Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#93401) Reggie0 válasza ViZion (#93380) üzenetére


Reggie0
félisten

Az, hogy nagy a feszultseg kevesbe problema, az SSR-ek a nagy meredeksegu jelvaltozast sem szeretik, igy inkabb a halozati tranziensek es a villam altal indukalt zavarok amik problemat jelentenek. En mar lattam DC korben(igaz, sok km-es) szetegett SSR-eket, pedig azokat csak a villam birizgalja, es meg termikusan is ellenallobak, mint ezek, nagyjabol akkora mind, mint az oklom, plusz fel kilo hutoborda. A rele eredendoen strapabirob, lenyegeben egy szal vezetek, azon a nagyobb frekvenciaju zavar, kozepes tulfesz vagy az indukalt villamaram fizikai okobol nem tud akkora problemat okozni.

(#93402) Reggie0 válasza aujjobba (#93396) üzenetére


Reggie0
félisten

Ha ugyanaz a tapfesz a sont elott, mint az opamp-nal, akkor az okozza a problemat, hogy a MCP602 nem rail-to-rail inputtal rendelkezik, azaz a bemenetei nem igazan mukodnek(legalabbis nagyo nem linearisak) a tapfeszultseg vagy a fold(negativ tapfesz) kozeleben. Emiatt meg is adjak, hogy a bemeneteket mekkora tartomanyban lehet hasznalni a ket taplabhoz viszonyitva(ennel az icnel ez a V+ - 0.3V es a V- + 0.3V). A kisebb meroellenallas csak akkor okoz gondot, ha akkorat akarsz erositeni a kialakulo feszultsegen, hogy a muveleti erosito offszetfeszultseget felszorozva beveri a fejet a kimeno jel. Ha balszerencses vagy az adott peldannyal, akkor pont a kozelebbi tapfesz fele megy az offszettel polaritashelyesen felszorozva, ugy meg szukebb a rendelkezesre allo tartomany.

Az INA180Ax jol mukodik, erre a celra valoban egy CSA a legjobb valasztas.

[ Szerkesztve ]

(#93403) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egy ismerősöm kért meg, hogy rakjunk össze neki megfigyelő kamera-rendszert.
A gond, hogy a telken még közel egy éven át nem lesz még áram, de a kamera már ma kéne (pontosabban "tegnapra").
A kamerák valószínűleg el vannak 6x6W-ból (specifikáció alapján), de valószínűleg kell majd kiegészítő infra lámpa is (nagy telek), illetve mindenképp kell valami rögzítő kütyü (én egy integrált x86 CPU-s mini PC felé kacsintgatok, de lehet, hogy csak dedikált NVR doboz lesz), potenciálisan még egy PtP WiFi eszköz, szóval durván 50W-al számolnék (az infra csak a nap felében megy), vagyis nagyjából 12V * 4A.

Egy 12V-os (teher)autó akksi úgy 70-110 Ah, tehát gyakorlatilag naponta kéne cserélgetni, ami elég kellemetlen kb. egy éven át még akkor is, ha nincs messze (de még földút is alig van, tehát esős/havas időben szenvedés lenne még 2-3 naponta is, de a töltés miatt ugye 2x annyi akksi kell: a kihelyezett és az otthon töltődő...).

Ezért szóba került a napelem. Csak nem tudom, hogy milyen és hogyan. Mármint adná magát, hogy akkor eleve olyan 21V-os panelt vegyünk, ami később (darabszámban kibővítve) használható inverterrel is 220V-hoz (ha más fogyasztó is lesz majd ott, nem csak a kamerák).
- Egyrészt nem tudom, hogy használhatók-e azok a napelem panelek bármi tetszőleges konfigurációban, vagy digitális vezérlősek, és csak a melléjük szánt inverterekkel/töltésvezérlőkkel hajlandóak működni.
- Másrészt nem tudom miből és hogy kéne összerakni valami töltésvezérlőt, ami a napelem panelről tölti nappal a 12V-os autó akksit.
Többet érne venni egy 21V-os Li-Ion akksit és ahhoz valami töltésvezérlőt 21V napelemről?

Kicsit még komplikálja a problémát, hogy alapvetően 48V PoE-vel akarok dolgozni, nem külön 12V tápkábelekkel (bár a kamerák tudják mindkettőt és a mini-PC is 12V-ot kérne).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#93404) mezis válasza janos666 (#93403) üzenetére


mezis
nagyúr

Évekkel ezelőtt 4 db ceruza akkuhoz talán 6V-os napelemet vettem. Talán egy diódán keresztül tölti az akkukat, télen, nyáron. Eddig nem volt vele gond.
Nagyobb teljesítmény esetén kell közbe töltés szabályozó. Li akkukhoz meg kötelező.

mezis

(#93405) aujjobba válasza Reggie0 (#93402) üzenetére


aujjobba
addikt

Raadasul az INA180 joval olcsobb is, mint barmilyen precizios rail-to-rail input/output opamp.

(#93406) Reggie0 válasza janos666 (#93403) üzenetére


Reggie0
félisten

Szerintem valamilyen kesz offgrid (hajos vagy kemping) megoldast kene beszerezni vagy egyszeruen vegyetek egy szolar powerbank-ot, aminek van 12V kimenete is. Telen azert eleg sok a szinte nulla termeleses nap, igy vagy az akkut meretezitek tul vagy a napelem meretet.

[ Szerkesztve ]

(#93407) rednifegnar válasza janos666 (#93403) üzenetére


rednifegnar
senior tag

offoff:
ezt a cuccot igy egybe fogjak elvinni ahogy van, ha nem all mellette or... amugy is felvesz egy sapkat es egy maszkot, soha nem ismeri fel senki.
3 betoreses lopason van tul az egyik cegunk, hiaba van riaszto, hiaba van jarorszolgalat, azonnali sms, semmit nem ertek. mar reg megpucolnak mire tortenik barmi. nyomozas nincs csak papiron, kamera felvetellel nem foglalkoznak. az egyik esetnel volt olvashato rendszam lekerni se voltak hajlandoak. utolag kiderult h 2 eve lopott volt a jargany de vidaman hasznaltak.
ha ertekes a cucc akkor fizikai vedelem kell lehetoleg elo erovel.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#93408) tordaitibi válasza janos666 (#93403) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Estefelé privizz meg, szigetüzemű hobbi napelem projektbe vagyok másfél éve, elég sok rámragadt ezalatt, valamint saját tapasztalatokat tudok neked elmondani, nem a webes általános leírásokat.
Azért nem itt fejtem ki az álláspontomat mert eléggé terjedelmes lenne.

(#93409) hzsolee válasza tordaitibi (#93408) üzenetére


hzsolee
őstag

Lehet egy kérdésem...a napelemes dologgal kapcsolatban?

Inkább dobok egy PMet

[ Szerkesztve ]

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#93410) tordaitibi válasza leweegee (#93400) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Teljesen igazad van de én még abba korba kezdtem hobbizni amikor Budapesten összesen 1 ilyen bolt volt, és ha jött a hír hogy 2N3055 érkezett, akkor a Nov7 téren 50-en álltunk sorba érte.
Megszoktam hogy egy problémát nem 500 forintos kínai modullal oldok meg hanem használom a fejem és megtervezem, megépítem.
És ez a hozzáállásom berögzült :K

Amúgy tényleg egy ilyen kész modul lesz a vége, de nem bánom hogy feltettem a kérdésemet mert igen sokat tanultam 2 nap alatt az analóg szorzók működéséről.
Eddig fehér folt volt, most már valami dereng.

(#93411) leweegee válasza tordaitibi (#93410) üzenetére


leweegee
aktív tag

Maximálisan egyetértek tudok érteni, én is atéltem ezeket bár még gyerekként, de sajnos ezek az idők elmúltak, egyszerűen nincs értelme kinlódni velük, mert diszkrét alkatrészekből drágább megcsinálni, a ráfordított időről nem is beszélve. Nekem se tetszik ez, "régen minden jobb volt" elvet vallom de meg van kötve a kezem. Manapság minden egyesekből és nullákból áll... ez van ezt "kell" szeretni. :(

Ne nőj fel! Csapda!

(#93412) mezis válasza leweegee (#93411) üzenetére


mezis
nagyúr

A jövő még sötétebb: [link]
Nem 0 vagy 1, hanem valami a kettő között. :F Erre varrjál gombot! ;]

mezis

(#93413) ekkold válasza tordaitibi (#93410) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Van egy harmadik lehetőség is. Ha A/D átalakítókat használsz. Olyat ami eleve benne van egy MCU-ban, a szorzást pedig szintén el tudja végezni az MCU. Sőt.. valódi effektív értéket és hasonlókat is számolhat ha pl. nem csak sima DC-t akarunk mérni.
Szerintem kb. hasonló korúak lehetünk, pl. sokáig úgy gondoltam, hogy amit meg tudok oldani pár IC-vel ahhoz minek programozni, de sokat változott a világ, nem csak hogy jobb és egyszerűbb sok feladatot MCU-val megoldani, de olcsóbb is.
Amúgy egyetértek, nyilván sokkal többet tanulunk, ha használjuk az agyunkat, és nem csak kínai cuccokból legózzuk össze amit szeretnénk. nálam ez úgy nyilvánul meg, hogy egy barátommal összedolgozva feszegetjük a határokat, olyasmit építünk amit nem lehetne olcsó kínai modulokból megcsinálni.
Pl. D/A konverter kiváltására (labortápba) nemrég terveztem olyan áramkört, ami PWM jelet alakít analóg jellé. Persze erre lehet mondani hogy egy sima szűrő - de... itt jön a határok feszegetése: ugyanis ez kb. 150....200msec alatt beáll a PWM-nek megfelelő feszültség értékre, mindezt úgy, hogy a kimeneti feszültség hullámossága eközben mindössze 0,1µV környékén van (szimuláció szerint, és kb. a gyakorlatban is tudja ezt). A PWM-et egy MCU állítja majd elő 500Hz.....2kHz körüli frekvencián.

(#93414) troll81


troll81
addikt

Sziasztok.egy 100 és egy 72ah aksit össze köthetek egy teszt erejéig 12 V használnám tesztelni pár dolgot.172ah lenne a kapacitás :F müködik?

(#93415) Barret001 válasza troll81 (#93414) üzenetére


Barret001
addikt

Igen,akár hosszabb időre is,úgy hogy 12V maradjon .Párhuzamosan.

(#93416) Audience válasza troll81 (#93414) üzenetére


Audience
aktív tag

Ha a kapocsfeszültsége egyforma akkor párhuzamosan igen, tehát 12V-os indítóakkumulátort például, de nem lesz a két kapacitás összege az eredő, tapasztalatom szerint.

[ Szerkesztve ]

(#93417) leweegee válasza mezis (#93412) üzenetére


leweegee
aktív tag

Ezt már inkább fel sem akarom fogni. :Y

[ Szerkesztve ]

Ne nőj fel! Csapda!

(#93418) janos666 válasza rednifegnar (#93407) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én is mondtam neki már az elején, hogy olcsóbb és hatékonyabb lenne valami katonaságot vagy börtönt megjárt hajléktalant beköltöztetni, mint bekamerázni, de nem tetszett neki az ötlet. Rendes biztonsági őrre pedig valószínűleg nincs pénz.
De egyébként nem lopás, hanem garázdaság volt eddig a gond (valamelyik szomszéd őrült nem örül, hogy oda telepedett a méheivel és tör/zúz a portán, a rendőrség javasolta neki a kamerát). Nyilván mondtam neki azt is, hogy ne kerüljön már többe a védelmi rendszer, mint a potenciális kár, de elég eltökélt. Ennek ellenére persze "ingyen" kéne a komplett kamerarendszer...

#93406 Reggie0 - Inkább a napelem túlméretezésre fogadnék. Nem vagyok otthon a napelemekben (az állami pályázatoshoz túl kék, az önerőshöz túl viz a vérem, és nem vagyok maxiszuperzöld beállítottságú), de én is gondoltam, hogy amit ráírnak Watt-okat, az kb. a sivatag közepén a napra forgatva délben, aztán itt nálunk télen annak töredéke... De tényleg ennyire rossz a termelése télen, hogy akár szinte semmi?

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#93419) Aryes válasza janos666 (#93418) üzenetére


Aryes
nagyúr

tör/zúz a portán, a rendőrség javasolta neki a kamerát

Lol, valószínűleg a kamera lesz az első, amit össze fog törni. :(((

(#93420) setup


setup
junior tag

Sziasztok Drótosok kéne nekem ötlet. Az van, hogy rendeltem anno egy raklap G10-es ledes izzót csájnából és ami kiégett azt bedobtam egy szatyorba, de nem volt jó bolt, mert mára tele lett a szatyor.

Ez a 3 LED-es változat. Az elektronikát úgy fényképeztem, hogy bele lehessen nagyítani az alkatrésznevek olvashatóságáig. Mivel egyik sem úgy égett ki, hogy a LED ment tönkre, hanem mindegyiknél az elektronika tojt be (villogással kezdődik) ezért gondoltam, hogy futok erre egy kört, hogy nincs e valami filléres megoldás a javítására? Valami, amivel kiváltható a benne lévő nyák, vagy a gyárinál tartósabb alkatrész a gyári nyákra? Így, hogy sok hibás van és a csavarkötések oldását követően teljesen kulturáltan szétjön lehet megérne egy kis barkácsolást...

(#93421) setup


setup
junior tag

Próbálkoztam itt Google fordítóval, de csak annyi derült ki, hogy valami LED meghajtó IC. Fingom sincs mi ez és csak tippelem, hogy ez adja fel. Egyik hibásnál rámértem az elkora, annak rendben van a kapacitása. Sajna nem az nem bírja a meleget. Abban bíztam, hogy csak kondizni kell majd, de nem.

(#93422) hzsolee válasza setup (#93421) üzenetére


hzsolee
őstag

Szerintem komplett olcsóbb. "Led diver 220"-al próbálkoz...

Lehet így sem éri meg a dolog...

[ Szerkesztve ]

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#93423) Dr. Szilikát válasza setup (#93420) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Egyértelműen kizártad a LED-hibát, terheléses teszttel? Mert inkább az szokott vibrálással kezdődni.

Hogy jön ide pont a japán oldal, ez egy gyakori kínai LED-driver, más típusszámok alatt is előfordul ilyen, bár pontosabban nem jegyeztem meg.

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/download/908933/WINSEMI/WS9221B.html

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-WS9221B.html

[ Szerkesztve ]

(#93424) razorbenke92 válasza janos666 (#93418) üzenetére

A teljesítményüket 1000W/m² besugárzási teljesítmény mellett, bizonyos hőmérsékleten adják meg, és új korukban ezt inkább felül teljesítik, valamint több gyártó különböző módon garantálja, hogy ez kiszámítható mértékben fog degradálódni. Ami azt illeti, hűvös tavaszi napokon nálunk is előfordul, hogy ezt túlteljesítik.

A baj, hogy a napelem hiába fotovoltaikus, valójában tényleg direktben tűző napra van szüksége, hogy a névlegeshez közeli teljesítményét adja.

Téli átlagban úgy szoktak pesszimistán becsülni, hogy 1kW napelem napi 1kWh energiát hoz be. Ebben persze benne van, hogy van egy nagyon jó nap, utána meg egy semmirevaló hét.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#93425) tordaitibi válasza troll81 (#93414) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Saját tapasztalat, igen, bármilyen variációban párhuzamosíthatók.
Nálam abszolút két véglet, egy 7Ah gel riasztóakku és egy 100Ah indítóakku van a legnagyobb egyetértésbe párhuzamba.
Onnan tudom hogy jók, a kis akkut sokszor kiveszem mert arról tesztelgetek autós cuccokat a szobában.
A nagy meg 48 órán keresztül vitte a kazánom keringetőjét mert elfelejtettem visszadugni az automata töltőjét.
3 éve vannak párhuzamosítva, remek egészségnek örvend a kicsi meg a nagy is.
13,8V-on lógnak évek óta.

(#93426) Ribi válasza setup (#93420) üzenetére


Ribi
nagyúr

Sajna ismerősnél is vannak hasonló 220-as lámpák és azok is hullanak. Jó esetben az elektronika halála után átengedte a 320V-ot és kinyíra a ledet is.

(#93427) tordaitibi válasza janos666 (#93418) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Megint csak saját tapasztalatom.
1,8kW panelem van a tetőn, igaz borzasztóan szedett-vedettek, több gyártó több tipusa. Egyedül a Vmp ami nagyjából megegyezik.
Télen, jó napsütésben 48-50A jön be az akkuba azaz 1200W.
Borús időben meg 1-2A azaz 25-50W. Ez semmi, ez használhatatlan, nálam a pakk fűtését épphogy fedezi.
Namost ha ilyen szutyok ködös esős idő van 5-10 napig, ami már sokszor előfordult, ezesetben a napelemes rendszerek meghalnak, vagy olyan durván, irreálisan túl kell méretezni, 10-15szeresen, ami gazdaságilag nem éri meg.

(#93428) ViZion válasza tordaitibi (#93427) üzenetére


ViZion
félisten

Mindenki tudta, h a napelem csak részmegoldás/zsákutca. Mondom úgy, h nekünk is van egy kis napelemünk.
Otthon akkor termel, amikor nem vagyunk otthon, kell akku vagy a hálózatra tölteni. Erősen függ az időjárástól, ha kiesik, akkor rengeteg kapacitás esik ki egyszerre egy területen, amire a szolgáltatónak készen kell állnia.
Most, h akkuval együtt lehet csak pályázni, várhatóan javul a helyzet.

Cégnél is van napelem, nem tölthet a hálózatra, ha nincs hétvégén műszak, vagy mos a karácsonyi időszakban ez mind megy a levesbe. Mondtam a főnöknek, h hétvégére kellene ilyen dolgozói mosoda, szinte ingyen moshatnánk. Vagy kapjunk elektromos autókat... :B ne dobjuk má' ki azt, amit megtermel...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#93429) tordaitibi válasza ViZion (#93428) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Én akkuzok, félszigetüzem.
9kWh liion van alatta, amiből 7kWh kihasználható.
Én roppant takarékosan éldegélek az asszonnyal, a havi villanyszámlán 3800-4500Ft között van, ez 100-110kWh/hó.
És ezt képtelen fedezni rossz időben 1800Wp panel +9kWh akku.
Nem zsákutca csak jelemleg e tárolás ami irreálisan megdobja a kivitelezési költséget, és még gy sem 100% a rendelkezésre állás sajnos.

Vakamint abszolút nem zsákutca ha értelmesen van felhasználva, alkalmazkodni kell a napsütéshez. Akkor mosunk porszívózunk döntő többségbe ha süt a nap.
Így a havi 4500 lement havi 8-900 forintra.
Nagyban, ha valaki tele van nagyteljesítményű berendezésekkel+e-car töltést tudja időzíten, évente fé-1millát lehet spórolni.

Itt is igaz sajnos hogy aki eleve iszonyat nagy lábon él, annak egy 10-20 millás projekt hamarabb megtérül, mint Mari néninek aki a havi 70-80kWh-t váltaná ki, neki soha nem térül meg.

Fejekbe kell először rendet tenni, ha ez megvan, és megvan hozzá a techikai háttér is, akkor nagyon is jó alternatívák a megújulók.
Csk ehhez településszinten, centralizáltan kéne elkezdeni gondolkodni.

(#93430) rednifegnar válasza setup (#93420) üzenetére


rednifegnar
senior tag

hasonloan jartam en is, 15db ilyen lampank van. vettem en is a kinait de abbol folyamatosan doglenek, vagy vibralni kezd vagy lemegy a fenye vagy elkezdenek kiegni rajta ledek stb.
most mar inkabb veszek draga osram/philips ledet es akkor evekig hozza se kell nyulni.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#93431) aujjobba válasza rednifegnar (#93430) üzenetére


aujjobba
addikt

Amit eddig lámpa szakboltban vettem mindegyik megdöglött néhány hónapon belül.
Egyszer az IKEA-ban voltunk felkaptam egy kettes csomag ottani LED-et próbaképp, azóta is mennek.
Azóta mar kb. mindegyik ki lett cserélve IKEA-sra, azok valtak be.

Erdekes időket élünk, hogy külföldi butorboltban kell LED-eket vennem ha jot akarok magamnak, mert a magyar szaküzletben csak vackokat kapok.

(#93432) leweegee válasza aujjobba (#93431) üzenetére


leweegee
aktív tag

Nálunk a lidl-ben vett ledek váltak be, mivel 4 égő megy a házban lévő csillárokba ezért kettőt becsavartam, kettőt pedig csak félig, hogy ha baj van csak betekerem és van világosság, ez 6 éve történt, azóta egy sem adta meg magát. :K

Bocs csak 4 év, de akkor is szép teljesítmény tőlük. :D

[ Szerkesztve ]

Ne nőj fel! Csapda!

(#93433) Gyula84 válasza leweegee (#93432) üzenetére


Gyula84
veterán

Nekem Philips van most lépte át a 7. évét :D
ilyen-e [link]

[ Szerkesztve ]

Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.

(#93434) Audience válasza aujjobba (#93431) üzenetére


Audience
aktív tag

Én még Tungsram LED-eket vettem, azóta is jók, bár fogalmam sincs, hogy mennyire kínai.

(#93435) mezis válasza setup (#93420) üzenetére


mezis
nagyúr

Van légcsere (hűtés) a LED-es fényforrásoknak?
Egyes dobozokon a függőleges helyzet nem javasolt.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#93436) demars


demars
addikt

Sajnos nem értek angolul.
Mi a hiba ennél az akkunál?
Egy van itthon ami pont ugyan ezt produkálja. Töltöttség jelző négy led közül kettő-kettő párban villog.
Makita rádióban használta a tulaj, de nem kapcsol be.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#93437) Gyula84 válasza demars (#93436) üzenetére


Gyula84
veterán

ez nem angol :)

Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.

(#93438) demars válasza Gyula84 (#93437) üzenetére


demars
addikt

Jogos. Kommenteket angolra fordította a rendszer, más opció nem volt.
Ettől függetlenül ha valaki belefutott már ilyen hibába ne tartsa magában a megoldást. :)

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#93439) Dr. Szilikát válasza demars (#93436) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Itt van a "normális" változat.

https://www.youtube.com/watch?v=_xhjpWHk3GI

Számítógépen bekapcsolható hozzá a generált orosz felirat, utána beállítható a magyar fordítás is. Mobilon nehezebb eset, vagy csak nekem nem sikerül, ezt már nem tudom.

[ Szerkesztve ]

(#93440) bagarol válasza demars (#93436) üzenetére


bagarol
junior tag

Valószínű mélykisülés, meg kell próbálni egyenként tölteni a cellákat, bár lehet
némelyik már megadta magát.

(#93441) csabyka666


csabyka666
addikt

Üdv mindenki!

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Van egy 500/1000/1500 wattos infrás melegítőm a fürdőszobában, annak a vezetékét szeretném hosszabbra cserélni. Vettem is egy szerelt, izmosabb fajta sodrott 3 eres vezetéket, viszont a hősugárzóba az eredeti kábel már be van kötve, nem szívesen bontanám meg.
Kérdésem, hogy ha elvágom, és forrasztással + zsugorcsővel kötöm rá a hosszabbat, az mennyire kókány megoldás? Ekkora teljesítménynél, pláne 230V feszültségnél ez a forrasztós módszer elfogadott?
Oldható WAGO lenne a szép megoldás, de nincs itthon perpill olyanom...

Köszönöm a segítséget előre is! :R

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#93442) Barret001 válasza csabyka666 (#93441) üzenetére


Barret001
addikt

Tökéletes megoldás,nem kókány. Az még nem nagy teljesítmény.

[ Szerkesztve ]

(#93443) csabyka666 válasza Barret001 (#93442) üzenetére


csabyka666
addikt

Köszi a választ! Persze nem nagy, de azért mégsem egy 60 wattos izzó árama folyik át, azért gondoltam.
De így már megforrasztom frankón! :R

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#93444) Barret001 válasza csabyka666 (#93443) üzenetére


Barret001
addikt

Az a 7A sem sok. Ha elég vastag keresztmetszetű kábelt toldasz hozzá,(hasonlót) még csak langyosodni sem fog.

(#93445) csabyka666 válasza Barret001 (#93444) üzenetére


csabyka666
addikt

3 x 1.5-öset vettem, direkt ilyen gumis rugalmas szigetelésűt. :)

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#93446) aujjobba válasza ekkold (#93341) üzenetére


aujjobba
addikt

Az egyszerubb tukrot sikerult megcsinalni, mcp602 opamp + 2n7000 fet + BCM857BS dual (match-elt) PNP tranyaval.
30uA korul van melegitesre az elmozgas, ez mar okes nekem.
Bakker a SOT363 SMD dualtranyat mikor meglattam majdnem feladtam, de aztan sima pakaval meg fluxal vegulis gyorsan sikerult probalapra forrasztani.

[ Szerkesztve ]

(#93447) kmisi99


kmisi99
addikt

Sziasztok, auto akkut szeretnék cc cv táppal tölteni. Ellentétes infókat találok a neten. Van ahol azt látom 14.4v al kell tölteni van ahol azt látom, hogy 12.6v nál már 100% on az akku. Akkor mekkora feszültségre állítsam a töltőt?

(#93448) mezis válasza kmisi99 (#93447) üzenetére


mezis
nagyúr

Én addig szoktam tölteni, amíg intenzíven kezd pezsegni. Ez általában 14V fölött kezdődik.
Minél kisebb árammal, ha van rá idő. Az áram csökkentésére sorba kötök egy 12V-os gk izzót.
A töltés kezdetekor a feszültséget az akku határozza meg.

mezis

(#93449) Audience válasza kmisi99 (#93447) üzenetére


Audience
aktív tag

14,4V-ra, majd ha az áram már lecsökken jelentősen akkor tedd át 13,8V-ra és ott maradhat egész télen. Ha csak fel akarod tölteni akkor amikor az áram már csak pár 10mA fel van töltve.

(#93450) tordaitibi válasza kmisi99 (#93447) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ha mobil az akku azaz feltöltöd, majd leharcolod akkor max. 14,4 vagy 1-2 tized volttal alatta.
Ha ups riasztó vagy bármi ami éveken át a töltőn lóg akkor 13,8V.

Azt azért látod 100%-nak mert az automata töltők miután kész egy töltési ciklus, gyakorlatilag kikapcsolják a töltést és egy teljesen feltöltött 12V akkunak 12,6V amire beáll pár óra múlva üresjárásba.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.