- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
Remelem sikerul nekik a 2.0-ra valo atallas meg next gen elott.
Csak azt tudnam akkor most mivel fognak minket c0patni?
Covid mar senkit nem erdekel, a haboru meg igen...oda a banya...lehet csak siman az MSRP lesz olyan, hogy meg a szomszed is felsir majd almaban?Keldor: valami olyasmi van most.
A masik oldalon is hetente valtozik a spec, sztem tomeges etetes van + ingyen reklam -
Devid_81
félisten
nVidia az mostansag ugyesen betalal a 'minimum' vram maximum aron uzletpolitikaba
Ez a 3070/10GB azert talan nem annyira veszelyes, meg viselheto ha azt nezzuk 1080p max 1440p-re kell.
Hozzateszem nekem sem tetszik, mert van par jatek ami meg FHD mellett is eszi a vramot rendesen, de nah kozepkategia felso kategorias aron, sajnos mar csak ennyire fussa
-
Devid_81
félisten
RTX 4070 with 7168 cores and 10GB 160-bit memory?
Finally, RTX 4070 sees a rumored spec update. The card is no longer expected with 12GB memory but 10 GB instead. This would also mean a narrower memory bus from 192-bit to 160-bit. It is said that RTX 4070 would feature 7168 CUDA cores, which would mean 512 disabled CUDA cores on AD104 GPU.
3070Ti confirmed
-
Visszautalva Igor tesztjére [link]
A zöldek azért megoldják, hogy ki lehessen mutatni az konkurenciát is a PCAT segítségével."Nvidia's PCAT-in action. Power monitoring RX 6800 XT. CapFrameX TBP Sim on the right side is not far away.
Let's hope AMD will provide proper TBP sensors with upcoming RDNA 3." -
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #45188 üzenetére
Miközben az Aliexpressen 80k a legolcsóbb 4GB-os RX 470, de van 8GB - os 200k-ért is.
Nem látom a változást, vagy az Aliexpress csak balekoknak szól.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #45188 üzenetére
Valamint "csak" a konzol grafikai szintjén mozog, erősödő VRAM limittel.
-
Petykemano
veterán
Hááát...
A cikkben azt említik, hogy a 3060Ti-ket lehet kapni $300-350-ért.
A 3060Ti msrp ára $399.
Háááááát... $50-100 olcsóbban megkapni egy 0.5-1.5 évet ment használt kártyát az eszköz életciklusának végefelé közeledve egy 2-3-szoros teljesítményrobbanás küszöbén... nem valami acélos kedvezmény.jójó, persze, tudom, 3060Ti-t sosem lehetett kapni $399-ért, de akkor is.
-
olymind1
senior tag
válasz
Petykemano #45185 üzenetére
Igen, elég érdekesek még a használt árak is, igaz pár hónapos kártyát majdnem teljes bolti garanciával bevállalható lenne talán olyan 100e körül, de németeknél 300€, forintban 120e: PowerColor Radeon RX 6600 Fighter, 8GB GDDR6, HDMI, 3x DP
Egy fokkal jobb hűtéssel példányok pedig 320-325€-ért /130e forintért kaphatóak, ráadásul 2 játék is jár melléjük, az egyik az új Saints Row, a másik a Forspoken. Persze nem mindenkit érdekelnek ezek a játékok, de akiket igen, azoknak jó vétel lehet ennyiért. Mondjuk persze lehetne továbbra is jobb áron, mert ilyen 128bites agyonherélt kártyák amik igazából a 200€-s 5500 XT-t kéne leváltaniuk így 2.5 évvel később, de a 6600XT még mindig 400€ körüli áron megy, miközben néha a sima 6600 még az 5600XT-t sem előzi meg és mégis többe kerül. Szóval van még hova alakulnia az áraknak. -
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #45185 üzenetére
RX 6600/XT kártyát már egy ideje lehet MSRP alatt kapni HA-n, viszont az NV kártyák magasabban vannak még. Persze itt bizonytalan előéletű (=bányász) kártyákról van szó. Meg az eddig csak játékra és netezesre használtakról.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #45184 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam, hogy egy boltban 150e-s 6600-at újonnan 80-90-ért lehet, hogy elvinnék, de használtan (talán bányából) 50e-nél többet nem adnék érte.
Tudom, hogy ezek a jelen valóságtól nagyon távoleső nagyon alacsony összegek. És lehet, hogy soha nem lesz ennyi, nem baj, nem halok bele, ha nem találkozik az általam elképzelt ideálkereslet a kínálattal.Mindenesetre a HA úgy látom olyan hirdetésekkel van tele,.amik kézzelfogható raktárkészlettel promózzák magukat. Eddig ez nem volt jellemző sztem, hanem a JIT. Max 1-2 visszaküldött kártya, de nem az, hogy halmokban áll.
Mindenesetre persze ha van céggé alakult vállalkozás, ami kriptovaluta bányász gépek előállításával foglalkozott, nagytételben rendelt gput, nyilván próbál.úgy talpon maradni, hogy ugyanezen termékek kiskereskedelmével kezd foglalkozni. Én nem mernék onnan rendelni, mert nem.bíznék abban, hogy nem valami újracsomagolt, egyébként évekig bányásztatott terméket sóznak rám. Az újracsomagolás megfelelő gondossággal történt bontás esetén sztem megoldható és egy kisker bolt meg kiállíthat új számlát 2-3 év garival, nem köteles bemutatni, hogy ő mikor rendelte.
Mindenesetre néhol.drágábbak, mint az ÁK-n, tehát még elég magabiztosan tartják magukat az árak a "használt" piacon is.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #45180 üzenetére
Es a sok ugyes-okos user meg igy msrp ar kozelben veszi banyaszoktol az 1+ evet padlogazon jaratott VGA-kat.
Remelem eljon az az ido amikor 1/3 aron sem tudjak majd eladni ezeket a felhalmozott VGA-kat...amen
-
Petykemano
veterán
15 milliárd dollár kripto-gpu. [link]
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #45169 üzenetére
UK-ban mi Bulb nevu szolgaltatoval vagyunk:
Unit rate
27.63p per kWh
Standing charge
44.75p per dayNiceHash calculator (fogalmam sincs ez jo-e vagy sem, nem ertek hozza) szerint mar bukos, es ez bele sem szamolja kozel fel fontos napi keszenleti dijat...
Minerstaton szamolva meg -0.63£/nap ETH-ot banyaszni.
Passz en csak annyit latok, hogy tele van az Ebay 3090-ekkel es olcsobbak mint egy hasznalt RX 6800
-
válasz
-
Raymond
titán
válasz
A gyakorlatban mar most is veszteseges. A Whattomine szamok alapjan $31c/kWh aramkoltseg mellett mar egyaltalan nincs profit [link] de igazabol ez mindegy mert $10c melett is csak $25 profit van egy honap alatt egy 3090Ti-vel.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #45156 üzenetére
ajha, már csak $1000 egy ETH
Jelenleg az ETH profitabilitása: 0.0132 USD/Day/MH [link]
(Nem tudom, hogy ez már áramköltséggel korrigált szám-e)Ezt a kalkulátort alapul véve egy 100MH/s-os 250W-ot fogyasztó kártya $0.1/kWh áramdíj mellett már csak napi $0.84 profitot hoz egy nap. $0.2 áramdíj mellett már csak 0.24
(nem számolva egyéb költséggel)Szerintem $800 alatt már tényleg veszteséges lesz az üzemeltetés. Persze kérdés, hogy ha elkezdenek kiszállni a bányászatból, akkor vajon az magával hoz-e globális energiafelhasználás-csökkenést és ezzel együtt persze az energiaárak érezhető csökkenését.
-
keIdor
titán
válasz
Petykemano #45162 üzenetére
Jó drága lesz az október.
7800X és 4080 a terv. -
Petykemano
veterán
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #45159 üzenetére
Kinai piacrol siman tudna jonni ujra csomagolt 'uj' hasznalt VGA, azokbol barmit kinezek.
Tobbi orszagbol talan nem, bar en most egy az egyben kerulnem a hasznalt Ampere/RDNA 2.0 karikat...inkabb nyogvenyelosen egy uj ha nagyon muszaj, ha nem akkor meg RTX4xxx
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #45159 üzenetére
Az elmúlt 2 hónapban jelentősen csökkentek a VGA árak a HA-n, leginkább az NV és a jól kaparó AMD kártyák. A 6600/XT kártyák ára csak 10-20k-t csökkent, mert már akkor is elég olcsók voltak. Most már MSRP alatt kaphatók, de persze csak a HA-n.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #45157 üzenetére
Tehát azt mondod, hogy pánik nincs, de "stratégiai visszavonulás" az már érezhető.
Tehát a bányászok még pörgetik a kártyákat, de már feldobták az apróra őket.
nem mintha terveznék most vásárolni, csak kérdezem, szerinted/tapasztalataid szerint mennyire valószínű, hogy a 1-2 évet bányászatra használt kártyákat viszonteladói vállalkozás formájában, vagy közreműködésével bontatlanként, újként fogják megpróbálni értékesíteni?(Nyilván persze nem olyanról van szó, akinek volt mondjuk 15-20 kártyája, hanem akikről videókat láttunk, hogy egész raktárakban magas szekrényeken pörögnek a ventik.)
-
Yutani
nagyúr
válasz
A 100% LHR unlock miatt az RTX 3xxx kártyák jobb hatékonysággal dolgoznak, mint a Nav2x kártyák, de a 6600/XT kártyák továbbra is az egyik leghatékonyabbak, csak éppen alacsony a darabonkénti hashrate. Pillanatnyilag kb 3000 Ft-ot képesek szedni egy hónapban. A havi 10k vagy afeletti bevételt csak a nagy Ampere kártyák tudják teljesíteni.
-
Devid_81
félisten
válasz
Angliaban a jelenlegi villanyarak mellett ez mar boven negativba "termel".
Gondolom sokak kilohettek a hazi banyat mert tele van az ebay hasznalt RTX-ekkel. -
Petykemano
veterán
Megint csökkent a kripto ára. Szép lassan csorog lefelé.
Jelenleg az ETH profitabilitása: 0.0158 USD/Day/MH [link]
(Nem tudom, hogy ez már áramköltséggel korrigált szám-e)Ezt a kalkulátort alapul véve egy 100MH/s-os 250W-ot fogyasztó kártya $0.1/kWh áramdíj mellett már csak napi $1.23 profitot hoz.
Nagyüzemi bányászok esetén nem tartom kizártnak ezt az áram-árat és persze azt sem, hogy a kártya kevesebbet fogyaszt, tehát lehet, hogy van az $1.5/nap isHa valaki csak $0.2/kWh áron fut hozzá az áramhoz, akkor viszont már csak $0.6/nap
És ebből még lejön az infrastuktúra költsége - mondjuk telephely bérlés és/vagy légkondícionálás költsége.
Én - ha bányásznék - napi 400-500Ft-ért nem fűteném a szobát.
Magyarországon lakossági oldalon rezsicsökkentett áramár van. kormánypárti sajtóban szinte mindennap rémisztgetnek azzal, hogy nyugaton a 4-5x akkora jövedelmükből is alig bírják fizetni az emberek az egekbe szokott energiaárat.Ennek ellenére nem csökkent az ETH network hashrate. Megállt ennél az 1.2PH/s értéknél.
Kicsit furcsa, hogy még mindig nincs pánikszerű "Sell-sell-sell" a hardveres infrastuktúra terén. Vajon ez azt jelentené, hogy még kitartanak bízván egy visszapattanásban?
Vagy azt, hogy még ez a $1-1.5/nap is elég jó pénz?
Vagy azt, hogy ezek döntően nem is nyugati területen üzemelnek, hanem olyan helyen, ahol még ennél is olcsóbb az áram?
Vagy azt, hogy ezek döntően nem is zsinóráramról üzemelnek már, hanem saját áramtermelő kapacitásokról?
Vagy azt, hogy valójában azok birtokolják az ETH nagy részét, akik a bányászati infrastruktúrát is és nincs hová hátrálni, mert ha a profitérdek megszűnésével leállítják a tranakció elszámolást végző infrastuktúrát, akkor az ETH, mint kriptovaluta platform vagy összeomlik?
Vagy ha esetleg össze nem is omlik, de néhány szereplő kiszállásával lecsökkenhet annyira a kapacitás, hogy a tranzakciós illeték nagyon megugrik és a bennmaradóknak megint meg fogja érni? (Chicken game)Egyébként érdekes, hogy az AMD RDNA2 kártyák esetén 0.1|0.2kWh esetén $0.6|$0.3 /nap körül alakul a profitráta, ami még az Nvidia kártyáknál is alacsonyabb.
-
Devid_81
félisten
Finally, AMD confirmed CDNA3 architecture will be the world’s first exascale APU design. This is achieved by combining CPU and GPU chiplets on a single die.
Komoly
-
válasz
Petykemano #45151 üzenetére
Igen a cikknel irtam pont ezt .A Sapphire valószínűleg hozza azt amit a Zen3 Epyc nehany dologban jobb is de olcsób az szinte biztos.
Az is tuti hogy a kovetkezo intel cucc ,az Emerald bele megy ebbe a foglalatba.Kerdes errol mit tud Nvidia,mert szerintem ezt Intel mar mernoki mintaban esetleg megoszthatta veluk.Igy igazabol ha kicsereli AMD-t Intelre megmarad a teljesitmeny es kulonosebb atdolgozas nelkül az erkező Emerald bepattintható lesz ugyan ezen Nvidia mellé.
És hát talán 2-3 év múlva ott lesz már Intel bérgyártása is ,amire NV igényt tart így a két cég mosr pár évre biztos összeborul és a fejlesztéseikeg összehangolják.
Nem tartom kizártnak,hogy a bejelentett késés Nvidia miatt történt.Egyszerre jött a hír hogy nagy az igény rá ezért a nagyvolumenü szállítást késleltetik pár hónappal valamint az Nv is most jelentette be a váltást.Összefügg a két dolog sztem. -
Petykemano
veterán
Kicsit furcsa.
A cikk indoklásként arra hivatkozik, hogy a Milan/Milan-X-hez képest a Sapphire rapids magasabb ST teljesítménnyel fog rendelkezni. Ezt egyébként nem vonom kétségbe, mert az Alder lake IPC-je tényleg magasabb a szintetikus tesztek szerintViszont a Sapphire Rapids-ot most halasztották el megint. Tehát ha ma elérhető lenne mindkettő széles körben, akkor érthető lenne, de mire a SPR megjelenik, addigra már a Genoa lesz az ellenféle. Az persze lehet, hogy a Genoa IPC tekintetében nem lesz nagy előrelépés.
Persze lehet ,hogy az Intel kis mennyiségben már valójában szállítja a SPR-t és így jut hozzá az Nvidia.Ami igazán különleges a SPR-ben szerintem az a HBM-es változat.
-
Devid_81
félisten
NVIDIA allegedly designed a triple-fan reference cooler for GeForce RTX 40 graphics with AD102 GPU
kopite7kimi
@kopite7kimi
At least, they designed a triple-fan cooler for reference board of AD102. -
Busterftw
nagyúr
Intel Germany Mega Site Gets €6.8bn in European Chips Act Funding
17 milliárd euros teljes beruhazas 40%-at.
-
Devid_81
félisten
Intel Arc A730M is faster than RTX 3070 Laptop GPU in 3DMark TimeSpy test
Ugy latszik a hw az jo lenne, de sw oldalrol nagyon nincs kesz, kar, hogy igy elhuzodik
-
MaximPeti
csendes tag
Moore törvénye halott megint nagyot kamuzott.
Csodálkoztam is, hogyan fog elférni az a plusz 751 láb az 1800-hoz képest ugyanakkora felületen, hát sehogy.
Ez az 51-el több láb még hihető.
Intel Meteor Lake & Arrow Lake Desktop CPUs To Utilize LGA 1851 Socket, Full Socket V1 Details Leak Out -
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 4080 might have 100W higher TDP than RTX 3080
kopite7kimi Possible RTX 4080, PG139-SKU360, has a 420W TGP, still uses AD103.
Kemeny, majd jo lesz holegfuvonak
-
hokuszpk
nagyúr
szvsz az alaplapgyartok hulyen szamolnak. Minden egyes eladott proci ala kell lap.
Ha en holnap lecserelem az 5700G -t, akkor az nem a kuka fele fogja venni az iranyt, hanem eladom vagy megkapja valaki a csaladban. De ha a 2700 helyere ujitok valamit, azt se fogom kulcstartora fuzni, errefelé sokan orulnenek még egy ilyen cpunak is. ( oké, Arabus nem. ) -
GeryFlash
veterán
Az a minimum lenne hogy egy S*msung 8nm --> TSMC 5nm utan 150%os perf/watt aranyt hozzon. Akkor meg architekturabol nem is leptunk elore. raadasul amit Petykemano ir, a 4060 valszeg sweet spoton lesz mig a 3080 boven nem (csucsok nem is lehetnek azon).
Szerintem realisan a 3080 kozott lesz feluton, a kerdes hogy mennyivel lesz 220W felett.
-
KAMELOT
titán
Bizony lehetne kicsi pref/watt is, de nem ez lett a cél, éppen megfordult a kocka.
Kicsi nm és nagy fogyasztás. Azért RUMOR-ba TITAN 900W az durva. OC mennyi lesz 1200W-os bios?Autókhoz meg.....hát igen ott is elég lenne a kicsi suzuki 900kg-val és 4-5L fogyival. Ehelyett veszel 60.000€ 2t feletti elektromos kocsit. Na ennek semmi értelme.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #45129 üzenetére
Így igaz, mivel a perf/watt görbe vége már általában erősen exponenciális alapvető fizikai összefüggések okán.
Pl. a Ryzen 5 3600-asom mértem [link] , ott a gyári feszes 3600Mhz alapórajel üresjárathoz képest +44W-ból hoz 1442 CB pontot, míg a lapomban sajnos kicsit "gyárilag" felpiszkált limites PB beállítás üresjárathoz képest 88W-ból hozott 1610 pontot, azaz itt +11% tempó lett pontosan dupla (CPU) fogyasztásból.
A gyári PB-jával nem is használom soha, mert nézni rossz, amit úgy produkál.
Egyébként az 5950X-ben nekem ez nagyon nagyon tetszett, hogy a rengeteg maghoz képest viszonylag szolid (140W) fogyasztásból hozott brutális teljesítményt, tulajdonképpen így eléggé hatékony tartományban működtetve a sok szilíciumot, amit beleraktak. Jól látszik, hogy így mennyivel hatékonyabban dolgozik, mint amikor egyetlen CCD-re (kevesebb szilícium) jut ugyanakkora fogyasztási keret (5800X) [link] . A konkurencia is fényévekre van ettől [link] , hiába a hangzatos elnevezésű e-magok.Normális élettartamú, gondosan megtervezett eszközeink is lehetnének. De nem abban van a nagy pénz sajnos, és ma a legtöbben arra hajtanak, akár kínálati, akár keresleti oldalról...
Nagyon OFF...Az autóknál szerintem a baj, hogy ahogyan a legtöbben használják teljesen fenntarthatatlan, tonnákat kell cipelni óriási távokra, rendszeresen, gyorsan, tömegek által használva.
Erre szerintem az elektromos sem megfelelő megoldás. Remélem hamarabb kap észbe az emberiség, és talál ki valami megoldást, minthogy egy perzselő tűzgolyót csináljon a bolygónkból, de ez már egy másik topik témája.... A "hódítsuk meg a Marsot" mint alternatíva nekem nem jön be.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Petykemano #45129 üzenetére
Ez többször ki lett mérve. Az utolsó 50-100MHz oc esetén kemény wattokat kajál. Aki kiméli a cuccát nem is szokta ezt hagyni. Akinek kell még az az 5-10 képkocka az meg kitaossa a szart is a rendszerből.
-
Petykemano
veterán
Mindig az utolsó 5-10% okozza az 50-100%-kal magasabb fogyasztást. Sőt, megkockáztatom a pareto elv is érvényes lehet: a teljesítmény felső 20%-a okozza a fogyasztás 80%-át.
Kíváncsi lennék, vajon ez az élet más területein is hasonlóképp van-e. Mármint hogy a ár/érték arány (ár itt most a fogyasztás) görbe nem lineáris
Vajon lehetnének kulturált fogyasztású belsőégésű autóink, ha nem a magas nyomatékért és a 2tonnás biztonságért lennénk hajlandók fizetni?
Lehetnének normális élettartamú eszközök? Az utolsó 20%-os spórolás veszi el a tartósság 80%-át? -
Persze nehéz megmondani mi lesz, de ugye folyamatosan az jön hogy a 3090 2.3x teljesítény a cél a 4090 nél, de már van olyan hír is, hogy annál nagyobbat fog lépni a csúcs Ada és a Radeon is.
Persze nehéz olyan dologról beszélni ,ami még nincs itt de, ha tényleg a 4090 2x gyorsabb lesz mint a 3090 akkor a 4060- 4070 -4080 között ha 25-30 % lépcsőket feltételezünk akkor is elérhető cél lehet. Hangsúlyozom ha valóban igazak ezek a pletykák és nem raytracingról, vagy extra DLSS ről FSR ről vagy egyéb félrevezető infokról van szó.Más magyarázat nem igen lehet egy TSMC 4-5 nm gyártáson készülő 220W os GPU ra. Azt gondlom ez alap elvárás hogy a 3080 meglegyen de inkább az fölött,3080 Ti 220 wattból.
Ha ennél kevesebbel elégedett lennél ilyen fejlett csíkszélen készülő 220 Wattos GPU tól , azon csodálkoznék. -
Jacek
veterán
Ne má
"Ha 4060 220W ból mondjuk hozza a 350 W teljesítményű 3080 vagy ne adj isten a 3090" tudom hogy viccelsz de ez mar annak is sok :) Oruljunk ha 3070Ti- megpiszkalja alulrol 3070-es aron
Ez a szep fenyes jovo es majd arat emelnek mert nincs bevetel nem fogynak a kartyak.... Lassan a belepo szint annyi mint egy PS5 LOL
-
HSM
félisten
válasz
KAMELOT #45121 üzenetére
Szerintem addig volt jó, míg egy erős CPU kijött legfeljebb 100-150W-ból, egy GPU 200-250W-ból.
Főleg, amikor egy pár wattos mobiltelefon is már relatív csodát tesz ahhoz képest, mire voltak képesek 10 évvel ezelőtt. Vagy másik példa, a 23W-os Ryzen 4650U-s notebookom remekül lehet StarCraft2-zni szép grafikával, IGP-vel. Arra célzok, a technológia adott lenne, hogy remek perf/watt arányú termékeink legyenek, de valahogy az emberek többségét mintha nem ez mozgatná meg.#45122 Devid_81 : A 6800XT is egyébként piszok mód bírja az alulfeszt, és meg is hálálja.
Bár itt az AMD-nek is jár egy füles, hogy miért kell ehhez harmadik féltől származó szoftverrel a registry mélyét bújni (MorePowerTool). Bár azért itt van némi szándék legalább a WattMan-ból, hogy tudsz választani előre paraméterezett profilokból is.
-
Devid_81
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #45115 üzenetére
Nekem sem tetszik ez a trend.
Ugyanakkor elvileg minden drágul, és már így is volt elég felháborodás a generációk drágulása révén. Ha még a jó perf/watt mutató miatt túl is kéne tervezni a GPU-t, nem biztos, hogy megfizetnék.
Hiába volt pl. remek perf/watt aránya a 6800-as Radeonnak [link] , nem azt olvastam a fórumokban, hogy milyen takarékos, hanem hogy hogyan lehet még húzni rajta (azaz a porba dönteni a gyárilag remek perf/watt mutatóját).
-
válasz
Devid_81 #45118 üzenetére
Értem de az is egy súlyos probléma ha nincs elég előrelépés teljesítményben. tekintve hogy valószínűleg brutális áron fognak jönni. A 4060 szerintem 500$ körül fog bemutatkoizni MSRP-n de 400+ az szinte biztos ezért kell hogy gyors legyen.
Ha 4060 220W ból mondjuk hozza a 350 W teljesítményű 3080 vagy ne adj isten a 3090 teljesítményét akkor azt mondom jó ez a fogyasztási adat lehet.Most az hogy 200 vagy 150 W alatt valószínűleg majd az Ampere refresh verziói lesznek, az más tészta. Lehet hogy lesz megint GTX vonal vagy ilyesmit tudok elképzelni, mint a Turingnál és lesz az Ada meg lesz az Ampere refresh, alul.
Szerintem ha nagyjából azt mondjuk igazak a pletykák akkor nagyobb előrelépés lesz mint eddig valaha volt, pascalnál is komolyabb. és azt gondolom ezt helyezik most előtérbe a gyártók az energiahatékonyság helyett.
Majd az MCM szerintem jobban erről fog szólni.
Amúgy a Titanra kopite 800W+ pleytkát mond vízhűtéssel, hibrid módon megoldva, Gondolom 5000 $ feletti áron. -
Devid_81
félisten
Ezzel csak az a baj, hogy par generacio utan lehetne akar 300Wattos is, ha epp mindig gyorsabb mint az elozo generacios X/Y 500-600Wattbol, ha erted mire gondolok.
Azert az XX60-as VGA-k beleferhetnenek (szvsz) meg a tipikus miniPC/HTPC-kbe stb, de egyre kisebb az esely ilyen fogyasztas mellett (ha igazak a pletykak)
Sajnos mar soha nem lesz egyetlen generacio sem olyan mint a Pascal volt
-
Petykemano
veterán
válasz
Valdez #45113 üzenetére
Nem csak az árak miatt, hanem a magas árakat indokló helyzet miatt.
Mármint elvileg ugye a magas árakat magas anyagköltség, hiányok, magas energiaköltség, szűkös szállítókapacitások miatti magas szállítási költség. Tehát elvileg azért mert magasabbak árak, azt elvileg ugye nem valamiféle önkényes piactorzítás okozza, hanem ezek a költségnövekedések. A magasabb ár hosszútávon azt is eredményezheti, hogy összességében kevesebb terméket fognak eladni. 20-25eFt-os alaplapból lehet, hogy el lehet adni generációként 1-et. 100eFt-osból meg már lehet, hogy nem. Költségoldalról nézve tehát mindenkinek jobb lenne, ha a támogatási idő megnőne. -
válasz
Valdez #45113 üzenetére
Az alaplapgyártók sírnak amúgy a legjobban ez miatt. A régi HEDT platform árain adják most a jobb felső kategóriás de nem prémium alaplapokat , hogy keressenek pénzt...Nekünk felhasználóknak természetesen az a jó, ha sokáig támogatott egy deszka csak nekik nem jó. Én a 2 generációnak is örülök az Intelnél a régebben nyomatott 1 gen új chipset helyett, ez is már valami magukhoz képest persze nem AMD hez.
Persze én 4-5 évente cserélek csak CPU-, aki gyakrabban, annak ez nagy hátrány. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Yutani #45111 üzenetére
Nem feleslegesen. Én csak azt mondom az igény erre sokkal kisebb mint gondolnánk.
A DIY piac kicsi, ezen belül azok aránya akik évente cserélnek(nének) CPU-t, mégkisebb.
Lásd a fenti példákat.
4-5 éven belül már alaplap szinten is lehetnek olyan változások (feature stb) amik miatt kellhet új socket. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Devid_81 #45107 üzenetére
Biztos megvan nekik a statisztika, szerintem elenyeszo azok szama, akik 3-4 CPU generaciot pakolnak 1 lapba, illetve evente cserelnek CPU-t.
Aki meg uj gepet/OEM/osszerakottat stb vesz, kb tokmindegy, szinten nem evente fog komplett gepet/CPU-t cserelni.Nekem most a Z690-be belemenne a Raptor lake ha ugy van, de ez is boven eleg lenne tobb evre( mehetnek 12600K-rol 12900K-ra, vagy egeszen 13900K-ra), ha kivancsisagbol valtanek, akkor meg foleg boven eleg. Ertem en hogy jo lenne, csak kicsit tul van lihegve a tema.
-
Gyuri27
félisten
Mi ezen az újdonság? He nem foglalatot cserél akkor chipsete, ramot. Mindegy csak új lap kelljen alá.
-
Devid_81
félisten
válasz
Yutani #45106 üzenetére
Ugy latom Intelektol ennyi, 2 generacio jaja.
Tokre nem ertem Oket miert kell ezt csinalni, ennyire megvan kotve a kezuk az alaplap gyartok oldalarol es "muszaj" mindig masik alaplap 2 evente?Bar ne szaladjunk nagyon elore, majd meglatjuk a pirosak mit talalnak most ki nekunk az AM5-el.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #45103 üzenetére
túl jó a Samu 8nm.
-
Petykemano
veterán
Közben az AMD részesedés most is csökkent.
Eddig magyarázható volt azzal, hogy az Nvidia többet tud gyártani. De most hogy csökken az ár és az amdéé jobban, vajon mi a magyarázat? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Eladó szép állapotban levő Lenovo Tab M8HD 3/32GB / 12 hó jótállással
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest