nem is melegedik átlagos használat mellett, akkor az szintén oké. De mondjuk intenzívebb terhelésnél és magasabb szobahőmérsékletnél (pl. nyáron) attól még melegedhet majd. A belső HDD pontos típusát nem említetted, de valószínűleg az MQ04ABB400 alapmodell integrált USB-s változata, azaz az MQ04UBB400 lehet.

Ez a bezacskózás azért kissé extrém... :D A Canvio Basics burkolata eleve matt, ezért kevésbé kényes pl. az ujjlenyomatokra. A karcolások, kisebb ütődések ellen meg célszerű a zacskó helyett inkább egy szilikon védőtokot (példák) beszerezni. A tároláshoz és a szállításhoz pedig egy hordozótokot.

Köszönöm! :R

(#22702) Meggyi001 válasza King Unique (#22701) üzenetére

Igen, ez a típus.

Ja kicsit extrém, de még mindig ő a leghűvösebb így is. Keresek neki valami normális tokot :)

https://gamergep.hu/

(#22703) Kingcold


Kingcold
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget kérnék tőletek, tisztelettel.

Pár napja vettem egy Maxtor M3 1TB külső HDD t, USB 3 porton használom.
Viszont írásnál, nem tudom 28-30 Mb/Sec nél gyorsabban rátolni a fileokat (UHD film, ISO, stb)
A meghajtó tulajdonságain belül, a házirend alatt beállítottam a jobb teljesítményt.
Ezzel anyit értem el, h kezdetekkor, pármásodpercig cz 75-80Mb/Sec el másol, majd gyorsan leesik a fent írt sebességre.
Van rá mód, h növeljem a (szóismétlés) sebességet?

Megtisztelő válaszotok előre is köszönöm! :R

(#22704) King Unique válasza Kingcold (#22703) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki, hogy mennyire van telemásolva (foglalt / szabad terület) a külső merevlemez, a forrásmeghajtó (amiről történik a másolás) milyen gyors, a port mellett a kábel is USB 3.0 típusú-e, a gyári rövid kábellel, vagy hosszabbítóval van-e használva stb. Aztán, hogy milyen operációs rendszerrel, ami ha Windows, akkor ténylegesen USB 3.0 módban csatlakozik és működik-e a külső merevlemez (példa), ugyanis a 28-30 MB/s kb. USB 2.0 szint. Továbbá mit mutatnak az adatátviteli sebességre a szintetikus tesztek, azaz pl. ATTO, CDM, HD Tune stb. programok valamelyike.

Ha az előbbiek biztosan rendben vannak, akkor ennél a modellnél max. az SMR technológia jöhet szóba, mint az írási sebesség esésének oka. Bár ez sem törvényszerű, itt a topikban is többeknek van SMR HDD-s 2,5"-os külső merevlemezük és eddig nem volt különösebb panasz emiatt belassulásra (példa).

(#22705) Kingcold válasza King Unique (#22704) üzenetére


Kingcold
aktív tag

Köszönöm szépen! :)
Végigzongoráztam mindent de semmi.
Mintha csak USB 2.0 ás portjai lennének a PC mnek.
Futottam pár kört, és megvan a hiba oka (ami aggasztot, mivel minimum 2 USB 3.0 ás csati van, hivatalosan)
UEFI ben a xHCi disabled re volt állítva, enabled után 2-3 szorsára ugrott a sebesség.

[ Szerkesztve ]

(#22706) King Unique válasza Kingcold (#22705) üzenetére


King Unique
titán

Ha az UEFI BIOS-ban az XHCI Hand-off disabled értékre van beállítva, akkor az USB 3.0 portok eleve csak USB 2.0 módban működnek. Ez pedig valóban okozhatta az említett problémát, de akkor nyilván alapból fel kellett volna tűnnie, mivel ilyenkor az összes csatlakoztatott USB-s tárolóeszköz értelemszerűen csak USB 2.0-s sebességgel működik. Valamint az alapértelmezett beállítás általában nem a disabled, hanem az enabled, vagy hardvertől függően pl. az auto szokott lenni, ha van olyan opció.

De mindegy, a lényeg az, hogy végül sikerült megoldani. :)
Valamint kiderült, hogy nem a külső merevlemezzel volt gond és ez esetben nem is az SMR miatt volt a lassulás.

[ Szerkesztve ]

(#22707) pigmeus


pigmeus
tag

Sziasztok, van egy külső hdd ami apple gépen let formázva és rárakve a filmek, de vmiért win10 alatt nem tudja a gépem olvasni. Létezik ilyen probléma?

(#22709) King Unique válasza pigmeus (#22707) üzenetére


King Unique
titán

Ehhez tudni kellene azt, hogy a Macen pontosan milyen fájlrendszerre lett formázva a külső HDD. Ha megnyitod a Windows 10 lemezkezelőjét és a screenshoton lévő állapot van, vagyis meghajtóbetűjel és a fájlrendszer típusa, valamint a kötetcímke nélküli elsődleges partíció többnyire inaktív opciókkal, akkor vélhetően olyanra, amit a Windows nem kezel. Azaz ha pl. HFS+ / APFS (?) fájlrendszerre lett formázva, akkor azt a Windows eleve nem kezeli natívan, ellenben a macOS értelemszerűen igen. Az előbbi teljes körűen (olvasás + írás) max. olyan külső programmal képes rá, mint amilyen pl. a MacDrive és a Paragon HFS+ for Windows. Ha elég a read-only mód, akkor meg pl. a Total Commander fájlkezelőhöz van olyan kiegészítő, amivel többek között a HFS+ fájlrendszerű partíciók is olvashatók.

A másik megoldás olyan fájlrendszer használata, amit mindkét OS natívan kezel. Az NTFS-t ugyan a macOS is tudja olvasni natívan, de írni már nem, ahhoz terminál / külső program szükséges. Tehát marad az exFAT, amit a macOS és a Windows is egyaránt képes natívan olvasni és írni. Továbbá még a FAT32 is ilyen, de az elég elavult és annál a maximális fájlméret csak 4 GiB - 1 bájt lehet, valamint USB-n 512e szektormérettel a maximális kötetméret is csak 2 TiB. Ellenben az exFAT-nál nincsenek ilyen szűkös korlátok, ami + az előbbiek a topik összefoglalójának "Particionálás, formázás" fejezetében is részletezve vannak.

[ Szerkesztve ]

(#22710) milkabrams


milkabrams
őstag

Üdv!
1Tb-s 2.5"-ös külső hdd-t vagy házat keresek, fontos hogy usb c csatis legyen és telefonhoz is lehessen használni.

Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.

(#22711) King Unique válasza milkabrams (#22710) üzenetére


King Unique
titán

Először azt kell eldönteni, hogy a kettő közül melyik megoldás legyen. De látom a külső házas topikban is feltetted a kérdést, vagyis ezek szerint lehet mind a kettő. Ebben a topikban viszont eleve inkább a gyárilag készre szerelt külső merevlemezek a téma. Ha 2,5"-os fizikai méretben kell ilyen Type-C csatlakozással, akkor egy másik válaszban részletezve vannak a lehetőségek konkrét példákkal.

Ha okostelefonhoz (is) akarod csatlakoztatni a 2,5"-os külső merevlemezt, akkor ott viszont problémás lehet a használat, mivel eleve bizonytalan, hogy tudna-e a működéséhez megfelelő tápellátást biztosítani USB-n. Ha nem, akkor külső tápellátásra, plusz kábelekre stb. lesz szükség, ami ugyancsak egy korábbi válaszban szintén részletezve van.

(#22712) Capt Baloo válasza King Unique (#22661) üzenetére


Capt Baloo
csendes tag

Sziasztok!

Pont ezt a részét nyomozom most, kevés sikerrel, a My Book 10tb és az Elements 10tb között vívódva. A neten én is azt találtam, hogy az USA-ban szétkapottakban "fehér címkés" lemezek vannak, amik -állítólag- Red lemezek, de közben az ipon elbizonytalanított (https://ipon.hu/shop/termek/wd-elements-desktop-10tb-35-7200rpm-32mb-usb-30-fekete-wdbwlg0100hbk/1676130) mert a 7200 rpm lemez tuti nem RED (legalábbis 32 MB cache+10 TB+7200+red kombót nem találok a sima belső lemezeik között) . Persze lehet/gondolom elírás(?).

Ellenben - már ha az Elements tényleg nem 7200 - az árakat nézve azt látom, hogy +/- 3000 forint környéke a különbség, így van bármi értelme nem a My Bookot venni? Még ha nem is használok ki belőle semmit, sőt egyből átformázom NTFS-re így a rajta lévő plusz programok is ugranak, de a családi pizza ára +1 év gariért cserébe elég megérősnek tűnik. Vagy valamit nem veszek figyelembe?

Köszi :R

(#22713) King Unique válasza Capt Baloo (#22712) üzenetére


King Unique
titán

Arról már volt szó többször ebben a topikban, hogy a külső merevlemezeknél (is) az egyes webshopoknál feltüntetett adatokat nem feltétlen kell mindig készpénznek venni, mert előfordulhat pontatlanság, elírás. Ez a jelen esetben szintén helytálló, mivel a 10 TB-os Elements Desktop belsejében az említett 5400 RPM + 256 MB cache jellemzőkkel bíró OEM WD Red merevlemez szokott lenni, nem pedig 7200-as, 32 MB-os pufferrel. Ez az alábbi képen és a korábban linkelt hozzászólások alapján is egyértelműen látszik, ahol a fórumtag vélhetően eleve itt belföldön vásárolta a terméket.

A My Book és az Elements Desktop sorozatok között a főbb különbségek szintén kb. ugyanazok, amik a 2,5"-os változatoknál. Vagyis elsősorban a hardveres titkosítás, a bónusz szoftverek és a 3 éves gyártói garancia a My Book javára, a dizájn meg inkább szubjektív. Bár a hardveres titkosítás adott esetben akár kontra is lehet, ha tönkremegy a külső ház, mivel ilyekor az eredeti SATA-USB panel és a titkosítást végző chip nélkül máshol nem lehet hozzáférni a HDD tartalmához. De egyrészt, ha tönkremegy, másrészt meg pont ettől hardveres és nem sima, szoftveres titkosítás. Harmadrészt meg alap, hogy a fontos adatokról eleve több offline és / vagy online tárolón is legyenek biztonsági másolatok, azaz ne kizárólag csak 1 db belső / külső merevlemezen legyenek tárolva.

[ Szerkesztve ]

(#22714) Capt Baloo válasza King Unique (#22713) üzenetére


Capt Baloo
csendes tag

Köszönöm! Igazából pont ez a lemez lesz a backup, szóval persze, hogy két helyen is meglesz minden.
Akkor összefoglalva igazából tényleg az van, hogy a My Book tud mindent amit az Elements, + annál többet is, amiből én ugyan nem nagyon fogok kihasználni semmit (sem titkosítás sem az egyéb plusz szoftverek nem szempontok), de a +1 év gari és az árbéli egyezőség miatt (legalábbis jelen pillanatban van ahol olcsóbb a My Book mint máshol az Elements) akkor egyértelműen My Book. Utóbbiról amúgy azt találtam, hogy a benne lévő lemez elméletileg WD100EMAZ helyett WD100EZAZ , ami kvázi ugyan az az átcímkézett red lesz, ráadásul állítólag héliumos. Rendelem is be holnap, köszi.

(#22715) pigmeus válasza King Unique (#22709) üzenetére


pigmeus
tag

Köszi! Akkor először megnézem, milyen formátumon van. Nagyon szépen Köszönöm! :R

(#22716) bekecs76


bekecs76
tag

Sziasztok!
Külső vinyó vásárlás céljából nézelődök az interneten, és azt szeretném kérdezni, hogy honnan lehet azt tudni, hogy a kiszemelt külső vinyó támogatja-e az alvás funkciót, hogy ne pörögjön a vinyó állandóan, ha éppen tétlenkedik? Ez fontos szempont lenne.
Média boxra lenne rákötve, filmek lennének rajta. Ahogy nézem huszonegynéhányezertől kezdődnek a 2terrások. Melyek az ajánlott típusok ebben a kategóriában?
Hirtelen ezeket néztem:

Toshiba Canvio Basics 2.5 2TB 5400rpm 8MB USB 3.0 HDTB420EK3AA
Maxtor M3 Portable 2.5 2TB USB 3.0 STSHX-M201TCB
Seagate Expansion Portable 2.5 2TB 5400rpm 32MB USB 3.0 STEA2000400
Western Digital My Passport 2.5 2TB USB 3.0 WDBS4B0020B
Western Digital Elements Portable 2.5 2TB USB 3.0 WDBU6Y0020BBK

Esetleg más?

[ Szerkesztve ]

(#22717) King Unique válasza bekecs76 (#22716) üzenetére


King Unique
titán

A felsoroltak a célra megfelelhetnek és általánosan ajánlottnak mondhatók. Viszont, hogy számodra ezek / egyéb modellek közül melyik lenne a legmegfelelőbb, az függ attól is, hogy pontosan milyen kell. Ehhez további adalékként a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül részletezve van a 2,5"-os méretkategória konkrét példákkal, valamint az ott is megtalálható blogbejegyzésben szintén.

A gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, illetve az általad linkelt modellek rendszerint támogatni szokták a készenléti állapotot (alvó mód). Viszont a tényleges működéshez az eszközoldali támogatás mellett az is kell, hogy a gazda, azaz az adott hardver és a rajta futó operációs rendszer is támogassa, lehetővé tegye ezt. Ez, illetve a működést befolyásoló tényezők egy korábbi hozzászólásban szemléltetve vannak PC + Windows környezetben. Viszont az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezet = PC, Mac & desktop OS, ellenben ettől eltérőnél nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés (példa). Tehát hiába támogatja az alvó módot a külső HDD, nincs rá 100%-os garancia, hogy az a médialejátszóval használva is működni fog inaktív állapotban. Az ügyben értelemszerűen a készülékkel foglalkozó topikban kellene érdeklődni a tapasztalatok felől. Ha a médialejátszónál x perc inaktív állapot után netán nem működne az alvó mód és külön beállítva sem lehet megoldani, akkor másik lehetőség a készülék kikapcsolása, vagy szoftveres leválasztás után az USB-kábel kihúzása, vagy 3,5"-os külső HDD használata, aminél van a külső házon külön tápkapcsoló. De egyébként ilyen tápkapcsolóval szerelt külső ház akár a 2,5"-os típusoknál is elérhető (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22718) 7s26c


7s26c
senior tag

Üdv Uraim!
Vásároltam egy Wd elements 2.5-es külső winchestert. Rendben működik de nagyon rövid a mellékelt kábel. Hosszabbítóról illetve usb-elosztóról pedig nem indul el...ötlete valakinek?
Köszi előre is.

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#22719) Jarod1 válasza 7s26c (#22718) üzenetére


Jarod1
addikt

Usb 3 ba dugtad?

(#22720) King Unique válasza 7s26c (#22718) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem újdonság, mivel rendszerint mindegyik 2,5"-os külső merevlemezhez viszonylag rövid USB-kábelt mellékelnek gyárilag. Ennek vélhetően az az oka, hogy USB-n minél stabilabb legyen a tápellátás. Ugyanis a rövidebb kábel elektromos ellenállása általában kisebb, mint a hosszabb kábelé, ezáltal pedig a feszültség és az áramerősség is kevésbé fog csökkenni, biztosabban tarthatók a megfelelő értékeken.

Nem derült ki milyen hosszú az a hosszabbító kábel, de ha túl hosszú, akkor az előbbiek értelmében nem meglepő, ha nem működik megfelelően az eszköz, vagy akár fel sem pörög rendesen a benne lévő merevlemez. Ha az USB-elosztó (hub) aktív helyett passzív típusú, azaz nem külön tápadapterről üzemel, akkor pedig szintén nem meglepő, ha bizonyos esetekben tápellátási probléma adódik. Bár ha a gépen USB 3.0 porthoz van csatlakoztatva az elosztó és a 2,5"-os külső merevlemezen kívül más, nagy energiaigényű eszköz nincsen rácsatlakoztatva, akkor oké lehet akár a passzív is. Ellenkező esetben, valamint hosszabbító kábel használatánál viszont már probléma lehet az eszköz tápellátásával USB-n.

[ Szerkesztve ]

(#22721) 7s26c


7s26c
senior tag

Köszönöm mindenkinek!

Az utolsó ember a Földön a szobájában ült. És akkor kopogtak az ajtón…

(#22722) Laraxior


Laraxior
titán

Pár hónapja vettem egy Seagate 6TB winchestert, már akkor mondtam amikor még egy kBnyi írás sem volt rajta, hogy eléggé meleg...
Igazából most sincsen használatban, pár GB adatot sikerült még rávarázsolni, de így is alapon 48°C... :W
Gondolom nem igazán lenne jó hatással az élettartamára...
... így gondoltam egyet, és kibombáztam a házából, és sima sata winyoként ment a gépbe.
Jelenleg 32°C a hőmérséklete... :((( :C
..és mivel plusz áramforrást is igényelt, ezért maradt egy szabad konnektorom :D

- Konfig 1.0: Z790F, 14700KF, 32GB, RTX4090, Thor 1200W, 7000D, Odyssey G9 49" oled - Konfig 2.0: x299 Dark, 9980XE, 48GB, 1080HoF, EVGA 850W, Z906, S90C 77" oled

(#22723) King Unique válasza Laraxior (#22722) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki, hogy pontosan milyen Seagate külső merevlemezről van szó. Viszont az nem újdonság, hogy a legtöbb ilyen külső merevlemez manapság eleve passzív hűtéses, ami miatt nem meglepő, ha nem lesz olyan hűvös a bennük lévő HDD, mint egy asztali PC belsejében aktív hűtésnél. Ha a külső ház műanyag és többnyire zárt, akkor az pedig még tovább tetézheti a melegedést. Viszont hogy milyen mértékű lesz, az függ a használattól, a környezeti (szoba) hőmérséklettől, valamint magától a külső házban lévő HDD-től is. Ha az utóbbi az általában halkabb és hűvösebb 5400-5900 RPM-es helyett netán 7200 RPM-es, akkor meg pláne nem meglepő, hogy jobban melegedik. Aztán az már más dolog, hogy hosszabb távon melyik HDD menyire bírja a magasabb üzemi hőmérsékletet. A 48 °C valóban sok, de ha csak átmenetileg, meg alkalmanként ennyi, az még nem feltétlen akkora gond. Meg ha csak a nyári meleg és a magasabb szobahőmérséklet miatt, akkor az megint más dolog. Hosszabb távon az igazán kritikus az, ha tartósan ilyen magas, illetve főleg 50 °C körüli, valamint afeletti hőmérsékleten üzemel a külső HDD.

Ha ez a Seagate egy gyárilag készre szerelt külső HDD, akkor azoknál a házilagos megbontás és szétszerelés eleve garanciavesztéssel járhat. Ha marad külsérelmi nyoma a szerelésnek, akkor meg pláne. Vagyis szép és jó, hogy most az asztali PC-be rakva hűvösebb a HDD, de azért a garancia megléte / elvesztése sem teljesen mindegy. Meg ha valakinek inkább belső HDD kell, akkor nyilván olyat kell venni és nem külsőt. Ha vegyes (belső + külső) használatra kell, akkor meg inkább egy 3,5"-os külső házat + abba egy merevlemezt, annál a garancia elvesztésének kockáztatása nélkül megoldható a HDD kiszerelése, cseréje. Vagy akár egy HDD dokkolót, az a külső háznál amúgy is praktikusabb lehet, ha gyakran és gyorsan kell ide-oda helyezni a merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#22724) Laraxior válasza King Unique (#22723) üzenetére


Laraxior
titán

Seagate-STEB6000403-Expansion-Desktop-Festplatte
Ez volt az. Egy 3.5"-es ST6000DM003 nevű winyo van benne.
Látszik a képeken is, hogy pár lyukasztás a nagy műanyag házon, de azonfelül semmi szellőzés. :W
Természetesen így ugrott a garancia, de bevállaltam, minthogy egyszer csak bemondja az unalmast, oké, hogy gari... de az adatokra nincsen garancia amik rajta vannak, márpedig egy 6TB-osra fér bőven.

[ Szerkesztve ]

- Konfig 1.0: Z790F, 14700KF, 32GB, RTX4090, Thor 1200W, 7000D, Odyssey G9 49" oled - Konfig 2.0: x299 Dark, 9980XE, 48GB, 1080HoF, EVGA 850W, Z906, S90C 77" oled

(#22725) King Unique válasza Laraxior (#22724) üzenetére


King Unique
titán

Tehát egy 6 TB-os Seagate Expansion Desktop. Annál maga a külső ház műanyag és pár-néhány apró szellőzőnyílást leszámítva többnyire zárt, valamint ugye passzív hűtéses. Maga az ST6000DM003 merevlemez az adatlapja szerint ugyan 5400 RPM-es, de az előbbiek és az esetleges átlagosnál magasabb szobahőmérséklet miatt nem meglepő, ha intenzívebben melegedik.

A gyártói garancia a merevlemezen lévő adatokra, szükség esetén az adatmentésre valóban nem vonatkozik, hanem csak a meghajtó meghibásodása esetén annak cseréjére, ez igaz. De egyrészt azért az utóbbi is jól jöhet. Másrészt ha fontos adatokat kell tárolni, akkor azoknál úgyis alap, hogy több helyre, több online és / vagy offline tárolóra legyenek mentve, ne kizárólag csak 1 db fizikai tárolóra. Aminél jelen esetben maga a merevlemez amúgy sem feltétlen a legtartósabb sorozatból való, vannak különbek is a Seagate kínálatában, lásd pl. a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában felsoroltakat.

[ Szerkesztve ]

(#22726) Pgraph


Pgraph
aktív tag

Sziasztok!

Külső adattárolót keresek NAS-ról készített időszakos backupra.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2 terabyte | 2,5"
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Kompakt megoldás elsősorban, de nyitott a dolog.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá?
Semmilyen szoftver nem szükséges.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.)?
Synology DS218j tartalmának időszakonkénti biztonsági mentése. Kb. 1-1,5 havonta egyszeri használat.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért)?
Kb. 25.000 forintig bezárólag. Ha megéri, pár ezer forinton nem múlik.
6. Garancia...egybe megvéve, vagy külön alkatrészenként lenne-e előnyösebb az adott esetben?
Irreleváns. Hibás HDD-t nem adok garanciába adatbiztonság miatt.

- WD portable eszközeit nézegettem első körben, de eléggé kiterjedt a családfa... Melyikben van a legmegbízhatóbb HDD? Néhol találkoztam olyan infóval, hogy pl. a legolcsóbb Elements Portable-be gyári refurbished HDD-k kerülnek. Ilyenekben nem lenne bizalmam...
- Ez a Toshiba is szimpatikusnak tűnik.
- Esetleg talán ez és hozzá valami nagyon egyszerű külső ház? Bár, ha pl. ez a Toshiba HDD nem megbízhatóbb, mint a fentebbi kompakt házas megoldásokban lévő HDD-k, akkor nem bonyolítom túl.

Szerintetek?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

„A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” - Hamvas Béla

(#22727) King Unique válasza Pgraph (#22726) üzenetére


King Unique
titán

Tehát 2,5"-os, 2 TB-os külső merevlemez kellene. A 2,5"-os méretkategória a topik összefoglalója mellett az ott is megtalálható blogbejegyzésben van részletezve konkrét példákkal és árakkal. Azt lenne célszerű átnézni és fixen eldönteni, hogy pl. gyárilag összeszerelt, vagy külső házas megoldás kell-e, a 3. pontban említett egyéb dolgok (pl. fémház) lényegesek-e, fixen max. 25 ezer az anyagi keret, vagy ha nem, akkor mennyivel mehet feljebb, stb. Viszont ha csak 1-1,5 havonta lenne használva, akkor annyira túlbonyolítani sem érdemes. Meg az pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van, hogy a megbízhatóság eleve összetett dolog egy ilyen külső merevlemeznél (is), eleve több dolog függvénye.

A WD 2,5"-os külső merevlemezeiben a belső HDD rendszerint ugyanaz szokott lenni, azaz a Blue sorozat modelljei, illetve pontosabban azoknak az integrált USB-s változatai, amikről az előbb linkelt blogbejegyzésben külön fejezet is van. Ha a külső házas megoldást választod, annak egyik előnye, hogy tetszőleges, SATA-s belső merevlemez választható a külső házba, ami akár az átlagosnál tartósabb is lehet. Viszont ez a megoldás 2 TB-os tárolókapacitásnál 25 ezerből nem feltétlen fog kijönni, itt az egyes gyárilag készre szerelt modellek ára valamivel kedvezőbb lehet, mint azt az általad linkeltek is szemléltetik.

[ Szerkesztve ]

(#22728) Pgraph válasza King Unique (#22727) üzenetére


Pgraph
aktív tag

Köszönöm!
Mivel nagyon ritkán, minimális futási időkkel, csak a mentések idején lesz használatban a HDD, nagyobbrészt széfben fog pihenni, végül a gyárilag összeszerelt megoldásnál maradok. A műanyag házban a mentések ideje alatt nem lenne szabad, hogy akkora hőterhelés érje, hogy az élettartamára káros legyen.
És mivel WD USB eszközzel (my passport) volt már negatív tapasztalatom (ami önmagában semmit nem jelent, na de na...), így egy ilyen Toshiba lesz a befutó, úgy érzem.

[ Szerkesztve ]

„A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” - Hamvas Béla

(#22729) bohóc21


bohóc21
csendes tag

Sziasztok!

Egy WD My Passport 2,5" 1TB USB3 jó lehet telefonhoz? Ha jól olvastam a korábbi hozzászólásokat a probléma az áramellátással és OTG képes telefonnal lehet. Elvileg ebben a WD-ben 2 USB port van (3.0+2.0), illetve Huawei Mate 8-ra kötném (valamint akkor az áram miatt laptopra).

Telefonnal töltenék le rá tartalmat és TV-n nézném. (Mivel a laptop céges..)

Előre is köszi a választ!

[ Szerkesztve ]

(#22731) King Unique válasza bohóc21 (#22729) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen USB-s tárolóeszköz elsődlegesen támogatott környezete a PC, Mac & desktop OS, elsődlegesen ott garantálható a megfelelő kompatibilitás és működés, ellenben ettől eltérőnél már nem feltétlen minden esetben. De ettől függetlenül elvileg jó lehet a My Passport okostelefonhoz is, ha az utóbbi tud kezelni USB-n csatlakoztatva külső HDD-t. Viszont másrészt magad is megválaszoltad, hogy ilyen használatnál mi okozhat még gondot, vagyis kapásból pl. a tápellátás. Ami egyébként a tévénél is az lehet, lásd egy korábbi hozzászólásban leírtakat. Az előbbinél meg amúgy sem feltétlen valószínű, hogy USB-n egy ilyen okostelefon önmagában, pláne aksiról működve meg tudna rendesen hajtani egy 2,5"-os külső merevlemezt. Max. esetleg egy kisebb energiaigényű mSATA / M.2 külső SSD-t, de még annál sem minden esetben feltétlen biztos. A 2,5"-os külső HDD-hez esetedben is nagy valószínűséggel külső tápellátásra lesz szükség, ami ebben a válaszban részletezve van a tabletes témánál, valamint okostelefonnal szemléltetve is találni számtalan leírást, videót a megvalósítás módjáról (példa).

"Elvileg ebben a WD-ben 2 USB port van (3.0+2.0), illetve Huawei Mate 8-ra kötném (valamint akkor az áram miatt laptopra)."

Magán a My Passporton nyilván csak 1 db USB 3.0 port van, a "3.0+2.0" a kompatibilitásra vonatkozik. A külső tápellátást és a kábelezést meg lehetőleg az előbbi leírásokban részletezett módon kellene megoldani. A laptophoz technikailag max. pl. egy külön megvásárolt Y-kábel, vagy annak is valamilyen OTG-s változatánál a kiegészítő tápvonalat lehetne csatlakoztatni, de az úgy megint nyakatekert és egyben kérdéses megoldás lehet.

Egyébként ha már van laptop, akkor eleve azt lenne célszerűbb használni az okostelefon helyett, nem bonyolítani a helyzetet az utóbbival. Meg nyilván nem a laptopban lévő háttértárra, hanem eleve a külső HDD-re történne a letöltés. De ha céges gép és tényleg nem lehet rajta semmit csinálni, le van korlátozva minden, nincsen otthon egyéb laptop, vagy asztali PC, nem opció a külső tápos 3,5"-os külső HDD, mindenképpen a tévéhez közvetlenül csatlakoztatott USB-s tárolóról történne a filmek lejátszása, hát akkor jobb híján marad az eredeti elképzelés.

[ Szerkesztve ]

(#22732) seadrone


seadrone
őstag

sziasztok!

képek, videók tárolására keresek 2 terrás külső vinyót

ha ezek közül választok, van valami al-széria, vagy hasonló, hogy mit kell nézni?

maxtor m3 portable
wd elements portable

esetleg más típus, ami ajánlott ilyen célra?

Kösznöm

(#22733) King Unique válasza seadrone (#22732) üzenetére


King Unique
titán

A képek, videók tárolása elég általános dolog, arra gyakorlatilag kb. akármelyik külső merevlemez megfelel, ahogyan az általad felsorolt 2 modell is. Viszont, hogy ezek (összehasonlítás), vagy egyéb modellek közül melyik legyen, az függ attól is, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Ehhez további adalékként a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül részletezve van a 2,5"-os méretkategória konkrét példákkal, valamint az ott is megtalálható blogbejegyzésben szintén.

(#22734) seadrone válasza King Unique (#22733) üzenetére


seadrone
őstag

köszi

mi az hogy integrált/nem integrált usb aljzat?

(#22735) King Unique válasza seadrone (#22734) üzenetére


King Unique
titán

A hozzászólásban lévő képen látszik, hogy miről van szó, ahogyan az említett blogbejegyzésben is külön alfejezet van erről. A WD-vel szemléltetve itt van egy-egy példa integrált és a nem integrált típusra. Vagyis az utóbbinál normál SATA csatolófelülete van a HDD-nek és külön egység a SATA-USB adapter (példa), míg az előbbinél rá van integrálva a chip és az aljzat is a HDD-re, illetve a PCB-re. Azaz egy ilyen integrált USB-s HDD-t szükség esetén nyilván nem lehet normál módon SATA-n csatlakoztatni, max. némi átalakítás után, de az meg macerás. A témához kapcsolódóan a többi pedig le van írva a már említett blogbejegyzésben.

[ Szerkesztve ]

(#22736) seadrone válasza King Unique (#22735) üzenetére


seadrone
őstag

köszi szépen, értem már.

maxtor lesz, bár ahogy itt látom, csak 32 mb cache van benne, korábbi hszban 128at is írtak.
gondolom ennek nem sok szerepe van ha havonta 1x írok rá, jól gondolom?

amit gyári pdf-et találtam róla, ott sem rják a cache-t, pedig kerestem :)

üdv

(#22737) King Unique válasza seadrone (#22736) üzenetére


King Unique
titán

Az mondhatni tipikus, hogy egyes webshopokban helyenként pontatlan, téves információk vannak megadva a termék jellemzőinél, ezért sem kell az ilyeneket készpénznek venni... Ha megnézed ezen hozzászólást, valamint az 1-2 TB-os Maxtor modellekben lévő HDD, azaz a Mobile HDD sorozat adatlapját, akkor teljesen egyértelmű, hogy nem 32 MB, hanem 128 MB a cache mérete. Ami ilyen méretben egyébként az adatátviteli sebességnél eleve másodlagos, pláne nagyobb méretű fájlok másolásánál, amiről korábban is volt szó. Aztán a pontos információkra visszatérve a másik meg az, hogy nem 2 év, hanem 3 év gyártói garancia van a Maxtor M3 Portable sorozatnál, ami az adatlapja és pl. ezen hozzászólás alapján is megint elég egyértelmű.

(#22738) seadrone válasza King Unique (#22737) üzenetére


seadrone
őstag

Igen, a 3 évet olvastam már, és én is arra tippeltem, hogy olyan rengeteg árucikknél mindenféle infó kikerül, így oké.

Jó lesz ez a maxtor nekem, köszi a felvilágosítást mégegyszer :)

(#22739) zoltannagy


zoltannagy
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Toshiba, 500 GB-os külső HDD-m, aminek valószínű, hogy a csatlakozója ment tönkre.
A TV-n használtuk csak, és a sok le/fel csatlakoztatáskor, tönkre mehetett.
Azt hittem, ha szétszedem, akkor olyan csatlakozó lesz rajta, mint a laptop HDD-ken, hát nem.
Gondoltam, hogy külső merevlemez házba, vagy mobil rack-be stb. bele tudom rakni, de ezt hogy?
Van valakinek ötlete, hogy meg lehet e valahogy oldani ilyen csatlakozóval egyáltalán?
Bármi segítséget megköszönök, mert adatok vannak rajta és jó lenne őket megmenteni.

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=315IMG_20190711_185622.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=505IMG_20190711_185636.jpg

(#22740) King Unique válasza zoltannagy (#22739) üzenetére


King Unique
titán

"Van egy Toshiba, 500 GB-os külső HDD-m, aminek valószínű, hogy a csatlakozója ment tönkre."

Miért, talán kontakthibás a PCB-n az USB-aljzat, lötyög, vagy netán részben letörött? Maga a HDD USB-n csatlakoztatva - ügyelve a megfelelő tápellátásra - felpörög, elindul, az OS felismeri valamilyen szinten a külső meghajtót, azaz pl. Windowsnál az eszközkezelőben és a lemezkezelőben megjelenik?

Egyébként erről a fajta megoldásról pont nemrég volt szó itt, vagyis hogy ha integrált USB-s és nem normál típusú a csatolófelületű a belső HDD, akkor nem lehet közvetlenül SATA-n csatlakoztatni. Max. egy ilyen, vagy ehhez hasonló átalakítás után, de ez eleve macerás és megfelelő ismeretek kellenek hozzá. A másik meg az, hogy a vezérlőpanel cseréje sem igazán opció egy normál típusúra, ezt pont pár hónapja próbálta itt valaki eredménytelenül (példa). Ahogyan az ugyanolyan típusúra (integrált USB-s) történő csere is eleve kérdéses, több buktatója is lehet (bővebben), még ha a WD-khez hasonlóan ennél a Toshiba HDD-nél is vannak online találatok ez ügyben. Vagyis ha részben emiatt lett most leszedve a PCB, akkor lehet kb. feleslegesen.

Ha több gépen is kipróbálva az OS nem ismeri fel USB-n csatlakoztatva semmilyen formában a külső HDD-t, vagy éppen fel sem pörög, akkor úgy nyilván nem lehet hozzáférni a rajta lévő adatokhoz. Ráadásul ha fel sem pörög a HDD, akkor az lehet akár letapadt olvasófej (példa) miatt is, ami pláne problémás. Ha fontosak a rajta lévő adatok és megérne némi pénzt a profi mentés, akkor ez esetben egy adatmentéses céget, valamint itt a fórumon az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikot kellene felkeresni.

[ Szerkesztve ]

(#22741) zoltannagy válasza King Unique (#22740) üzenetére


zoltannagy
aktív tag

Köszönöm a válaszod! :R
Arra jutottam, hogy akkor kalapács megfog, összetör és kidob :D
Inkább veszek akkor egy másikat, mert az adatok azért nem pótolhatatlanok, melyek rajta vannak..

(#22742) seadrone


seadrone
őstag

sziasztok!

maxxtor m3-as érdemes/hasznos két particióra szétbontani?
nálam egy egy "szokás"

tárolásra használom csak.

illetve amikor kiveszem a dobozból, érdemes-e formázni újra, és ha igen, win 10 alá milyen programmal és milyen fájlrendszerre csináljam?

kiestem a gyakorlatból :)

köszi

[ Szerkesztve ]

(#22743) seadrone válasza seadrone (#22742) üzenetére


seadrone
őstag

remekül kivettem a pipát a quick format négyzetből win alatt

remélem reggelre végez a két terrával ;]

nem merem megszakítani és a quickre áttenni

[ Szerkesztve ]

(#22745) King Unique válasza seadrone (#22742) üzenetére


King Unique
titán

Alapesetben elég az 1 db partíció egy ilyen adattárolásra használt külső merevlemezen, a most említett modellnél is 1 van gyárilag, azaz egyben van a teljes lemezterület. Viszont szükség esetén lehet akár többet is létrehozni rajta, ez a felhasználói igényektől és szokásoktól is függ. Egy korábbi válaszban részletezve van, hogy milyen eseteben lehet indokolt a több partíció létrehozása.

A Maxtor M3 Portable egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, amibe a particionálás és a formázás is eleve beletartozik. Vagyis a kicsomagolás és a géphez történő csatlakozás után alapesetben nem szükséges újraformázni, mivel már gyárilag formázva van NTFS fájlrendszerre, ami a Windowson történő használathoz pont ideális.
Ha nagyon akarod, akkor persze opcionálisan újraformázhatod pl. exFAT / NTFS fájlrendszerre (inkább NTFS-re), amihez grafikus felületen bőven megfelel a Windows 10 fájlkezelője, lemezkezelője. Ezeknél pedig a gyorsformázás az alapértelmezett beállítás, ami alapesetben elegendő is. Kivenni a pipát és lassú formázást csinálni egyrészt inkább tesztelési céllal szokás a merevlemez esetleges hibáinak megállapításához, javításához. Viszont ez egy vadonatúj és feltételezhetően hibátlan állapotú külső HDD-nél emiatt értelemszerűen nem feltétlen indokolt, plusz ráadásul elég időigényes is, amiről volt már szó itt és a társtopikokban egyaránt (példa). Másrészt akkor lehet még értelme a lassú formázásnak, ha biztonsági okból az adatmegsemmisítés a cél. Viszont mivel még vélhetően nem lett rámásolva semmilyen személyes adat a külső merevlemezre és a gyárilag rárakott mappákat, fájlokat leszámítva lényegében üres, ezért ez ilyenkor nyilván megint nem igazán indokolt.
Ha már elkezdted a lassú formázást, akkor normál esetben értelemszerűen megvárod, amíg befejeződik. Viszont az néhány óráig eltarthat egy 2 TB-os külső HDD-nél még USB 3.0-n is. Ha nem akarod ezt kivárni, akkor másik lehetőség, hogy megszakítod és akkor jó esetben max. RAW lesz az NTFS fájlrendszerű partíció. De az egy újraformázással, vagy teljes újraparticionálással korrigálható.

[ Szerkesztve ]

(#22746) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni!

Egy dell laptophoz szeretnék csatlakoztatni egy 3.5 "-os merevlemezt, egy ewent csatlakoztató céleszközzel
Mindent a leírás szerint csinálva a windows felismeri, mint d meghajtót, és mindenáron formázni akarja.
A lemezkezelő is látja ,kifogástalan kötetnek.

Mit csináltam rosszul, mert nyilván nem akarom formázni, de így meg nem engedi a hozzáférést.
Több lemezen kipróbáltam, az eredmény ugyanaz, formázzam!

Előre is köszönöm szépen a segítséget

(#22747) King Unique válasza balazs1956 (#22746) üzenetére


King Unique
titán

Ha NTFS partíció helyett RAW lett USB-s csatlakozásnál, akkor reális, ha formázni akarja a Windows, sőt az utóbbi esetben eleve ez a jellemző. Ha esetedben nem csatlakozási, érintkezési probléma miatt ilyen USB-n, hanem tartósan, az eszköz újracsatlakoztatás és a Windows újraindítása után, valamint másik gépen, másik Windowson próbálva is, akkor azzal nem nagyon lehet mit kezdeni. Ráadásul ha RAW, akkor a CHKDSK sem használható. Esetleg meg lehet próbálni egy másik topik hozzászólás végén leírtak mintájára visszaállítani az NTFS partíciót, de ha fontos adatok vannak a lemezen, akkor az adatmentés a biztosabb és biztonságosabb megoldás. A másik lehetőség meg nyilván az újraformázás, újraparticionálás, de az eleve destruktív folyamat, vagyis a HDD-n lévő adatok törlésével jár.

"Több lemezen kipróbáltam, az eredmény ugyanaz, formázzam!"

Mármint ha ennél az IDE/SATA-USB adapter használatánál más HDD-k az előbbi probléma áll fenn, akkor az nem éppen normális. Ez esetben akár az adapter, vagy annál az USB-kábel hibája is szóba jöhet. Ha van rá lehetőség, akkor másik adapterrel / dokkolóval / külső házzal is ki kellene próbálni a HDD-t. Valamint ha van a közelben asztali PC, akkor abba téve SATA-n.

Egyébként ezek mekkora tárolókapacitású HDD-k és milyen partíciós séma van rajtuk? Ha 2 TB+ és GPT, valamint SATA-n lettek inicializálva és particionálva, akkor viszont nem meglepő a jelenség, amivel kapcsolatban az egyik társtopik hozzászólásában le van írva a lényeg. Vagyis ez esetben "csak" ennyi a gond.

[ Szerkesztve ]

(#22748) balazs1956 válasza King Unique (#22747) üzenetére


balazs1956
senior tag

Köszönöm szépen a gyors választ!
A helyzet az, hogy mindkét 3,5-ös winyó tökéletesen működött egy asztali pc-ben ami ma nagy csattanással elszállt. Az egyik éppen be volt dugva ( a rack-be) mig a másik nem.
Ennek ellenére mindkettőt formázni akarja.
Az asztali gépben mindkettőt háttértárnak használtam, de volt rendszer is mindkettőn, de ssd-ről futott a pc.
Ilyen raw -ról még csak a tömörítetlen fényképeknél hallottam :)
A laptop jelzi is hogy csatlakoztattam, a total commander is jelez egy D meghajtót, de amikor kijelölöm, azt írja hogy nincs ilyen :(
Most kipróbáltam másik két usb porton, ott is cserélgetve a két usbt, amit egyszerre kell bedugni, de a hibajelenség ugyanaz

[ Szerkesztve ]

(#22749) balazs1956 válasza King Unique (#22747) üzenetére


balazs1956
senior tag

Még egy naiv kérdés!
Lehet, hogy ez az eszköz(ewent), az összedugás pillanatában rawos particióvá alakította mindkét HDD-t?
Mert akkor ha megjavíttatom az asztali pc-t akkor nagy bajba kerülök :((
Lehetséges ilyen?????

(#22750) bghistvan


bghistvan
senior tag

Üdv, sziasztok!

Utazás alatt a fényképezőgépből kivett memóriakártyákról a telefonra másolom a file-okat egy kártyaolvasó segítségével,majd egy micro usb kábelen keresztül egyből a külső HDD-re, tehát a telefonnal hajtom meg a merevlemezt.
Kérdésem az lenne, hogy ezzel a megoldással tehetek-e kárt a merevlezekben(Toshiba Canvio Basic 500,WD Elements 500)..... eddig problémamentes volt az adatátvitel (talán picivel másabb a hangja a HDD-knek mint mondjuk a laptop vagy a tv portjaira csatlakoztatva),de gyakorlatilag ugyanolyan gyors a művelet..... sajnos nem találtam infót arról,hogy a 2,5" külső HDD-knek milyen áramfelvétele van.....
Venni szeretnék egy újabb külső HDD-t 1Tb méretben...... természetesen ha megerősítetek abban,hogy a konfiguráció így valóban stabilan működhet a jövőben is.
Ha igen,akkor 1 Tb méretben mi az ajánlott mondjuk 20-25K-ig?
(REDMI NOTE 5 és P20PRO az ominózus telefonok)

Köszi előre is!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.