Hirdetés
- Öregszem
- Android másképp: Lineage OS és társai
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Derail Valley
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #41755 üzenetére
Mármint erről a külső házról van szó?
Ha igen, akkor egyrészt a gyártó weboldalán + a termék adatlapján sehol nincs említés az UNMAP (TRIM) biztos támogatásáról, vagyis lutri. Ha olyan külső ház kell, aminél biztosan működik, akkor eleve olyat kellett volna venni, aminél a gyártó is világosan feltünteti, lásd pl. az AXAGON kínálatát, ott M.2 SATA USB-C kivitelben az EEM2-U3C modellt.
Másrészt mi alapján állítod, hogy nem működik, letesztelted (+)? Aztán milyen Windowson próbálod? Ha esetleg legacy, EOL W7, akkor annál eleve felejtős, mivel az UNMAP parancs működésének feltétele az UASP csatlakozás és adatátviteli mód, ami Windowsok esetében natívan csak 8, 8.1, 10 rendszereknél támogatott. -
King Unique
titán
válasz gyapo11 #41835 üzenetére
Honnan veszed, hogy ez a külső ház biztosan támogatja az UNMAP (TRIM) funkciót, talán világosan említi a gyártó, vagy mi? Csak mert az előző válaszban pont arról volt szó, hogy nem tünteti fel...
Az UASP meg akkor működik, ha támogatja a külső ház, az OS és a hardver (alaplapi USB 3.X vezérlő) egyaránt, ahol ezek közül jelenleg csak az OS = W8.1 felőli támogatás megléte ismert, a többi megint ismeretlen. Meg ez nem úgy megy Windowson, hogy manuálisan kell váltogatni BOT / UASP között, hanem ha teljesülnek az előbbi feltételek, akkor eleve UASP módban csatlakozik, működik az eszköz. -
ricsi99
addikt
válasz gyapo11 #41886 üzenetére
Én sem értem...
Mbr nullázó programot tudsz valami linket adni? Már ami dos alul fut.
Nekem ugy tunik a win amikor beolvassa a mbr adatiait és valami tév utra vezérli ,igy nem enged semmitEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #41918 üzenetére
Az az ajánlott módszer, ami le volt írva, linkelve hozzá a korábbi eset. Ahol nem arról volt szó, hogy naponta/hetente 20x le kell futtatni, teleírni 0-kkal a szabad területet, hanem csak bizonyos időközönként, aminek gyakorisága függhet a saját felhasználói szokásoktól, milyen gyakran történik törlés és írás a külső SSD-n, stb. Meg ugye akkor, ha nem működik USB-n az UNMAP (TRIM), mert az ideális nyilván az, ha működik, az a leginkább ajánlott, eleve olyan eszközt venni, használni és akkor eleve nem téma ez, ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #42275 üzenetére
Nyilván lehetséges a memóriakártya mellett külső SSD-vel is, ahogyan külső HDD-vel, pendrive-val stb. szintén, ez alap. Külső SSD-ből meg elég ilyen célra (+ oda telepített OS futtatásra is) bőven egy SATA-alapú megoldás, szvsz felesleges az NVMe.
A hogyan és milyen programmal kérdésnél, ha korábban memóriakártyával sikerült, akkor ugyanaz elvileg külső SSD-nél is működni fog. Illetve ez a része már nem SSD, hanem programspecifikus téma, ahol ott vannak ilyen célra Windows esetén pl. a MultiBoootUSB, SARDU, YUMI, Ventoy, stb. programok, amik általában 1 db partícióra dolgoznak. A Ventoy mostanában felkapott lett, meg annak egyszerű a használata, exFAT fájlrendszerű partíciót hoz létre + egy 32 MB-os ESP-re GRUB-ot tesz, az utóbbi látja el a rendszerbetöltő szerepét, az exFAT partícióra meg elég csak manuálisan odamásolni az adott telepítők, live rendszerek ISO-fájljait, UEFI és Secure Boot kompatibilis, stb. -
peter889
őstag
válasz gyapo11 #42639 üzenetére
#42638 Pyttawrx, #42637 Graphics, köszönöm a megnyugtatást.
#42639 gyapo11, köszi a választ, de nem teljesen értem: itt mit jelent az, hogy dedikált hiba? És mi volt jó? (nem értek annyira a témához)A "#199 Ultra ATA CRC Error Count" értékek folyamatosan, lassan növekednek, de nem törődök ezekkel, ha nem fontos.
Eddig úgy tűnik minden rendben a fájlokkal. Másolásnál meg szoktam nézni az összméretet, és esetleg próbaként belenézek egy-egy fájlba.
------------ -
peter889
őstag
válasz gyapo11 #42641 üzenetére
Köszi szépen a választ.
Ja igen, tényleg detektáltat írtál, csak félreolvastam.
Esetleg azt meg tudnád mondani, hogy milyen az a másolási/írási hibaüzenet?
Tehát akkor azt akkor kapnám ugye, a a célfájl hibás az újrapróbálkozások ellenére.Meg tudnád mondani, hogy a CD/DVD lemezen vannak ellenőrző, hibajavító bitek? (Ha egy-egy bit sérül, a többiből visszaállítható legyen az adat.)
Tényleg igaz, hogy a fájl mértének ellenrőrzése nem garancia.
Most, a hsz-ed hatására, tettem egy próbát: A Total Commanderben az "Összehasonlítás tartalomra" opciót válazottam két teljesen egyező "txt" fájl esetében. A kettőre teljes egyezést írt. Madj az egyik "txt" fájlban egyetlen számértéket felülírtam (tehát továbbra is mindkét fájl mérete megegyezett), azonban a "Összehasonlítás tartalomra" opció pontosan kijelezte a hibát. -
nagyúr
válasz gyapo11 #42668 üzenetére
Ha csurig írja kolléga azt az SSD-t, ahogy csak bírja, még akkor is ott lesz a 6GB terület, ami gyárilag overprovisioning-ra lefoglalt. Persze az optimális minimum érték meglétéhez még jó, ha 12GB-ot szabadon hagy a felhasználó. Az a 10-20% is nagyon jó, de az inkább professional felhasználásnál előírthoz közelít. 7-28%-ot adnak meg a gyártók, ebből előbbi customer user, utóbbi datacenter felhasználás.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
zolisx4
őstag
válasz gyapo11 #42667 üzenetére
Igen közben meg lett a gond nálam is le is akartam írni,.
G Skill TridentZ RGB F4-3200C16-8GTZR típusú memória okozza a problémát,B1 foglalatba téve elindul a gép rendeltetés szerűen,de csak 1 memóriával,ha beteszek 1 másik G Skill memóriát akkor nem megy már,viszont ddr4 es memóriával kértem kölcsön 4 db CORSAIR CMK64GX4M8X4200C19 típusú memóriát simán megy mind a 4 modullal,tehát valami memória kompatibilitás van ezt a G Skill oldalán meg is említik hogy lehetnek gondok.
Én nem vásárolok boltban hanem nagykerben,nem tudom kipróbálni,ott nincs lehetőség rá,. -
King Unique
titán
válasz gyapo11 #43016 üzenetére
Igazából már önmagában a TRIM megnevezés is pontatlan, mivel az USB-n SCSI UNMAP parancs, csak gondolom a közérthetőség miatt írják inkább az előbbi formában. NVMe SSD-knél meg a beépített Dataset Management deallocate parancsa látja el a TRIM szerepét, ami mivel beépített, ezért nem igényel a működéshez külön támogatást OS, driver stb. szinten, mint SATA SSD-knél az ATA TRIM. Ez pedig elvileg USB-s használatnál is érvényes, bár ott NVMe alapon több külső háznál, vezérlőnél mégis külön kihangsúlyozzák a gyártók a "TRIM" támogatását, ahol azoknál biztosan működik is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz gyapo11 #43016 üzenetére
De, van TRIM NVMe-n is, csak
1) ott máshogy hívják
2) nem külön utasítás, hanem más utasításokba be van építve, így nem kell külön gondoskodni a hívogatásáról, nem lehet kikacsolni, nem kell miatta aggódni, hogy megy-e.Szerintem ezt értik extra TRIM-en, mert ha nem írnák oda, akkor valaki félne, hogy nem támogatja. Vagy az UASP módra értik, ami lényegében egyfajta emulált SCSI protokoll USB-n keresztül, és annak az UNMAP utasítására vonatkozik, ami megint TRIM, csak máshogy hívják, de abban meg hasonít a TRIM-re, hogy külön kell hívogatni.
De NVMe-nél nem csak a TRIM speciális, hanem minden. Mivel egy teljesen másik protokoll, modernebb, nem HDD-khez lett kitalálva (mint az ATA meg SCSI), így nem számít milyen IDE csatorna, AHCI, TRIM, power management, egyéb vergődés. Viszont van helyette más vonatkozása, amivel kell vergődni, BIOS tud-e róla bootolni, gép tudja-e az UEFI-t egyáltalán hozzá, mindenféle M.2 csatoló van, amit lehet laikusoknak kavarni, melegedéssel lehet szükséges foglalkozni, nem támogatják legacy OS-ek, nem támogat ATA jelszavazást, nehéz hardveres titkosítással lejelszavazni, kevesebb külső ház és USB adapter támogatja, nem támogatják a hagyományos SSD infós progik zömében, stb..
-
Frawly
veterán
válasz gyapo11 #43032 üzenetére
Nem, nem fordulhat elő, feltéve, hogy a külső ház NVMe-USB konverterchipje normálisan meg van csinálva. Akkor nem hogy működnie kell, de még kikapcsolni sem lehet a TRIM-nek megfelelő műveletet NVMe-n. Ami egyébként egyfajta hátránya is az NVMe-nek, mert ha SATA SSD-ről véletlen törölsz valamit, és a TRIM nincs bekapcsolva, és nem lett még felülírva a szektor, akkor undelete/recovery szoftverek vissza tudják hozni, de ha felül lett írva a szektor, vagy be volt kapcsolva a TRIM (akár SATA, akár NVMe), akkor viszont az adat fizikailag is ténylegesen törlődött, még adatmentő cégek se hozzák vissza.
NVMe-USB adaptereknek inkább az a hátránya, ahogy hallottam, hogy sokszor csak megbízhatatlanul működik bennük a meghajtó, belassul, nem látszik, stb.. Nem a TRIM miatt, hanem csak nem szokott jól működni, köszönhetően a sok bóvli adapternek.
Az, hogy SATA SSD-nél miért írja az egyik progi, hogy megy a TRIM, míg a másik azt írja, hogy nem, annak több oka is lehet. Egyrészt van, amikor egyik alkalmazás tévesen írja, amit ír. Másrészt ott mehet félre a TRIM detektálása, hogy két részből áll. Egyrészt az OS kernelének ki kell küldenie ezt az utasítást (ezt nézi a HDS, meg az fsutil behavior query DisableDeleteNotify), de ez még önmagában nem elég, hanem a SATA drivernek tovább kell küldenie a meghajtó felé, ez az, amit a HDS nem ellenőriz, de más progik (pl. SSDOK) figyelembe vehetnek.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #43032 üzenetére
Ha egyszer inbox NVMe SSD-knél a deallocate, akkor annak nyilván eleve működni kell, illetve normál esetben USB-n is, meg pláne ha olyan külső házat veszel, aminél maga a gyártó is feltünteti a biztos támogatást és működést (példa), ennyi.
Tesztelni a működést pl. a fájltörléses módszerrel (is) lehet, ha aktív a TRIM / UNMAP / Deallocate, akkor törlés után nem lesz visszaállítható / lementhető a törölt fájl (bővebben). + Windowsok esetén vannak különféle microsoftos tesztek is, lásd pl. NVMe Deallocate Test. Azt pedig egy korábbi teszt jól szemlélteti, hogy USB-n nem feltétlen helytálló minden esetben, amit a HDS vagy más hasonló diagnosztikai programok írnak a TRIM / UNMAP működéséről, ezért célszerű külön letesztelni, meg pl. olyan külső házat (példa) / gyárilag készre szerelt külső SSD-t (példa) venni, aminél maga a gyártó adja meg az előbbi biztos támogatását.
+ Ha esetleg nem működik USB-n az UNMAP / Deallocate, akár akkor is elérhető a kívánt eredmény a szabad terület törlésével, 0-kkal felülírásával (példa).Egyébként miért kérdezed mindezeket, csak puszta érdeklődés szintjén, vagy van / lesz NVMe-alapú külső SSD-d és ténylegesen érint a TRIM / Deallocate működésének kérdése? Ha csak tervezel ilyet venni, akkor annak másfelől akkor van igazán (kihasználni azt a sebességet) értelme, ha van a gépeden USB 3.1 Gen 2 / USB 3.2 Gen 2x2 / Thunderbolt 3 port, máskülönben nem sok, USB 3.0 portok esetén bőven elég egy SATA-alapú 2,5" / M.2 külső SSD is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz gyapo11 #43044 üzenetére
Pont arról írok már nem tudom hányszor, hogy elvileg minden küső háznak kéne tudnia a deallocate-et NVMe-nél. Ez az egész TRIM-es vergődés ATA/SATA/AHCI és SCSI/SAS SSD-knél számít, az USB konverterchip tudása szintén.
Csak emaitt nem éri meg lecserélni a notit, hogy gyorsabb rajta az USB port, meg tud NVMe-t, mert a gyakorlatban lemezműveleti időkben nem lesz olyan nagy segítség, mint gondolod. Az más, ha alapvetően már a gép avult el, lassúcska, és megérett a cserére NVMe-től függetlenül is.
-
shina
tag
válasz gyapo11 #43199 üzenetére
Köszönöm a kiegészítést, való igaz, temp állományok és a swap használat esetében valóban az SSD-hez fog nyúlni az oprendszer. E mulasztásért elnézést kérek; mivel Linux alatt a
/tmp
aztmpfs
alatt van, így az ideiglenes fájlok mind RAM-ban landolnak, ezért nem gondoltam át teljesen a Windowsos esetet (igen, igen, jó kifogás sosem rossz ).Azonban az eredeti válaszom továbbra is áll, az NVME meghajtó még ezzel a kitétellel sem fog érdemben segíteni az oprendszer mindennapi sebességét illetően*. Ennek okát főleg a sok kis méretű műveletben kell keresni.
Temp esetén 10-100kB-os, maximum pár MB-os, nagyságrendben vannak az állományok, például a Te esetedben is 84kB-os átlagméretről beszélhetünk, míg swap esetén 4kB-os memória pagek írása és olvasása lesz a műveletek döntő többsége. Ezekre az esetekre nem igazán vonatkozik az SSD max írási sebessége, amit ugye tipikusan benchmarkok úgy mérnek mint 60s-ig tartó, szekvenciális művelet. A valós teljesítményhez közelebb fognak állni 4k random I/O, a queued 4k, illetve a 4k mixed I/O sebességek, az pedig SATA III-on it átmegy általában.
Temp állományoknál még figyelembe kell venni az oprenszer cachelési mechanizmusát is (mondjuk ezt csak Linux alatt ismerem mélyreható részletességgel, de a Windowsban is van ilyen), ami annyit tesz, hogy a fájlrendszer nem azonnal írja ki az állományokat a hátértárra, plusz van batchelés, meg egyéb trükkök, amivel elfedik a késleltetést illetve a RAM és háttértár sebesség különbségét.
Miután azonban geckowize kolléga Windows felhasználó, ez a kiegészítés a teljes válaszhoz hozzátartozik! A fenti okok miatt azonban továbbra is bátran használhatja a 850 Pro-t mint boot meghajtót.
Kollégának abban is igaza van, hogy amennyiben kevés RAM, akkor nem a gyorsabb swap a megoldás, hanem a több RAM. Jómagam is ezt a stratégiát követem, így gyakorlatilag a gépem sohasem swappol, de hozzátenném ebben az esetben a Windowst használó emberek hozzászólásai mérvadóbbak lesznek az enyémnél, hiszen valószínűleg más stratégiát alkalmaznak a rendszerek.
*Ez alól kivételt képezhet a hibernálás, főleg sok RAM esetén.
___________________/\_____________\0/_______
-
Cr00py
senior tag
válasz gyapo11 #43376 üzenetére
Sajnos már minden mást kizártam.
furmark, prime is ment 10+ órát.
memtest is. Mi más lehetne?
Sokat nem akarok vele foglalkozni, ahogy ők sem.
Terv szerint 3-400-at szán majd gépre. Abból pedig már lehet egy használhatót venni. A mostanihoz képest megváltás lesz.
Ezt a pár hónapot kellene ennek bírnia, ez minden. -
King Unique
titán
válasz gyapo11 #43452 üzenetére
Ez nem így megy... Ha USB-s meghajtóra akarsz telepíteni és onnan futtatni egy (közel) teljes értékű Windowst, akkor oda Windows To Go, aszerinti telepítés kell, amit a W8.1 megfelelően támogat is. Ahol nem feltétlen muszáj a 0-ról létrehozni ilyet, mivel a telepítés mellett másik lehetőség a már meglévő local install utólagos átkonvertálása WTG-re, az is működik, próbáltam már.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #44169 üzenetére
Leírják a program weboldalán + kezelőfelületén is világosan, hogy mit értenek optimalizálás alatt. Vagyis ezeknél a 3rd party defrag programoknál is az optimalizálás SSD esetében alapértelmezetten = TRIM futtatása.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #44314 üzenetére
Adattárolásra és operációs rendszer futtatására elsősorban naplózó fájlrendszert javasolt használni belső és külső HDD + SSD meghajtók esetében egyaránt, ami Windowson általánosan NTFS, macOS esetében HFS+J, Linuxon pedig pl. Ext3/Ext4. Az exFAT nem naplózó és leginkább flash alapú cserélhető lemezekre (memóriakártya, pendrive) való, + akkor jöhet jól, ha pl. Windowson és macOS-en is használva lesz az adott belső / külső SSD és fontos mindkét OS esetén a natív olvasás + írás támogatása, de ez inkább csak amolyan nincs ló akkor jó a szamár is megoldás. + Ha már exFAT, akkor pl. egyes készre szerelt külső SSD-k is olyanra vannak gyárilag formázva (példa), de az leginkább csak a Windows + macOS (+ Linux, Android) kompatibilitás miatt van. Valamint hogy exFAT esetén a naplózás hiánya miatt kisebb az írásterhelés, de ez utóbbi meg inkább a silány memóriakártyák és pendrive-ok esetén téma, nem az eleve jóval több írást bíró SSD-knél.
A 2,5" / M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe, valamint a 128 GB és 1 TB között tárolókapacitás meg amúgy végképp nem világos hogyan kapcsolódik az előbbihez, pont semmi köze hozzá, nyilván nem ezek függvénye az adott fájlrendszer megválasztása... -
Doky586
nagyúr
válasz gyapo11 #44314 üzenetére
Win10 (home) egyébként ezekre tud formázni parancssorban:
"FAT, FAT32, exFAT, NTFS, UDF, ReFS"
Az utolsó kettőre hívnám fel a figyelmed.Mindenesetre megjegyzem hogy ha az SSD-re windows ost akarsz telepíteni az alatt csak NTFS lehet, nem kell (nemis tudsz) választani.
Ha valami miatt összeomlik a filerendszer akkor azért jó tudni hogy egy-egy adatmentő progi milyen filerendszerről tud menteni. Az ntfs népszerű és ~minden ismeri, viszont egy refs vagy udf hdd már kérdőjelesebb lesz.
Illetve pl hordozható lemeznél hogy milyen os kell hogy kezelje? XP, win7, linux, mac, android, stb..? -
-
King Unique
titán
válasz gyapo11 #44323 üzenetére
Amire már ugye le lett írva az előző válaszban világosan, hogy az írásmennyiség csökkentése okán az exFAT használata inkább memóriakártyák és pendrive-ok esetén indokoltabb, azok bírják kevésbé az írást, nem egy SSD. Kompatibilitás tekintetében a különféle multimédia készülékeknél meg általánosan a FAT16, FAT32 és az NTFS szokott támogatott lenni, az exFAT kevésbé, utóbbit nem minden tévé, médialejátszó, set-top box stb. támogatja és kezeli natívan. De mindegy, ha annyira exFAT-ra formázva akarod használni azt a belső / külső SSD-t, akkor végül is adott a lehetőség, hajrá.
-
ledgeri
nagyúr
válasz gyapo11 #44577 üzenetére
**ck RGB, B rules them all monjuk ha 4-5 W-ból jött, akkor kehet, hogy valami doktorral kéne beszélni...... e alkalmazott fizikus megteszi
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Beni2360
félisten
válasz gyapo11 #44600 üzenetére
Én az 1 TB HDD-ről másoltattam át a rendszert az M.2 SSD-re. A biosban a bootnak az SSD volt beállítva és indult szépen az SSD-ről és látta a bent maradt HDD-t minkét partícióval. A C&D-ről átnevezte a soron következő betükre. Ha a HDD-ről akartam indítani a rendszert bekapcsolásnál-acer- F12 kellett nyomni és ott lehetett választani melyikről bootoljon.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Autós topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- VMware
- További aktív témák...
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 500GB M.2 SSD-k 970 - 980 PRO
- Hibátlan - Western Digital WD Red SA500 1TB 2.5" SATA SSD
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 256GB Western Digital Nvme SSDk eladóak! 1 év Jótálással! Számla!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest