Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22151) ImACeltic válasza Cs1csó (#22149) üzenetére


ImACeltic
őstag

A jelenlegiekről még csak max 1080p-ben mentek a filmek mert a 4K TV is majd mostanában lesz véve.

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#22152) Cs1csó válasza ImACeltic (#22151) üzenetére


Cs1csó
félisten

Azon is kipróbálhatod, mármint azt, hogy egy jó nagy 4K HDR filmet elindítasz róla, HD Ready TV-n is lehet nézni FHD filmet vagy CRT tévén is FHD filmet - nyílván a felbontás amit végül látsz az nem lehet nagyobb mint amit a tévéd tud.

(#22153) King Unique válasza ImACeltic (#22148) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Először azt kellene letisztázni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Utána lehetne annak leginkább megfelelőt ajánlani. Ha tv-hez csatlakoztatva lenne használva, akkor arra vonatkozóan egy másik esetnél (is) le van írva a lényeg. Valamint az alábbi kérdésre adott válaszokban a 4K-felbontású filmek lejátszásáról is volt szó. Tehát ahhoz nem kell extra gyors külső merevlemez, megfelel egy átlagos adatátviteli sebességet tudó típus is, pláne hogy sok tv-n gyakran csak USB 2.0 portok szoktak lenni. A cache méretéről egy másik válaszban pedig szintén volt szó.

(#22154) ImACeltic


ImACeltic
őstag

Köszönöm a válaszokat!

Gamer(PS5, PC), sport fan.

(#22155) Sys85


Sys85
veterán

Sziasztok!

A HP laptopomból kiszerelt 500GB-s vinyómat szeretném külső "filmezős" hdd ként használni a tv-mre rákötve.
Na most az a gondom,hogy kaptam egy bontatlan Kolink usb 3.0 házat egy cimborámtól,de a Seagate vinyót az istenért sem ismeri fel a TV,teljesen mind1 hogy FAT32-re,NTFS-re,vagy exFAT-ra formázom.
Gépre dugva semmi gond nincs,látja,írja-olvassa.
Eddig a gyári 500-1000GB-s külső hdd-ket mindig gond nélkül felismerte a TV,csak ezt nem akarja most.
A Kolink ház lehet a bűnös?

[ Szerkesztve ]

#Honda Hornet 600 CB600FA PC41#Ford Focus Mk3#

(#22156) King Unique válasza Sys85 (#22155) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A külső házakkal 2,5"-os fizikai méretben nem ez, hanem a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. Ez az itteni téma-összefoglaló elején is le van írva, sőt a téma tudnivalóknál is linkelve vannak a külső házas társtopikok. Tehát eleve inkább ott kellett volna feltenni ezt a kérdést! Viszont utólag már mindegy, most kivételesen elfér itt is. Abban a topikban egyébként korábban készült egy USB 3.0-s Kolink külső házról egy átfogó teszt.

Arról ebben a topikban is volt szó pl. ebben a hozzászólásban, hogy a külső merevlemezek tv-n történő használatánál mire érdemes odafigyelni. Ha a tv-készülék nem ismeri fel a külső merevlemezt, akkor első körben USB-n a fizikai csatlakozást, valamint a tápellátást célszerű ellenőrizni. Ha azok rendben vannak, akkor lehet csak a GPT partíciós séma a gond, ha aszerint van particionálva a belső HDD. Ugyanis még manapság sem kezeli azt minden tv (példák), van amelyik továbbra is csak az MBR-t ismeri. Ha nem az előbbiek és nem a GPT a probléma forrása, akkor meg valószínűleg inkompatibilitás áll fenn, a tv nem kezeli a külső házat, illetve az abban lévő USB 3.0 chipet. Ami megint elég nagy blama lenne, hiszen az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek stb. De ez ilyenkor nyilván nem a külső ház hibája, pláne ha PC-s környezetben megfelelően működik. Sokkal inkább a tv-készüléké, illetve annak a hiányossága... Ezért is szokott általános tanács lenni ebben a topikban, hogy aki tv-vel történő használathoz (is) keres megfelelő külső HDD-t, az elsődlegesen inkább a készülék (gyártójának) topikjában érdeklődjön biztos, ami biztos alapon a tényleges tapasztalatok és a már bevált típusok felől.

[ Szerkesztve ]

(#22157) Sys85 válasza King Unique (#22156) üzenetére


Sys85
veterán

Köszi a választ! :R
Valóban a GPT volt a gond,MBR-rel már felismeri a tv. :)

#Honda Hornet 600 CB600FA PC41#Ford Focus Mk3#

(#22158) Gempas 70


Gempas 70
aktív tag

Üdv. Abban kérnék segítséget, hogy adott 2 db Seagate 2,5 külső 4 TB tároló. Az egyik ( új) Rescue edition.
Azt szerettem volna, hogy a régebbi kb 1 évesről átteszem a megtartandó filmeket az újra, hogy arcíváljam.
Átmásolás megtörtént elvileg ok.
Itt jön a zavar... az új vinyót lassabban nyitja meg a gép mi több ha beletekerek a filmbe akkor 1-3 ms gondolkodás után játssza tovább. A kábel dettó, sőt az új cuccé rövidebb is.. mi lehet a gond??
Előre is köszi.

(#22159) King Unique válasza Gempas 70 (#22158) üzenetére


King Unique
titán

Első körben a fizikai csatlakozást érdemes ellenőrizni, vagyis hogy az USB-kábel csatlakozója a gépen lévő port aljzatába megfelelően illeszkedik-e. Szükség esetén pedig célszerű másik USB-portban (PC-n hátlapi), illetve másik USB-kábellel is kipróbálni az eszközt. Továbbá mivel 2,5"-os külső HDD-kről van szó, ezért USB-n a tápellátás is lényeges. Vagyis lehetőleg USB 3.X portokhoz legyenek csatlakoztatva!

Ha az előbbiek biztosan rendben vannak, akkor célszerű a külső HDD állapotát is lecsekkolni egy arra alkalmas diagnosztikai szoftverrel. Windowson ott van ilyen célra pl. a HDS. Valamint szükség esetén a fájlrendszer állapotát is érdemes ellenőrizni. Ha Windowst használsz (?), akkor az alábbi leírás szemlélteti ennek módját. Első körben elég a sima vizsgálat javítás nélkül. Egyébként többek között még az sem derült ki, hogy a külső merevlemez(ek)nél használva volt-e a szoftveres leválasztás, mielőtt a kábel kihúzásával fizikálisan eltávolításra került(ek). Ha nem, akkor az is okozhat problémát (bővebben). Aztán az sem ismert, hogy pontosan milyen fájlrendszer van a problémás külső HDD-n és az mennyire töredezett. Ha NTFS és nagyon, akkor amiatt előfordulhat a(z) (egyes) mappáknál és a fájloknál lassabb megnyitás. Ez esetben nyilván célszerű lenne egy töredezettségmentesítést lefuttatni.

[ Szerkesztve ]

(#22160) hurenzon


hurenzon
senior tag

Mi a vélemény erről?

Első sorban Mac gépen lenne használva. Meg Windows alatt is, illetve tvhez.

[ Szerkesztve ]

(#22161) Cs1csó válasza hurenzon (#22160) üzenetére


Cs1csó
félisten

Gyakorlatilag mindenhez használnád :D

Silicon Power Armor A60 2.5 3TB USB 3.0 talán jobb lenne, ez is megerősített házban van és jóval nagyobb a cache (annak 8 ennek 64MB)

(#22162) hurenzon válasza Cs1csó (#22161) üzenetére


hurenzon
senior tag

Igen, köszi. És ezt mit jelent hogy jóval több,?

Ez tudnám kB 20-22 e Ftért venni.

(#22163) Cs1csó válasza hurenzon (#22162) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ahogy sejtettem, elhamarkodottan írtam ennek is 64MB-os a cache-e.

Annyiért HA GARANCIA IS VAN MELLÉ akkor nyugodtan megveheted.

Mi is az a cache? Mennyire számít a mérete?
Röviden gyorsítótár. Jelentése rejtekhely, elrejtett készlet, számítástechnikában az átmeneti információtároló elemeket jelenti, célja az információ-hozzáférés gyorsítása. A gyorsítás egyszerűen azon alapul, hogy a gyorsítótár gyorsabb tárolóelem, mint a hozzá kapcsolt gyorsítandó működésű elemek, így ha ezen területek tartalma korábban már bekerült a gyorsítótárba (mert már valaki/valami hivatkozott rá korábban), az ilyen adatokat nem a lassú működésű területről, hanem a gyors cache tárolóból lehet előhívni.

[ Szerkesztve ]

(#22165) King Unique válasza hurenzon (#22160) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen kell. Ha az le van tisztázva, utána lehet az igényeknek leginkább megfelelőt ajánlani, illetve választani.

A letisztázás azért is lényeges, mert ha főleg Macen lesz használva, akkor vannak kifejezetten ahhoz tervezett külső merevlemezek is. Erről pl. ebben a korábbi hozzászólásban vannak információk, ahogyan a topik összefoglalójában a 2,5"-os méretkategórián belül a H. és I. alkategóriáknál szintén. De azoknál amúgy az is le van írva, hogy ilyen célra nem feltétlen kötelező "for Mac" modellt venni, megfelelhet egy normál típus is. Ahogyan szükség esetén a másfajta fájlrendszerre történő formázás, annak kezeléséhez akár külön program használata, a Type-C fizikai csatlakozás külön adapterrel / kábellel stb. is megoldható.

Aztán a tv-hez csatlakoztatva történő használat megint más dolog. Sőt, az eleve speciális eset, amivel kapcsolatban ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. Valamint az előbbi mintájára az összefoglaló azon fejezetében az F. pontban. Tehát ilyenkor javasolt a tv-készülék (gyártójának) topikjában is érdeklődni a biztosan kompatibilis és a már bevált külső merevlemezek felől. Na meg jelen esetben azért is, hogy kezel-e egyáltalán a tv egy 3 TB-os USB-s meghajtót, illetve a GPT partíciós sémát. Pont nemrég futott bele egy másik fórumtag abba, hogy csak az MBR partíciós séma szerinti lemezeket kezelte a tv, ellenben a GPT-t már nem. Viszont egy 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású külső meghajtót (is) normál esetben eleve GPT séma szerint kell particionálni, ha használni akarjuk a 2 TB feletti lemezterületet. USB-n max. a natív 4K-s (4Kn) logikai és fizikai szektorméret lehet ez alól kivétel, mivel ilyenkor az MBR korlátja kitolható 16 TiB-ig (bővebben). De olyan megoldás főleg inkább az egyes 3,5"-os USB-tárolóeszközöknél (volt) jellemző és azoknál is leginkább a GPT-t nem kezelő 32 bites Windows XP miatt szórakoztak / szórakoznak ezzel a gyártók. Viszont mivel az XP támogatása évek óta megszűnt, ezért már egyre kevésbé találkozni ilyen megoldással.

A cache mérete egyébként rendszerint másodlagos a normál típusú külső merevlemezeknél, pláne nagyobb méretű fájlok mozgatásánál, amiről korábban már szintén volt szó. Ahogyan arról is, hogy ezen információt illetően mindig a gyártó weboldala a mérvadó és nem az ilyen-olyan webshopok nem ritkán pontatlan, avagy téves adatai (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22166) hurenzon válasza King Unique (#22165) üzenetére


hurenzon
senior tag

Köszönöm nektek a segítséget.

Igen ezeket olvastam, de nem igazán értek ehhez a dolgokhoz. Főleg Mac géphez lesz használva, de Windows és tv is lenne.
Pont olvastam a 2 tb a tv miatt.
Illetve azt nem tudom, hogy mondjuk 3 felé parcelázva működik e a dolog.
1. Mac
2. Windows
3. Tv.

Ez működő képes?

(#22167) King Unique válasza hurenzon (#22166) üzenetére


King Unique
titán

Az MBR / GPT partíciós séma a teljes lemezre vonatkozik! Tehát ha a tv mondjuk nem kezeli a GPT-t, illetve a 2 TB feletti külső meghajtókat, akkor ilyenkor hiába csinálsz 3 db partíciót, mert kb. cseszheted. Ez esetben max. MBR sémával és AF 512e alapon csak 2 TB-ig tudod használni a 3 TB-os külső HDD-t. Az meg a másik, hogy az ilyen tv és társai készülékeknek van amikor a több partíció kezelése is gondot okoz, illetve csak a legelsőt kezelik rendesen. Ahogyan akármilyen fájlrendszert sem támogatnak, a tévéknél általában csak a FAT32 és / vagy az NTFS szokott OK lenni. De azt majd megmondják a tv topikjában, hogy ezekre vonatkozóan pontosan mi a helyzet.

A Windows és macOS rendszereknél a közös használatra vonatkozóan az előző válaszban már linkelve volt egy hozzászólás, amiben le van írva a lényeg. Tehát lehetne a külső merevlemezen pl. 1-1 db HFS+ és NTFS partíciót is létrehozni külön-külön a 2 rendszernek, de megoldható akár 1 db exFAT fájlrendszerű partícióval is, amit mindkettő natívan kezel. Plusz egyet akkor a tv-nek is, pláne az utóbbi esetben, mivel az exFAT-ot jó eséllyel nem fogja kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#22168) Energie X


Energie X
őstag

Sziasztok!

Az összefoglalóban írt (E pont) 1 TB-os WD RED mondható a legmegbízhatóbb vinyónak?
2.5"-es hdd-t szeretnénk a jelenlegi sok éves WD MyBook mellé. Kb évente 1-4x lenne használva
Mit ajánlotok? Min 1TB Max 2TB. Megbízhatóság a fő szempont.
Illetve más kérdés, nem tudtok valamilyen listát ami a tartalmazza azt, hogy az előre összeállított külső vinyókban pontosan milyen hdd van? - Tesztekben láttam, h az ADATA 710-esben régebb WD1 TB Blue, a HD830-ba meg Seagate ST2000LM035 (128MB).

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#22169) King Unique válasza Energie X (#22168) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ott az E. pontnál a külső házas megoldás van részletezve. Aminél az átlagosnál tartósabb és egyben megbízhatóbbnak mondható belső HDD is rakható a külső házba, mint pl. a WD Red (WD10JFCX). Viszont ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az a legmegbízhatóbb az összes közül. Az egy kapcsolódó hozzászólásban is le van írva világosan, hogy a megbízhatóság eleve több dolog függvénye egy ilyen külső merevlemeznél (is). Aztán ha ennyire ritkán, évente csak pár alkalommal lenne használva, akkor megint nem feltétlen kell túlragozni a dolgot. Az meg a másik, hogy az sem mindig a legjobb, ha egy külső HDD túl sokáig áll a polcon, vagy a fiók mélyén használaton kívül. Példa: kérdés | válasz.

A milyet ajánlunk kérdés megválaszolásához célszerű lenne eldönteni, hogy pontosan milyen kell. Tehát az addig oké, hogy 2,5"-os, de gyárilag összeszerelt típus / külső házas megoldás, 1 TB-os vagy inkább 2 TB-os, kellenek-e extrák, mekkora a rendelkezésre álló anyagi keret stb. A topik téma-összefoglalójában vannak információk és konkrét példák 2,5"-os modellekre, valamint ebben a blogbejegyzésben is részletezve van a téma.

A gyárilag összeszerelt külső merevlemezeknél a belső HDD pontos típusát általában nem szokták feltüntetni a gyártók. De akik maguk is készítenek merevlemezt, azon gyártók értelemszerűen általában a saját megoldásaikat rakják bele a külsőkbe is. Viszont a többi gyártó termékeinél sok esetben eleve lutri, hogy milyen van bennük, pláne hogy időnként váltogatni is szokták. Vagyis lehet ilyen téren eltérés akár ugyanazon sorozat azonos tárolókapacitású modelljeinél is attól függően, hogy korábban, vagy mostanában lettek-e legyártva. Tehát pont ezért pontos és végleges listát sem nagyon lehet erről találni. De ha mégis kell valami konkrétum szélesebb körre kiterjedően, akkor külső merevlemezekről vannak régebbi és aktuális tesztek pl. a TechPowerUp weboldalon gyártók szerint. Azokat lehet nézegetni, ahol több esetben a belső HDD pontos típusára is kitérnek.

[ Szerkesztve ]

(#22170) Orionk


Orionk
senior tag

Sziasztok,

2TB-os, 32MB Cache, USB 3.0 külső merevlemezt keresek.
Egyelőre ezt néztem ki: WD My Passport Ultra 2TB 2.5" 5400 rpm 32 MB USB 3.0

Azt nem értem, hogy miért nincs ezeknél a merevlemezeknél USB Type-C csatlakozás?
Egyáltalán mi a különbség az USB 3.0 és a Type-C között?

Szükség van a Type-C re? Én azért szeretném kihasználni, mert a laptopomon van ilyen csatlakozás is.

köszönöm.

(#22171) Cs1csó válasza Orionk (#22170) üzenetére


Cs1csó
félisten

A Type C olyan sebességet tud amit egy HDD sem tudna kihasználni úgy tudom.

(#22172) bringasisti


bringasisti
őstag

Behalt a PC vinyó és 85-155 + AFA ajánlatok röpködnek mivel f@sz voltam és nincs biztonsági mentés. Emberibb megoldást tud valaki? Köszi

BENEFON DELTA--------N8

(#22173) Orionk válasza Cs1csó (#22171) üzenetére


Orionk
senior tag

Erre nem is gondoltam. Köszi.

Az USB 3.0 automatikusan tudja az USB 2.0 -át kezelni?

(#22174) Cs1csó válasza Orionk (#22173) üzenetére


Cs1csó
félisten

Igen.

bringasisti

Bocsáss meg kérled de ennél bővebben:
- belső HDD kell?
- 1-2-3-4 TB-os?

egyéb igény?

[ Szerkesztve ]

(#22176) King Unique válasza Orionk (#22170) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A cache mérete általában másodlagos egy ilyen külső merevlemeznél, amiről nemrég egy másik válasz végén is szó volt. Ráadásul a 32 MB most is pontatlan, mert eleve 8 / 128 MB a régi / új 2 TB-os My Passport modelleknél (bővebben). A milyen 2,5"-os külső merevlemezt vegyünk kérdésről pedig szintén nemrég volt szó egy másik esetnél.

Miért ne lenne natív Type-C (USB-C) csatlakozási lehetőség külső merevlemezeknél? A téma-összefoglalóban a 2,5"-os méretkategórián belül az I. alkategória pont ilyenekkel foglalkozik. Ráadásul a WD-nél a legújabb My Passport Ultra sorozatnál már natív Type-C megoldás van. Ahogyan pl. a Silicon Power Armor A75 is ilyen, amiről nem olyan régen készült egy beszámoló. Igaz annál a kábel gazda (gép) felőli vége Type-A, ami ennél a tesztnél is látszik. De szükség esetén egy másik kábellel / adapterrel a gazda felől is megoldható a Type-C csatlakozás (bővebben).

A Type-C maga a fizikai csatlakozószabvány, az USB 3.X pedig az USB-szabvány típusa. Illetve a Type-C USB 3.1, amit ezen leírás is részletez. Valamint azt is, hogy a tényleges USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2, az USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0. Amit ráadásul lehet még tovább is ragozni. Tehát összegezve, lehet Type-C fizikai csatlakozó USB 3.0 alapon is, az előbb linkelt külső merevlemezek is eleve olyanok. Sőt, lehet a laptopodon is csak olyan van és pusztán a Gen 1 elnevezést használja ki a gyártó. Egy mezei 2,5"-os külső HDD egyébként eleve nem tudja kihasználni nemhogy az USB 3.1 Gen 2, de még az USB 3.0 (Gen 1) szabvány sebességét sem. A maximum értékektől pl. az ilyen adatátviteli sebesség elég messze van mindkét szabvány esetében. Ellenben egy külső SSD már inkább képes megközelíteni, avagy akár teljes mértékben kihasználni. Vannak ilyenek pl. a WD és a Samsung kínálatában is My Passport SSD (teszt) és Portable SSD T5 (teszt) néven, illetve Gen 2 és Type-C alapon. De a Gen 2 estében még ezeknél is limitálja a sebességet többek között az 1 db SATA3-as SSD-re épülő megoldás. Az USB 3.1 Gen 2 szabvány maximumának eléréséhez pl. egy RAID 0 megoldást használó SanDisk Extreme 900 külső SSD-re van szükség (teszt). Szóval az eddigiek alapján belátható, hogy pláne egy 2,5"-os külső HDD-nél sebesség szempontjából nyilván nem sok értelme van az USB 3.1 Gen 2 szabványnak, illetve a Type-C fizikai csatlakozó sem létszükséglet. Max. az utóbbinál a szimmetria és egyben a megfordíthatóság miatt a kényelmesebb csatlakozás az, ami ez esetben előnyösebbnek mondható. Erről nemrég egy másik topikban is volt szó egy Gen 1-es (USB 3.0) dokkolóval kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#22177) Orionk válasza King Unique (#22176) üzenetére


Orionk
senior tag

Szia,

Köszi szépen a részletes segítséged. El is mentettem a bejegyzésed a későbbiekre, ha szükséges lenne.
Miután elolvasgattam a bejegyzésedben a linkeket is, így változott a véleményem, hogy mit rendeljek.

Most ez a négy közül nem tudok dönteni. Szerintetek?
IPON Webáruházon keresztül a 4db. összehasonlítás.

Én a szürke színű Silicon Power Armor A75-re voksolnék első körben.
Célom, hogy 2.5"-ös legyen, 2TB-os legyen, gyors legyen, lehetőség szerint nagy Cache MB legyen. Megbízhatónak legyen mondható, ha pl. véletlenül elejteném.
PC-n használnám és max. 35.000Ft keret van rá, de jobban örülnék 30.000 Ft-nak.
Gyárilag összerakottra gondolok, azaz nem külön szeretném megvenni a Rack-et és bele a merevlemezt.

Esetleg, ha a fenti 4 db.-on kívül is tudnátok ajánlani valamit, akkor köszönöm szépen.

köszi

[ Szerkesztve ]

(#22179) King Unique válasza Orionk (#22177) üzenetére


King Unique
titán

Ha kifejezetten ütésálló kell, akkor a 2 WD eleve kiesik, mivel azok nem azok. Marad a 2 SP, amelyeknél a belső HDD jó eséllyel ugyanaz. Vagyis az utóbbi 2 között a külső ház, annál a dizájn, a külső hatásokkal szembeni ellenállás mértéke stb. a fő eltérés. Azt viszont már neked kellene eldönteni, hogy a 2 közül számodra melyik felelne meg inkább, melyik tetszik jobban, csak ütésálló legyen (A75), vagy ütés- és vízálló is (A80) stb. Ha egyéb, a külső hatásokkal szemben jobban ellenállóbb 2,5"-os külső HDD kell, akkor az összefoglalóban a 2,5"-os méretkategórián belül a D. pontban más gyártók termékei is fel vannak sorolva.

[ Szerkesztve ]

(#22180) bringasisti válasza Cs1csó (#22174) üzenetére


bringasisti
őstag

Köszi már megoldódott

BENEFON DELTA--------N8

(#22181) Orionk válasza King Unique (#22179) üzenetére


Orionk
senior tag

Hello,

Köszi.
A SiliconPower Armor A75 mellett döntöttem. Egy kicsit előre gondolkodva még lett három kérdésem, amik még befolyásolnak.

1.) A legnépszerűbb, legbiztosabb márka a Western Digital. A Silicon Power ettől megbízhatónak mondható, eltekintve a 3 éves gyári garanciától? (Egy kicsit e tekintetben az billenti a mérleget az SP oldalára nálam, mert abban Seagate merevlemez van, ami jónak mondható.)

2.) Az lényegében mindegy, hogy az IPON.HU, vagy az EDIGITAL.HU webáruházakból rendelem, mert ugyanaz a minőség lesz?

3.) Hogyan tudom majd formázni?
Én 95%-ban csak PC-n használnám Windowson. Tehát MAC-re, vagy TV-re szinte nem is csatlakoztatnám.
NTFS-re kell formáznom? Hány partícióra? Vagy egyáltalán milyen szempontok merülnek ilyen esetben fel?

köszönöm.

(#22182) Cs1csó válasza Orionk (#22181) üzenetére


Cs1csó
félisten

Hagyd egyben, és gyorsformázással mehet rá NTFS. Az ED-nél vedd 2500Ft-al olcsóbb és ingyen házhoz viszik.

(#22184) King Unique válasza Orionk (#22181) üzenetére


King Unique
titán

1) A Western Digital népszerű és nagy gyártó a külső merevlemezeknél (is), sőt elég kiforrottnak mondható ezen a területen. De ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag az létezik, csak az lehet jó és megbízható. Az ADATA, Silicon Power, Transcend stb. is már egy ideje a porondon vannak és kitűnnek a mezőnyből a külső hatásokkal szemben ellenállóbb termékeikkel. Ha valakinek kifejezetten egy külsőleg strapabíróbb külső merevlemez kell, akkor ez esetben értelemszerűen az utóbbi gyártók kínálatából célszerűbb választania.

2) Ha mindenhol ugyanarról a termékről van szó, modellszám stb. stimmel, akkor ilyen szempontból elvileg mindegy. Viszont gyakorlatilag már nem teljesen, mert az egyes boltok, webshopok között lehetnek eltérések az árak, a garancia ideje és annak intézése, a kiszállítás díja stb. tekintetében. Nyilván olyan helyen célszerű vásárolni, ahol ezek a legkedvezőbbek, a vásárlónak leginkább megfelelőek. Továbbá ami nem egy noname hely és 1 év múlva megszűnik, meg ahol nem egy féltéglát tesznek a termék helyett a dobozba, meg ahol online rendelésnél a megfelelő (ki)szállításra (bővebben) is odafigyelnek, szükség esetén a garancia intézése is gördülékenyen megy stb. Egyébként van és rossz boltok topikja, azoknál lehet nézegetni a tapasztalatokat, de akár kérdezni is ez ügyben.

3) A Silicon Power Armor A75 sorozat modelljei eleve gyárilag összeszerelt állapotban vannak értékesítve, amibe a particionálás és a formázás is beletartozik. Vagyis kb. azonnal használhatók és normál esetben nem szükséges emiatt újból particionálni és formázni őket. Viszont az a már linkelt tesztben is látszik, hogy gyárilag FAT32-re van formázva a 2 TB-os modell (is), aminek az oka a minél jobb kompatibilitás biztosítása. Viszont a FAT32 eleve egy elavult fájlrendszer, nem is naplózó, 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat sem támogat stb. Tehát ha Windowson lesz használva az eszköz, akkor célszerű átformázni pl. NTFS fájlrendszerre, ahol normál esetben elég a gyorsformázás is. Illetve elég az 1 db partíció, gyárilag is csak 1 van rajta. A többpartíciós megoldásnak akkor van értelme, ha pl. bizonyos tartalmak minél szeparáltabb tárolása, a nagyobb adatátviteli sebesség kihasználása miatt a lemez elejének elkülönítése, eltérő fájlrendszerek használata, vegyes használat (operációs rendszer futtatása + adattárolás) stb. a cél. Ha nincsenek ilyen igények, akkor nyilván maradhat "egyben".

[ Szerkesztve ]

(#22185) Orionk válasza King Unique (#22184) üzenetére


Orionk
senior tag

Hello,

Mélyformázással szeretném majd kezdeni, hogy kiderüljön már az elején ha van rajta hibás szektor. Ehhez mit ajánlatok? Milyen formázó alkalmazást?

Elvileg, ha ütésállót keres valaki, akkor az ütésállóság akkor is védi a merevlemezt, ha működés közben ejti el az ember?

kösz

(#22186) Cs1csó válasza Orionk (#22185) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szerintem elég egy gyorsformázás inkább ereszd rá a HD Sentinel-t és csinálj vele pár tesztet.

(#22189) King Unique válasza Orionk (#22185) üzenetére


King Unique
titán

Egy vadiúj külső merevlemez normál esetben vélhetően hibátlan állapotú, ezért ilyenkor elég a gyorsformázás is. De ha valaki nagyon biztosra akar menni és az esetleges lappangó hibákat kizárni még az elején, akkor lehet indokolt a lassú formázás, vagy akár pl. a HDS különféle tesztjei. A formázásnál a teljes (lassú) módszer ilyenkor azért jobb, mert az felismeri és nyomon követi a hibás szektorokat, hogy azokon ne történjék adattárolás. Ellenben a gyorsformázás a szektorok ellenőrzése nélkül alakítja ki a fájlrendszer struktúráját a lemezen. Magához a lassú formázáshoz nem feltétlen kell külső program, mivel Windowson megoldható annak beépített eszközeivel is. Vagyis a fájlkezelővel, a grafikus lemezkezelővel, vagy akár parancssorban a DiskPart segítségével. Viszont ez egy 2 TB-os külső merevlemeznél még USB 3.0-s csatlakozásnál is eltarthat több óráig, ami nem feltétlen a legjobb az eszközre nézve. Erről az egyik társtopikban is volt szó. Vagyis egy ilyen eszköznél akkor javasolt X óráig tartó lassú formázást végezni, ha közben végig stabil USB-n az adatkapcsolat, a tápellátás, nem melegedik fel extrém módon és tartósan a belső HDD stb.

Az ütésállóság az ilyen külső merevlemezeknél (is) eleve részleges, bizonyos határok között értendő. Ez egy korábbi hozzászólásban is le van írva konkrét példákkal szemléltetve. Valamint az Armor A75 sorozatnál a gyártó weboldalán is fel van tüntetve, hogy az ütésállóság max. 122 cm-es magasságból történő esésre (leejtésre) vonatkozik, illetve nyilván rendeltetésszerű használat mellett véletlenszerűen bekövetkezve. Tehát nem azt jeleneti, hogy akárhogyan és akármennyiszer a földhöz lehet vágni következmények nélkül! Az ideális a túlélés szempontjából pedig nyilván az, amikor kikapcsolt állapotban, leparkolt olvasófejjel történik egy ilyen véletlenszerű leejtés. Működő állapotban viszont már problémásabb lehet, de a többrétegű védőburkolat, több típusnál a rázkódásvédelem stb. elvileg akár akkor is javíthat a helyzeten. Viszont egy leejtésnél általában eleve inkább az előbbi eset jellemzőbb pl. hordozás közben, vagy akár az asztalról lelökve. De ha pl. az utóbbi éppen működés közben történik, még akkor sem minden esetben feltétlen akkora gond, mivel ilyenkor jó eséllyel az USB-kábel csatlakozója is "kiugrik" a helyéről és ezáltal azonnal megszűnik a tápellátás, leáll a 2,5"-os külső merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#22190) Sleed


Sleed
aktív tag

Sziasztok!

2,5-es külső merevlemezt keresek, 20k alatt, 500 GB tárkapacitással. Pár havonta csinálnék rá biztonsági mentést, egyébként nem lenne használva (leválasztva, a szekrényben fog csücsülni). Van bestbuy termék ebben a kategoriában? Melyiket javasolnátok?

Köszi!

(#22191) King Unique válasza Sleed (#22190) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Erre lényegében neked is kb. ugyanazt tudnám mondani, amit nemrég egy másik kérdésre adott válaszban. Abban több olyan dolog van, ami kapcsolódik a most feltett kérdéshez is.

Manapság egyébként 2,5"-os külső merevlemezt 1 TB-os tárolókapacitás alatt már nem nagyon érdemes venni. Sőt, egyre több gyártónál gyárilag összeszerelt kivitelben már nem is lehet, mivel a kínálatukban az adott sorozatoknál eleve 1 TB a minimum tárolókapacitás. Inkább külső házas megoldással lehetne 500 GB-osat összerakni, de igazán már azoknál sem nagyon van értelme. Ha az ár-érték arányt nézzük, akkor meg pláne nincs. Ugyanis egy 1 TB-os mobil HDD sok esetben már alig drágább, mint egy 500 GB-os és még így is beleférne a megadott 20 ezres keretbe egy ilyen formában összeállított külső merevlemez. Ahogyan egy gyárilag összeszerelt modell szintén.

[ Szerkesztve ]

(#22192) Orionk válasza King Unique (#22189) üzenetére


Orionk
senior tag

Hello!

Közben egyébként már 4 napja megrendeltem a Silicon Power Armor A75-öt az Edigital webáruházban, mert akkor ott volt a legolcsóbb.
Azóta egyre inkább kontráznak egymás áraira a webáruházak ennél a terméknél, hogy minél olcsóbban adják. Az IPON.HU oldalon például már 27.000 Forintból meg lehet venni a 2TB-os modellt.

A másik dolog meg, hogy nincs az országban egyszerűen. Még mindig nem kaptam meg. Az Edigitalnál egyetlen boltjukban se nincs az Országban.

Lehet, hogy most rendelték meg az egész országban, mert elfogyott mindenhol?
Szóval nem tudom, hogy mi történt, de e-mailban is például türelemre intettek....

Ilyet még nem tapasztaltam az Edigitalban.

(#22194) King Unique válasza Orionk (#22192) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézem pl. az árgép találatait, akkor jelenleg több hazai bolt és webshop kínálatában is megtalálható az A75. A jobb helyeken pedig eleve odaírják, hogy jelenleg elérhető-e, van-e készleten, online rendelésnél hány munkanap alatt történik meg a kiszállítás, avagy mikor vehető át személyesen a boltban stb. Az előbbi találatok lecsekkolása alapján pedig nem igazán lehet azt mondani, hogy hazai viszonylatban jelenleg egyáltalán nem elérhető sehol. Max. egyes helyeken várni kell X munkanapot a kiszállításra, vagy az esetleges utánrendelésre, ha akkor éppen nem volt náluk készleten. Ha az adott boltnál rendben felvették a rendelésed és utána nem küldtek olyan értesítést, hogy nem tudják teljesíteni, akkor elvileg nincs ok az aggodalomra. Szóval türelem! :)

(#22195) Orionk válasza King Unique (#22194) üzenetére


Orionk
senior tag

Hello!

Megjött a cucc.... Három munkanap helyett 4 munkanap lett. Személyes átvételt választottam a boltjukban. De nem kérdezgettem Edigitalban, hogy miért. Illetve, hogy miért van most is az, hogy a lenti termék egész Magyarországon az Edigitalban nem kapható azonnal sehol. Mindegy...

Silicon Power Armor A75, 2TB.
Ehhez a teszthez hasonlítottam és minden ugyanaz, mint a tesztben.

FAT32 fájlrendszert NTFS-re alakítottam gyorsformázással, egyben hagytam az egész partíciót. 1.8 TB-ot lehet érdemben használni. A hozzá tartozó kábel nem olyan jó minőségű szerintem, mint azt a legtöbb tesztben mondták.
Én nem találom annyira halktalannak, mint ebben a beszámolóban írták: Beszámoló SP Armor A75-ről

- HD Sentinel-el mit érdemes rajta megvizsgálni és hogyan?
Megbizonyosodni szeretnék róla az elején, hogy nincs rajta rossz szektor, hiba, stb. Nem akkor akarom, hogy kiderüljön, amikor arra a részére másolnék.

- Szerintetek érdemes elindítani a gyárilag rajta levő termék aktiválást és regisztrálni a weboldalukon keresztül?

(#22196) King Unique válasza Orionk (#22195) üzenetére


King Unique
titán

Az egyik előző válaszban már le volt írva, hogyan lenne érdemes tesztelni, illetve a HDS különféle tesztelési lehetőségei is linkelve voltak. Ha biztosra akarsz menni, akkor egy részletes öntesztet mindenképpen javasolt lefuttatni. Valamint tesztelni a lemez felületét olvasással és / vagy írással, illetve újrainicializálással. Viszont egyrészt egyik-másik teszt csak a program regisztrált változatában érhető el. Másrészt ezek külön-külön is elég időigényesek lehetnek, pláne egy 2 TB-os meghajtónál. Tehát ezek megfontolása után érdemes csak belevágni, valamint akkor, ha a korábban említett kedvező feltételek biztosítottak!

Nem feltétlen kötelező vásárlás után mindig külön regisztrálni a terméket a gyártó weboldalán, de némelyiknél járhat bizonyos előnyökkel, amiket érdemes lehet kihasználni. Ha jelen esetben a garanciális szolgáltatást is érinti a gyártó weboldala alapján, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#22197) Orionk válasza King Unique (#22196) üzenetére


Orionk
senior tag

Ha elindít az ember jobb gombbal egy sima mély formázást a külső 2.5-es merevlemezre, akkor mi történik, ha Cancel-el félbeszakítja? :)

Elindítottam a sima mélyet, tehát nem a Quick format-ot és fél órája megállás nélkül már megy és annyit haladt előre, hogy szerintem reggelig fog tartani. :) Viszont már most nagyon meleg a megszokotthoz képest a külső hdd.

köszi

(#22198) Cs1csó válasza Orionk (#22197) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nemrég írt erről King Unique és egyet is értek vele, nem biztos hogy jó egy USB-s lassú külső HDD-t szétizzasztani. Valamilyen rövidebb HD sentinel-es tesztet próbálj ki.

(#22199) Orionk válasza Cs1csó (#22198) üzenetére


Orionk
senior tag

Igen, most már számomra is egyértelmű. :)

A kérdés, hogy megszakíthatom-e sima Cancel-el?

köszi

(#22200) Cs1csó válasza Orionk (#22199) üzenetére


Cs1csó
félisten

Igen, ez csak ellenőriz ha nem talált eddig semmit és nem is javított akkor nem lesz semmi gond.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.