- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szmörlock007
aktív tag
-
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #42895 üzenetére
A cikkben írják, hogy szerintük nem.
De én se számítanék rá. Végülis mindkettő ugyanarról a gyártókapacitásról jön le.
Szerintem ha nem esik be az árfolyam, és nem növekszik a tranzakciószám sem, akkor akár évek kérdése is lehet, mire a kapacitás kielégíti az igényeket. -
Egon
nagyúr
válasz
sutyerák007 #42892 üzenetére
A Windows Update-nél felvisítottam...
-
olymind1
senior tag
Igaz nem közvetlenül kapcsolódik a témához, de: Bitmain Releases Antminer E9 Ethereum ASIC With Performance of 32 RTX 3080 Cards
Talán előbb-utóbb normalizálódhatnak a vgak árai?
-
Televan74
nagyúr
válasz
Köszi!
-
válasz
-
sutyerák007
senior tag
-
-
Petykemano
veterán
Szintén kriptovaluta: [link]
Az.vendég azt állítja, hogy kb $20000 árfolyamtól felfelé már pénzügyi befektetési alapok hajtották felfelé az árfolyamot. Ettől még persze a pénz forrása ugyanúgy a fed és ekb pénzteremtése volt, de annyiból más, mint ha csupán egyéni befektetők vásárolgatnák, hogy szabályok vonatkoznak rájuk. (De többek között azt is állítja, hogy az egyszerű kriptowalleteket is úgy akarják megszivatni a jegybankok, hogy a kriptovaluták volatilitására hivatkozva a kriptovaluták tulajdonlását befektetési tevékenységgé nyilvánítják és ezzel egy csomó szabályt kell betartani.)
Figyelembe véve a bányászás energiaigényét, egyes kriptovalutákat zöld szempontokat figyelembe véve tiltott/büntetett befektetéssé nyilvánítják pl a bitcoint. Ami miatt befektetési alapok kénytelenek lesznek elkerülni. Ez pedig le fogja törni azok árfolyamát. (És nyilván fel fogja hajtani azokét, amelyek kíméletesebBek a környezetre.) -
Petykemano
veterán
Érdekes videó a kriptovalutákról: [link]
Tldl
- egyre több pénzügyi szolgáltató teszi lehetővé, hogy bitcoint vegyél. De valójában nem kapod meg a bitcoint, (ahogy az Aranyat se), csak egy derivatívát a bitcoin értékében.
- egyre több helyen fogadnak el bitcoint, amelyet persze tőled tényleg elvesznek.A cél minél több "fizikai" (értsd: nem derivatíva) bitcoin összegyűjtése arra az esetre, ha a bitcoin válna.az új pénzügyi rendszer új "aranytartalékává"
- a jóslat szerint ciklikus volatilitással tart felfelé az árfolyam.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
awexco #42886 üzenetére
Csak az EU nem akar architektúrákhoz kötődni. Pont az a lényege a stratégiánknak, hogy legyen architektúráktól független. Az egyes piacokra más dizájnnal fognak dolgozni. A szerverre ARM és RISC-V, míg a beágyazott piacra RISC-V. Az EU-s stratégia kulcsa eleve a gyártástechnológia, arra megy a nagy lóvé.
#42883 Busterftw : Az ARM székhelye az Egyesült Királyságban maradt. Valószínűleg az lesz, hogy adnak az NV elé egy szerződést, hogy milyen feltételekkel engedik meg. Két lényeges tényező van az UK-nak:
- Maradjon az ARM székhelye az Egyesült Királyságban, és az NV-nek csak a leányvállalata legyen.
- Az NVIDIA nem vihet be saját technológiát az ARM-ba, hogy az ARM-ot továbbra is csak az Egyesült Királyságon belül fejlesszék, így pedig az USA-nak sose lesz joga szabályozni a birtokolt IP-ket.Ha ezt a két tényezőt elfogadja az NV, akkor szerintem az UK is megadja az engedélyt a felvásárlásra. Ez egyébként még Kína szempontjából is hasznos lenne, mert ők nem éreznék fenyegetve magukat, ha az NVIDIA-nak az UK szerződésben tiltaná meg, hogy hatalma legyen az ARM felett. Kérdés, hogy így minek kiadni 40 milliárd dollárt...
-
awexco
őstag
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42881 üzenetére
Cpu frontról jöhetett egy kis know how . Ill anno az Amd megvásárolt valami céget ami a cache skálázásával foglalkozott .
-
[Játszhatóvá teszi az eddigi legszebb RTX demóját az Nvidia]
Kíváncsi leszek hogy fekteti ki a 2070 karit -
[Proposed acquisition of ARM Limited by NVIDIA Corporation: public interest intervention]
[UK invokes national security to probe Nvidia's ARM deal]
Állami beavatkozás. Ez az ARM hajó ( szerintem) elúszott, meg vele az is hogy valaha nagyfiú lesz...Nemzetbiztonsági ügy...
-
Petykemano
veterán
Ez de jó: memory latency
-
Petykemano
veterán
válasz
szmörlock007 #42874 üzenetére
Elég jó számokkal bír. Mármint csak feleannyi tranyó
[link]De gpgpu-ként nevezik, tehát nem biztos, hogy ebből lesz pc-be való gpu.
Az érdekelne, hogy vajon egy általános gyorsító, mint amit a Pezy csinált és az AMD féle cdna vagy az új kínai gpgpu között mi a különbség? -
válasz
szmörlock007 #42874 üzenetére
TSMC ez is.
-
Laja333
őstag
válasz
imi123 #42869 üzenetére
Igen, még nagyon sokat kell fejlődni az RT-nek.
A 3080-ammal 10-től random percenkéntig fagy ki, ha be van kapcsolva. Reméltem, a 1.2 majd javít rajta, de semmi... De legalább 10 percenként küldök egy Crash Reportot, amit remélem jóra használnak majd fel.#42871 b.
Ezzel a teszttel csak annyi a bajom, hogy AVG FPS, ami kb kit érdekel kategória. Néhány esetben csökkenti a max FPS-t a BAR, viszont jelentősen megnöveli a min FPS-t. Ettől sokkal kisebbért szoktak OCzni, meg fejleszteni. Szerintem jó tech. -
imi123
őstag
Cyberpunk 2077: Ray Tracing on AMD GPUs Benchmarked!
Hát van még mit fejleszteni. -
-
Kolbi_30
őstag
válasz
solfilo #42865 üzenetére
Azért India nem egy kifejezetten jó hely minőségi és precíz gyárak uzemeltetesehez. Tsmc épít 1 gyárat az USA-ban, rendben de az csak 1 plusz a nyersanyag ami a gyartashoz kell 2/3 részt Kína birtokában van. Ezzel nemigazan oldanak meg semmit. Ez van a Nyugat leszopatta saját magát ahogy már nem egyszer.
-
válasz
wjbhbdux #42863 üzenetére
Én nem számítanék ilyen sima lefutásra. India is milliárdokkal csábítja a gyártókat, TSMC is USA-ban építi az új gyárát.
Intelnél is fejlemények vannak, kormányzati hátszéllel:
"Intel’s commitment to manufacturing has national security implications. Intel said it is entering into a partnership with IBM to improve chip logic and packaging technologies, which will “enhance the competitiveness of the U.S. semiconductor industry and support key U.S. government initiatives.”Úgy fest mindenki készül egy új hidegháború féleségre.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Petykemano #42862 üzenetére
Ha Kína megpróbálja annektálni tajvant akkor pontosan tudják, hogy a csendes óceáni amerikai hadiflotta (akinek a tábornoka épp a napokban kért további forrást tajvan miatt) is beköszön a csatába
Arról nem is szólva, hogy India és Japán a térségben egyértelműen tajvan és az usa mellé állna a jelek szerint.... -
wjbhbdux
veterán
válasz
Petykemano #42862 üzenetére
Ne fesd az ördögöt a falra, inkább úgy gondolj rá, mint nálunk amikor simicska húsüzeméből vetted a csirkemellett most meg mészároséból, nagy különbség nem lesz a végfelhasználónak csak más nyer ott rajta. sőr lehet olcsóbb is lesz mert akkor már tajvanban is a muszlim rabszolgák gyártják majd a videokártyákat fizetett munkások helyett.
-
Petykemano
veterán
Kína teljesen körbezárta Tajvant - demonstrációs hadgyakorlat
Ebből akár még idén lehet valami...
Ha ez megtörténik, nagy bazmeg lehet a chipgyártás körül.Vajon Kína fogja előbb
megtámadnidemokratikusan annektálni Tajvant, vagy Oroszország újabb területeket Ukrajnából? -
Eddig ezt nem láttam.
[NVIDIA and ARM ( ARM.Nvidia.com)] -
[Nvidia and AMD raked-in over $25bn combined revenue in 2020]
vazze
lassan mellényzsebes történet lesz az ARM megvásárlása, már ha lesz belőle valami, meg az AMD nek is talán az utóbbi 1-2 évtized legjobb éve lesz. -
Valdez
őstag
válasz
Petykemano #42844 üzenetére
Hong Kong diplomáciai úton került vissza Kínához, ez mind le volt előre papírozva. Tajvan esete teljesen más.
[link] -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #42853 üzenetére
-
[Hut 8 Buys $30M Worth of Nvidia’s New Crypto Mining GPUs]
soha nem lesz vége... -
válasz
Petykemano #42849 üzenetére
Á, van London is az USA-ban, nagyon átverősek. Na meg Venice is. Jó kis A64.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #42844 üzenetére
Ha a máltai üzemre mint az európai chipgyártás fontos részére gondoltál, akkor
. Átverős a neve, az valójában USA keleti part.
-
válasz
Petykemano #42843 üzenetére
Szerintem Nvidia ha kell vesz/ rendel magának gyártókapacitást mint az Intel. bevételük alapján azt kizártnak tartom, hogy ne tudna annyit fizetni, mint az AMD, hisz magasan felette vannak még mindig, csak valószínűleg AMD nek megéri ennyit fizetni érte, nekik meg nem, inkább így fogalmaznék. Jelenleg az 5 nm-re egyformán ( kis volumennel)vannak benevezve, ( szerintem ez lesz a CPU/ GPU amit emlegetnek,Ada Lovelace új GPU ami lehetséges, hogy mobil SOC alapú, 5 nm).
múlt heti hír , hogy tárgyalnak plusz kapacitásról 7 nm-n TSMC vel.
Ami probléma szerintem itt, hogy elszámolták magukat a Samsunggal,( ha ez igaz, vannak kétségeim)de ha megnézed a teszteredményeket és a mostani helyzetet lehet mégsem, inkább okosan csinálták.Eza CPU dizájn szerintem más lesz ..
-
Petykemano
veterán
az MSI árat emel [link]
Olvastam tegnap egy cikket, hogy Kína minden korábbinál több repülővel és jobban megsértette Taiwan légterét. Taiwant Kína Kína részének tekinti - annak ellenére, hogy saját törvényhozása, stb van.
Kína nagy valószínűséggel maga alá fogja gyűrni Taiwant pont úgy, mint Hongkongot. Az amerikai hadvezetés erre (is) készül, hogy Kína katonai ellenőrzés alá fogja vonni, annektálja.
A cél nyilván nem csak Kína régi fényének visszaállítása, hanem a technológiai fölény megszerzéséhez szükséges kulcsiparág, a félvezetőgyártás fölötti ellenőrzés megszerzése.
Ha Kína ellenőrzi a TSMC-t, akkor a Huawei gyárthat és mondjuk a qualcomm, vagy az apple nem.Most már szerintem kezd derengeni, hogy a TSMC és a Samsung, amely cégeknek nagy esélllyel szintén a térségben van a legtöbb gyára, nem a covid miatt törekszik az ellátási láncok rövidítésére, hanem a kínai fennhatóság elkerülése érdekében. Azt persze nem tudom, hogy ebben - a szabad kapitalista világban való műmödésben - ezek a cégek önmagukban érdekeltek-e, vagy csak a nyugati országok érdekeltek ebben. Ők biztosan.
Ha nem lesz háború, akkor is számítani lehet arra, hogy a következő 5-10 évben elvágódunk az indiai ócániai térség gyártókapacitásaitól, pontosabban kínai termékek formájában talákozhatunk viszont velük.
Gondolom, azért fel fog értékelődni a GF máltai és németországi üzeme is. -
Petykemano
veterán
JPU
Az nvidia eddig is készített SoC-okat arm cpuval. Most Fejből nem vágom, hogy custom design volt-e, vagy mindig arm CPU-kat használt.
A hír arról.szól, hogy az nvidia custom arm cput készít?
Mármint ha megveszik tényleg az armot, akkor ugye az is arm CPU lesz, vagy minden nvidia CPU lesz, de a lényege, hogy ellentétben a többivel, ez nem lesz licencelhető.Elég gyakori üzleti modell manapság, hogy van egy community verziója a terméknek, ami opensource, bárki megeshet benne hibát, bárki hozzájárulhat és használhatja is (bizonyos feltételek mellett), de az izgalmas részei fizetős szolgáltatási csomagban kaphatók.
Az Apple példája mutatja, hogy nem lehetetlen jobb cput készíteni, mint amit az arm, vagy az AMD/Intel kínál jelenleg az általuk elérhető gyártástechnológián.
Elég kulcs összetevő lett ez mostanság. A legújabb gyártástecnológiához való hozzáférés és a kapacitás. Aki kimarad, lemarad.
Azt mondják, az AMD részben azért is vette meg a xilinxet, mert így nagyobb szereplő a TSMC asztalánál és jobb feltételeket tud kicsikarni.Vajon lehet, hogy ez a megfejtés az nvidia arm felvásárlása mögött? Ugye abu szokta mondani, hogy az AMD nagyobb hal lett a tsmcnél, mint az nvidia, meg hogy az nvidia nem tud az AMD fölé ajánlani, stb
Lehet, hogy az arm azért kell az nvidiának, hogy ne szoruljon ki a.Legjobb gyártástechnológiákból? -
-
killbull
aktív tag
válasz
Petykemano #42840 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
killbull #42839 üzenetére
Ja, természetesen, a 260X és a GTX 750ti közötti különbséget - vagy elmehetnénk akár a Navi10-ig - senki nem vitatta.
Egyébként a PCIe sávokkal kapcsolatban igazad van, ezt már én is problematizáltam. Asszem Televan kolléga csapta le azzal, hogy a belépő kártyádat úgysem fogod max/high/ultra beállításokkal használni, hogy ez a limitáció tényleg problémát jelentsen.
Mennyinek ígérik a RTX 3050-et?
-
killbull
aktív tag
válasz
Petykemano #42838 üzenetére
Nem!
Arra pl hogy régen vettem R7 260X et és GTX 750Ti al sokkal jobban jártam volna pl akkor. Most nézd meg az RTX 3050 et 90 Watton ami jönni fog, RX 590 szinten van, AMD belépő kategória azt hiszem az RX 6500 vagy RX 6500XT lesz, már a felette lévő RX 6600 is egy kiherélt PCIe 4 x8, az RTX 3050 meg x16.
Egyszerű a válasz!
-
Petykemano
veterán
válasz
killbull #42836 üzenetére
"A valóság meg az hogy azonos árkategóriába szinte biztos hogy Nvidia +10 fps."
Úgy érted, hogy a tesztben hazudnak az egyes kártyák 4790K melletti teljesítményéről?
A driver problémákat én is tapasztaltam. (Nem személyesen szerencsére. De kétségtelen, hogy nekem még a 20.9.1 van telepítve.)
Ez egy másik - egyébként valóban fontos - aspektus. Attól, hogy a driver problémák léteznek, attól még az, hogy gyengébb cpu mellett egy - talán klasszisokkal jobb - új nvidia gpu gyengébben muzsikál még nem lesz hazugság. Az életszerűségről meg már beszéltünk.
-
killbull
aktív tag
válasz
Petykemano #42833 üzenetére
A valóság meg az hogy azonos árkategóriába szinte biztos hogy Nvidia +10 fps.
Vagy nézzük meg azt hogy a mostani AMD driver WHQL ugyan az mint az előtte lévő optimal.
Ugyan úgy becrashelhet a géped hogy csak reset gombal tudod életre kelteni, ilyen nem megengedett Nvidianál.Ne vedd oltásnak, 15+ éve AMD s vagyok és az évek alatt se érdekelt hogy ha Nvidiám lett volna több fps em lett volna, de mostanában annyi crashem volt a géppel AMD driver miatt hogy már hajítom ki a fél millás gépet az ablakon kategória volt. Most se merek frissíteni mert nem fagy és van új driver. Ha jól tudom AMD átírja Nvidia meg eleve nem enged meg ilyet hogy egy gép lefagyjon.
Erre gondolok pl, figyeld hogy ki van idegileg a srác, ezt én is végigjártam: [link]
-
FLATRONW
őstag
válasz
Én inkább úgy mondanám, hogy aki pl. egy r5 2600x-el rendelkezik és ilyen beállítások mellett akar játszani, annak nem éri meg új generációs AMD és NV felsőkategóriás kártyát venni.
Ugyanúgy az 5700xt/5600xt szintjén van a 6900xt. -
Televan74
nagyúr
válasz
Vagy a sok felhasználó elmegy Intel venni a Nvidia mellé.
Én is erősen gondolkozom rajta!
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #42831 üzenetére
szerintem sem életszerű.
Bár engem oltottak azért, hogy milyen sokan vannak így, hogy 10 évente vált CPU-t és 3 évente GPU-t, meg hogy nagyon sok véleményvezér a jútúbon csak a félmillás GPU-val villog, mert azt hiszi, hogy csak attól lesz jobb az fps.Egyetlen élethelyezetet tudok elképzelni, ahol van létjosoltsága a megfontolásnak:
Ha rendelkezel egy régi CPU-val és GPU-t akarsz fejleszteni. De csakis azt, mert most az fér bele, akkor jobban járhatsz, ha új Radeon-t veszel. -
válasz
Petykemano #42830 üzenetére
Durva, hogy a Ryzen 5 1400 medium beállításnál jobb FPS-t produkál egy 5600XT-vel, mint RTX 3080-nal 1080p-n.
Természetesen ez olyan együttállás, ami nem életszerű, azaz Ryzen 5 1400 kategóriájú CPU mellé senki nem rak RTX 3080-at, hogy 1080p mediumban játsszon. Ez mind csak a teszt kedvéért vizsgált körülmény, hogy láthatóvá váljon egy bizonyos bottleneck. Tehát senki ne úgy vegye, hogy szar az NV, ez csak egy extrém teszt.
-
Petykemano
veterán
Ha úgy éreznéd nem hajcsaki: [link]
-
Televan74
nagyúr
-
válasz
Petykemano #42827 üzenetére
Tulajdonképpen hard fork lesz, lesz egy új ETH hálózat, de mellette megy tovább a régi is.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #42754 üzenetére
Itt is egy cikk az ETH2-ről
[link]Csak azért hozom be, mert azt mondják, hogy a váltás nodeonként megy végbe és azért érdemes váltani, mert olcsóbb lesz a tranzakciós díj. Az ETH1 és ETH2 hálózat pedig nem lesz átjárható.
Ez azért érdekes, mert ugye az előző cikkben azt írták, hogy az ETH2 megszünteti, vagy enyhít a bányászhatóságot. Tehát ETH1 hálózatban maradni a bányászoknak lesz érdeke, az ETH2-re váltani pedig azoknak,.akik amúgy pénzügyi eszközként használnák.
Gondolom ez azt is jelenti, hogy kétféle currency is lesz ezáltal. Ha úgy lesz, hogy a bányászok maradnak az ETH1 hálózatban bányászni, megtehetik, de talán van rá esély, hogy esik az árfolyama, mert mindenki, aki befektetésként tekint rá, az alacsonyabb tranzakciós költségben érdekelt. De lehet a vége egy teljes kettéválás is.
Mindenesetre a példa azt mutatja - remélhetőleg -, létezhet kriptovaluta hatalmas gpu kapacitás , vagy legalábbis a rendszerhasználat szempontjából csak előállító bányászat nélkül.
-
-FreaK-
veterán
AMD Anti-Lag & Boost vs NVIDIA NULL & Reflex - Battle(non)sense
Szokásos, igényes teszt, nagyon tetszenek a videói. Konklúzió röviden: AMD megoldás kaka, NV használható, de ezeknél mind sokkal többet számít, ha megkeresed hogy mi az az fps amit stabilan tud tartani a rendszered, és arra limitálod a max. fps-t.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NV erre nem apellál. Ők a médiapistikkel ellentétben felfogják, hogy a Google számára a Stadia elképesztően kis költség. Ki vannak építve a peremhálózatra a szervereik, amikbe csak GPU-t raknak, és a szabad kapacitást használják a Stadiához. Az egésznek a lényege az, hogy elképesztően kevés extra fenntartási költséggel tudnak több pénzt visszatermelni a Stadia store-on keresztül. A Stadiának akkor lesz baja, ha a Google keresőszolgáltatása leáll, ugyanis akkor nem fognak kelleni a Stadiát működtető szerverek.
Ugyanez van a Microsoftnál és az Amazonnál is. A cloud gaming irányuk egy kiegészítés a meglévő szerverek szabad kapacitásának kihasználására. Költségben nem sok extrát visz, miközben a saját store-ral sokat hoz. -
válasz
Petykemano #42823 üzenetére
Szerintem egy igazán dekstop gamer PC-nek nem alternatíva még mindig minőségben prémium előfizetőként sem. Arra megért nekem 10-15 K-t hogy ha rendezvényeken vagyok , vagy üzleti megbeszélések, este felmegyek a szálloda szobába a kis laposommal aztán játszogatok, de igazából egy több éves használt VGA-t sem tudna nekem kiváltani.
pl egy GTx 1070 vagy GTx 980 -/vega56-64 még mindig mérföldekkel reszponzívabb élményt ad mint a Cloud gamning, aki ilyen kártyával legalább rendelkezik annak nem biztos, hogy annyira érdemes váltani, max ha elromlik neki.
tehát aki hardcore gamer Pc-n annak ez még mindig nem elég jó. Most ezt ki kell bírni, nem szabad fejleszteni, de szerintem ez az átkényszerülés a Cloud oldalára még nem opció, a konzolokat már inkább adom, hogy arra többen váltanak.
persze hosszú távon ha így marad akkor igen, de még korai szerintem erről beszélni.Szerinte Nvidia mosta Stadia haldokolására apellál elsősorban.
-
válasz
Petykemano #42821 üzenetére
Hát mivel náluk nem kell újra megvenned a játékot hogy játszhass, így is jónak mondható a 99 $ / év.
2-3 havonta akciózknak, pl karácsonykor 23$ volt fél év és 39 $ egy év. Gondolom ezt szokásukat most is megtartják. -
Petykemano
veterán
A PC gamingnek leáldozott. A hardver egyre drágább lesz, mert a fejlesztés és a gyártás egyre drágább. Úgyis fogy a kereslet, a PC-k iránti kereslet csökken, kevesen akarnak már maguk bütykölni, így egyre kevesebbeket érdekel a komponensekből összerakható gép.
De nem baj, kit érdekelnek az $500-1000-os videokártyák, amikor nevetségesen olcsón, havi
$5$10-ért, vagy évi $99-ért lehet gépet bérelni?
[link]Azért szerintem az Nvidiának is jól meg kell fontolnia, hogy egy legyártott gpu-val:
- stream előfizetőket szolgál ki?
- ethereumot bányász?
- vagy eladja annak, aki a legtöbbet ajánlja érte?Vajon fog még tovább drágulni a következő 1-2 évben a cloud gaming bármely szolgáltatónál, hogy reflektálja ezt a dilemmát?
-
tisztelturam
aktív tag
-
válasz
paprobert #42815 üzenetére
Vega vs Pascal idejében is magasabb volt ez már, kb 0- 10 % körüli értékben az új API-k alatt.
De ebből nekem az jön le amit Abu írt, hogy a szoftveres optimalizáció hiányzik, nem driveres gond,. maga a következtetés a driverre levonatkoztatva hibás a tesztben szerintem. -
-
Laja333
őstag
válasz
paprobert #42802 üzenetére
Mondjuk egy 3080/3090-nél talán ebből nem lesz probléma, mert oda illik egy erős CPU-t rakni. Viszont 3060/3070-nél már nem biztos, hogy mindenki alárakja a top CPU-t (az i5 kihajcsaje?). Egy gyengébb CPU-val az emberek lehet jobban járnak a 3070 helyett egy... 5700XT-vel.
Egyébként én is kíváncsi voltam erre és pár hónapja futtattam egy API Overhead tesztet a 6800XT-vel meg a 3080-al ugyan abban a configban, ezek lettek:
-
Raggie
őstag
válasz
huskydog17 #42810 üzenetére
Könyörgöm, teljesen mindegy, hogy melyik processzorral van létrehozva a procilimit. Ha procilimit van akkor az van...
-
bozont
veterán
válasz
huskydog17 #42810 üzenetére
Ha végig sem nézted a videót akkor mi alapján kritizálod?
Ez még mindig nem egy proci teszt, hanem arról szól hogy az adott nV és AMD kártya hogyan viselkedik proci limites környezetben. Azért csak egy i3 került bele Intel oldalról, mert annyi is elég arra hogy kiderüljön mennyire gyártóspecifikus a dolog. És ez az adatsor amit a videóban mutat csak töredéke az egésznek, ami megtalálható a Patreon előfizetőknek (gondolom majd később kikerül ez valahová). De ezt is elmondta a videóban.
Az jól látszik hogy az AMD vga-k jobban viselik a cpu limitet. -
huskydog17
addikt
válasz
Raggie #42808 üzenetére
"Az arány ugyanaz maradt volna, mert a számítási kapacitása naggyjából ugyan az lett volna."
Na látod itt a gond. Sok a feltételezés. Egy dolog az elmélet és egy másik a gyakorlat. Nagyon sokszor előfordult már a játékiparban ,hogy egy hardver nem úgy viselkedett néhány játékban, ahogy az elmélet elvárta, nagyon nem. Honnan tudod milyen számok lennének ott 6 magos Intel CPU esetén? Sehonnan. Lehet, hogy az arányok nem változtak volna, lehet, hogy változtak volna, épp ezért kellett volna 6 magos Intel CPU-t is tesztelni, hogy ne találgatás legyen belőle.
"A lényegen, hogy megmutassa a VGA driver overhead-et procilimet szituációkban ez nem változtat."
Olvasd át Abu írását erről, nem tudok jobbat ajánlani. Ha még az után is úgy gondolod, hogy ez egy korrekt, driver-overhead problémát korrektül reprezentáló teszt, akkor nincs miről beszélnünk.Szerk.: Abu megelőzött, amíg írtam a hsz-t.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Raggie #42808 üzenetére
Igazából ez nem driver overhead. Ezek DirectX 12-es címek. Van a meghajtónak némi többletterhelése, de megközelítőleg sem annyi, mint DirectX 11-ben. Az alkalmazás gondoskodik egy rakás olyan feladatról, amit korábbi API-knál a driver csinált. Ergo a többletterhelés igazából az alkalmazáson belül keletkezik, nem a driverből. Ezt is meg lehet magyarázni, főleg amiatt fordulhat elő ilyen, hogy egy játékot Radeonokon fejlesztenek le, és nem ellenőrzik a Radeonnal detektált problémákra adott válaszokat, hogy azok mennyire működnek optimálisan GeForce-on. Ez is gond, de nem a driver az oka. Ezt leginkább per alkalmazás szinten kell leprofilozni és javítani. Az más kérdés, hogy egy fejlesztő a problémát tényleg akkora jelentőségűnek tartja-e, hogy foglalkozzon vele. Elvégre maga az alkalmazás hibátlanul fut, csak nem olyan gyorsan, mint elvileg futhatna.
-
Raggie
őstag
válasz
huskydog17 #42807 üzenetére
Az 5600X pont azért került bele, mert ott már nincs procilimit... értelmezitek is a tesztet vagy csak nem tetszik mert nincs benne elég intel?
Azt, hogy milyen a driver overhead procilimtes szituációban meg lehet mutatni alacsonyabb számítási kapacitású bármilyen procival. Ezt megtette. Majd mivel ezek történetesen Ryzenek voltak még belevett egy intelt is, hogy megnézze, hogy azon is jelentkezik-e(igen). Ennyi.
A lényegi összehasonlítás azt nézte, hogy kis számítási kapacitású processzorról egyre jobbra váltva hogyan változik a driver overhead az nvidia és az amd vga driver esetén. Ezt is megtette.
Lehet hogy belevehetett volna több intel procit is, de csak kb ugyanolyan csíkból lett volna több. Az arány ugyanaz maradt volna, mert a számítási kapacitása nagyjából ugyan az lett volna. De attól, hogy ezeket nem vette bele még nem lesz szar a teszt. Csak max nektek nem elég részletes.
A lényegen, hogy megmutassa a VGA driver overhead-et procilimet szituációkban ez nem változtat. -
huskydog17
addikt
válasz
Raggie #42805 üzenetére
Én meg téged nem értelek.
"Egyáltalán nem a procikat hasonlította össze."
Dehogynem. Azt nézte hogy mely CPU alatt milyen a tempó, ez alapján tett egy teljesen téves következtetést, CPU-k vannak a grafikonban és nem VGA-k."Az nVidia és az AMD grafikus drivereinek a CPU overhead mértékét akarta demonstrálni."
Akarta, csak nem sikerült."Csak azért került bele a tesztbe az i3-as, hogy megnézze intellel is jelentkezik-e ez a probléma."
Ha az Inteltől 4 magost választott, akkor AMD-től miért nem? Vannak 4 magos Ryzenek is. Low-end CPU-kat vetette össze de mégis bekerült egy 300 dolcsis feletti 5600X. Az 5600X a legkevésbé sem low-end CPU.
Ha fontos volt egy 300+ dolcsis 6 magos AMD CPU alatt megnézni a driver "overheadet" akkor a 150 dolcsis 6 magos Intel CPU alatt miért nem lehetett? Főleg úgy hogy a 4 magos Intel CPU hozza a régi 6 magos AMD CPU-k tempóját"Egyáltlán nem arról szólt a teszt, hogy melyik 6 magos Rzyen hogyan teljesít a4 magos i3-as ellen."
Nem arról szólt, de ettől még unfair és torz a teszt."Azért ez a proci került bele a kékektől, hogy biztosan proci limit legyen."
Ke? Kizárólag Core i3-10100 alatt létezik CPU limit a kékeknél? No. HA az 5600X-nél is van CPU limit, akkor a 10400F alatt is és pont ettől lett volna érdekes és korrekt. Könnyen lehet, hogy a két tesztelt játék (már ez totál nonszensz és fail, hogy két játékból von le általános következtetést) kisebb CPU limitet mutat Intel esetében, nem ez lenne az első ilyen eset, sok ilyet láttunk már az elmúlt években.Mindegy is, az egész videót felesleges volt megcsinálniuk és kirakniuk ilyen formában, mert teljesen hamis következtetést vontak le az egészből és néhány embert talán még félre is vezetnek ezzel. Csodával határos módon még Abu is megmagyarázta hogy miért nem volt ez okos húzás.
# 42808: Egy értelmetlen tesztet nehéz jól értelmezni.
Többen is elmagyaráztuk részletesen, hogy mi a gond a videóval, olvasd el a linkelt írást és talán jobban megérted.
-
Raggie
őstag
válasz
huskydog17 #42804 üzenetére
Egyáltalán nem a procikat hasonlította össze. Az nVidia és az AMD grafikus drivereinek a CPU overhead mértékét akarta demonstrálni. Csak azért került bele a tesztbe az i3-as, hogy megnézze intellel is jelentkezik-e ez a probléma.
Egyáltlán nem arról szólt a teszt, hogy melyik 6 magos Rzyen hogyan teljesít a4 magos i3-as ellen. Azért ez a proci került bele a kékektől, hogy biztosan proci limit legyen. Nem értelek titeket... -
huskydog17
addikt
válasz
Ez az első HW Unboxed teszt, ami az én szememben eléggé sántít, ugyanis AMD oldalon csak 6 magos CPU-kat tesztelt Steve, míg Inteltől egy darab 4 magosat, ez így eléggé fail. Ahogy FLATRONW is mondta a 4 magos Intel CPU jobb teljesítményt hozott, mint az első két genes Ryzen, ami nem meglepő, hisz tény, hogy a Ryzenek első két generációja jóval gyengébb IPC-ben a Comet Lake-nél. Úgy lett volna fair, ha egy Core i5-10400F is benne van a tesztben, ez a CPU ráadásul még olcsóbb is, mint a tesztben szereplő Ryzen 2600X.
Elkezdtem nézni a videót, de amint megláttam, hogy a 6 magos Ryzeneket a 4 magos Comet Lake ellen küldte, kikapcsoltam.
Értem én, hogy AMD-nél jobb volt a tempó, na de mi van ha egy 10400F mellett teljesen eltűnik az NV "hátránya"? -
FLATRONW
őstag
válasz
Igazából ez csak Low end CPU-knál jelent problémát, alacsonyabb felbontás és minőség mellett. Úgy tűnik, hogy egy i3 10100 az 2600x teljesítményét hozza. Kíváncsi lettem volna arra is, hogy ilyen beállítások mellett egy 6/12-es Intel milyen teljesítményt hozna ki az NV GPU-kból. Lehet, hogy csak a AMD CPU mellet ilyen nagy a különbség.
-
paprobert
őstag
Érdekes driver overhead teszt. [link]
Összefoglalva:
CPU limites helyzetben, pl. 1080p magas képkockaszám mellett a Radeon-ok gyorsabbak. Szélsőséges esetben akár az RX5600XT is megveri a RTX3090-et.
Átlag 15%-kal kevésbé pörgeti a processzort ha Radeon van Geforce helyett a gépben.Ez amúgy mikor fordult meg? A DX11 időkben pont fordítva viselkedett a két gyártó drivere, rendre a zöldek voltak CPU kímélőbbek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged