Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19257) King Unique válasza n00n (#19254) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Van a topiknak összefoglalója, ott pl. 2,5" kategóriák, illetve azon belül mindegyikre pár konkrét példa. Igaz, azoknál az árak 1 TB-os modellekkel vannak szemléltetve, de kb. mindegyiknek akad 500 GB-os változata is. Más kérdés, hogy utóbbi tárkapacitással manapság már nem nagyon érdemes 2,5" külső HDD-t venni, 3,5" kivitelben meg pláne nem. Ezért is kezdtem egyből az előbbivel, mivel ez esetben mégsem teljesen mindegy a fizikális méret. Valamint az SH14 is eleve 2,5".

Adatátviteli sebesség

Az adatátviteli sebességet illetően például a lemeztányérok eltérő adatsűrűsége miatt is lehetnek különbségek az egyes 2,5" | 5400 RPM | USB 3.0 | 500 GB külső meghajtók között: teszt 1 | teszt 2.

A nagyobb fordulatszám is nyilván hatással van a sebességre, így pl. gyorsabb valamivel egy 2,5" | 7200 RPM drive, mint egy 5400-as —► teszt 3.
De kompakt kivitelben a legtöbb modell általában utóbbi szokott lenni, illetve ezen típusoknál a kisebb áramfelvétel és melegedés miatt is az alacsonyabb fordulatszámú az elterjedtebb.

Aztán a forrásmeghajtó (gépben lévő háttértár) sebessége is fontos, mivel ha lassabb, mint a célmeghajtó (külső merevlemez), akkor eleve előbbi fogja korlátozni az adatátvitel sebességét.

A cache mérete apróbb fájlok mozgatásánál már fontosabb lehet, de a legtöbb 500 GB-os mobil külső merevlemezben úgyis csak 8 MB szokott lenni. Illetve az USB-meghajtók pl. a Windowsban alapértelmezetten gyors eltávolításra vannak optimalizálva, vagyis az írási gyorsítótárazás eleve ki van kapcsolva. Persze szükség esetén bekapcsolható.

A fájlméret is meghatározó, ugyanis a merevlemez maximális sebessége csak nagyméretű fájlok (= szekvenciális értékek) mozgatásánál használható ki és kisméretű (apró) fájlok esetén (jelentősen) belassulhat a másolás USB 3.0-án is —► teszt 4.

Továbbá meghatározó még, hogy a külső HDD-n mennyi szabad hely van. Minél inkább tele van másolva, annál inkább lassulni fog —► teszt 5.
Tehát pl. 300 GB rámásolt adat nagyobb lassulást okozhat egy 500 GB-os, mint egy 1 TB-os, vagy nagyobb tárkapacitású külső meghajtónál. Szóval utóbbiak ilyen téren is előnyösebbek lehetnek.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.