- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Argos: Az vagy, amit megeszel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #43898 üzenetére
"Kedvenc példám, mert nekem is 3700X van, 90.000 Ft -tól kapható. Akinek nem inge ne vegye, de szerintem nagyon jó ajánlat"
Na ezt nem értem én. Egy okot mondj, miért jobb ajánlat, mint gyakorlatilag ugyanennyiért egy "drágának" kikiáltott 5600X, ami gyakorlatilag minden paraméterében erősebb, némelyikben nem is kevéssel. -
Petykemano
veterán
válasz
Televan74 #43897 üzenetére
"Plusz látszik még az is hogy az előző 3000 -es szériából túltermelték magukat. Szerintem még egyszer nem esnek ebbe a csapdába. Kedvenc példám, mert nekem is 3700X van, 90.000 Ft -tól kapható."
Nézőpont kérdése. 2 éve ~70-ért a 3600-at, ~75-ért 3600X-et lehetett kapni.
Ma ezek rendre 82e, 90e. Ezek meg alig olcsóbbak, mint a "világbajnok" 5600X, ami meg nem épp arra utal, hogy annyira túltermelésben lenne.Ezzel együtt nem akarom azt mondani, hogy nem történhetett túltermelés, csak azt, hogy nem egyértelmű a kép. Az is benne lehet, hogy javult a kihozatal és a teljesen jó lapkákat már nem érdemes 6 magosként eladni.
A 3700X 90e-ért nem rossz, de szerintem nem jobb ajánlat mint az 5600X közel ugyanannyiért. Ha választanom kéne, akkor én inkább utóbbi választanám.
Viszont az a B350-es alaplapomba sajna nem megy bele. 90e Ft-ot meg nekem nem ér meg az, hogy 25%-kal gyorsabb legyen. A komolyabb előrelépéshez vennem kéne egy új alaplapot. Az viszont már megint drágítja a cserét. Ördögi kör. Az járt jól, aki B450-es lapot vett 1600X/2600-as procival és most bepattinthatja majd az 5600X-et (esetleg talán a 6600X-et is)
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #43896 üzenetére
Plusz látszik még az is hogy az előző 3000 -es szériából túltermelték magukat. Szerintem még egyszer nem esnek ebbe a csapdába. Kedvenc példám, mert nekem is 3700X van, 90.000 Ft -tól kapható. Akinek nem inge ne vegye, de szerintem nagyon jó ajánlat. Egy jó B550 -es lappal el lehet lenni a AM5 -ig(főleg mire beáll a platform ára).
-
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #43889 üzenetére
> Csak nehogy ebből is trendet csináljanak, minden új generációs proci +50-100€/$, mert ugye gyorsabb, mint az előző volt..
Az árakat mindig legalább kétféleképpen lehet nézni.
Általában a fogyasztói nézőpontból emelt panaszt...
- "Fölháborító, hogy mennyire megdrágult és hát látszik, hogy nem (csak) a költségek indokolják, hiszen vastagszik a profit, nő a marzs" -
... a céges nézőpontból szokták trompfolni ...
- "nem szeretetszolgálat az, hogy pont neked adjanak olcsón valamit, bármit megtehetnek, ha hagyod, ezért fogadd el, hogy neked is az a jó, ha a cégnek nagy a profit" -Szerintem praktikus szétválasztani a kettőt.
Természetesen minden megmagyarázható a céges profitérdekkel, közgazdasági fogalmakkal, mint a kereslet-kínálat alakulása, infláció alakulása. Ezt fogyasztóként nem vagy köteles lenyelni. Szerintem ahogy a cégnek joga van a profitérdeke szerint gondolkodni és cselekedni, mitöbb akár megtévesztő, megvezető, csalogató módon megszólalni (reklám, marketing), úgy a fogyasztónak is pont annyira joga van saját költség/haszon értékítélete mentén gondolkodni, cselekedni (nem vásárolni) és megszólalni is: igen, nyavalyogni, hogy magasak az árak.A cégek (és a politikusok) persze úgyis csak az eladásokból (szavazatokból) értenek. Természetesen hiába írsz ezredmagaddal petíciót a redditre, ha közben csörög a kassza, mert a petíciódnak (véleményednek) nincs média hatása.
Nincs mindenkinek mindennel kapcsolatban belső iránytűje (mélyreható ismerete) azzal kapcsolatban, mi éri meg, mi drága, mi nem drága, mi minőség és mi csak sznobizmus.
A legtöbb ember vagy megkérdezi egy hozzáértőnek gondolt ismerősét/ bolti szakembert, hogy mit javasol, vagy impulzusszerűen vásárol valamit. Szerintem kevesen állnak le napokat, vagy inkább heteket eltölteni azzal, hogy részletesen feldolgozzák a kínálatot és megítéljék, hogy abból adott áron mi érné meg neki.Éppen ezért szerintem óriási felelőssége van az ezzel foglalkozó médiának.
Igen, amikor jön egy $299-os 5600X, ami $50-ral drágább, mint az előző generációs változat, akkor hiába gyorsabb nála az elvárt szintnél esetleg némileg többel is, a negatívumok között igenis fel kell sorolni, hogy hát picit drágácska lett.Ha ez nem történik meg, ha a média nem cselekszik így, akkor az olvasók egyszerűen elfogadják az új árszintet, mert nekik pont nincs meg az a tudásuk, ami alapján meg tudnák ítélni, hogy ez most jogos vagy nem. Hogy most vajon a költségek emelkedtek tényleg, vagy annyival jobb? vagy csupán arról van szó, hogy az adott cég mindenféle mondvacsinált marketingszövegekkel épp monopolisztikus helyzetével él vissza, vagy az oligopol piac döntött egy magasabb árszintvonal melletti kooperálásban (vagyis hogy a versenyben nem mennek egy bizonyos szint alá - hozzáteszem, ehhez nem feltétlenül kell megegyezni, elég a kooperációra való ráutaló magatartás is)
Nyilván ezen kívül persze lehetnek más szempontok is. Az AMD esetén a zen3 magas árait indokolhatta a konzolok miatti szűkös kapacitás, meg a chiphiány úgy összességében. Minden cégre jellemző, hogy a kapacitásait a magasabb árfekvésű termékekre összpontosította. Attól függetlenül ki lehet mondani objektíve, hogy az 5600 $299-ért a megelőző gyakorlathoz képest drága volt. És akkor ha nem vagy rákényszerítve, akkor mondjuk nem veszed meg. És ha sokan cselekszenek így, akkor csökken a kereslet és ha csökken a kereslet, akkor végül csökkennie kell az árnak is.
Jelen esetben úgy tűnik, hogy az AMD a kínálatot növelte. Mert azért persze merész lenne az AMD-t monopolisztikus helyzettel illetni.
Ami a jövőt illeti, sajnos benne van a pakliban - a chiphiány miatt - hogy növekedni fognak az árak. De a legújabb pletyka-információk szerint az intel talán versengő árakkal fog megjelenni:
[link]Az 12600K, de talán még az 12600 is nagy eséllyel jobb, mint az 5600X.
Nem lehetetlen, hogy a $250-t megközelítő nettó piaci ár már erre a helyzetre (is) reflektál.
Ha és amennyiben ez így marad és nem megy még lejjebb. (Mondjuk azért, mert a $200-os 12400 is megveri), akkor esélyes, hogy a Zen3D-vel ellátott 6600X újra $299 lesz. -
válasz
huskydog17 #43894 üzenetére
szép munka
-
huskydog17
addikt
Serious Sam Gets A Fully Ray Traced Upgrade! Graphics Comparison, Performance + More
Lenyűgöző, hogy a rajongok mire képesek. Na ezért érdemes megnyitni a régebbi grafikus motorokat, hogy ilyen gyöngyszemek készülhessenek.
Kell hozzá lóerő az biztos, továbbá RDNA2-t úgy tűnik egyelőre nagyon nem szereti (de ebben semmi meglepő nincs). Mennyivel látványosabb az RT ilyen régi játékokban, mint az újakban. -
zsid
senior tag
válasz
Televan74 #43892 üzenetére
Itt más jött ki CP2077-re, mint a te linkeden, bár igazából mindkét esetben olyan kevés az éltérés, hogy szerintem ez elhanyagolható. Ha meg fel van tekerve a grafika a játékoknál és nem az FPS vadászat megy akkor meg tökmindegy igazából..
Az AM4-et nagyon eltalálták, kíváncsi leszek hogy mit örököl majd ebből az AM5. -
Televan74
nagyúr
A 11400f már megközelíti és van olyan játék ahol jobb is az 5600X -nél. És nem mellesleg 20.000 Ft -al olcsóbb. Mégis sokat az 5000 -es processzorokat választják, mert ma már kezd beleégni a köztudatba hogy az AMD jobb. AM4 -es szériával újra márkát teremtett az AMD.
Én is jobban örülnék egy 110.000 Ft -os 5800X -nek, de nincs mit tenni a technológiai előnyt meg kell fizetni. -
zsid
senior tag
válasz
olymind1 #43886 üzenetére
Te soknak találsz egy hat magos prociért 250$-t(itt ugye ez 6c12t).
Az i7-8700K (6c12t) ajánlott ára 359$ volt, az i7-9700KF (8c8t) 349$ volt. A 6 HT nélküli magos i5-9600KF volt 247$. 2019ben vették elő a letiltott IGP-s megoldást az intelnél majd 2020-ban árcsökkentésről is esett szó.
Az AMD 1000-res Ryzennél ha akarta volna sem tudta volna drágán adni a procijait, a Zen+ már jobbna sikerült a Zen2 meg mondhatni befutott rendesen. A Zen3 esetében már megmerném kockáztatni, hogy átvették a technológiai vezetést. Amíg a 299$-os 5600X csak egy 6 magos processzor, a játékokban ahogy látni kényelmesen hozza a jóval drágább 10700KF teljesítményét, a szintetikus tesztekben pedig megközelíti azt, fele akkora fogyasztással. Hiába csak egy 6 magos processzor, némi túlzással a megjelenésekor hozta a 50$-ral drágább konkurens 8 magos teljesítményét.Nem azt mondom, hogy "hurrá de jó, megint árat emeltek!" , de azt sem várom el hogy akármelyik gyártó a teljesítményéhez mérten relatív olcsón adja el a termékét, mert ez közgazdasági utópia lenne. Hiába ugyanúgy 6mag 12 szál mindkettő, az 5600X teljesítményben nem a 10400F szintjén van és ezt tükrözi az ára is amit én nem tudok kifogásolni. Nyilván én is örültem volna egy jóáras 5600Xnek mert akkor azt vettem volna, nem 3700X-et
Hátha idővel összejön annyi selejt, hogy kidobnak megint egy megvágott 600X-es 500X jelöléssel, olcsóbban.
-
Televan74
nagyúr
-
olymind1
senior tag
válasz
Televan74 #43888 üzenetére
Én sem sietek lecserélni a 3600X-et, csak jó lett volna, ha új generáció kihozatalakor annak az ára maradt volna egységes a régiekhoz képest és a régiek ára csökkentek volna picit.
A 3600X itthoni bolti ára viszont nevetséges hogy 90ezerbe kerül, míg az 5600X 95 ezerbe, az viszont németeknél is csak pár ezer forinttal kerül kevesebbe, szóval viszonylag jól van árazva, csakhát nem az én/mi pénztárcánkhoz árazták alapból sem.
Csak nehogy ebből is trendet csináljanak, minden új generációs proci +50-100€/$, mert ugye gyorsabb, mint az előző volt..
-
Televan74
nagyúr
válasz
olymind1 #43886 üzenetére
A 5000 -es szériát nem nekünk árazták.
5600X nettó ára nálunk már megvan 250$ alatt is. 5800X is jobb áron van mint már kint. Hogy nálunk a világbajnok áfa miatt ez 100.000 Ft fölött van az nem a gyártó hibája. Persze én is visszasírom a 2600 -as processzorom 60.000 Ft -os árát. Bár most még egy darabig jól megleszek a 3700X -el. Nem hajt a kényszer a 5800X felé.3700X -et lehet venni az aprón 80.000 körül. Szerintem jelenleg nem kell jobb egy átlag játékosnak.
-
olymind1
senior tag
Persze aláírom hogy gyorsabb lett az 5600X a 3600X-hoz képest (meg a 2018-as 2700x-hoz képest is), de én már 250€/$-t is soknak találok egy 6 magos prociért, nemhogy 300-at. Fejlesztési költségek meg a Zen1(+) és Zen2 árában is benne voltak, nehogy azért számoljanak már fel extrát, elvégre azért költünk / veszünk újabbat (valaki akár 1-2 évente) akár teljes áron, hogy ugyanazon pénzért többet / gyorsabbat kapjunk mint pár éve. 50€/$ infláció egyik évről a másikra szintén szemöldök ráncokat okoz nálam.
Igazából szerintem sokan vártuk az egybe 6 magos 5600-at 200$/€-ért ami jó lett volna az Intel i5 1x400(f) procik ellen, de helyette kaptunk legolcsóbban 300-ért X-es modelt, alatta semmit (illetve előző generációsokat).
VGA-knál igaz bányászás meg a mesterségesen generált "hiány" miatt mikor a kártyák egyből mennek a bányászok kezébe, a 280€/$-os RX 5600 XT, helyett kapunk 380 €/$-os RX 6600 XT-t.
Őszíntén én egyik gyártót se féltem, meg lassan egy szavukat se hiszem el, mert marketingezni azt nagyon tudnak, meg sokszor beetetni.
-
[Nvidia seeks EU approval for Arm deal, decision due Oct. 13]
Október 13 EU döntés az ügyben. -
zsid
senior tag
válasz
Raymond #43882 üzenetére
A KF az nyilván olcsóbb. A megjelenéskori nyitó msrp meg teljesen más, mint az egy évvel a megjelenés utáni piaci árak. A Zen3 hiányakor sokkal drágábbak voltak a piacon a procik, most pedig a linked szerint olcsóbb mint amennyiért az AMD "kínálja" őket.( de a 10700KF is 50%-kal drágábban nyitott, mint amennyiért most árulják ).
A KF-eknél szerintem azért a platformköltség is be van árazva a prociknál, meg a 10600KF az olyan senkiföldje a 10400F és a 10700KF között , gyanítom abból még sokáig lesz raktárkészlet
-
Raymond
titán
"Nagyon szépen beárazták a konkurens 262$-os 10600K és a 374$-os 10700K közé."
A helyzet viszont az hogy az 5600X per pillanat 259EUR [link] mig a 10600KF 189EUR [link] a 10700KF pedig 299EUR [link] (a linken termeszetesen mostanra aktualisan ha valaki napok/hetek/honapok mulva kattintana ra
). Ez persze annak koszonheto hogy meg mindig van raktaron a 10-es sorozatbol, a 11-es mar joval dragabb es a 11600K ott van arban az 5600X-nel a 11700K pedig mar 350-360EUR.
-
zsid
senior tag
válasz
olymind1 #43877 üzenetére
Nem az AMD védelmében, de van infláció is a világon, vannak fejlesztési költségek meg van a teljesítményhozadék felára is. A Ryzen 5 5600X 299$-os msrp-vel nyitott és teljesítményben erősebb a legtöbb esetben, mint az anno 329$-ról induló 2700X és jóval erősebb a 199$-on nyitó Ryzen 5 2600-nál, sok esetben az all core teljesítménye összemérhető a 329$-os 3700X-szel. Mégis mennyiért kellene árulniuk? 150$-ért?
Nagyon szépen beárazták a konkurens 262$-os 10600K és a 374$-os 10700K közé. -
-
Alpi.
addikt
válasz
Petykemano #43873 üzenetére
Szerintem is közrejátszik a jó kihozatal abba, hogy kevés 4 magos típus született és néha azok is csak "katalógusadatok" voltak. Ha lenne több olyan chip, ami hibás (vagy kevésbé jól sikerült), biztos vagyok benne, hogy próbálnák valami kisebb specifikációval értékesíteni / csökkenteni a veszteséget. Zen2-nél a vége fele már lehetett sejteni, hogy jó a minőség, mert a kisebb típusok közt is egyre több ment ugyan olyan jól, mint bármelyik top darab. Tejesen elmosódott a határ egy egy jobb egyednél. Addig alig volt szórás, tutira meg lehetett mondani, hogy egy 3600 nem fog olyan jól menni, mint egy 3700X akár, aminél a 3800X meg még egy hajszállal jobb lesz. Ami kicsit jobban sikerült, azt az utolsó Mhz-ig felhasználták a nagyobb spec-ekhez. Ergo nem úszkáltak a jobbnál jobb CCX-ekben. A vége fele már nyoma sem volt ennek, sőt !
-
olymind1
senior tag
válasz
Raymond #43872 üzenetére
Tudom hogy hülye helyzet van jelenleg, de én 134€-ért vettem több mint 2 éve a Ryzen 5 2600-at, Division 2-vel és World War Z-vel mellécsomagolva kód formájában, ahhoz képest eltelt 2 év, kijött a Zen2 és a Zen3 és az árak azóta se estek nagyon, inkább csak drágultak persze ismét: hülye helyzet van, meg az AMD is egyre kapzsibb lett.
-
HSM
félisten
válasz
No, meg minek erőltetnék az extrém olcsó gépek piacát, amikor az ő rendszerük erőssége inkább a skálázhatóság? A Monet persze nem lenne rossz ötlet 12nm-en kedvező áron.
De a 7nm-t én nem pazarolnám négymagosokra, főleg amikor 15w-os notebookba akár 8 magos lapkát is elbír, ott nincs miről beszélni. -
zsid
senior tag
válasz
Megpróbáltam egy árat keresni az 5300G-hez, erre mit dob a google: tegnap előtt csinált egy tesztet róla a tom's hardware.
Amilyen nyomott áron megy a 10100F lehet nem érné meg a piacra is gyártani a Zen3 APUkat. LEhet ebből tényleg csak akkor lesz valami, ha összegyűlik elég használható selejtes lapka
-
Petykemano
veterán
szerintem nem is lesz egy darabig. Túl jó a kihozatal és mindent eladnak valami drágább SKU formájában.
Picasso és leszármazottak - ha gyártják még - talán szóba jöhet.
Illetve talán lesz még 2 lehetőség:
- Hibás Van gogh lapkák (zen2+rdna2@7nm) (PS5 mintájára)
- Monet (zen3+rdna2@12nm)
Ez persze nem biztos, legjobb esetben is pletykák. -
Raymond
titán
válasz
hokuszpk #43871 üzenetére
Nincs az AMD-nek az also kategoriaban semmi mar aranylag regen. Per pillanat a piaci helyzet olyan hogy van 80EUR-ert 4/8-as i3-10100F es 150EUR-ert 6/12-es i5-10400F az Intel oldalon az AMD-nel pedig csak 120EUR-ert R5 1600AF vagy 150EUR-ert R5 2600-as. Van aztan 180-190EUR-ert i5-1600KF es R5 3600 de ez mar teljesen mas arkategoria, annak a 80EUR-is 4/8-as i3-nak nincs per pillanat AMD-s ellenfele.
-
hokuszpk
nagyúr
speciel nem ezt kerdezted, szo sincs magszamrol, bar a 3100/3300 4magos.
de oke, akkor aszondanam lathatoan mar keveseknek kell a 4/8*szerk : helyes bitek. van szo magszamrol. de akkor passz.
-
hokuszpk
nagyúr
ezt nemkerdeztem, de kb. azonos szamossagu Intel es Ryzen 5 dobozt lattam, szoval valamiert nepszeru lehet. ( tipp : a 10100F az 4/8, a Ryzen 1600AF meg 6/12 ha valaki a magszam buvoleteben el, konnyebb eladni. )
*** mondjuk nemtom honnanszereznek ezekhez GPU -t, lehet inkabb ezen iranyban kellettvolnaerdeklodni.
-
-
zsid
senior tag
Opciónak jó, de nagyon sokáig szinte egyáltalán nem volt készlet a 3100ból és 3300X-ből, ha jól látom kb most sincs sehol. Ezzel szemben i3-10100F van fillérekért. A (China only) Ryzen5 3500X is jó lenne a low-end szegmensbe, de jelenleg drágább mint a 10400f. A Ryzen3 5300G egyelőre még "OEM only" , pedig jó áron erre is lenne igény.
-
válasz
Televan74 #43857 üzenetére
Ha átszámolod és jobban megnézed rájössz, hogy nálunk még mindig olcsóbb, mint nyugaton.
Nálunk is lenne picit hova esni, de az msrp nincs már messze.Nyugaton viszont van hova esni, kivéve usa. Ott minden mindig olcsóbb főleg ha akcióznak.
Az a 138k nagyonis jó ár érte.
-
zsid
senior tag
Az alsóbb kategóriákban két éve szinte csak intel van, az AMDnek semmije nincs piacon 6mag alatt - főleg nem jó áron. Azt is csodának találom, hogy ennyire elmentek az arányok és pl a fenti tweet szerint a 10100F és a 10400F alig fogyott.. ( vagy csak a DIY szegmens ennyire eltolódott felfelé ).
-
HSM
félisten
Az i5-12600K-ra nagyon kíváncsi leszek, a pletykált 6 nagy és 4 kis magjával azért elég erős opció lehet, ha jól árazzák. Bár azért hozzátenném, az 5800X-et sem kell ám félteni, amit nagyjából versenytársának látok.
Ahol bukhat egyet a dolog, főleg a kisebb modelleknél, az a DDR5 induló árazása.
-
válasz
keIdor #43860 üzenetére
Biztos van sok ember, aki a prémumra utazik,de az átlag piaci részesedésben szerintem a kisebb CPU-k adják az eladások zömét- Igazaiból lehet hogy presztízst veszítenek így a kékek,de ha a fentebb linkelt 86-14 % arányon javít az Intel már sikert ért el.
A fenti linken 160 darab 5950 nel szemben elment 590db 5800X ,520 db 5900x, és 2860 db 5600X, 90 db 5700. ide kell az erős konkurenciát hoznia, valószínűleg meglesz. -
válasz
Televan74 #43857 üzenetére
Nagyon nagyon jó vétel most is ,de hamarosan még jobb vétel lesz. Amúgy elég jól fogy, ez a srác minden héten megosztja az eladási adatokat Mindfactoryról. Érdemes visszagörgetni nála. [link]
Intel CPU 20% ot már hetek, talán hónapok óta nem érte el.
Az utolsó, a 35. heti:
AMD: 5355 units sold, 86.72%, ASP: 298.77 (Euro)
Intel: 820, 13.28%, ASP: 251.98
AMD Revenue: 1'599'892, 88.56%
Intel: 206'620, 11.44% -
[AMD Ryzen 5000 series are getting cheaper ahead of Intel Alder Lake release]
AMD Ryzen 5 5600X – Launch price £289.99 – Current Price £245.99
AMD Ryzen 7 5800X – Launch Price £428.99 – Current Price £354.79
AMD Ryzen 9 5900X – Launch price £529.99 – Current Price £450.00
AMD Ryzen 9 5950X – Launch price £749.99 – Current Price £718.88Úgy látszik nem lesz olyan rossz az Intel.
-
Petykemano
veterán
Ez ugye a wafer megmunkálás költsége. A wafermegmunkálás magasabb költsége oszlik azon, ha sikerül a kisebb tranzisztorok miatt kisebb kiterjedésű chipet előállítani.
Persze amit mondok, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a költségek nem nőnek majd. Legfőképpen azért, mert
- a chiptervezők szeretnek élni a kisebb méretű és fogyasztású tranyók adta lehetőségekkel, vagyis több tranzisztort terveznek be.
- a sűrűség növekedése nem egyenletes a különböző típusú részegységeken.
Az 5nm pl 1.8x sűrűbb logic, de csak 1.3x srűsűbb SRAM esetén. márpedig a processzorok ma már elég nagy részben SRAM-ból állnak.A jövőben valószínűleg alternatív megoldások felé fognak nézni a chiptervezők. Pl:
- MRAM, ami elvileg majdnem olyan gyors, mint az SRAM, és majdnem olyan sűrű, mint a DRAM.
- stacked SRAM. Lásd AMD V-cache. Érdekes, hogy a csak SRAM-ból álló lapkán majdnem kétszer olyan nagy sűrűséget értek el, mint az alap processzoron.
Nem lepődnék meg, ha egyszercsak eltűnne az L3$ a legfejletteb gyártástechnológián készített zen processzorokról és csak az illesztések maradnának meg és az L3$-t onnantól 3D stackelve kapja meg.Ez például egy igen kézenfekvő módszer lenne a korábban emlegetett big.LITTLE-re, hogy a "kis"magok egy olyan CCD-t jelentenek, amin nincs L3$-ként szolgáló v-cache felépítmény.
(a ZEN4 persze a maga ~70mm2-es lapkaméretével még nem ilyen lesz.)
Na mindenesetre azt akartam mondani, hogy fenti költségek a wafer megmunkálási költséget jelentik ma, amikor nagy a hiány és kezdetben.
Ha és amennyiben enyhülne a hiány, akkor elkezdhet majd esni. Ma a 7nm költsége épp a hiány miatt nem esik, de korábban azért jellemző volt a néhány éves gyártástechnológiákra a költségcsökkenés. -
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #43852 üzenetére
Nem mindegy, úgy is az OEM -ek fogják leszívni...!
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #43503 üzenetére
Hát itt azért jóval szerényebb számok jöttek ki:
[link] -
válasz
zsintai1987 #43850 üzenetére
itt 220 % áramelésről, nem 200 forintról beszélünk amiből a TSMC tulajdonképpen él.
Nem csak a GPU-t gyártják ők hanem sok egyéb alkatrészt egy VGA hoz meg sok eszközhöz. EZ úgy általában elég szar dolog + nekik duplázza a z amúgy is rekord bevételeiket, ráadásul Amcsiban még üzembe sem állították az új soraikat. Szerintem hamarosan 3-5x akkora árbevételű cégről fogunk beszélni a TSMC személyében. benyelni meg egyetlen centet sem fog sem az Nvidia sem az AMD , mikor mindet is elvisznek ennyiért. -
Csak hogy feldobjam a hangulatot egy kis waffer ár pletyka.
[link]
I've just found this, and N3 pricing hurts, a lot.
It's ~1.8x increase in cost per wafer.
N7 -> N5 was quite similar too. N7 - 9346 (2-4 EUV) [Is this N7+?]
N5 - 16900 (14 EUV)
N3 - 30000 (26 EUV)A 7 nm ről 5 nm 80 % drágulás ugyan ez 5 ről 3 ra.
Tehát 7 ről 3 ra ugrás 220% drágulást jelent. -
HSM
félisten
Szóval az egésszel azt akartam mondani, hogy ha azt gondoljuk, sosem lesz vége a bányának, akkor miért nem szállunk be, ha viszont nem ezt valljuk, akkor érdemes várni, hiszen idővel lesz olcsó VGA....
#43842 tisztelturam : "Tehát akkor nincs értelmes áron normális vga továbbra sem."
Teljesen jó kártya FHD-re, aki játszani akar, és nem panaszkodni, meg fogja tudni ezen oldani."És nem is lesz."
Legjobb tudomásom szerint nem a gyártó adja drágábban...Kivéve az alapból prémiumra árazott később megjelent kártyák, de az megint egy másik történet.
-
tisztelturam
aktív tag
Kicsit aha játékoktól függöen 30-40%-al gyengébb (és ez a sima 1070 nem a ti)
Tehát akkor nincs értelmes áron normális vga továbbra sem. És nem is lesz. Látja az amd is és az nv is hogy +100 + 150 ezret is kiad valaki egy annyit nem érő kártyáért mert nincs más. Így ha vége lesz a bányászatnak se igen fognak engedni mivel meg fogják venni az emberek. Olyan ugye lesz hogy na most hirtelen többszáz millió gamer nyom egy STOP-ot. Merthogy only ilyen esetben látná be a kt cég hogy hoppá raktárak halomban teli ,de nem veszi senki a cumot csökkentsünk.
Csodát lehet várni az nem kerül pénzbe mindenki más meg rég vett konzolt -
HSM
félisten
válasz
tisztelturam #43839 üzenetére
"Nincs mire várni."
Miért ne lenne? A piac törvényei azt diktálják, hogy előbb utóbb olyan picire fog apadni a bányászat profitja, hogy nem fogja megérni újaknak belépni. No, majd akkor normalizálódni fog a piac.
A tavalyi, infláció előtti árak nyilván nem biztos, hogy aktuálisak lesznek ez tény, de talán nem is meglepő."Szóval epekedve várom az olcsó megvehető értelmes VGA-t azonnal veszem.."
RX570 4GB, 80K. Kicsit gyengébb, de több is akad eladó az aprón jóféle ezen az áron.#43840 b.: Arra azért vigyázz, hogy elég ingatag az egész, nekem inkább szerencsejáték, ha belevág az ember mint bármi más.
-
válasz
tisztelturam #43837 üzenetére
Amit HSM ír egy jó opció, épp ezen gondolkodtam ma.
Foramaxnál ,de a fentebb említett Emagnál is komplett gépekben olcsóbb lényegesen VGA. Igazából Foramaxnál egy 6600 XT vel szerelt konfig 344 ezer. ha ezt most magamnak raknám össze 440 K körül állna meg nagyjából a különálló VGA felárával olcsóbb a gép.(270 K a legolcsóbb 6600XT)
3060Ti vel 389 ezer [link] míg különálló VGA ban egy 3060 Ti-t az árukereső szerint 329 ezerért tudnék venni egy fajtát ,majd a következő 369 ezer. De fentebb komplett konfigról van szó 3 év garancia viszonylag jó minőségű alkatrészek ( Ryzen 3600 Asus B450 ,16 GB DDR4, FSP táp stb...)ha most megveszek egy ilyen konfigot beállítom a sarokba bányászni, 3 hónap alatt a 3060Ti behoz tisztán, az áramköltséget levonva kb 70 ezret még a LHR korláttal is, ha megkerülhető akkor bőven többet,130 K , arról nem is beszélve hogy most a 2070 kártyámat 180 K körül, a komplett gépet 280 körül elvinnék. A régi gépem eladásával és 3 hónap bányászással lenne egy új gépem valamivel nagyobb teljesítménnyel, garanciával.
Ha lenne náluk 3070 most szó nélkül belevágnék ebbe, de így is gondolkodom a dolgon. -
tisztelturam
aktív tag
" Esetleg vár, vagy játszik valami régebbi bányász szempontból kevésbé érdekes kártyán addig. "
Nincs mire várni. Hidd el már soha ne lesz értelmes áron VGA mint az egész szarság előtt. Tehát aki ilyen 3070-es 230k-s árat vár ami egyszer valaha volt na olyan sose lesz már
Aki erre vár sose lesz VGA-ja. Na de akkor írjál már egy régebbi VGA-t amit értelmes áron lehet venni ,mondjuk 1070Ti szintet 85-90K-ért (mert a szarság előtt ennyiért mentek ezek)Én meg ezeket a nagyszerű megmondásokat unom...Szóval epekedve várom az olcsó megvehető értelmes VGA-t azonnal veszem.. 85-90K és 1070ti szint...na ugye hogy nincs..
-
HSM
félisten
válasz
tisztelturam #43837 üzenetére
Akár PS/BOX. Vagy kibányászhatja ő is. Esetleg vár, vagy játszik valami régebbi bányász szempontból kevésbé érdekes kártyán addig. Opció hegyek vannak. Persze, tudom, telesírni a fórumot egyszerűbb... Személy szerint már nagyon unom.
Függetlenül attól, hogy nekem sem tetszik a piaci helyzet.Akkor persze nem sírtak a gamerek, mikor 2018 végén bedőlt a bánya, és gombokért volt tele az apró jobbnál jobb VGA-val.... Én is akkor vettem igen jóárasítva az RX580-am.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Gyuri27 #43832 üzenetére
Piaci alapon működő rabló garázdálkodás folyik. Oda teszik a p.csájukat ahol több a pénz. És ez most nem az egyszerű játékosok világa.
Megússzák a szállítási költségeket és a csomagolást is ha Kínai bányászok kezébe adják el őket. Mi meg csak itt álmodozhatunk és visszasírhatjuk a 200$ kategóriát. Inkább csak az OEM partnerek kapnak ezekből a termékekből.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Petykemano #43831 üzenetére
Na most az hogy a gyártó mire hivatkozva (pl samu rossz kihozatala, drága ddr6, valaki valahol fingott) egy dolog.
Miért ne emelne az nv? Ő diktál és annyiért is megveszik. Ha nem vennék olcsóbb lenne. Tessék megnézni az nv minden rekordot megdöntött nyereség/bevétel vonalon.
Azaz van ott az msrp árban is kis kamu.Nem mondtam, hogy hibátlan időt élünk. Sajna ez a virus betesz mindennek. De nem a gémerek okozzák a bajt (mindegy az hogy pc vagy konzol).
A baj, hogy a gyártók tisztában vannak azzal, hogy bányászoknak adnak el és ezt le se szarják. Sőt ezzel üzérkednek. Itt jön a gyártók felelőssége. Pontosan tudják kik a nagykerek, kiskerek (ha enm ennek utána lehet nézni). De már magából a mennyiségből tudható, hogy nem a nagyker viszi a vga-t.
Nincs olyan nagyker a világon ami több 100k vga-t megrendel és ki is tud fizetni mindegy mennyi az ár.
-
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #43829 üzenetére
Válasszuk ketté.
Gpu hiány talán nem lenne, vagy nem Lenne ilyen súlyos. De akkor is morognánk, ha msrp áron lehetne hozzájutni, mert az is bőven fölötte van a hajdani árszintvonalnak.Chiphiány viszont lenne úgyis. A jpr jelentése szerint alig fogy több gpu. +1-2millió példány, +10-20% negyedévente
Ez annyira kicsi waferban mérve, hogy nem lehet akkora hatása a globális chip ellátásra. Akkor már inkább a ps5+xsx+xss. Az még gddr6-ot is használ.... kivéve ha
- az AMD és nvidia vagy partnereik olyan készleteket adnak el a bányászoknak, ami nem szerepel a jpr reportban.
- az AMD és nvidia portékáján kívül más gyártók is gyártatnak bányászat célra valamilyen célhardvert. Bitcoint például ugye olyanokkal bányásznak. -
Gyuri27
félisten
Ember a vga-k kb 10% megy a játékosokhoz. Milyen hiányról beszélünk tehát?
Ja és azért van hiány mert a tmsc nem tud annyit gyártani amit a bányászok el nem visznek. Ha az nem lenne megkockáztatom jutna az autókba is cuccos. Mert a gémerek ennyi vga-t nem vennének.Az csak hab a tortán hogy a világ ezt nézi. Nézik a játékosok, a játék fejlesztői és kiadói, az autó ipar és még ahova nem jut.
De gyanitom a gyártóknak se túl jó ez. Mert ha nincs vga nem kell se lapot, se procit se semmit eladni. -
Bányászat nélkül nem lennének 2-3-szoros árak. Lenne egy kis felár, de nem ilyen mértékű. Pont azért van így elszállva a kártyák ára, mert így sokkal nagyobb a kereslet és a bányászok ki is fizetik a durva felárat. Nézd meg, milyen hamar elkelnek a dupla árú RX 6600XT és RTX 3060 kártyák (bár az RX esetén már nem MSRPx2 árról beszélünk, de a 3060-ak bizony dupla áron mennek).
-
válasz
KillerKollar #43824 üzenetére
Bányászat nélkül is lenne hiány, csak kb egy fél évvel később jelentkezett volna és talán nem lett volna annyira aktív a scalper jelenlét, aminek hála lehet alacsonyabb árakat láttunk volna az elején.
-
KillerKollar
őstag
Youtube-on láttam pár videót, ahol próbálták bagatellizálni a bányászat jelentőségét és ráfogni az egészet a többi okra, amik amúgy szintén reálisak, csak az arányok nem stimmelnek, lehet, hogy bányászat nélkül is lenne shortage (pl konzoloknál is van, azokon nem lehet bányászni), de nem ilyen durva és az árak sem szálltak volna el ennyire.
-
válasz
KillerKollar #43822 üzenetére
Szerintem 100-as IQ felett nincs olyan ember, aki azt mondana, hogy nincs koze a banyaszatnak a mostani shortage-hoz.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Kolbi_30 #43820 üzenetére
Hiába mondja mindenki, hogy jajj ennek semmi köze a bányászathoz, mert Covid így meg úgy, meg szállítási költségek, meg túl nagy a kereslet a gamerektől, azért látszik, hogy az LHR-es 3080 nem ANNYIVAL drágább, bár az is közel dupla annyi mint amennyinek lennie kéne, úgyhogy biztos a többi faktor is belejátszik, de a bányászat is...
-
Kolbi_30
őstag
válasz
tisztelturam #43817 üzenetére
Ehet van aki megvenné
De az a shop egy vicc..nem értem miért nem zárják már be..
-
Kolbi_30
őstag
Délután Emagon 2.2 Milla volt egy 3090...vicces webshop
-
huskydog17
addikt
A jó öreg Ubi Kiev stúdió csinálja a FC6 PC portját. Hm...náluk elég vegyes a quality, hát majd meglátjuk, még egy bő hónap és minden kiderül.
-
keIdor
titán
válasz
AsakuraDave #43811 üzenetére
A konzol piacon a Playstation és Xbox sokkal nagyobb brand, ezeknek a neveknek vannak fanjai is, nem az AMD-nek, a laikusabb azt se tudja, hogy ez van benne.
Reklámozzák is azt, amiket írtál, csak nem Radeon brand névvel…
-
AsakuraDave
őstag
válasz
keIdor #43809 üzenetére
De 0 AMD marketing van bennük. AMD-nek kellene egy fix marketing, hogy az ő technologiájuk amit mind a két konzol használ teszi ezt meg ezt lehetővé. Miket láthatunk majd így rajtuk stb. Ez most olyan, hogy akkor a TESLA videók is nVidia videónak számítanak mert az ő chipjüket használják de nem mert az nV csinál saját maga ilyen tech videót az egész cuccról.
-
Petykemano
veterán
Ez nájsz
Döbbenet, hogy milyen jól tartOtta magát az Intel CPU eladás. Ennek egy része mobil, másik része OEM, meg DIY desktop. Persze mobilban elég jó maradt végig, ahhoz képest inkább a 15M amd IGPU meglepő.
Nem csoda, ha sietnek a Rembrandtal. Bár mobilba is inkább a procit nézik, meg a fogyasztást, kevéssé az IGP-t.
De persze a mostani hiányos időszakban egy jobb IGP megdobhatja a keresletet.Azt, h az nvidia 5x annyit ad el, meg hát tudjuk.
Ahhoz képest elég jól áll a mobilban is az AMD. -
keIdor
titán
válasz
AsakuraDave #43802 üzenetére
A konzol nem hozzájuk tartozik, van Xbox meg Playstation csatorna sokkal több feliratkozóval.
-
-
válasz
Mindig van az utcán vagy földúton néhány tócsa, csak hogy tükröződhessen. Weird.
-
koko52
nagyúr
válasz
AsakuraDave #43804 üzenetére
FC1 és FC3 a két kedvenc.
-
koko52
nagyúr
válasz
FC sorozat nálam best forever, ne sértegesd!
-
AsakuraDave
őstag
válasz
huskydog17 #43796 üzenetére
Nah pontosan ezért nem tud az AMD "kitörni". FC6 mint FŐ húzócím?!?! Már a legelső trailer ami ingame volt lehetett látni, hogy ez elég tré lesz... WoW, Godfall, Dirt 5, FC6 ilyen címekkel mit akarnak???? Godfall, Dirt 5 kb 0 marketing volt soha nem láttam, nem dobta fel semmi ezeket és megjelenéskor is max 1-2 IGN, Gamespot reviewt láttam csak de másnap már eltüntek a süllyesztőbe. WoW meg hát oké, hogy elvileg milliós játékos közönség de ahhoz nem kell semmi extra gép meg a mostani balhé miatt kb mindenki hagyja ott a francba, Ubisoft is hasonló cipőbe jár, hogy munkahelyi dolgok miatt esnek a részvények és megitélések meg alapból lerágott csont minden játékuk eléggé csak a lehúzásra mennek így az FC6 se lesz másképp... Pont ilyenek mögé áll be az AMD...
Menjetek fel a youtube-ra nV-nek 2 fő csatornája van az NVIDIA és NVIDIA GeForce, az egyiken főleg technológiai videók másikon meg játék bejelentések, supportok stb. Összesen majdnem 2M feliratkozóval. Ezzel szemben AMD 1 csatorna 500k feliratkozóval és 1-2 perces hardver marketinges videókkal... Pedig az AMD-nek van CPU,GPU és ott vannak a konzolok akkor hogy tudnak ennyire 0 marketing munkát végezni mikor nekik 2-3x annyi anyaguk lenne???
*szerk.: Pont most raktak ki egy új [videót] FC6 -ról, oké a látványvilág nagyon fasza de az eddigi gameplay trailerek, főleg ahol látni a karakter modellek és animációkat eléggé lerombolják az amúgy szép kidolgozott játékteret.Meg ezek az állatokkal való interakciók, ha minden mást olyan szépen kidolgoztak akkor annak a csóri pelikánnak a feje miért olyan mintha baltával vágták volna körbe meg úgy mintha fele annyi poligonból és 1/2 textúra minőség lenne rajtuk.
-
koko52
nagyúr
válasz
huskydog17 #43796 üzenetére
A 3070-et ugyan úgy kiszolgálja egy sima 3600 mint az 5600xt, GPU limites 1440p-n.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Ha országosan a legmagasabb áron szeretnéd eladni a laptopodat, akkor az ELITRO a Te partnered
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest