Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#41301) mattheus


mattheus
őstag

Körülbelül másfél héttel ezelőtt írtam, hogy nem vagyok megelégedve a gépem sebességével, pontosabban a Windows betöltési sebességével, mert szinte vánszorgott a korábbi gépemhez képest, mivel ~40 másodpercet vett igénybe a teljes betöltés.
Emlékeztetőül a korábbi és a jelenlegi gépem

- CPU: i5-2500K -> i7-7700K
- SSD: 128 GB 850 EVO -> 250 GB 860 EVO
- memoria: 16 GB GEIL 2400 MHz -> 32GB HyperX 3200 Mhz

Most ezen az összeállításon módosítottam, mivel lecseréltem a 250GB-os 860 EVO-t egy 500 GB-os EVO Plus-ra.

Most fejeztem be nagyjából a driverek és a programok telepítését, így már a "teszt" már össze is hasonlítható.Most jelenleg a betöltés 22 másodperc körül van, ami szerintem lényeges különbség az előzőhöz képest.

Sajnos továbbra sem tudom, hogy korábban miért volt ennyire lassú, de örülök, hogy "igazam lett" és nem azoknak, akik azt mondták, hogy ne várjak töle csodát :)

(#41302) King Unique válasza mattheus (#41301) üzenetére


King Unique
titán

Az a másik topikban is említve volt, hogy egy clean install után javulhat a helyzet, ez történt most esetedben is. A SATA - NVMe (970 EVO Plus?) SSD közötti összehasonlítás úgy lett volna relevánsabb, ha klónozod a korábbi telepítést a régiről az új SSD-re és úgy nézed meg. Úgy már nem feltétlen lett volna feleakkora a bootolás ideje, meg ha a SATA SSD-n újratelepítetted volna a 0-ról, akkor lehet annál is összejött volna a 22 másodperc. :))

[ Szerkesztve ]

(#41303) mattheus válasza King Unique (#41302) üzenetére


mattheus
őstag

Igazad van, de többek között ezért sem lett belőle logout-os cikk és beszámoló :), mert ennyire precízen nem jártam utána,

A korábbi windows telepítés is viszonylag friss volt, de persze ez nem jelent semmit, simán becsúszhatott oda valami nemkívánatos esemény, de hát "boldogok a tudatlanok" :)

(#41304) Frawly válasza Doky586 (#41275) üzenetére


Frawly
veterán

Ez nem az USB kábeltől függ. Hanem az adapterben, vagy külső házban lévő USB-SATA converterchiptől, és az OS-ben ezt kezelő drivertől függ, hogy van-e TRIM USB-n keresztül csatlakozó SSD-n. Ez ügyben King Unique-ot keresd a külső rackes topikban, ő szakértője a témának, hogy melyik chipset milyen OS alatt támogatja.

Egy biztos: a garbage collectionhöz nem kell nullával feltölteni a tárterületet, anélkül is működik.

(#41305) Doky586 válasza Frawly (#41304) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Elnézést a szóhasználatért. Ezért volt idézőjelbe téve.
Természetesen az "USB kábel"-ben van converterchip...

[ Szerkesztve ]

(#41306) ricsip válasza King Unique (#41298) üzenetére


ricsip
addikt

Valahol a gyártók a mocskok, amikor a 20 digites modellkód közepén-végén van 1 kibaszott betű, ami C mellett lehet még T vagy P is*. Így ha csak hallás útján kaptad meg a modellkódot, akkor teljesen esélytelen eltalálni a jót.

Mert mibe kerülne pl. ennek a balfasz axagonnak is fehér ember (már boccs) számára 6hónapos megelőző irodalomkutatás nélkül is felismerhető és megkülönböztethető típuskódokat kihányni magából.

Egy másik hasonló tróger gyártó a sapphire, komplett nyomozati háttérkutatás kell h. az ember különbséget tudjon tenni Radeon RX 5700 XT és Radeon RX 5700 XT BE között. A fasza modellkódjukban középen van 1 rohadt szám különbség:
11293-01-20G vs 11293-09-20G. Amúgy semmi köze semmilyen a termék valós tulajdonságai között szereplő 20Gigabyte-hoz, a 01 és a 09-nek sincs semmilyen felismerhető, a terméket az enduser felé bármilyen módon reprezentáló számokhoz.

Vagy a monitorgyártók közül itt van az acer, ezt b+ megfejteni: Acer Predator XB253QGPbmiiprzx (meglepően ez a monitor se nem 25,3 coll, sem 25 coll, hanem egyértelműen(?!) 24,5 coll, a QGP rész aztán semmilyen szinten nem jellemzi a vevő számára a terméket, az a bmiiprz meg már tényleg olyan mintha a macska mászott volna végig a billentyűzeten).

Samsung TV konkrét modellkódok is kb hasonló hosszúak, az első 3 karakter jelentésén kívül a többi kb a homályba veszik. A split klímájuk modellkódja hasonlóan értelmezhetetlen szemét.

MIDEA klímák típusai is össze-vissza mint az ökörhugyozás. Pedig abból a rohadt klímából nem kéne 50 félét gyártani, tök egyforma kinézetű, méretű, hűtő-fűtő kapacitású típusból is kihoz 15 féle eltérő modellkódú darabot, oszt döntsél közöttük, de okosan!

Az nvidia messze az átlag felett gecizik az emberek pénztárcájával, a 60 féle fajta variáns átlathatatlan, akár a látható névben teljesen meg is egyező de specifikációban meg már jelentősen eltérő GPU csippjeivel, ld. RTX 2070 Super mobil elbaszott variációk 1 témára.

Az intel pedig egyértelmű dobogós a 250 féle, perpillanat 2020 augusztusában beszerezhető x86-alapú desktop-mobil-szerver processzor SKU-jaival.

Az embernek is van élete basszákmeg, mint ezeket a szarokat járni Enigma kódolvasóval fejtegetni, meg 6 hónapra könyvtarba bújni kimatekozni a kibaszott mögöttes logikát minden egyes alkatrész beszerzése előtt. Van úgy az életben, h. sos kell valami, nem ér rá az ember egy hetet szüttyögni vele. Sokat romlott 25 év alatt a gyártói, átbaszásra épülő piac, hogy mára ilyen vadkeleti állapotok állapotok uralkodnak amerre az ember a fejét fordítja. Mondom ezt úgy h. IT-vel foglalkozok kb. ennyi ideje. Akinek nem ez az élete prohardver fórumot bújni a temetése napjáig, az komplett el van veszve kb minden ilyen árammal működő szar beszerzésénél. Így teljesen megértem a fórumtársat, ha nem ér rá az ember napokig nézegetni a nyomorult axagon béna weboldalát, és a teljesen elbaszott nevezéklistát simán félrenézi.

Mert sajnos ez egy ugyanolyan szándékos sunyi fogyasztói pszichológiai támadás (tökugyanolyan termékből hozzunk ki legalább 100 félét h. a fogyasztót összezavarjuk a technikai specifikációk közötti nüansznyi eltérésekkel, h. a "jó választás" illúzióját is földig romboljuk benne), mint amikor az osanban az alapvető élelmiszereket (tej, kenyér, palackos víz) az áruház átellenes részeire basszák le, csak hogy a parasztnak végig kelljen caplatni az egészen.

* Régi középiskolámban a fizika teremben voltak az asztalba épített gombok minden tanuló előtt. Ez valahonnan a régmúltból maradhatott meg ott. Amikor valaki felelt v. valamilyen tesztet kellett kitöltenie, a válaszok C,T,P és V voltak. Abból az apropóból vélhetően, h. ha valaki súgni akart volna, a másik félreértse és a hasonlóan hangzó opciók közül ne legyen egyértelmű melyik volt a jó. Nyilván 2 perc zsiványsággal lehetne szótarat alkotni rá 1-4ig :)

[ Szerkesztve ]

-

(#41307) Faterkam


Faterkam
addikt

Új Crucial Mx 500, 1Tb, régi rendszer ráklónozva.

Ennyit tud:

"Ha nem válaszolok PÜ-re 1 nap alatt, akkor lehet, hogy az a 5 ember között vagy, akit letiltottam a 13 év alatt!" https://tinyurl.hu/LdG3

(#41308) Ga3rieL


Ga3rieL
senior tag

Heló!

Az lenne a kérdésem, hogy [ez az ssd jó választás ? 425TBW állítólag] .
A legnagyobb írási, olvasási sebességgel választottam direkt.

[ Szerkesztve ]

(#41309) ubyegon2 válasza Ga3rieL (#41308) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A topik mindjárt az Összefoglaló egyszerű mondatával nyit. Nézd meg mit ír!

(#41310) King Unique válasza ricsip (#41306) üzenetére


King Unique
titán

:F

Nem világos miért, amikor a gyártó a kínálatában eleve megkülönbözteti a 2 terméket, más modell a kettő, eltérő a számuk (modellszám, cikkszám, stb.), egyik USB 2.0, másik USB 3.0, stb. Ezek pedig fel vannak tüntetve a gyártó weboldalán, + ráadásul a "Hol lehet megvenni" résznél még egyes hazai webshopok linkjei is ott vannak célirányosan az adott (nem másik) termékre mutatva (+ országonként a beszállítók, boltok), vagyis még csak külön rákeresni sem kell. Ha mindez nem teljesülne, max. akkor lehetne reklamálni, ellenkező esetben viszont nem nagyon. Vagyis nem, ez nem az Axagon hibája, hanem inkább a várárlóé, ha nem tájékozódik megfelelően előtte. Szóval nincs miről beszélni. :N Meg ezért aztán igazán felesleges volt ideírni ezt a litániát...

[ Szerkesztve ]

(#41311) Frawly válasza ricsip (#41306) üzenetére


Frawly
veterán

Még mindig inkább ez, mint az, amit egyik-másik SSD gyártó csinál, hogy a kódban sem tüntet fel semmilyen különbséget, közben meg sunyi módon a NAND-ot gyengébbre cseréli, meg kiveszi a DRAM cache-t. De nem csak SSD-nél, lásd a WD Red HDD körüli legutóbbi botrányt, amikor a WD szép sunyi módon, bárkinek a tájékoztatása nélkül SMR-osra cserélte a drive-okat.

(#41308) Ga3rieL: nem sok tapasztalat van vele. Alig vettek páran, nekik is vegyes tapasztalataik vannak, 1-2 embernél gyorsan tönkrement, másoknál meg nincs vele baj. Speckójával nem lenne baj. De inkább nézz át a Milyen SSD-t vegyek topikba, és ott töltsd ki az összefoglalóban lévő kérdőívet, különösen azok a kérdések fontosak, hogy milyen gépbe, milyen felhasználásra lesz, és mennyit szánsz rá, sanszos, hogy fognak ott ajánlani jobb vételt, minimális árkülönbözetért.

(#41312) Frawly válasza mattheus (#41301) üzenetére


Frawly
veterán

Nem akarlak megbántani, de a 22 mp. még mindig nagyon rossz, főleg egy NVMe SSD-től. Annyira persze már nem botrányos, mint a 40 mp., de jóval 10 mp. alatt kéne lennie. Nálam sima SATA3 SSD-vel van kb. 6-8 mp. között, egy i5-2520M + 16 GB DDR3 RAM-os laptopon, meg egy Ryzen 2600 + 16 GB DDR4 RAM-os gépen. Igaz stock, friss telepítésű Win10 rendszer, semmilyen szeméttel nincs telibetelepítve, meg nincs évek óta klónozgatva.

Esetleg arra gondolok, hogy a sok RAM miatt és a bekapcsolt Gyorsindítás miatt lassan hozza vissza félhibernációból a gépet, vagy a bootidőt nem jól méred. A boot loadertől / boot menütől kell mérni egészen az asztal, tálca, tálcaikonok betöltődéséig. Esetleg túl sok szemét indul a rendszerrel együtt. Esetleg bootkor valami hálózati service-re vár, azért tölt be lassabban.

Ezért mondtam már sok embernek, hogy ne az NVMe-re hajtson, hogy klónozgatás helyett az új SSD-re telepítse újra a Windowst, SSD-re úgyis villánygyorsan települ. Nem frissítő, meg upgrade, meg klónozó trükközéssel, nem gyári recovery partíciós szemetet, hanem teljesen szűz partícióra, új telepítésű rendszer, legújabb Windows lemezképből telepítve, ez most Win10-nél a v2004-es verzió, a MS oldaláról letöltve. Tényleg arra is jó, hogy az ember egy baseline sebességet, betöltési/bootidőt kapjon, míg új az SSD, hogy később legyen mihez viszonyítani a sebességét egy fáradó SSD-n, meg belakott rendszeren is. Csak az a baj, hogy szinte senki nem fogadja meg ezt a tanácsot, mert jönnek azzal, hogy de be kell lakni az új telepítést, meg így meg úgy. Egyszer minden telepítés belakatlanként kezdte, majd belakódik idővel.

(#41313) Ga3rieL válasza Frawly (#41311) üzenetére


Ga3rieL
senior tag

Vagy esetleg [ez] 150tbw. Nekem is ilyen van, de az elméleti időtartamát már nemtudom mennyi volt írva, de nekem ilyen 1 terás van. És jó gyors, panaszom nincs rá egyáltalán. Csak ennél az élettartam kérdés,.... :/ bár átlag felhasználásra menne, lapiba, és nem ilyen erős játékokra lenne.

(#41314) Graphics válasza ricsip (#41306) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Úgy nagyjából a felét tedd off-ba... :) Jól kirohantál a semmin. Nem kell itt kihisztizni a világ minden gondját...

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41315) mattheus válasza Frawly (#41312) üzenetére


mattheus
őstag

Valószínűleg itt a mérés és mérés között is hatalmas differencia van..
Én a 22 másodpercet most úgy mértem, hogy Windows betöltéstől kezdve indítottam a stoppert, beleszámoltam a jelszavas belépést + az összes háttérben futó program betöltését is. Jelenleg minimum 20 másodperccel gyorsabb ez a felállás a korábbihoz képest.

Nem kétséges, hogy lehetne ezt tovább javítani, de nekem ez bőségesen elég :)
UI: nekem fast boot nincs bekapcsolva....

(#41316) King Unique válasza mattheus (#41315) üzenetére


King Unique
titán

A bejelentkezést, a jelszó bepötyögésének idejét pont nem kellene beleszámolni, meg azt sem feltétlen amíg az asztalon megjelenik minden ikon, elindul minden program, az utóbbi a rendszer felállási ideje bebootolás után. A bootolási idő, illetve a Windows boot ideje alapesetben úgy értendő, hogy amikor a gép bekapcsolása után ténylegesen (POST után) elkezd betölteni a Windows, majd bejelentkezés után az asztal megjelenéséig.
Amúgy a Fast Boot Fast Startup, meg itt nem teljesen világos melyik van esetedben kikapcsolva, ahol amúgy mindkettő javíthat a bootolás idején.

(#41317) Graphics válasza King Unique (#41316) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Én ezzel úgy vagyok, hogy nálam a bekapcsoló megnyomásával indul a dolog.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41318) King Unique válasza Graphics (#41317) üzenetére


King Unique
titán

De ha akkor még nem azonnal a Windows kezd el bootolni, hanem a POST fut, akkor úgy pontatlan, pont azért volt írva.

(#41319) Graphics válasza King Unique (#41318) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Én értem , de bruttó időt nézve akkor is ez adja meg azt , hogy mikor tudom használni a gépet

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41320) King Unique válasza Graphics (#41319) üzenetére


King Unique
titán

Csakhogy itt most a Windows nettó bootolási idejéről volt szó, nem a bruttó mikortól tudod használni a gépet esetéről, ilyen egyszerű...

(#41321) Graphics válasza King Unique (#41320) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

A metróval szerintem sokra nem megyünk, marketingnek jó :DDD

Én a gépet bruttó használom.

Szerk. Nettó :D autocorrection

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41322) King Unique válasza Graphics (#41321) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos milyen metró, de mindegy. :D
Akkor újra, mivel a Windows bootolási idejéről volt szó, pont irreleváns, hogy te máshonnan méred, meg hogyan használod a gépet. + A fórumtag is amúgy azt írta, hogy a Windows betöltéstől számolja, annak bootolási idejét mérte.

[ Szerkesztve ]

(#41323) Frawly válasza mattheus (#41315) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, ezt írtam virágnyelven, hogy rosszul méred. Windowsban újraindítást nyomj, ne leállítást (ezzel a Gyorsindítás-félhibernációs avagy lokalizálatlan nevén Fast boot funkiót kerülöd ki, ha be lenne kapcsolva). Majd mikor indulna újra a gép, előhozd a BIOS-od bootmenüjét (ez sokszor F12, vagy F11, vagy F10, Esc, stb.). Rámész arra a sorra, ami a Windows indítja, itt már az ujjad a stopperen, és ahogy nyomod a Enter-t a Windowsra, úgy egyidőben indítod is a stoppert. Ahogy bejött a jelszókérő login-képernyő, ott leállítod a stoppert, beírod a jelszót, de az Enter-rel egyidőben újra elindítod, és majd csak akkor állítod le, ha az asztalon, tálcán megjelent minden ikon.

Azt értelmetlen belemérni, mikor a BIOS inicializálja a gépet, mert az nem az SSD-n múlik, akkor az SSD várakozik, hogy detektálja a BIOS, meg megkapja a bootolási lehetőséget. Épp így a jelszóbeírást sem éri belevenni. Bár a jelszóbeírást úgy bele lehet mérni, ha csak ~1 mp. alatt megvan, és később azt kivonod.

Még egyre kell figyelni, a Windows bootidőt nem szabad közvetlenül Update telepítése után mérni, mert update utáni első boot lassabb lehet. Ezért ilyen után 2× újra kell indítani, hogy valós, reprezentatív eredmény jöjjön ki.

(#41324) macilaci78


macilaci78
nagyúr

Sziasztok!

Ismerős gépe kék halált dobott. Win10 telepítő pendrive diagnosztikát lefuttatva ez jött ki, úgyhogy cseréltük is. Egy Kingston A400 240 GB az elhunyt.
C meghajtón semmi érdekes, D meghajtón az adatok. Nem életbe vágó, de pici pénzt megérne a tulajnak. Egy USB-s házba betéve valami rendszerhangot hallat a Win, de meghajtót nem csatol fel, eszközkezelőben nem látszik új harvder, tovább nem nyüstöltem.

Ötlet esetleg?

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#41325) Graphics válasza macilaci78 (#41324) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Gari. S11 firmware Hiba, mint minden A400 esetében.

Otthon nem javíthato, és a gyártó se fog vele vesződni.

4-5db hullott el nálam ugyanígy :)

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41326) macilaci78 válasza Graphics (#41325) üzenetére


macilaci78
nagyúr

És adatmentő cég tud mit kezdeni vele?

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#41327) Bodz válasza macilaci78 (#41326) üzenetére


Bodz
nagyúr

Valószínűleg. Pl. a Kürt. "Adatmentési árak: 150.000 – 400.000, – Ft + Áfa" De sehol máshol sem lesz pici pénz.

[ Szerkesztve ]

(#41328) koxx válasza Bodz (#41327) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Es meg ez sem garancia, hogy lesz visszanyert adat. Ssd szopas ilyen szempontbol.

(#41329) Graphics válasza macilaci78 (#41326) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Olyan pénzért, hogy irrealis.

Apostol se nagyon tudott vele mit kezdeni. A vezérlő halt le, így a kiolvasás nem megy.

Ha véletlen megpróbálta helyreállitani valami, akkro pedig ugrott a dolog

Az SSD nem olyan mentes szempontból mint a HDD

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41330) King Unique válasza macilaci78 (#41324) üzenetére


King Unique
titán

Adatmentés - SATAFIRM S11 Kingston SSD

Tehát ha jó esetben lehet vele mit kezdeni, akkor az nem otthoni móka és nem pici pénz, ha kellenek róla az adatok. :N
+ Ez innen már az adatmentés topik témája.
+ Legközelebb lehetőleg nem kizárólag csak 1 helyen kellene tárolni a fontos adatokat, pláne nem egy ilyen szutyok SSD-n...

[ Szerkesztve ]

(#41331) macilaci78 válasza King Unique (#41330) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Semmi pótolhatatlan nem volt rajta, a pótláshoz szükséges energia sokkal olcsóbb, mint az adatmentésé. Ezért is írtam, hogy pici pénzt érne meg.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#41332) valakky válasza macilaci78 (#41331) üzenetére


valakky
aktív tag

egy próbát megér, de csak arra, hogy ne kelljen gariztatni, kb. ennyit lehet kezdeni vele házilag, vagy még ennyit se.
https://www.youtube.com/watch?v=VXFW2njCnlg

[ Szerkesztve ]

(#41333) MDMA válasza gya/352 (#41295) üzenetére


MDMA
tag

Hol találom a log file-t?

Bocsköszi

(#41334) Ga3rieL


Ga3rieL
senior tag

Heló!

[Ez a ssd szerintetek elég jó úgymond átlag felhasználásra?] Max fb-n játszóknak, és semmi komolyabb szimulátoros gém nem lenne, a notin.

(#41335) Graphics válasza Ga3rieL (#41334) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

A milyen SSD-t vegyek topicban lenne a kérdés helye, jó , de inkább egy WD Blue vagy MX500

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41336) ubyegon2 válasza Graphics (#41335) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ott már meg is kapta a választ a kérdező tegnap.

(#41337) Frawly válasza Graphics (#41335) üzenetére


Frawly
veterán

Ha olcsóbban kell, mint az MX500 meg a Blue, akkor akár vehető ez az SU800 is.

A szimulátoros játékok kitételt nem is értem, azok úgyse írnak sokat az SSD-re, szóval nem speciálisak sem írásmennyiség, sem betöltési idő szempontjából, lényegében az általános/átlagos felhasználás kategóriájába tartoznak.

(#41338) dssport


dssport
tag

Sziasztok! Laptop eladás előtt mit lehet kezdeni az SSD-n tárolt adatokkal, hogy azok biztos ne kerüljenek idegen kézbe? Láttam, hogy vannak erre programok, de megéri ezekkel szórakozni? Gondolok itt arra, hogy ha újrahúzom a windowst és utána lefuttatok egy ilyen programot az üres tárhelyre vonatkozóan az nem tűnik maradéktalan megoldásnak... Jobb lenne kiszerelni az SSD-t belökni egy PC-be és úgy futtatni a teljes területén a törlést nem? (((kérdés ezután a w10-et engedi-e újra aktiválni mivel én is használtan vettem a gépet és az egyetlen matrica/dokumentum arról, hogy milyen rendszerrel adták ki az egy win8pro matrica a gép alján (persze nem a kulcsos változat))) szóval gőzöm nincs, hogy az előző tag hogy hegesztett rá 10-et.

(#41339) King Unique válasza dssport (#41338) üzenetére


King Unique
titán

Volt arról szó már ebben és egy másik topikban is, hogyan lehet biztonsági törlést csinálni, lásd SSD-knél a Secure Erase lehetőségét. Valamint ha Windows 10 van rajta, akkor a Microsoft weboldalán is le van írva, mi a teendő eladás előtt. Azaz adott az alaphelyzetbe állítás lehetősége a gépházban minden elem törlésével, ahol külön beállítható az adatmegsemmisítés is. Viszont ez hosszan eltarthat, pláne ha az utóbbi opció is be van jelölve. SSD-knél gyorsabb a már említett Secure Erase, vagy manuálisan a teljes lemezen futtatott TRIM, lásd az előbb linkelt hozzászólásokban leírtakat.

A Windows aktivált állapotához meg amúgy semmi köze az előbbinek, pláne ha UEFI BIOS OEM Key (nem külön matrica a termékkulccsal), illetve W8.X —► W10 ingyenes upgrade esetén digitális licenc van az adott laptopnál. Azok ilyenkor eleve megmaradnak az alaphelyzetbe állítás / Secure Erase után is, illetve a licenchez passzoló kiadás (pl. Home/Pro) újratelepítésénél automatikusan beaktiválódik majd a Windows 10, amit amúgy a telepítő is világosan leír az aktiválásnál.

[ Szerkesztve ]

(#41340) dssport válasza King Unique (#41339) üzenetére


dssport
tag

Köszönöm, hogy ilyen részletesen összeszedted a lehetőségeket/leírásokat!

(#41341) lacko6


lacko6
senior tag

Hi.
Van egy ssd,sata kabel miatt van crc adathiba.Amire eszrevedtem eleg sok lett.Lehet ezt nullazni?

[ Szerkesztve ]

(#41342) ricsip válasza dssport (#41340) üzenetére


ricsip
addikt

Ennek a forum topiknak igen lelkiismeretes "hazigazdaja" van :)

-

(#41343) Csontbrigád válasza Frawly (#28827) üzenetére


Csontbrigád
tag

Szia,
Elég régi posztra reagálok, de a téma engem most érint/érdekel, valamint látom, hogy itt és a Linux topikokban is aktív vagy :)
Van egy régi konfigom ami csak SATA-2 csatlakozókkal van ellátva (adatlapom).
A linkelt PH cikkben SATA-3 csatlakozós alaplapon tesztelik a RAID0 hatásait. Fentiek miatt érdekelne, hogy a nem "éri meg" az én esetemben is igaz lenne? 2*SATA-2=SATA-3 csak szigorúan a (3Gb/s-6Gb/s) számokat tekintve.
Az egyéb problémák közül a TRIM érdekes még számomra : erre is írsz alternatívát ((#35880) Frawly), mely megoldást máshol is megtaláltam ( [link] ).
Ehhez a kérdésem az, hogy kipróbálta-e már valaki?
Melyik live disztróval volt sikeres, ha sikeres volt?

Köszönöm!

(#41344) Graphics válasza Csontbrigád (#41343) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Felhasználás során nem fogsz tapasztalni érdemi sebesség különbséget a Raid mellett.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41345) Csontbrigád válasza Graphics (#41344) üzenetére


Csontbrigád
tag

Köszi a választ.
Szerinted hol lehet az a határ ahol érezni lehet az SSD RAID0 sebesség többletét?
Pl. SATA-1 csatlakozásnál már lenne érdemi különbség? (csak kíváncsiság)

(#41346) Graphics válasza Csontbrigád (#41345) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

SATA1-nél meg biztos vagyok benne ,hogy a proci lenne karcsú.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#41347) Frawly válasza Csontbrigád (#41345) üzenetére


Frawly
veterán

Ez nem sebességhatártól függ, hanem felhasználástól, mennyire van olyan spécibb felhasználásod, ami nagy fájlokkal dolgozik.

Egyébként arra jó lehet a RAID0, hogy SATA2-es gépből kicsikarjál egy kis plusz sávszélességet, ha a SATA2 korlátozza a felhasználásodat. Ezt leszámítva nem szenvednék vele, ha valódi nagy lemezsávszél kell, vegyél egy új platformot, ami normálisan támogatja az NVMe-t, és vegyél bele egy erős NVMe SSD-t, pl. 970 Evo Plus.

SATA1-hez meg végképp felejtsd el a RAID-ezést. Ilyen régi csati csak nagyon régi lapokon szokott lenni, ahol a proci korlátoz, jól írják. Elvileg ilyen gépekbe is lehet SATA3 kártyát tenni, de se árban, se tényleges sebességnyereségben nem éri meg.

Ami a TRIM-et illeti: arra jó bármilyen teljes Live rendszerrel rendelkező disztró, ami az adott gépen bootol, legyen az Ubuntunak bármilyen újabb variánsa, Mint, Manjaro, vagy amit ismersz és tetszik. A lényeg, hogy legyen rajta terminál, meg az util-linux csomag legyen fent rajta, amiben benne van az fstrim parancs. De még akár grafikus Live felület nélküli netinstaller linuxok is működhetnek, pl. Arch, vagy akármi, csak akkor terminál helyett konzolon adod ki a sudo mount és sudo fstrim -a -v parancsokat.

[ Szerkesztve ]

(#41348) Csontbrigád válasza Frawly (#41347) üzenetére


Csontbrigád
tag

Köszönöm a válaszod és (#41346) Graphics válaszát is, a SATA-1 csak elméleti kérdés volt, nincs ilyenem.

SATA-2 lapom van, melynek "maximalizálása" jelenleg a célom.
(pl: x3 720 procim volt, csere x6 1090T-re - érezhető plusz teljesítmény 11e huf
2x2GB ramom volt, csere 2x4GB-ra érezhető plusz teljesítmény - fiam gépéből kaptam)
Azzal tisztában vagyok, hogy platform csere sokat javítana a sebességen, de mint említettem a jelenlegi kihajtására törekszem, ezért kérdeztem rá a RAID0 esetleges "érezhető teljesítmény növelő" hatására.

Másik ok: úgy érzem ideje lenne WIN10-re váltanom (W7 van) és nem tudom biztosan, hogy mivel járnék jobban WIN10 esetén egy SATA-2 lappal?
2x240GB RAID0 vs. 1x500GB - itt az árkülönbözet minimális, nem mérvadó.
Jelenleg a WIN7 alatt is SSD van, SF vezérlős HyperX 3K, szerintem a rendszer indulási ideje is rendben van ~25 sec 3-4 éves telepítés. Átlagos használat.

Még egy: virtuális gépek - Linux variációk próbálgatása (2-3). Jelenleg ezek virtuális lemezeit HDD-re rakom, mert az SSD-n nincs annyi helyem. Ezek sebességén esetleg segíthet a RAID0?

(#41349) stefi81


stefi81
tag

hali

Segitene valaki, miért olyan lassú a ssd-m... max 35mb/s
Egy Hp 15 1001 laptopban van egy nvme amin van a win10 az csinálja a dolgát.
De van egy kingston v300 egy cd tokban ami max 35mb-al döcög. Ugyanezt a ssd amig usb tokban volt ott 100mb-ot tudott. Most meg hogy bent a gépben sokka lassabb lett.
Mi lehet a baj?

(#41350) Laccoss válasza stefi81 (#41349) üzenetére


Laccoss
addikt

SSDOK programmal nézd meg, hogy milyen SATA csatlakozóra dugtad, mert a cd/dvd-k általában lassabb SATA csatlakozókra vannak építve.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.