- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
keIdor #44695 üzenetére
Nem urban legend, valós sztori. A munkatársamék, Sopron mellett laknak és kijárnak Ausztriába vásárolni nem feltétlenül az ár, hanem a minőség miatt is.
Az mellett ők azt is mondják, hogy ami ott akciós az valóban az, ha mennyiséghez van kötve akkor is. Más a kereskedelmi hozzá állás. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Raggie #44693 üzenetére
MO jobban teljesit !
hosszutavon nemvaltozott semmi, regen is ez volt; nyugatra olcso ( csak most idezojelesen ), itt draga, ebet nem erdekelte, hogy errefele a nyugati fizuk toredekeert galyazunk.
es most, hogy az huf/euro megutotte a 370 -et, egy darabig biztos nem fog javulni. -
Raggie
őstag
válasz
Raymond #44690 üzenetére
Ezt mondom én is. Eléggé morbid a szitu, hogy a szarabbul kereső és rosszabb gazdasági helyzetben lévő országokban(pl Magyarország) drágábbak a kártyák, míg a jobban álló országokban(pl Németország) olcsóbbak...
Nem mondom, hogy ott olcsók. Mert ott is drágák. De azért bőven nem ennyire.
-
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #44687 üzenetére
Én nem értek egyet azzal, hogy ez ennyire "egyszerűen" megoldható lenne.
Ezzel persze távolról sem azt akarom sugallni, hogy de, vegyük meg drágának tartott áron, mert hát piacgazdaság van, azt kell megfizetni, amit elkérnek.
De egy országos, hovatovább világszintű gamer-bojkott szerintem jelenleg csak azt érné el, hogy bányászok kiugorjanak a bugyijukból, hogy milyen olcsón hozzá tudnak jutni. Lehet velem nem egyetérteni. De sajnos mivel CPU-t lehet msrp áron kapni GPU-t meg nem, ez nekem azt sugallja, hogy a GPU-kat különös kereslet övezi és erre a különös keresletre nekem hihetőbb magyarázat az áramból automatikusan pénzt (persze kriptovaluta formájában) termelő bányászat, mint az, hogy emberek még mindig otthon ülnek a nappaliban, munka nélkül rengeteg idővel, de mégis egy valag pénzzel vagy home-office-ban és még mindig azon morfondíroznak, hogy be kéne újítani a PC-t.
Szóval szerintem a bojkott nem érne célt, mert a készletet ugyanúgy felvásárolnák a bányászok.
Ugyanakkor abban sem teljes mértékben hiszek, hogy itt hirtelen 2-3x annyi pénz került elő a fiókból ugyanarra a használati értékre és hogy ez tartósan így tud maradni.
Ha valakinek ma van $500-ja egy belépő kártyára, rácsodálkozunk, hogy "nahát, akkor tehát eddig is ki tudtad volna fizetni?. Nade el tudjuk képzelni, hogy ugyanő (ha ugyanaz vásárolt) 2 évvel ezelőtt ugyanígy rendelkezett $500-ral llyen célra és abból nem egy $500-os kártyát vásárolt volna, hanem teljesen racionálisan beérte volna egy $200-ossal is?
Én nem.
Persze ha muszáj, az ember belenyúl a pénztárcájába, vagy hitelt vesz fel. Vagy elengedi a vásárlást.Tehát vagy az van, hogy valójában nem ugyanazok vásárolnak ma, mint korábban...
Vagy 2 évvel ezelőtthöz képest ennyivel jobbak a jövedelmi viszonyaik.Sok esetben hallani olyanról, hogy valaki úgy vásárol kártyát, hogy a felárat majd lebányássza. Ugyanő a bányászat nélkül (után) pont ugyanúgy nem fog 2-3x.os áron kártyát venni.
Ha a FED és az EKB befejezi a pénznyomdát, akkor három eset lehetséges:
a) Nem történik semmi. A kriptoban bennálló pénz értéke ugyan már olyan nagy mértékben nem fog nőni, mint az elmúlt 1 évben, de azért tartja az értékét, kellően titkos, viszont likvid.
Ekkor a kriptovaluta bányászat és elszívó ereje velünk marad, amíg olyan sok hardver be nem kapcsolódik, hogy egy következő gPU bekapcsolásával már kisebb lenne a haszon, mint a felhasznált áram értéke.
b) a kriptovaluták piramisjátékosai ("befektetői") egy kaján "a fák nem nőnek az égig" mosoly mellett rákattintanak az eladás gombra (mielőtt más teszi meg), hogy a maximális hasznot realizálják. Ezzel persze rágyújtják a házat azokra, akik csak pénzmegőrzőként használnák. Az árfolyamok összeomlanak, az összeomló árfolyamot követően pedig összeomlik a bányászat is.
c) Az előző után viszont vállalkozó kedvűek rögtön elkezdenek vásárolni, mert hiszen a legutóbbi felfutásnak az volt a tanulsága, hogy aki 2017-ben vásárolt, baromi nagyot kaszálhattot. És aztán visszatér a piac volatilitása. -
Alpi.
addikt
válasz
Gyuri27 #44687 üzenetére
Teljesen egyetértek ! Azzal, hogy megvesszük ennyiért is, gyakorlatilag igazoljuk, hogy igen, ennyiért is el lehet adni ! Nem fog ez semmit javulni amíg eladják. Hiába csökken esetleg a crypto láz vagy a "chip hiány". Főleg, hogy a használtpiac is tökéletesen lekövette, hozzá idomúlt árakban, ebből nem lesz javulás. Kár is bizakodni ebben.
Ha képesek lennénk, ahogy írtad, egy hónapig nem venni semmit, ne félj, hamar irányba állna a tendencia. -
Raggie
őstag
Hiába mondod ezt, a boltban is felmentek az árak az első hullámhoz képest, nyilván a HA-s eladóknál is felmentek. Ezt nem ők csinálják, csak nyilván nem jótékonyságból árulnak, keresni is akarnak rajta. Csak éppen nem olyan vérlázítóan sokat, mint a boltok...
Nézz körül külföldi webshopokon. Nem az ÁFA különbséggel olcsóbbak a cuccok. Sokkal többel olcsóbbak.
Igazából mindegy is, hogy honnan szerzik az eladandó kártyákat, mert a klasszikus értelembe véve ez már nem scalperség, mivel a boltinál olcsóbban ad el terméket.
Az igazi scalper az, aki a kifogyott vagy épp nem kapható termékeket árulja a boltinál jóval magasabb áron. -
Gyuri27
félisten
Mondtam és mondom is. Mi csinálunk magunkból hülyét.
Csak egy hónapra ülne le mindenki a seggére. Nem venne semmit (se újat, se használtat) azt hiszem fényesre lenne nyalva a seggünk.
De amig ott tartunk, hogy emberek eret vágnak magukon ha nem költhetik a pénz, amig megy a hiszti, hogy nincs x-y kártya (és bármennyibe kerül megveszi) addig nincs miről beszélni.
Holott pc nélkül is van élet. De ha már pc akkor egy olcsó (meglévő) vga-l hardverrel is van élet.
Nyilván nem 4k 144hz, de azért van.
Így abszolult nem sajnálok senkit. Aki nem tud leadni az igényekből az bizony fizesse a hardver értékének a 3-10x-t. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44685 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy az AMD és az Intel vagy az Nvidia némileg más sku preparációs gyakorlatot alkalmaz.
Az Intel és talán méginkább az Nvidia esetén mintha nagyobb lenne a bizonytalanság, vagy több a selejt, vagy több a javulás. Elég gyakori, hogy elkészítenek egy lapkát, kiadnak vele egy sku-t és aztán ugyanarra a lapkára 4-6 havonta kiadnak egy új sku-t. Vagy azért, mert közben javult a kihozatal, vagy azért, mert összegyűlt egy bizonyos mennyiség valamilyen rossz vagy épp kiváló minőségű lapkából.
Ezzel szemben mintha biztosra menne, vagy legalábbis ilyen dolgokkal kevésbé foglalkozik. Az AMD esetén viszonylag kevés az SKU és elég ritkán fordul elő az is manapság, hogy ugyanabból a lapkából kiadjanak egy picit kevésbé vágott, vagy valamival magasabb frekvenciát elérő változatot. Persze nem mondom, hogy soha, mert volt 3_00XT is. De azt egyáltalán nem lehet mondani, hogy 1-2 havonta jelentenének be valami új, javított, frissített, válogatott változatot.
-
Devid_81
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Raggie #44683 üzenetére
"meg ami az első nagy hullám alatti tényleges áruhiány alatt volt"
Az első áruhiányi hullám alatt kb. márciusban 350K körül lehetett venni aprón RX 6800XT-t. Most 500 alatt nem találsz sima RX 6800-ast sem. De szinte ugyanezt írhattam volna az RTX3070-re is, nagyságrendileg hasonló számokkal."Most is magasak a HA-s árak, de még mindig alacsonyabbak, mint amit a hazai boltok írnak ki."
Persze, hogy olcsóbbak, egy kupac pénzt már azon 'megspórolnak', hogy tipikusan a forrás ország lényegesen alacsonyabb áfájával értékesítik tovább, amit egy hivatalos bolt nem tehet meg.... Több tízezer forintnyi a difi már csak ebből kifolyólag. -
Raggie
őstag
Az "ilyen scalper ár" alatt azt értettem, hogy abolti ár többszöröséért árult cucc. Ami pl a PS5-el és XBOX-al megy amerikában, meg ami az első nagy hullám alatti tényleges áruhiány alatt volt.
Most is magasak a HA-s árak, de még mindig alacsonyabbak, mint amit a hazai boltok írnak ki. Erre értettem.
#44670Petykemano : igen, nézz szét a geizhals.de-n vagy csak úgy a német webshopokon(pl.: mindfactory, alternate, cyberstore, stb.).
Mindenhol jóval olcsóbban tudsz kártyát venni mint az itthoni voltokban, még a jóó sz@r EUR árfolyam mellett is!! Szóval ez igenis plusz gond az itthoni boltokkal. Nem tudom, hogy a nagykerek milyen áron árusítanak, de attól még létező probléma. Csak erre akartam felhívni a figyelmet. És igenis egyre többen vásárolnak külföldről VGA-t. Pont emiatt. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44680 üzenetére
Pontosan én se tudom, hogy ki szedi a sápot a hagyományos logisztikai láncban.
Ha más termékeknél nincs ilyen 2-3-szoros árnövekmény, mint a videokártyák esetén, akkor lehet, hogy az se mindegy, hogy milyen mértékű a túlkereslet. (Direkt nem beszélek chiphiányról, mert itt valójában minden chiptervező és gyártó cég halálra keresi magát, és bármilyen nagy fejetetejénállás/drágulás is van a logisztikában, azt nem veszem be, hogy az AMD félék által megtervezett, TSMC által legyártott chipek és az Asus-félék által összeszerelt eszközök, miközben a cégek hatalmas profitokat söpörnek be, az áru valójában hánykódik valahol a óceánon, vagy kallódik a kikötői konténerekben.)Na mindegy. Szóval szerintem a videokártyák terén szerintem arról van szó, hogy nagyjából a lánc minden szintjén vastagabban fog a ceruza és így rakódik össze. Minden szinten lehetnek megbízható több-kevesebb raklappal megrendelő bányászok, akik nagytételben rendelnek és nem nekik adni csak úgy éri meg, ha többet kérsz érte a hagyományos csatornán. De mindegy is, a lényeg hogy nagymértékű a túlkereslet és megengedheted magadnak, hogy 5% marzs helyett 20%-ot kérj. Vagy 10% helyett 30%. A számokat nem tudom.
disztribútor => nagyker => kisker => (scalper =>) végfelhasználó
Ha minden szinten 10% marzs helyett vastag 30%-kal dolgoznak, akkor az eredeti beszerzési árhoz képest nem 1.5x, hanem máris 3x drágább a termék a végfelhasználónak és közben minden szereplő szedi magát, de nem annyira, hogy az kizárólag rajta múljon a drágaság."csak az én elmémben létezik, pláne, hogy az egyik a consumer ellátásról beszél, másik pedig egy NV miner edition, amit nem feltétlenül érint a chiphiány, mert nyilván drágábban lehet eladni a GPU-t. Hiány csak ott van, ahol kevesebb a pénz."
Hát érted, ez olyan, hogy legyártja a chipeket és ha van megrendelés a drágábban eladható verzióra, akkor abbana formában adja el. Ez igaz az AMD-nél arra, hogy mennyi chip jut epyc-re vagy desktop CPU-ra, vagy mennyi jut PRO vagy consumer GPU-ra. És szerintem igaz itt is. Az CMP kártyaként eladott chipek pont hiányozni fognak a konzumer chipeket használó kártyák piacán. Persze világos, hogy jelenleg ott is bányászok vásárolnák fel.
Tehát ha holnap kitalálja a Központi Bank, hogy WC papír lapokért készpénzt kaphatsz, és még aznap eltűnik az összes WC papír a boltokból, akkor ezt vajon minden idők legnagyobb papírhiányaként, vagy minden idők legnagyobb túlkeresleteként lenne érdemes emlegetni?
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #44666 üzenetére
Egyrészt a scalperek okoznak egyféle hiányt azzal, hogy mindent is felvásárolnak, ugyanakkor eleve drágán jön ki a nagykerből (esetünkben) a videókártya. És valószínűleg hozzájuk is már drágán kerül be, mert nem valószínű, hogy a magyar nagykerek kartelleznek (bár itt Magyarisztánban bármi lehet), mert egyforma magas mindenhol az ár (erről ma beszéltem egy kiskeres barátommal). Tehát az extra profit már a nagyker előtt keletkezik.
Mi van a nagyker előtt? Van egy disztribútor, ahonnan a kártyák a nagykerbe kerülnek? A disztribútor előtt van egy vagy több logisztikai cég, aki a gyártótól eljuttatja a megrendelt árut? És a kártya gyártója? Hol keletkezik vajon a terméken a felár, amiből a kiskerben már +100-150% lesz? (A 130 eFt-os RX6600XT legolcsóbb kisker ára 288 eFt pillanatnyilag.)
Sajnos semmi rálátásom nincs a dologra, remélem jön valaki, aki esetleg tud valamit.
#44677 Petykemano: Vélek felfedezni némi ellentmondást a kettő között. De ez valószínűleg csak az én elmémben létezik, pláne, hogy az egyik a consumer ellátásról beszél, másik pedig egy NV miner edition, amit nem feltétlenül érint a chiphiány, mert nyilván drágábban lehet eladni a GPU-t. Hiány csak ott van, ahol kevesebb a pénz.
Info: NVIDIA CMP 170HX
-
zsintai1987
tag
válasz
Petykemano #44677 üzenetére
Ő talán az összes kártyát finomhangolta? Vagy berakta a rigbe oszt jóvan?
Lesz még ezekből alig használt, újra pasztázott, szellős házban legkondi mellett tartott, vizezett, garis, nem dohányzó, női sofőr garázsban tartott visszatekert stb stb. -
Petykemano
veterán
TSMC: N4X
"Newest 5nm Enhancement Tailored for High Performance Computing Products"
- These HPC features will enable N4X to offer a performance boost of up to 15% over N5,
- or up to 4% over the even faster N4P at 1.2 volt. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44636 üzenetére
A cikkből idézve:
"You might find it hard to buy a graphics card right now, but that doesn't mean AIB shipments haven't slowed down in the last 12 months... in the biggest GPU shortage in history (and no, it's not because of miners)." [link]Eközben:
[link]
Jaxson egy következő épületet tervez direktben az Nvidiától megrendelt 170HX kártyákkal megtölteni. -
HSM
félisten
válasz
Raggie #44668 üzenetére
"már nem ilyen scalper árak vannak. Legalábbis pl HA-n."
Melyik HA-n?Én az itteni HA-n továbbra is fél millióért látom a legolcsóbb 6800-ast, de 6600XT-t kapok már 240-ért is. 240-ért, fele ennyiért is sok lenne...
#44669 Gyuri27 : "De a piac egésszére nézve átok."
Pont ez a baj a kapitalizmussal. A történelem azt mutatja, hogy ez prímán a tőke központosodásához, ami pedig a társadalmi különbségek elmélyüléséhez vezet. Látjuk, tapasztaljuk. Arra kíváncsi leszek, most ez hova fog vezetni, de nem vagyok optimista. -
válasz
Petykemano #44673 üzenetére
Nem kifejezetten tőled kérdezem, csak a témához: Scalperek kvázi kereskedőként viselkednek. Betartják a kereskedőkre vonatkozó szabályokat? Fizetnek bármilyen közterhet a tevékenységük után?
Ha nincs szabályozás, akkor csinálni kell, ha van, akkor meg be kellene tartatni, egyetértek az írásoddal. -
zsintai1987
tag
válasz
Petykemano #44673 üzenetére
Ezt szépen megfogalmaztad!
Hasonlóan gondolkodom énis, de úgysem valósul meg -
Petykemano
veterán
Jó, azért kapitalizmus és kapitalizmus között is van különbség.
A szociális piacgazdaság és az angolszász liberális kapitalizmus nem ugyanaz. Dolog pikantériája az, hogy talán még csak nem is abban különbözik egymástól, hogy mennyire van jelen az állam, hanem hogy a gazdaság mely szereplőit mennyire támogatja, vagy kinek a kedvére tesz. (Persze nincs ilyen személy, hogy állam, mert azt azok vezetik, akiket megválasztunk, viszont a pártok remekül terelik el a tömegek figyelmét ilyen kérdésekről olyanra, hogy változtathasson-e nemet az óvódás a szülei beleegyezése nélkül)Létezik fogyasztóvédelem, ami egy olyan kis szereplőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, aminek a célja épp az, hogy az egyenként minden kisembernél nagyobb cég ne mondhassa azt, hogy hát "nem működik a termék, amit kifizettél? Így jártál!"
Létezik versenyhatóság is, amely egy hasonló érdekvédelmi szervezet, aminek meg az lenne a célja, hogy ha egy cég piaci gyakorlata az előzőre hajaz, akkor ne fürödjél be azzal, hogy nincs más választásod mint hogy a következőt is ugyanattól a cégtől veszed. Hogy a választásoddal jutalmazhasd vagy büntethesd a cégek piaci viselkedését. Minél több szereplős egy piac, annál inkább a versenyhatóság és minél kevesebb szereplős egy piac, annál inkább a fogyasztóvédelem szerepe kellene nagyobb legyen.Persze ezt most nem azért mondtam, mert azt gondolnám, hogy scalpering tevékenység ellen a fogyasztóvédelemnek vagy a versenyhatóságnak kellene fellépnie. Lehet, nem tudom. Csak azért említettem ezeket, hogy a tisztességes piaci magatartás elvárására és betartatására léteznek állami szervek (Mégha alulfunkcionálnak is) és nem minden működik azon az elven, hogy az erősebb kutya... Ez a piaci logika, és az állam, mint a polgárok érdekvédelmi szervezetének épp ennek kellene ellentartania.
Tulajdonképpen mi akadályoz meg bárkit abban, hogy bemenjen a teszkóba és felvásárolja az összes wc papírt és ott a parkolóban elkezdje kétszeres-háromszoros áron árulni?
Jó, persze elsőre az ember legyint, hogy majd biztos hoznak majd még készletet. De nem hoznak, vagy ha hoznak, akkor azt is azonnal megveszi a parkolós scalper.
Másodjára az ember legyint, hogy hülye vagy, akkor majd megveszem egy másik boltban. De nem, mert ott is van egy ember, aki már felvásárolta és a parkolóban árulja kétszeres-háromszoros áron.Azt gondolnám, hogy előbb-utóbb valamelyik állami hatóság kimondaná (ad abszurdum bíróság) azt, hogy a hozzáadott érték a különbség a kiskereskedelmi tevékenység és a scalping között. A kiskereskedő hozzáadott értéke a hozzád fizikailag közel levő üzlet, az ügyfélkapcsolat, a garanciális ügyintézés vállalása, a készletezés, vagy ha ez nem, akkor éppen az, hogy alacsonyabb színvonalon, de alacsonyabb költséggel oldja meg másoknál és árelőnyt biztosít a vásárlója számára.Tehát pl a sarki kisboltos is a teszkóban veszi a wc papírt, és másfélszeres áron adja, de mégiscsak nyújtja számodra azt a szolgáltatást, hogy ott van a sarkon. Hogy most ez kinek éri meg, és kinek nem, az vitatható.
Ezzel szemben a scalper begyűjt, piaci készlethiányt idéz elő és drágábban értékesít. Hol van itt a fogyasztó számára a hozzáadott érték? Talán nem tudná megvenni a boltban? Tehát a scalper olyan problémát old meg a tevékenységével, ami nélküle nem létezne. Erre egészen biztosan ki lehet jelenteni, hogy ez tisztességtelen piaci magatartás.Lehet, hogy erre vonatkozólag még nincsenek meg a megfelelő jogszabályok, de lehet értelmezni a helyzetet. A dömping árazás is tiltott, pedig előtte volt olyan tisztán piaci "vállvonogatós" magyarázat, hogy "hát miért ne tehetné meg a madaras teszkó, hogy olcsóbban adja a kenyeret annak előállítási áránál? Az ő pénze bánja, ha veszteséges! Kapitalizmus van, a sarki pék legyen termelékenyebb!"
-
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #44671 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy nem hiszem, hogy a GPU-k ára a scalperek miatt magasabb ennyivel az msrp-nél. A scaplerek a túlkeresletet kihasználva nagyjából a boltban már nem kapható termékek bolti árára tesznek rá még egy lapáttal.
Az a videokártya, amit mondtál, gondolom ez: [link]
A különbözet lényegesen nagyobb, mint amennyit az áfa magyarázna. Ugyanakkor áll a kérdés: a teljes magyar kiskereskedelmi szektor kartellezne? Vagy lehet, hogy magyarországon a nagyker is már ennyivel többért adja, mert mondjuk ennyivel nehezebben szerzi be, mint a mindfactory?Egyébként a "nem veszek" hozzáállással személy szerint egyetértek.
-
olymind1
senior tag
válasz
Petykemano #44670 üzenetére
Jelenleg külföldön se vennék kártyát, mert ott is jóval drágább mint MSRP pl egy Sapphire 6600 XT 640€ - 237k, amire itthon még ráraknak 100 ezret 335k, szóval itthon meg végképp nem vásárolnék. De ilyen árak mellett sehol sem veszek vgat.
-
Petykemano
veterán
válasz
Raggie #44668 üzenetére
"Itt a probléma inkább az itthoni kiskerek bődületes haszonkulcsával van."
Nos, én nem tudom, mi a helyzet. Abu júliusban, amikor az kriptó árcsökkenése miatt csökkentek a gpu árak is, azt mondta, hogy még hírtelen keresletzuhanás esetén sem hiszi, hogy az árak is zuhannának, mert a kiskerek nem szívesen vállalnák be a többszázres bukót a kártyákon, ami épp rajtuk fut keresztül, vagy amit épp sikerült készletre venniük - a nagykertől is drágán.Tehát te azt állítod, hogy a nagyker árak már normálisak, csak a magyarországi kiskerek tulajdonképpen kartelleznek? Hát nem tudom. Akkor egyre többen kéne hogy külföldről vásároljanak. Mekkora az árkülönbözet, amiért magyar kiskerből tudsz hozzájutni, vagy máshonnan?
"Én továbbra sem értem, hogy miért nincs egy bolt sem, aki elkezdene normális áron feliratkozó sorbanállós listával értékesíteni."
Erre szerintem lehet magyarázatot találni.
Pl ha a boltok sem jutnak hozzá az áruhoz "normális" áron. Tehát nem arról van szó, hogy ők normális áron szerzik be a nagykertől de aztán hatalmas árréssel hatalmasat kaszálnak. Ebben az esetben valóban lenne értelme azzal kitűnni, hogy lemondasz a hatalmas árrésről, de nagyjából mindenki inkább nálad akar vásárolni, ezért az összes eladott.terméken a hasznot te realizálod. De annak nagyjából semmi értelme nem lenne, hogy egy msrp alapján 150eFt-os kártyát ne 300eFt-ért vegyél meg, hanem 280e-ért, miközben a nagyker ára 250eFt volt.Ilyen kereslet/kínálat viszony (túlkereslet) esetén még az se kizárt, hogy valójában valahol olyan licit rendszer működik, hogy az kapja az arut, aki többet ajánl érte.
A lényeg, h ha akarná ae tudna msrp áron kínálni neked.
-
Gyuri27
félisten
Ez a kiadóknak, lap gyártóknak, de még a proci biznisznek is fájni fog hamarosan. De a nagyker, kiskernek is.
Ha nincs vga értelnes áron akkor az userek 90%-a nem fog fejleszteni. Nincs miböl, nem éri meg stb-stb. Ha meg igy van akkor nem kell proci, lap semmi. Ez adja magát. Gyengébb vgan a game se fut rendesen. Ha a népek nem vásárolnak a fentieknek nem lesz bevétel.
Szóval lehet itt a kapitalizmusról beszélni. De ez valami más. Rövid távon valakiknek jó. De a piac egésszére nézve átok. Bele is fog gebedni. -
Raggie
őstag
válasz
Egyébként a VGA-knál már nem ilyen scalper árak vannak. Legalábbis pl HA-n.
A bolti áraknál olcsóbb áron árulja szinte mindenki a kártyákat.
Ezek inkább csak külföldön vagy nagykertől normális áron megvett, behozott és eladott kártyák. Itt a probléma inkább az itthoni kiskerek bődületes haszonkulcsával van. LEgalábbis azért lehet ezt csinálni és ezért éri meg még így is, mert az itthoni boltok pofátlanul nagyot növelnek az áron.
Igaz, hogy ezek is drágák még így is, de ezen már tudnának segíteni az itthoni boltok. Én továbbra sem értem, hogy miért nincs egy bolt sem, aki elkezdene normális áron feliratkozó sorbanállós listával értékesíteni. Elég nagy presztízst szerezne a hazai gamerek között... -
HSM
félisten
válasz
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44637 üzenetére
Na itt is egy érdekes cikk. (Tudja a pék, vajon hiteles-e?) [link]
Mindenesetre amiket mond, abban azért igaza van, nehéz belekötni.
Tehát amit a scalper csinál az az, hogy ha valamiből szűkös az árukészlet, akkor arra lecsapnak és jóval drágábban adják tovább. A szűkösséget ugye itt nem annyira az határozza meg, hogy abszolút értelemben mennyit gondolnánk soknak vagy kevésnek, hanem sokkal inkább az, hogy a scalpernek mekkora tőkéje áll rendelkezésre, amit bele tud invesztálni és mennyi logisztikai/raktározási kapacitás áll rendelkezésére. Ez lehet akár 10e vagy 100e darab is, ami persze sok pénz, de ha pörög a bissznissz, akkor a volumennel skálázódik a jövedelem is.És nehéz belekötni, mert a tőzsdén ugyanez megy. Veszel valamit valamilyen áron és azt reméled, hogy ha azonnal nem is, de később lesz olyan mértékű kereslet rá, hogy többért is el tudod majd adni. Az olyan azonnali - arbitrázs - ár persze viszonylag ritka. De valójában egy kereskedő mindig ezt csinálja: egy bizonyos forrásból vásárol viszonylag jó áron és elviszi olyan helyre, olyanok számára, akik nem férnek hozzá az eredeti forráshoz és persze számukra drágábban adja.
Nagyjából ez történik: [link]
De mit lehetne tenni?
Nyilvánvaló, hogy az ellátási láncot a scalperig különösebben nem izgatja. Ez így nem pontos. Úgy kell érteni, hogy az ő üzletüket közvetlenül kár nem éri. Akkor kezdene aggódni, ha a scalper közvetlenül az ő beszállítójától vásárolná fel előle és ő elesne az árréstől. Jelenleg nem esik el, a tervezett mennyiségben a tervezett áron értékesít. Maximum azon gondolkodhatnak el, hogy hát ennyi erővel ők is adhatnák drágábban és akkor nem más fölözné le a hasznot.
Nyilván az illetők hamar felhagynának a tevékenységgel, ha a közönség egyszerűen nem venné meg. Akkor rárohadna a felvásárolt készlet - egy idő után biztos nem venné meg a következő és következő terméket a shopból.
Persze nagy kérdés, hogy ilyen esetben a scalper vajon csak közvetítő ágensként, vagy kereskedőként szerepel?
Az első esetben a tranzakció olyan, mintha valaki a saját nevére vásárolt terméket használt áruként számlával és garanciapapírral együtt eladná. A második esetben pedig ugye ő állítja ki a számlát és viseli garanciális ügyintézés stb terheket mint egy retailer shop.Amennyiben az első eset érvényes, arra mondhatná a törvényhozó, hogy sorry, de garanciális jogokat átruházni innentől nem lehet. Ez valószínűleg azért némileg letörné a vásárlási kedvet. Én legalábbis nem szívesen vennék meg egy olyan terméket, amihez nem kapok (vagy hiába kapok) egy számlát, amit valami megbízható boltban tudok érvényesíteni is.
Persze ezt ki lehet játszani azzal, hogy a bolti (bot)vásárlás szolgáltatásra feliratkozók nevében történik, így az ő nevükre kerül kiállításra a számla a termékről és persze egy külön számla a ügynöki tevékenységről. De ha nem iratkozol fel erre a szolgáltatásra előre, akkor a scalper nem is tudja előre megvásárolni előled a boltból. márpedig a jelenlegi üzleti modell nem arra épül, hogy hiány van a boltban és ők felárért biztosítják neked, hogy elsőként/hamar hozzájuthass a termékhez, hanem az is része az üzleti modellnek, hogy az előre felvásárlással ők maguk idézik elő a hiányt.
Persze biztosan lenne aki erre akkor elkezdené vállalni a garanciális ügyintézés bonyolítását is legalább az előre felvásárolt példányokra nézve, ha épp nincs előrendelés.
Kemény, most nincs több ötletem
-
Petykemano
veterán
Lecserélt kártyák alatt eddig épp az általad említett RX 580-akra gondoltam. És azt is hozzátettem, hogy nem is úgy értve, hogy kiszuperált ócskavasként óccóért megy valami gyerek gépébe, hanem feltörekvő bányászokhoz, aki már lehet, hogy bukik majd rajta, mert drágul az áram, vagy ilyesmi.
De ha azt mondod, hogy nincs ilyen hatás, hiszek neked.Devid_81
"Boldog boldogtalan banyaszik, de oszinten egyetlen embert nem ismerek aki ekozben crypto penzekkel vasarolgat es szamolgatja a ETH/bitcoin bitjeit a crypto wallet-jaban, hogy van-e meg eleg venni belole egy pizzat vagy sem.
Ehhez kepest nagyon sok koca banyaszt ismerek...
Gondolom a legtobb tranzakcio abbol van (es a fee a banyasznak) hogy sokan csak tozsde szeruen fel/le veszik forgatjak a penzuket."
Szerintem ez így van. Persze vannak cégek, amelyek dolgoznak azon, hogy akár kriptót is elfogadjanak. Szerintem persze ennek motivációja nem annyira az, hogy azt gondolják, hogy az milyen modern fizetőeszköz, hanem az a spekuláció, hogy a kriptó, amivel fizettél, idővel majd még többet fog érni.Addig jó nekünk, míg nem használják az emberek. Nem is biztos, hogy lehetne.
Ha nagyon felmenne a tranzakciók száma, könnyen lehet, hogy olyan mértékű tranzakciós díjat kéne fizetni, ami már bőven nem érné meg."Even second-generation cryptocurrencies like Ethereum suffer from limitations in their throughput and scalability. The Bitcoin network can currently only process seven transactions per second and guarantees only 4.6, while ETH can handle between 15-45, this is a roadblock if the usage exceeds this which it occasionally does. The ETH 2.0 network will scale to a potential 100,000 transactions/sec; for comparison, VISA averages 1700 transactions/sec and claims it can do 24,000."
[link] -
Devid_81
félisten
Sajnos jelenleg egyik gyarto sem kimondottan a gamernek kedvez.
Megha a novelt savszel adna is par %-ot a jatekokban, ez a kartya is kint lesz kaparni a tobbiekkel mig a regi 3080-asok EOL-t kapnak es tovabb kaparnak.Szerk (#44661) Petykemano ezen mar en is sokat gondolkodtam, hogy tenyleg meg megeri?
Boldog boldogtalan banyaszik, de oszinten egyetlen embert nem ismerek aki ekozben crypto penzekkel vasarolgat es szamolgatja a ETH/bitcoin bitjeit a crypto wallet-jaban, hogy van-e meg eleg venni belole egy pizzat vagy sem.
Ehhez kepest nagyon sok koca banyaszt ismerek...Gondolom a legtobb tranzakcio abbol van (es a fee a banyasznak) hogy sokan csak tozsde szeruen fel/le veszik forgatjak a penzuket.
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44659 üzenetére
10GB LHR... Az LHR-mentes eredeti verziótól még mindig fényévekre van, az nem 50-et tudott, hanem rendesen padozva 90-et is. Sokkal lényegesebb, hogy az a +2GB VRAM és extra sávszél igen jól jöhet játékokban majd.
#44661 Petykemano : "ha valaki megveszi, akkor a helyére máris lehet venni egy újabbat, egy hatékonyabbat"
Ha végignézzük a realitást, akkor azt látjuk, hogy jelenleg a leghatékonyabb kártyák, amik 7 és 8nm-en gyártódtak. Ezeket nem tudod hatékonyabbra cserélni, sőt, az LHR még rontott is ezen az új gyártásúaknál. Az aprón is azt látni, hogy lassan a 200 000-es "álomhatárt" karcolják a használt, sokéves 8GB-os RX580-ak is, ami nem éppen arra utal, hogy tömegesen hullanának ki a bányákból, pedig nem éppen erősek hatékonyságban a modernebb megoldásokhoz képest. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44659 üzenetére
Jó, hát mihez képest sok?
Ha mondjuk 20%-kal többe is kerül, akkor azért már ugye nem olyan szép, nem?Ami kérdés bennem felmerült, hogy vajon piacra kerülnek-e az elnyűtt 3080-ak.
Égig nőnek a fák? Érdemes még egy raktárépületet, még lakást, még egy szobát, még egy pincét telerakni bányagépekkel?
Vagy tartunk-e már ott, hogy új telepek már nem nyílnak olyan gyorsan/könnyen az új gépekkel, hanem inkább óvatosabban a meglevő géppark elemeit cserélik. valami hatékonyabbra, az a tuti, az legyen meg, aztán majd meglássuk.
Mondjuk például nem lehet, hogy a Yutani által emlegegetett HA hirdetések olyanok, hogy van egy bányászgép, pörög, termel, de azért fenn van az aprón, és ha valaki megveszi, akkor a helyére máris lehet venni egy újabbat, egy hatékonyabbat - raklakról, garival.(Persze ne legyenek illúziónk, ha ez így van, még az se jelenti azt, hogy akkor meg fognak jelenni régi kártyák áron alul kínálva, mert "A" óvatos, pénzénél levő bányászvállalkozó mellett mindig lehet egy "B", akinek a kiszuperált régi géppark valamivel olcsóbban még épp kapóra jön a most kiépítendő gépparkjába.)
-
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 3080 12GB to feature 8960 CUDA cores, 20% faster in mining than 10GB model
Ez nagyon jo hir, aggodtam a banyaszok miatt, hogy nehogy sokkal tobbet kelljen otthon uljenek es varjanak a penzukre, 20% az sok, sokkal boldogabban bayasznak majd ezentul
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #44657 üzenetére
akkoris 72 szerverrol beszel, ezekszerint nalunk a mining is tul van arazva
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #44655 üzenetére
valahol valami elszamolas van, 20 millio huf az kb. 20 kartya ara.
-
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #44653 üzenetére
Ma olvastam egy cikket, hogy leégett egy thai bitcoin bányászfarm és hogy most kárörvendhetnek a gamerek. A kárt forintban adták meg: 20millió forint.
[link]A FB-on ajánlott cikk alatt olyan hozzászólások voltak, hogy "na a hülye szerkesztő, nem is tudja, hogy nem a bitcoinbányászat miatt nem lehet kártyákat venni, hanem a chiphiány miatt"
Őszintének tűnt, nem cinizmusnak.
Inkább nem szóltam hozzá.Pedig hát lett volna mit tisztázni.
ARról nem is beszélve, hogy a 20millió forintos kár - persze az üzemeltetőnek súlyos, nem kívánnám másnak -, de az iparág egészének tekintetében nevetséges. A képeken látszik is, hogy ez egy lakóházban üzemeltetett géppark volt. Kábé olyan, mintha azt mondanád, hogy Mari néninek elvitte a ház körüli szőlőfürtök termését a peronoszpóra, kárörvendhetnek a sörivók, hogy mi lesz az idei borterméssel -
Devid_81
félisten
válasz
GeryFlash #44653 üzenetére
Banyaszok az arakrol tehetnek legfokeppen, mert hatalmas felvasarlo piac, es mivel befektetesnek veszik a VGA-t igy hajlandoak ar fole menni...mert ugyis visszahozza az arat.
Es amit el lehet adni egy retegnek ar felett azt a masik "retegnek" is muszaj kifizesse ha akar VGA-t maganak, ugyanis egyik kis es nagyker sem fog kulonbseget tenni user es user kozott...Szerk: egyebkent latszik, hogy valtozott mar a helyzet, szinte barmelyik VGA elerheto a boltokban, csak gyozzed fizetni erte a 2x-es arat.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #44634 üzenetére
lehet kozos AMD-NV banyaszfarm, Jensen es Lisa megegyeztek, hogy mostmar tenyleg keresnek a termekeken. Aztan ha kibanyasztak az utolso bitcoint, bedontik az egeszet
-
zsid
senior tag
Nem láttam említést az elmúlt hetekben az inteles szivárogtatásokból, ezért lőttem pár képet egy videóból ami az intel videókártyáival kapcsolatos pletykákról szól, hátha érdekes lehet a GPU piac szempontjából a későbbiekben:
Tech rizsa:
Termékpozicionálás #1:
Termékpozicionálás #2:
Megjelenések:
Ezek valóságtartalma passz, akit érdekel 33 perc rizsa annak: Forrás -
Yutani
nagyúr
-
Petykemano
veterán
Azt érdemes figyelni, hogy folytatódik-e a "quantitative easing", vagy sem.
Amíg a FED és az EKB növeli a pénzkínálatot, addig a fúvódni fognak a lufik.
Ha megállna a likviditás növekedése, akkor ki tudja mi lesz? Talán a befektetők (piramisjátékosok) elkönyvelik, hogy akkor a kripto már nem olyan nyerő biznissz és visszatér a kripto volalitása, talán összeomlik, mert sokan elsőként akarnak kiszállnak belőle, hogy realizálják a profitot a növekedés leállásával. Vagy az is lehet, hogy a nyerészkedésnél erősebb a titkosság igénye és stabilizálódik az árfolyam.Abban lehet reménykedni, hogy az intel jelentős mennyiségű új kártyát hoz a piacra, ami több, mint amennyit a kripto kereslet felszívna.
Illetve azt lehetne még felvetni, hogy vajon hozná-e az AMD a Navi24-et, ha egyébként ugyanazt a kapacitást nagyobb nyerességgel tudnák értékesíteni drágább termékek formájában? -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #44644 üzenetére
Biztos nem olvastad ezt a cikket akkor.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
We love gaming, de az osszes letezo gyartokapacitast az Epycnek szenteljuk
Ja meg amugy is Lisa megmondta, vehetsz PS5-ot, csak tudd megfizetni. -
Egon
nagyúr
válasz
Nagyon nagy kérdés, hogy 2022-ben is ugyanez lesz, vagy esetleg tudnak esni az árak némileg. Kíváncsi leszek. Jó lenne már cserélni a 1070-et, de ilyen árak mellett inkább megtartom, és tovább halasztom a már 2 éve esedékes gépcserét.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44643 üzenetére
Ó már alig várom, hogy januárban újra halhassam: "We love gaming"
De nézzük a jó oldalát. Úgy néz ki, 2022-ben újra megvehetjük a 4GB-os "Polaris" kártyánkat...
- ugyanazt a teljesítményt
- picit talán kedvezőbb, de nagyjából ugyanazzal a fogyasztással (vö: RX 470 4GB)
- nagyjából azonos, de talán picit magasabb áron.
...ha esetleg az elmúlt 4-5 évben valakinek bekrepált volna. -
Yutani
nagyúr
Ó, arra van más magyarázat is. Gaming szempontból ugyanazt tudják, így lehet ugyanannyiért adni, mint a non-LHR kártyákat. Megegyébként is, minden drága, az LHR nem oldott meg semmilyen problémát. De legalább el lehet mondani, az Nvidia megpróbálta, míg az AMD...
...míg az AMD inkább nem pocsékolt el erőforrást egy ilyen felesleges dologra!
-
Yutani
nagyúr
válasz
Yutani #44636 üzenetére
GPU shipments increased by 25% in 2021, raising questions about shortage
It’s no secret that a lot of the GPU restocks are instantly bought out by bots and scalpers, who then resell them at an increased price. This leads to many aspiring PC builders being left with the choice of either spending a fortune on a new GPU or just not getting one at all. Cryptominers continue to invest in cards because mining continues to be profitable, even though the market has been increasingly volatile.
Tehát a magas ár csak a scalpereknek köszönhető?
Mert azt látjuk, hogy a HA-n százasával vannak dupla-tripla áron új kártyák.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #44634 üzenetére
Mielőtt bárki ezt komolyan venné, a minereket AKÁRHOGY el lehet nevezni a bányász szoftverben. Akár RTX5090Ti-nek, vagy RX8900XT OC-nak is. Egy vicces kedvű bányászról lehet szó szvsz. A többi már csak clickbait.
-
Petykemano
veterán
Ez egy érdekes wccf hír. Mondom wccf [link]
Ha április 1 lenne, akkor még nevetnék is rajta.Viszont hogy őszinte legyek, különösebben már meg se lepődnék, ha kiderülne, hogy valójában már tömeggyártják (esetleg már nagyon közel van) azokat az 5nm-es GPU lapkákat, amiket normál körülmények között piacra vezetnének Q1-ben, de a sajnálatos logisztikai és más ellátási nehézségek miatt év végén terveznek hivatalosan piacra dobni és a köztes időben pedig az elkészült darabokat hivatalos rajt és kiskereskedelmi értékesítés nélkül nagytételben vásárló kiemelt partnereknek előrendelés alapján szállítják.
Ez egy bevett szokás a szerverek piacán. a Hivatalos rajt és a kiskereskedelmi forgalomba hozatal általában akkor történik meg, amikor a nagyhalak - vagy legalább néhány - hetekre van a termékindítástól (lásd: MS Azura + Milan X)
Mindenesetre ha ez valóban így történne, akkor azért várhatóan némileg javulhat viszont a kurrens termékek elérhetősége, esetleg némiképp az áruk is.
-
Devid_81
félisten
MSI RTX 30 cards actually getting cheaper
According to the latest report from the MSI factory, the company has reduced the pricing on its RTX 30 GPUs.
Azta
-
Petykemano
veterán
"Mogyorósi szerint a jövőbeni árfolyamokat tekintve főleg a FED és az EKB iránymutatásait érdemes figyelni, illetve, hogy a dollár mennyire erős.
Arra számítunk, hogy ha tovább tart a monetáris lazítás és a pénznyomtatás a világban, akkor még bőven van tér a kriptovaluták további emelkedésére, de a gyengébb dollár is mindig segíteni szokta a bitcoin árfolyamát: ha a DXY index lefordul a 97 körüli ellenállásról és a dollár újra gyengülni kezd, az jó üzemanyag lehet egy év végi rallihoz, ami a bitcoin esetében akár a 100 000 dolláros álomhatárt is jelentheti"
[link]És még csak nem is titkolják/tagadják, hogy piramiajáték.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #44621 üzenetére
A ket felsorolt user tipus kozott a megvasarolt VGA kartyak szama az elteres, de amugy mindketto g*nyo, mert felvasarolja elolunk a VGA-t
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #44621 üzenetére
"Másrészt meg hidd el, hogy legalább ugyanannyi esporter (mármint nem hobbijátékos, hanem hivatásszerű sportoló) vásárol kártyát, amennyi miner."
Tegyuk fel hogy ez igy van, a problema abban rejlik hogy amig egy esporter 1-2 kartyat vesz addig egy miner 10x vagy 100x vagy 1000x tobbet -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44619 üzenetére
Nem kell ez a pityogás. Egyrészt Lisa Su megmondta, hogy nem a kínálattal van baj, hanem a fizetőképességeddel. A termékek elérhetők, csak TE nem tudod megfizetni.
Másrészt meg hidd el, hogy legalább ugyanannyi esporter (mármint nem hobbijátékos, hanem hivatásszerű sportoló) vásárol kártyát, amennyi miner. Mindkettő abból él, hogy az eszköz segítségével áram felhasználása mellett generál valami kimenetet (az esporter pl videót), amire mások nagy érdeklődést mutatnak. Ehhez természetszerűleg a legjobb eszközökre van szükségük és az sokat megér számukra.
/sarcasm/
-
Devid_81
félisten
Graphics add-in board market reached $13.7 billion for Q3’21 showing double-digit growth year-2-year
With the help of the rise of esports and the growing popularity of PC gaming, AMD and Nvidia have been reporting record game segment revenues over the past quarters.
Ugy latszik nagyon porog a jatek
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #44616 üzenetére
"középtávon nem igaz, hogy: "Ha akarnánk se tudnánk többet gyártani""
Nekem ez a kérdés túlzott leegyszerűsítésének tűnik.Ha "akarnák" persze, miért is ne rakhatnának át mindent akár 5nm-re, túllicitálva az Apple-t is. Nem akarják, vélhetőleg mert gazdaságilag az ő termékeik esetében nem érné meg (így is drágállják sokan a mostani Ryzen árakat, főleg pl a mostani 3600, 5600G, 5600X, 5800X, 5700G ), illetve az ő piaci helyzetükben nem akarnak elmenni befektetés helyett a szerencsejáték irányába.
-
Petykemano
veterán
"illetve azt is, hogy a 7nm korlátozott, és CPU és APU terén is komoly ellátási hiányok vannak, amik vélhetőleg nagyobb profitú felhasználásai a rendelkezésre álló erőforrásoknak. "
Az AMD által előre lekötött kapacitások tekintetében ez igaz.
De ha ez abszolút értelemben is igaz lenne, akkor az Intel nem tudna a TSMC-nél GPU-kat gyártatni.
(Persze az Intel N6-on gyártat, de az az N7 továbbfejlesztése, ami több EUV layert használ. Nagy eséllyel a korábbi N7 gyártósorokat alakítják át N6-ra. De ha feltételezzük, hogy ez így nem pontos, N7-ről áttervezni N6-ra abból a célból, hogy ott hozzáférhessenek kapacitáshoz elvileg nem olyan nehéz.)Ezzel csak azt akarom mondani, hogy középtávon nem igaz, hogy
"Ha akarnánk se tudnánk többet gyártani ¯\_(ツ)_/¯" -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #44614 üzenetére
"Lisa Su szerint veled meg velem van a baj."
Én is tudtam venni 6800XT-t. Drága volt, igen.De határozottan tudtam venni.
"akkor megszűnjenek az új kártyákat érintő eladásaik"
Illetve számold bele ide azt is, hogy igencsak költség a gyártósort létrehozni egy adott termékhez, illetve azt is, hogy a 7nm korlátozott, és CPU és APU terén is komoly ellátási hiányok vannak, amik vélhetőleg nagyobb profitú felhasználásai a rendelkezésre álló erőforrásoknak. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44613 üzenetére
Lisa Su szerint veled meg velem van a baj.
"John Pitzer
A year ago, virtually, I complain that I couldn't find an Xbox or a PlayStation. We're a year later, I still can't find them. I'm pretty cheap. I don't want to pay 2x or 3x the retail.
Lisa Su
You can find them, you're not just willing to pay for them."
[link]
Az interjúban Lisa Su azt is elmondja, hogy mindent megtesznek azért, hogy a GPU-k a gamerekhez jussanak el, mert a kriptovalutabányászatot nem tartják olyan tényezőnek, amire hosszútávú üzleti stratégiát lehetne építeni.Szerintem ez azt jelenti, hogy az AMD továbbra sem fog több GPU-t gyártani annál, mint amennyit szerintük a GPU piacon a gamerek fel tudnának venni. Ez lehet, hogy nagyobb volumen lesz így is, mint a korábbi években - hiszen eltelt 1 év, a gamerek kiéhezettek, de valószínűleg azzal kalkulálnak, hogy ne szolgálják ki a kriptovalutabányás piacot olyan mértékben, hogy ha az egy bányaomlás esetén kiönti a használtpiacra a kártyákat, akkor megszűnjenek az új kártyákat érintő eladásaik.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #44612 üzenetére
Szó volt itt már többször arról, hogy nem is feltétlenül a bányászok a hiány és a magas árak oka.
Nem tudom. Elég benézni a Hardverapró Bányászgép rovatába, és látható, hogy tele van 6-8 kártyás ÚJ rigekkel, és külön a VGA szekcióban is tízesével, ne adj isten százasával árulják a kártyákat MSRPx2-3 áron.
Nekem az a következtetésem, hogy lenne itt kártya elég a gamereknek normális áron, ha nem bányászatra vinnék a nagyját, így magasan tartva az árakat. Gyanítom, hogy ez megy világszerte.
Kapcsolódva a mondandódhoz, növelhetik a kibocsátást a gyártók, egyelőre nem látszana az árakon, sőt, még drágulás is jöhet. Látjuk, hogy a 220k körüli 6600 XT helyére bejött a sima 6600 (sőt, felment 250k-ig), a 6600 XT pedig fel lett tolva már 300k szintig.
A 6500 XT megjelenésével azt várom, hogy bejön a sima 6600 helyére, a nagyobbakat pedig még feljebb tolja.Itt csak egy komoly bányaomlás hozna normális szintre csökkenő VGA árakat.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44611 üzenetére
Márminthogy úgy érted, hogy Be szép is lenne, ha a bányászok 2 helyett 4 gyártó termékei közül válogathatnának?
De komolyra fordítva a szót. Elég érdekes.
Ha jól emlékszem, az AMD és az Nvidia jelenleg kb 40-45 milliós darabszámmal szolgálja ki a dGPU piacot. (Ebben benne van a notebookokba kerülő dGPU is)Úgy tűnik, hogy ez a mennyiség manapság meglehetősen kevés, ami jelentős piaci áremelkedéshez vezetett, ugyanakkor természetesen érthető, hogy a gyártókapacitásokat minden szempontból évekre előre kell lekötni, ezért nem is tudtak a termelés növekedésével rugalmasan reagálni - csak abban a formában, hogy a rendelkezésükre álló kapacitást a drágábban eladható termékek felé tolták el. (És persze az őrült keresletre az ellátási lánc minden szereplője minden szinten áremeléssel reagált)
Én reménykedem abban, hogy az Intel piacra lépése nem abban a formában fog megtörténni, hogy a korábban AMD vagy Nvidia által igénybe vett gyártókapacitásra licitált rá, hanem jövő évtől ténylegesen új, tehát a korábbi 40-45milliós példányszámot meghaladó volumen érkezik . Amennyiben ez így történik és ugyanide száll be szintén új kapacitásokkal az Innosilicon+Imagination is, akkor már
a világ energiatermelése és energiabiztonsága látja kárátmérsékelheti a piaci árakat. Különösen, ha az AMD és az Nvidia is úgy dönt, hogy ők is szeretnének nagyobb példányszámban értékesíteni.Ennek azért szerintem látszódnak jelei. Az AMD nem jönne ki a Navi24-gyel, ha ugyanazt a lapkaterületet el tudná adni Zen3-ként vagy Navi21-ként is. $/mm2 vonatkozásban bizonyára a cpu-k állnak az élen, aztán talán az APU és legvégén a GPU.
(Kivéve persze ha a Navi24 valójában valami third party megrendelésre készült semi-custom termék, amit a megrendelőnek gyárták és a selejtet lökik csak ki a OEM/DIY piacokra.)Első körben persze nyilván ráveti magát a bányászipar az új kártyákra, tehát hirtelen árzuhanást nem várnék sem az Intel sem más piacra lépésétől.
Viszont ahogy nő a bányászatra használt energiamennyiség, úgynő az energiaválság, ami mind az energia árában, mint pedig az energiabiztonságban meg fog mutatkozni nőa felhasznált energia mennyisége is, hiszen a mining difficulty értékben leképeződik a növekvő Network Hashrate. Tehát az egymással konkureáló bányászfarmok kapacitásnövelése dráguló bányásztevékenységet eredményez és hát amúgy is drágul az energia ára. Előbb-utóbb elérjük azt a szintet, ahol már nem fogja megérni. (Személy szerint jobban örültem volna, ha ezt nem a mindenkit érintő energiaárak növekedésével, hanem a kriptovalutákban mozgó likvid és semmirekellő tőke csökkentésével érjük el.)Amikor majd szép lassan elérjük ezt a szintet, akkor szép lassan enyhülni fog majd a kereslet az videokártyák iránt. Arra persze számítani kell, hogy még ebben az esetben is ezek a farmok őrült módon igyekeznek majd egy új generációs (alacsonyabb fogyasztás!) videokártyacsalád esetén a meglevő gépparkot lecserélni. Tehát én arra számítok, hogy ha és amennyiben a következő év során elérnénk ezt a telítődést, az 5nm-es gpu-k megjelenésekor azok ára újra az egekbe szökik és hirtelen megjelennek majd a használt piacon a leharcolt Ampere, és RDNA2 kártyák.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #44610 üzenetére
Lehet, hogy az Apple "hátán" fel tud most kapaszkodni az Imagination. Be szép is lenne, ha 2 helyett 4 gyártó termékei közül lehetne válogatni, hasonlóan a régi szép időkhöz... Már csak az S3 kell, hogy feléledjen, jöhetne az S3 Savage 3000.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44609 üzenetére
Ami kiütötte a szemem az a chiplet design már az 5tflopsos változat esetén is és hogy a 10tflopsos képes 32db 1080p/60fps streamre. Ez nem tudom pontosan Mit jelen, hogy cloudban 32 jatékost tud egyszerre kiszolgálni a1080p/60fps szinten, vagy ez csak valami video enkódolásra vonatkozik?
Korábban mindig az volt, hogy hát azért GPU-t nem lenne annyira bonyolult készíteni, csak hát az amd és az nvidia birtokol minden IP-t, ami ehhez a "nem annyira bonyolult úthoz" szükséges volna.
Tulajdonképpen egyik új szereplő sem a semmiből jön. Az intel a saját korábbi fehlesztéseire épít, az innosilicon pedig imagination.A másik belépési korlát pedig általában a.szoftver.
Szerintem simán lehet, hogy hardver-technológia szempontjából.ha nem is előzi be az amd/nvidia/intel megoldásokat, de szerintem azon csodálkozni fogunk, milyem hamar követi a semmiből.
De közben ne felejtsük el, hogy az imagination az Apple beszállítója is és valahogy meg kellett oldaniuk a felfelé skálázódást. (Állítólag két M1Max chipet is még össze lehet kötni.) Innen nézve nem annyira meglepő, ha az imagination megjelenik a dgpu piacon is. (Cloud)
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #44608 üzenetére
A 5500 XT 5 TFLOPS FP32-ben, az Innosilicon GPU ennyit tud, szóval játékban ide várnám. Érdekes lesz a dual GPU, azt hogyan oldották meg. Gondolom nem előzik be a két nagyot abban, hogy az OS felé csak egy GPU-ként látszódjon. Akkor meg mire lesz jó? Bányászni? OpenCL-t végül is tud...
-
Petykemano
veterán
Most már tényleg úgy néz ki, hogy egy új cég lép be a dGPU piacra, hogy a
bányászokjátékosokpénzére hajtsonkedvére tegyen.
Innosilicon "Fantasy One": 32GB GDDR6X
+ dual-GPU - InnolinkA dolog csak azért nem tűnik nevetségesnek, mert az Imagination IP áll a háttérben.
Úgy vélem, hogy ez talán legvalószínűbben SMIC 7nm-en fog készülni.
-
Alpi.
addikt
válasz
Petykemano #44604 üzenetére
Ez alapján egy 2080 Ti -re van igazán nagy szükség.
-
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti confirmed to feature Micron’s 21 Gbps GDDR6X memory
...the card is also the first product to utilize 16Gb (2GB) modules based on GDDR6X technology.
NVIDIA RTX 3090 Ti is the first GeForce card to feature full GA102 GPU with 10752 CUDA cores. Thanks to the faster memory and 384-bit wide memory bus, the card will be able to cross 1 TB/s of bandwidth for the time in GeForce history.
According to the rumors, the RTX 3090 Ti is to have a default TDP of 450W, over 100W more than the non-Ti model.
Nagy szukseg van erre is
-
Petykemano
veterán
Innosilicon A10 Pro+ 7GB Ethereum miner (750 Mh/s)
- 750Mh/s
- 1350W
- 4100 ojróCMP 170HX
- 164 MH/s
- 250W
- ez is 4-5000 dolcsiAnnyival nem jobb, sőt, a MH/s/W picit gyengébb is.
Cserébe azért sokkal olcsóbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen légkondit a lakásba?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- sziku69: Szólánc.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- ASUS STRIX GTX 960 2GB
- GARIS - GIGABYTE Radeon RX 6800 GAMING OC 16GB
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- 3x ASUS Turbo RTX 2080 Ti (11 GB) / Frissen pasztázva / Igény esetén + EKWB vízesblokk.
- Eladó eVGA RTX3080 XC3 Ultra 10GB szuper videókártya dobozában!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest