Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#41101) Tommedli


Tommedli
csendes tag

Üdv tisztelt fórumozók és SSD tulajdonosok. Az lenne a kérdésem, hogy a 2014-be vásárolt Samsung 850 PRO 256 GB SATA SSD-m kondíciója már csak 95%. Ez normális jelenség, vagy készüljek egy új vásárlására? Illetve az alábbi CDM értékek normálisak-e? Csak Windows 8-10 volt, illetve van rajta GPT partíción. Napi 4-8 órát megy a gép. A HDS nem jelez hibát, (5.61 Pro) TRIM működik, 40 TB írást jelez. Köszönöm a válaszokat. Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#41102) King Unique válasza Tommedli (#41101) üzenetére


King Unique
titán

Igen, normális, lásd az SSD kondíciója, tények és tévhitek cikkben leírtakat. A 40 TB írás meg 6 év alatt nem sok, az adatlapján megadott 150 TBW értékhez, meg amennyit azon felül ténylegesen kibírhat egy korábbi tesztben lévő modellekhez hasonlóan, úgy meg pláne nem. + Az adatátviteli sebessége is rendben a CDM teszt szerint.
Tehát minden oké. :)

[ Szerkesztve ]

(#41103) Doky586 válasza Tommedli (#41101) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

6 évente 5% csökkenés..
Ezen ütemben használva túl fog élni téged. A fiad is sokáig használhatja az öregapja ssd-jét.. :U

(#41104) Frawly válasza Tommedli (#41101) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem sürgősen ments el róla mindent. Ha ilyen szélsebes ütemben esik tovább a kondíció, akkor 2134. júliusban eléri a 0%-ot, az mindjárt itt lesz jövőre. Egyszerűen abnormális, semmit se tudnak megcsinálni már normálisra, ezeknek legalább 1000 évig kéne, hogy tartsanak. Nem hiába, a HDD még mindig megbízhatóbb, mert annak nem esik ekkorát a kondíciója, hogy még a földön is koppan egyet hangosan, az csak úgy megadja magát csendben kb. 10 év után.

A 40 TB írás meg nagyon sok. Inkább tedd át a lapozófájlt, hibernációt, böngészőcache-t, torrent és Steam mappát egy másik meghajtóra, lehetőleg valami USB-s floppy-ra érdemes, az jobban bírja az írásokat.

[ Szerkesztve ]

(#41105) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Sziasztok
HDD-ről klónoztam rendszert SSD-re Acronisszal.
Nem tudom, hogy az én saram-e, de az egyik rendszer partíción elvileg nem oké az igazítás.
Ezzel ajánlott kezdeni valamit?

(#41106) varmi2 válasza Tamoo (#41105) üzenetére


varmi2
nagyúr

Az nem baj, jó így.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#41107) Tommedli


Tommedli
csendes tag

King Unique, Doky586
Nagyon köszönöm az információkat, megnyugodtam. Számla szerint 10 év garanciám van rá, de akkor ezek szerint várhatóan még többet is ki fog bírni...
Nem tudtam, hogy ez a csökkenés normális. Átfutom a linkelt dolgokat azért...
Neked is köszi Frawly. Sosem volt lapozó fájlom, (asszem hiberfil.sys vagy pagefile.sys) rögtön tiltani szoktam őket, telepítés után. A floppy -s dolog viszont aranyos volt, :) köszönöm.
Üdv mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

(#41108) ricsip válasza Tommedli (#41107) üzenetére


ricsip
addikt

lapozófájl: pagefile.sys, annak megfelelően változik a mérete, hogy a futó programok mennyivel több memóriát akarnak használni, mint amennyi valódi RAM van a gépbe pakolva. Le is lehet tiltani, ha bőven van RAM, viszont ha közben megis elfogyna a szabad memória, dobhat egy hátast a program vagy az egesz windows. Érdemes fix méretűre állítani, mert amúgy a windows növeli csökkenti össze-vissza, töredezett lesz tőle a lemezen. SSD-n is, bár annak valójában nem számít érezhetően.

hiberfile.sys: ha engedélyezett a gép hibernálási üzemmódja, akkor ebbe a fájlba menti le a teljes memória tartalmát, következő bekapcskor innen tölti vissza. Ezért a pontos mérete mindig a valódi memória 75-100%-a szokott lenni. Ha sok a telepített RAM a gépben, ez is egyre nagyobb lesz.

swapfile.sys: windows store-os programok pagefile-ja, minimális méretet foglal, ahogy eddig láttam

-

(#41109) Tommedli válasza ricsip (#41108) üzenetére


Tommedli
csendes tag

Köszi a részletes infót, igen ezért tiltom őket, mert irreálisan sokat foglalnának ha engedélyezve lennének. (page tízen... + hiber vagy húsz GB fölött) swapfile.sys -ről nem is hallottam, bár ez sincs ott a C-n. Viszont felmerült bennem egy gondolat. Ha a gép tétlen, nem nyúlok a billentyűzethez vagy az egérhez, akkor 30 perc után elmegy aludni. Nézek egy filmet, amikor vége, rögtön leáll. Teljesen leáll, még a winyók is! Ha ébreszteni akarom csak nyomok egy space-t, vagy egy egér klikket és kb 5 másodperc és itt van újra, betöltve minden: pl: chrome vagy 10 ablak torrent a tálcán, az óránál is minden, miegymás... Nem szoktam újraindítani, ki-be kapcsolni csak ritkán...
Akkor ez most mi? Nincs, de mégis van hibernálás? Biztosan tiltva van a hiberfile.sys.
Bocsánat az off-ért...

[ Szerkesztve ]

(#41110) King Unique válasza Tamoo (#41105) üzenetére


King Unique
titán

Mivel az csak az MSR, ezért annál nem különösebben gond, amiről már volt szó itt többször.
Egyébként igen, a te sarad. :D Ugyanis az előbbi állapot a Windowson GPT-re inicializált adatlemezeknél szokott lenni, nem rendszermeghajtóknál, azoknál UEFI/GPT szerinti telepítésnél normál esetben ilyen kiosztás van, illetve 2004-es verzió óta ilyen. Vagyis telepítéskor / klónozás előtt vélhetően nem törölted rendesen a telepítő / program kezelőfelületén a célmeghajtót (SSD) és azért maradhatott ott a lemez elején a korábbi MSR...

[ Szerkesztve ]

(#41111) Tommedli


Tommedli
csendes tag

Érdekes volt: Átfogó elemzés az SSD-k természetéről.
[link]

(#41112) King Unique válasza Tommedli (#41109) üzenetére


King Unique
titán

A lapozófájlt nem javasolt teljesen letiltani még sok RAM esetén sem (példa). Ha gond a lefoglalt méret, akkor max. beállítasz kisebb, fix méretet, de mindenképpen legyen valamekkora.
A hibernálás viszont opcionálisan (nem kötelező ez sem) kikapcsolható, ha biztosan nem használod. De ennek is leginkább tárhelyspórolás miatt lehet értelme, mert az SSD (agyon)kímélése végett nyilván nem szükséges.
+ Ha nem akarod, hogy 30 perc után alvó módba váltson a gép, illetve rajta a Windows, akkor beállítod, hogy ne váltson. :))

[ Szerkesztve ]

(#41113) Tommedli válasza King Unique (#41112) üzenetére


Tommedli
csendes tag

Rendben akkor megfogadom a tanácsot és beállítok neki 1024 MB-t.
Többet ne akarjon, mert nem kap. Használja csak a fizikait.
Nem nem nem! Én örülök neki, hogy elmegy alvó módba, csak fura, hogy akkor most van is hibernálás meg nincs is... Egyébként ez az alvó mód nem káros? Mondjuk a lemezeknek vagy az ssd-nek?

[ Szerkesztve ]

(#41114) zizidor válasza Tommedli (#41113) üzenetére


zizidor
senior tag

Az alvó mód nem ugyanaz mint a hibernálás. És nem is káros, miért lenne?

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#41115) ricsip válasza Tommedli (#41113) üzenetére


ricsip
addikt

Sleep esetén a géped alaplapja, és memóriája mindig áram alatt marad, a processzor extrém alacsony áramfelvételi módra kapcsol. Így 1-2 másodperc alatt ismét teljesen munkára kész. Ha sleep módban kihúzod a konnektort, majd visszadugod, az 1 szabálytalan windows leállításnak felel meg, a windows 0-ról fog újratölteni, ami a sleep idején futott a memóriában, az mind ment a levesbe, elveszett.
Hibernálás ehhez képest lementi a teljes ram aktuális tartalmát a lemezre (akár hdd akár ssd legyen az), ez eltarthat akár 10-15 másodpercig, ezalatt a diszk aktivitás led folyamatosan világít. Aztán fogja magát, és teljesen kikapcsol, azaz 0 áramot vesz fel ilyen állapotban. Ki is húzhatod a gépet a konnektorból, nem lesz semmilyen adatvesztés. Ismételt gép bekapcsoláskor a hiberfile-ból tölti vissza a windows, tehát észrevehetően lassabban kel életre, mint a sleep-ből visszajönni.
A 2 előnyeit meg a hibrid sleep nevű módszer egyesíti: sleep-be kerül a gép, de mellette azért lementi a hiberfile-t is hibernálás okán. Ha nem megy el az áram, a sleep-hez hasonlóan 1-2 mp alatt életre tud kelni. Viszont ha közben mégis lett volna áramkimaradás, bekapcsolás után automatikusan a windows induláskor a hiberfile-t fogja betölteni. Így kicsit lassabban de ugyanúgy a kóma pillanatában aktuális futó programok állapotát kapod vissza.
Kb ennyi :)

-

(#41116) 8 válasza Tommedli (#41113) üzenetére


8
senior tag

Az alvó mód nem káros.
Igaz hogy nem windows, de a macbookomat egy éve nem kapcsoltam ki, csak lehajtom hadd aludjon.

50.000Ft (!) jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. Mastercard Platinum bankkártya 2 évig ingyen. 500Ft PARKL kupon parkoláshoz. Raiffeisen ajánlókód számlanyitás akár +60k Ft. Revolut regisztrációhoz 8.000Ft tőlem. Privát üzenetben küldöm

(#41117) HThomas


HThomas
senior tag
LOGOUT blog (1)

Sziasztok!
Egy M2-es SSD rögzítő csavarjának teljesen elnyíródott a menete... sajnos meg se moccan a csavar. ASUS Z97-K alaplap, ha számít bármit is. Járt már valaki így? Hogyan lehet kiszedni, úgy, hogy lehetőleg ne barmoljak szét semmit? Arra gondoltam, hogy kiszerelek mindent és megpróbálom óvatosan a távtartót kicsavarni, de félek, hogy nem nagyon lehet hozzáférni.

(#41118) Pocak89


Pocak89
aktív tag

Sziasztok!
Mai nap furcsa dolgot kezdett produkálni a gépem. A jelenség olyan volt mintha lefagyna. Múlt héten települt fel a 2004-es frissítés. Elkezdtem gyanakodni az ssd-re és én azt gyanítom, hogy megadja magát. Amint elkezd vmi írni rá megrottyan a rendszer. Úgy belassul, hogy semmit nem lehet csinálni vele. Újra is telepítettem a Windowst 2x is, egyik korábbi verzió, de ugyan az :( ADATA SX300 az SSD. HDD sentinel szerint 85%-os állapotban van és semmi gond vele, lefuttattam az adata szoftverét is teljes teszttel és az sem jelzett hibát. Csináltam egy képet feladatkezelőből is. Nagyon nagy válaszidő van általában és alacsony írási sebesség, az aktív időszak meg 100%. Van amikor ez megszűnik és használható lesz.

Szerintetek kuka az SSD-m?

Video games ruined my life!!! Good thing I have two extra lives

(#41119) Citroware


Citroware
addikt

Van egy Samsung 840 EVO 250GB-os SSD-m 550MB/s írási /olvasási sebességgel, és most megjött az ADATA XPG SX8200 Pro 1 TB-s SSD, 3000 MB/s sebességgel.

Tárhely szempontjából kézenfekvő lenne a Samsungot használni a Windows rendszernek, az ADATA pedig lenne a játékoknak, stb.

Viszont az ADATA annyival gyorsabb papíron (gyakorlatilag youtube-on nézett tesztek szerint viszont csak minimálisan látható a különbség), hogy a nagyobb sebesség miatt már a rendszert is inkább az ADATA-ra tenném, max particionálom kettőre, hogyha véletlenül bedöglene egy vírustól a rendszer, ne vigyen magával minden mást is.

Mit ajánlotok, melyikre tegyem a Windows 10-et?

[ Szerkesztve ]

(#41120) varmi2 válasza Citroware (#41119) üzenetére


varmi2
nagyúr

Ha már ott az asata , akkor arra mennyen a rendszer, csinálj két partíciót és kész.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#41121) sztanozs


sztanozs
veterán

Sziasztok! 3 hónapos MSATA SSD 62 szektorhibával szerintetek gariztatható?
Bocsi a sz@r screenshot-ért, live linuxon nem tudom hogy megy ez, ráadásul net sincs most rajta.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#41122) Bodz válasza Citroware (#41119) üzenetére


Bodz
nagyúr

SX8200-ra szerintem is.

(#41123) tlac


tlac
nagyúr

Hirtelen elhalálozott az Intel 520-as 240GB-os SSD-m, legutolsó emlékem szerint 100/100-as volt. Egyáltalán nem ismerte már fel sem a BIOS, sem az UEFI, próbáltam több gépben is. Szétszedve semmilyen égés, sérülés nem látszott benne. Utánaolvasva kiderült, hogy egy elég bugos Sandforce SF-2281 vezérlő van rajta, aminél előfordulnak hasonló esetek. Nálam is kb. úgy döglött meg, hogy Hackintosh-t akartam volna telepíteni és szerintem valamilyen sleep parancsot küldhetett neki, amit nem bírt lekezelni. Normális esetben ilyennek nem szabadna előfordulni, legrosszabb esetben is egy áramtalanítás után működnie kellett volna.

A jó hír, hogy van rá megoldás, az orosz fórumon találtam rá, hogy újra lehet programozni a Sandforce SF-2281 chip-et és sikerült is megtennem, ismét működik az SSD. Több gyártó használta ugyanezt a vezérlőt, így ott lehet próbálkozni.
A feladat egyáltalán nem egyszerű, először is régi 32 bites Linux-os programokat kell futtatni és kitalálni, hogy hogyan kellene felprogramozni az SSD-t, hogy nagyjából hasonlóan működjön mint, ahogy az Intel annak idején megtervezte. A végeredmény nem lesz ugyanaz, mint korábban volt, más firmware lesz rajta, adatokat természetesen bukjuk és még SMART-ot is, szóval annyira nem ideális.

Első lépésként át kell tenni factory módba az SSD-t. Kettő kis lyukat kell keresni az SSD-n, ezt zárni és így elindítani a gépet. Én egy kis drótot használtam ehhez. Addig lesz ebben a módban, amíg ki nem kapcsoljuk a gépet. Ha menet közben kiszedjük a drótot, attól még factory módban marad. Flashelés előtt viszont ki kell szedni a drótot, mert máskülönben nem fog végigmenni. Factory módban már a gép felfogja ismerni az SSD-t, de csak a vezérlőjét ilyesmi névvel: "Sandforce 200026BB".

alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title=""""

alt="alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""" title="alt="alt="" title=""" title="alt="" title=""""

Három programot kell majd futtatni. Egy PackaManager-t, ez gyártja le a firmware-t, egy ConfigurationManager-t, ezzel kell a további apróbb beállításokat megadni (model, szériaszám, stb.) és végül a flashelni kell a 3. programmal. Azt hogy ezeket pontosan hogyan kell használni itt megtaláljátok:

-az eredeti orosz fórum (nagyon sok hozzászólás van itt, szükség lesz rá, mert szinte biztos, hogy elsőre nem fog menni): [link]
-itt egy rövidebb angol összefoglaló, érdemes ezt átolvasni először: [link]
-itt pedig megtalálhatjátok a szükgésges fájlokat (nekem szerencsém volt, mert meg volt minden itt): [link]
-de van egy nagyobb torrent csomag is: [link]

Pár tippet viszont írnék a programokhoz. Mint említettem, régi 32 bitesesk. Viszont a firmware legyártását meg lehet csinálni 64 bites Linux-on is, ha felteszitek a 32 bites lib-eket hozzájuk. Az ldd paranccsal meg lehet nézni, hogy mikre van szüksége.
A flashelést magát a 32 bites Systemrescuecd-vel csináltam, mivel úgy láttam, hogy szüksége van még a régi /proc virtuális fájlrendszerre is, ebben pedig még meg van.

Ha sikerült helyrehozni és újra látja a gép, akkor érdemes rajta mindenféle tesztprogramot futtatni, különösen akkor, ha előtte nem volt 100/100-as. A Hard disk sentintel tud rajta írási felületteszttet futtatni, meg önteszteket is. Mindet indítsuk rá.

[ Szerkesztve ]

(#41124) ricsip válasza tlac (#41123) üzenetére


ricsip
addikt

Hálás köszönet, szerintem sok póruljárt és megszopatott embert kisegítenek az ilyen leírások. Más kérdés h. az átlagember (100-ból 99) vajon neki fog-e majd 1 ilyen hákolásnak, v. mérgelődve b*ssza ki a szemétbe az intel amúgyis odavaló szarját.

-

(#41125) Orgi válasza ricsip (#41124) üzenetére


Orgi
őstag

Most nem azért, de én már használtan vettem olcsóért itt ph!-n egy ilyen Intel 520-as ssd-t több éve és mai napig használom rendszer meghajtónak teljes megelégedéssel, mitől is odavaló szar ez?

(#41126) ricsip válasza Orgi (#41125) üzenetére


ricsip
addikt

Nem lenne hozzá ruszki fórumokon hákolós topic, sok hozzászólással, ha egyedi elszigetelt esetek lennének, és nem tervezési hibás iparihulladék minőségű kontrollerrel. :U

-

(#41127) tlac válasza ricsip (#41124) üzenetére


tlac
nagyúr

jah azért írtam le, hogy legyen ilyen tapasztalat is a topikban
így már szerintem egyszerűbb neki indulni egy ilyen kalandnak :)

(#41128) tlac válasza Orgi (#41125) üzenetére


tlac
nagyúr

nekem is éveken át működött stabilan az 520, sajnáltam is voltam kidobni, mert ezen elég jó kis MLC chipek vannak
viszont ez a vezérlő tényleg nem lett a legjobb
pl. az AES 256-os titkosításról utólag kiderült, hogy nem tudja, emiatt egy időben vissza is lehetett küldeni az Intelnek az SSD-t és visszafizette az árát: [link]

(#41129) ubyegon2 válasza Orgi (#41125) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Intel 520-ra azt mondani, hogy hulladék.....a maga idejében a legjobb volt, OK, hogy 8 éves konstrukció már és vannak hibás példányok is ezek szerint. Van olyan nagyeszű, aki szerint ettől hulladék lenne? :N Biztosan vannak ennél a közel évtizedes vezérlőnél jobbak azóta, mint ahogy a most super vezérlőre is mondják majd 8 év múlva, hogy milyen hulladék.

Nekem azért 2014 09. hótól üzemel egy 120GB-os a desktopban folyamatos oprendszer futtatás nem zavarja, mint ahogy az a 3-400 feltelepített oprendszer se nyírta ki eddig. Ha még ez után a közel 6 éves folyamatos nyúzás után egyik napról a másikra meghalna, akkor se mondhatnám rá, hogy hulladék. :N

tlac ft-nak meg köszönjük a leírást, hátha valamikor még jól jön, akár pár év múlva..... :R

[ Szerkesztve ]

(#41130) Orgi válasza ubyegon2 (#41129) üzenetére


Orgi
őstag

Ezt biztos nekem akartad válaszolni?

(#41131) ubyegon2 válasza Orgi (#41130) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igen, mivel Intel 520 használóként engem is meglepett, hogy hulladéknak minősítik, annak hiába válaszoltam volna, aki nem használt ilyet, de mégis tudja milyen. Anno sokat olvasgattam utána, mivel első SSD-met készültem venni és épp a másik itteni SSD-s topikban ajánlották. Örülök, hogy azt választottam és egyik szaktopikban sem olvastam még eddig, hogy hiba lenne vele, de azt főleg nem, hogy hulladék.

De vedd akkor úgy, hogy új hsz-ként akartam írni.

[ Szerkesztve ]

(#41132) sztanozs válasza sztanozs (#41121) üzenetére


sztanozs
veterán

Na, kicserélték (ráadásul egész gyorsan). Gyakorlatilag két nap alatt kaptam egy újat.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#41133) Frawly válasza sztanozs (#41121) üzenetére


Frawly
veterán

A 62 szektorhiba elég ok gariztatni, de én előtte megnézném linuxos terminálban a sudo smartctl -a /dev/sdb paranncsal, hogy mik vannak a SMART táblában. Vagy egy windowsos gépbe betenni, és ott a legfrissebb Hard Disk Sentinellel, vagy a gyártó SSD-s programjával ránézni.

Mert a képfelvételeden a Gnome Disks nevű alkalmazás kimenete látható, ami nagyon megbízhatatlan ilyen tekintetben, sokszor hülyeséget ír, meg valótlan hibával riogat.

Szerk.: látom megoldódott. Ezek szerint a Disks alkalmazás most nem tévedett. Nem mindig téved, de nagy átlagban elég megbízhatatlan.

[ Szerkesztve ]

(#41134) Frawly válasza tlac (#41123) üzenetére


Frawly
veterán

Wow, szép mentés. Ilyet még nem is láttam. Pedig szerintem lehet más SSD-ken is ilyet csinálni, csak a gyártók nem publikálják hozzá a módszert, mert azt akarják, hogy az ember vegyen másikat.

(#41135) Graphics válasza Frawly (#41134) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Nálam is van egy döglött Corsair Sandforce vezérlővel , megnézem hátha ott is járható ez

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41136) xEon1337


xEon1337
őstag

ADATA SX8200 Pro 1TB

Kérdés: jól gondolom, hogy ha anno ráragasztottam a heatsinket, akkor az ott is marad örökre? Az új alaplapon - amit kinéztem - van heatsink cover ami nem éppen kompatibilis ezzel a gyári megoldással. Az imént megpróbáltam róla lefeszegetni, de csak a sarkát sikerült felhajtanom, a vezérlőnél egy kis ragacs maradt is a chipen, szóval nem is próbálkoztam tovább..

"Less but better" - Dieter Rams

(#41137) Citroware válasza xEon1337 (#41136) üzenetére


Citroware
addikt

Én azt fel sem raktam rá, nem gondoltam volna, hogy ilyen szerepe van. Lehet bajom belőle?

(#41138) xEon1337 válasza Citroware (#41137) üzenetére


xEon1337
őstag

Jól tetted. Netes tesztek alapján sokszor inkább ront a helyzeten, mint használ. :)

Létezik a 3M-nél (és még pár gyártónál) ragasztó eltávolító spray, csak nem tudom, hogy az elektronikával mennyire barátok.

"Less but better" - Dieter Rams

(#41139) tlac válasza Frawly (#41134) üzenetére


tlac
nagyúr

köszi, igen, ez is valami kiszivárgott cucc lehet

(#41140) Frawly válasza xEon1337 (#41136) üzenetére


Frawly
veterán

Nyugodtan leszedheted, le kéne jönnie. Ezek ilyen öntapadó szutykok. Ami nem jön le, azt a ragcsos részét, letisztíthatod izopropil alkohollal, le fogja szedni.

Még azt is csinálhatod, hogy járasd meg az SSD-t valami nagyobb benchmarkkal, majd állítsd le a gépet, gyorsan szereld ki, és míg melegek a chipek, addig hámozd le róla, ilyenkor a ragasztóanyag, vagy pasztacsík jobban meg van olvadva a hőtől.

(#41141) mattheus


mattheus
őstag

Sziasztok!

Viszonylag hosszú idő után frissítettem a korábbi gépemet (i5-2500K) a mostanira, mely egy Core i7- 7700K lett végül. A korábbi SSD-t is cseréltem vele együtt (Samsung 850 EVO -> Samsung EVO 860). Bővebb részletek elérhetőek az adatlapomnál.

Amennyire lehet odafigyeltem telepítés közben mindenre, ami gondot okozhat későbbiekben a sebesség tekintetében, azonban valami miatt azt érzem, hogy valami nem kerek a konfigurációm körül. Először is a "gondom" az, hogy jelenleg a Windows indítás 20-24 másodperc körüli (tudom tipikus 1st World probléma), ami azért furcsa nekem, mert az előző gépem is 12-15 közötti időket produkált.

Sebességteszteknél az olvasással nincs gond, írással viszont igen, mert kb. 30%-al lassabb, mint ami az elméleti maximum. Az előző gépemnél is gyorsabban működött ettől az írás, mint most.

Eléggé sok dolgot megnéztem, de egyelőre nem találtam megoldást arra, hogy miért lehet lassabb.

Röviden, amit ellenőriztem
- Legfrissebb firmware van az SSD-n (Samsung Magician)
- SATA1 csatlakozóhoz van csatlakoztatva, ami tudja és támogatja a SATA 3-at
- TRIM be van kapcsolva
- AHCI módban telepítettem
- Microsoft driverekkel üzemel az AHCI és az SSD-is
- Windows 10 1909-et használok jelenleg

Amit még nem próbáltam ki:
- Másik SATA port
- Másik SATA kábel

Esetleg ezen felül van ötletetek ?

Köszönöm előre is!

[ Szerkesztve ]

(#41142) varmi2 válasza mattheus (#41141) üzenetére


varmi2
nagyúr

Mennyiért vetted a 7700k-t?

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#41143) mattheus válasza varmi2 (#41142) üzenetére


mattheus
őstag

Közel fél éve vettem és olyan 70 körül volt

(#41144) tasiadam


tasiadam
veterán

Yo

Csereljem le a 840 EVO-mat meg mielott meghal, vagy hogyan tudom megnezni az allapotat? Tervezek venni egy 1tb hdd-t tarolni, am van 3 ssd a gepemben. A 840 evo szerintem megelszik, olyan 40 fok korul lehet kezzel merve, a micron, mondjuk az nem rendszer, az rendesen huvos.
Hany fosok kb egy samsung sata SSD ha win10 fut rola, ergo mindig hasznalatban van? Megnezem majd, ha gep elott vagyok hogy mennyi.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41145) Dragon3000 válasza tasiadam (#41144) üzenetére


Dragon3000
veterán

850 evo 1TB win10 van rajta 100GB-os partícióval, a maradékra folyamatos torrent megy, így 35 fokos szokot lenni.

(#41146) tasiadam válasza Dragon3000 (#41145) üzenetére


tasiadam
veterán

Akkor gondolom az 1 chip jobban melegszik, vagy 2. Hisz ugyan azt a transfert kell birnia

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#41147) elder troll


elder troll
senior tag

Már a második intel 2500 pro 180 GB-os ssd hal meg a "kezeim" között, vagyis az elsőt bacsis hozta vissza hibásként, a második most adta meg magát.
Ezek szériahibásak?
1500pro 180 GB-os verzióval nincs gond, 10-20 db intel 520 180 GB-os verziókkal szintén nincs gond (melós gépekbe is ilyeneket pakoltam), de a 2500 pro széria nálam nem vált be.
Van értelme küzdeni még velük?
Itt-ott olvasgattam pár infót (pl.: devsleep), de firmware-t egyiken sem tudtam frissíteni.

(#41148) Raymond válasza elder troll (#41147) üzenetére


Raymond
félisten

Volt veluk aranylag sok szivas. Meg mindig a regi fw van rajta ha irod hogy probaltad Az update-et?

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#41149) Frawly válasza mattheus (#41143) üzenetére


Frawly
veterán

Annyit talán marginálisan megért a i7-7700K lappal, főleg, ha volt már hozzá DDR3 memóriád. Nem sokkal drágábban már kihozható kisebb Zen2 Ryzen 3xxx, viszont ott DDR4-be is be kell ruházzál, és ez utóbbi dobhatja meg a cehhet, viszont akkor tudsz később is upgrade-elni AM4 foglalatba, nagyobb vagy későbbi genes Ryzeneket.

[ Szerkesztve ]

(#41150) Dragon3000 válasza mattheus (#41141) üzenetére


Dragon3000
veterán

Előző gépednél is 64MB-os fájl mérettel tesztelted?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.