Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22402) King Unique válasza Tetsuo (#22400) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis akkor nálad is hasonló a probléma, mint az előbb linkelt példánál. Tehát nem arról van szó, hogy egyáltalán nem kezeli a HDS a külső merevlemezt, hanem csak részlegesen. Nem mindegy! :N Ami egyébként annyira nem meglepő, mivel a legújabb, 10 TB-os Elements Desktop modellről van szó, ami elvileg nem olyan régen került forgalomba. A mellékelt screenhoton egyébként a lényeg pont nem látszik, inkább az áttekintés és a S.M.A.R.T. fülek állapota lett volna érdekes.

Az előző válaszban említett többi diagnosztikai program amúgy megfelelően kezeli, pl. a CrystalDiskInfo? A HDS-nél esetleg meg lehetne próbálni az 5.30.6-os béta verziót is. Ha az sem kezeli rendesen, akkor meg célszerű riportot küldeni a program fejlesztőjének.

Egyébként milyen belső HDD van benne, a HDS-nél az információk —► lemez tulajdonságok és lemez információk nem közül róla extra adatot? De mondjuk a mellékelt screenshoton ott van a fizikai lemeznél, hogy WD100EMAZ, ami az egyes online találatok (példa) alapján állítólag OEM Red. A Red / Purple amúgy reális, mivel Blue (Green) nyilván nem lehet, mert abból max. csak 6 TB-os van.

[ Szerkesztve ]

(#22403) Tetsuo válasza King Unique (#22402) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Hát pont ez az, hogy nincsen SMART-fül.

Úgy olvastam valahol, hogy "White" a lemez, vagyis OEM Blue -talán.


kép link

Ezekről az adatokról valami vélemény?

[ Szerkesztve ]

(#22404) King Unique válasza Tetsuo (#22403) üzenetére


King Unique
titán

Mármint a program kezelőfelületén nincsen SMART, vagy csak üres, nincsenek ott attribútumok a WD külső merevlemezt kiválasztva? Ha az előbbi, akkor az pláne érdekes lenne... :D

A WD100EMAZ OEM Red lehet, mint az az előző válaszban már említve volt. A CrystalDiskInfo a screenshot kezeli rendesen a külső meghajtót, kiolvassa a SMART adatokat. Az attribútumok értéke pedig láthatóan oké, nincsenek szektor- és adatátviteli hibák, valamint a program sem jelez problémát. Vagyis minden oké és a megfelelő szoftvert is sikerült megtalálni. :) A HDS-nél pedig célszerű lenne riportot küldeni a fejlesztőnek, aztán egy újabb verzió már remélhetőleg megfelelően fogja kezelni.

A képek feltöltésénél lehet akár külső tárhelyet is használni, de normál esetben célszerű a PH! saját képtárhelyét és onnan beilleszteni. Akkor biztosan megmaradnak később is a feltöltött képek, ellenben a külső tárhelyről idővel törlődhetnek. Egyébként ha a "Kép" opcióval raksz be egy képet, de rákattintva nem nyílik meg nagyítható formában új lapon, akkor akár rá is lehet linkelni a képre a hivatkozást a "Link" opció használatával.

[ Szerkesztve ]

(#22405) Tetsuo válasza King Unique (#22404) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Jah, ezt benéztem! :-D A HD Sentinelnek két szekciója van, amiből alul vannak a partíciók és azt néztem legutóbb. A lemezek szekcióban pedig lejjebb kellett volna görgetnem.
Amikor kérdezted, melyik verzió, akkor frissítve így rosszul néztem, de már látom, hogy a legfrisebb (már stabil) verzió pontosan mutatja a SMART értékeket (is).

Köszönöm még egyszer!


A kép linkje.

:) Remélem nincs hiba az adatokkal. A parkolás a Crystal Disk Infón is látszott, kicsit soknak tűnik a megtett órákhoz képest. Kellene valamit buherálni?

(#22406) King Unique válasza Tetsuo (#22405) üzenetére


King Unique
titán

Ej, hát ezt bizony nagyon benézted... :B

Kiderült, hogy mégis kezeli a HDS rendesen ezt a WD külső merevlemezt, mutatja a kondíciót, hőmérsékletet, SMART is van, az attribútumok listája is teljes stb. A fejparkolás (Load/Unload Cycle Count) értéke pedig szinte semmi, mivel a hexadecimális 13 = 19 decimálisan, ellenben a Red sorozat adatlapján 600 000-es érték van megadva névleges limitként. Amúgy célszerű a HDS-ben a SMART-nál átállítani az adatmezőt decimálisra, akkor könnyebb értelmezni az értékeket. Buherálni (tiltani) akkor érdemes a fejparkolást pl. a HDS programmal (APM / leállás tiltása), vagy a gyártó módszerével, ha rövid üzemidő alatt jelentősen megnő az értéke. De ez a 19 db jelenleg semmi, mint már említve volt.

Szívesen! :)

[ Szerkesztve ]

(#22407) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Az ED-nél vettem most egy Maxtor M3-at, amire ugye 2 év gyári garit írnak. No most a HDD-n van egy Registration nevű mappa, abban egy serialnumber.xml nevű file, amiben a szériaszám meg ez a link van megadva. Érdemes ott beregisztrálnom, van egyáltalán bármi jelentősége?

Köszi!

(#22408) dani0113


dani0113
senior tag

Sziasztok. WD My passport és a passport ultra között van eltérés a házon kívül? Tehát megbízhatóság,működés stb papíron ugyanaz? Köszönöm előre is .

iPhone 13 Pro 128GB

(#22409) King Unique válasza SunMount3r (#22407) üzenetére


King Unique
titán

A Maxtor M3 Portable sorozat modelljeire hivatalosan elvileg 3 év gyártói garancia van, ami az adatlapon is fel van tüntetve. Ami elvileg az EMEA régióban is érvényes, legalábbis nem írják az ellenkezőjét. Vagyis esetedben érdemes lenne regisztrálni a gyártó weboldalán már csak azért is, hogy lecsekkold a pontos garanciaidőt, illetve hogy mennyi van vissza belőle. Valamint, ha a jövőben a garanciát szükség esetén közvetlenül a gyártónál akarod intézni (RMA), illetve 3 éves gyártói garancia esetén kihasználni a különbözetet (+ 1 évet), akkor ahhoz megint regisztrálni kellene a terméket. A regisztrációnál a weboldal alján fel van feltüntetve pár feltétel elfogadása, de azok talán nem akkora gond, meg ha a megadott e-mail címre esetleg néha hírlevelet küldenek, amiről a Seagate-fiókban elvileg utólag le lehet iratkozni.

(#22411) King Unique válasza dani0113 (#22408) üzenetére


King Unique
titán

Eltérés inkább a legújabb My Passport Ultra és az aktuális My Passport sorozatok között van. A korábbi My Passport Ultra sorozat kb. ugyanaz, mint az utóbbi, max. pl. a külső ház anyaga és színválasztéka eltérő. Az előbbi kettőnél pedig szintén leginkább csak a külső ház dizájnja, anyaga (fém) és az USB-C megoldás formájában van eltérés az új Ultra javára. Plusz itt is még a színválaszték, mivel a My Passport modellek többféle színben kaphatók. Viszont a többi jellemző kb. ugyanaz mindkettőnél, illetve rendszerint a bennük lévő belső merevlemezek is. Vagyis a megbízhatóságuk már csak az utóbbi miatt is kb. egykutya, valamint 3 év gyártói garancia van mindkét, sőt mindhárom most említett sorozat modelljeire.

(#22413) dani0113 válasza King Unique (#22411) üzenetére


dani0113
senior tag

Köszönöm szépen a válaszod,igazából csak ez volt a fontos nekem,hogy a belsejük ugyanaz legyen. Akkor így nem parázom az Ultra mellé egy simát szerezni. :R

iPhone 13 Pro 128GB

(#22414) SunMount3r válasza King Unique (#22409) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Köszi. Tényleg 3 év gyári gari van rá. De, hogy ez 100%-ig kiderüljön full be kellett regisztrálnom, címmel, telefonszámmal együtt, addig nem engedi csekkolni. Ha csak itt csekkolom, akkor utána kiírja, hogy "This status is provided for your convenience. There may be other factors that affect your warranty status such as country of purchase, retailer, etc. To see full warranty information please login to the returns application."

Na mind 1, lényeg a lényeg, csak gondoltam hasznos infó lehet.

(#22415) user112


user112
senior tag

Sziasztok!

1. 2,5"-os külső HDD-t szeretnék venni, 1 TB-os is elég lenne szerintem. Mennyivel drágább a 2TB?

2. Kompakt ként lenne használva, de ki tudja, lehet, hogy később noti-ba menne; szóval inkább rack+HDD legyen. Árban egyébként mennyi a differencia?

3. Egyéb extra nem kellene, csak ami szükséges.

4. Családi fotók, videók tárolására kellene. PC, Tv (jelenleg Philips 42PFL5405H), Mini M8S II Box.

5. 20-25eFt körül gondoltam. Ha kevés, mennyi lenne az optimális összeg?

6. Garancia gondolom szükséges, lehet kompakt kivitelben, vagy alkatrészenként is.

Megbízható és gyors legyen. Érdemes külföldről rendelni ilyent, valami megbízható boltból?

Köszönöm.

(#22416) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Némi friss mérés: intenzívebb terhelés alatt a friss Maxtor M3 már felment 44°-ig a "nem annyira túl jól fűtött lakásban". Ez csak azért "érdekes", mert 3 WD MyPass-om is van és évek alatt (beleértve a nyári kánikulákat) az eddigi legmagasabb mért hőfokuk 45° volt a Sentinel szerint. Szóval a kérdés az, hogy "mi lesz majd nyáron"?! :F

(#22417) King Unique válasza user112 (#22415) üzenetére


King Unique
titán

Ha inkább a külső házas megoldást választanád 2,5"-os fizikai méretben, akkor a külső ház + a belső merevlemez felől az azokkal foglalkozó társtopikokban kellene érdeklődni, illetve előtte elolvasni azok összefoglalóit.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Milyen merevlemezt vegyek?

Továbbá az alábbi blogbejegyzést is célszerű lenne átolvasni, ahol a 2,5"-os méretkategória részletezve van mindkét megoldás, plusz az árak szerint is. Kedvezőbb áron jelenleg egy 1 TB-os modell jönne ki a külső házas megoldásnál, viszont 2 TB-osat és annál nagyobb tárolókapacitásút már a gyárilag készre szerelt típusoknál lehet olcsóbban venni. Ha 2 TB-os kell, akkor pl. a Maxtor M3 Portable pont bele is férne a 20-25 ezres keretbe. Ha külön veszed meg a külső házat és hozzá a belső merevlemezt, akkor inkább 30(+) ezer a reális, legalábbis a hazai boltok jelenlegi árai alapján. Ha külföldről, pl. eBay és társai online piacterekről akarod valamivel kedvezőbb áron beszerezni, akkor akár az is opció lehet, ha nem gond az X hetes szállítási idő, a garancia belföldön történő intézésének hiánya, az esetlegesen nem megfelelő csomagolás és szállítás miatti esetleges problémák előfordulásának esélye stb. De mondjuk az utóbbi akár egy belföldi online rendelésnél és kiszállításnál is benne lehet a pakliban. Normál (jó) esetben viszont nem szokott emiatt gond lenni és megfelelően megoldják.

"PC, Tv (jelenleg Philips 42PFL5405H), Mini M8S II Box."

A PC oké, de ha tv-hez és médialejátszóhoz csatlakoztatva is használva lesz a 2,5"-os külső merevlemez, akkor az utóbbiakra az vonatkozik, ami pl. ebben a hozzászólásban van leírva.

[ Szerkesztve ]

(#22419) King Unique válasza SunMount3r (#22416) üzenetére


King Unique
titán

Ha intenzív és tartós terhelésnek van kitéve a benne lévő HDD, akkor azért annyira nem meglepő az a 44 °C. Úgy meg pláne nem, hogy egy passzív hűtéses külső merevlemezről van szó, plusz a külső ház anyaga műanyag, vagyis nem éppen a legjobb hővezető. Ha a szobahőmérséklet magasabb az átlagosnál, akkor az pedig megint rátehet pluszba X fokot. Aztán függhet magától a belső merevlemeztől, annak típusától is a melegedés mértéke, de azért az előbb említettek sem mellékesek, sőt. Továbbá még azt is célszerű lecsekkolni, hogy pontosan mér-e a szenzor, reális értéket jelenít-e meg a HDS. Ha teljesen kihűlt a külső merevlemez, akkor "hidegen" indítva normál esetben a szobahőmérséklettel ~ megegyező értéket kell mutatnia a HDS-nek.

(#22420) SunMount3r válasza King Unique (#22419) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Most már felment 47°-ra. Annyira intenzív terhelés pedig nincs most rajta, kb. 5 órája töltök le rá folyamatosan kb. 3MB/s átlag sebességgel. Ez azért nem annyira megterhelő.

A Sentinel viszont kiír egy ilyet : Ajánlott a hőmérséklet kalibráció elvégzése, majd a hőmérséklet eltolási érték beállítása a S.M.A.R.T. oldalon. Így a továbbiakban a valós hőmérséklet kerül kijelzésre.-> Ez nekem eddig fel sem tűnt, mert eddig nem szoktam a hőfokos ablakot nézegetni. Persze mindegyik winyónál ezt írja.
Akkor ezt tényleg érdemes megcsinálnom?

[ Szerkesztve ]

(#22421) King Unique válasza SunMount3r (#22420) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen mértékű írás valóban nem annyira megterhelő, de mivel órák óta tart folyamatosan, ezért jobban melegedhet tőle a belső merevlemez, mint üresjáratban, vagy csak alkalmankénti írás / olvasás hatására. A 47 °C amúgy tényleg sok, ha tartósan ilyen magas hőfokon, vagy pláne 50 fokot elérve / meghaladva üzemel a benne lévő merevlemez, akkor annak élettartam-rövidítő hatása lehet (hosszabb távon).

A HDS-nél a SMART-ban akkor indokolt a hőmérséklet eltolási értékét módosítani, ha tényleges eltérés van a valós és a program által mutatott hőmérséklet között. De ennek megállapításához először le kellene tesztelni ezt az előző válaszban említett, vagy egyéb (pl. speciális hőmérő eszközzel) módon.

[ Szerkesztve ]

(#22422) SunMount3r válasza King Unique (#22421) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Most amúgy olyan "pulóveres" hőmérséklet van a szobában, szóval tényleg nincs valami meleg. De akkor holnap rendesen lemérek mindent (egy régi higanyos hőmérőm van csak hozzá). És tolok rá valami intenzívebb tesztet is. Bár, amikor egy 30GB-os file-t másoltam át rá, ennél azért jóval nagyobb sebességgel, akkor még nem ment fel ennyire. Szóval úgy tűnik, hogy inkább "idővel melegszik fokozatosan", még ilyen lassú letöltés mellett is.

(#22423) junior11 válasza SunMount3r (#22422) üzenetére


junior11
veterán

Milyen HDD van benne? Hány TB-os verziót választottál? Nekem is szokott meleg lenni, hosszabb másolások során szintén felmegy 40° fölé is, nem Maxtor, de ezek a zárt műanyag házak nem éppen jól vezetik a hőt, nyáron még rosszabb a helyzet. Eddig nekem egyikkel sem volt gond. Idén nagy valószínűséggel egy újabb darabra nekem is szükség lesz, lehet, hogy 4TB-os verziót választok, de az még a jövő zenéje.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22424) SunMount3r válasza junior11 (#22423) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

1TB-os Seagate ST1000LM035-1RK172 van benne. A WD MyPass Ultra-im is csak műanyag borításúak. És azokon volt aztán rendesen terhelés ezalatt a pár év alatt, de egyik sem ment eddig 45° fölé.

(#22425) SunMount3r válasza SunMount3r (#22422) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

A hőmérő közvetlen a HDD mellett volt elhelyezve és 22°-ot mutatott. A HDD-re friss csatlakoztatás után 23°-ot mutatott a Sentinel. Szóval kell kalibrálni, vagy az 1°-os eltérés még rendben van?

(#22426) SunMount3r válasza SunMount3r (#22425) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Na lement egy hosszabb teszt is: 140GB-nyi adatot másoltam át rá egyfolytában (sok kisebb és pár gigás file-ok vegyesen). Beletellett egy pár órába. Max 45°-g ment fel a Maxtor. A noti-s belső winyó (amiről másoltam) max 46°-ig.

(#22427) Tetsuo válasza SunMount3r (#22425) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

1 °C eltérés miatt egyáltalán nem lényeges kalibrálni, sőt annyit a higanyos is tévedhet.

(#22428) King Unique válasza SunMount3r (#22425) üzenetére


King Unique
titán

A +/- 1 °C még elmegy, illetve lehet a mérés körülményétől, módszerétől, mérőeszköztől függő eltérés miatt is, mint azt más is említette. Na meg esetedben az a + 1 fok sokat nem oszt, nem szoroz, a lényegen amúgy sem változtat. Szóval ebben az esetben nem szükséges kalibrálni. Ha nagyobb értérés lenne és pláne speciális hőmérő eszközzel mérve, akkor már igen. De akár még az utóbbiaknál is előfordulhat a valós értéktől némi eltérés a mérési pontosság függvényében.

Nagyobb adatmennyiség másolásánál, órákig tartó folyamatos írásnál az a 45 °C reálisnak mondható. Egy zárt, műanyag, passzív hűtéses külső háznál meg ugye annyira nem meglepő. Maga a belső HDD (ST1000LM035) felépítés szempontjából egyébként előnyös, mivel csak 1-tányéros. De ugyanakkor SMR eljárást használ és összelapított, csak 7 mm magas. Aztán, hogy a külső ház mellett az utóbbi jellemzőknek, vagy ezen HDD egyes alkatrészeinek van-e köze a melegedéshez, az más dolog. Viszont az esélyes, hogy ugyanez a merevlemez egy full alumínium, szellőzőnyílásokkal ellátott külső házban kevésbé melegedne használat közben. De ez a megoldás esetedben nem igazán opció, mivel ha szétszereled az M3-at és marad külsérelmi nyoma, akkor az garanciavesztéssel járhat. Viszont ha esetleg nagyon melegedne tartós és intenzív terhelésnél, vagy nyáron, akkor mondjuk az aktív hűtést meg lehet oldani alternatív módon pl. egy ventilátorral.

[ Szerkesztve ]

(#22431) Grillo


Grillo
senior tag

Sziasztok!

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
5-6 TB, 3,5.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Nem lesz cserélgetve, egybe jobban tetszik, de nyitott vagyok.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Nem

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.)?
Windows 10 PC, dokumentációk biztonsági mentése.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Nincs határ, gondolom 50-60k körül vannak már erre megoldások.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
A több a jobb, nincs koncepcióm.

Köszönöm!

(#22433) King Unique válasza Grillo (#22431) üzenetére


King Unique
titán

A topik összefoglalójának ár, vásárlási szempontok fejezetén belül részletezve van a 3,5"-os méretkategória is konkrét példákkal. Valamint nemrég egy másik hozzászólásban szintén említve voltak a gyárilag készre szerelt és a külső házas megoldásra is példák. Ha 5-6 TB-os kell, akkor az előbb felsoroltaknál vannak akkora tárolókapacitású modellek is, az 50-60 ezres keretbe jelenleg beleférne pl. a 6 TB-os My Book és az Elements Desktop. Bár a WD-k belsejében 6 TB-ig általában a gyengébb minőségű Blue merevlemezek szoktak lenni, míg afelett már a tartósabb Red, mint nemrég egy másik fórumtagnál is a 10 TB-os Elements Desktop esetében. De ez hasonló más gyártók készre szerelt termékeinél is, ami az előbb linkelt hozzászólásban szintén le van írva, illetve hogy a külső házas megoldás előnyösebb lehet ilyen szempontból. Viszont az ár-érték arányt nézve már nem feltétlen, mert olyan téren van amikor jobb (olcsóbb) lehet egy gyárilag egybeépített külső merevlemez.

(#22434) Fuvaros


Fuvaros
senior tag

Sziasztok, kérdésem lenne, hogy a WD Elements 1 TB külső hdd usb3 porton mérve ez megfelelő eredmény, nem túl lassú:?

-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 5.2.1 x64 (UWP) (C) 2007-2017 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 39.108 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 40.650 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 0.547 MB/s [ 133.5 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 1.198 MB/s [ 292.5 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 37.957 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 37.736 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.449 MB/s [ 109.6 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 1.174 MB/s [ 286.6 IOPS]

Test : 1024 MiB [] (x3) [Interval=5 sec]
Date : 2019/02/01 10:19:09
OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 17134] (x64)

hardver: Best Connectivity USB 3.0 bővítőkártyán hátsó kivezetés + 1.8m usb hosszabbító kábellel

köszi a válaszokat

[ Szerkesztve ]

Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...

(#22435) Fuvaros válasza Fuvaros (#22434) üzenetére


Fuvaros
senior tag

megmértem hosszabbító kábel nélkül is, a sebesség 3x lett egyből....

108 MB/s lett

Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...

(#22437) King Unique válasza Fuvaros (#22434) üzenetére


King Unique
titán

Ugyan nem lett megnevezve pontosan, de ha csak 1 TB-os, akkor valószínűleg a 2,5"-os WD Elements Portable sorozat modelljéről lehet szó. Annak üresen, valamint kevés adattal a szekvenciális olvasásnál és írásnál egyaránt kb. 3x ennyit kellene tudnia USB 3.0-n. Ezt az 500 GB-os modell tesztje, továbbá az 1 TB-os My Passport modell tesztje is jól szemlélteti. Igaz az utóbbi másik sorozatból való, de annak modelljeiben is általában ugyanazok a belső merevlemezek szoktak lenni, azért is hasonló, illetve kb. egyforma az adatátviteli sebességük.

Ha a hosszabbító kábel nélkül már a reális értékek jöttek ki, akkor egyértelműen a kábel okozta a problémát. Ugyan USB 3.0-nál a javasolt max. kábelhossz 3 méter lehet, de pl. az adatátviteli sebesség többek között akár a kábel minőségétől is függhet. Valamint a 2,5"-os külső merevlemezeknél USB-n a stabil tápellátás biztosítása miatt amúgy sem szerencsés a túl hosszú kábel használata, ami akár szintén negatívan befolyásolhatja az USB-tárolóeszköz sebességét.

[ Szerkesztve ]

(#22438) Fuvaros válasza King Unique (#22437) üzenetére


Fuvaros
senior tag

igen, már megbeszéltem az üzlettel, hogy cserélek 1 méteres minőségi Delock kábelre - ráfizetéssel.

egy olcsó kábel ilyeneket csinál sajnos

Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...

(#22439) Grillo válasza King Unique (#22433) üzenetére


Grillo
senior tag

Köszönöm, végül Elements lett, még olvasgattam hozzá. :R

(#22440) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Tegnap egy 43.4Mbit/s-es videót stream-eltem folyamatosan 2 órán keresztül a Maxtor M3-ról és felment a végén már 48°C-ra. :Y Más nem panaszkodott még itt a melegedésére? A másik 3 WD MyPass-om sose melegedett eddig, max 45°C volt a valaha mért maximumuk. Továbbra is aggaszt, hogy mi lesz itt majd nyáron?!

(#22441) SunMount3r válasza SunMount3r (#22440) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Amúgy úgy látom, hogy a Sentinel kb. 5 órányi intervallumban jelzi ki a hőmérséklet értékeket, azt már nem tudom megnézni sehogy sem benne, hogy pl. tegnap miket mért?

(#22442) SunMount3r válasza SunMount3r (#22440) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Hát ez fura. Tegnap ugye egy Medai Box-ra stream-eltem a videót Win-es SMB megosztáson keresztül a winyóról. Most beraktam direkt próbaképpen egy másik 38Mbit/s-es videót, de csak "helyben" a notim-on MPCHC-val lejátszva (a háttérben) és több mint két óra alatt sem ment 41°C fölé. Elvileg ilyenkor ugyan az történik mind 2 esetben, a lejátszó szoftver folyamatosan kiolvassa az adatokat a file-ból. Mi okozhatja akkor ezt a nagy különbséget? Vagy az SMB-n keresztüli stream-elés még plusz ekkora terhet jelent a winyónak? :F

[ Szerkesztve ]

(#22443) King Unique válasza SunMount3r (#22442) üzenetére


King Unique
titán

Önmagában a 38 - 43,4 Mbit/s (= 4,75 - 5,425 MB/s) olvasás nyilván nem akkora terhelés egy ilyen külső merevlemeznek. Viszont ha órákon át folyamatosan tart, akkor annyira nem meglepő, ha közben elkezd melegedni. Valamint mivel passzív hűtéses a külső ház, illetve zárt és műanyag, ezért szintén nem, ami már a korábbi válaszokban is le volt írva. Az viszont igen, hogy a közvetlen lejátszás és a hálózati streamelés között ilyen eltérés van a belső HDD melegedésénél. De ez a része passz, meg amúgy sem derültek ki annyira a részletek, hogy az utóbbi esetben volt-e valami plusz terhelés, vagy egyéb befolyásoló tényező.

Egyébként nem volt itt a topikban eddig különösebb panasz az 1 TB-os Maxtor M3 Portable modellnél túlzott melegedésre. De nyilván nem is mindenki így használja és már csak valószínűleg ezért sem. Aggódni pedig majd akkor kell, ha rendszeresen és tartósan ilyen magas hőmérsékleten üzemel. Ellenkező esetben viszont nem különösebben téma és a normál lejátszásnál az a max. 41 °C is még elmegy. Ha pedig szükséges, akkor alternatív módon akár az aktív hűtés is megoldható, amiről szintén volt szó a korábbi válaszokban.

[ Szerkesztve ]

(#22444) SunMount3r válasza King Unique (#22443) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

az a max. 41 °C is még elmegy.-> Hát ez nem hangzik valami megnyugtatóan, ha a 41°C a "még elmegy", akkor a 48 már elég ijesztő mellette. Amúgy a kb. lejátszás utolsó 1 órájában volt folyamatosan ennyi. Ez a különbség meg akkor egy rejtély. Nyilván vehetek egy kis USB-s ventit az asztalra, ha minden kötél szakad, de ez akkor sem így kellene, hogy működjön. Ha ezt tudom, hogy ilyen melegedős, akkor rászánom azt a plusz pár K-t és vettem volna inkább megint egy MyPass-t, ahelyett, hogy akkor most megint vegyek külön egy ventit, szenvedjek egy plusz kábellel és feláldozzak megint egy elosztó aljzatot (amiből amúgy is szűkén vagyok). Na mind 1, majd még tesztelem, meglátom mi lesz, de ha megint felmegy 48 köré, akkor ez bizony csak tanuló pénz volt.

(#22445) King Unique válasza SunMount3r (#22444) üzenetére


King Unique
titán

Ideálisabb lenne nyilván pl. a 35 °C üzemi hőmérséklet, de általában a max. 40-45 °C még kb. elmegy, vagyis ez alapján a 41 is. Ráadásul ha nem folyamatosan volt 41 fok, hanem csak a használat vége felé emelkedett fel annyira, akkor az megint kevésbé kritikus, mint az előbbi.

Igen, vehettél volna akár még egy My Passport modellt is, de egyrészt azok sem minden szempontból előnyösebbek. Ott van kontraként pl. az integrált USB-s kivitel, ellenben a Maxtor nem olyan, plusz akár még gyorsabb is lehet valamivel. Másrészt az ilyen műanyag, zárt külső házak hőelvezetés és a belső HDD szellőzése szempontjából amúgy sem éppen a legelőnyösebbek. Például nálam intenzív és tartós terhelésnél, valamint magasabb szobahőmérséklet esetében tudnak azért melegedni használat közben a My Passportok is. Ilyen szempontból egy full alumínium külső ház rendszerint eleve jobb. Például az egyik társtopik hozzászólásában említett külső házban 7200 RPM-es belső HDD-t használok, de nem különösebben melegedik benne. Harmadrészt akár még az is előfordulhat, hogy esetleg te fogtál ki egy átlagosnál jobban melegedő példányt. Ez esetben elvileg akár egy cserét is meg lehetne próbálni, vagy visszavinni és másikat venni helyette, ha továbbra is ennyire melegedik és szükség esetén nem akarsz aktív hűtést használni. Viszont egyrészt a garanciális csere erre nem feltétlen terjed ki, illetve ha a működésben nem okoz problémát. Másrészt ha csak bizonyos esetekben jelentkezik és nem mindig, akkor az megint más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#22446) _Jana_


_Jana_
csendes tag

Sziasztok!

Külső merevlemezet szeretnék vásárolni és szeretném a segítségeteket kérni.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
4TB

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Mivel szeretném hordozni (havi 1szer) így inkább kompakt az elképzelésem, de rátok bízom. Nem tervezem a cserélést.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nem elvásárom egyik sem

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Multifunkcionálist keresek, ha lehet így mondani, főleg adatok tárolására laptop mellé(Windows) valamint filmek tárolására és lejátszására TV-n.)

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
Körülbelűl 40 ezer forint környékén gondolkoztam.

Amit eddig néztem az a Western Digital My Passport 2.5 4TB USB 3.0, csak nem tudom, hogy melyik típust válasszam (melyik színt).

[ Szerkesztve ]

(#22447) SunMount3r válasza King Unique (#22445) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Az ára miatt vettem most a Maxtor-t, itt rendszerint ajánlott szokott lenni, melegedésről nem olvastam még panaszt. A MyPass-ok kb. 3-4K-val drágábbak és gondoltam ha a Maxtor-al sincs semmi baj, akkor miért ne vegyek olcsóbban? Ma ráküldök egy nagy bitrátás videó stream-elős tesztet, mert főként erre lenne használva általában, és ha egy-egy ilyen alkalommal, rendszeresen több óráig 48°C-on üzemel, akkor muszáj lesz rá valamit kitalálni. És ismétlem: műanyag ház ide, vagy oda a MyPass-okról már rengeteget stream-eltem így, de egyik sem ment fel még ilyen magasra...

[ Szerkesztve ]

(#22448) SunMount3r válasza SunMount3r (#22447) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Hát, most 1 órája töltök le rá 9MB/s körüli sebességgel és már felment 46°C-ra. Szóval túl sok jót nem várok majd attól a teszttől...

Amúgy a gariztatással HDD esetén ilyenkor mik az esélyeim? Ez a konkrét hőmérséklet probléma lehet az alapja, hogy gariban cseréljék? Vagy pl. a 14 napos elállás HDD-k esetén is érvényesíthető? Lehet az okosabb lenne.

(#22449) King Unique válasza _Jana_ (#22446) üzenetére


King Unique
titán

Ha hordozható külső merevlemez kell, akkor a 2,5"-os fizikai méret adja magát. Azoknál is vannak már 4 TB-osak, sőt 5 TB-osak is, ami pl. ebben a blogbejegyzésben részletezve van. Az aktuális My Passport sorozat 4 TB-os modellje (is) megfelelhet a célra, arról nem olyan régen, pár hónapja volt szó itt a topikban, mivel olyat vett az egyik fórumtag. Viszont az árgép jelenlegi találatai alapján a 40 ezres keretbe épphogy belefér. Ha így is megfelel, akkor oké, ha nem, akkor az előbb linkelt blogbejegyzésben vannak valamivel olcsóbbak is. Az, hogy milyen színben veszed, egyéni ízlés kérdése. Amúgy meg lényegtelen, mivel nincsen közöttük szín szerint minőségbeli, funkcionális, összetevőkre (pl. elektronika, belső merevlemez) vonatkozó, vagy egyéb hasonló eltérés.

"Multifunkcionálist keresek, ha lehet így mondani, főleg adatok tárolására laptop mellé(Windows) valamint filmek tárolására és lejátszására TV-n.)"

Az első része az oké, az a szokványos használat. Viszont a tv-nél már nem árt odafigyelni az ebben a hozzászólásban leírtakra, vagyis a megfelelő kompatibilitásra, USB-s tápellátásra stb. Na meg jó lenne annak is utánajárni, hogy a tv kezeli-e egyáltalán a 2 TB+ külső merevlemezeket, illetve a GPT partíciós sémát, ami normál esetben 2 TB felett szükséges. De azt már értelemszerűen a TV & Audió kategória megfelelő topikjában kellene megkérdezni, vagy a készülék felhasználói útmutatójában megnézni. Vagy konkrétan kipróbálni egy másik külső merevlemezzel, ha van rá lehetőség.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.