Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13161) Soká válasza szaszlaci (#13152) üzenetére


Soká
senior tag

"rá kellett jönnöm, hogy a furnér az egyetlen választás, ami minden szempontnak elfogadható."

Hát, ez örvendetes felismerés, szerintem!
Sajnos nem vagyok furnérozásban jártas, tehát én is tanácsra szorulok, meg a könyvekre, viszont lenne egy tanácsom. Nehéz megfogadni, kevesen is tartják be, de szerintem, akik ezen elv szerint dolgoznak, azok adnak ki úgymond "hibátlan" munkát a kezükből.
Röviden: addig ne állj neki egy tárgy elkészítésének sem, amíg nincs pontos "forgatókönyved" arra, hogyan is megy a kivitelezés az utolsó simításig!
Ez két dolgot feltételez:
1. ismered a technológiából eredő buktatók mindegyikét
2. csak olyan műveleteket tervezel bele a tárgyba, amire képes is vagy.

Tipikus helyzet az, amikor a jómunkásember kitalál valamit, elvégzi az első műveleteket és amikor azzal készen van, akkor gondolkodik el a következő lépésen. Nem mondom, hogy lehetetlen így megcsinálni valamit, sőt az evolúció így "gyártja" a nagy ugrásokat, de azért érdemes számba venni, hogy az evolúció ráér és emberi léptékkel felmérhetetlen mennyiségű zsákutcás mutáns is legyárt közben :)
Ráadásul az ilyen improvizatív megoldással (minél több technológiai lépés épül egymásra) a hibák összeadódnak és ami az elején még apróságnak tűnik, az a végére kudarcossá is válhat.
Szóval, érdemes már a papíron mindent végigzongorázni, hogy elkerülhető legyen az aminek a vége már a gányolás/taknyolás kategóriájába tartozik. És nem csak azért mert csúnya (vagy látható módon, vagy csak elfedve ragasztóval, glettel, fóliával, festékkel, furnérral) És nem csak azért, mert nem szép, hanem mert az utólagos ügyeskedés egy csomó idő.
És amikor az ember úgy gondolja, hogy már minden részletet tisztázott fejben, még olyankor is - szinte mindig - jönnek előre nem tervezett nehézségek. Tulajdonképpen a professzionalitásnak az a fokmérője, hogy ki mennyire képes átlátni egy adott műveletsor buktatóit.

Mondom, nem vagyok jártas a furnérozásban, éppen ezért én valószínűleg olyan tárgyat igyekeznék tervezni, ahol a furnérozás sík felületen történik, de legalábbis előre elkészíthető módon. Bár nem értettem pontosan, vagy már nem emlékszem, hogy milyen doboz készül éppen, de összeállított állapotban, főleg ha ívek is vannak, és nincsenek párhuzamok, akkor jóval nehezebb a furnérozás. Gondolom én. Majd a többiek kiigazítanak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.