Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38001) Czo válasza hkari (#37999) üzenetére


Czo
őstag

Miert ne lenne kozuk a valosaghoz? Pl. az emlitett Samsungodra a garancia is ugy jon, X ev vagy Y TB iras, amelyik hamarabb bekovetkezik. Jellemzoen egyebkent, tovabb birjak ezek, mint a vallalt lifetime writes (szerintem vettem mar 1000 darabot az elmult 14 evben), de celszeru elotte kukazni es cserelni. Sakjnos, mivel barmikor, barmi tonkremehet, igy gondolom nem mentel utana, hogy megallapitsd, mi tette tonkre ezt e peldanyt. Bar ugye, a tonkremenes mikentjebol lehet ra tippelni. Az az SSD-k, amik reg tul voltak a varhato irasuk vegen, no, azok mind read only allapotba kerultek. Az adat rajta van, de torolni mar nem tudod (regi OCZ-k, samsung 850 amikkel igy jartam), vagy ugy makkant meg, hogy se irni, se olvasni nem lehetett, de az eszkoz latszott a buszon (pl. samsung 32gb pata ssd, vagy nehany 830-as), de a jellemzo az volt, hogy nem a storage chipek alltak meg, hanem a controller (samsung 840, 850 es 860 volt ilyen peldanyom), mert az eszkoz teljesen eltunt a buszrol. Szkoppal megnezve, semmi eletjelent nem mutatott a kontroller. Namost M1-nel, a controllered nem is a lapon van, hanem benne a CPU-ba (mint ugye iPhonennal, merthogy ez a resz ugyonaz kb), tehat az nem lesz javithato a flash chipek cserejevel se, hazilagosan.

(#38002) oszy válasza hkari (#37999) üzenetére


oszy
veterán

Ha elakarod adni, akkor írj. :K

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#38003) trialboj


trialboj
őstag

Hi, hogy lehet kikapcsolni macen a másodlagos képernyőt? Ha csak a monitort kapcsolom ki attól mg úgy érzékeli hogy ott van, én viszont azt szeretném hogy ne is küldjön oda jelet, pl a hotcorners maradjon a fő képernyőn.
Köszi

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#38004) Czo válasza trialboj (#38003) üzenetére


Czo
őstag

Lehuzod...

(#38005) oszy


oszy
veterán

MacMini 2012
A qbittor. app nem működik rendesen az új routerrel (AX3000).
Kikapcsolom a tűzfalat a minin és akkor elindul a le- és feltöltés. Ha kiveszem a kivételek közül az appot, majd visszateszem, qbittorr. bezárom és újraindítom akkor jó.

Mi lehet a baj? :F

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#38006) Czo válasza oszy (#38005) üzenetére


Czo
őstag

Mi tortenik, amikor nem jo? Nem igazan ertem, hogy miert kapcsolgatod a lokalis tuzfalat, ha azt mondod, hogy az uj routerrel nem mukodik.

(#38007) oszy válasza Czo (#38006) üzenetére


oszy
veterán

Szóval azok után már elindul a le- és feltöltés. Éjszakára ki szoktam kapcsolni a gépet. Másnapi bekapcsolásnál már nem indul el a folyamat, csak azok után, amiket leírtam.

Remélem így érthető. :B

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#38008) Czo válasza oszy (#38007) üzenetére


Czo
őstag

Hibauzenet, barmi? A kikapcsolas az kikapcsolas, vagy sleep? Mas klienssel is ez a helyzet, pl Transmission?

(#38009) oszy válasza Czo (#38008) üzenetére


oszy
veterán

Kikapcsolás/áramtalanítás.
Más klienst nem próbáltam, mert az előző routerrel nem volt ilyen gond. :/ De, hogy hol kell keresni a hibát...
A qbitben pedig van jó pár adat, amit jó lenne feltölteni folyamatosan.

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#38010) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Sziasztok,

Itthon egy 2018-as Mac Mini van, i3-as procival, 8 giga rammal...semmi extra. Tök alap dolgokra kell. Viszont most a Ventura-nál érzem, hogy nem túl smooth a rendszer. Szerintetek melyik oprendszerre érdemes visszaállni, hogy kicsit pörgősebb legyen a használat, de azért az iCloud szinkronizációkkal se legyen gond?

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#38011) TechN7ne válasza V.Stryker (#38010) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Mojave … ,sokkal jobban sikerült mint a Big Sur.

(#38012) Dobobazsi válasza V.Stryker (#38010) üzenetére


Dobobazsi
csendes újonc

Én mindenféleképpen még támogatott verziót telepítenék, tehát Big Sur vagy Monterey.

iPhone 11 Pro Max // iPad Air 4 // Mac Mini M2 // Garmin Fenix 6X Pro Solar

(#38013) cigam válasza oszy (#38009) üzenetére


cigam
félisten

Milyenek a beállítások? Nem random proton próbál kijutni, amit upnp-vel nyitna magának, de az új routeren ez nincs bekapcsolva?

Csak tippelgetünk, amíg nem írod le részletesen, hogy a programnak a tűzfalnak, a routernek milyen torrendre vonatkozó beállításai vannak.

A Konzol-al figyeld meg milyen hibákat kapsz, esetleg magának a qbittorrent-nek a naplózását kapcsold be/nézd át.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38014) oszy válasza cigam (#38013) üzenetére


oszy
veterán

"Nem random proton próbál kijutni, amit upnp-vel nyitna magának, de az új routeren ez nincs bekapcsolva?"

Ennyire nem vágom a témát.

Átnézem és igyekszem összeszedni a dolgokat. Azt gondoltam egyszerűbb, mert a tp-link routerrel nem volt ilyen hiba, az asusal van.

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#38015) vadkörte


vadkörte
addikt

Üdv!
A történet messziről indul, ha kicsit bő lesz a lé kérlek ne nevessetek ki és ne haragudjatok érte.

Innen indulok:
Intel Core i5 6600 CPU, 32GB DDR! RAM, nVidia GeForce GTX 750Ti, 128-as SSD, 2x 3,5" HDD, Wacom rajztábla, USB mechanikus bill. és vertikális egér, 3 monitor (24" NEC EA245WMi; 22" HannsG Hi221; 19" DELL 1908FP)
A gép felhasználási területe:
-tartalomfogyasztás (böngészés, agysejtpusztítás a social media-n, YT, stb...)
-tartalomgyártás (fotószerkesztés, videóvágás, kiadványszerkesztés (DTP))
-leginkább használt programok (MSOffice, Affinity Photo/Designer/Publisher, CaptureONE Sony, RAWTheRapee, DaVinci Resolve, stb... (halkan mondom, de néhány Adobe terméket is láttam a gépen :D))

Észrevettem, hogy VGA-m kezd kevés lenni, el lehet vele lenni de programjaim csak részben tudják már használni a kora miatt, mellette a CPU sem mai gyerek már. Először VGA-t kerestem, erőművek kizárva a fogyasztásuk és az áruk is horror és elég nagy az esélye, hogy használt VGA esetén egy széttaposott bányászkártyába fussak bele. A jobb munkakártyák sem low budget kategóriásak.
Alsó hangon legalább 150-200E Ft-ot rá kellene költenem az amúgy is korosodó gépre, amin a W11 hivatalosan már el sem fut. Megkerülhető a tiltás de egyre kevésbé van kedvem mókolni. A notebook-nál bevállt linux-osítás itt nem pálya, a programjaim Win és Mac rendszerekre készültek el, a Windows környezet emulálása esetükben nem 100%. Vagy nem telepednek, vagy instabilak így munkára alkalmatlanok.
Egy új időtálló rendszer árkalkulációja pedig olyan összeget (400+E) dobott, amitől kiment a fejemből a vér. És továbbra is egy zúgó, zakatoló zabáló dög lenne.

Itt kezdett az a kis rohadék ízeltlábú - a vezérhangya - körözni. Mi lenne ha az upgrade-re szánt keretet és a gépem értékesíthető darabjaiból befolyó összeget felhasználva egy nagyot lépve átnyergelnék Mac-re. MAnjaro KDE után a MacOS nem teljesen ismeretlen, az Affinity termékekből univerzális licenccel rendelkezem, megvannak a Windows, a MacOS és az iPadOS licencek is, legálisan (munkánál nem hátrány) használhatom a szoftvereket mindegyik OS-en.

A terv egy 16GB-os Mac Mini M1 lenne, azért M1 mert ha Mac-re váltok az x86 architektúrával nem akarok egy halálra ítélt rendszerbe beruházni, mellesleg az ismeretségi körömben van több M1-es MacBook és finoman szólva lenyűgöztek.
Csak a két monitor nekem kevés, kiadvány szerkesztésnél kell a 3. A 24"-esen szerkesztek, a 22"-esen vannak a paletták, a 19"-esen van a forrás dokumentum. Valahogy tehát meg kellene oldanom a három eszköz kiterjesztett módban való használatát. (neten találtam jó kiindulási alapokat, tehát talán nem teljesen reménytelen)
A kevés USB és a tárhely kérdését Thunderbolt csatlakozó alapú dokkolókkal - amiken USB-k, M.2/HDD bölcsők és videó kimemetek (HDMI-k, vagy HDMI/VGA) vannak - tervezem megoldani. Így talán lenne egy viszonylag időtálló, jól használható és talán jól optimalizált OS-rel szerelt csendes, visszafogott fogyasztású és univerzálisan használható munkagépem.

Szerintetek(!!!) Életképes lehet a dolog, lenne értelme egy M1 alapú rendszer fent leírt módon való létrehozásának? Vagy engedjem el és húzzak vissza Redmond csodájához? Sajnos az erőforrásaim nekem sem korlátlanok, a forrást így is úgy is meg kell még keresni.

Ha csapongó voltam akkor elnézést kérek, de remélem azért valamennyire követhető volt az amit leírtam.

Üdv. V. Körte

(#38016) TigerCat válasza vadkörte (#38015) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Sima liba, de a három kijelző miatt erősen egy Mac Studio felé nézelődnék a helyedben. Minivel vagy menni fog, vagy nem. Esetleg nagyobb monitor, ami kivált két kisebbet. Mivel munkaeszköz, én bizonytalanba kimenetű hardvervásárlásba nem kezdenék. Szívtam eleget, inkább váltanék vissza PC-re, ha a munkám múlna rajta. Ha tudod, teszteld, próbáld ki valahol.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#38017) -Skylake- válasza vadkörte (#38015) üzenetére


-Skylake-
addikt

szerintem amit TigerCat irt. uj monitor.
no offense, de mi ertelme van egy 19es monitornak ?

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#38018) oszy válasza TigerCat (#38016) üzenetére


oszy
veterán

Azért a Mac Studio árban már, mint a Mini. :) Bár munkára én is hosszútávon gondolkodnék és inkébb rászánnám a magasabb összeget.

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#38019) Czo válasza vadkörte (#38015) üzenetére


Czo
őstag

Most mennyire tolod tele a memoriat? Nem lesz keves a 16 GB RAM?

(#38020) TigerCat válasza oszy (#38018) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Igen, az sajnos jóval magasabb árfekvésű termék. De munkagép esetén megfontolandó. Ezt neked kell eldöntened.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#38021) Vasti74


Vasti74
aktív tag

Sziasztok!

Mivel nem találok egy olyan monitort külön, amilyet szeretnék ;-) , ezért erősen gondolkodok azon, hogy veszek egy 21"-os, Retina kijelzős iMac-et.
(most egy 24"-os FullHD monitorom van, de a mérete túl nagy, a felbontása meg túl kevés, és 4k-t vagy 17"-ig találok hordozhatóban, ami azért kicsi, vagy 27"-tól asztaliban, az meg - pláne túl nagy az asztalomra)

Különösebb elvárásom nincs vele szemben: most egy i5-8500 procis gépem van, ami nekem túl sok is ;-) , mert csak netezek, fotókat nézegetek, Youtube videókat, néha megírok pár kis doksit - totál egyszerű táblázatot, és kb. ennyi.
De olyan kellene, ami szoftveresen még támogatott, és az is marad pár évig...
(Bár eléggé valószínű, hogy nem fog tetszeni az OSX, úgyhogy linuxot fogok rajta használni, mert PC-n kb. 25 éve azt használok)

Melyik típustól, évjárattól keresgéljek? Totál nem értek az iMac gépekhez, gondolom itt is vannak jól és kevésbé jól sikerült típusok és sorozatok, azokat inkább elkerülném ;-)

Valami i3-i5 proci kb. az elvárásom, és jó lenne, ha az SSD-t (vagy ami van benne) egyszerűen, otthon, szabványos darabra lehetne cserélni.

Adjatok légyszi iránymutatást :-)

Üdv: Vasti

(#38022) -Skylake- válasza Vasti74 (#38021) üzenetére


-Skylake-
addikt

miert akarsz imacet ha ugyis raraksz egy linuxot ? btw ha maradna rajta az OSX, a 24" M1 iMac konkretan arra szuletett, amit felvazoltal mint felhasznalasi terulet. de ha nem akarod megtartani az osx-et akkor semmikepp ne vedd meg.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#38023) Vasti74 válasza -Skylake- (#38022) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Mert - ahogy írtam - szeretnék már régóta egy nem nagy (21" körüli) , de nagy felbontású monitort az asztalomra, csak olyan nincs, nem létezik.
Így került képbe az iMac: elég régóta van belőle 21,5"-os, 4k felbontású változat :-)
De azért 640.000 forintnál olcsóbban szeretném megúszni, úgyhogy nem ragaszkodok a legújabb típushoz: feltételezem fórumokat olvasni és Youtube videókat nézni egy kicsit régebbi is megfelel ;-) ;-)
Hogy maradna-e az OSX, vagy Linux kerülne rá, azt majd akkor tudnám eldönteni, ha használnál egy ideig az OSX-et, egyelőre fogalmam sincs. Egyáltalán nem zárkózok el az almás rendszertől, de nem ismerem.

[ Szerkesztve ]

(#38024) hkari válasza Vasti74 (#38023) üzenetére


hkari
őstag

Szerintem 21" környékén nem sok értelme van a 4K-nak, persze ha csak nem 20 centiről nézed. Gondolom ez az oka hogy nem is nagyon van ilyen. Amiket leírtál arra én nem hiszem hogy megéri Mac-ben gondolkodni, főleg ha szereted a Linuxot.

Én nem bántam meg a mac minim, mert beleillik az ökoszisztémámba (iPhone, iPad, Apple TV), és ezért sok mindenben kényelmet ad, de ha ezt az erősségét kiveszem a képletből, akkor nem sok mindent lehet nagy pozitívumként elkönyvelni. Ezen is Edge-et használok, mert a Safari egy szar, ugyan úgy MS Office megy, mert a többi buta.Mivel te ezeket írtad le kb, ezért szerintem tök mindegy milyen oprendszert használsz, és innentől nem éri meg a Mac.

Nekem pl a szüleimnek kellett ilyen tartalom fogyasztós gép kis helyre, és AIO lett a vége.

(#38025) Czo válasza hkari (#38024) üzenetére


Czo
őstag

21" kornyeken, a 4k, az pont a "retina", tehat a HiDPI modhoz kello kijelzo.

(#38026) hkari válasza Czo (#38025) üzenetére


hkari
őstag

Számilag igen, de egy olyan távolságból ahonnan nézi az átlagember a monitort, 21"-on nem túl nagy a különbség a 1080P és a 4K között. (Persze ez ember, szem és mindenfüggő, de akkor úgy mondom, hogy én nem látok nagy különbéget, csak az árában, de ott nagyot :) )

(#38027) Czo válasza hkari (#38026) üzenetére


Czo
őstag

Nezted mar a betuk korvonalat? :D Lasd ugye, 27"-en 1440p vs 5k. A DPI ugyonaz (marmint 27"/1440p es 21.5/1080p kb ugyonaz, 109 vs 108; es 27"/5k valamint 21.5/4k eseten is 218 vs 217).

(#38028) Vasti74 válasza hkari (#38024) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Konkrétan kb. fél méterről nézem :-) Ilyen a számítógép asztalom.
Ezért nagy a 24", és ezért kevés a FullHD felbontás...
Érdekes, hogy 2124"-ra felesleges a 4k, de 14-17" méretben lehet szép számmal 4k kijelzőket találni ;-)
Én még MS Office-t sem használok (ha valamiért mégis nagyon az kell, akkor van pár Windows-os gép itthon a gyerekeknek, ha szépen kérem, kapok egy kis gépidőt ;-) , a LibreOffice bőven elég nekem. Gyakorlatilag ennyi: FF, LibreOffice, Gimp, mást nem is használok talán.
Ha használhatónak találnám az OSX-et, simán váltanék rá: nem kötnek "érzelmek" a linuxhoz, egyszerűen csak eddig úgy gondoltam, hogy a Windows nem nekem való.

Szóval a kérdés az, hogy melyik 21,5"-os, 4k kijelzős iMac-ek "jók"?
Pl. sokban valami AMD Radeon Pro 550 grafikus kártya van, azokkal szokott gond lenni? Mert úgy tudom, az ilyen diszkrét grafikákkal csak a baj van ;-)

(#38029) Czo válasza Vasti74 (#38028) üzenetére


Czo
őstag

Jelenleg ugye, teljes szoftveres tamogatast, azaz aktualis oprendszerverziot hivatalosan csak a 2017-es, vagy az ujabb iMacekre tudsz tenni. Azt, hogy milyen gyorsan fognak kihullani az Inteles gepek a tamogatasi korbol, azt senki sem tudja. A korabbi architekturavaltasoknal, egy uj foverziot kapott az uj architektura megjelenese utan a regi architektura. Most ugye, mar masodik foverziot kaptak az Inteles modellek, ugyhogy benne van a pakliban, hogy ezentul csak karbantartasi tamogatas lesz a megmaradt OS verziora, uj featurek/foverzio nelkul.

Szoval, ha fel akarsz szallni az Apple vonatra, olyan arat szabad adni a gepekert, amibe belefer neked, ha nem lesz ra tobbet uj rendszerverzio. Olyan ez, mint egy Gen7-es Intel, amire mar nem lesz Windows 11.

(#38030) vadkörte válasza TigerCat (#38016) üzenetére


vadkörte
addikt

Üdv!
A Studio elképesztő nyers ereje felesleges, mellesleg az ára a legkisebb kiépítésben is vastagon az felett van amit rá tudok/akarok szánni.
A gép jelenlegi feladatköre kb. így oszlik meg:
-40% könyv tördelés
-40% fénykép szerkesztése (30% a kiadványokhoz, 70% saját hobbi folytán)
-20% egyéb (80% tartalomfogyasztás (zene, film, YT, böngészés, stb...) 10% videó vágás, 10% játék (Sniper Elite, Age of Empire II (nem röhög!!! :D)
Ez egy váltás után sem változna.

Nektek is köszönhetően mégis képbe került a Mini 2018. Igaz régebbi, x86 és nem Silicon, de legalább 4 Tb portja van - igaz Tb3 és nem Tb4 - de ennyi kellemetlenséggel talán együtt lehet élni és dokkolókkal (meg RAM-mal) bővítve évekig jól használható munkagépem lenne. Nem mellesleg az architektúra miatt a Parallels sem problémázna ha szükségem lenen rá.

#38017 -Skylake-
Mivel a munkakörnyezetemet erre alakítottam ki. Kiadványszerkesztésnél - könyv tördelése - a 19"-ról emelem be/nézem a forrásanyagot (egyszerűbb ha látom munka közben, mint váltogatni az alkalmazások között), a 24"-os a szerkesztő monitor, a 22"-oson vannak a palettáim. (csatolok képet, úgy könnyebb elképzelni)
Grafikai munkánál - pl. borítótervezés - a 19"-oson nézem az alapanyagot, a másik kettő mint az előző esetben. Kevesebb és nagyobb monitorra (számomra) biztosan nem, de hosszabb távon a 4k-ra cserének lenne értelme.


(ezek template-ek nem saját munkák)

#38018 oszy
Ennyire azért nem megy jól a vállalkozásom... :D

#38019 Czo
16GB-tal kezdtem, most 32 van a gépben. Jelenleg kb. 40%-nyi a tartalékom ha nagyon megszaladnak a zabagépek... 32GB-tal érezhetően gördülékenyebb a munka, 16GB-tal volt, hogy swap-olt a gép.

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#38031) vadkörte válasza Vasti74 (#38023) üzenetére


vadkörte
addikt

Milyen linux-ot használsz most? Azért kérdezem, mert a mióta KDE Manjaro-t használok a laposomon, ismerősök MacBook-jait is készségszinten használom. Hidd el tetszeni fog (mondom ezt úgy, hogy felállt a szőr a hátamon a MacOS-től) A MacOS BSD alapú, annak meg Unix az "ős"e, amire levezethető a linux-is A tapimotkány viszont az őrületbe kerget mindegyiken, ez viszont iMac-en nem fog érinteni...

Üdv. V. Körte

(#38032) Vasti74 válasza Czo (#38029) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Hát igen... Nehéz kérdés ez.
Egy 2017-es, 21,5"-os, 4k-s iMac 220-230.000 forint körül van, ami nem kevés - igaz, még mindig csak a harmada, mint egy M1 procis, és az én céljaimra kb. ugyanúgy megfelel.
Szerintem egy ilyen lenne jó kezdésnek (ha eladom az asztali gépemet, szerintem kb. meg is tudom belőle venni az almást) , aztán ha tetszik, és már nem lesz támogatott eléggé, nem tudom használni, akkor lecserélem.
Na, ezen erősen el is gondolkodok ;-)

(#38033) Vasti74 válasza vadkörte (#38031) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Na, nekem azok pont nem jönnek be annyira... ;-)
Mint MATE a kedvenc már sok-sok éve. Elég sok mindent kipróbáltam (úgy 25 éve linuxozok ;-) , de valahogy eddig ez jött be a legjobban.
Most jutott eszembe: kellene valami virtuális gépre raknom egy OSX-et, és próbálgatni :-) Egyszer már telepítettem régebben, de aztán mielőtt kipróbáltam volna, valami történt vele (vagy a linuxommal) , és nem indult el újra...
Bár ha nem tetszik -> linuxot rá :-)
(...és akkor a támogatással sem lesz gond valószínűleg: anyunak most cseréltem le a Q9400 procis gépét egy i5-6500-ra, mert bár a C2Q procin is teljesen jól futott a legújabb Mint MATE, de néha egy kicsit lassúnak éreztem a régi Intel grafikát az alaplapon ;-)

[ Szerkesztve ]

(#38034) Ear001 válasza vadkörte (#38030) üzenetére


Ear001
addikt

Olyan Miniről váltottam a legkisebb M1-esre és hát ég és föld. Én is hasonlóan kiadványokkal foglalkozom, de három monitorom sose volt, meg is őrültem volna. Így lett egy 34"-os monitor, amin egymás mellett elfér minden, ha kell minden hely, ha meg nem, akkor 3000x1200 ban kellően nagyok az ikonok meg minden csak úgy netezgetni. A Parallels pedig egész ügyesen tud már menni Arm-os Windowsal.

(#38035) Boss81 válasza vadkörte (#38015) üzenetére


Boss81
senior tag

Szia!

Mac mini M1-et használok, 256SSD, 8Gb ram. Vettem alá egy bővítőt, amibe raktam egy 1Tb-os SSD-t.
3 Monitort használok, és egy rakat szoftver fut folyamatosan, a grafikai programok kezdve ftp, távasztalok...stb...
A gép 0-24-ben megy, mondhatni 1 hónapban ha egyszer újraindítom.

[ Szerkesztve ]

(#38036) -Skylake- válasza Boss81 (#38035) üzenetére


-Skylake-
addikt

nekem kerdesem lenne. a minin 3 olyan csatlakozo van, ami egyaltalan fizikailg kepes 3 monitort fogadni. ebbol egyet ertelemszeruen elfoglal a satechi alatet amin egy olyan port sincs, ami kepes monitort fogadni. marad 2. kerdes : tudod mi a kerdes.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#38037) Boss81 válasza -Skylake- (#38036) üzenetére


Boss81
senior tag

Igen, tudom mire gondolsz. A Mac minit maximum 2 monitor kezelésére tervezték, tudom mert utána néztem rendesen, de ez könnyen kikerülhető egy külső videokártya beiktatásával, és már megy is a 3 monitor. Tudom mert én is így csináltam. Személy szerint én ezt a típust vettem attól a cégtől ami a linkben szerepel. Hibátlanul teszi azóta is a dolgát.

(#38038) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Esetleg nem tudjátok ,hogy gyári eredeti iMac tápkábelt hol lehet venni?

(#38039) kkp900


kkp900
senior tag

Sziasztok! Mac minim 2018-as van I5-ös procis. Ezzel az új frissítéssel csak szívok folyamotosan először az NTFS halt be amit egy Fórum társ segítségével sikerült rendbe rakni .. Azzal kezdődött ,hogy sokszor ment hangosan a gép és sokáig na gondoltam kitakarítom biztos az a baja..volt is sok por alul ,Most a gép olyat csinál ,hogy random Fúj egy nagyot és kikapcsol...Pedig 4 nappal ez előtt levettem az alsó műanyag borítását és kitakarítottam a port . Tovább nem szedtem szét mert nem mertem és nem is értek hozzá.. Na azóta ezt produkálja úgy hogy semmit nem távolítottam el csak az aljáról a műanyag Mini feliratos feliratos fedőt. Mi lehet a bibi vele?
A hangosság elmúlt pedig és nem is melegszik..
Lehet újra kellene rakni de azt hogyan ? Mióta megvettem csak frissítve volt rendszerről rendszerre. Mivel nem értek hozzá sajnos,hogy kell újra rakni .Lehet ez segítene rajta? Transmissiont sikerült újra telepíteni új verzióra és az legalább azóta az is flottul működik és gyorsan..

[ Szerkesztve ]

(#38040) Syl válasza kkp900 (#38039) üzenetére


Syl
nagyúr

Az igazi dzsuva a ventin belül szokott lenni. Én félévente szétkapom (memóriabővítős youtube videót érdemes keresni) és alaposan kifújom. Persze torx kulcsok kellenek hozzá.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#38041) Ear001 válasza kkp900 (#38039) üzenetére


Ear001
addikt

Itt egy lépésről-lépésre szétszedős leírás. Az NTFS újrarakást nem egészen értem, olvasni olvassa alaphelyzetben, írni csak külső programmal. Az újratelepítés meg nem nagy kaland, az Apple oldalán van hozzá leírás, elég hozzá egy élő internet kapcsolat.

(#38042) kkp900 válasza Syl (#38040) üzenetére


kkp900
senior tag

Akkor szerintetek az lehet a baja a fújós kikapcsolásának, és újra indulásának?
Igen tudom ,hogy mi kell hozzá de sajnos az egyik torx fejem nincsen a kisebbik csavarhoz a fémtakaró levételéhez. Pedig Ifixit készletem van és nincs benne olyan kicsit fel is kaptam a vizet erre mert ennyi erővel olcsóbb szettet is vehetettem volna más gyártótól. Meg csipeszem sincs amivel le kell szedni valamilyen lábelt előtte hogy a szitás fém et le lehessen venni.. Néztem én a Youtube szétszedős videokat, de így nem fogok hozzá magam. Akkor elviszem egy szervizeshez..egy tisztításra inkább. Mondjuk az újra teleítésnél attól félek ,hogy a mewgvett progikat nem fogom tudni felrakni ezeket a verziókat mert nem mindegyiknél megy az új M1 szilikon csipesekknél van olyan ahol vissza kellett rakni a régebbi verziót , írta a program kiadó cég levélben mikor írtam nekik ,hogy kuka a program I5-ösön. Meg egy jó pár programnál havi díjas lett pld és mikor én megvettem akkor egész életre szóló volt.Ezek miatt se szeretném újra rakni magam.. De gondolom sokat javulna mindenben a gép ha egyszer egy tiszta teleíptést kapna. Bár sokan vannak akik úgy csinálják ahogyan én is ,hogy mindig simán frisssítik a kiadottra és nem telepítik tisztán. Nem tartok semmi anyagot rajta amúgy szóval azok nem vesznek el ..

(#38043) kkp900 válasza Ear001 (#38041) üzenetére


kkp900
senior tag

A rendszer frissítés után meghülyült a NTFS és nem is indult el TigerCattel sikerült 2 nap alatt rendbe rakni valamennyire utánna még 2 szer beszart újra telepítettem azóta kapott egy frissítést is és nincs baj vele mindig indul teszi a dolgát.

(#38044) Ear001 válasza kkp900 (#38043) üzenetére


Ear001
addikt

Az NTFS író programoknak megvan az oprendszer specifikus változatuk, egy frissítéstől persze, hogy elromolhatnak.

(#38045) vadkörte válasza kkp900 (#38039) üzenetére


vadkörte
addikt

Mac"laikus"ként kérdezem, NTFS-re mi szükséged van? Miért nem használod azo(ko)n a lemez(eke)n is a Mac natív fájlrendszerét?

Üdv. V. Körte

(#38046) kkp900 válasza vadkörte (#38045) üzenetére


kkp900
senior tag

Mert pld ha veszel egy winyot akkor meg se tudod formázni alapból eddig egyiket se látta a Mac mini. Amúgy Exfatra szoktam formázni őket némelyiket meg AFPS re ,hogy gyorsabb legyen a másolás.

(#38047) -Skylake- válasza kkp900 (#38046) üzenetére


-Skylake-
addikt

ezt szerintem gondold at ujra.

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#38048) Czo válasza kkp900 (#38046) üzenetére


Czo
őstag

Akkor valamit benezhettel, mert barmilyen lemezt radugsz, latja az. Formazni, pedig akkor is tudod, ha olyan particio vagy valami van rajta, amivel semmi sem tud kezdeni.

(#38049) Syl


Syl
nagyúr

Ilyenkor mi a teendő?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#38050) Czo válasza Syl (#38049) üzenetére


Czo
őstag

Csinalsz helyet? :) Elso backup? Vagy eddig is erre a lemezre mentettel, ebbol a "sessionbol"? Mert azokat torolgeti elvileg, viszont a masik rendszer alatt letrehozotthoz nem fog nyulni. Illetve, akkor is ilyen uzenet jon, ha mar nincs mit letorolni es ugy sincs eleg hely.

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.