Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22851) ZTE_luky válasza Alex91 (#22850) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

igen, ezzel tisztában vagyok, van hozzá tápegységem itthon.

(#22852) King Unique válasza ZTE_luky (#22849) üzenetére


King Unique
titán

Maga az elgondolás jó, lehet egy 3,5"-os HDD-t akár IDE/SATA-USB adapterrel is csatlakoztatni egy laptophoz. Viszont akkor olyan kell, vagy legalábbis eleve olyat célszerű venni és használni, amihez gyárilag mellékelnek tápegységet is (példa). Ellenben amit most linkeltél, ahhoz nem és ezért alapesetben csak 2,5"-os SATA HDD-k használhatók vele. De ha meg tudod oldani külön az adapter és egyben a HDD megfelelő tápellátását (12 V), akkor úgy elvileg működhet. Vagy másik lehetőség, hogy eleve olyat veszel, aminél gyárilag biztosított a külső tápellátás, lásd az előbb leírtakat.

A kifejezetten az előbbi adapterekre, valamint a dokkolókra és főleg a külső házakra irányuló kérdéseket legközelebb inkább a 2,5" / 3,5" mobil rack társtopikok valamelyikében kellene feltenni attól függően, hogy fizikai méret szerint melyikhez tartozik. Az utóbbi pedig számodra sem ismeretlen az előzmények alapján.

[ Szerkesztve ]

(#22853) ZTE_luky válasza King Unique (#22852) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

Tápegységem 12V-os van egy rakás itthon ,azért gondoltam hogy feleslegesen nem veszek még egyet. Szóval akkor szerintem rendelem a linkeltet, mert ez elég pénztárcabarát.

Igen, pár éve írtam oda, mert akkor kifejezetten házat vettem, viszont ezt a kérdésemet nem éreztem oda illőnek, mivel ez csak egy adapter, ház nélkül, de legközelebb akkor ott fogom feltenni.

Köszi a tanácsot, további szép napot!

(#22854) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Üdv. Jól látom az árak alapján, hogy jobban járok a gyártó készre szerelt külső vinyójával mint ha vennék egy notiba valót + ház?

Csak a példa kedvéért:
WD WD20SPZX 30e Ft ahonnan megvenném ha besétálok a boltba.
WD WDBS4B0020BBK szintén ua. a boltban 30e

Viszont a készre szerelt 3TB WDBU6Y0030BBK 35e
Magában amit találtam 3TB noti vinyót Seagate ST3000LM024 közel 40e és ugye itt már a magasság is korlátokba ütközik, ha rackba akarom pakolni.

Szóval lehet a 3TB-os "konyhakész" ár-érték arányban a legjobb jelenleg 2.5"-os kategóriában?
2TB vs. 3TB + 5e :K

Illetve még 1 kérdésem lenne: ezek az újra nevezett Maxtor készek amik dizájnra a régi Samut idézik, mennyire megbízhatóak? Tudom, hogy csak a név maradt, a benne lévő vinyó Seagate. Eddig minden külső/belső WD (kivéve az SSD) és itt már 4TB-os verziót kapok a 3TB WD áráért.Filmeket, sorozatokat tárolnék rajta.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#22855) King Unique válasza Roland8622 (#22854) üzenetére


King Unique
titán

Amit most felvetettél, azt az alábbi blogbejegyzés részletezi, felsorolva és összehasonlítva az egyes lehetőségeket. Egyébként meg igen, a 2,5-os, nagy tárolókapacitású külső merevlemezeknél több esetben kedvezőbb áron érhető el egy gyárilag készre szerelt modell, mint egy külön összerakott (külső ház + HDD = külső HDD). Megvannak ugyan a maga előnyei az utóbbi megoldásnak is, de ha a kedvezőbb ár az elsődleges szempont, akkor az előbbi eleve jobb választás lehet.

A Maxtor M3 Portable sorozat 4 TB-os modelljének ára elég kedvező és ilyen szempontból eleve jó vétel. Voltak ebből a topikból is, akik tervezték, hogy vesznek ilyet és többen vélhetően vettek is. Ami negatívumként megemlítendő, az az egyik fórumtag tapasztalata. Ahol végül nem derült ki, hogy csak ő fogott ki gyári hibás példányokat, vagy egyéb (pl. nem megfelelő használat) okozta a problémát, vagy esetleg ezek eleve ilyenek. Bár az utóbbi nem valószínű, mert akkor kivétel nélkül mindegyiknél fennállt volna a probléma, ellenben ez az említett esetnél sem teljesült. Valamint pár ilyen eset alapján még nyilván nem feltétlen lehet és nem is kell általánosítani. Másrészt a megbízhatóság és tartósság eleve összetett dolog egy ilyen külső merevlemeznél is (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#22856) Roland8622 válasza King Unique (#22855) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Köszönöm újfent a válaszod. Akkor majd átnézem még 1x ;) Ebben a digitális világban se perc alatt betelik a tárhely :DD

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#22857) sheep


sheep
addikt

Sziasztok,

van egy Samsung UE40H6400 smart készülékem, a topikjában már feltettem ezt a kérdést, de ha nem gond ide is beírom:
Szeretnék egy 4Tb-os 2.5" külső vinyót venni, hogy arról filmeket nézzek, de nem vagyok biztos benne hogy a tv felismeri, illetve a táp elég lenne neki csak az usb -ről.
Próbáltam a neten rákeresni, de csak annyit találtam hogy 2 TB fölött nem biztos hogy kezeli (ez a kisebb probléma, mert 2 részre particionálva megoldható), a nagyobb kérdés a tápellátás.
A tv-n 2 db usb 2.0 csatlakozó van, egyik 5V 1 Amperes, a másik 5V 0.5 Amper.
A neten azt írták hogy az 1 A-s csatlakozónak elégnek kellene lennie plusz táp nélkül.
Esetleg van valami infótok erről, illetve ha valakinek van hasonló méretű usb 2.0-ás külső vinyója, meg tudná nézni hogy a tv felismeri-e?

Köszönöm

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#22858) King Unique válasza sheep (#22857) üzenetére


King Unique
titán

Ha van a tévén "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, akkor a gyári, rövid kábellel ahhoz csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemezt biztosan rendben lesz annak tápellátása, tehát ez a része oké. Azt viszont a tévé gyártójának a topikjában kellene tisztázni, hogy az adott készülék kezeli-e USB-n a 2 TB+ külső HDD-ket és a GPT partíciós sémát. Ha nem, akkor max. 2 TB-os külső HDD jöhet szóba. Vagy esetleg 4Kn szektormérettel MBR alapon egy 4 TB-os, amiről korábban a Windows XP-vel kapcsolatosan volt szó itt és WD My Passport külső merevlemeznél végül sikerült megoldani a fórumtagnak.

A milyen külső merevlemezt vegyek tévéhez kérdésre válaszként pedig lásd a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a 2,5"-os méretkategóriánál (is) az F. pontnál leírtakat. Valamint itt a topikban is pont nemrég volt téma a 2,5"-os, nagy tárolókapacitású külső merevlemezek.

[ Szerkesztve ]

(#22859) sheep válasza King Unique (#22858) üzenetére


sheep
addikt

Köszi a választ!
Ahogy írod, az egyik usb-az a hhd 5v 1a, szóval akkor ez a kérdés megoldódott.
Viszont akkor ezek szerint a 4tb méret olyan probléma marad amit csak akkor fogok biztosra megtudni ha veszek egy 4tb-s vinyót és kipróbálom a géppel, de mivel nem vagyok a pénzem ellensége azt hiszem a próbálgatást egyelőre meghagyom másnak :)

[ Szerkesztve ]

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#22860) King Unique válasza sheep (#22859) üzenetére


King Unique
titán

Ha jelenleg nincsen kéznél 2 TB+ USB-s tárolóeszközöd, amit a tévével ki tudnál próbálni, valamint annak a topikjában és esetleg itt másnak sincs ilyen irányú tapasztalata pont ugyanazzal a készülékkel, akkor igen, marad a vásárlás és utána a személyes kipróbálás lehetősége. Viszont egyrészt azt most is ki lehetne próbálni akár pl. egy pendrive-val, hogy kezeli-e egyáltalán a tévé USB-n a GPT séma szerint particionált lemezeket. Ha igen, akkor lehet reális esély arra, hogy GPT alapon egy 4 TB-os külső HDD-t is fog. Ha nem, akkor viszont eleve kérdéses, meg akkor csak max. az előző válaszban említett 4Kn | MBR felállás jöhet szóba. Másrészt ha belföldről online rendeled és vásárolod meg a külső HDD-t, akkor 14 napig ott van az indoklás nélküli elállás lehetősége. Vagyis, ha nem válik be, mégsem kezeli a tévé, akkor max. visszaviszed és elállsz a vételtől.

(#22861) sheep válasza King Unique (#22860) üzenetére


sheep
addikt

Hmm, ez nem is rossz ötlet, kipróbálni egy GPT-re formázott másik lemezzel, ezt meg tudom oldani.
Ha a GPT működik akkor valóban szerintem is esélyes hogy nem lenne gond a nagyobb hdd-val sem.
(a 14 napos elállásról én is gondolkodtam, de igazából annyira nem élet-halál kérdése most hogy emiatt rendeljek egyet).
Kipróbálom és majd jelzem hogy működött-e.
Köszi a tippet!

[ Szerkesztve ]

MSI MPG Z390M GAMING EDGE AC, I7 9700K, INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC , G.Skill Aegis 32gb 3200 DDR4, HP Reverb G2 VR

(#22862) peter889


peter889
őstag

Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogyan lehet megnézni az Interneten, hogy az egyes 2.5-es külső HDD-k hány mA-es USB csatit igényelnek?
Elsősorban WD winchesterek érdekelnek.
A tévémhez kellene, aminek egyetlen 500 mA-es USB csatija van.
(De én hiába néztem a WD oldalán, nem találtam.)

Köszönöm előre is.

[ Szerkesztve ]

(#22863) King Unique válasza peter889 (#22862) üzenetére


King Unique
titán

Erre a kérdésre válaszként lásd egy korábbi hozzászólásban leírtakat. Tehát röviden, ha nincsen a tévén "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, ellenben van 2 db 0,5 A-es port, akkor az Y-kábel használata a biztos megoldás. Ha csak 1 db 0,5 A-es port van, akkor az viszont eleve necces és kérdéses, vagy / vagy kategória. De egyébként a 2,5"-os WD külső merevlemezek tényleges áramfelvétele általában nem szokott olyan túl nagy lenni, amit egy itteni mérés is nagyjából szemléltet. Vagyis jó esetben akár 1 db 0,5 A-es port használata is elég lehet, de az igazán biztos és javasolt megoldás továbbra is az Y-kábel, vagy eleve a megnövelt áramerősségű portok használata.

(#22864) DJZoliboy


DJZoliboy
aktív tag

Sziasztok! Melyik a legmegbízhatóbb 2,5 külső vinyó 4Tb ból? esetleg nem gond ha gyors is.
Köszönöm! :)

(#22865) King Unique válasza DJZoliboy (#22864) üzenetére


King Unique
titán

Olyan, hogy legmegbízhatóbb az összes közül, nem igazán van, meg itt olyan hosszú távú tapasztalatok sem a 2,5"-os 4 TB-os modellekkel. Erről és más, a témához kapcsolódó dolgokról nemrég egy másik válaszban volt szó.

Az adatátviteli sebesség USB 3.0-n a 2,5"-os 4 TB-os külső merevlemezeknél általában jó szokott lenni, köszönhetően a nagyobb adatsűrűségű lemeztányéroknak is. Másnál egy korábbi sorozatból való WD My Passport pl. ennyit tudott USB 3.0-n. Ez 2,5"-os HDD-hez képest jó eredménynek mondható, de az USB 3.0 szabvány maximumához képest nyilván kevés, azt külső SSD-vel, akár pl. külső házba rakott SSD-vel (példa) lehet kihasználni.

(#22866) bokimoki


bokimoki
csendes tag

Sziasztok!

Kb. egy éve vettem egy 4TB-os WD Elements Desktop külső merevlemezt, aztán mivel bejött ezért nem rég vettem egy másikat is ugyanonnan. Azonban észrevettem, hogy az új hdd ki és bekapcsolásnál jóval hangosabb mint a régebbi darab. Közelebbről megnézve pedig más a típusa. A régebbi az WD40EZRZ, az újabb pedig WD40EMAZ, nem tudom mennyiben normális ez vagy, hogy mi a különbség pontosan a kettő között, elvileg mindkettő kék. Nem kattog, a smart adatok is rendben vannak, de eléggé rezonál és olyan súrlódós hangja van, leállásnál meg mintha befékezne vagy valami.

[ Szerkesztve ]

(#22867) DJZoliboy válasza King Unique (#22865) üzenetére


DJZoliboy
aktív tag

Köszönöm!
Igazából én Toshibát, WD-t Seagetet, néztem ki azok közül válogatok, tehát akkor mind1 hogy melyik? Eddig WD-im voltak külsőben, csak már rég vettem és nem tudom mos melyik megy ami jó strapabíró, igaz ritkán használnám.

(#22868) King Unique válasza bokimoki (#22866) üzenetére


King Unique
titán

A WD40EZRZ átcímkézett Green, az odáig stimmel. Meg a 3,5"-os Elements Desktop és WD My Book sorozatoknál 6 TB-ig általában a Blue (Green) sorozat merevlemezeit használják. De előfordulhat kivétel, meg amióta felvásárolta a WD a HGST-t, megjelentek az utóbbi gyártó átcímkézett merevlemezei is és tovább bonyolódott a helyzet. Például a 8 TB-os Elements Desktop belseje volt akinél WD80EMAZ volt, ami állítólag (?) átcímkézett Hitachi, vagy a fene tudja. A 10 TB-osból meg volt aki WD100EFAX, azaz Red belsőset fogott ki, máséban innen a topikból viszont WD100EMAZ HDD volt, ami állítólag OEM Red lehet. Aztán hogy most ez a WD40EMAZ pontosan mi, pl. átcímkézett HGST, vagy WD Red / Blue, azt ne kérdezd. :D

A nagyobb működési zaj leginkább akkor lehet indokolt, ha a tiedben lévő WD40EMAZ HDD esetleg 7200 RPM-es 5400-as helyett, amit pl. a CDI, HDS stb. programok általában kiírnak, ha nincs a matricáján külön feltüntetve. Egyébként meg ha nem kattog, nem ad hibára utaló abnormális hangot, valamint a SMART is rendben van, akkor különösebben nem kell ezzel foglalkozni. Viszont ha annyira zavar, akkor max. visszaviszed és veszel helyette egy másikat, ilyen egyszerű. Ha online rendelted, akkor 14 napig amúgy is el lehet állni a vételtől indoklás nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#22869) King Unique válasza DJZoliboy (#22867) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban ugyan nincsen még ezzel hosszabb távú tapasztalat a 4 TB-osoknál, de a bennük lévő konzumer HDD-k tartósságánál nagy különbségek elvileg nincsenek, vagyis ilyen szempontból kb. mindegy lehet. Olyan szempontból viszont nem, ha a pontosat milyet a kérdés, mivel lehetnek eltérések az egyes jellemzőknél, pró / kontra egyik-másik javára.

(#22870) peter889 válasza King Unique (#22863) üzenetére


peter889
őstag

Köszönöm a választ.
A tévémen összesen 1 db USB csati van, de sajnos az is csak 500mA-es.
Típusa: Sony kdl-40r455c
Felhasználói leírás szerint a 16 (tizenhat) TB-os HDD-t (NTFS fájlrendszer esetén) is támogatja.

Nincs olyan 2.5-es külső HDD, aminek a csúcsáramfelvétle 0.5A?

Megoldható lenne 1-2 ezer forintból a tévén lévő 500mA-es csatlakozó nagyobb áramerősségűvé tétele?
Pl. az Y-kábel másik csatlakozója ráköthető lenne hálózati mobiltöltőre?

Az aktív USB hub is elég drága.

A külső ház+HDD kombóval az a bajom, hogy nem akarnék 6-9 ezer forintot csak a külső házra költeni.
Szerintem más is így van ezzel, mert itt az Aprón nem nagyon látok külső HDD ház hirdetéseket.

De azt sem értem, hogy akkor a tévéket (mindegyiket) miért nem gyártják legalább 1A-es USB terhelhetőséggel? Vajon kitolásból? Mert egy tévé árához és összteljesítmény-felvételéhez képest az már gondolom elhanyagolható többletköltséget igényelne.

Köszönöm a válaszod és türelmed előre is.

[ Szerkesztve ]

(#22872) King Unique válasza peter889 (#22870) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak 1 db 0,5 A-es USB-port van a tévén, akkor az eleve necces, vagy / vagy kategória, mint már említve volt. De jó esetben akár ez is elég egy 2,5"-os külső HDD-hez, pláne ha a névlegesnél nagyobb áramerősséggel is terhelhető. Ha nem, akkor lehet igazán problémás a helyzet, de ez is egy tényleges próba után derülne ki. Ha jelenleg nincsen kéznél másik 2,5"-os külső HDD, akkor viszont csak úgy fog kiderülni, ha veszel egyet és kipróbálod. Arról pedig az előző válaszban már volt szó konkrét példákkal szemléltetve, hogy általában mennyi egy ilyen 2,5"-os külső HDD-nek az áramfelvétele, lásd ezt és ezt a képet, valamint a linkelt házi tesztet. Vagyis olyan nem nagyon van, aminél max. 0,5 A lehet minden helyzetben a szükséges érték. Max. olyan, olyan eset, hogy bizonytalan tápellátás mellett is akár úgy-ahogy felpörög és működik az eszköz, de ez nyilván nem igazán egyenlő a stabil tápellátással és működéssel. Ha pedig nem megfelelő USB-n a 2,5"-os külső HDD tápellátása, akkor amiatt akár komolyabb gond is lehet (példa).

Ha a tévén 1 db USB-port alapesetben nem képes megfelelő, stabil tápellátást biztosítani egy 2,5"-os külső HDD-nek, akkor a megoldás ennek rendezése kiegészítő, vagy külső tápellátással. Ha csak 1 db port van a készüléken, akkor az Y-kábel használata nem opció, max. ha a kiegészítő tápvonal a gazda (tévé) helyett külső forrásból van megtáplálva. Ez utóbbi megoldás nem feltétlen a legszakszerűbb, de működhet, amiről egy másik topikban volt szó: [link], [link]. Vagy másik lehetőség egy aktív USB-hub, vagy esetleg egy 3,5"-os külső HDD használata, amely utóbbinak eleve külön tápegysége van és nem függ ilyen téren a gazda hardvertől. Aztán egy következő megoldás lehet még a kisebb energiaigényű eszköz használata, vagyis pl. pendrive, esetleg külső SSD.

Azt a tévék gyártóitól kérdezd, hogy miért nincsen mindegyiken megfelelő USB-port 2,5"-os külső HDD-k számára, ami ráadásul csak egy a több esetleges hiányosság (pl. szoftveres leválasztás lehetősége, 2 TB+ | GPT lemezek támogatása, egyes fájlrendszerek kezelése, egyes eszközökkel a megfelelő kompatibilitás) közül. Viszont másrészről meg ilyen használatra való igény esetén akkor eleve olyan tévét kellett volna venni, amin megfelelő port van, vagy ha nem is 1 A-es, akkor legalább 2 db 0,5 A-es, hogy Y-kábelt lehessen használni.

[ Szerkesztve ]

(#22873) peter889 válasza King Unique (#22872) üzenetére


peter889
őstag

Köszönöm szépen a tájékoztatást.
Gondolkodom, mitévő legyek.
Nincs külső HDD-m, azért érdeklődöm, milyet vegyek.
2-4 TB körülire gondoltam.
(Notebookomban van egy 2.5-ös HDD de külső házam sincs hozzá, és nem szeretném szétbuherálni.)

Pendrive, SSD nagyon drága lenne ilyen kapacitással.

Az írt TV típust tudtam jó áron beszerezni. Az eladótól kérdeztem, lehet e rá kötni HDD-t. Igenlő válasza mellett nem tájékoztatott az itt vázolt problémáról és én nem gondoltam rá.
A gyártó cégeknek éppen kicsit túl kellene biztosítani a dolgokat, nem pedig alul.
Mintha egy autónál féli kéne, hogy 120 km/h-nál szétesik.
A Sonytól sokkal többet vártam. Ráadásul a Sony weboldalán kínszenvedés a részletes technikai adatokat előkaparni - pl. a HDD-k csatlakoztatásaira vonatkozó részt, ahol is eléggé szűkszavúan írnak. A telefonos ügyfélszolgálatuk is megérne egy misét.

Mert gondolom azt szeretné a Sony, ha eldobnám és vennék újat...

(#22874) Catman


Catman
aktív tag

Sziasztok, 2TB 2.5" külső hdd-t szeretnék venni, viszont általában sehol nem írják, hogy idle módban leállítják-e magukat, vagy sem. Ezt honnan lehet megtudni? Jelenleg egy Toshiba Canvio hdd-vel szemezek, ez vajon leáll, ha nincs használva?

(#22875) Meggyi001 válasza Catman (#22874) üzenetére

Nekem ilyenem van, és x idő után leáll ha nem "nyúlok rá" (de attól még látható marad az intézőben), tehát sztem igen a válasz. Ha csend van a szobában, akkor szoktam hallani, hogy elindul/felpörög.

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#22876) King Unique válasza Catman (#22874) üzenetére


King Unique
titán

A készenléti, vagy más néven az alvó mód támogatását valóban nem minden esetben és nem minden külső merevlemeznél szokták feltüntetni a gyártók. De azért vannak kivételek, mint pl. a WD My Passport sorozat, amelynél a gyártó által mellékelt Drive Utilities segédprogram egyértelműen szemlélteti a támogatást és a beállítási lehetőségeket. Amelyiknél nincsen ilyen, meg pl. az adatlapon és a felhasználói útmutatóban sincsen feltüntetve, ott max. mások személyes tapasztalata, vagy vásárlás után a tényleges kipróbálás marad. De egyébként az ilyen gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, mint pl. a Toshiba Cancio Basics, általában támogatni szokták az alvó módot, amit a másik fórumtag tapasztalata is megerősít a 4 TB-os modellnél.

Ha támogatja a külső merevlemez az alvó módot, akkor X perc (pl. 10) teljesen inaktív állapot után készenlétbe fog váltani. Normál esetben, mert amúgy az operációs rendszer energiagazdálkodási beállításai és külső programok is befolyásolhatják a működését, amire vonatkozóan korábbi válaszokban le van írva a lényeg Windowson szemléltetve. Példák: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#22877) Catman válasza King Unique (#22876) üzenetére


Catman
aktív tag

Köszönöm mindkettőtöknek. Közvetlenül routerre lesz kötve, 0-24-ben, ezért lenne fontos.

(#22878) King Unique válasza Catman (#22877) üzenetére


King Unique
titán

Ez esetben viszont kissé más lehet a helyzet, mivel a tévé, médialejátszó, router és egyéb hasonló készülékeknél nem biztos, hogy működni fog az alvó mód (példa). Vagy ha igen, akkor lehet csak külön beállítás után (példa). Ha egyáltalán nem működik, akkor másik lehetőség esetleg egy 3,5"-os külső HDD lehet, amin van külön tápkapcsoló (példa). De ha az kell, akkor akár 2,5"-os kivitelben is van ilyen (példa), a külső házas téma topikjában is használnak többen ilyet (példa).

Egyébként a routernél a tévékhez hasonlóan nemrég ezekben és ezekben a hozzászólásokban részletezett tápellátási téma egy 2,5"-os külső merevlemez használatánál szintén aktuális lehet. Valamint az ilyen készülékeknél az USB 3.0 port sem minden esetben biztosíték a stabil tápellátásra (példa). Aztán 0-24-es üzemnél a külső HDD tartóssága, melegedése és egyben megfelelő hőelvezetése stb. sem utolsó szempont. Viszont ha a készenléti állapot működése volt a kérdés, akkor vélhetően nem lenne ténylegesen 0-24-ben aktívan használva, nem lenne folyamatosan járatva és terhelve.

[ Szerkesztve ]

(#22879) Catman válasza King Unique (#22878) üzenetére


Catman
aktív tag

Jelenleg egy 1TBs Toshiba van egy Captiva külső házban a routerre kötve. Ez kikapcsol idle módban. Legszívesebben egy sima 2.5-es hdd-t vennék, csak nem tudom, a keret tudná-e kezelni. És persze remélem, a 2TBs nem fogyaszt annyival többet, hogy ne bírja a router...

[ Szerkesztve ]

(#22880) hrabaafocus


hrabaafocus
csendes tag

Szerintetek megéri a Maxtor M3 hordozható külső merevlemez, 2TB, 2.5", USB 3.0? Bármi tapasztalat vele?

(#22881) King Unique válasza hrabaafocus (#22880) üzenetére


King Unique
titán

Az árát nyilván megéri, sőt ennek az egyik legjobb az ár-érték aránya, ha összeveted pl. az alábbi blogbejegyzésben felsoroltakkal. Tapasztalat van vele több is, ha rákeresel a topikban, többen vettek már ilyet (példa). A többségnél általában rendben működött, de volt negatív eset is, viszont ott végül nem derült ki, hogy magától ment tönkre, vagy más okozta a gondot.

(#22882) notafa3


notafa3
tag

Melyik a legolcsóbb 7200-as, minőségi vinyó, akár külföldről rendelve?
Ezt találtam hirtelen: https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/adata/1tb-ahd770g-1tu32g1-c-p500742681/#
Most jelent meg szeptemberben, ha jól látom és elég vonzó az ára illetve a 3 év gari. Milyen lemezeket használ az adata, ajánlott általában? :)

(#22883) King Unique válasza notafa3 (#22882) üzenetére


King Unique
titán

Az ADATA HD770G eleve 5400 RPM-es, ahogyan a kínálatukban lévő többi 2,5"-os sorozat modelljei szintén. Az 1-2 TB-os modellekben újabban rendszerint a Seagate Mobile HDD sorozatának egyes merevlemezei szoktak lenni, amik eleve 5400-asak. Vagyis az árukeresős információ a 7200 RPM-ről egyértelműen téves, ahogyan egyébként a cache mérete sem stimmel.

Ha 2,5"-os, 7200 RPM-es külső HDD kell, akkor olyanok gyárilag készre szerelt formában pl. a Hitachi és a G-Technology kínálatában voltak / vannak, illetve elvileg már mindkettő a WD égisze alá tartozik. Viszont az ilyen külső merevlemezekből eleve szűkebb a kínálat és rendszerint felárasak, ellenben külön megvásárolva a külső házat és hozzá a HDD-t bővebb lehet a választék és kedvezőbb az ár. Esetedben pedig feltételezhetően pont adja magát az utóbbi megoldás is, mivel nemrég a külső házas társtopikban is érdeklődtél.

Az nem derült ki miért kell okvetlenül 7200 RPM-es típus, de ha csak a valamivel nagyobb adatátviteli sebesség miatt, akkor a mai 5400-as mobil külső merevlemezek sem sokkal lassabbak, köszönhetően a nagyobb adatsűrűségű lemeztányéroknak. Ez egy korábbi hozzászólásban részletezve van, illetve szemléltetve konkrét példákkal. Valamint az 5400-asok ellenében a 7200 RPM-es 2,5"-os külső HDD-k általában valamivel jobban melegedhetnek használat közben és nagyobb lehet az áramfelvételük, vagyis az utóbbiaknál még inkább javasolt odafigyelni a megfelelő hőelvezetésre (pl. full alumínium külső ház használata) és USB-n a megfelelő tápellátásra (lehetőleg USB 3.X port használata).

[ Szerkesztve ]

(#22884) notafa3


notafa3
tag

Ma sokat tanulok. Valóban a külső házas és a kész megoldás között gondolkozom. Nem hallottam még erről a nagyobb adatsűrűséges dologról. Vágó asszisztensnek tanulok és sulis projektekhez (AVID MC) kéne 1 TB-os ( vagy nagyobb, ha árban hasonló) hordozható vinyó, de olyat vennék, aminek azért később is hasznát veszem nagyobb projekteknél. A viszonylagos ütésállóság pedig a sok hurcibálás miatt jönne jól.
Mivel viszonylag gyakori vágásnál, hogy nagy fájlokat kell mozgatni, indexelni, ezért gondolkodtam első körben 7200 RPM-es lemezben. Az előtt pedig egy 860 EVO+házban, csak az most sok lenne a költségvetésnek. :D

A külső házas megoldást egy WD10JPLX-el képzeltem el az 5 év gari miatt, de a melegedés/hasonló gyorsaság alapján nyitott vagy egy jó 5400 RPM-esre is. Ennek fényében mit ajánlasz? És bocsi hogy két helyen is támadok. :))
Szerk: Ha árban megegyezik a 2 lehetőség, akkor inkább készre szereltet vennék.

[ Szerkesztve ]

(#22885) King Unique válasza notafa3 (#22884) üzenetére


King Unique
titán

Ha megteszi 5400-as is és mindenképpen ütésálló kell, akkor megfelelhet a HD770G, amit először kinéztél. Vagy egyéb ütésálló modell az ADATA, esetleg más gyártó kínálatában, lásd pl. az összefoglalóban felsoroltakat. Ha 7200-as kell, akkor viszont inkább a külső házas megoldást célszerűbb választani, ahol HDD-nek a WD10JPLX eleve jó választás, már csak az 5 év gyártói garancia miatt is. A külső háznak pedig megfelelhet az a Transcend, amiről a másik topikban volt szó. Bár az nem alumínium, mint pl. az LC-25U3-Becrux, az utóbbi hőelvezetése jobb. Viszont ez utóbbi meg nem ütésálló. De egyébként a kettő amúgy sem feltétlen szokott teljes összhangban lenni, mármint az ütésálló, vízálló stb. 2,5"-os külső HDD-knél rendszerint eleve többrétegű védőburkolat van, ami max. csak részben fém (pl. SP Armor A85). Továbbá a részleges ütésállóság itt leginkább pl. a használat közbeni véletlen leejtések miatt lehet lényeges és hasznos, ellenben magához a hordozáshoz és aközben egyfajta másodlagos védelemhez elegendő egy hordozótok is. Sőt, egy olyat amúgy is érdemes beszerezni, mert eleve praktikus hordozáshoz és tároláshoz egyaránt, elfér benne az USB-kábel is, stb.

Szóval többek között azt is el kellene fixen dönteni, hogy 5400 / 7200 RPM-es, ütésálló / normál kivitelű külső merevlemez kell-e, majd annak megfelelően alkalmazni az eddig leírtakat. Ha a minél gyorsabb működés és adatátviteli sebesség a fontos, akkor meg egyértelműen a külső SSD-k a nyerők, még ha eleve drágábbak is. Igaz a HDD-k is lehetnek viszonylag gyorsak szekvenciális írásnál és olvasásnál, de az SSD-khez képest eleve elmaradnak, apróbb méretű fájloknál és elérési időkben meg pláne. Valamint ugyan a HDD-k jobban bírják az intenzív és nagyobb mennyiségű írást, de ez pláne egy jobb, strapabíróbb SSD-nél sem különösebb gond. Meg USB-s használatnál, ha támogatja a külső ház az UASP és UNMAP funkciókat (példa), akkor a TRIM hiánya miatt sem kell aggódni.

[ Szerkesztve ]

(#22886) Ngtx


Ngtx
aktív tag

Sziasztok!
Használ valaki filmek tárolására,lejátszására tv-n külső merevlemezt?
Van valami ajánlat ilyen célra ami strapabíró? Maximum 500gb,elérhető áron. :R

 iPhone 14 Pro , Macbook Air M1

(#22887) King Unique válasza Ngtx (#22886) üzenetére


King Unique
titán

Először azt lenne célszerű eldönteni, hogy pontosan milyen kell azon kívül, hogy 500 GB-os (inkább ≥ 1 TB tárolókapacitásút érdemes) és tévéhez (is) csatlakoztatva lenne használva. De egyébként a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül mindkét fizikai méretkategóriánál vannak a tévén történő használatra vonatkozóan információk és konkrét példák az F. pontoknál. Valamint pl. ebben a hozzászólásban általános információk, javaslatok.

(#22888) sasa134


sasa134
addikt

Sziasztok, kis segítség kellene.

A laptopom kapott egy SSd-t, a benne lévő vinyó ment egy kis keretbe a TV-hez, most a cuccok archiválására keresek egy nagyobb, hosszabb távon megbízhatóan működő külső vinyót. Nem fognak róla alkalmazások futni, leginkább fényképek, videók,mp3-ak tárolására kell. Addig eljutottam, hogy WD Elements, de nem tudom eldönteni, hogy 3Tb Desktop, vagy Portable legyen. Hordozva nem lesz, a laptop mellett pihenne az asztalon. Tápellátás megoldott. Van érdemi különbség sebességben , működésben a 2.5 és a 3.5 között?

[ Szerkesztve ]

Avanti Roma

(#22889) Ngtx válasza King Unique (#22887) üzenetére


Ngtx
aktív tag

Köszönöm!

 iPhone 14 Pro , Macbook Air M1

(#22890) King Unique válasza sasa134 (#22888) üzenetére


King Unique
titán

3,5"-os külső merevlemezt leginkább akkor érdemes venni, ha egyrészt nagyobb tárolókapacitás kell és bizonyos esetekben akár kedvezőbb áron, valamivel nagyobb adatátviteli sebesség, valamint fix tápellátás külön tápadapterről. Másrészt ha nem gond a nagyobb fizikai méret és nem cél a meghajtó hordozása, csak USB-ről történő tápellátása. Ellenkező esetben viszont adja magát egy 2,5"-os külső merevlemez használata, ami pláne laptophoz eleve praktikusabb és kényelmesebb. Ha van a laptopon USB 3.X port, akkor pedig a tápellátás sem téma. A melyiket kérdésnél meg nyilván mérlegelni kellene az előbb leírtakat, eldönteni mi a fontosabb és annak megfelelően választani a kettő közül. Ha az árakat nézzük, akkor nagy eltérés nincsen, sőt még olcsóbb is egyes boltokban a 3 TB-os Elements Portable, mint az Elements Desktop. Ha kell szoftveres csomag, hardveres titkosítás, + 1 éves (összesen 3 év) gyártói garancia, nem gond a + X ezres felár, akkor meg a (régi) My Passport és My Book modellek a jobb választás.

Az adatátviteli sebességnél igen, van különbség a 2 méretkategória között (bővebben), mint már említve volt. A működést nem tudni pontosan hogyan érted, de a tápellátást leszámítva alapvetően ugyanúgy működik mindkét típus, mindkettő külső HDD. Valamint mindkettőnél lehet találni, akár külső házas megoldással külön összerakni jót, kevésbé jót, átlagosnál strapabíróbbat.

[ Szerkesztve ]

(#22891) sasa134 válasza King Unique (#22890) üzenetére


sasa134
addikt

Wow nagyon köszi, nem számítottam ilyen kimerítő válaszra. Nem akarom hordozni, arra van 3 másik kisebb külső 2.5ös, ez archiválásra lenne, és a laptopba nem fér az ssd mellé más, így kell egy külső. Azt hiszem leteszem a voksom a 3.5ös mellett.

Avanti Roma

(#22892) notafa3 válasza King Unique (#22885) üzenetére


notafa3
tag

Továbbra is köszi a segítséget. Közben még nézelődtem, összefoglalót is újra átnéztem és ezt találtam: 1TB Seagate BarraCuda Pro ST1000LM049
Ennek a Black-kel szembeni alacsonyabb ára együtt jár valami hátránnyal is az én hordozós felhasználásom szempontjából? Mivel olcsóbb és ugyanúgy 5 év garanca van rá, inkább ezt raknám akkor a tárgyalt külső házba.

[ Szerkesztve ]

(#22893) King Unique válasza notafa3 (#22892) üzenetére


King Unique
titán

Ez a HDD a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában is szerepel ajánlottként, 5 év gyártói garancia van rá, vagyis szintén jóféle. Esetleges hátránya pl. az SMR lehet, ha erre a sorozatra is igaz az, amiről korábban egy másik topikban volt szó. De még ha netán az is, az sem feltétlen jár minden esetben az írási sebesség drasztikus visszaesésével, itt a topikban korábban mások sem különösebben tapasztalták ezt SMR külső merevlemeznél (példa). Aztán még a fizikai méret az, ami lényeges lehet, mivel az ST1000LM049 eleve 7 mm magas. Az ilyen 2,5"-os merevlemezeknél USB-s használat esetén a külső ház belsejében a stabil elhelyezkedés és rögzítés pedig inkább szokott téma lenni, mint egy standard (9,5 mm) méretű modell esetében. De ha a másik topikban említett Transcend külső háznál ez 7 mm magas HDD-nél is rendben van, akkor nyilván nem téma. Viszont ilyen szempontból alapesetben azok a külső házak az igazán ideálisak, amelyek eleve slim (7 mm) méretre vannak szabva (példa), vagy csavarral rögzíthető a HDD (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22894) diegho


diegho
nagyúr

Sziasztok!

Egy synology nas mellé kellene nekem egy külső merevlemez Backup céljából. 2TB elég. Mit vegyek?

(#22895) King Unique válasza diegho (#22894) üzenetére


King Unique
titán

Először azt lenne célszerű eldönteni, hogy pontosan milyen kell azon kívül, hogy 2 TB-os legyen. Ha ez megvan, utána lehet továbblépni, amihez konkrét példákkal az összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezete segítséget nyújthat.

(#22896) maxi1975 válasza albiosz (#20663) üzenetére


maxi1975
újonc

Sziasztok! Arra kérlek benneteket, ha még megvannak az említett Maxtor M3 Portable 2TB. SecretZone telepítője , vagy bárkinek meglennének ezek a vele adott ingyenes szoftverek (csatolt képen latható programok) sokat segítenének rajtam. Sajnos az enyémek egy zsaroló vírus által inaktívvá vált a SecretZone.exe fálja és sehonnan nem tudom beszerezni, a Seagate oldalon található telepítő nem nyitja meg a Secret Zonát, ráadásul XP 32 bit alatt telepítődik csak és a Samsung márkát kéri, de hát a mienk az Maxtor márka... A Drive Manager egyértelműen mutatja, hogy a SecretZone-on tárolt adatok megvannak (lehetőséget ad rá, hogy új Secret Zone-t hozzák, de azzal csak formáznám a régit).
Többségben a kislányom, a család fotóit szeretném elérni, ha zsarolás közben nem ezek sérültek meg. Nagyon megköszönném ha valaki segíteni tudna a fentiekben.
Egyben arra is kérlek benneteket, hogy óvatosak legyetek az adat tárolással mert hiába a megerősített tűz fal, 500Gb adatomat (összes feltelepített programot, családi képeket, régi felvételek) blokkolták a napokban és 980 dollárt kérnek a zsarolók a feloldáshoz. Egyszerű dolgozóként nem áll módomban ennyit fizetni. Bár szerintem nem is oldanák fel. Ebben is kérnék segítséget, hogy létezik-e olyan valaki aki ezt feltudná oldani? Mi tévő legyek? Szomorú, hogy ilyenné vált a világ és a számítástechnika, ezt a tudást ilyesmire használja valaki, hogy zsarol bárkit. Mi a véleményetek erről? Üdvözlettel

(#22897) King Unique válasza maxi1975 (#22896) üzenetére


King Unique
titán

Ha ezekre a gyárilag mellékelt programokra célzol, akkor a Seagate weboldaláról letölthető a Samsung Drive Manager programcsomag, amivel alapesetben hozzá kellene tudni férni a SecretZone által titkosított kötethez. A program pedig nyilván használható újabb Windowsokkal is, beleértve a 64 biteseket is, azaz ha nálad állítólag csak 32 bites XP-n települ, akkor ott esetedben eleve nem stimmel valami. Ha a Drive Manager programmal nem megy a hozzáférés, akkor van a gyártó weboldalán ilyen problémára hibaelhárítás.

Egyébként meg ha sikerült beszedni egy zsarolóvírust, ami lekódolta a külső merevlemezt, akkor ki tudja mit módosított rajta, lehet azért nem megy a titkosított kötethez / konténerfájlhoz való hozzáférés. Ha az előbb linkelt leírás szerint sem megy, akkor lehet komolyabb a gond és máshonnan kellene megközelíteni. Vagyis a vírushoz megpróbálni keresni egy dekódoló alkalmazást, vagy akár szükség esetén adatmentéses cég segítségét venni igénybe, ha megérnek annyit az adatok. Viszont az utóbbi témákkal az alábbi topikok foglalkoznak, az ügyben értelemszerűen azokban, azok valamelyikében kellene érdeklődni.

Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
Vírusirtó topic

A későbbiekre való tekintettel pedig ajánlanám figyelmedbe az adatmentéses topik 1. hozzászólásában leírtakat. Vagyis ha fontos, nehezen pótolható adatok tárolásáról van szó, akkor erősen javasolt azokat több helyre, több online és / vagy offline tárolóra menteni. Ha ez jelen esetben teljesült volna, akkor most vélhetően nem lenne ekkora a gond.

[ Szerkesztve ]

(#22898) maxi1975


maxi1975
újonc

Köszönöm szépen az iránymutatást, megtaláltam a Seagate oldalon a Samsung Drive Manager full programot és telepítettem win 10-en sikeresen de sajnos a fent említett 2017-ben vásárolt Maxtor (Seaget programmal vásárolt) adathordozót nem ismeri fel. Nemhogy a SecretZone-t de még a védetlen területet sem látja. Ezért leszedtem és visszatettem a félig megmaradt régi, eredeti de még működő Seagate driver manager programot ami továbbra is legalább felismeri a Maxtor 2 terrás adathordozót. A következőket jeleníti meg: Used by user 533Gb, Used by SecretZone 491,Gb, Used by autoback 0 byte, Total space 1.8TB. A Seagate oldaláról letöltött és feltelepített Samsung drive manager még ennyit sem jelenít meg.
A Seagate drive managerrel a Used by user 533Gb-ot elérem semmi gond nélkül. A probléma a SecretZone-al van, tönkrement és elveszett az a kis program amivel a 2017-ben az adathordozót adták és ezt a területet létrehoztam. Albiosz forum társunktól kérném a segítséget, vagy ha bárkinek ez a program meglenne, kérem segítsen. Tehát a Seagate Drive manager full csomagjához tartozó Portable SecretZone.exe indító fájlt keresem.
Egyébként megvan a zsaroló vírus neve, lenne is hozzá decrypt de nem vagyok szakértője, így ezek után félek elindítani...

(#22899) GEPESZ66


GEPESZ66
veterán

Van egy Samsung, 500 GB-os külső merevlemezem.
Az asztali gép hátsó USB csatlakozójába van dugva egy hosszabbító kábel, azért, hogy a Samsung HDD-t kényelmesen tudjam csatlakoztatni, ne kelljen az asztalt állandóan elhúzni a faltól.
A hosszabbító kábel miatt esetleg felléphet teljesítmény veszteség, ami befolyásolhatja a HDD működését?
Vagy inkább a PC ház előlapján lévő USB-re csatlakoztassam?
Amikor megvettem a külső HDD-t, akkor voltak rátelepítve valami fájlok.
Így kezdtem el használni.
Eddig még soha nem formáztam le.
Több év után esetleg célszerű lenne ráereszteni egy teljes formázást?
A hosszabbító USB kábelre csatlakoztatva előfordult már, hogy a WIN10 kiírta, hogy probléma van a HDD működésével.
Az előlapi USB-re csatlakoztatva ez még talán nem fordult elő.
A Hard Disk Sentinel szerint 100%-os a HDD állapota.
Ha minden fájl, ami eredetileg rajta volt, s formázással törlődik, nem lesz gond a működésével?

(#22900) King Unique válasza GEPESZ66 (#22899) üzenetére


King Unique
titán

Ha túl hosszú az a hosszabbító kábel, akkor az okozhat adatkapcsolati, valamint 2,5"-os külső merevlemezeknél tápellátási problémákat is. Ha ilyet tapasztaltál és nem maga a kábel hibás (pl. megtört), akkor értelemszerűen rövidebb kábelt kellene használni. Másik lehetőség az előlapon lévő portok használata akkor, ha stabilan működnek és szükség esetén megfelelő tápellátást biztosítanak egy 2,5"-os külső merevlemez számára, azaz lehetőleg USB 3.X típusúak.

A teljes, vagy más néven a lassú formázást leginkább tesztelési és hibajavítási, valamint adatmegsemmisítési céllal szokás futtatni. Windowsoknál Vista óta eleve zero-fill, azaz megfelel egy írásteszthez és egyben felülírásos adatmegsemmisítéshez is. Viszont ha a HDS szerint 100/100-as a külső HDD és nincsenek rajta gyenge / hibás szektorok, valamint nem cél az adatmegsemmisítés, akkor nyilván nem sok értelme van lassú formázást futtatni, szükség esetén bőven megteszi egy gyorsformázás is. Meg arról az egyik társtopikban is volt szó, hogy egy passzív hűtéses, USB-s külső merevlemezt amúgy sem feltétlen annyira szerencsés órákig nyúzni lassú formázással, különösebb ok nélkül meg pláne.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.