Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#41151) petakpa1


petakpa1
őstag

Az egyik main napig használatban lévő P4-es gépünkben egy IDE csatolós Transcend SSD (típusa: TS32GPSD330) szolgál OS diskként.
SSDOK szerint sajnos a Trim nem működik, és valóban írásnál nagyon be tud lassulni az egész gép.

Létezik valami garbage collection progi, amit ha alkalmanként lefuttatok (akár manuálisan) kiváltja a TRIM-et, kondicionálja az SSD-t?

Próbáltam rákeresni itt topikban, de konkrét programot nem találtam :(

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#41152) Doky586 válasza petakpa1 (#41151) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mutass SSDOK progi képet (összefoglaló). Esetleg egy CDM6 sebességtesztet is.

(#41153) tasiadam válasza mattheus (#41141) üzenetére


tasiadam
veterán

Nalam is ilyen a 840 evo. Csak az 270nel lockolja. Majd 540. Masnap megint 270. Nem tudom abszolut mi lehet.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41154) mattheus válasza Frawly (#41149) üzenetére


mattheus
őstag

A jelenlegi lapom ezzel a processzorral már DDR4 RAM-ot használ ( HyperX 3200 Mhz 32GB). Nekem ez a CPU egyelőre bőségesen elég. Építettem családom belülre Ryzen 3400 G-t, Asus ROG Strix B450-f lappal és.....eléggé kalandos volt az összeszerelés és a beüzemelés......LINK, szóval egyelőre ez tökéletes. Nem mondom, hogy ez AMD "hibája", de ott azért még jobban oda kell figyelni az összhangra....

[ Szerkesztve ]

(#41155) mattheus válasza Dragon3000 (#41150) üzenetére


mattheus
őstag

Több mérettel próbálkoztam, de szignifikáns különbséget nem tapasztaltam sebességek között, pontosabban az mérési hibahatáron belül volt (1-2%). Igazából nekem az a "legzavaróbb", hogy valami miatt több, mint 20 másodperc a boot időm és talán van összefüggés a gyengébb betöltés és a rosszabb írási teljesítmény között.

Még szerintem teszek egy próbát egy másik SATA kábellel és meglátjuk, hacsak nincs még esetleg Neked vagy másnak ötlete :)

(#41156) mattheus válasza tasiadam (#41153) üzenetére


mattheus
őstag

Köszönöm!
Igazság szerint nem tudom, hogy mit próbálhatnék ki még. :F
Talán kipróbálom egy tiszta 2004-es Win10 telepítéssel (kábelcsere mellett), hátha a jelenlegi 1909 változat fogja meg valamiért.

(#41157) Frawly válasza mattheus (#41154) üzenetére


Frawly
veterán

Igaz, erre rosszul emlékeztem. 4. gentől fogva az Intel is DDR4 már. Akkor viszont csak marginálisan érte meg. Ha úgyis venni kellett RAM-ot, egy Ryzen-nel jobban jártál volna egy egész kicsivel több pénzért.

Amiket írsz a linken, az csak hozzáértésbeli hiányosságokból tevődik össze, és nem az AMD platform jellemzői. Intelen is lehet szívni a hűtővel, ha nem ismered, meg az NVMe/UEFI boottal, stb..

Nálam egy éve a Ryzen 2600 + hozzá járó dobozos AMD hűtő, MSI Mortar B450-es lap, 2×8 GB DDR4 beszerelése és beüzemelése problémátlan volt. Bootolás is, igaz csak SATA SSD-m van, de ugyanilyen simán ment volna az NVMe is. Nem kellett semmilyen összhang, összeraktam, működik, felment a Win10, azóta sincs vele semmi baj, tökéletesen üzemel. Nem kell vele semmit szívni. A bootidővel sem, meg az írási sebességekkel sincs probléma, szemben az összhangos Inteledhez képest.

[ Szerkesztve ]

(#41158) tasiadam válasza mattheus (#41156) üzenetére


tasiadam
veterán

2006 vagy 2004em van. Nem szamit. Bar en mar elengedtem a dolgot, nem idegeskedek rajta.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41159) tasiadam


tasiadam
veterán

250 evo, csak 20%-ot nevettem belőle, hogy tovább bírja. De ha megmurdel, akkor megy az nvme ssd-re majd a win10.

[ Szerkesztve ]

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41160) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Üdv :)

Adott egy egy 860 EVO 1TB, erre menne a rendszer, appok, dropbox, játékok etc..
(adattárolásra, torrentre van mellette egy 3TB WD Red)

Szerintetek mi lehet a jobb megoldás, ha az egész SSD-t egyben használom, vagy particinálok egy 80 gigát a rendszernek, a maradékra meg mehetnek a játékok?

Hogyan szokták ezt csinálni?

[ Szerkesztve ]

(#41161) Doky586 válasza DeathAdder (#41160) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Rendszerkép mentés esetén célszerűbb ha a C: meghajtó 100GB alatt marad..

(#41162) MaCS_70 válasza tasiadam (#41159) üzenetére


MaCS_70
félisten

A nevetés tudvalevőleg jót tesz az SSD-k élettartamának :) , bár szerintem 10% is bőven elég.

Okosak már a WL algoritmusok.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#41163) mattheus válasza Frawly (#41157) üzenetére


mattheus
őstag

Ryzen azért nem jött akkor képbe, mert egy félgép konfigurációt vásároltam, összességében nagyon korrekt áron. Ha újonnan vásároltam volna a jelenlegi gépemet, akkor valószínűleg én is AMD-nél kötök ki a jobb ár/érték mutatók miatt.

Hozzáértésbeli hiányosságom védelmében annyit tennék hozzá, hogy hosszas nyomozás előzte meg minden egyes vásárlásomat, de igazad van, lehetett volna még jobban csinálni.

1. Én mai napig nem értem, hogy miért kell tiszta operációs rendszer telepítéskor a merevlemezt letiltani / lecsatlakoztatni abban az esetben, ha a nvme m.2 meghajtóra történik az OS felrakása (Most már tudom, de 2020-ban naivan mást vártam)
2. Miért csak az automata installer opcióval tudtam felrakni az integrált videókártyám meghajtóját
3. Elrontott telepítés után (HDD csatlakoztatva volt), miért kellett Jumper BIOS reset, ahhoz, hogy az alaplap lássa a meghajtóimat
4. Mért nem lehet beállítani, hogy a BIOS képe ne lógjon ki a Full HD-s képernyőmön ?
Ezek csak költői kérdések....Örülök, hogy Neked minden klappolt, amikor klappolnia kellett.....

(#41164) Frawly válasza DeathAdder (#41160) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt tisztázzuk gyorsan. Nem csak az SSD-t, de semmit nem lehet „egyben” használni OS-ekhez. Az OS-ek min. 1 partíciót csinálnak rá, a modern OS-ek minimum kettőt is, a rendszerindító (boot) és egy rendszerpartíciót, a Windows Vista-7-8-10 min. hármat. Ez így van HDD-n is, nem csak SSD-n.

Elviekben lehetséges HDD-t, SSD-t teljesen partíció nélkül használni, de úgy csak adattárolásra jó, rendszert nem tudsz róla bebootolni.

Én a te felhasználásodra úgy csinálnám, hogy a Win10-nek adnék 100 gigát, hagynám, hogy a többit megcsinálja (EFI, system reserved). A maradék ~900 gigás partícióra mennének a felhasználói adatok, játékok (pl. Steam tár).

Ennek az az előnye, hogy estleges Win reinstallkor a felhasználói adatokat nem kell mentened, azok megmaradnak a másik partíción, meg rendszer klónozásakor csak 100 gigát kell klónozni, nem 1000-et. Ez inkább csak célszerűségi kérdés, magát az SSD sebességét, élettartamát nem érinti, hogy hány partícióval használod.

A 100 gigás partíció a Windowsnak kicsit overkill, de legalább lesz benne tartalék, nem fogysz ki a szabad helyből.

(#41163) mattheus: a HDD-k lehúzogatása, letiltása Win install előtt a MS hülyesége miatt szükséges, nem a Ryzen platformhoz van köze. Ez sok embert idegesít, közöttük engem is, nem lehet vele mit csinálni. A többire nem ragálnék, mert már így is nagyon OFF topik.

[ Szerkesztve ]

(#41165) tasiadam


tasiadam
veterán

Megérkezett csodás Goldenfir 120gb SSD, egyenesek az ősi kínából másfél hónap után.
Bedugom a gépbe 3.0 külső házzal, és 2mp után lehal a file transfer. Win10 bontja a kapcsolatot. Bedugtam sata-n keresztül, win10 nem ismerte fel, alaplap bios szerint nem létezik rajta device.
Visszaraktam a külső házba, lement egy teszt, 400/430 sebességet tud. Már közben megnyitottam a refund-ot, mert konkrétan gép nem ismeri fel, külső házban csak korlátozott ideig. :D

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41166) tasiadam


tasiadam
veterán

A goldenfir olvasása érdekes nekem. Mondjuk tegyük hozzá, hogy 3.0 külső házban van. Bár nem tudom h mennyire befolyásolja ezt.

És egy félszr cached micron 1100.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41167) Maelephant


Maelephant
aktív tag

Sziasztok, tudnátok jó és esetleg nem annyira drága adatmentő szolgáltatást ajánlani? Crucial MX500 2 TB-os meghajtóm, még két éves sem volt, úgy megmakkant, hogy a BIOS sem látja, akárhova dugom át. Sajnos volt rajta egy mappa, amiben személyes doksik, fotók stb. voltak és elég régen backupoltam, ha van rá mód, szeretném visszanyerni. Nagyon fos kedvem van most :(.

(#41168) King Unique válasza Maelephant (#41167) üzenetére


King Unique
titán

Ez az adatmentés topik témája, ott kellene ez ügyben érdeklődni, nem itt. De sokat nem kell gondolkodni, mert ha a BIOS és az OS egyáltalán (?) nem detektálja az SSD-t, akkor az otthoni szoftveres mentéses módszerek nyilván nem opciók és adatmentő cég lesz a vége. Ez esetben pedig már csak azt kellene eldönteni, hogy megérne-e számodra annak a mappának a tartama 5, vagy 6 számjegyű összeget. :))
Vagy ha van ehhez hasonló működő tákolás Crucial módra is, akkor esetleg saját felelősségre lehet vele próbálkozni. Amúgy meg nem feltétlen javasolt, adatmentő szakik nem szokták preferálni az otthoni megbontást és tákolást, sőt többen utána már nem is vállalják a mentést, vagy ha igen, akkor ez eredeti árnál drágábban.
+ Legközelebb gyakrabban kellene menteni, meg nem kizárólag csak 1 meghajtón tárolni a fontos adatokat, pláne nem SSD-n, ahol a HDD-vel ellentétben egy szimpla törlés után már mehetnek a levesbe (példa).

[ Szerkesztve ]

(#41169) Maelephant válasza King Unique (#41168) üzenetére


Maelephant
aktív tag

Egyáltalán, több csatlakozón is próbáltam, olyanon is, amin más, detektált egység (DVD) van...és maga a BIOS közli, hogy az adott porton "Not detected", nyilván a Win10 sem látja, mintha egyáltalán nem is volna.
Persze a saját diagnosztikai szoftvere szerint az állapota teljesen OK volt még tán két hete...és igen, adatmentő cégre gondoltam és igen, a java részén Steam stb. mappák voltak, azokért nem kár, a lényeges mappáról meg van két mentésem is, csak nem túl újak (tavaly téli, idén áprilisi). Megyek a másik fórumba, köszi.

(#41170) tasiadam válasza Maelephant (#41169) üzenetére


tasiadam
veterán

Nekem 840 evo csinalt olyat utolso win10 halalakor, hogy teljesen hasznalhatatlanna valt az ssd, majd a bios sem ismerte fel. Utana kulso hazban tudtam formazni. A win10 megint nem ismerte fel. Masnap mondom meg 1 probat meger, es tokeletesen mukodik azota... Felment ra a win10 hibatlanul.

A kinai ssd amit felraktam ububtus gepben hibatlan, kulso hazban lassu, sata porton nem jo win10 alatt.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41171) Frawly válasza tasiadam (#41170) üzenetére


Frawly
veterán

Ilyen nincsen. Egy jó SSD-nek bárhol működnie kéne, külső házban, USB-n, SATA porton, akármin. BIOS-nak és Windows telepítőnek is kéne lássa. Ha nem megy, vissza kell vinni gariztatni, nem érdemes szenvedni vele. Nekem ilyen gondom még SSD-vel nem volt, hogy csak így vagy úgy ment volna, igaz én ilyen noname kínaiakat sem veszek össze, mint a fentebbi kolléga. A 840 EVO nem noname, de az meg egy nem valami jól sikerült széria, mostanában kezdtek ennyi év után tömegesen elhalálozni a 840-esek, nem csak az EVO-t, hanem a 840 sima (nem-EVO) meg a 840 Pro-k is.

(#41172) Gontart


Gontart
csendes tag

Sziasztok!

Érdeklödni szeretnék, hogy valaki találkozott olyan hibával, hogy WIN10 alatt a Samsung T5 SDD portable a rátelepített steam játékokból véletlenszerűen kidobál? Van hogy órákig eljátszok vele, de olyan is van hogy percenként kilép hibaüzenet nélkül, 4-5 csilingelő rendszerhanggal. S már az is megtörtént, hogy a feltelepített programokat "letöltetlenkét" látja a steam. USB 3.0-s Type-A és 3.1 C type csatalkozást is probáltam, mindkettő sikertelen. Ha azt mondjátok, hogy a portable nem játékokra van tervezve, elfogadom, csak ellenérvet nem láttam eddig sehol, azért is ruháztam be egy külső SSD-be.

Segítségeteket előre is köszönöm!

(#41173) tasiadam válasza Frawly (#41171) üzenetére


tasiadam
veterán

961a ka0ja az uj win10-et ha meghal a mostani, es dobom is ki a 840et akkor majd

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41174) King Unique válasza Gontart (#41172) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor kérdés, hogy USB-n a fizikai csatlakozás (port, kábel) és a tápellátás (USB 3.X használata port javasolt) rendben van-e, másik portban, másik kábellel ki volt-e próbálva az eszköz, meghajtó állapota (pl. HDS) rendben van-e, stb.

Egy külső HDD/SSD alapesetben nem játékok futtatása való, hanem adathordozásra, adattárolásra. De akár az előbbi célra is lehet használni, a neten több videó (pl. ez és ez) is szemlélteti hogyan lehet játékot telepíteni külső meghajtóra és onnan futtatni, játékkonzolokhoz vannak dedikált gamer külső SSD-k is (pl. Seagate, WD), stb. De ilyeneket leginkább akkor javasolt ilyen célra használni, ha a helyi (belső) háttértár nem bővíthető és egyáltalán nincsen más megoldás, vagy egyéb okból kifejezetten külső meghajtó használata a cél.

[ Szerkesztve ]

(#41175) Maelephant


Maelephant
aktív tag

Sziasztok, csak visszamutatás: egy USB-to-SATA csatlakozóval megcsináltam a Crucial saját oldalán (is) javasolt power cycling "módszert" és "feltámadt" az SSD. Ilyet én még nem b***...láttam :F Úgyhogy villámgyorsan mentettem is a lényegi mappát. A Crucial leírása szerint áramszünet okozhatja ezt az "eltűnős" hibát, de a működés megszakadása napján, illetve az előtti este nem volt ilyen, de Windows frissítés volt - áramszünet csak kb. két héttel korábban egy vihar alatt, elment egy pillanatra, de a gép nem indult újra/állt le. Mindenesetre örülök, hogy látszólag megjavult, de mostantól állandóan aggódni fogok, hogy mikor áll le megint.

(#41176) King Unique válasza King Unique (#41174) üzenetére


King Unique
titán

+ A lapozófájl remélem nincsen letiltva, vagy túl kis méretűre állítva, mert amiatt is lehet gond (példa), bár akkor hibaüzenetnek is lennie kellene.

(#41177) Multibit válasza Maelephant (#41175) üzenetére


Multibit
veterán

Azon csodálkozom, hogy miután majdnem megszívtad, nem így szól az utolsó (rész)mondatod: mostantól állandóan menteni fogok.

(#41178) #21346560 válasza Multibit (#41177) üzenetére


#21346560
törölt tag

:C

(#41179) Graphics válasza tasiadam (#41165) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Nem lehet , hogy a külső cucc rossz?

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41180) tasiadam válasza Graphics (#41179) üzenetére


tasiadam
veterán

Jo kerdes de mar nem bantom. Ubuntu ment ra, ott tesztelve elegge valtakozo a sebessege. De kb 200mb/s.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41181) Maelephant válasza Multibit (#41177) üzenetére


Maelephant
aktív tag

Azt annyira természetesnek gondoltam, hogy említést sem érdemel. Amúgy volt backupom, csak április 11-ről, viszont kistermelő vagyok content terén, nem fotózom, videózom, saját gépen munka sincs (tilos) stb.

(#41182) Graphics válasza tasiadam (#41180) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Mivel nincs dram cache rajta, így hamar meg tud lassulni.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41183) Frawly válasza Graphics (#41179) üzenetére


Frawly
veterán

De, az is simán meglehet, ki kéne próbálni másik USB átalakítóval, vagy házzal, másik USB kábellel, másik USB porton, stb.. Esetleg ha USB hubon keresztül van bekötve, akkor anélkül, ha előlapi USB-ben van, akkor a gép hátuljában lévő porton kipróbálni. Ezekkel a módszerekkel sok hiba kiszűrhető, ami az USB-hez kötődik.

(#41184) Graphics válasza Frawly (#41183) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Persze, én csak az m.2-esről tudok nyilatkozni, az egy USB-s pendrive-ban dolgozik nálam, de hamarosan összeáll végre az SSD-s tesztparkom, abban lesz minden finomság :D

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41185) Gontart válasza King Unique (#41174) üzenetére


Gontart
csendes tag

Köszönöm a segítséget! Kábel csere is volt,de a hiba ugyan úgy fent állt. De úgy néz ki sikerült megoldani, lehet viccesen fog hangzani. De minden bekapcsoláskor ki kell húzni és bedugni a gépbe az usb csatlakozót.

(#41186) Frawly válasza Gontart (#41185) üzenetére


Frawly
veterán

Ez még mindig két problémára vezethető vissza. Vagy csak gyorsindítással vagy hibernációból ébredéssel indul a Windows, és ez USB inicializálási problémákhoz vezet, vagy az USB port/vezérlő nem jó.

(#41187) King Unique válasza Gontart (#41185) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen eszközt, pláne 2,5"/M.2 stb. méretűt normál esetben eleve úgy szokás használni, hogy menet közben, a működő Windowshoz csatlakoztatjuk, majd a használat végeztével leválasztjuk, nem 0-24-ben a gépen lógatjuk, azzal együtt indítjuk inaktív, kikapcsolt állapotban is. Ha az utóbbi módon használtad, a "bekapcsoláskor" a gép/OS indítására vonatkozik kikapcsolt állapotból, akkor ott esetleg bezavarhat a már említett gyorsindítás, amit annak kikapcsolása, vagy a Shift + leállítás módszer megoldhat. Meg persze a standard, a menet közbeni csatlakoztatás/leválasztás. :)) Ha nem erről van szó, akkor ott egyéb probléma lesz, ahol pl. asztali PC-nél az előlapi / hátlapi port sem feltétlen mindegy, elsődlegesen az utóbbi használata javasolt.

(#41188) ricsip válasza King Unique (#41187) üzenetére


ricsip
addikt

Előlapi usb portnál miből derül ki hogy hitványabb a hátlapinál? USB3 esetén pl. már jóval nagyobb áramot képes kiadni magából mint az USB2.0 port 500mA-je. Azaz a külső hdd-k amik egy előlapi 2.0-ás porton csak klattyogva kínlódtak nem bírtak felpórögni, 3.0-ás előlapi porton már menniük kellene? Vagy az előlapi 3.0-nál is maradt ez a 20 éves 500mA balfasz design? :F

-

(#41189) King Unique válasza ricsip (#41188) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk úgy, hogy ténylegesen kipróbálod, aztán kiderül. De az adott hardvertől, illetve alaplaptól, előlapi kivezetéstől függő is lehet, hogy az előlapon lévő USB-port is van-e olyan stabil, mint a hátlapon lévő, vagy sem. Ha nincsen, akkor lehet adatkapcsolati, tápellátási stb. probléma, ahol pl. az utóbbinál ismert jelenség, hogy míg az előlapi USB 2.0 porton kattog a külső meghajtó, addig a hátlapon lévőhöz csatlakoztatva stabilabban megy.
Az USB 3.0-nál névlegesen 900 mA-t tud a port, de ezt is akkor adja le teljes egészében, ha igényli/felveszi az eszköz, máskülönben alapesetben csak 150 mA-t. Meg attól is függ milyen port, ha töltéshez használt, akkor ott lehetnek akár 1,5(+) A és 7,5 W értékek is (példa). Az USB 2.0-nál 500 mA a névleges érték és alapesetben 100 mA-t ad le. De hardvertől is függhet, hogy csak a névlegeset képes, vagy akár annál nagyobbat (1-1,5 A) is, lásd pl. egyes tévék esetét.

[ Szerkesztve ]

(#41190) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Kis tapasztalat ismét:

Szereztem két db LiteON SSD-t, Dell gépből való, alig futott.

HD Sentinel szerint 12 ezer és 18 ezer TB írással! , na ez kicsit gyanús is volt... Megnéztem SSDLife-fal, új az SSD...

Az egyikre még irdatlan mennyiségű szektorhibát is írt a HD Sentinel...

Az SSD-k 2011-esek LiteON LAT128M2S. Újak konkrétan.

Szóval a HD Sentinel adott esetben régebbi SSD-knél is képes hibázni...

Na azt gondolom ,hogy ilyet se kap már mostanság az ember.

thermal-pad a hátoldalán, Marvell vezérlő, és 128MB Nanya DRAM cache.

És MLC, de ha SLC, akkor meg marad is nálam.

Erre hasonlít nagyon, a DRAM cache tér el.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41191) Frawly válasza Graphics (#41190) üzenetére


Frawly
veterán

A HD Sentinelnél nem az számít, hogy mennyire új vagy régi az SSD, hanem hogy ismeri-e konkrétan. Ha nem, akkor teljesen mindegy az SSD életkora. Ezeket a Liteon meg Kingmax és hasonlókat nem ismeri, mert nem elterjedtek. Samsungot, Adatát, Crucialt, Kingstont általában ismeri, bár még abból is akadhatnak ritkább, meg OEM modellek, amiket épp nem ismer.

(#41192) zizidor válasza Frawly (#41191) üzenetére


zizidor
senior tag

Mondjuk elég gáz, hogy még mindig nincs egy egységes szabvány a SMART-ra. Az OEM mezőknek hála, mindenki össze-vissza használja.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#41193) Graphics válasza Frawly (#41191) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Hát ja, de mondhatni elvárt lenne ...

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41194) koxx


koxx
MODERÁTOR

Udv

A2000 es kingston pattintottam a gepbe, minden mas sata eszkozt lehuztam, be se bootol a gep, biosba nem tudok belepni. Van vmi extra trukk, hogy mukodesre birjam? Z390es giga lap.

(#41195) Laccoss válasza koxx (#41194) üzenetére


Laccoss
addikt

A2000 NVME nem? USB-s billentyűzeted van? Lehet egy ps/2-es billentyűzet kellene a bios eléréséhez. Előtte elérted a bios-t?

(#41196) koxx válasza Laccoss (#41195) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Igen nvme. A z390 nem tamogatna :F nincs ps2 billem, de elotte gond nelkul be tudtam lepni a biosba.

(#41197) Raymond válasza koxx (#41196) üzenetére


Raymond
félisten

Termeszetesen tamogatja. Bedugtad es lecsavaroztad rendesen? Ha nem boot-ol akkor ott valami nagyobb hezag van. Esetleg nem mozditottal ki valami masik kabelt a huzigalas kozben?

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#41198) Doky586 válasza koxx (#41194) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ez azért van mert az SSDket nem előtelepített oprendszerrel árulják..
Neked kell telepítened rá. [link]

(#41199) koxx válasza Raymond (#41197) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Most kikaptam az ssd-t, visszadugtam a régi satásokat és pöccre ment minden, biosba be tudok lépni, win10 bootol. Szerintem rendesen be volt csavarva. De lehet elmozdítottam valamit.

Doky586: persze tudom, nem most telepítek először, csak nvme ssd-m még nem volt és azt hittem kell valami hókuszpókusz.

Update: kivettem, ujra beraktam a helyere, gep indit van bios meg minden, usb pendriverol megy a w10 installer, nem ertem miert szarakodott

[ Szerkesztve ]

(#41200) aclandiae


aclandiae
senior tag

CCleaner Meghajtótisztító eszközével szoktam HDD-kről adatot törölni.
SSD-nél csak 1x-es felülírást enged, viszont ugyanezen fejlesztő Recuva nevű programjával simán visszaállíthatom az adatokat.
Van más program erre a célra?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.