Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7801) Kloden válasza Kloden (#7799) üzenetére


Kloden
senior tag

Besz..halás, a piros ledeimet bekötöttem fordítva (negatívjukat az elem pozitívjára és vica versa) és csodák csodájára működik, felvillan!! :F pedig a fehérek polaritáshelyesen működnek, de a pirosak fordítva! Hogy lehet ez??

PHM: nem égtek és nem forrósodtak, de teszek eléjük egy elenállást majd amit mondtál!

[ Szerkesztve ]

"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."

(#7802) moha21 válasza Kloden (#7801) üzenetére


moha21
addikt

A LED-eknek, hasonlóan a diódákhoz van egy zárótartományuk, szóval ha fordítva kötöd be és nagyobb feszültséget kap, mint amekkora a záróirányú feszültsége akkor lényegében baj van. ilyenkor szokott villanni egyet majd meghalni, hátha nem.

Ja és a PHM által javasolt bekötési rajz:

Ha minden igaz a fehér ledeken 16mA a piros ledeken 10mA körüli áram folyik majd.

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7803) Kloden válasza moha21 (#7802) üzenetére


Kloden
senior tag

Nagyon köszönöm, így már tökéletesen én is értem! Azt nem lehetne még megcsinálni, hogy a 4-4 ellenállást felváltani 1-1 nagyobb ellenállással? Valamivel kényelmesebb lenne beforrasztgatni.

A pirosak még nem égtek ki, és ami még érdekes: azt a kis 3V-os gombelemet rákötöttem fordított polaritással, és csak úgy világít!! Helyes polaritással Nem!! Tehát kizárhatjuk a túlfesz miatti világítást! (Eddig azért nem jöttem rá mert szigszalagba volt burkolva, nem tudtam melyik a + és - fele)
Na most akkor hogy is van?? :DDD

[ Szerkesztve ]

"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."

(#7804) moha21 válasza Kloden (#7803) üzenetére


moha21
addikt

A hosszabb láb a pozitív (anód) + , nyilván a rövidebb a negatív ( katód) - .
Ki lehet cserélni az ellenállást és egyszerűsíteni ( sorbakötni a LED-eket), de ahhoz nagyobb feszültség kell.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7805) And válasza Kloden (#7803) üzenetére


And
veterán

(A ledeknek ránézésre nem feltétlenül van 'helyes' polaritásuk. Van, amelyiknek a hosszabb lába a katód, de van fordított kivitel is, úgyhogy ez nem szentírás. Ugyanez vonatkozhat a belső felépítésre (melyik bevezetés közelében van a félvezető kristály, amely tiszta tokozatnál látható). Meg léteznek antiparallel bekötésű, azonos színű dupla ledek is, azoknál mindegy a bekötés, mert valamelyik led a tokban úgyis világítani fog a kettő közül..)

[ Szerkesztve ]

(#7806) Kloden válasza moha21 (#7804) üzenetére


Kloden
senior tag

Párhuzamosan gondoltam továbbra is csak nem értem minek mindegyik led elé egy ellenállás, miért nem elég áganként egy, vagyis a pirosak elé egy és a fehérek elé is egy.

Én nem a led lábát szoktam nézni hanem a belsejét, a nagyobb bumszli a negatív, a kicsi pedig a pozitív, én így nézem.(hiszen úgyis le vannak már rég vágva a lábak)
Esetleg még az lehet, hogy a piros ledeknél éppen a kicsi a negatív. Mindenesetre a fehérnél a nagy a negatív.

"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."

(#7807) moha21 válasza Kloden (#7806) üzenetére


moha21
addikt

Jól mondod a nagyobb " bumszli a negatív ! Ha nagyobb lenne a tápfeszültséged akkor mehetne 2 ellenállással a 4-4 sorba.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7808) PHM válasza Kloden (#7806) üzenetére


PHM
addikt

Nem túl korrekt megoldás, de így is csinálhatod.
Ekkor a pirosak elé köss egy 68 ohmos ellenállást,
a fehérek elé pedig egy 15 ohmosat.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#7809) Cinege45


Cinege45
tag

Üdv.,

Videomagnóval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Egyik napról a másikra olyan hibát produkál, hogy felvétel/lejátszásnál a képernyő
felső harmadában sávzaj jelentkezik, az alsó szegmensbe úgy ahogy megjelenik a
kép majdnem tökéletesen.
Ha állóképre kapcsolok akkor felváltva jelentkezik a sávzal és a kép ami a léptetéskor
periódikusan ismétlődik.
Gyorstekercseléskor időnként tökéletes a kép (persze gyorsítva).
Mi lehet az ok?
Ha esetleg volt valakinek már ilyen problémája...

Köszi...

(#7810) Kloden válasza PHM (#7808) üzenetére


Kloden
senior tag

Nagyon köszönöm, hát inkább így fogom csinálni még ha nem korrekt is, (nem tudom miért :B ) mert ilyen ellenállásaim vannak is itthon :R
Köszönöm még egyszer! :R

"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."

(#7811) biker válasza Cinege45 (#7809) üzenetére


biker
nagyúr

fejhiba. egyik fej tönkrement.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#7812) Cinege45 válasza biker (#7811) üzenetére


Cinege45
tag

Gondolkodván később én is hajlottam eme megállapításra.
Köszi!

(#7813) Ndruu


Ndruu
MODERÁTOR

Üdvözlet!

Itt egy leegyszerűsített rajzocska. A rajzon egy aktív sztereó hangrendszer elektronikájának rajza látható, a kékkel jelzett rész a fejhallgató csatlakozó.
A gond az, hogy ha be van dugva a fejhallgató (32Ω), akkor nagyobb hangerőn a hangszóró is szól (mintha nem választaná le rendesen a jelet róla).
Hogy lehetne ezt egyszerűen orvosolni?

Nem vagyok egy elektrotechnikai zseni, de ha jól sejtem, akkor talán az R35-R36 páros (jobb oldalt a TDA2030 előtt) szeparálja el jelet, ha be van dugva a fejhallgató.

Harrrr!!!!

(#7814) sanzi89


sanzi89
addikt

Üdv.

Szeretnék elkezdeni foglalkozni néhány elektronika dologgal, csak kb a 0-as szinten állok. Első körben szeretnék megtanulni forrasztani. Senki ne gondoljon nagy dolgokra, két kábelt össze, ledet ki-be. Ha nagyon profi lennék pár rossz P1-es alaplapról kondikat, meg egyéb alkatrészeket le, s fel. Ehhez kérném a segítségetek.

Mi kell a forrasztáshoz? Milyen szerszámok, eszközök és egyéb kiegészítők? Pl milyen forrasztópákája legyen egy full kezdőnek? (Méret, márka, watt, már elvesztem. :D)

Előre is köszönök minden tippet!

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#7815) And válasza Ndruu (#7813) üzenetére


And
veterán

A szeparálás mindenképp a csatlakozóaljzat (vagyis a benne lévő érintkezők) dolga lenne. A legvalószínűbb, hogy az csatlakozó felé vezetett jelek elég hosszan futnak egymás mellett ahhoz, hogy kapacitív csatolással áthallás jöjjön létre a fejhallgató kimenőjele és a belső végerősítő bemenete között. De az is lehet, hogy a közös (GND) vezeték kialakítása nem megfelelő a nyákon. Tény, hogy az általad említett ellenállások (plusz az R1 és R10) elvileg csökkentenék a kapacitív áthallás hatását is, de ha a nyák nem az igazi, sajnos felléphetnek ilyen anomáliák.

(#7816) Vasinger! válasza sanzi89 (#7814) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Hello!

Hát, forrasztani gyakorlással lehet megtanulni. Mi anno rossz alkatrészeket forrasztottunk egy nyák-ba, de abból is vagy 20-at. Az, hogy tudsz, szép kicsiket forrasztani, az még bőven kevés. Nem mindegy, hogy mit és hogyan forrasztasz be. Pl.: A led-nek van polaritása is.

A forrasztáshoz kell:forrasztó páka (heggyel!), állvány, ón (más néven cin), hőálló szivacs (bevizezve), és valami, amint dolgozol, ajánlani tudom a filc lapot és persze elég nagy türelem. Ami még fontos, hogy ne remegjen a kezed. (cigisek hátrányban. :D)

Én iskolában weller pákával forrasztottam, de itthon van egy újabb is. Az hálózati fesz.-ről 230-ról megy, de a suliban 24 voltos a páka és értelemszerűen ahhoz kell 24 voltos hálózati feszültség is.

De az okosok nyugodtan kijavíthatnak, ha valamit rosszul tudok, abból én is csak tanulok. :K

[ Szerkesztve ]

(#7817) mezis válasza Vasinger! (#7816) üzenetére


mezis
nagyúr

A "rezes" forrasztáshoz nem árt, ha van fenyőgyanta (akár sk. is gyűjthető), vas, horganyzott lenmezekhez pedig olyan "forrasztóvíz", ami szalmiákot is tartalmaz.

A forrasztópáka teljesítménye kisebb alkatrészekhez 20-50 W, (esőcsatornához sokkal több kell :K ).

mezis

(#7818) Ndruu válasza And (#7815) üzenetére


Ndruu
MODERÁTOR

Értem, tehát mechanikusan az aljaz szétválasztja a jelet, de a kábeleken valahol összeszedi a jelet. Jobb minőségű kábelekkel talán javulhat egy keveset.
Ha az R1, R10, R35, R36) ellenállásokat lecserélném mondjuk 100kΩ-ra (a sima TDA2030 alapkapcsolásában az R1 értéke 100k), akkor mi történne?

Harrrr!!!!

(#7819) And válasza Ndruu (#7818) üzenetére


And
veterán

Valószínűleg attól nem javulna a helyzet. Az R1 és R10 pl. többek közt a végfokok bemeneti impedanciáját határozzák meg, és az 'idegen' (valószínűleg magas forrásimpedancián megjelenő) jel elnyomásán éppen ezen ellenállások értékének csökkentése javíthatna, de annak más hatása is volna. Ha más módon kerül a jel oda, akkor sem segítene ezek módosítása. A rajz egyébként az adatlapon leírt hídkapcsolás tipikus megvalósítása.
Első körben mindenképp tisztázni kellene, hogy valójában honnan kerül a nemkívánt jel a belső végfokok bemenetére. Ha az a jack-aljzat pl. a nyákon van, vagy a nem megfelelően tervezett földfólia okozza a jelenséget, akkor túl sokat nem tudsz vele kezdeni, elvégre újratervezni így utólag elég nehéz volna :U. De ha kábellel van kötve, és amúgy is minden jel külön árnyékolt érrel megy a csatlakozóra (tehát nehezen képzelhető el a belső erek közötti kapacitív csatolás), akkor se.

(#7820) Ndruu válasza And (#7819) üzenetére


Ndruu
MODERÁTOR

Értem.
Nem bontottam még szét (Genius SP-HF 3000A), hiszen a héten vettem.
Külön NYÁK-ra van forrasztva a jack csatlakozó, tehát a kábel cseréjére van lehetőség. Gyanítom, hogy a legolcsóbb cérnaszál kábelek vannak bele forrasztva.

Köszönöm a segítséget! :R

Harrrr!!!!

(#7821) Hunyus


Hunyus
senior tag

Sziasztok!
Nem tudnátok ajánlani valakit,linket stb.Szükségem lenne 100v 10000uf kondira,erősítőbe 6-8db kellene,persze minnél jobb áron.Előre is köszönöm :R

(#7822) sanzi89 válasza mezis (#7817) üzenetére


sanzi89
addikt

Maradok 30W körül. :D

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#7823) moha21 válasza Hunyus (#7821) üzenetére


moha21
addikt

Lomex-ban van 1100Ft-os netto áron. Vagy a RET-nél:[link], de itt sem olcsóbb.

sanzi89: nem kell rögtön weller pálka, 25w-os lehet tecsóba 1000ft-ért kapni abba is lehet hegyet esztergálni, ha kell.

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7824) Hunyus válasza moha21 (#7823) üzenetére


Hunyus
senior tag

Köszönöm szépen a segítséged :R

(#7825) moha21 válasza Hunyus (#7824) üzenetére


moha21
addikt

Nincs mit! :R

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7826) sanzi89 válasza moha21 (#7823) üzenetére


sanzi89
addikt

Mit jelent pontosan a pákáknál ez a hegy?

Pl egy ilyen páka full kezdőnek milyen lenne? Illetve ebbe milyen hegy kell?

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#7827) moha21 válasza sanzi89 (#7826) üzenetére


moha21
addikt

Ez szerintem tökéletes lesz neked. Hegy az van hozzá gyárilag szóval egy ideig az elég lesz, mivel nem tudod a hőmérsékletet állítani rajta így "jobban használódik". 30w teljesítmény is elég bőven. 1-2mm -es ón-t vegyél hozzá.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7828) _ATi_1 válasza sanzi89 (#7826) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Alkatrészek kiforrasztásához ajánlatos beszerezni egy ónszippantót is [link] Illetve egy csipesz sem árt, mert ha kézzel fogod az alkatrészt forrasztás közben, rendesen meg tudja pörkölni az ujjad :)

(#7829) sanzi89 válasza _ATi_1 (#7828) üzenetére


sanzi89
addikt

Köszönöm mindkettőtöknek az ötleteket!

u.i.: Mire is kell ez az ónszippantó?

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#7830) _ATi_1 válasza sanzi89 (#7829) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Akkor lehet hasznos, amikor kiforrasztasz egy alkatrészt, aminek több lába van. Pl.: Tranzisztor, vagy IC.
A felmelegített ón közelébe tartod, megnyomsz egy gombot, és felszippantja az ónt.
E nélkül nehézkesebb egy alkatrész kiforrasztása, mert felmelegítéskor a páka nem "szívja fel" az ónt, mivel már szennyeződött.
Ezeket majd úgy is kitapasztalod ;)

(#7831) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Sziasztok!

[link]

Adott ez a táp.Szerintetek ez elbírna 1 vinyót és 2 ventit,vagy 2 vinyót és 2 ventit?

(#7832) _ATi_1 válasza HollyBoni (#7831) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Szia!
1 vinyót és két ventit szerintem el kell, hogy bírjon. Jó lenne, ha meg tudnád nézni, hogy mennyi áram kell azoknak a ventiknek. A második variációt már nem hiszem, hogy elbírja
Egy HDD 0.9-1A körüli áramot vesz fel maximálisan az 5 és 12V-os ágain külön-külön, ez a táp pedig 2A-t tud leadni áganként.

[ Szerkesztve ]

(#7833) HollyBoni válasza _ATi_1 (#7832) üzenetére


HollyBoni
veterán

Köszi.Megnézem mennyi áram kell nekik,közben rájöttem hogy csak 1 vinyót fogok rákötni.

(#7834) moha21 válasza HollyBoni (#7833) üzenetére


moha21
addikt

Annyit meg fog bírni, a ventik 2-2,5w max amit esznek átlag.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7835) mezis válasza HollyBoni (#7831) üzenetére


mezis
nagyúr

A táp 12 V 2A, 5 V 2 A. Most már csak a rákötni óhajtott fogyasztók adatait kellene tudni. Bizonyára föl tudod hajtani. Összeadod, összehasonlítod. (Aztán akármit is kalkuláltál, rákapcsolod ;] )

mezis

(#7836) atesss


atesss
addikt

Üdv !
Egyik barátom autórádiójának előlapja van nálam szerelésen.
Kb. 10 éves, egy Honda Civic gyári felszereltsége volt (vagyis extraként lehetett rendelni hozzá), a pontos típus: Pioneer KEH-2700R.
Két baja van, az egyik az, hogy rosszak a hangerőszabályzó gombok, ehhez veszek a lomexben, remélhetőleg lesz olyan, ami nagyjából ugyanolyan méretben (bár amiatt lehethogy nehéz eset lesz, mert kör alakú a gomb háza, és nem négyzet, mint ahogy szokott álltalában).
A másik baja pedig, hogy nem nagyon megy a háttérvilágítás.
Úgy néz ki érintkezési hiba, mert kiszedve, és ujra berakva párszor az előlapot, néha működik (bár most az előbb hiába próbáltuk, nem sikerült működésre bírni).
Mivel lehet itt a gond, hogy lenne érdemes nekiállnom utánanézni ?
Először próbálok service manualt keresni hozzá, hátha találok.

Autodata vagy hasonló autó(elektronikai) programban benne lehet a gyárilag adott rádió leírása is szerintetek ?

(#7837) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Üdv szakik!
Van nekem egy ilyen kis kapcsolóm.(Neonhoz adták)
Egy külső winchester házat csinálok,és hogy lehetne megoldani,hogy ez a kapcsoló le/fel kapcsolja a wincsit?
Vagy ha tudtok ajánlani valami olcsó kapcsolót,megköszönném.Hogy is hívják ezt?I/O?

[ Szerkesztve ]

(#7838) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Na ezeket meg is veszem,majd csak kezdek velük valamit. :D
[link]

(#7839) mezis válasza HollyBoni (#7837) üzenetére


mezis
nagyúr

A HDD-ket csak akkor érdemes ki-be kapcsolgatni, ha nagyon kell takarékoskodni az energiával (akkumulátoros üzemmód). Egyébként akkor lesz a leghosszabb az élettartama, ha folyamatosan pörög. Ez így volt 30 évvel ezelőtt is, és napjainkban is. (Folyamatosan működő szerver gépeinkben vidáman működtek az 1-4 GByte-os HDD-k, amikor már csak 20-40 GByte-osokat lehetett beszerezni.)

mezis

(#7840) HollyBoni válasza mezis (#7839) üzenetére


HollyBoni
veterán

Néha azért le kéne kapcsolnom,nem megy egész nap a gép.Szóval amit linkeltem vaterás cuccot azt hogy lehetne bekötni hogy az egészet lekapcsolja?

(#7841) _ATi_1 válasza HollyBoni (#7840) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Az nem megoldható, hogy a gép tápjáról menjen a vinyó és a ventik ?

(#7842) HollyBoni válasza _ATi_1 (#7841) üzenetére


HollyBoni
veterán

Nemnem,ez külső vinyó ház lesz.Ezért kéne rá egy kapcsoló,csak nem tudom hogyan kössem rá ezeket a kapcsolókat.Meg még + 1 led is menne rá,de azt rákötném a venti vezetékére. :)

(#7843) mezis válasza HollyBoni (#7842) üzenetére


mezis
nagyúr

Gondolom lesz valami külső tápegysége a HDD-nek, ami a 230 V-ból állítja elő a 12 ill. 5 V-ot. Én a 230-ra tenném a kapcsolót. (Lehet kapni olyan dugvillát, amin már van kapcsoló, akár parázsfénnyel is, vagy kapcsolóval összeépített konnektor aljzatot is lehet kapni.) Az 5 és 12 V-nak egyszerre való kapcsolását nem vállalnám.
Nálam pl. így néz ki az internet és környéke:

mezis

(#7844) moha21 válasza mezis (#7843) üzenetére


moha21
addikt

Több a kapcsoló, mint az alkatrész:) Fasza amúgy, lehet spórolni. :R

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7845) HollyBoni válasza mezis (#7843) üzenetére


HollyBoni
veterán

Jójó értem,csak én arra lennék kiváncsi hogy ezt amit én linkeltem hogy lehetne rákötni.

(#7846) _ATi_1 válasza HollyBoni (#7845) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Én azt találnám legkézenfekvőbbnek, ha a GND-t(fekete kábel) szakítanád meg a kapcsolóval, ha már a hálózati, 220V-os kapcsolót kizárod.
Egyszerűen elvágod a fekete kábelt, és ráforrasztod a kapcsolót.

(#7847) HollyBoni válasza _ATi_1 (#7846) üzenetére


HollyBoni
veterán

Csak az a baj amit veszek tápot,azon miden kábel fekete.
http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=162301998
Nem szívesen akarom ezt megvágni.
http://www.vatera.hu/sok_kapcsolo_es_nyomogomb_egyben_162254970.html
Ilyeneket veszek,ezeknek a végéből kiáll két fém cucc.Arra mit kell kötni?De látom hogy van itt egy ami fekete piros vezetékes,akár ha a molex fekete piros cuccára kötném ,akkor jó lenne nem?

(#7848) _ATi_1 válasza HollyBoni (#7847) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Ja igen, az általad linket tápon szigetelve van a kimeneti kábel is.
Ez esetben azt a megoldást tudnám javasolni, hogy beszerzel egy Y-kábelt, ahol nincsenek egybe szigetelve az ágak, és az átalakítón található fekete kábelt vágod el...
Ha belinkelnéd a véglegesen kiválasztott kapcsolót, úgy, hogy látszódjon a csatlakozója, akkor segítünk, hogy hogy tudod ráforrasztani.
Valószínű, hogy egy sarut kell majd a kábelek végére forrasztani, és ezt egyszerűen rátolni a kapcsolóból kiálló villákra.

Szerk: Ne zavarjon be az Y kábel, csak egy egyszerű toldatként fog szerepelni. Azért javasoltam ezt, mert szerintem nem kapható egyszerű Molex-Molex kivitelű kábel.

[ Szerkesztve ]

(#7849) HollyBoni válasza _ATi_1 (#7848) üzenetére


HollyBoni
veterán

Y kábellel lesz megoldva a dolog,jövő héten érkeznek meg a kapcsolók,majd ha ittvannak kiválasztok egyet.

(#7850) _ATi_1 válasza HollyBoni (#7849) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Ok.. ;)
Majd figyelem a topicot, és megpróbálok segíteni benne.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.