Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22951) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

OTG-kérdés: modernebb droidok (pl oneplus 7t, android 10) tudnak kezelni tápos usb-hub-on keresztül egyszerre több meghajtót? gyors kártyaolvasóról gondoltam külső ssd-re másolni. Mekkora lehet az elérhető sebesség reálisan? Az 1 eszköz-> belső memória sebesség fele?

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#22952) AssAssynn válasza King Unique (#22948) üzenetére


AssAssynn
őstag

Köszönöm.
Többit azért nem részleteztem, mert nem érdekes az én szempontomból.
A mérete lényegtelen. Nem akarom a HDD-t cserélgetni benne, legyen kompakt, egyszerű, hordozható. Többi is teljesen mindegy nekem.
Az usb 3 a lényeg és a kapacitás. Ezen túl a legolcsóbb ajánlható darab érdekel. :B

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#22953) King Unique válasza t72killer (#22951) üzenetére


King Unique
titán

Ez ilyen felállásnál inkább eszközspecifikus kérdés, amit a gazda, vagyis az okostelefon felől elsődlegesen értelemszerűen pl. az okostelefonok témakategória megfelelő topikjában kellene megérdeklődni.

Magán az okostelefonon van a specifikációja alapján USB 3.1 Gen 1 (= USB 3.0) Type-C port, az Android felől meg az USB 3.0 és az UASP megfelelő támogatása a lényeges az adatátviteli sebességre vonatkozóan. Aztán maga a gazda hardver is számíthat, ahol lehet eltérés okostelefon vs. asztali PC, laptop teljesítménye között. Plusz a külső SSD mellett a kártyaolvasó, a belehelyezett memóriakártya sebessége is befolyásolhatja a tényleges másolási sebességet. Valamint ugyanakkora adatmennyiségnél megint lehet különbség kisebb és nagyobb méretű fájlok másolásánál, plusz OS és eszköz szinten a bekapcsolt/kikapcsolt írási gyorsítótárazás (write cache) is számíthat. Továbbá ha egyszerre több eszköz van az USB-elosztóhoz (hub) csatlakoztatva és egyidőben használva, akkor annak megfelelően általában megoszlik az adatátviteli sebesség. Azt, hogy várhatóan mennyi lesz, az előbbiek pontos ismeretében lehetne megmondani/megtippelni, de lehet csak tényleges kipróbálás után derülne ki.

(#22954) King Unique válasza AssAssynn (#22952) üzenetére


King Unique
titán

Pedig nem ártana, mivel még az sem ismert, hogy mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret, valamint hogy 1 TB-os, vagy 2 TB-os kell-e. Aztán azt is jó lenne eldönteni, hogy fizikai méretet illetően mekkora legyen, azaz 2,5"-os, vagy 3,5"-os. De ha csak 1-2 TB-os kell, akkor olyat inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni, sőt gyárilag készre szerelt formában a legtöbb gyártónál akkorát már csak olyanban lehet.
De hogy akkor legyen konkrét ajánlás is, ott van pl. a 2 TB-os Maxtor M3 Portable, a megadott feltételhez (1-2 TB) igazodóan kimaxolt tárolókapacitás, USB 3.0-s kivitel, olcsó, 3 év gyártói garancia.

(#22955) AssAssynn válasza King Unique (#22954) üzenetére


AssAssynn
őstag

Tökéletes, köszönöm szépen!
Ennyi elég is nekem. :K

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#22956) t72killer válasza King Unique (#22953) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Köszi, a gen1-ről eddig nem is tudtam, hogy az alatt fut a nem túl sok usb 3.1 képes teló 99%-a :(. A többi komponenst értelemszerűen vadásznám össze: a kártyaolvasóm kb 360MB/sec-et tud a tesztek szerint - ennyit hoz a kínai alternatíva is egy megfelelően gyors memkarival, ha lesz gyorsabb, CFExpress karim + a telefon se szűk keresztmetszet, akkor az olvasót is cserélem.
Külső SSD-m még nincs, az ADATA sd700-at néztem ki, ami ugye kb 440MB/sec, azaz szumma egy GB/sec környéki sávszél kéne a kettő együtt kezeléséhez, ami 3.1 gen2. :R

Ahogy írod, a végeredményt nemigen lehet betippelni, az továbbra is lutri, mi folyik a telóban - ezerrel bújom a külföldi fórumokat, hátha vki próbált már hasonlót, legalább hasonló telefonnal...

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#22957) Dave567 válasza King Unique (#22950) üzenetére


Dave567
addikt

Bocsánat.
Egy RaidSonic ICY Box volt sajnos a pontos típusát nem tudom már, de a garancia lejárt.
Bekapcsoltam, nagyon halványan világított, de nem úgy mint az elején, és egyszer csak elfüstölt.
Még azt meg kell kérdeznem a Zidoo topicban, hogy ha veszek egy külső házat, amibe több vinyót is bele lehet tenni, ami elvileg RAID-be lesz, azt kezelni tudja e.

(#22958) Llew


Llew
senior tag

Az összefoglalóban lévő "2,5"-os 1 TB- os meghajtók ár-érték aránya a legjobb" még mindig igaz?
Méretileg 2 TB volt tervben, de amazonon nézegettem mostanában és 4-5 TB-osok akcióban nem sokkal drágábbak a hazai 2 TB-osokhoz képest, akkor már lehet rászánok kicsit többet. Ezeknél gyártói garancia itthon is érvényesíthető?
Múlthéten ez volt 100 Euro a németeknél: Seagate 5 TB
Most ez tűnik jónak: Seagate 4 TB
Érdemes ezeket megvetni? Tipusra értve

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#22959) King Unique válasza Dave567 (#22957) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült mikor lett vásárolva az a külső ház, illetve újan/használtan, mióta van használatban, de ezen gyártó termékeire egyrészt általában 2 éves gyártói garancia szokott lenni. Vagyis ha már évek óta, esetleg használtan lett véve, akkor annyira nem meglepő, ha idővel tönkrement. De ki lehet fogni akár kevésbé jól sikerült, vagy gyári hibás példányt is, ami hamarabb tönkremehet. Az ilyen esetekre való a garanciális csere, viszont ha esetedben az már nem opció, akkor marad másik külső ház, vagy másik megoldás (pl. gyárilag készre szerelt) kipróbálása, megvásárlása.
Ha a külső házas megoldás mellett döntesz, akkor azzal a témával 3,5"-os fizikai méretben az egyik a társtopik, a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. Ott van többlemezes, illetve RAID funkciós külső házakkal is némi tapasztalat (példa).

(#22960) King Unique válasza Llew (#22958) üzenetére


King Unique
titán

Manapság már nem feltétlen minden esetben, meg inkább kevésbé, mivel a nagyobb tárolókapacitású 2,5"-os modellek ár-érték aránya egyre jobb. Viszont ez függ attól is, hogy milyen sorozatról van szó, mert aszerint is lehetnek olcsóbb/drágább modellek. Valamint hogy hazai/külföldi boltok, webáruházak árairól van-e szó, mert az nem újdonság, hogy az utóbbiaknál (pláne Amazon, eBay stb.) akár kedvezőbb áron is beszerezhetők az ilyen külső merevlemezek.

A külföldről vásárolt külső merevlemezeknél a garancia hazai boltban nyilván nem érvényesíthető, valamint a nagy gyártóknak itteni márkaszervize sem szokott lenni. Max. a gyártói garancia érvényesítése, igénybevétele jöhet szóba RMA-val (példa).

Az érdemes-e ott megvenni kérdésre ár-érték arányt illetően a válasz nyilván igen, pl. a 76 eurós (kb. 25 ezres) kinti árhoz viszonyítva a 4 TB-os Seagate Expansion Portable is drágább jelenleg a belföldi boltokban. Megbízhatóság tekintetében volt akinek korábban a Seagate belsős egyes 4 TB-os modellekkel gondja akadt (példa), de ott végül nem derült ki, hogy csak ő fogott ki gyári hibás példányokat, vagy egyéb (pl. nem megfelelő használat) okozta a problémát, vagy esetleg ezek eleve ilyenek. Bár az utóbbi nem éppen valószínű, mert akkor kivétel nélkül mindegyiknél fennállt volna a probléma, ellenben ez az említett esetnél sem teljesült. Valamint pár ilyen eset alapján még nyilván nem feltétlen lehet és nem is kell általánosítani. Másrészt a megbízhatóság és tartósság eleve összetett dolog egy ilyen külső merevlemeznél is (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#22961) Dave567 válasza King Unique (#22959) üzenetére


Dave567
addikt

Rég volt nem tudom, de nem is baj.
Újonnan lett vásárolva az Aqua-ban.
Most már viszont el gondolkoztam, egy Nagyobb rekeszes NAS-on. :D

(#22962) Llew válasza King Unique (#22960) üzenetére


Llew
senior tag

Köszi a kimerítő választ.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#22963) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, a hétvégén BF alkalmával akciós lesz a Seagate Backup Plus Portable 4TB merevlemez, az újabb, utolsó kiadás [link] , használ vki ilyet van vele tapasztalata?

Valamint van róla infó, hogy ebben is még a régebbi Samsung fejlesztésű SMR lemezt használják vagy vmi újabb, pl. a 2.5"-os Barracuda szériából? USB-SATA csatis vagy integrált? Köszi.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22964) Ryder62


Ryder62
őstag

Sziasztok,

Kinéztem egy Maxtor M3 Portable 2,5" 1TB USB3.0 külső merevlemezt. 17 500 Ft. Ez ajánlott vétel?

(#22965) King Unique válasza junior11 (#22963) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi teszt szerint még ST4000LM016 belső merevlemez volt a 4 TB-os modellben, vagyis a Laptop HDD sorozatból való. Egy újabb teszt alapján viszont újabban már a BarraCuda sorozatból való ST4000LM024 merevlemezzel van szerelve a 4 TB-os modell. Egyébként mindkettő SMR eljárást használ, ilyen téren nincsen köztük különbség. Itt a topikban tapasztalat inkább az előbbi belsőt (ST4000LM016) használó modellekkel van, de az egyes jellemzők alapján az újabb is eleve hasonló, vagy szinte kb. ugyanaz. Az pedig pl. az előbb linkelt tesztben is látszik a képeken, hogy a belső HDD nornál SATA csatolófelületű és külön van a SATA-USB átalakító, adapter, nem pl. az egyes WD-knél megszokott integrált USB-s megoldás van. Sőt, ez sokszor már a HDD modellszáma alapján is látszik, mivel az integrált USB-s típusoké jellemzően más szokott lenni, lásd az alábbi blogbejegyzés "egyéb jellemzők" fejezetében leírtakat. A megbízhatóságra vonatkozóan pedig a nemrég a másik válasz végén leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#22966) King Unique válasza Ryder62 (#22964) üzenetére


King Unique
titán

Igen, a 2,5"-os méretkategóriánál a Maxtor M3 Portable sorozat ajánlottnak mondható, itt a topikban is már többen vettek olyan modelleket. Viszont ár-érték arányt nézve akkor már inkább a 2 TB-os modellt érdemesebb megvenni, nem sokkal drágább az 1 TB-osnál, sőt máshol az utóbbi is valamivel olcsóbb az általad említett árnál.

(#22967) junior11 válasza King Unique (#22965) üzenetére


junior11
veterán

Köszi, így valahogy sejtettem én is.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22968) Llew


Llew
senior tag

A BestBuy topikban linkeltek pár jó áru külső hdd-t az amazonról, aztán meg óva intettek, mert többnyire "recertified"-ak.
Ez mit jelent pontosan? Jól sejtem, hogy a gyártóhoz - garanciában(?) - visszajutott, majd jónak minősített és újra áruba bocsátott termék? Vagy más is van mögötte? Tényleg rizikósabbak egy "sima" vásárlásnál?

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#22969) Llew válasza Llew (#22968) üzenetére


Llew
senior tag

Elnézést, nem olvastam vissza, volt róla szó.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#22970) King Unique válasza Llew (#22968) üzenetére


King Unique
titán

Igen, alapesetben nagyjából ezt jelenti a "Recertified", ami a linkelt leírásban részletezve van. Itt a topikban is volt aki ilyen külső merevlemezt fogott ki (példa), ahogyan egy másikban belső merevlemezre is volt példa. Mivel normál esetben elvileg ugyanolyan teszteken mennek át, mint a vadonatúj termékek, ezért ebből kiindulva a minőségük/megbízhatóságok nem feltétlen lesz rosszabb, amit a linkelt példák is úgy-ahogy szemléltetnek. Viszont ehhez kapcsolódóan másrészről a gyártói garancia rendszerint kevesebb rájuk, ami azért mégiscsak negatívum.

(#22971) #30610944


#30610944
törölt tag

Sziasztok,
SanDisk Extreme Portable SSD 500Gb vagy
Samsung Portable SSD T5 500Gb
Gyakorlatilag arra használnám, hogy Androidos telefonról mentsek le fotókat, videókat, néha vissza vagy esetleg fotókat szerkesszek a telefonon úgy hogy az SSD-ről töltse be az app. Vagy filmeket nézzek a telefonon SSD-ről. Sokat hordanám magammal ezért is választottam őket mert kompakt méretűek.
Elvileg a Samsung kompatibilis telefonokkal is, de a SanDisk nem a gyártó szerint bár tele a YouTube videókkal ahol gond nélkül használják.
Melyiket tudnátok ajánlani?

Illetve szerintetek működne a dolog?

Köszi

(#22972) zs-mate


zs-mate
tag

Sziasztok!

Relatíve kicsi, 1TB külső meghajtót keresnék, elsősorban csak biztonsági mentésre illetve TV-re rákötni esetenként.

Amiket nézegettem WD Elements illetve MyPassport, de nem vagyok már benne az aktualitásokban, nem tudom mire kéne figyeljek külső meghajtó témában.

Tudnátok segíteni esetleg egy pár tippel, melyik típusokat lenne érdemes nézni?

Előre is köszönöm :R

(#22973) King Unique válasza #30610944 (#22971) üzenetére


King Unique
titán

Ez külső HDD téma, ellenben a mostani kérdés külső SSD, aminek alapesetben az azzal foglalkozó topikban van a helye. Sőt, abban a topikban is feltetted ugyanezt a kérdést és választ is kaptál rá.

Egyébként ahogyan a másik topikban is mondták, az okostelefon és a rajta futó Android specifikus dolgokat elsődlegesen értelemszerűen az azzal a témával foglalkozó topikban, vagyis az okostelefonok témakategória megfelelő topikjában kellene megkérdezni. Elvileg működnie kell mindkettő külső SSD-nek akár okostelefonhoz, tablethez csatlakoztatva is, de hogy gyakorlatilag mennyire lesz rendben, azt majd megmondják a téma topikjában. Meg ugye az alapértelmezett, elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezet = PC, Mac & desktop OS, ellenben ettől eltérőnél nem feltétlen garantált minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés. Bár a Samsung esetében valóban ki van emelve az Android és a mobileszközök támogatása. Valamint a Samsung a belföldi boltokban valamivel olcsóbb, mint a SanDisk és biztosan támogatja USB-n a TRIM/UNMAP funkciót. Aztán ott van USB-n a megfelelő tápellátás kérdése is, ahol egy 2,5"/mSATA/M.2 formátumú külső SSD általában kevesebbel beéri, mint egy 2,5"-os külső HDD, vagyis az előbbit inkább képes rendesen "meghajtani" egy okostelefon és tablagép. Viszont a huzamosabb használat már más dolog, azt nem feltétlen fogja olyan sokáig bírni az okostelefon aksija, lehet energiabankkal megtoldott külső tápellátásra (példa) lesz szükség.

Amúgy ha USB-n a megfelelő tápellátás biztosított, akkor akár egy 2,5"-os külső HDD használata is szóba jöhet, aminek kedvezőbb a Ft/GB aránya. Azokból is vannak pl. ütésálló modellek, lehet hozzájuk venni hordozótokot, stb. Az meg a másik, hogy ha csak USB 2.0 Micro-B/Type-C port van az okostelefonon, akkor hiába jóval gyorsabb egy külső SSD, nem lehet rendesen kihasználni a sebességét. Ahhoz legalább USB 3.0, illetve USB 3.1 Gen 1 és USB 3.2 Gen 1x1 néven is emlegetett Type-C port kell + amiről nemrég volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#22974) King Unique válasza zs-mate (#22972) üzenetére


King Unique
titán

A célra az említett 2,5"-os WD Elements Portable és My Passport sorozatok, azok modelljei megfelelhetnek. Bár hivatalosan elsődlegesen inkább PC-n és Macen történő használatra, de akár még tévéhez csatlakoztatva és azon használva is. Ha más gyártók termékei is érdekelnek, akkor a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében részletezve van a 2,5"-os fizikai méretkategória, ahol a tévés használatra vonatkozóan van külön alpont (F.) is. Valamint egy blogbejegyzésben szintén ki van fejtve a 2,5"-os méretkategória konkrét példákkal. A sok közül a megfelelőt kiválasztani meg úgy lehet, ha tisztázva van, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. A tévén történő használatnál pedig azokra a dolgokra kell odafigyelni, vásárlás előtt mérlegelni és informálódni felőlük, amik az összefoglalóban is le vannak írva az említett pontnál, azaz pl. az ebben a hozzászólásban lévőkre.

A relative kicsi ha a fizikai méretre vonatkozik, akkor olyan téren viszonylag a 2,5"-os külső HDD-k is kicsinek mondhatók. Azoknál kisebbek max. az 1,8"-os változatok (példa), de azok manapság elég ritkák, sőt nem nagyon gyártanak már ilyeneket és a tárolókapacitásuk ls korlátozott volt. Másik lehetőség a külső SSD, akár a nemrég említettek. Viszont azokból az 1 TB-os modellek nyilván drágábbak, többszöröse az áruk, mint a HDDalapú megoldásoknak. Meg a jóval nagyobb adatátviteli sebességükből max. PC-n, USB 3.X porton lehetne profitálni, ellenben a tévén nem, ha csak USB 2.0 portok vannak rajta.

[ Szerkesztve ]

(#22975) #30610944 válasza King Unique (#22973) üzenetére


#30610944
törölt tag

Nem kaptam rendes választ amúgy meg a keresek egy topikot fórumba ide küldtek.
Írtam a saját telefonom topikjába is de szerinted hány ember próbálta már ezt ki?
Amit betéttel powerbank-os videót már ezer éves. Azóta azért sokat fejlődött a technológia.
Szerintem az lesz veszek egyet azt ha nem működik akkor megy vissza. Nem fogok találni úgy néz ki olyan embert aki már próbálta ezt.
At least the írtál néhány hasznos dolgot. Azért fílendánk.

(#22977) King Unique válasza #30610944 (#22975) üzenetére


King Unique
titán

Oké és valamilyen szinten nyilván kapcsolódik ide is, de másrészt a külső HDD-s topikban sem olyan sokan próbálgatnak külső SSD-t, nem az utóbbi a fő téma. Meg pláne nem okostelefonnal, amikor a legtöbben eleve pl. asztali PC-hez, laptophoz, tévéhez, esetleg routerhez csatlakoztatva használják az ilyen USB-s tárolóeszközöket. Az a leírás és videó meg csak példaként volt linkelve, de attól általánosan manapság is aktuális lehet, mivel sok mobileszköz továbbra sem feltétlen képes USB-n egy 2,5"-os külső HDD megfelelő áramellátására, ez tény. A külső SSD-knél viszont inkább működhet ez, mivel azok energiaigénye kisebb lehet, mint már említve volt.
Egyébként igen, ilyen felállásnál ha más nem megy, akkor a biztos működés megállapításához marad a megvásárlás és utána a tényleges kipróbálás. Ahol ha online lesz megrendelve a külső SSD belföldi webáruházból, akkor 14 napig ott van az indoklás nélküli elállás joga pénzvisszafizetéssel, vagyis nincs különösebb tétje.

[ Szerkesztve ]

(#22978) mongoosepro


mongoosepro
csendes tag

Sziasztok!
2,5"-os külső HDD(k) vásárlásán gondolkozom, a felhasználási igények/szempontok a következők:
1. Folyamatos működés akkor, amikor a notebookom is működik, kvázi valós másodlagos HDD
2. A gépem nem megy sokat (átlagosan napi 4-5 óra), de időnként éjszakára is bekapcsolva hagyom (le/feltöltés ugye), ugyanakkor a cél az archiválás a külsőre, a torrent a notebook HDD-jét használja
3. Tárhely minimum 4 TB legyen, de nem baj az sem, ha több
4. Valószínű 2 db-ra lenne szükség az eszközből, hogy időnként (pl. heti rendszerességgel) tudjak biztonsági mentést végezni egyikről a másikra. (melyik program javasolt erre a célra?)
5. 2,5"-ban gondolkozom a zajterhelés/fogyasztás miatt, de mondjátok pls, ha a fentiekre esetleg a 3,5"-os jobb megoldás
6. Ár kevésbé számít, a megbízhatóság, gyorsaság előrébb való
7. NAS is felmerült, de egyelőre úgy gondolom a NAS-ok által kínált szofisztikált szolgáltatási tartalom, hálózati elérés stb. nem igény.
8. Preferált márkának esetleg a WD-t mondanám, de nyugodtan javasoljatok mást is, külső design nem szempont, csak jó legyen.

(#22979) King Unique válasza mongoosepro (#22978) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os külső merevlemez kell ilyen célra, akkor 5 TB-ig az is opció, lásd az alábbi bogbejegyzésben leírtakat konkrét példákkal.
3,5"-os modellt egyrészt akkor érdemes venni, ha nagyobb (5 TB+) tárolókapacitás kell, valamint fix külső tápellátás, ha a laptopon csak USB 2.0 portok vannak és emiatt bizonytalan USB-n a tápellátás. Bár azon az Y-kábel segíthet, de nyilván előnyösebb, ha eleve USB 3.X portok vannak a laptopon. Másrészt akkor, ha igény van a külső házon külön fizikai tápkapcsolóra (példa), bár ilyen 2,5"-os kivitelben is akad (példa). Továbbá ha közel 24/7-es használatra az átlagnál tartósabb belső HDD kell a külső házba, akkor a 3,5"-os mezőnyben eleve nagyobb a választék, ami a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában lévő listából is látszik. Valamint nem utolsósorban akkor, ha nem szempont a kisebb fizikai méret, hordozhatóság és a csak USB-s tápellátás, ellenben egy adott tárolókapacitásnál az esetlegesen kedvezőbb ár igen. Viszont ha a zajszint a lényeges, akkor olyan téren általában valamivel kedvezőbbek (halkabbak) a 2,5"-os típusok.

Tehát a leírtakat mérlegelni kellene és azok, valamint akár egyéb szempontok alapján is fixálni, hogy pontosan milyen kell. Azaz többek között azt is fixen eldönteni, hogy 4 TB-os, vagy nagyobb tárolókapacitású, 2,5"-os / 3,5"-os fizikai méretű, gyárilag készre szerelt / külső házas (külön vásárolt belső HDD + külső ház = külső HDD) megoldás, akár vegyesen egyik + másik fajta, stb.

Biztonsági mentéshez:

Egyszerű mentéshez, illetve nem túl gyakran változó tartalom mentéséhez megteszi a manuális fájlmásolás is a Windows fájlkezelőjével.
Van a Windowsban is beépített biztonsági mentés funkció, de az alapértelmezetten a rendszerpartíció egyes kijelölt mappáinak tartalmát menti.
Külön fájlszinkronizáló programmal, Windowsra sok van ilyen célra, köztük számos ingyenes is (példák).
Külső merevlemezhez mellékelt gyári programmal, ami pl. a WD My Passport és My Book sorozatoknál eleve adott (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22980) mongoosepro válasza King Unique (#22979) üzenetére


mongoosepro
csendes tag

Köszönöm King Unique a részletes választ :R

Körbenéztem, és az olvasottak, na meg ez alapján:
[link]

leginkább a STDR5000200 nyerte el a tetszésemet, így kimaxolom a 2,5"-t és egy jó darabig elég lesz a tárhely is. Mivel egy nagy helyiségben van a gép és a háló is, így a zajterhelés is szempont volt. Ebből kettőt véve valamilyen filesync megoldással pedig biztosítom a konzisztenciát és a biztonsági mentést. A 24/7 üzem nem elvárt, de heti szinten ~50 órát reális, hogy menni fog. Reméljük bírni fogja... :)

(#22981) junior11


junior11
veterán

Ma megjött a korábban említett Seagate backup plus portable 4TB, fekete színben, BF akció keretén belül 81,90€ volt 2 év garival.
Még ismerkedem vele, kivitelre szép, letisztult, két oldalt és az alja műanyag (de jobb minőségű, mint az Expansion széria és az M3 portable), teteje és a hátul fém. Gumitappancsokat a Seagate továbbra sem ismeri, valamint ennél a szériánál apró led világít, alig látni.

Csatlakozás után a laptop gond nélkül felismerte, nagyon halk eddig, még másolás során is. A lemez benne: st4000lm024-2an17v , vagyis már az újabb Barracuda szériából. Bővebb infó róla: [link].
A CDM üres állapotában az alábbi értékeket mérte:

Multimédiás tartalmak tárolására lesz (többnyire filmek, tehát nem lesz csak néha használva, ha rá kell másolni vmit, a fiókban fog pihenni). Eddig próbáltam rámásolni egy 2GB alatti, és 4,64GB valamint 14GB .mkv filmeket, nem volt probléma, átlagosan kb. 70-95mb/s volt a sebesség (de a belső vinyó, ahonnan másolt, az 90%-ban tele van), a másolás során a sebesség nem ingadozott, stabil volt, kb. 35-40 perc használat után az alja langyos volt, 33°C-ra emelkedett 24°C-os szobahőmérséklet mellett.
Remélem ez is bevállik, mint a korábbi darabok, amiket használok, és nem lesz vele gond.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22982) junior11 válasza junior11 (#22981) üzenetére


junior11
veterán

Még annyit tennék hozzá, hogy exFAT-ra van gyárilag formázva. Windows 10-hez hagyhatom így vagy ajánlott egy gyors formázással NTFS-re áttérni?

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22983) King Unique válasza junior11 (#22981) üzenetére


King Unique
titán

Akkor tényleg az új BarraCuda sorozat merevlemezét használják a 4 TB-os modellnél, mint ahogyan előzőleg is fejtegetve volt. Ami ráadásul a mellékelt CDM teszt szerint elég gyors, komoly a közel 150 MB/s szekvenciális sebesség, ami az SMR eljárás okán a nagyobb adatsűrűségű lemeztányéroknak is köszönhető. A fájlmásolásnál a 70-95 MB/s oka pedig nyilván a lassú forrásmeghajtó (másik HDD) lehetett, ellenben pl. SSD-ről valószínűleg gyorsabban ment volna a másolás. Aztán a 33 °C működési hőmérséklet is rendben van, sőt 40-45 °C-ig általában még elmegy kategória.

A gyári exFAT fájlrendszer kissé meglepő, de ennek leginkább a többféle operációs rendszerrel (pl. MacOS & Windows) való kompatibilitás szokott az oka lenni, azért erőltetik újabban egyes gyártók, valamint a korábban ezen okból használt FAT32 helyett. Viszont ha eleve leginkább csak Windowszal fogod használni a külső merevlemezt, akkor átformázható NTFS-re, ahol elég a gyorsformázás. Meg alapesetben az ilyen USB-s tárolókon naplózó fájlrendszert (pl. Ext4, NTFS, HFS+) szokás használni, a FAT32 és az exFAT inkább az olyan flash tárolókra valók, mint pl. a pendrive-ok és a memóriakártyák.

Néhány információ esetleg még hasznos lehet az alábbiakról:

Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után a külső házban a HDD leáll, állapotjelző LED kialszik rajta?
X perc teljesen inaktív állapot (+ információ) után alvó módba vált a külső HDD, illetve a benne lévő HDD leáll, állapotjelző LED kialszik rajta?
Windows 10-nél UASP módban működik?
Windowson a CDI, HDS stb. programok megfelelően kezelik, a hőmérsékleti adatok mellett az egyéb SMART értékek kiolvasása is rendben van?
Gyárilag GPT partíciós séma szerint van particionálva, a logikai/fizikai szektorméret mekkora?
Gyárilag volt rajta valamilyen bónusz szoftver, mint pl. a Maxtor M3 Portable esetében?

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#22984) chros válasza King Unique (#22941) üzenetére


chros
őstag

WD My Book 8TB shucking :)
Minap vettem BF alkalmabol 113 font-ert. Gyorsan rakerestem a neten, hogyan is kene intelligensen szetszedni, s ezt a bejegyzest talaltam. Sikerult is szepen szetszedni. Minden ugyanaz az enyemben is: pont ez a model szam WDBBGB0080HBK-EESN, hdd WD80EZAZ 256MB cache, R/N US7SAL080.
Meg egy ilyen 4 Pin IDE Molex Male to 15 Pin Serial ATA SATA Hard Drive Adapter Power Cable vettem hozza, hogy be is induljon, s szepen zotyog azota is :)

(#22985) Toxy


Toxy
aktív tag

Sziasztok,

Adott egy Maxtor 2TB külső hdd.

Azt tapasztalom vele, hogy másoláskor ingadozik sebesség, hol meg is áll, stb.

A HDD Hdsentinel és egyéb programok szerint is hibátlan.

Lehet hogy a usb 3.0 a micro b kábel, ami van hozzá az megy tönkre?

Köszi

(#22986) King Unique válasza Toxy (#22985) üzenetére


King Unique
titán

Az ingadozás még nem feltétlen rendellenes, pláne ha vegyes méretű (kicsi + nagy) fájlok másolásáról van szó, valamint jobban tele van másolva a forrás- és a célmeghajtó is, nagyon töredezett az NTFS fájlrendszer, stb. Továbbá az sem, ha sok apró fájl másolásánál látványosan leesik az adatátviteli sebesség még USB 3.0-s csatlakozásnál is. Az viszont igen, ha rendszeresen teljesen megáll, illetve hibaüzenettel leáll a másolás még mielőtt befejeződött volna.

Az USB-kábel esetleges hibája nyilván úgy derülhet ki, ha másik USB-port mellett (asztali PC-nél hátlapi) lehetőség szerint másik kábellel is kipróbálásra kerül az eszköz. Ami 2,5"-os külső merevlemezeknél lehetőleg rövid legyen és ne túl hosszú, mivel az utóbbi tápellátási és adatkapcsolati problémát okozhat. Ahol a tápellátásnál lényeges az is, hogy lehetőleg USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez, máskülönben szintén gond lehet a működésnél, ami a fájlmásolásra is kihathat. Az adatkapcsolati hibáknál pedig a kábel hossza mellett a megfelelő fizikai csatlakozás, illetve érintkezés is lényeges a kábel csatlakozója és az eszközön/gépen lévő aljzat között, azt is javasolt ellenőrizni. Továbbá javasolt a forrás- és a célmeghajtó állapotát is ellenőrizni, amit Windowson pl. a HDS programmal célszerű.

[ Szerkesztve ]

(#22987) Toxy válasza King Unique (#22986) üzenetére


Toxy
aktív tag

köszi.
Hibaüzenetet még nem láttam. De elég gyakran csakúgy megáll.
Aforrás HDD is hibátlan hdsentinel szerint.
S van hogy pl egy 700mb-os fájl se megy át.
Holnap kipróbálom egy másik kábellel.

(#22988) JoceeHunt


JoceeHunt
őstag

Sziasztok szakik,

Tudna valaki egy megbízható 2-4TB környéki külső HDD-t ajánlani PS4 Pro-hoz?
Gondolom fontos lenne a 7200rpm a játékok miatt, de a 3-4TB alattiaknál nemigazán találok.
Külső adapterest javasolnátok vagy elég az USB-s áramellátás is?
Nekem a 2,5" is elegendő lenne.

Köszi :R

joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt

(#22990) King Unique válasza JoceeHunt (#22988) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os külső merevlemez kell ilyen célra, akkor a 2-4 TB-os tárolókapacitás még rendben is lehet a kínálat és az eszközoldali támogatás szempontjából, valamint USB-n a tápellátás is, mivel a specifikáció alapján vannak a játékkonzolon USB 3.1 Gen 1 (= USB 3.0) portok. Ellenben 7200 RPM-es kivitelben max. 2 TB-os 2,5"-os belső/külső HDD van jelenleg, illetve ott is csak drágább, enterprise kategóriás merevlemezek, lásd a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában felsoroltakat. Vagyis ha 4 TB-os kell 7200-as fordulattal, akkor olyan jelenleg csak 3,5"-os fizikai méretben van, sőt ott is inkább a külső házas megoldás (külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez) opció ilyen célra, mivel a gyárilag készre szerelt típusok zöme eleve 5400 RPM-es szokott lenni. Vannak ugyan 7200-as típusok az utóbbiaknál is, lásd az itteni összefoglaló ár, vásárlási szempontok fejezetében az I. pontnál felsoroltakat, sőt speciális game drivek-ok is (pl. WD_Black D10), de azok rendszerint felárasak és szűkebb belőlük a kínálat.
Az 5400 RPM egyébként általánosan nem véletlen, mivel egy passzív hűtéses USB-s külső házban alapesetben 5400-as HDD-t szokás használni, ami kevésbé melegedik, valamivel halkabb lehet, stb. Ráadásul a mai modern megoldásoknál nem is feltétlen olyan lassúak köszönhetően a nagyobb adatsűrűségű lemeztányéroknak is (bővebben). Sőt, PS4-hez pl. a Seagate és a WD 2,5"-os, dedikált game drive-ok is csak 5400 RPM-esek, vagyis nem feltéten létszükséglet a 7200 RPM ilyen célra. De ha célirányosan (ki is lesz használva) gyorsabb, nagyobb adatátviteli sebességre képes megoldás kell, akkor egy 7200-as modell valamivel nyilván jobb lehet ilyen téren, ellenben általában jobban is melegedhet és zajosabb lehet, lásd az előbb leírtakat.

Szóval a lehetőségek adottak, már csak azt kellene eldönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Azaz ne mindegy alapon, hanem fixen eldönteni többek között a tárolókapacitást, fizikai méretet, 5400 / 7200 RPM-es fordulatszámot. külső házas / gyárilag egybeépített kivitelt, árkategóriát, stb.

[ Szerkesztve ]

(#22991) JoceeHunt válasza King Unique (#22990) üzenetére


JoceeHunt
őstag

Szia,

Ez valami fenomenális gyors összefoglaló volt, millió köszönet. Nagyjából értek mindent, így már be is tudom lőni, nekem akkor elegendő lenne egy 3TB-os 5400-as fordulatú külső merevlemez, igazából a a gyárilag egybeépített megoldás is teljesen elfogadható.
Azt hittem a 7200-al valamelyest gyorsabb lehet a PS4-el.
Bár most egy kicsit elgondolkodtam, ha veszek egy 3-4TB-os külső merevlemezt akkor nem érné-e meg inkább kicserélni a PS belső merevlemezét, de inkább nem állnék neki, talán nem lesz hátrányom hogy USB-n kommunikál.
Abban még tudnál segíteni, hogy van-e értelme a 64mb cache-t figyelni vagy bőven elegendő a 32mb is?

[ Szerkesztve ]

joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt

(#22992) King Unique válasza JoceeHunt (#22991) üzenetére


King Unique
titán

Egy 7200 RPM-es külső HDD tényleg valamivel gyorsabb lehet egy 5400 RPM-asnál, de más dolog, hogy a játékkonzolhoz okvetlenül szükséges-e az előbbit venni és használni. Ha rákeresel a téma topikjában, akkor ott többször volt szó 7200-as típusokról, valamint a tényleges tapasztalatok felől is elsődlegesen ott javasolt érdeklődni. Ami már megtörtént, ahogy nézem.
Egyébként maga az USB 3.0-s csatlakozás alapesetben eleve nem szűk keresztmetszet egy külső HDD-nek, pláne UASP módban nem, max. részben egy külső SSD-nek. A puffer (cache) méretét illetően az általad az előbbi topikban említett 2,5"-os modelleknél egyébként eleve fals a webshopos információ, mert mindegyiknél 128 MB. Ez világosan látszik, ha megnézed a bennük lévő HDD-k, azaz a Seagate Mobile HDD és Laptop HDD / BarraCuda sorozatok adatlapját. Viszont arról többször volt szó ebben a topikban is (példa), hogy adatátviteli sebesség szempontjából a külső házban lévő HDD fordulatszáma és a benne lévő lemeztányérok adatsűrűsége a döntő, a cache mérete másodlagos, kivéve a DDR cache megoldás.

(#22993) JoceeHunt válasza King Unique (#22992) üzenetére


JoceeHunt
őstag

Köszönöm szépen, igen próbálkoztam több helyen, mindenhol továbbküldtek :)
Így már kin tudom választani a masinát. Köszönöm! :R

joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt

(#22994) zoli62


zoli62
addikt

A Western Digital HDD-k mennyire megbízhatók manapság? Konkrétan egy ilyenről van szó. [link]

(#22995) King Unique válasza zoli62 (#22994) üzenetére


King Unique
titán

A WD 2,5"-os külső merevlemezei általában jónak mondhatók, népszerűek a vásárlók körében. Viszont a megbízhatóság eleve összetett dolog egy ilyen külső merevlemeznél, több tényező függvénye, ami egy másik válaszban részletezve van pont 2,5"-os alapon szemléltetve. Valamint a 2,5"-os külső HDD-k között is lehetnek különbségek pró és kontra alapon, ha az egyes jellemzőiket összehasonlítjuk. Példák: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#22996) zoli62 válasza King Unique (#22995) üzenetére


zoli62
addikt

Köszönöm. Rég használtam Wd-t, mostanában inkább Toshibat.

(#22997) Beni2360


Beni2360
félisten

Én a napokban 12.08-n rendeltem az Amazont.co.uk-tól egy Seagate ST6000DM003 Barracuda 6TB külső HDD és ma De kaptam kézbe semmi átvételi elismervény nem volt. Aláírás nélkül adták át. :F
AIDA szerint ilyen HDD van benne. Filmek tárolására vettem.
Ha leválasztom a laptopról kialszik a led visszajelzője.
Kérdésem, hogy be lehet-e állítani, hogy esetleg a NAS-ra dugva használaton kívül leállítsa magát? :R

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#22998) King Unique válasza Beni2360 (#22997) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha az alvó mód működésére célzol, akkor azt először a PC-n, Windowson kellene letesztelni. Információk, instrukciók ezzel kapcsolatban pl. ebben és ebben a hozzászólásban is vannak. Ha PC-n működik az alvó mód, akkor a külső merevlemeznél nyilván támogatott firmware szinten, vagyis ez a része rendben. Viszont hogy a NAS-hoz csatlakoztatva fog-e alapértelmezetten működni X perc inaktív állapot után, vagy külön beállítást igényel, az ügyben értelemszerűen az azzal foglalkozó topikban kellene érdeklődni a tényleges tapasztalatok, lehetőségek felől.

(#22999) kacsyx


kacsyx
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Sony KDL43WF665 tv-m, amelyen 2 db USB 2.0-ás port van, 0,5-0,5 amper áramerősséggel.
Olvasva a korábbi hozzászólásokat, ez a 0,5 amper nem biztos, hogy elég lenne egy külső merevlemez megfelelő használatához. Ha az Y USB elosztó mindkét végét a tv 2 USB portjába dugom és arról hajtom meg a merevlemezt, úgy már működőképes lehet? Nem szükséges ehhez másik eszköz portja ugye?
Egy WD Elements 2,5" 1TB-os merevlemezre gondoltam.

Még egy idevágó kérdés, de kicsit más téma:
Ha rendelek egy ilyen merevlemezt, azt rögtön formáznom is kell a TV miatt más fájlrendszerre? Ha kell formázni és formázom is, utána viszont valamiért mégsem tetszik, akkor így formázva is vissza tudom vinni a boltba 14 napig?

(#23000) Beni2360 válasza King Unique (#22998) üzenetére


Beni2360
félisten

Köszi a válaszodat. Most a lapira van azóta rádugva és aktivitás hiányában lekapcsolt de ránézve újból elindult és kigyulladt a házon levő ikon. majd meglátom mit csinál a nason. :R

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.