Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#41701) general válasza Frawly (#41698) üzenetére


general
addikt

na pont erre gondoltam én is, hogy a gari miatt kell rajtahagyni. nem is a hűtés rontása miatt, hanem hogy remélem nem gyullad ki, ha esetleg annyira felmelegszik. de hát csak nem. :DDD ezzel remélhetőleg a gyártó is tisztában van/volt. köszi!

(#41702) ubyegon2 válasza general (#41701) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A legalacsonyabb gyulladáspontja az újságpapírnak van, az 185-225 celsius, szóval emiatt nem kell aggódnod. :N

(#41703) Doky586 válasza general (#41701) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"ráragasztós"
Ha csak letépéssel szedhető le a ragasztás, akkor olyan mintha lekapartad volna a cimkét. Ha nem teszed rá a hűtőbordát és túllépi az adatlapján szereplő működési hőmérsékletet (tipikusan 70°C) akkor szintén ugrik a gari..
Nem véletlenül ragasztják a tetejére és nem az aljára ahol senkit se zavarna. Így kevesebb a gari miatti cserék száma.. :((( jobb a statisztika.. :DDD

(#41704) Maelephant válasza nobela (#41699) üzenetére


Maelephant
aktív tag

Ne izgulj szerintem, nálam ez van kb. 6 GB összmennyiségben és akár 7-8 éves játékokkal is (jó, ezeket valószínűleg nem megjelenéskor telepítettem, szinte mindent akcióban veszek meg, lehetőleg évekkel később, hogy így se játsszam végig őket soha).

(#41705) szotyika77 válasza Frawly (#41698) üzenetére


szotyika77
aktív tag

Átdugtam másik usb portba a vevőegységet, és meg is javult. :D De egy friss telepítést mindenképp csinálok az ssd-n a későbbiekben. Köszönöm a segítséget! :R

(#41706) Multibit válasza Doky586 (#41703) üzenetére


Multibit
veterán

A Samsungnál "biztosra mennek" :D
A 960 EVO mindkét oldalán van matrica.

(#41707) general válasza Doky586 (#41703) üzenetére


general
addikt

A hűtőbordára értettem, hogy ráragasztós. Elsőre nem értettem, de megvan, mire gondolsz! :D :D Két nvme ssd került a gépbe, a Samu 970 Evo Plusnak felül van a matricája, de az Adata Xpg8200- nek asszem alul, ha jól emlékszem.

[ Szerkesztve ]

(#41708) LEON_01


LEON_01
tag

Hali!

Most így olvasgatva a összefoglalót lenne 1 kérdésem. Ha az alaplapon az 1-es sata portra rakom az ssd-t, akkor a win lemezkezelő 1-es lemeznek írja, a 2-es portra rakott ssd-t pedig 0-nak, a 3-as portot 4-nek a 4-est pedig 3-nak írja. Ha megcserélem a portokat (1<->2, 3<->4), akkor mutatja a win lemezkezelője sorba az ssd-ket.
[Így néz ki]. Jó így, vagy az o.p. rendszernek mindenképp az 1-es porton kell lennie?

(#41709) Pyttawrx válasza LEON_01 (#41708) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. Igazából mindegy, de én is a legelső porton szoktam hagyni azt a háttértárat amelyiken van az oprendszer. Mi az alplap títusa?

(#41710) Doky586 válasza LEON_01 (#41708) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem mindegy számodra hogy milyen sorrendben látod a listában őket?

Vagy van valamilyen (működési) probléma is?

[ Szerkesztve ]

(#41711) LEON_01 válasza Pyttawrx (#41709) üzenetére


LEON_01
tag

ASRock X470 Master SLI

(#41712) LEON_01 válasza Doky586 (#41710) üzenetére


LEON_01
tag

Nekem tök mindegy, de azért kezdtem úgy a kérdésemet, hogy " Most így olvasgatva a összefoglalót". Ha aszerint kötöm be, akkor a lemezkezelő másképp látja. Csupán ezért kérdeztem meg, de ha nem számít neki, akkor marad így. Köszönöm.

(#41713) Pyttawrx válasza LEON_01 (#41712) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Semmit nem számít. ;)

(#41714) LEON_01 válasza Pyttawrx (#41713) üzenetére


LEON_01
tag

Köszi.

(#41715) Frawly válasza Doky586 (#41703) üzenetére


Frawly
veterán

Mondjuk más felől ez is igaz. Ragasztva semmiképp ne legyen, csak legyen rárakva a hűtőborda, esetleg némi hőpaszta vagy hővezető pad mehet alá. De ha annyira melegszik, hogy tartósan 70 fok fölé megy, akkor tényleg ugrik róla úgyis a gari, és ha már választani kell két rossz között, akkor inkább legyen leszedve a címke, de legyen az SSD hűvösre hűtve, minthogy rajta legyen hagyva a címke, de főjön tartósan 70 fok fölött, gari így se, úgy se lesz rá, de utóbbi esetben hamarabb fog megdögleni túlmelegedés miatt.

Szerintem semmit nem kéne ragasszanak rá, ha mégis, akkor egy minicímkét a nyákra, nem a chipekre.

(#41716) Murphistic


Murphistic
aktív tag

Sziasztok!
A Windows Defender nálatok is beriaszt a Samsung Magician telepítése előtt? Ma letöltöttem a Samsung oldaláról https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/consumer/magician/, de az alábbi kép fogadott:

Ami furcsa volt, hogy maga a fájl egy AWS linkről jött, kicsit vad gondolat, de megfordult a fejemben, hogy esetleg feltörték az oldalt és ez egy módosított telepítő...

[ Szerkesztve ]

"A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

(#41717) Pokesz007 válasza Murphistic (#41716) üzenetére


Pokesz007
senior tag

Szia
Nálam is beriaszt. :Y ;] :DDD

️️Hardverapró Mindörökké️️

(#41718) Frawly válasza Murphistic (#41716) üzenetére


Frawly
veterán

Nem riasztás. Írja is az okát, egyszerűen csak nem ismeri ezt az alkalmazást. Nem vírus, nem heurisztika szerint gyanús, csak ismeretlen. Engedi is futtatni, ha a Run anyway-re kattintasz.

Persze azért nem jó ötlet AWS-ses linkezni. A Samsung hivatalos oldaláról töltsétek. Azon biztosan a legújabb verzió lesz, és nem lesz vele gond. Bár arra is írhatja ugyanezt, hogy ismeretlen, azzal nem kell foglalkozni.

(#41719) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Sziasztok!

Adott egy X570 aorus elite, illetve egy WD Black SN750 1TB.

Tavtartom volt a beszereleshez, am lefogato csavarom nem. Eltunt. Vegul ugy raktam be, hogy az M2A-ban levo hutobordat kicsavartam, beraktam az SSD-t, ott ez a rugos mechanika kb. 30 fokos szogben tartotta, az ssd-re ebben a pozicioban raraktam a hutobordat, majd lefogattam a hutobordat a csavarjaval. Ahogy nezem ilyen mini csavart nem tudok sehonnan sem szerezni ami kene...

Kerdes: Lehet annak a csavarnak a hianyabol barmi gondom ugy, hogy fogja felulrol az egesz cuccot - latszolag stabilan, nem feszul semmi - a hutoborda?

Tehat, hogy erthetobb legyen: A hutoborda tartja lent az SSD-t, mivel magahoz az SSD-hez mikro csavarom nem volt.

Koszi!

Udv.

[ Szerkesztve ]

(#41720) Frawly válasza Neil Watts (#41719) üzenetére


Frawly
veterán

Ez így működőképes lehet, ha csak a hűtőborda fogja le. Csak ne álljon felfelé x szögben, maradjon kb. vízszintes, ez az egésznek a lényege. A legtöbb laptohoz M2-es csavar kell, ez nem az M.2 SSD foglalatáról kapta a nevét, csak véletlen egybeesés.

Egyébként meg ezt sokan elrontják, hogy mikor veszik a gépet, kidobják a ház és alaplap dobozát, tartozékait, csavarjait, tartalék kábeleit, lemezeit, stb.. Mivel ez csak sallangnak tűnik, amíg mégis nem lesz rá szükség. A legtöbb megoldáshoz lehet ugyan később is sztenderd csavart, takarólemezt, meghajtósínt, stb. venni, de ha valami spéci ház, amiben nem szabványos kell, annál nagyon meg lehet szopni, nehéz utólag kapni hozzá, rendelni.

Én ezt úgy szoktam, hogy az ATX gépház dobozát megtartom, és abba suvasztok bele mindent, számla, garipapírok, alaplap, videókártya kézikönyve, pótalkatrészei, kábelei, csavarjai, takarólemezek, tartalék sín, moduláris tápkábel, ami nem lett felhasználva, stb. stb., így csak egy dobozt őrzök „lomként”, ami ugyan valóban kényelmetlen, nagy, nehéz, a port fogja, meg tárolgatni kell, de tényleg csak egyetlen egy doboz, annyit ki lehet bírni helymániásoknak is. Aki ilyesminek nem tud helyet szorítani, vegyen laptopot meg táblagépet, akkor kidobhatja az összes csomagolást, és az egészet tárolhatja polcon, sok helyet nem fog felemészteni. Bár én laptopnál is megtartanám a dobozt, legalábbis egy ideig, ha gariba kell küldözgetni, akkor ne a csomagolás nélküli gép sérüljön szállítás közben.

(#41721) Murphistic válasza Frawly (#41718) üzenetére


Murphistic
aktív tag

Igazából azért kérdeztem, hogy a Defender régebben sem ismerte-e a Samsung Magiciant, vagy ez valami újdonság, mert eddig még nem volt feltelepítve a gépemre. A Samsungot elég nagynak gondoltam, hogy az ilyen-olyan vackát automatikusan ismerjék a vírusirtók.
Az AWS link egyébként a szöuli adatközpontra mutat, szóval eléggé hihető, hogy tényleg az övék, csak furcsa volt :) .

"A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

(#41722) Raymond


Raymond
félisten

Best SSD for Gaming: PCIe 4.0 vs 3.0 vs SATA vs HDD Load Time Battle

Resztvevok:

Samsung 870 QVO
Sabrent Rocket Q
Sabrent Rocket
Sabrent Rocket 4.0
Seagate FireCuda 520
WD Black SN750
WD Blue SN550
Adata XPG SX8200 Pro
Intel SSD 665p
Corsair Force MP600
Team Group GX1
Crucial MX500
Samsung T5

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#41723) Frawly válasza Raymond (#41722) üzenetére


Frawly
veterán

Épp linkeltem volna én is. Ugyanazt erősíti meg, amit eddig is írtunk.

Két érdekes dolog van csak benne, a betöltési időknél a DRAM cache nem annyira számít, és mikor játékra+bootolásra lesz egy SSD, akkor inkább a középkategóriát, és a kicsi árdiffi miatt a PCIe-t ajánlják. Külön játék SSD-nek viszont az olcsó SATA-t, ahogy itt a topikban lett ajánlva eddig is.

Egy dolog van, amit ezek a tesztek nem említenek, hogy ez a maximális különbség, és csak mapbetöltésre értve. A gyakorlatban, mikor a játék indul, az még ennél is kevésbé függ a háttértár sebességétől, mire a Steamből indul a másik launcher, meg annak a 20 frissítése, aztán a játék kapcsolódik még valami online fiókhoz (pl. nálam a Mafia Defitinite Edition a 2k-hoz beloginol), szinkronizál, közben lenyomja azt az 500 darab intro screent, amit direkt kiidegelésből eltekerni se lehet, mire az ember a játék főmenüjébe ér, már ott tart, hogy idegroncs, mert majd percek óta vár, ilyen tiszta C64, várjunk a magnóra feeling, és akkor még a mentett állást, pályát még el se kezdtük betölteni, arra még külön várni kell 15-30 mp.-et. Közben pedig ha nem tennék tele szeméttel, a játék az be tudna tölteni, negyed vagy hatod annyi idő alatt is, de just for fun, meg nézd meg a sok szemetet, meg izzítsuk az online DRM védelmet téma miatt várakoztatják az embert. Ilyenkor legtöbbször még az se probléma, ha lassú HDD-ről töltődik a cucc, mert nem az lesz a szűk keresztmetszet. Sőt, a tesztben még pályabetöltésnél is meglepően jól szerepelt a mindössze 5400 rpm-es HDD, egy 7200 rpm-est is bevehettek volna, az szerintem sokkal közelebb került volna több esetben az SSD-s betöltési időkhöz. Ahogy a tesztből kiderül, sokkal inkább függ játékoptimalizációtól, mind az SSD-k speckójától és nyers sebességétől.

(#41724) Pyttawrx válasza Frawly (#41723) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Pont ezeken gondolkodtam, hogy hogy írjam le, hogy így picit értelmetlen ez a teszt. Picit fáradt vagyok a fogalmazáshoz. :D

1. Ugyanazt erősíti meg, amit eddig is írtunk.

2. játékoptimalizációtól sokkal több múlik, mint az SSD-k speckójától és nyers sebességétől.

köszi a részletes kommentet. :) :R

[ Szerkesztve ]

(#41725) Biga123


Biga123
addikt

Sziasztok

Ez így normális? Az írásnak is 2000MB/s körül kellene lenni. :F
Emlékeim szerint a gép összerakásánál hozta a gyári értékeket.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41726) Viktoár


Viktoár
addikt

Sziasztok

Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogyha egy corsair force 60gb-os ssd-t teszek be rendszernek de csak sata 2-es az alaplapi csatlakozó akkor mennyire észrevehető a sata3 hiánya?

Nem a száraz adatokra lennék kíváncsi hogy az ssd papíron 540Mb/s -el olvas a sata 2 meg csak 300Mb/s-re képes hanem a felhasználói tapasztalatokra. Például rendszerbetöltés, böngészés, weboldalak betöltése tehát egy átlagos felhasználás során észrevehető-e vagy nem számottevő a különbség?

Üdv:Viktor

(#41727) Raymond válasza Viktoár (#41726) üzenetére


Raymond
félisten

Nem veszel eszre semmit.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#41728) Viktoár válasza Raymond (#41727) üzenetére


Viktoár
addikt

Ah ez szuper akkor megúsztam egy lap cserét. :DDD :R

Üdv:Viktor

(#41729) tasiadam válasza Biga123 (#41725) üzenetére


tasiadam
veterán

mennyire van tele?
nekem is hozott 2800/800at a 120as ssdm, majd 5 peogrammal kesobb 1800/600 lett

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41730) tasiadam válasza Viktoár (#41726) üzenetére


tasiadam
veterán

betoltesnel a random kis fileok elerese es olvasasa a mervado, nem a masolas sebessege.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41731) Biga123 válasza tasiadam (#41729) üzenetére


Biga123
addikt

25% szabad
De mért mond mást minden progi?
CDM , passmark lassú
AS, atto kb megvan a sebesség.
Ramdiskről írva rá 10GB file-t megvan a sebesség.(márha a win nek lehet hinni)

[ Szerkesztve ]

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41732) Szajkop válasza Szajkop (#41690) üzenetére


Szajkop
csendes tag

Valaki valami okosságot tudna erre? :R

(#41733) tasiadam válasza Biga123 (#41731) üzenetére


tasiadam
veterán

mert mind mast mer. mas merettel. linux akatt cacheless ssd real masolassal merce 350et tud. win alatt 500at tudott.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41734) Biga123 válasza tasiadam (#41733) üzenetére


Biga123
addikt

Oké de melyikkel kéne hoznia a gyári értéket? Edfig úgy tudtam h a CDM a mérvadó. És abba meg is van a read speed de a seq write a fasorban sincs. Szal mi lehetne tenni hogy hozza a gyári írási értéket ?

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41735) varmi2 válasza Biga123 (#41734) üzenetére


varmi2
nagyúr

A gyári írás értéket üresen mérték, sosem fogja hozni ......

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#41736) tasiadam válasza Biga123 (#41734) üzenetére


tasiadam
veterán

szuzes, uresen hozzak. Neztem h mennyire porog az ssdm amikor jatszom, es 50mb/s volt. Semmi sem ment maxon soha, sot, 200 folott sem. Amikor masolok, akkor annyival fog masolni a 2 kozott, amennyivel ir a fogadno disk.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41737) Pyttawrx válasza varmi2 (#41735) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Nekem most is annyi a seb, mint üresen volt, mos kb 40-50%-os a telítettség. :) CDM-vel

(#41738) ubyegon2 válasza Pyttawrx (#41737) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

No de az Samsung! ;]

(#41739) Biga123 válasza tasiadam (#41736) üzenetére


Biga123
addikt

Akkor tulképp az nvme sebesség egy parasztvakítás ? :F

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41740) Pyttawrx válasza Biga123 (#41739) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Nem, nem az, de ha nincs kihasználva, akkor nincs értelme. Azaz átlaghasználat, vag pl játék közbe szinte észrevehetetlen. :)

(#41741) Biga123 válasza Pyttawrx (#41740) üzenetére


Biga123
addikt

Nem erről van szó.
Hanem h nincs meg a sebesség. Teszt alatt.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41742) Pyttawrx válasza Biga123 (#41741) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Próbálj egy ssd optimalizálást, majd utána mérj, de ne legyen háttérbe pl torrent, vagy win update, stb. Sok mindentől lehet lassú sw vagy hw miatt is. Teszteld másik gépbe is vagy live rendszer alatt is. Legyen naprakész az ssd fw.je, ha van új tedd fel, legyen feltéve a drivere is, ha van

[ Szerkesztve ]

(#41743) Doky586 válasza Biga123 (#41741) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egyszerre EGY sebességtesztett futtass, ne hármat mint a képeden van..
Csak akkor futtass tesztprogramot amikor a winupdate/torrent stb nem terheli 50%-ra a gépet...

(#41744) Biga123 válasza Pyttawrx (#41742) üzenetére


Biga123
addikt

Természetesen terheletlen gépnél néztem. Egyszerre 1 progival. A szemléltetés miatt vannak egyszerre a képen. Fw t is néztem nincs újabb. Live rendszert kipróbálom. Optimalizálás megvolt.

[ Szerkesztve ]

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41745) gyapo11 válasza Biga123 (#41725) üzenetére


gyapo11
őstag

Nekem a TRIM jutott eszembe, hogy vajon megy-e. Az SSD Life Pro és az SSDOK is mutatja, bár nem tudom ezek biztos infók-e. Illetve van valami teleírós és törlős módszer is, ami egy ideig megint gyorssá teszi a TRIM nélkül dolgozó ssd-ket, a Solid State Doctor programnak van ilyen Optimize Drive szolgáltatása.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#41746) Pyttawrx válasza Biga123 (#41744) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Mi a pontos típusa? P32A80?

(#41747) Biga123 válasza Pyttawrx (#41746) üzenetére


Biga123
addikt

M.2 SILICON POWER 512GB A80
NVMe 1.3 (3200MB/s |
3000MB/s)
(SP512GBP34A80M28)
Trim es parancs cmd be ok.

[ Szerkesztve ]

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41748) Pyttawrx válasza Biga123 (#41747) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

És mibe van téve?

(#41749) Biga123 válasza Pyttawrx (#41748) üzenetére


Biga123
addikt

M.2 ultra slotba. Ahova való. :K Hisz az olvasási tempó meg is van.

[ Szerkesztve ]

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#41750) Pyttawrx válasza Biga123 (#41749) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

mármint laptop vagy alapltípusz szerettem volna :)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.