Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22501) kulup


kulup
tag

Ti megvennétek ezt ? Gyanúsan olcsó.

(#22503) kulup válasza #99499520 (#22502) üzenetére


kulup
tag

És rendben volt minden ?

(#22505) kulup válasza #99499520 (#22504) üzenetére


kulup
tag

Meg is rendeltem, köszönöm.

(#22507) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, egy kis érdekesség, mind2 külső 2.5" 2TB-os HDD-m szinte tele vannak, lefutott a CrystalDiscMark, hogy ilyen állapotban milyen sebességre képesek:

1. Seagate Expansion 2.5" 2TB (kb. 93GB üres területtel)

2. Samsung M3 portable 2.5" 2TB (kb. 22GB üres területtel)

Ami a két lemezt illeti, a Samsung egy kicsit halkabb (nálam az egyik leghalkabb működésű lemez), és gyorsabb is valamivel, mint a Seagate, ahol az SMR technológia miatt? lehetséges, hogy lassabban dolgozik. Használata során néha pár másodpercre tényleg lassabban működik, mint kellene, de nem gyakran esik meg vele. A Samsung hátránya, hogy a csatlakozó a lemeznél instabil (ezt a Maxtoroknál is írják) elég hozzányúlni a kábelhez vagy a csatlakozóhoz és néha elveszti a kapcsolatot, ilyen a másiknál és a WD Elements esetében sincs nálam.

A következő nagy valószínűséggel még idén valamikor egy 4TB-os lesz, ahogy látom, ár/érték, GB arányban azok jönnek ki a legjobban, Seagate Backup plus vagy valamilyen WD, amelyik majd kedvezőbb áron lesz.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22508) Dyingsoul válasza Dyingsoul (#22472) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Hát remélem senki nem kerül oda, hogy a WD supporttal kell társalognia...

Kapcsolatba léptem velük, de fogom a fejem. Bár hibátlan angollal írnak vissza, mégis olyan érzésem van, mintha egy értetlen indiaival beszélgetnék. Leírtam a problémámat, már a 3. válaszon vagyok túl és még mindig nem értik a problémámat, pedig egész jó az én angolom is.
Egyszerűen válaszolok nekik és visszakérdeznek olyan dolgokat amiket az első levélben már leírtam. Most mindent még egyszer leírtam nekik egy levélben de úgy érzem ez reménytelen.
A saját WD backup szoftverüket sem ismerik. Küldtem képet nekik arról a mappáról ahol zip-elve vannak a fájlok feldarabolva és azt hitték rá, hogy azt nem a WD Backup hanem valami más szoftver csinálta... Elmagyaráztam a supportosnak, hogy milyen fájlszerkezetet készít egy backup után a saját szoftverük, kíváncsi vagyok, hogy megértette-e, de ez a szintű inkompetencia nagyon felhúzott.
Én hibáztam, ezzel tisztában vagyok és azt is el tudnám fogadni ha azt mondanák, hogy ezek után nem lehet mit tenni felejtsem el a WD backup által készített korábbi mentésem de az felb****, hogy a saját szoftverük működésével sincs tisztában a support, pláne úgy, hogy a ticketet a szériaszám megadásával, a programjuk kiválasztásával nyitottam és itt elméletileg csak ilyen ügyek intézésével foglalkoznak.

Azt már fel sem hozom, hogy napi 1 válasz a maximum (munkaidő végén küldenek egy választ és csá, várhatsz a következő munkanap végéig).

Ha 1-2 levélváltás után sem jön valami hozzáértő supportos akkor hagyom a francba és formázok inkább.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#22509) Meggyi001 válasza Dyingsoul (#22508) üzenetére

Igen elég lassúak, 2 napja várom hogy rma számot adjanak, vagy hogy visszaírjanak a kérésemre bármit is.

https://gamergep.hu/

(#22510) King Unique válasza kulup (#22501) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk az érdekes, hogy a megadott modellszám (STEL4000300) az APAC, vagyis az ázsiai régióra vonatkozik az adatlapja alapján. Magyarország viszont az EMEA-ba tartozik, ahol egy másik adatlap szerint STEL4000200 modellszámmal kellene futnia. Az utóbbi pedig már több mint 1,5X annyiba kerül a belföldi boltokban az árgép találatai alapján. Az előbbire meg amúgy nincs is találat. :D A garanciaidő egyébként nem derült, de a régiótól függően hivatalosan 3 (APAC) és 2 (EMEA) év.

De ha már megrendelted, akkor mindegy és a célra végül is megfelelhet. Bár akármilyen forrásból való is, attól még ugyanúgy érvényes a benne lévő merevlemezre az, amiről korábban volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#22511) kulup válasza King Unique (#22510) üzenetére


kulup
tag

10 perccel a rendelés után felhívtak és egy nagyon kedves hölgy megerősítette, hogy küldik, jövő hét közepén megkapom. Az akcentusa alapján szlovák lehetett, a cég is az. Majd megírom, hogy milyen a cucc.

(#22512) King Unique válasza junior11 (#22507) üzenetére


King Unique
titán

Minél inkább tele van másolva egy belső / külső HDD és minél kevesebb a szabad tárterület rajta, általában annál lassabb lesz. Bár nem feltétlen minden esetben csökken a sebessége azzal arányosan, amire már korábbi teszteknél is volt példa. Viszont az általánosan igaz, hogy HDD-knél eleve nem állandó a lemez teljes felületén a sebesség, ami pl. a HD Tune teszteknél (példák) jól látszik. A lemez elején a legnagyobb, majd a közepe és a vége felé haladva fokozatosan csökken. Ha a szabad terület is a végén helyezkedik el és ott teszteli a sebességet a CDM, akkor nem meglepő, ha ott lassabb a merevlemez. Ha a lemez elején lenne egy 22 / 93 GB-os, vagy akár még kisebb üres partíció, a többi része pedig telemásolva, akkor az elején nagyobb értékek jönnének ki még így is. Egy másik teszt ezt is szemlélteti, mármint hogy a lemez elején lévő partíciónál mennyivel nagyobb az adatátviteli sebesség.

A 2 TB-os Seagate Expansion Portable belsejében a Mobile HDD sorozat ST2000LM007 merevlemeze szokott lenni, míg a Samsung M3 Portable általában a Spinpoint M9T sorozat ST2000LM003, illetve pontosabban az integrált USB-s Spinpoint M9TU ST2000LM005 merevlemezét rejtette. Ami viszont érdekes az az, hogy a tesztedben az utóbbi gyorsabb, holott azon kevesebb a szabad terület és kisebb adatsűrűségű lemeztányérokkal van szerelve, mint az előbbi. De a Seagate esetében lehet az SMR kavar be, vagy a kettőnél jelentősen eltérő a fájlrendszer (NTFS) töredezettsége, ami megint lassító tényező lehet.

Köszönjük az információkat és a teszteket!

[ Szerkesztve ]

(#22513) kerlac válasza #99499520 (#22506) üzenetére


kerlac
őstag

Sziasztok!

Tőled és #kulup -tól is kérdezem, hogy mennyire vált be a külső HDD, amit mutattatok és elsősorban mire használjátok?

köszi!

(#22514) kulup


kulup
tag

Kiderült a turpisság. Ez azért ilyen olcsó, mert recertified disk. Amúgy teljesen rendben van, profi csomagolásban jött és a szentinel szerint is hibátlan. A sebessége is jó. Még így is megérte, leginkább filmek lesznek rajta, ha elszáll, nem olyan nagy veszteség.

[ Szerkesztve ]

(#22515) Trolee


Trolee
aktív tag

Hello!

Van egy ilyenem:
Western Digital My Book Essential 3TB 7200rpm 32MB USB 3.0 WDBFJK0030HBK
Milyen programmal tudom állítani hogy pár perc után ne lépjen alvó üzemódba?
Köszönöm. :R

(#22517) King Unique válasza Trolee (#22515) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi hozzászólásban le van írva erre vonatkozóan a lényeg, illetve konkrét példákkal szemléltetve. Valamint a topik összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében is van ilyen kérdés - válasz.

(#22518) Trolee válasza King Unique (#22517) üzenetére


Trolee
aktív tag

Köszi, valószínüleg felületes voltam, én nem találtam. :R

(#22519) Caustic


Caustic
csendes tag

Helló Szia Szevasztok!
Még tavaly nyáron, valamikor júliusban vettem egy 4 terrás Maxtor M3-as külső vinyót, ami teszi is a dolgát rendesen, abszolút meg vagyok vele elégedve. Csak egy gondom van vele: eddig kb csak egy középkategóriás laptophoz használtam és ott nem is volt vele gond, most viszont kéne használnom a régi asztali gépemhez is, amiben viszont csak usb 2.0-ás portok vannak. Vettem neki egy y usb elosztót, de azzal sem ment, mire rájöttem, hogy azért, mert a minimum rendszer követelménye win 7, a gépemen viszont csak xp van (nem röhög :P) Na most a kérdésem az lenne, hogy valahogy mégis össze lehetne-e hozni az M3-at a gépemmel vagy ha nem, akkor mi a létező legnagyobb tárkapacitású külső vinyó, amit az xp még kezelni képes? (Nyilván a terrás kategória lenne az optimális, ha létezik egyáltalán ilyen xp-hez) Előre is köszi a válaszotokat.

Ja igen, és az "akkor rakj a gépre win7-et" lehetőség nem opció!

(#22520) King Unique válasza Caustic (#22519) üzenetére


King Unique
titán

Itt szintén az lesz a gond, amiről pár hónapja volt szó egy hasonló esetnél. Vagyis röviden a 32 bites Windows XP nem támogatja a GPT partíciós sémát, ezért nem tudja kezelni a 2 TB feletti lemezterületet, illetve esetedben a 4 TB-os külső HDD-t. Maga az eszköz alap kompatibilitása elvileg az XP-vel is oké, de a 4 TB-os lemezterület "egyben" történő kezelése az előbbi ok miatt viszont már nem. A megoldás ilyenkor max. a 4Kn szektorméret használata lehet USB-n, ami ez előbb linkelt esetnél is említve van. Viszont a 4 TB-os Maxtor M3 Portable nem ilyen, annál 512e van az alábbi teszt alapján. Sőt, pl. az aktuális 4 TB-os My Passport esetében is. Bár a WD-knél működhet az a megoldás, ami végül a másik fórumtagnál is bevált.

(#22521) Caustic válasza King Unique (#22520) üzenetére


Caustic
csendes tag

Értem - vagyis nem egészen, de kérlek nézd el nekem, nem vagyok számítástechnikai guru, és még finoman fogalmaztam. Tehát ha jól értelmezem amit írtál illetve a másik kolléga esetét, akkor megoldhatja a problémámat, ha veszek egy 2 terrás külső vinyót, lehetőleg egy régebbi modelt, mert azt még képes az xp egyben, teljes egészében kezelni? (hogy originál vagy csak MBR-re való újraparticionálás után, vagy az újraparticionálás csak a 2 terránál nagyobb merevlemezekhez kell, ez még nem tiszta) Mert a 2 terra éppenséggel még nagyjából elég is lenne megoldani amire kellene. Illetve az utolsó példa, amit írtál, a quick formatteres megoldás csak WD termékeknél működik?

(#22522) lanszelot


lanszelot
addikt

Hello,
Édesapámnak van egy multimédia lejátszója /nem tudom milyen/
Vett hozzá egy külső WD hdd-t , usb3 as.
Nem ismeri fel.
Vett egy maxton külső hdd-t usb3 as, azt felismeri.
Mi lehet a gond a WD vel?
PC kezeli a WD-t, semmiben sem kulonbozik a kettő.

(#22523) King Unique válasza Caustic (#22521) üzenetére


King Unique
titán

Itt a 32 bites XP szempontjából alapvetően az MBR / GPT kezelése a lényeg. Ha 2 TB-os külső HDD-t veszel, akkor azt tudod "egyben" MBR sémával használni és úgy az XP is kezelni fogja. Ha 4 TB-osat, akkor ahhoz normál esetben (AF 512e) eleve GPT kell, MBR séma szerint max. 2 TB-ig lehet particionálni. Ez alól USB-n max. a 4Kn szektorméretet használó külső merevlemezek képeznek kivételt, azoknál MBR alapon akár 16 TiB is lehet a partíció max. mérete. Viszont manapság már egyre kevésbé trükköznek a gyártók ilyen megoldásokkal, mivel az XP támogatása is már évek óta megszűnt. A WD-knél a gyártó által mellékelt szoftver is a logikai / fizikai szektorméretet módosíthatja, viszont az a program csak az egyes WD külső merevlemezeknél használható, más gyártók termékeinél nem.

(#22522) lanszelot:
Lehet esetedben is az MBR / GPT a gond. Sok tévé, médialejátszó stb. csak az MBR-t ismeri és nem képesek kezelni a GPT partíciós séma szerinti USB-s meghajtókat. Ilyenkor a megoldás nyilván az, hogy MBR séma szerint újra kell particionálni és utána már kezelni fogják. Azt, hogy most milyen van rajta, azt Windowson pl. így lehet lecsekkolni. Másik ok lehet a külső merevlemezen lévő fájlrendszer is, de az előbbi készülékek rendszerint kezelni szokták a FAT16/32 mellett az NTFS-t is, amire a Maxtor és a WD külső HDD gyárilag formázva lehet. Ha nem a partíciós séma és nem a fájlrendszer a gond, akkor meg általában csatlakozási, vagy tápellátási probléma USB-n. Rossz esetben pedig inkompatibilitás, a lejátszó nem kezeli a külső merevlemezben lévő USB 3.0-s vezérlőchipet.

[ Szerkesztve ]

(#22524) SunMount3r válasza lanszelot (#22522) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Elégtelen USB-s tápellátás is lehet. Ekkor megoldás lehet a Y kábel, aktív tápos USB HUB, vagy talán akár egy tápcsere is a lejátszóhoz (egy nagyobb Amper-esre).

Első körben próbálja meg az összes USB portban is, ami csak a lejátszón van.

(#22525) Caustic válasza King Unique (#22523) üzenetére


Caustic
csendes tag

Tudom, hülye kérdés, de a 2 terrásat még meg kell formázni/újraparticionálni MBR sémára használat előtt, vagy már alapból úgy van particionálva? Illetve ugyanennek a Maxtor M3 Portable-nek a 2 terrás változata (Maxtor M3 Portable 2.5" 2TB USB 3.0 STSHX-M201TCBM) jó választás-e?

(#22526) lanszelot válasza SunMount3r (#22524) üzenetére


lanszelot
addikt

SunMount3r
King Unique
Köszönöm szépen, hétvégén ki fogom próbálni.

(#22527) J0shu4M1ll3r


J0shu4M1ll3r
senior tag

Sziasztok!
Kaptam egy WD My Book Essential házat, elektronikát és tápot. Próba jelleggel rákötöttem egy hdd-t, de az usb csatlakoztatása után nem ismeri fel a laptopom. Lemezkezelőben jelzi a méretét, de ismeretlennek és inicializálónak mutatja. Ha inicializálni szeretném, akkor pedig az eszköz nem áll készen hibát kapom.
Van ötletetek, hogy hogyan tudnám életre kelteni?
A hdd dokkolóban tökéletesen működik.
Köszönöm!

"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."

(#22528) King Unique válasza Caustic (#22525) üzenetére


King Unique
titán

Manapság akár 2 TB-os kapacitásnál is lehet olyan, amelyik gyárilag GPT, nem kizárólag csak afelett. Amúgy meg lecsekkolod, aztán ha GPT, akkor max. újraparticionálod MBR szerint, hogy az XP is kezelni tudja. A Maxtor M3 Portable sorozat népszerű itt a topikban is, 2 TB-osat is többen vettek már, aminek az ár-érték aránya eleve az egyik legjobb. Ha inkább 4 TB-os kellene, akkor viszont az XP miatt WD-t célszerű, mivel azoknál opció a már említett megoldás.

(#22529) King Unique válasza J0shu4M1ll3r (#22527) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt nem derült ki, hogy pontosan milyen My Book külső merevlemezről van szó, eredetileg milyen és mekkora kapacitású merevlemez volt benne, most milyen lett belerakva stb. Másrészt egy ilyen gyárilag készre szerelt típus nem igazán arra való, hogy tetszőlegesen cseréljék benne a HDD-t. Ilyen célra a standard külső házak valók, amely témának külön topikja is van.

Ha a lemezkezelőben megjelenik a belerakott HDD fizikai kapacitása, az addig oké. De ha nem lehet inicializálni, még parancssorban (DiskPart) sem, az viszont már nem. Azonban az szintén nem derült ki, hogy jó-e egyáltalán az a My Book külső ház, illetve a benne lévő elektronika, valamint a tápegység. Aztán az sem, hogy nincs-e esetleg csatlakozási probléma, kábelhiba stb. Ahogyan arról sincsen információ, hogy a most belehelyezett HDD tárolókapacitása mekkora, tud-e akkorát kezelni a külső ház. Továbbá ha az eredetitől eltérő HDD lett belerakva, akkor szükség lehet egy resetre, amiről korábban már volt szó itt a topikban.

[ Szerkesztve ]

(#22530) Caustic válasza King Unique (#22528) üzenetére


Caustic
csendes tag

Kösz a helpet, checkolom a lehetőségeket.

(#22531) J0shu4M1ll3r válasza King Unique (#22529) üzenetére


J0shu4M1ll3r
senior tag

Azért nem írtam ezeket, mert nagy részét én sem tudom. A házat 2 darabban + az elektronikát egy kacatos dobozban találtam, hdd nélkül. Azt nem tudom, hogy eredetileg milyen volt benne, de próbáltam 1, 2 TB hddvel, meg még teszt jelleggel egy ssd-t is ráraktam. A tápot még nem volt időm kimérni, de hétvégén megnézem azt is. USB kábel más eszközzel tökéletesen működik, illetve a hdd-k dokkolóban szintén működnek.
Számomra az volt a furcsa, hogy miután csatlakoztattam a tápot meg az usbt, utána nem pörgött fel a hdd és az elektronikán a led is csak folyamatosan világított.

Félreértés ne essék, ha külső házra lenne szükségem én is standardot vennék, a kérdésem lényege az lett volna, hogy megmenthető-e a ház egy másik hddvel.
Hogy az elektronika jó-e, szntén nem tudom, mivel a bekapcsoláson kívül mást nem csinál.

Értem én, hogy több információ kell, de ha nekem sincs, akkor csak annyit tudok tenni, hogy a birtokomban lévőkkel elindulok és ha útközben kapok még infót, max azt is megosztom a hiba/probléma megoldása érdekében.

Ennyit találtam még a hát hátoldalán:
P/N: WDBACW0010HBK-00 3511N

"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."

(#22532) zella


zella
újonc

Sziasztok!

Megbízható működésű külső és belső merevlemez vásárlásához kérném a segítségeteket.

Külső: - 1T vagy 2T méretű külső merevlemezt szeretnék, fényképek és videók tárolásra. 4k fotók és 4k videók is lennének rajta. 

Belső: - A laptopba is szeretnék 1T-os merevlemezt, szintén 4k fotókhoz és videókhoz is.

A laptop mindennap egyfolytában átlagosan 5 órát van használatban, a külső csak addig lesz, amíg mindennap elmentem rá a fényképezőgépről az új képeket és videókat.

A laptop elég régi, a márkája: Toshiba Satellite L675-122.  Jelenlegi HDD: 320 GB 5400 rpm. Usb 2-es,  az op rendszer Windows 7 Ultimate, SP1. 
(Valószínűleg másik laptopra is szükségem lesz és UHD tv-re is.)

Pontosan milyen 1T belső és 1T ill. 2T külső merevlemezeket ajánlanátok hozzá, ami megbízható és nem a legdrágább?

Köszönöm előre is!

(#22533) King Unique válasza zella (#22532) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt külön kellene választani a kettőt, mármint a belső és a külső merevlemez kérdését. A belső felől eleve a "Milyen merevlemezt vegyek?" topikban kellene (tovább) érdeklődni, ahol egyébként szintén feltetted ugyanezt a kérdést. A külsővel kapcsolatban pedig értelemszerűen ebben a topikban, de csak azzal és nem keverve a kettőt!

Másrészt nem lett megadva, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Holott nem ártana, illetve fixen eldönteni bizonyos dolgokat, többek között pl. a tárolókapacitás kérdését is. Vagyis, hogy abból is pontosan mekkora kell, 1 TB-os, vagy inkább 2 TB-os. Valamint ehhez kapcsolódóan a 2,5"-os / 3,5"-os fizikai méretet is, mivel az sem mindegy.

Egyébként az összefoglaló ár, vásárlási szempontok fejezetében részletezve van a téma konkrét példákkal, illetve méretkategóriák és azon belül egyéb csoportosítás szerint. Valamint ha 2,5"-os kell, akkor azok egy blogbejegyzésben még részletesebben. Az 1-2 TB amúgy is viszonylag kicsi tárolókapacitás és amiatt, valamint a laptopos használat miatt is praktikusabb lenne inkább egy 2,5"-os. Aztán arról pl. ebben a korábbi hozzászólásban volt szó, hogy a megbízhatóság eleve összetett dolog, ami többek között a megfelelő használattól is függ. Továbbá ha a laptop mellett tévéhez csatlakoztatva is használva lenne a külső merevlemez, akkor az utóbbira pl. az ebben a válaszban, valamint az összefoglaló előbb említett fejezetében az F. pont(ok)ban leírtak vonatkoznak.

[ Szerkesztve ]

(#22534) Mahdi


Mahdi
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Lenne egy munkahelyi laptop ilyen csatlakozóval : Thunderbolt 3 Port (2. generációs USB 3.1 Type-C, 40 Gbit/s-kompatibilis

Ehhez keresek egy gyors, nagy teherbírású külső merevlemezt 2,5-öst, adatot tárolnék rajta, amelyet napi szinten olvasnék be a meghajtóról.

Max 4 Tb-ésre gondoltam.

Mit tudtok ajánlani?

Előre is köszi!

Üdv

[ Szerkesztve ]

(#22536) King Unique válasza Mahdi (#22534) üzenetére


King Unique
titán

Ez esetben olyan külső merevlemezt kell venni, aminél megoldható a Type-C (USB-C) fizikai csatlakozás, ami egyúttal a laptopon lévő Thunderbolt 3 porthoz is jó. Vannak ugyan Thunderbolt interfészt használó külső meghajtók is, de annak egyrészt leginkább a külső SSD-knél van értelme, a 3-as szabvány is rendszerint azoknál jellemző. Másrészt a Tunderbolt interfészt használó megoldások általában (jóval) drágábbak, mint az USB-s típusok, ami megint nem mindegy.

A topik összefoglalójának ár, vásárlási szempontok fejezetében a 2,5"-os méretkategórián belül az I. pont foglalkozik a Type-C modellekkel. De a többi pontnál + az ITT említett külső merevlemezek is opciók lehetnek annak függvényében, hogy gyárilag Type-C megoldás kell-e, vagy sem. Az USB-C csatlakozás megvalósítására alapvetően 3 lehetőség van, ami alább szemléltetve van a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél.

1. Natív Type-C kivitel
Gyárilag Type-C fizikai interfésszel szerelt külső merevlemezek, amelyeknél a gyári kábel gazda (gép) felőli vége is Type-C.
Példák: G-Technology G-DRIVE mobile USB-C, LaCie Porsche Design Mobile Drive, LaCie Mobile Drive, WD My Passport Ultra.

2. Hagyományos kivitel + Type-C adapter / kábel (gyárilag mellékelve)
Gyárilag általában Micro-B, vagy Type-A fizikai interfésszel szerelt külső merevlemezek, amelyeknél a gyári kábel gazda (gép) felőli vége Type-A. Viszont a gyártó mellékel Type-A - Type-C adaptert, vagy Micro-B / Type-A - Type-C kábelt is a termékhez.
Példák: Freecom mHDD Slim, Seagate Backup Plus Ultra Touch, Toshiba Canvio Premium, Transcend StoreJet 25MC

3. Hagyományos kivitel + Type-C adapter / kábel (külön megvásárolva)
Gyárilag általában Micro-B, vagy Type-A fizikai interfésszel szerelt külső merevlemezek, amelyeknél a gyári kábel gazda (gép) felőli vége Type-A. A gyártó nem mellékel Type-A - Type-C adaptert, vagy Micro-B / Type-A - Type-C kábelt a termékhez, azt külön kell megvásárolni (bővebben).
Példák: Maxtor M3 Portable, Seagate Expansion Portable, Toshiba Canvio Basics, WD My Passport.

Ha esetleg külső házas megoldás kell, akkor az előbbi mintájára azoknál is van lehetőség a Type-C csatlakozásra. Viszont mind a 2,5"-os külső házaknak, mind a belső merevlemezeknek saját topikja van. Ezt a megoldást választva az egyes összetevők (külső ház, merevlemez) felől értelemszerűen azokban topikokban, vagyis az alábbiakban kellene érdeklődni.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Milyen merevlemezt vegyek?

[ Szerkesztve ]

(#22537) Mahdi válasza King Unique (#22536) üzenetére


Mahdi
csendes tag

Köszönöm a kimerítő választ.

Egy kérdésem még lenne. Fontos az, hogy a kiválasztott merevlemez tudja-e az usb 3.1-et? Vagy elég a 3.0 is?

(#22538) King Unique válasza Mahdi (#22537) üzenetére


King Unique
titán

Az USB 3.1-nél egyes gyártók csak az ITT leírtakat használják ki. Például az ADATA 2,5"-os külső merevlemezei is nyilvánvalóan csak USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 típusok. Ahogyan a Type-C USB 3.1, lehet ilyen fizikai csatlakozó USB 3.0 alapon is. Például a Silicon Power Armor A75 és a WD My Passport Ultra sorozatok modelljei is ilyenek, valamint az előbbi válasz 1. pontjában említett egyéb modellek szintén. Ha ténylegesen USB 3.1-es külső tárolóeszköz kell, akkor olyat USB 3.1 Gen 2 megnevezéssel kell keresni. Viszont ilyen 2,5"-os külső HDD-k jelenleg jóformán nincsenek is, meg azoknál adatátviteli sebesség szempontjából amúgy sincs értelme, mivel még az USB 3.0 szabvány maximumát sem tudják kihasználni. Ahhoz eleve külső SSD kell, gyárilag készre szerelt kivitelben azoknál jellemző az USB 3.1 Gen 2. Az előbb felsorolt gyártóknál is általában az egyes külső SSD-k ilyenek, mind az ADATA, a Silicon Power és a WD kínálatában egyaránt.

Ha az előbbiektől függetlenül esetleg mégis USB 3.1 Gen 2 külső HDD kell, akkor olyat külső házas megoldással lehetne összerakni. Vagyis venni egy 2,5"-os USB 3.1 Gen 2 külső házat (példák) és ahhoz egy merevlemezt. De ha 4 TB-os kell, akkor eleve olyan külső házat kellene venni, amibe belefér 15 mm magas HDD (példa), mivel jelenleg a 3-5 TB-os 2,5"-os merevlemezek mind ilyen méretűek. Viszont egyrészt az ilyen külső házakból eleve szűk a kínálat és az USB 3.1 Gen 2 mellett a 15 mm-es magasság kezelése is további felárat képez. Másrészt ezeknél is csak SSD-vel lehet kihasználni a szabvány maximumát. Illetve egész pontosan pl. egy NVMe PCIe alapú megoldás (példa) képes erre, mivel a SATA3 (6 Gbps) eleve limitálja az USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) sebességét, lásd az előbbi tesztet.

[ Szerkesztve ]

(#22539) Mahdi válasza King Unique (#22538) üzenetére


Mahdi
csendes tag

Rendben!

Köszönöm!

(#22540) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Van 3db WD MyPass külső winyóm, friss Win7 install utáni szitu:

Ezt találtam róla: [link]-> Western Digital still recommends installing the SES driver when not using WD SmartWare, but the drive will function without it.

Akkor most kell, vagy nem kell? Semmi egyedi WD szoftvert nem használok hozzájuk, csak simán külső adattárak és kész.

Köszi!

(#22542) King Unique válasza SunMount3r (#22540) üzenetére


King Unique
titán

Azt a linkelt weboldalon leírják, hogy a SES driver elvileg nem létszükséglet az egyes WD külső merevlemezek alapvető működéséhez, illetve hogy felismerje őket a Windows. Ellenben a gyári szoftverek + egyes funkciók (pl. hardveres titkosításnál jelszókérés élesítése, VCD) használatához és megfelelő működéséhez már igen. Ha az utóbbiakat egyáltalán nem használod, akkor elvileg nem szükséges, de pont az idézett szövegben van az is, hogy a WD egyéb okból ez esetben is javasolja a telepítését. Sőt, nemcsak a WD, hanem lényegében a Windows is, mivel a Windows Update általában alapértelmezetten telepíti. Legalábbis pl. Windows 10-nél nálam automatikusan települt a My Passport külső merevlemezekhez, viszont korábban Windows 7-nél aszem manuálisan telepítettem. Ez a SES illesztőprogram általában a WD külső meghajtón is megtalálható gyárilag a többi programmal együtt, de amúgy innen is letölthető.

"friss Win7 install utáni szitu"

Akkor először talán le kellene frissíteni a rendszert. Illetve amikor első alkalommal csatlakoztatod a WD külső merevlemezt, akkor automatikusan telepíti hozzá a Windows 7 az eszközillesztő(ke)t (példa). Ha esetedben akkor nem települ a SES driver (példa), valamint a Windows Update sem ajánlja fel a screenshoton lévő opciókat bejelölve, továbbá az eszközkezelőben továbbra is sárga felkiáltójellel jelennek meg az eszközök, akkor marad a manuális telepítés.

[ Szerkesztve ]

(#22544) n0rbert0


n0rbert0
senior tag

Sziasztok,
Van egy Lenovo T540p laptopom amiben hdd caddyben a DVD meghajtó helyén van egy 500GB Samsnug Evo 860. A problémám az, hogy alvó állapotból visszatérve eltűnik a meghajtó. Ha újra indítom a gépet, akkor megjavul. Az elérhető legfrissebb frimware-ek, bios, chipset driver vannak fent. Win 10 fut a gépen.
Esetleg valakinek van ötlete, hogy mit kell beállítani, hogy ne tűnjön el a meghajtó?
Előre is köszi.

(#22545) King Unique válasza n0rbert0 (#22544) üzenetére


King Unique
titán

Ez a kérdés eleve nem kapcsolódik a külső merevlemezes témához. Ez ügyben a megfelelő notebook topikban, vagy az operációs rendszer topikjában kellene érdeklődni. Ahol majd célszerű lenne bővebben kifejteni, hogy pontosan mit is jelent az "eltűnik a meghajtó".

Notebookok
Windows 10

[ Szerkesztve ]

(#22546) Viktor81


Viktor81
senior tag

Sziasztok !

Segítségeteket szeretném kérni. Van egy Transcend TS500GSJ25D3 USB3-as külső merevlemezem. Sajnos elérte a vég a benne lévő merevlemezt, ezért szétszedtem. Található benne egy Toshiba MK5065GSX. Kérdésem az lenne, cserélhető a HDD akár ugyanilyenre, akár másikra ? Tartalmazhat egyedi firmware-t annak érdekében, hogy a vezérlő csak ezzel működjön, vagy akár az apróról vehetek bele mondjuk egy 1TB-s Seagate-et, WD Blue-t ? Konkrétan ezt a Toshiba-t nem találtam, de talán mindegy is, hiszen ha egyedi az FW, akkor ugyanilyennel sem működne, ha nem, akkor talán másikkal is fog.

Köszönettel és üdvözlettel: Viktor

(#22547) #95590400


#95590400
törölt tag

van egy technikai problémám... adott egy win7, meg adott volt egy külső vinyám, ext-re volt formázva. megformáztam ntfs-re a win lemezkezelő nyígett, hogy nem tud neki betűjelet adni, csak ha újraindítom, na újraindítás után egylátalán nem látja a vinyót.
a régebbi oprendszer (mentés klón vinyón) egyébként látja. meg minden más látja, de ez a win elveszítette vele fonalat, bármivel is kötöm rá.
satán nem próbáltam (majd esetleg megpróbálom úgy is, most nincs kedvem kábelezni meg túráztatni magam)
de külsőn sehogyse nem megy.
egyszer volt valami hasonló gyíkom a lemezkezelőben, logfilet kellett valahol törölnöm a lemezkezelőnél, de nem emlékszem, és nem találom,hogy mit kellett csinálni.

(#22548) King Unique válasza Viktor81 (#22546) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy gyárilag összerakott, készre szerelt külső merevlemez, ami hivatalosan eleve nem arra való, hogy tetszőlegesen cserélgessék benne a belső merevlemezt, meg akármilyet belerakjanak. Valamint az ilyeneknél a házilagos szétszerelés amúgy is garanciavesztéssel járhat, szóval már csak azért sem. Viszont ettől függetlenül technikailag általában megoldható a csere, illetve a 25D3-nál nem integrált USB-s a belső merevlemez, amiket az alábbi videó is jól szemléltet. Aztán hogy utána megfelelően fog-e működni a másik HDD-vel, az már más dolog, ki kell próbálni. Egyébként lehet esély a működésre, de az előbbiek miatt az ilyeneknél sosincs erre 100%-os garancia, pont azért kell kipróbálni.

Másik és egyben a standard megoldás külön venni egy 2,5"-os, USB 3.0-s külső házat, ami pont ilyen célra lett kitalálva. Abban (bizonyos keretek között) tetszőlegesen cserélhető a merevlemez és biztosan működni fog. Sőt, a Transcend kínálatában is vannak ilyenek, mint pl. a 25S3 és a 25CK3. Viszont ezzel a témával a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik bővebben, ez ügyben már ott kellene érdeklődni, illetve előtte elolvasni az ottani összefoglalót.

[ Szerkesztve ]

(#22549) King Unique válasza #95590400 (#22547) üzenetére


King Unique
titán

A Windowsok nem kezelik natívan az Ext4 fájlrendszert, vagyis emiatt nem meglepő, ha ilyenkor a lemezkezelőben a törlés és a súgó kivételével a többi opció eleve inaktív, valamint meghajtóbetűjelet sem lehet hozzárendelni. Max. külső programmal képesek rá, mint pl. az Ext2Fsd, Paragon Linux File Systems for Windows stb. Viszont ha NTFS-re formáztad, azt normál esetben minden további nélkül kezelni kellene a Windowsnak és automatikusan meghajtóbetűjelet kiosztani az NTFS fájlrendszerű partíciónak.

A leírtak alapján, ha ugyanazon hardveren (gépen) másik Windowszal megfelelően működik a külső merevlemez, kap automatikusan meghajtóbetűjelet, ellenben a most említett Windows 7-nél nem, akkor egyértelmű, hogy az utóbbi lehet a probléma forrása. Ha csak a meghajtóbetűjel a gond, akkor ilyenkor érdemes az automount működését ellenőrizni, valamint hogy a kötet esetleg nem lett-e rejtettként (hidden) beállítva (bővebben). Ha az "egylátalán nem látja a vinyót" azt jelenti, hogy a fájlkezelő mellett sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelenik meg, akkor célszerű ellenőrizni USB-n a fizikai csatlakozást, szükség esetén másik USB-portban, akár másik USB-kábellel is kipróbálni stb. Ha az eszközkezelőben mégis megjelenik a külső merevlemez, de nem megfelelően, akkor a hibakódok alapján lehet megoldást keresni. De volt olyan is itt a topikban, akinél állítólag annyira el volt csesződve a rendszerben valami, hogy csak a rendszer-visszaállítás oldotta meg a problémát (példa).

[ Szerkesztve ]

(#22550) Viktor81 válasza King Unique (#22548) üzenetére


Viktor81
senior tag

Szia !

Köszönöm a választ !
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a gyártó ezt nem olyan céllal készítette, hogy HDD-t cseréljenek benne. (eszembe sem jutna, ha nem döglik meg, de így nincsen mit vesztenem...) A szétszerelés viszont gyerekjáték, semennyire nem nehezítették meg a cserét, ezért félek, hogy szoftveresen megtették. A cucc 6 éves és új korában sem volt garanciális, szóval ez nem érdekes. Kb. 8 e Ft egy új 1 TB-s 2,5"-os az aprón, de túl szép lenne, ha csak belepattintom és már működik is.

V.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.