Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1151) Petrisz


Petrisz
tag

És arról még nem is volt szó, hogy mi lesz, ha a majdani Mac vasba elkezdesz mindenféle PCs cuccokat nyomogatni. A PCs scénában éppen elég ilyen fakság van, hogy ez a kártya meg az az alaplap nem működik együt, vagy csak akkor, ha a kártyát nem a bal kettes, hanem a jobb hatos szlotba teszed bele fejjel lefelé...

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1152) PaladiN válasza Petrisz (#1148) üzenetére


PaladiN
aktív tag

Igazad lenne! De arrol elefeledkezel hogy az emberek hany szazaleka fog majd ilyen problemakkal kuzdeni. Avagy meginkabb arrol hogy a mac tovabbra is brand gepkent lesz kaphato es az eredeti mac os-t nem lehet feltenni egy sima pc-re. Azokat az embereket akik mar most arra utaznak hogy mien jo is lesz majd tigeren nyomulni ugy hogy egy filler plusszt sem fizettek erte mar most kezdem sajnalni hogy driver problemaik lesznek, de attol meg nem tartom ugy hogy romlani fog emiatt a mac. Szvsz a mac spec celokra volt jo eddig is es ebben nem varhato nagy valtozas. Amennyiben ezen valtoztatnanak akkor lehet majd elkezdeni jajveszekelni hogy mi lesz igy a vilagbol.

Valojaban addig soha nem veszitesz, amig abba nem hagyod a probalkozast.

(#1153) Alex91 válasza Petrisz (#1151) üzenetére


Alex91
félisten

Remeljuk, hogy BIOS-t kifelejtik belole :). IRQ-val, minden massal egyetemben.

A masik, hogy egy Minibe pl. nem fogsz dugni semmit :).
(Es remeljuk, hogy megoldjak ezt a PowerMac-eknel is.)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1154) Petrisz válasza PaladiN (#1152) üzenetére


Petrisz
tag

Erre ugyanazt tudom mondani. Ha X Boxból tudnak webszervert csinálni, akkor nem lesz nagy kihívás OS X-et PC-re rakni. Szerintem meg éppen elég ember fog ezzel próbálkozni, és a problémáikat belesírni a világba ahhoz, hogy az rontsa az Apple nimbuszát. De ez az egész persze merő spekuláció, mert a boltokban egyelőre egy szál inteles Mac sincs még.

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1155) pilóta


pilóta
nagyúr

Monjuk az elég valószínű, hogy ez csak a kezdet, hogy intel proci lesz benne, de emellé majd úgyis kitalálnak valami egészen megdöbbentő és ötletes dolgot, és senkit nem fog érdekelni, hogy milyen a proci benne :D

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1156) PaladiN válasza Petrisz (#1151) üzenetére


PaladiN
aktív tag

Konkertan errol beszeltem az elozoekben. Mivel a mac mar nem keves ideje hasznalja a pc-s cuccokat igy ott is elofordul(hat)nak hasonlo problemak.
Pl. vettel egy mac-et. Garancia lejart. Mondjuk a vga tonkrement. Lecsereled egy hasonlora, mivel epp azt tudod elerni. A gep megy vele ugyan de nem az igazi, mert instabilla valik. Mit teszel? U-azt mintha pc-d lenne. Cserelsz, probalkozol....

Valojaban addig soha nem veszitesz, amig abba nem hagyod a probalkozast.

(#1157) Petrisz válasza PaladiN (#1156) üzenetére


Petrisz
tag

És nyavajogsz. De mikor világszerte x millió ember nyavajog, akkor az nem a videokártyát fogja szidni, hanem Jobs rokonságát. Az Apple bevételeit rontva.
A Microsoft szoftverek sem olyan szarok, mint amilyennek beállítják őket. A Microsoft elég kemény pénzeket fordít a Windows platformon programozók képzési lehetőségeinek javítására, hogy így esetleg jobb minőségű programok legyenek, és ha kevesebb a hiba az ő programjaikban, akkor kevésbé lesz instabil az egész Windowsos világ. És az MS se megváltó akar lenni, csak szeretne több üzletet meg több bevételt a jobb renoméból.

[Szerkesztve]

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1158) WN31RD válasza Petrisz (#1141) üzenetére


WN31RD
addikt

''A Microsoft erőlködik most ezzel a ''Microsoft által hitelesített'' témával, de ők sem tudnak minden egyes drivert bevizsgálni, hogy a kedves gyártó normálisan megírta-e''
Még azt sem mindig tudják rendesen bevizsgálni, ami járt náluk. Külön poén, amikor ott virít a Microsoft digitális aláírása a szar, durván hibás driveren... :U Sajnos futottam már bele ilyenbe, és nem, nem a hardver volt rossz, mert más verziójú driverrel tökéletesen működött.

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#1159) dearbear válasza Petrisz (#1141) üzenetére


dearbear
tag

Azert az OSX microkerneles mivolta lehetove teszi hogy a drivereket kulonvegyek a kernel monolitikus reszetol. (ahogy szerintem a windows is ebbe az iranyba halad a whqlezosdivel.)
Bar ha megnezel egy brand gepet (pl. Compaq/HP,IBM,Dell melyekkel szemelyesen is meggyult a bajom) az sosem az igazi bovithetosegrol hires, hisz szinte mindegyik haklis a beletett memoriakra, kartyakra... Minthogy az Apple is csak egy brand a sok kozul (eddig is az volt csak eddig ppc volt a gep kozponti egysege) ez nem volt/lesz maskepp az o gepeinel sem.
Egyebkent szerintem a PCt nem az x86-os processzor teszi pcve. (meg annak ellenere sem hogy az egyik legfontosabb osszetevoje), igy aztan tovabbra is barmikor epitheto olyan hardver az x86 kore ami nem ugy viselkedik mint azt egy IBM kompatibilistol (ami mar csak a neveben az)elvarnank.

To develop or not to develop that is the question.

(#1160) Zenty válasza pilóta (#1149) üzenetére


Zenty
őstag

lzé a bill gates film végén vagy hogy 60% -á bár lehet roszul rémlik! :D

Guild Wars - Zenty a survivor

(#1161) rii


rii
nagyúr

lmhostid -t hogy lehet a MAC OS X-en előhozni.

sem az
USR/SBIN
USR/BIN
BIN

-ben nincs.

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#1162) dekoninck


dekoninck
aktív tag

Ha már PC vs Mac, hadd írjam már be ebbe a fórumba is az ''Intel proci a Mac-ben'' c.-ben is olvasható hozzászólásomat.... :)
Szóval én arra lennék kíváncsi, hogy hogy alakulnak majd az ehhez hasonló grafikonok Bővebben: link
[kép]
(Ez van most...)

Talán így??
[kép]

(#1163) Petrisz válasza dekoninck (#1162) üzenetére


Petrisz
tag

mindez persze 2%-os mérési hibahatárral :D

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1164) (Kolombusz)


(Kolombusz)
veterán

MAcintosht lehet overclockolni.?

[Szerkesztve]

(#1165) Macc válasza (Kolombusz) (#1164) üzenetére


Macc
aktív tag

nemelyiket igen, valamelyiket nem. Mini-t pl lehet, PM G5-oket nem.

alaptema: intel Mac: melysegesen le vagyok sulytva. Sztem ez az eleje egy csufos vegnek, ami a Mac kulonlegesseget jelentette, hirtelen elillant. R.I.P

(#1166) Petrisz


Petrisz
tag

Nemtom, én még mindig azon filózok, hogy minek nekem egy 350E forintos PC, amikor a céges gépem éppen elég erős, otthon meg nem használom ki. Szóval még mindig ábrándozom egy Mac switchről, mert ha stabil is a gépem, éppen eleget szívok vele. Jó lenne egy olyan gép, amit csak használni kell, és nem kell időnként reszelgetni. Meg ez a Windowsos fasság, hogy azért időnként be kell jelentkezni rendszergazdaként, mert van néhány dolog, ami sima user tevékenység, de mégis kell hozzá. Egy Mac mininél ez a 256 MB RAM mire elég? OS mellett még mennyi RAM marad? Azon el lehet office-ozgatni meg photoshopolni? Minit lehet rendelni eleve nagyobb diszkkel? Az apple.hu-n a nagyobbik mini is elég mini :)

[Szerkesztve]

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1167) Petrisz


Petrisz
tag

Közben lecsekkoltam a Mac Minit. Azt mondják, még ha hobbiból fotosopol az ember, akkor is kell min. 512 MB RAM, amit +14E-ért pakolnak bele. A SuperDrive men nem tud egyelőre dual-layer DVD-t írni, de végülis a PCvel se szoktam ilyeneket írni (még :)), és különben is addigra lehet, hogy ezen az új 30 gigás plasztiklapon fog mindenki adatot tárolni :) Mindenesetre nézegettem jobbról-balról. Tetszetős, pici és nagyon csendes.

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1168) Macc válasza Petrisz (#1167) üzenetére


Macc
aktív tag

Aranyos pici, es 1GB-tal meg jo gyors is:) 256-tal is neztem, ugyis megy rendesen, csak picit varat magara indonkent.

Mellesleg most nem tudom mennyire jo switchelni... En teljesen kiabrandultam. Persze nem ugy hogy backswitch, arrol akkor sem lehetne szo ha fegyvert szegeznenek a tarkomhoz, de ugy latom az a Mac amit annyira szerettem egy ev mulva mar halott lesz:(

[Szerkesztve]

(#1169) Petrisz válasza Macc (#1168) üzenetére


Petrisz
tag

Nem tudom, hogy milyen változást hoz majd a Mac userekre nézve az új proci. Az biztosnak látszik, hogy a PPC-re írt szoftverek meglesznek Intelre nagyon gyorsan, ami meg nem, az kicsit később, de addig meg elmegy emulálással. Elég meggyőzőnek tűnt, hogy Photoshopot futtatott Steve Jobs egy inteles gépen Mac OS alól PPC emulációval. Lehet első időkben az Inteles Mac-ek majd bugosabbak lesznek, de úgyis beáll majd. Az programokat meg a bevezetést követően még majd évekig univerzális binárisoknak fogják fordítani. Gondolom 3 évig legalábbis még biztosan. Aztán még mindig használhatod minden durvább handicap nélkül pár évig az adott software előző verzióját PPC-n, ha 4 év múlva esetleg már csak Inteles binárisok lesznek. Szóval az mondjuk további két év. Összesen tehát kábé 6 évről beszélek itt nagyon hipotetikusan. Ha most veszel egy PPC alapú Mac-et, akkor 6 év múlva meg úgyis upgradelned kell majd teljesítmény meg az esetleges új perifériák új szabványai miatt kompatibilitás-problémák okán a gépet.

''Magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél'' (Mahatma Gandhi)

(#1170) dekoninck


dekoninck
aktív tag

Ezt nem hagyhatom ki ;]

Forrás: Bővebben: link

Divatzenekar! Ezzel mennek az agyamra évek óta a kultúrsznobok, hogy ezért rossz a Green Day, mert divat. Van ilyen, tényleg el tudja venni az ember kedvét valamitől, ha divatba jön, oda a kiválasztottság és jólértesültség tudata, hogy az a valami (néhányszázezred magammal együtt) csak az enyém, de hiába, ilyenkor kell erősnek lenni.

(#1171) biker válasza dekoninck (#1170) üzenetére


biker
nagyúr

amennyire ide passzol, nyugodtan kihagyhattad volna

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1172) biker válasza Petrisz (#1167) üzenetére


biker
nagyúr

én anno PC-n 512 rammal éltem, és ugyanazt PS-eztem mint most, és ez itt gyorsabb :)

jó ez így egy gigával, nekem +35-be fájt a gigaram

teszteltem, ~40db 640x480 képnél megnyitás kb képenként 2mp volt, exposé itt már recegős volt :)
program kilépése nem volt 2sec összesen :D

DL DVD???
amig 100HUF egy SL és 1500 egy DL lemez, addig miről beszélünk???

mellesleg előre szólok, bár MTASHITA egység, ami nem épp alapkategória, mégis válogat, ARITA 8x lemezt lazán 2x-esnek látja, TDK meg FUJI lazán 4x mellette.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1173) M@trixfan


M@trixfan
addikt

Most aztán felkavarodott az állóvíz rendesen. Már nem akartam volna várni a Mac-kel, hogy a franc egye meg. :((( Vajon medig lesznek hajlandóak dual binary programokat írni támogatva a PPC-t?

twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

(#1174) moonman válasza WN31RD (#1158) üzenetére


moonman
titán

WHQL lab biztos viccből üzemel.
olyan jól tudsz te mindent, megáll az eszem.

Mac téma: Bővebben: link

(#1175) WN31RD válasza moonman (#1174) üzenetére


WN31RD
addikt

Pontosan a WHQL digitális aláírása volt rajta pl. egy olyan driveren, amely miatt majdnem kihajítottam a hangkártyámat. Azt hittem ugyanis, hogy hardveresen romlott el, azért recseg összevissza. De nem, csak a driver volt hibás, ugyanis a korábbi drivert visszarakva megszűnt a probléma (és Linux alatt sem volt gond).

De te biztosan még jobban tudsz mindent, még azt is, hogy én mit láttam. :U

Talán azt is tudod, hogy a WHQL(ab) viccből üzemel-e. Nekem erről fogalmam sincs, de őszintén szólva kétlem. Nem nézem ki belőlük, hogy ennyire jó humoruk lenne. ;)

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#1176) moonman válasza WN31RD (#1175) üzenetére


moonman
titán

klón pc-kre képtelenség betesztelni bármit is, ezt beláthatod. amíg mindenféle ''szedett-vedett'' (nehogybeleköss :) ) alkatrészekből állítják össze a legkülönfélébb kompatibilisnek hitt, de valójában összeférhetetlen hardvereket, addig sosem lehetsz 100%-ig biztos abban, hogy - akár egy whql - driver rendesen fogja vinni az eszközt.
brand szervereknél - de még notebookoknál is, ahol értelemszerűen nem variálhatnak összevissza mindent - érdekes módon elhanyagolható százalékban jelentkeznek ilyen hibák.

(#1177) biker válasza moonman (#1176) üzenetére


biker
nagyúr

sorry, de akkor mi értelme WHQL-ezni???

ha kiadok egy drivert, ami WHQL passed, és mégse megy, akkor majd jól rákenem másra...
korrekt :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1178) moonman válasza biker (#1177) üzenetére


moonman
titán

annyi értelme, hogy még mindig a whql driverek vannak a legtöbbet tesztelve.
de mint elmítettem, minden szar cuccot nem tudnak kipróbálni.
ilyen a pc-világ.

[Szerkesztve]

(#1179) dekoninck


dekoninck
aktív tag

Csak kiváncsiságból szeretném megkérdezni (nem rosszindulatúan), hogy aki most siratja a Mac-et, az az oprendszert vagy a PowerPC procikat sajnálja jobban, vagy az egészet cakkumpakk, a ''kiválasztottságérzést'' ;] ? (Ami, megjegyzem, jó pár millió embert jelent.)

A MacOS úgyse fog más hardveren futni, és az a megérzésem, hogy nem lehet bármilyen dzsunkacuccot belepakolni az eljövendő Inteles Apple gépekbe. És mi a processzoron kívül mi a más a hardverben? (
Azért arra a vektoriális feldolgozóegységre (velocity engine?) kíváncsi lennék, hogy mennyit dob a Mac-ek sebességén összességében...)

- nyilván egyedi az alaplap, de nézzetek bele pl. egy Dell Precision Workstationbe: olyat se vehetsz sehol, és egy Dell masinába se tehetsz akármit, legalábbis nem ajánlott;
- háttértárak ugyanazok;
- videokártyák is hasonlóak (gondolom);
- stb...

Kellene csinálni egy ilyen tudományosan megalapozott kísérletet :U : egy ócska műanyag PC házba belepakolni egy Apple gépet, és egy 17 colos LG CRT monitort használni vele vajon nagyon jó érzés lenne vele dolgozni? :DDD Nem hinném...

Szóval a dizájn megmarad, sőt, biztos, hogy sokkal jobb lesz. (Itt Belgiumban sokszor láttam (két-három éve) a mai iMac-hez hasonló Packard Bell gépeket, de eltűntek, mert a dizájnból valami hiányzott (vagy ellenkezőleg, túl sok volt).

Az OSX marad (vagy OSII) és látják majd, hogy az jó. :) Szerintem a szoftverek kinézete rengeteget dob a minőségérzésen (ezért nem szeretem még nagyon a Linuxot, bár pár új Gnome téma tetszik) - az új Office pl. már a PC-s világban elég jól néz ki, és a Longhorn mint oprendszer méginkább dobni fog a dizájnon. Az Adobe cuccok majdhogynem ugyanúgy nézneki ki. Ja, és lehet, hogy az egész nem más, mint színdinamika: az OSX világos színei, meg a cuki kis kék csúszkák vidámabbak, mint a Winszürke. :( Az OS9 pl. nekem nem jött be, de ez nyilván szubjektív.

A sebességgel sem lesznek gondok, az meg tuti. Az összehasonlító tesztek (Mac vs PC), khm, nem biztos, hogy teljesen elfogulatlanok, mintha lett is volna ebből valami botrány...

Akkor meg mi változik? :) Biztos nem lesz intel inside logo a házon.

Hozzáteszem, hogy a PC-s világban is létezik a minőségérzés és kicsit ''kiválasztottságérézés'': ha meglátok vagy netalán dolgozok egy komolyabb Dell vagy HP workstation-ön, vagy épphogy a spektrum másik végén lévő Small Form Factor házú kicsi gépecskéken (vagy a saját alu Cooler Master házalt gépemen, pláne, ha megveszem az Apple CinemaDisplayt is), jobban érzem magam, mint ha egy házilag összezagyvált, recsegő műanyag házú PC-vel van dolgom :P - sokkal, de sokkal jobb érzés... pedig csak WinXP van rajtuk (amivel meg pl. nekem sincs semmi bajom, a 3 éves Compaq laptopom sose fagy le XP-vel, mióta egy hibás RAMot kidobtam belőle).

Szóval szerintem (de lehet, hogy tévedek) a márkanév - és valóban, az Apple ott van a topon, processzortól függetlenül - az OSX dizájn és az összeszerelés minőségérzete adja a Mac érzés magját. Ezek pedig nem lesznek rosszabbak attól, ha invitel szív dobog majd az alma közepén.


[Szerkesztve]

(#1180) biker válasza dekoninck (#1179) üzenetére


biker
nagyúr

kérdésedben a válasz

egy megfelelő minőségi DELL, HP, IBM workstation adott kivitelben szoftverekkel annyi, IBM még több is mint egy apple, és akkor még csak XP-d van.
semmi egyéb, amit mac-hez kapsz.

mikor eldöntöttem a váltást, épp 10éve volt saját PC-m mindíg, és elég volt.
eldöntöttem, nincs pénz mac-re, veszek egy IBM gépet, ami le van hegesztve, és letojok minden fejlesztést.
200 alatt csak cdírós vagy dvd olvasós (nem combó, önálló) gépek voltak intel integrált grafikával.

és akkor jött a mini, jött, látott, győzött.

amugy a win se rossz, addig, míg nem teszel rá tűzfalat, antivirust és kötöd a netre, addik királyság...
utána kínlódás.

a P4 2.8HT-n ha fotosoppoltam, ki kellett kapcsolni a nortont, különben tragédia volt.
itt 1.42 PPC-vel ugyanolyan gyors.
és az egész gép nem eszik annyit, mint a P4 önmagában.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1181) WN31RD válasza moonman (#1176) üzenetére


WN31RD
addikt

A recsegés egészen egyértelműen nem IRQ összeakadásból származott. Persze ettől még elvileg akár elképzelhető, hogy valamiért a hardverösszeállítás volt hibás, de gyakorlatilag ezt nagyon valószínűtlennek tartom.
Egyébként csatlakozom biker-hez: Mi értelme ez esetben a WHQL-nek?

Más: Gigabyte WLAN kártya + Windows update által automatikusan lehúzott, a leírása szerint pontosan ehhez a típusú kártyához tartozó driver: Nem működött, sem két különböző otthoni, nem brand (de normális minőségű alkatrészekből összerakott, egyébként hibátlanul működő) gépben, sem egy IBM gépben. Érdekes módon a CD-jén levő driverrel működött mindhárom gépben (direkt kipróbáltam CD-n levő segédprogramok nélkül, csak a drivert).
És ez már kb. a 3. olyan eset az utóbbi évben, hogy olyasmibe botlok, hogy a Windows update-es driver egyáltalán nem vagy csak szarul (nem csökkentett funkcionalitással, hanem hibásan) működik.
Tehát gyakorlatilag ez sem ér lópikulát sem. Pont akkor lenne hasznos, amikor arra van szükség, hogy nagyon gyorsan meglegyen a driver, de ilyen esetben általában nem éri meg bevállalni, hogy netán szar drivert pakol fel az ember, ami aztán esetleg nem távolítható el 100%-osan.
:(

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#1182) moonman válasza WN31RD (#1181) üzenetére


moonman
titán

minden driver 100%-osan eltávolítható.
a hp notebookomhoz a CD-ről felpakolt drivereknél újabbat kaptam wu-ról és azóta jó, sőt az egérdriverben még egy bug is eltűnt, ami nagyon zavart.
de ne offoljunk már.

(#1183) dekoninck válasza biker (#1180) üzenetére


dekoninck
aktív tag

Tehát végülis nem tragédia, ha intelre vált az Apple (különben ők sem csinálnák, gondolom...), ezért felesleges harakirit elkövetniük azoknak, akik el akarnak követni mindenféle harakirit?

Télleg, hogy ennyire gyors a Mac: a G5 procit kifejezetten az Apple kérésére, az MacOS-hez tervezték??

A 2.8 vs 1.42 PC vs Mac gigahertzeket meg nyilván nem lehet összehasonlítani, csakúgy, mint az intel vs MAD esetében, nemde?

Az IBM meg télleg a legdrágább, kiwi vagyok, hogy mi lesz ezentúl Lenovoként?

[Szerkesztve]

(#1184) azbest


azbest
félisten

Nos előszóban: PC user vagyok már egy ideje, de szerencsére volt alkalmam régi MAC-ekhez is... mondjuk én elfogult vagyok... engem érdekel mindkettő, a winxp sajnos nem teljesen a szívem csücske... beletelt egy kevés időbe, mire rutinszerűen megtaláltam benne mindent (a régi felülettel használom, mert praktikusabb, gyorsabb 512MB rammal már jól is megy)

Az OSX szerntem teljesen másképp közelít a dolgokhoz: ott inkább a használhati érték volt szem előtt, különösebb ismeretek nélkül is leht kis gyakorlással hatékonyan használni. A windows az XP -vel ment el ebbe az irányba, de azzal a hibával, hogy ott sok feladat megoldásához el kell érni a rendszer rejtettebb beállításait is... aki 'csak' a feltett néhány programot használja, annak kényelmesebb lehet, de aki jobban szeret kipróbálni dolgokat, azt idegesíti...

Az érdekes hatással lehet a Mac-ekre, hogy intel cpu-juk lesz...
Néhány tipp:
- miért ne lehetne direkt Mac-re készített CPU? annyi az egész, hogy a gyárban lézerrel ''kivágják'' azt az azonosítót a tömegtermelésre szánt változatokból, ami megkülönbözteti a ''design for Mac'' CPU-t... a szorzókat és a cache méretet is így állítják be különbözőre a futószalag végén...
- az alaplap is lehet egyedi, egyben hardverkulcs szerepét is ellátja... no meg a chipset is tartalmazhat olyan finomságokat, ami más mint az átlag x86-nak... sok olyan dolog van integrálva ma is rájuk, ami pc-ben külön alkatrész...
-A többi alkatrész eddig is beletehető volt, ha volt driver hozzá... De a kártyák ezután is lehetnek ''designed for Mac'', ha olyan dupla biosuk lesz, ami az osx spéci rendszerhívásait is támogatja... eddig is jóformán a bios volt a különbség...
Csak olyan kártya megy Mac alatt, aminek van Mac változata is....

Tehát továbbra is magasan tartható a MAC hardver ára... és továbbra is csak buherával tehető be PC hardver .

Ettől még lehet Windows kompatibilis a masina, persze ki az az okos aki drágábban megvesz egy gépet és a 'különbséget' letörli...

Arra kíváncsi leszek, hogy milyen lesz az új mac-ek árazása... olcsóbban sem adhatják mint a PPC változatokat, mert akkor a PPC-sek háborodnak fel...
Ekkor azért a hardverhez jobban értő usereknek átfut az agyán, hogy 'ugyanarra' a vasra programostól és os-estől érdemes-e 2xannyit költeni... (az idézőjelek nem véletlenül szerepelnek)

Végszó:
Nem hajlok egyik tábor felé sem...
- a felhasználók csak nyerhetnek ebből
- később esetleg olcsóbb MAC-ek
- Az OSX szorításában a Windows-nak is felhasználóbarátabbnak kel majd lenni
- mit lép a linux tábor erre? eddig az osx a legjobb kezeklőfelületű szélesebb körben elterjedt unix (saját szubjektív vélemény)
- más lesz az 'elit' gép/os, ami részben társadalmi szimbólum? mondjuk sun munkaállomások?

Kíváncsian várom a jövöt :)
Ja és a termék életciklusról meg annyit, hogy a PC esetében egyedül a játék ami miatt 'mindig' fejleszteni kell... egy 1GHz körüli Pc is szinte minden feladatra képes... sőt elég népszerűek a kis p1-p2 gépek is... szépen csendben elvannak a feladatukkal :)

[Szerkesztve]

(#1185) moonman


moonman
titán

kicsit furcsának tartom ezt a mac-felsőbbrendűzést, kiváltságozást, meg feelingezést.
szerintem simán sznob dolog ezt hajtogatni.

(#1186) azbest


azbest
félisten

jah és hogy miért nem AMD?
Hiába a jó proci, ha nem tudnak eleget gyártani (ez most is komoly hátrány az AMD-nek)... No meg a mobil intel cpu-k tényleg jók (vissza a p3hoz ;))

(#1187) biker válasza moonman (#1185) üzenetére


biker
nagyúr

ilyet biztos nem mondtam, és nem jeleztem, tehát ide nem passzol.

amugy ugy kvázi a win fejlesztőktől megkérdezném, miért van az, hogy egy transzparens png-kből kirakott java onmuseover/out alap menü miért működik hibátlanul safari-n, mac-es és windowsos firefoxon, és operán, és miért száll el az ie javascript hibával és miért rak fehér hátteret a transzparens gombra???
ha minden más browseren hibátlan a javascript, akkor ne mondja nekem az ie hogy rossz.
és ne tegyen fehér hátteret a transzparens png-re, ha lehet.

és több gondom nincs is, csak néha tegye azt a gép, amit kellene :D

de tényleg ne offoljunk :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1188) biker válasza dekoninck (#1183) üzenetére


biker
nagyúr

igen, ugyanúgy nem lehet összehasonlítani, csak magyarázni...

2.8GHz-es northwood volt, ebben 20lépcsős a pipeline 200MHz rendszersín (pumped) (CISC)
egy 2800+ amd 166MHz-es sínnel tán 2GHz körül van, tudtommal 14 vagy 16lépcsős pipeline-al (CISC)
1.42GHz G4 proci 166MHz FSB, és 7lépcsős pipeline (RISC)
mindben 512cache van
mind 32bites
a P4 és AMD tartalmaz SSE meg 3dnow, meg mittudomén dolgokat
G4 meg 128bites vectoros számoló-gyorsító egységet.

ez a diffi.
ez nem minden esetben előny, tud hátrány is lenni, de ez már hosszú történet

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1189) eddie303 válasza moonman (#1185) üzenetére


eddie303
őstag

Lehet, ha majd a Mac OS X tömegtermék lesz, és lesz rá annyi trojan/vírus/spyware mint Windowsra, akkor senki sem fog Mac feeling-rõl beszélni, addig szerintem érthetõ, én is szívesen elfogadtam volna egészen idáig egy Mac Minit, de úgy néz ki, hamarabb lesz Mac OS X PC-n Mac-on-Linux-szal, mint hogy nekem mac mini-m legyen :)

Linux.... The choice of a GNU generation.

(#1190) biker válasza eddie303 (#1189) üzenetére


biker
nagyúr

tudtommal te jártas vagy linux/unix rendszerekben.

meséld már el, milyen vírus fut le észrevétlenül egy linux/unix rendszeren?
ahol még ha admin vagy, akkor is legtöbb esetben jelszót kér, főleg minden esetben, ha automatikusan induló progi?

egyedüli veszély tudtommal az, ami minden rendszeren veszély: nyitott porton behatolni, puffertúlcsordulással root jogot szerezni.
ez ellen meg a beépített tűzfal is elég, mert stealth módban van, és lehet kopogtatni nyugodtan.

egyelőre nem látom anak esélyét, hogy valaha is egy trükkös zip vagy pif vagy jpg file FUSSON a linux/unix rendszereken

olyanvan/volt/lesz, hogy valamilyen installernek álcázott program pl rm parancsot tartalmazzon, de ekkor is jelszót kér az osx, és a részletekben ott az oka a kérésnek, és nyomok egy mégsem gombot.

ezt amit mondasz, ezt sokan terjesztik, de egyelőre annyi alapja van, amennyi vírust láthattál unix-ra eddig :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1191) eddie303 válasza biker (#1190) üzenetére


eddie303
őstag

Bár nem egészen ide tartozik, igen, láttam Linuxon vírust, valóban úgy volt, ahogy mondod, feltörték a rendszert, egy Redhat 7.0-s router volt a maga idején. Volt egy kis Lion/Unix nevezetü vírus rajta, mikor scanneltük f-prot-tal. Viszont spyware-rõl nem tudok, Mac OS-re se.

Itt nem az admin jogról van szó, a dokumentumaidat nem adminként mented, és azt nyugodtan letörölheti, backdoor-t nyithat userként is, és idegesíthet reklámokkal user-ként is, nem kell ahhoz admin jog.

Linux.... The choice of a GNU generation.

(#1192) eddie303 válasza biker (#1190) üzenetére


eddie303
őstag

Ja, bocs, a hozzászólásom könyen félreérthetõ volt, nem kívánom, hogy ilyesmi megtörténjen :) Bár nem láttam mködésben Mac OS X-et sajnos, megfelelõ hardver hiányában. Mac OS 8.6-om és 7.5.3-am van egy Performa 5200-on és egy SE/30-on, de az mára csak játék :) Szívesen kipróbálnám az OS X-et, sõt, az A/UX-ot is. Fõleg ha lesz tömegterméknek Mac OS X x86-ra. akkor tuti hogy kipróbálom, mert a klasszikus Mac OS is tetszik, bár annak vannak bénázásai (pl. memóriavédelem szerintem nincs megcsinálva rendesen, ha bezársz egy befagyott programot, instabillá válik a rendszer, jöhet a reboot. Viszont nincs parancssora, semmi :) )

Linux.... The choice of a GNU generation.

(#1193) biker válasza eddie303 (#1191) üzenetére


biker
nagyúr

igen, az ''egyetlen'' bár eléggé bosszantó dologként a saját doksijaidat tudja törölni

rendszert nem, és a többi usert sem.

reklám tud jönni, biztos, bár popupon kívül nem tudok semmiről egyelőre.

backdoort nem hiszem, hogy nyithat userként, ha admin lezárta, mert hozzá sem férhet.
pl nálam minden port zárt, és stealth módban fut.

szerencsére osx-ben az admin != root, ezért elég nehéz lenne beépülni rendszerszintre.

de biztos eljön a vírusírók kánaánja ide is, csak az, hogy ''azért nincsen, mert kevés van belőle'' az nehezen állja meg a helyét akkor, mikor 6hát alatt 2millió-n túl vannak CSAK tiger eladás terén.
és jelenleg alig 15% használ tigert... többi panthert, vagy régebit

ez még kevés lenne???

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1194) pilóta válasza biker (#1193) üzenetére


pilóta
nagyúr

ez még kevés lenne???

Elenyésző...

Majd ha legalább 10%-os részesedése lesz a piacon, akkor elkezdenek vele foglalkozni...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1195) biker válasza pilóta (#1194) üzenetére


biker
nagyúr

persze, csak az is elgondolkodtató, hogy mac kevés helyen ''othhoni'' gép, inkább munkában nyomják, win meg otthoni.

Ha én információt szeretnék egy trójai/vírus akármi által, akkor nem józsika otthoni mélezése érdekelne, hanem ipari dolgok :)

de engem nem zavar, ha nincs rá ilyen, abszolút nem :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1196) eddie303 válasza biker (#1193) üzenetére


eddie303
őstag

tényleg, OS X-ben milyen tüzfal van? BSD-s ipfw valami szép érthetõ frontenddel? Gondolom, nem kell neki 3rd party tüzfal progi ;)

Linux.... The choice of a GNU generation.

(#1197) pilóta válasza biker (#1195) üzenetére


pilóta
nagyúr

Az USA-ban otthonra is legalább olyan ''elterjedt'', mint munkára. Csak itt európában van az, hogy csak a graf studiók használják...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1198) Don Vittorio válasza eddie303 (#1196) üzenetére


Don Vittorio
őstag

Van ilyen is, olyan is. Norton Internet Security is van.

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#1199) biker válasza eddie303 (#1196) üzenetére


biker
nagyúr

passz

szépen system preferences-ben bemész a sharing>firewall-ba, turn on, portokat egyesével ki-be kapcsolod (ftp, ssh, smtp, stb stb) többire stealth mode

teszteltem már wigwam és hackertools firewall tester oldalakról, gyakorlatilag még a lezárt portot se jelzi ki, csak hogy nincs válasz...
ez a korrekt.
mint a zonealarm volt anno

nem kell 3rd party.

futó processek közt van ipfwdloggerd, ha erre gondolsz

semmit nem kell terminalozni egy átlag esetben

amugy linux/unixra visszatérve:
ha nem szeretnék kicsit játszani, és nem lennék a munkám miatt rászorulva a microfos office-ra időnként kompatibilitás miatt, meg adobe/macromedia termékekre, évek óta linuxoznék.
szóval nekem nem nagy váltás.

kb 4éve foglalkoztam másodlagosként linuxokkal, de egyik sem volt elég jó.
debian, uhu, suse, mandrake, redhat/fedora, mind frankó, szép, okos és gyors, de ha valami baromállat office doksit küldenek, vagy adobe/corel fileokat, ott a vég és nincs mese...

itt most ez MIND megoldható.

szóval evvan :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1200) Don Vittorio válasza pilóta (#1197) üzenetére


Don Vittorio
őstag

A legtöbb ismerősömnek az van kint. És tök jó látvány, ahogy New Yorkban a B&H környékén úgy mászkálnak az emberek a Maces dobozokkal, mint nálunk a bevásárló szatyrokkal...

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.