Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#29651) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

Na, ha már fűtés, akkor én is bekapcsolódok :)
Ilyen konvektorom van, ami egy 20 nm-es helységet melegít. 6 éves a konvektor. A hőfokszabályzón N-7 között állítható. A gond az, hogy hiába állítom be 4 (leírás szerint az a 23 C) fokozatra, pár perc és lekapcsol őrlángra.Még akkor is, ha a szobába 16-17 fok van. 6-7 fokozaton kell járatnom, hogy ne álljon le.
Lehet ezzel valamit kezdeni?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#29652) code1005


code1005
senior tag

Sziasztok, lassan el kellene kezdenem felújítani a házat... Az alapoknál kezdeném. :) Nincs itt valaki aki Miskolci és ért a vizesedő falakhoz? Az a gondom, hogy omlik a vakolat több falon is, belefúrok és kiszakad a tipli egy 10 centis faldarabbal. Olyan furcsa hangja is van a falnak ha kopogtatom. Szerintem ez vizesedik, az aláinjektálás szerintem megoldaná a problémát csak nem mindegy hány falon kellene. Gondolom egy ilyen profilú cégnek az az érdeke, hogy az összes falon megcsinálja :)

Tehát, egy kőműves vagy hasonló szakembert keresek aki megnézné a vakolatom és mondana rá valami értelmeset mert addig nem akarom leveretni a régi vakolatot.

Köszi!

plata o plomo

(#29653) Pikkolo^^ válasza szabjan (#29650) üzenetére


Pikkolo^^
addikt

Nem a fűtésszerelő dolga méretezni hanem a tervezőnek, csak az pénzbe kerül igy kihagyják. Egy szakmunkástól nem elvárható a méretezés. Az, hogy tapasztalatból tudja az nem azt jelenti tudja a mögötte lévő számítást. Megfelelő méretezéssel beruházási oldalon sokat lehet nyerni, nem beszélve az üzemeltetésről.

Minél kissebb a rendszer annál kissebb a tehetetlenség, ami szabályozhatóbb ezáltal gazdaságosabb.

(#29654) DeFranco válasza Ace Ventura (#29651) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ellenőrizd hol van a bimetál, a miénk nem pont ilyen, de egészen hátul lent ki van alakítva neki két gyűrű, abba kell becsúsztatni, akkor mér pontosan

lekapcsolni így is lekapcsol, gondolom a túlhevülés ellen, de "iteratívan" fűti a szobát, amint lehet bekapcsol megint a kívánt hővok eléréséig

(#29655) axioma válasza Pikkolo^^ (#29653) üzenetére


axioma
veterán

Hat nekunk volt (2005) gepesz tervezonk, eloszor is nem "jaratos" homersekletre tervezett (70/55, egy ontottvas 24kw gazkazan, nem modulacios, de azert a hofok allithato es eleve 60-t mondtunk neki), masreszt elvakoskodta a dolgot, az uvegtegla me'g csak figyelmetlenseg (2 retegben raktuk, ami a terven nem volt de itt latta, es igy normal 1.4-es ablaknak felel meg, szemben a 3.8-cal amit figyelembe vett), masreszt meg nem tunt fel neki, hogy az eszaki szoba fele folott van egy erkely, igy ott jobban hul mert felfele nem tetoter hanem kulvilag... szoval ugy 1.5 ev mulva (mar a termosztatot is athelyeztuk kozben, hatha azzal megoldhato, es termoszelepek is vannak - persze 1+ csoradiator kivetelevel), vegul egy 3+2-es radiatorcsere lett belole (marmint 2 csere egymas kozt, 3 meg korcsere), most ugy-ahogy korrektnek mondhato a hoigenyhez kepest a helyisegek futese.

(#29656) fero02 válasza Pikkolo^^ (#29653) üzenetére


fero02
veterán

És az a képlet/számítás, ami alapján meghatározzák az adott légköbméterhez tartozó fűtőtest tulajdonságait/adatait, miben különbözik egy szakmunkás és egy tervező kezei között? Semmiben. Egy tervező is épp úgy mondhat hülyeségeket, mint egy szakmunkás. Csak az esetek döntő többségében sokszor a papírforma a szar. Míg egy jó szakinak van rengeteg tapasztalata, addig az tervezőnek kb tizede. A papír-toll-vonalzó sosem fog elegendő rálátást adni a szakmára. Nem lehet mindent képletekkel meg számításokkal megoldani.

(#29657) Pikkolo^^ válasza axioma (#29655) üzenetére


Pikkolo^^
addikt

Teljesen mindegy milyen hőmérsékletre tervez. Amit elkövetett az emberi figyelmetlenség, de eléggé súlyos.

(#29658) Pikkolo^^ válasza fero02 (#29656) üzenetére


Pikkolo^^
addikt

Az ilyen hozzáállás miatt vannak a túlméretezett, gazdaságtalan rendszerek. Végülis ökölszabály szerint is lehet házat építeni, de abban lakjál te.

(#29659) axioma válasza fero02 (#29656) üzenetére


axioma
veterán

Peldaul hogy a szakmunkas a legkobmeterhez egy 20 evvel ezelotti okolszabalyt alkalmaz, mig a gepesz tudja, hogy nem legkobmetert hanem lehu"lo" feluleteket futunk, es hogy nem negyzetmeterre, hanem adott holepcsohoz tartozo teljesitmenyre kell a radiatort venni...

Pikkolo: marmint az eloremeno homerseklet onmagaban mindegy lenne, de a holepcso tudtommal nem. Nyilvan nem kondenzacios az ov. kazanunk, tehat nem tervezhet be olyan holepcsot, hogy a visszatero tul alacsony legyen... tehat ezert figyelembe kell vennie, mibol indul ki. Vagy rosszul logikazok?

[ Szerkesztve ]

(#29660) szabjan válasza Pikkolo^^ (#29653) üzenetére


szabjan
tag

A probléma ott kezdődik amit előttem axioma írt.
Nagyon kevés a szakmában VALÓBAN járatos tervező.
Aki íróasztal mögül kezdi az sosem lesz jó. Az első mondatoddal részben értek egyet.
Részben, mert amikor ott állsz mint szerelő a tulajdonos előtt és éppen mondod neki mennyibe fog kerülni és már attól magához nyúl, na ott egy ilyen: " tervezze meg tervező mérnök" a hőszükséglet számítást, na ott sokszor a: " köszönjük szépen. Mennyivel tartozunk az eddigi......" mondat jön.
Én a gyakorlatról írtam mindenki értse így ha kérhetem. Tudom én is honnan kéne kezdeni, de nem ez a valóság ma nálunk.
Így marad két lehetőség. Vagy ért hozzá valamennyire a szerelő és meg tudja tervezni a méretezést, vagy ismét egy elcseszett fűtés lesz belőle, ahová majd a sértődés miatt egy másik szerelőt hívnak, hogy helyrehozza a hibákat. Nos így értettem én hogy érteni kell hozzá mese nincs.
Egyébként nem tudom miért ne kéne tudni egy fűtésszerelőnek a radiátor számítást? Én még 91 ben tanultam róla. Persze hol vannak már azóta a dunaújvárosi lemezradiátorok, meg az öntöttvas szovjet talpasradiátorok, a gőzfűtésről meg ne is beszéljünk. :D /sikerült abból vizsgáznom..../ DE az elv megmaradt.
Szóval ahogy írod a tapasztalat az rendkívül fontos és az is lesz még, ameddig fordítva kezdenek nálunk sokmindennek neki. ;)

[ Szerkesztve ]

a vizesember

(#29661) fero02 válasza Pikkolo^^ (#29658) üzenetére


fero02
veterán

Ne általánosíts! A túlméretezésnek is vannak fokozatai és nagyon nem mindegy, hogy melyik végletről beszélünk!

Inkább legyen az adott rendszer épeszű keretek között túlméretezve, mint hogy határon legyen használva. Többől lehet keveset csinálni, de kevésből többet nem.

axioma: egészségedre! Nyilván egy magára adó szaki képzi magát, fejleszti a tudását és nem ragad le a régi dolgok mellett. Mindkét félnek ez az érdeke.

[ Szerkesztve ]

(#29662) axioma


axioma
veterán

Ma mar inkabb - zoldmezosnel - arra kene torekedni, hogy aktiv futesi rendszer ne legyen. A kütyük termelnek annyi ho"t, meg az ember ket labon jaro 60(?) W-os futotest, hogy a mai korszeru technologiak mellett a szigetelest kell inkabb magas fokon uzni, es eleg is lesz. Vagy jo, neha nagyhidegben be kell kapcsolni 1-2 hajszaritobol szarmazo futoszalat a szelloztetorendszerben...
Tudom, a tobbseg a meglevo lakasat akarja rendbehozni, de azt meg plane nehez elkepzelnem, hogy ott valaki gepeszt hiv, ezert az epitkezosre asszocialtam.

[ Szerkesztve ]

(#29663) Pikkolo^^ válasza szabjan (#29660) üzenetére


Pikkolo^^
addikt

Egy családi ház tervezése alap dolog, házi feladat. Nem tudom mennyi a tervezési díj mostanában, de ha jó a tervező akkor visszajön az ára.

fero: tapasztalat. A lakásomban 2 fűtésszerelő dolgozott. Az első azt mondta akkora raditorra cseréljem a régit amekkora elfér, a másiknak fogalma sem volt. Persze én kiszámoltam, és megfelelő méretű lett, nem fagyoskodom. Lehet hozni ellenpéldákat, de a melós gondolkodást nem tudod megváltoztatni.

(#29664) szabjan válasza Pikkolo^^ (#29663) üzenetére


szabjan
tag

Te kifogtál két 'fűtésszerelőt'. Ha annak lehet hívni őket. De továbbra se általánosítsál.
Speciel ilyen mondat még az én számat nem hagyta el. Nem hiszem, hogy ez követendő vagy akár statisztikai példa lenne. lehetne számokkal dobálózni, hogy 10 ből mennyi de semmi értelme.
Én továbbra is azt mondom, hogy egy átlagos lakás /ház/ radiátor méretezési számítását egy normálisabb fűtésszerelőnek el kell tudni végezni. Ha ez nincs így akkor ne beszéljünk fűtésszerelőről. A fűtésszerelő sokszor egyet jelent újabban a csőszerelővel, vagy még az sem esetleg pékről beszélünk.

a vizesember

(#29665) neduddki válasza szabjan (#29664) üzenetére


neduddki
nagyúr

HI!

winwatt 10perc egy abszolut kibicnek is mint en, mir ekmesz vagy a 2. hejsiseggel addigra meg rutinisnak valhaod magad:- )))

udv

neduddki

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#29666) neduddki


neduddki
nagyúr

HI!

40 eve hallgatm hogfy egyre szarabb agaz meg tobb a viz benne.....

udv

neduddki

p..s hova lett az ezugybenindult konteo totyik?:- )

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#29667) cekkk válasza neduddki (#29666) üzenetére


cekkk
veterán

Ez érdekes, mert pesti gyorsabban fő fel ugyan annyi víz mint a volt debreceni lakásban. A kávé is érezhetően gyorsabban fő le. :U

(#29668) DeFranco válasza cekkk (#29667) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nálunk egyik reggel konkrétan nem lehetett begyújtani a legkisebb gázrózsát, mert mindig elaludt. Aztán megnéztem, és a körből random elaludt 2-3 "szirom", de mindig máshol a kör ívén, és ha épp a bimetálra esett a gázszünet, akkor elaludt. Gondoltam is, hogy "á, kicsit sem levegős a gáz"... lehet hogy konteo, ezt most vállalom, de sem előtte sem azóta nem volt ilyen.

(#29669) erdoke válasza cekkk (#29667) üzenetére


erdoke
titán

Az induló víz hőmérséklet ugye megegyezett?
Egyébként biztosan 240'V van a fővárosban, Debrecen pedig elmaradott, maradt a régi 220. Ezért jön le lassabban a kávé a gépből. :K :F

A legjobb aláírás a héten

(#29670) axioma válasza DeFranco (#29668) üzenetére


axioma
veterán

Nem vedem a gazszolgaltatokat, de azt a hulyeseget azert ne terjesszuk, hogy levegos a vezetekes gaz... olyan robbanas lett volna mar belole, mint a sicc.
Egyebkent elorelato ember szerintem mar nem tervez a gazzal. Meg a sporolos sem, havi ezres ha ra se nezel a keszulekre, meg plusz afa persze. Meg a kemenyseprok adoja. Meg a gazkeszulekek kotelezo felulvizsgalata nevre keresztelt ado. Meg huszonot masik szivatas az eletveszelyre hivatkozva... mar nagyon banom, hogy 2004-ben sikerult pont a hazunkat tervezni, egyreszt a gaz, masreszt a 2 retegu ablakok miatt, 1-2 evvel kesobb nem ez epult volna meg, ami most van.

(#29671) kisfer válasza code1005 (#29652) üzenetére


kisfer
aktív tag

Így elsőre azt mondanám h tényleg vizesedik a fal.
Vályogház?

Informatikai hálózattelepítő és üzemeltető és Számítástechnikai szoftverüzemeltető állást keres!

(#29672) DeFranco válasza axioma (#29670) üzenetére


DeFranco
nagyúr

1: kétszer emeltem ki, hogy konteo, sem fizikus, sem gázmérnök nem vagyok, hogy tudjam, lehet-e levegső a gáz vagy sem, vagy hogy játszhatnak-e a fűtőértékével vagy sem
2: rendben, lecsatlakozom a gázról, ha megmondod, hogy hogy vigyem fel a második emeletre a vegyes tüzelésű cserépkályhát, meg hogyan váltom ki a kisszobát, ahova lerakom a tüzelőt :D

(#29673) Morris válasza DeFranco (#29672) üzenetére


Morris
veterán

Nekem is tervben volt egy kandalló a negyedikre, de azt mondták nem lehet! :((
Pedig még a falat is átfúrtam volna. (most is át van a parapet miatt)

persze még nem tettem le erről a tervemről ;] ;] l

[ Szerkesztve ]

(#29674) neduddki válasza DeFranco (#29672) üzenetére


neduddki
nagyúr

HI!

vegyes tuzles az draga.... hoszivatju :- )

udv

neduddki

mod: amugy ha ma rkonteozunk: akkor a multor imntajara meg kine kontejozni eszt is:- ) monfyuk ar akivanis lnnek hogy a caotina hogz maradt ki?

[ Szerkesztve ]

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#29675) axioma válasza DeFranco (#29672) üzenetére


axioma
veterán

En se vagyok fizikus, de egyszer leirta'k (sztem egy masik forumban, de vegulis a forras mindegy), es raadasul logikus is (en peldaul a kulso legnyomassal korrigalasra fujtam, mondvan ha tobben hasznaljak akkor atlag alatti es azt szorozzak sokkal, es arrol is meggyoztek hogy hulyeseg, mert a telken belul van a nyomascsokkentes, tehat a hasznalat intenzitasatol fuggetlen).
Termeszetesen ahol mar a gazfutes be van jaratva, es a megfelelo hoszigeteles nem megoldhato (megfelelo: minimum alacsony energias, megoldhato: muszaki es/vagy jogi, a tarsashaz az az utobbi), akkor nincs mas megoldas. De ujkent nem kene megszokasbol betervezni.
Peldaul en is nagyot szivtam azzal, hogy begyoposodott szokastol nem tudtam levalni. Konkretan van pincenk, es ott van a gazkazan, meg a HMV tartaly. Mert annak ott a helye.... kozben ez addig volt igaz, amig a szenet kellett a kazanba lapatolni. Most van egy tizenx meteres kemeny (ha jol remlik), amit megepitettek jo sokert, es van ketszer 3m felesleges kanyar a napkollektortol a csapokig (tetoter, napkoll->pince, hocserelo, HMV-> foldszint csapok). Ha nem lett volna ez a gondolkozasi gat mindannyiunkban, akkor kazan az emeletre kicsi kemennyel (a minimum meglett volna siman) + HMV tartaly kozvetlen a deli teto ala, egy csomo veszteseget megsporoltunk volna.

(#29676) code1005 válasza kisfer (#29671) üzenetére


code1005
senior tag

Szia, tégla házról van szó. Szerintem is vizesedik, valami kapilláris szivárgás lehet, ehhez kéne szakember aki nem feltétlen akar vagy egy félmilliómat elverni. :DDD

plata o plomo

(#29677) cekkk válasza erdoke (#29669) üzenetére


cekkk
veterán

Mondjuk a gáznak meg a áramnak mi köze egymáshoz? ;)

Egyébként meg ha jól tudom a fűtőérték után fizetünk nem köbméter után , így lehet az, hogy Pesten kevesebbet használsz de drágább, míg Debrecenben többet de kevesebb a leosztott köbméterára.

(#29678) DeFranco válasza neduddki (#29674) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Te csak ne kotenózzá' miattad függtem rá a duc D'o-ra, azóta is azt esszük, naponta egy kockát, hogy tovább tartson... :DDD

(#29679) kisfer válasza code1005 (#29676) üzenetére


kisfer
aktív tag

Szia

Az egy fokkal jobb.

Pedig ha újra kell szigetelni akár a lemez bepréselés akár a falátfűrészeléses megoldás elég drága.

Az aláfalazás esetleg amit te is megtudsz csinálni de ez jár a legtöbb kosszal bontással.

Informatikai hálózattelepítő és üzemeltető és Számítástechnikai szoftverüzemeltető állást keres!

(#29680) maross


maross
veterán

tetőszaki vagy lakatosszaki lakik a topicban? (nem elmeleti fizikus kell, hanem ketkezi munkasember :) ).

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#29681) erdoke válasza cekkk (#29677) üzenetére


erdoke
titán

Igaz, valahogy eszembe se jutott, hogy gázon lehet normális kávét főzni. :N

A legjobb aláírás a héten

(#29682) cekkk válasza erdoke (#29681) üzenetére


cekkk
veterán

Azt egy szóval nem mondtam, hogy normális kávé, de az én gyenge ízlésemnek, ez a kávé reggel ébredés után megfelel. Sok 20-30-100 ezret meg nem akarok fizetni egy gépért, amikor napi 3-4 kávét iszunk összesen.
Persze megértem én, hogy van aki igen, számomra a kávé nem olyan fontos. Bár lehet ha rászoknék a jóra akkor nem mondanék le róla :D

[ Szerkesztve ]

(#29683) erdoke válasza cekkk (#29682) üzenetére


erdoke
titán

Valószínűleg a rászokás számít valamit, mert én is azután ruháztam be egy félnormális gépbe, miután elkezdtem sokat utazni, és olyankor sokfelé és sokféle finom kávét megkóstolok.
Napi két kávéhoz persze én se vettem 2-300 ezres gépet, de egy 30-40e Ft-os kapszulással is egész jókat lehet főzni.
Na jó, elég az OFF-ból, bár a kávégép bütykölgetése akár bele is férhet.
Pl. hogy Cremesso géphez kapszula lyukasztó tűt hol lehet szerezni. Időközben kivonultak Magyarországról, szervizük is Bécsben van legközelebb. :((
Van egy Nespresso gépem is, de valamire (valakinek) jó lenne a régi, ha működésre lehetne bírni.

A legjobb aláírás a héten

(#29684) cekkk válasza erdoke (#29683) üzenetére


cekkk
veterán

Sokallom a kapszula árakat, 4 kávé esetén már 400 forint ami havi szintem már 12 ezer, éves szintem meg le sem írom :) Nem azt mondom nem kibírnám, de nekem ez nem ér ennyit. :B

A bécsiek nem postáznak el egy tűt? Vagy ebay esetleg?

[ Szerkesztve ]

(#29685) neduddki válasza DeFranco (#29678) üzenetére


neduddki
nagyúr

h'!

lekkozleb bruggeba mesz Kathy-sni:- )))

udv

neduddki

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#29686) code1005 válasza kisfer (#29679) üzenetére


code1005
senior tag

Pont bontást nem szeretnék, ezért gondoltam az injektálásra.

plata o plomo

(#29687) föccer válasza code1005 (#29652) üzenetére


föccer
nagyúr

Ha téglafal így tönkrement, akkor ott már komolyabb problémák vannak. A víztartalomtól önmagában nem szabadna ilyen könnyen tönkre mennie. Valószínüleg tartom, hogy megfagyhatott párszor. Ha így van, akkor az injektálás igen komoly problémákat okozhat, roszabb esetben teljesen tönkrevágja a falat.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#29688) Melack


Melack
veterán

Panelban most télen fűtőtest mögött hogyan lehet kifesteni?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#29689) Integra válasza Melack (#29688) üzenetére


Integra
titán

ahogyan nyáron is később :B

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#29690) Melack válasza Integra (#29689) üzenetére


Melack
veterán

Babaszoba, áprilisban jön az utód :B

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#29691) föccer válasza Melack (#29690) üzenetére


föccer
nagyúr

Radiátor ecsettel.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#29692) philoxenia válasza föccer (#29691) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Szerintem fújni is lehet nem?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#29693) föccer válasza philoxenia (#29692) üzenetére


föccer
nagyúr

Meg fog folyni és össze bassza a radiátort. Olyan nincs, hogy mindenhol gondosan leragasztottad.

Ha le lehet választani a fűtési körröl, akkor le kell szerelni. Ha nem lehet, akkor radiátor ecset. Annál jobb megoldást még nem láttam.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#29694) Sickboy25 válasza Melack (#29690) üzenetére


Sickboy25
addikt

gratula, nekünk meg a napokban :D

‎"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun

(#29695) macera2 válasza Melack (#29688) üzenetére


macera2
aktív tag

Csak van annyi hely, hogy egy mini teddi hengerrel, esetleg saját barkácsolt görbe nyéllel beférj, és tudj festni. :F

A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .

(#29696) Mate


Mate
nagyúr

Festéket egy zacskóba, bele egy petárda és bedugod a radiátor mögé :D

(#29697) x_o_n válasza Melack (#29688) üzenetére


x_o_n
veterán

feles kis lakk henger,pipa ecset

(#29698) Melack válasza x_o_n (#29697) üzenetére


Melack
veterán

Más megoldás marad, hővédő fólia. Abból melyiket érdemes megvenni? Vagy egyre megy?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#29699) föccer válasza Melack (#29698) üzenetére


föccer
nagyúr

Mindegy, egyik sem ér túl sokat.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#29700) Melack válasza föccer (#29699) üzenetére


Melack
veterán

Ezt nem túl nagy öröm hallani :(

De még mindig jobb, mint a festetlen fal :B

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.