Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#136701) csubuka válasza AXisBOLD (#136700) üzenetére


csubuka
addikt

Ez csak ilyen naív laikus vélemény, a profibbak kijavítanak majd ha úgy van, de...:

Az biztos, hogy H tarifára nem köthető a villamos kazán.
B tarifára max, de annak a sajátosságai miatt azért van gond.
A fene tudja, hogy mekkora puffertartály kell ahhoz, hogy jól menjen a rendszer B tarifával, akkor is mindig legyen hő, amikor nincs "éjszakai áram" (csak 8 órán át van, amikor éppen van :D )
Érzésre kb úgy kell méretezni a puffert, hogy egy egész hideg napot elmenjen a rendszer a tartályról, köbméteres nagyságrend hasracsapva. (hova rakod, bírja-e szerkezetileg a hely, ahova ez kerülne...). Ház hővesztesége, előremenő-visszatérő tervezett különbsége ismerendő. Meg a feltételezett leghidegebb nap amire méreteznél?

Csodás szuperolcsó a fűtés B tarifával sem lesz ha sima rezisztív elvű villamos fűtés dolgozik. 1 kWh fűtési hőmennyiség előállítása a villanykazánnal még a sima gázkazános árak fölött lesz kb (rezsicsökkentett árakat nézve)

(#136702) Eagl3 válasza AXisBOLD (#136700) üzenetére


Eagl3
veterán

Mindenképpen vizes rendszerű padlófűtést rakass.
Az elektromos kazán üzemeltetése szerintem nagyon drága lesz, ezt elengedném.
Ha van bevezetve gáz, akkor mehet fel egy gázkazán. Ha nincs, akkor ki kell számolni, hogy a gáz bevezetése + gázkazán hogy viszonyul egy hőszivattyús rendszerhez.

Ezek a levegő/levegő hőszivattyúk azért még elég kiforratlanok. Magas a bekerülési költségük, fontos a precíz kivitelezés, elég sok hibaforrás merülhet fel és nem olcsó ezeket javítani.

(#136703) AXisBOLD válasza Eagl3 (#136702) üzenetére


AXisBOLD
addikt

köszi a megerősítés a vizes rendszerre.

gáz van az utcában, de a telken nincs és nincs is betervezve. teljesen őszintén, attól tartok, hogy leegyeztettünk mindent (nekem kicsit későn főtt le a kávé a kapkodás miatt) és a gázt most ügyezni már nagyon késő lesz....

a levegő-vizes hőszivattyúra meg már mindent mondtak: elég a legkisebb erre a házra (pl: Fuji 4,5-5 kw-os, ami ~2 mio), de máshonnan meg az jött, hogy 6-8 kw-os kell, amire végképp nincs keret, de lehet még a legkisebbre se. Illetve, hogy ennek beüzemelése, beállítása hosszadalmas, nincs nagyon meg a szakértelem még, de nem is ez a lényeg, mert hosszútávon ebben kell gondolkodni, csak nem biztos, hogy most belefér.
Ezért jött ideiglenes opcióként a villanykazán, mert egy ilyen rendszert meg is néztem és dicsérték.

#136701csubuka: köszönöm az infókat! Ennek a B tarifának utánajárok. De az is csak puffer bekötéssel menne ugye? Sima villanykazán mellé nem!?

Aurea mediocritas

(#136704) csubuka válasza AXisBOLD (#136703) üzenetére


csubuka
addikt

Lg monoblokkos Therma V meg van 1.5 millióból. Persze mint monoblokkos az elfagyásgátlás önmagában hozzátesz még egy kis igényesség-igényt (ezt elég egyszer elrontani és a hazai szakik simán okosba csinálnának valamit. Szakibiztosabb a külön hőcserélős primerkör fagyállózva. Azt meg gondolom X évente illik cserélni... szóval a monoblokknak is meg van a maga baja) és ~150 ezret (vagy mittudomén, szaki tudja ezt nem én, simán lehet, hogy van olyan aki félmilliót mondana egy primerkörre :D ). De lesz a rendszernek ezen felül is ára bőven... Ha nincs gáz bevezetve meg kémény se, akkor a kazános sztori sem hiszem, hogy drasztikusan ilyen összegek alatt meg tudna állni.

Gyakorlatban, ha a B tarifát rákötöd az elég érdekesen fog menni egy kis hőtároló tömegű háznál. Meg egyáltalán bárhol. Lesz olyan mondjuk tizen-X órád, amikor nincs fűtés, mert a B tarifa épp lekapcsolva van :D Főleg egy könnyűszerkezetes háznál a hőmérséklet csökkenés elég durva lesz egy ilyen időszak alatt. A szüleimnél 10+10cm szigetelésű (kissé igénytelen, második "vendégház"/raktár) könnyűszerkezetes épület vagy 4 fokot veszt minimum ennyi idő alatt téli körülmények között. És akkor még nem szellőztettél stb.

Megfagyni nem fogtok, de egy 100 év visszalépés komfortban ha csak elmélkedve is puffermentesen képzelné el az ember a B tarifát :D Ilyen 4-5 fok esések (de még ha csak 2 is volna mert annyira korrekt a szigetelés stb.), aztán visszafűtés, amikor van delej... ilyet nem lehet építeni 2023-ban.

[ Szerkesztve ]

(#136705) csƵ válasza F_Gergely (#136697) üzenetére


csƵ
őstag

A melléképületemet most újítottam fel:

Régi vakolat leverése,
Vályog fuga kikaparása,
Csibehálózás,
Gúzolás, vakolás, simítás,
Kávázás
Burkolat ragasztás,
Ragasztózás, hálózva
Alapozás, nemesvakolatozás.

Erre csak a vakoláshoz hívtam mestert. 50 ezret kért az öreg, 50 m2-re.
A többit egyedül vagy haverral csináltuk. Nem számoltam ki, mennyi pénzt spóroltam, de nagyon büszke vagyok magamra.

[ Szerkesztve ]

(#136706) AXisBOLD válasza csubuka (#136704) üzenetére


AXisBOLD
addikt

nem áll még a ház, de a telken nincs bent a gáz és a mostani tervek szerint nem is lesz bevezetve, ezért gondolom én is (ahogy Te is leírtad), hogy a gáz bevezetés kivitelezése innen már elég sok lenne, anyagilag és időben is.

nem teljesen tiszta amit a B tarifa - villanykazán - puffertartályról írtál:
jól értem, hogy ha villanykazánt tervezek, akkor mindenképpen puffertartállyal együtt tegyem vagy csak abban az esetben, ha B tarifáról szeretném üzemeltetni?

Aurea mediocritas

(#136707) Eagl3 válasza AXisBOLD (#136706) üzenetére


Eagl3
veterán

Én azt javasolnám, hogy ne kapkodj és egyeztess egy gépész tervezővel mert jelenleg csak vaktában lövöldözés megy.

(#136708) csubuka válasza AXisBOLD (#136706) üzenetére


csubuka
addikt

tegyem vagy csak abban az esetben, ha B tarifáról szeretném üzemeltetni?
Csak abban az esetben ha B tarifáról gondolod üzemeltetni...

De ha ilyesmin töröd a fejed azért egy gépész tervezővel nem árthat beszélni, puffer méretek meg az egész koncepció stb kapcsán.

Meg a B tarifa kiépítése is vagy 200k szerintem egy szimpla mérőn felül (alapból 300-400k földkábelnél indulóra szerintem a mai tarifáknál, doboz meg hasonlók miatt mondjuk 32 A-re) ha a bekötéskor döntesz úgy, utólag lehet még több is...

De azért az átgondolandó, hogy mi lesz ha nincs rezsicsöki (egy törvény átírás, laza péntek du kis hazánkban) előbb-utóbb vagy épp B tarifa sem lesz... a villanykazán elég meredek rezsi-pénzszivattyúvá válik úgy.

(#136709) LOTR válasza AXisBOLD (#136706) üzenetére


LOTR
addikt

a puffertartály többek között azért kell (főleg a jelen példában), hogy amikor van felesleges energia, amire épp nincs szükség, akkor azt el kell használni (melegvizet csinálni belőle) és azt a melegvizet el kell tárolni, mert később szükség lesz rá

a B tarifa meg hétköznapi nevén vezérelt (vagy éjszakai) áram, napi legalább 8 órában van rajta áram összesen, leggyakrabban csúcsidőn kívüli időszakokban, de olyan nincs, hogy 22-06 óráig van és utána meg 06-22-ig nincs

a B tarifával az a rizikó, hogy ha nem komfortos úgy a fűtés, hogy oda is meg kell venni 3.900Ft+áfa/amper áron a teljesítményt, amúgy pedig bármikor át lehet kötni sima A1 tarifára a rendszert

One Ring to rule them all

(#136710) AXisBOLD válasza csubuka (#136708) üzenetére


AXisBOLD
addikt

ok köszi, ezt a B tarifát vagy jobban körbejárom vagy elengedem.

Nem az álmom a villanykazán, de ha nem tudok mást kitalálni/nem fér bele, akkor marad a mostani elektromos padló, ami úgy tudom ~100 kw/nm fogyasztású, így az se egy takarékos dolog, de legalább a komfortérzet is rosszabb ezzel és a levegő-levegős hőszivattyúval....

#136707Eagl3: teljesen igazad van, de egyelőre nem találtam gépész tervezőt, aki mindentől függetlenül tudna nekem segíteni és számolni, összehasonlítani egyet.

Aurea mediocritas

(#136711) csubuka válasza AXisBOLD (#136710) üzenetére


csubuka
addikt

ami úgy tudom ~100 kw/nm fogyasztású

Itt valami nagyon megkavarodott. A fogyasztás lenne valamiféle "energia" mértékegységben "kwh" jellegű. kwh/m2 valamiféle időtartam alatt. De az erősen attól függ, hogy hogy használod, mikor kapcsolod be stb. Lehet, hogy némelyik ilyen rendszer csak temperálásra jó... De talán ez a 100kWh/év/m2 ha keményen használod lehet nem irreális, nagyságrendileg egy izomból használt villamos padlófűtésre...

A "teljesítménye" a villamos padlófátésnek lehetne inkább pár tíz W/m2 szinten volna, semmiképpen sem kW/m2 (az nem is tudom mi lehetne valami ipari brutál hősugárzó, már ha...)

[ Szerkesztve ]

(#136712) 6030D


6030D
Ármester

B tarifára nincs valami maximált fogyasztás? Mintha az egyik ismerős valami ilyet mondott volna. Pont ezért, hogy egy bojler elmenjen róla, de egy ház kazánja folyamatosan ne. :F

[ Szerkesztve ]

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#136713) AXisBOLD válasza csubuka (#136711) üzenetére


AXisBOLD
addikt

elírtam sorry, 100 w/nm/óra fogyasztást hallottam.

Aurea mediocritas

(#136714) Harcipocok84


Harcipocok84
junior tag

Sziasztok!

Segítsetek már légyszi. Építem a könyöklőt 600x200x100-as Ytong téglából. A képpel ellentéteben 5 sor lesz, 2,4M-es fesztávval. Két oldalt 100x100-as faoszlop.
A tetején a piros vonalnál két oldalról a fal oda lesz húzva valamilyen keresztfával a két oldalsó oszlophoz.

Viszont a sorok között rögzítsem valamivel a faoszlophoz a Ytongot? Félek hogy kidől ha csak a tetején rögzítem....

Esetleg perforált szalag végighúzva az ytong tetején, két oldalt pedig odaszegelve a fához? Vagy van jobb megoldás?
Erre gondotlam:



[ Szerkesztve ]

(#136715) Gabonetta


Gabonetta
aktív tag

Sziasztok!
Az alábbiakban kérném a segítségeteket, ötleteket.
Van egy belső kétszintes emeleti lakásunk. Az alsó szinten van egy fürdőszobánk, amelyben egy épített tusoló van (korábban WC volt), felette egyébként egy hálószoba:

A szürkével jelölt födém béléstestes. A strangban lévő szellőzőcsőre egy fürdőszobai elszívó ventilátor van felszerelve. Hideg idő esetén a strangban lévő hideg levegő miatt a csőben lecsapódik a pára, ami visszafolyik a ventilátoron, illetve azt kikerülve a falra. Ez már évek óta így van, ezt a problémát cső szigetelésével lehet megoldani. Ugyanakkor új probléma, és ezért írok most ide, hogy a pirossal jelölt helyen a mennyezeten lecsapódik a pára, annyira, hogy már a festék is felhólyagosodott, majd felvált. Ez idén télen jelentkezett először, korábban sosem fordult elő. Ami változás történt tavaly: festés, a felső szinten a korábbi szalagparketta cseréje laminált padlóra, illetve a kézizuhanyzó cseréje egy zuhanyfejes tusolóra (kb. mint a képen). Én személy szerint nem gondolom, hogy ezek a változások indokolják a jelenséget, így tanácstalan vagyok. Attól tartok, hogy a csőszigetelés nem fogja megoldani ezt az új problémát. Ti mit gondoltok?

(#136716) macilaci78 válasza Gabonetta (#136715) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A laminált és a szalagparketta kb ugyanazt tudja páratartalom szemponjából, A zuhanyzók közt lehetnek különbségek, pl egységnyi idő alatt több vizet enged át az új, ezzel együtt több párát is. Viszont ha a vízfogyasztás nem változott számottevően, akkor ez is OK.
Festék és festék közt viszon óriási különbségek lehetnek, poliuretán alapú festékek elég rendesen zárják a falat.

Csőhéjszigetelés mellett van csapóajtó, zsalu is a ventiáltor után. Ugyanis az álló ventilátor nem zár, rajta keresztül lehet légmozgás, így a csőben kicsapódó pára utánpótlása biztosított. Ha a zsalu lezárja legalább egy ponton, kb megszűnik a légmozgás és csak a csőben rekedt levegőben lévő pára tud kicsapódni, ami lényegesen kevesebb.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#136717) tyielow válasza csƵ (#136705) üzenetére


tyielow
aktív tag

Ha már beköltöztünk közkincsé teszem a felújításról vezetett táblázatomat. De ki fogom azt is számolni, hogy kb. hány milliót spóroltunk a kalákával :) Büszke lehetsz!

YouTube: toty1ka

(#136718) LOTR válasza 6030D (#136712) üzenetére


LOTR
addikt

korábban vezérelt mérőórára is lehetett pl 3x32A erősséget kérni (nem tudok róla, hogy most már nem lehet - persze ettől még lehet, hogy tényleg nem lehet)

de a vezéreltnek végülis az lenne a lényege, hogy akkor használják el a fogyasztók az energiát, amikor amúgy nincs rá szükség és a "kukába" menne, amiért a szolgáltató ugye pénzt sem kapna, tehát tulajdonképpen a rendszernek is az lenne a jó, ha több olyan fogyasztó lenne, ami akkor használja el az áramot, amikor túltermelés van

One Ring to rule them all

(#136719) csababarca


csababarca
őstag

Kérdés.
ha van otthon (még nincs de megigényeltük) 3x16 amper, tehát 3 fázis fog rendelkezésre állni, arra is rá lehet kötni egyfázisú hőszivattyút? Vagy olyankor csak és kizárólag olyat nézzek ami 3 fázist igényel?

iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

(#136720) pjen válasza csababarca (#136719) üzenetére


pjen
félisten

Ha lesz 3 fázisod, inkább 3 fázisút keress. Egyébként rá lehet, olyant aminek elég a 16 A.

(#136721) Madwe válasza csababarca (#136719) üzenetére


Madwe
nagyúr

H tarifával szeretnéd használni? Mert ahhoz külön kell kérni az ampereket, fázisokat? S ha már bővíteni fogjátok a nappalit 3 fázisra, ami valszeg szabványosítással is jár, akkor érdemes már egyből azt is hőszivattyúhoz intézni. S akkor meg annyi fázist meg ampert kérj hára amennyi kell neked valóban :)

(#136722) csababarca válasza Madwe (#136721) üzenetére


csababarca
őstag

Fogalmam sincs ezekről, és látva az eon mennyire csipkedi magàt, már nem is akarom összezavarni őket.

3x16ampert igényeltünk meg nappalira, most ezzel dolgozunk, ha egyszer megjön.
most az volt a fontos hogy legyen így 2 év után végre áram.
majd beadom a H tarifára.

bővíteni nem bővítünk, itt a hálózatot is ennyire építették ki, ehhez kértem az új bekapcsolást fél éve, se kép se hang.

mindegy, bonyolult.
az a lényeg hogy akkor 3 fázisú hőszivattyút keressünk.

iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

(#136723) Samus


Samus
addikt

Folyékony fóliával kezelt felület meddig marad burkolható? Ha megcsinálom ma, három hónap múlva is tudok rá burkolni, vagy inkább csak a burkolás előtt álljak neki? Illetve Ytong válaszfalat kell-e hálóznom, ha teljesen burkolva lesz (folyékony fóliát is kap, zuhanyzó oldala, másik oldal WC) minden oldalról? Ha igen, thermoragasztóba ágyazhatom a hálót?

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#136724) pjen válasza Samus (#136723) üzenetére


pjen
félisten

Az én itong válaszfalam 10 évig állt, két oldalt csempézve. Nem volt hálózva, mért lett volna?

(#136725) Harcipocok84 válasza pjen (#136724) üzenetére


Harcipocok84
junior tag

Én bárpultot építek Ytong téglából. Eddig úgy terveztem hogy lehálózom. Akkor nincs értelme? IGazából csak azért akartam, hog "tartást" adjon neki

(#136726) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

80 literes villany bojlert milyet ajánlotok? Lapos design lenne a legjobb. Thermex vagy Ariston esetleg van egyéb lehetőség? Hány fázis/A kell ezeknek? 1800W körül van a max fogyasztásuk ha jól látom.
Fűtésre mit vegyek egy 6nm-es fürdőszobába? Ez is csak elektromos lehet.
Sajnos jövő februárban le fogják zárni a gyűjtő kéményt, elvileg most nem csak kamu meg ijesztgetés.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#136727) Inhouse válasza pjen (#136724) üzenetére


Inhouse
őstag

Csak ragasztó ment rá? Én is félnék pl. mélyalapozó nélkül, az Ytong olyan bizonytalan felületnek tűnik, morzsolható kézzel...

Üdv Inhouse

(#136728) YAS-dude válasza Inhouse (#136727) üzenetére


YAS-dude
őstag

Ha két ytong téglát (az élén) összeragasztasz csemperagasztóval, akkor bontásnál inkább maga a tégla törik, mint a ragasztás. Nem kell ettől tartani.

(#136729) 6030D válasza Victoryus (#136726) üzenetére


6030D
Ármester

Nekünk a 6 éves 100 l-es Ariston anódcsere nélkül csöpög. 130e Ft az új. 1-2 évente kellene benne cserélni anódot, de javasolják a komplett szettet, amiben van fűtőszál és tömítés is. 32e Ft körül láttam a neten (mindenből kettő van benne, a lapos kialakítás 2 tartálya miatt). Ki lehet számolni megéri-e.

Erről a Thermexről nem hallottam még, kialakításra hasonlónak tűnik, de nem olcsóbb. Én megnézném, hogy mennyire könnyen elérhető hozzá az alkatrész, és milyen áron. Meg mondjuk szerelő van-e, bár annál az Ariston sem remekel (a gázkazánosoknak adták a hivatalos szervizelést, fingjuk nem volt semmiről, amikor kijöttek, miért nem melegít rendesen).

Fűtésre egy törölközőszárítós radiátor + fűtőpatron tökéletes. De a lapos bojler is bemelegíti, olyan sz.r a szigetelésük. :)

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#136730) lemmy71 válasza Samus (#136723) üzenetére


lemmy71
őstag

Le kell hálózni:K A folyékonyfóliát ha nem éri napfény uv akkor sokaig bírja burkolás nélkül is, de célszerű burkolás előtt egy két nappal csinálni.

(#136731) lemmy71 válasza Inhouse (#136727) üzenetére


lemmy71
őstag

Igen, a morzsolodó porózus felület miatt kell hálozni az ytongot. Nem azért mert szétesnek a téglák, amúgy az a fal erősebb mint egy hagyományos habarcsos tégla fal, persze csak ha jó ragasztót használták.

(#136732) pjen válasza lemmy71 (#136731) üzenetére


pjen
félisten

Nekem 10 évig állt, két oldalt burkolva, az egyik oldala egy zuhany fülke volt, szigetelés nélkül és nem volt semmi baja. :)

(#136733) Mosqu!to


Mosqu!to
addikt

Sziasztok!

Adott egy lakás 25 éves fa keretes, de "modern" nyílászárókkal, amik az évek alatt már némileg elállítódtak, szorulnak, stb.
Tudtok olyan szakembert, aki kijönne újra beállítani őket? Vagy van erre valami egyszerű guide, ami alapján nekem is sikerülhet és nem állítom még jobban el? :D

Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.

(#136734) bajnokpityu


bajnokpityu
félisten

A szilikon nemesvakolatnak van valódi értelme? Elég sok sört lehet a kulonbsegbol venni.
Sima eps tetején lesz, egy amúgy vizszigetelt, öreg falon. Jó ha 2 évente le akarom mosni. Van por, és platansor a ház előtt.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#136735) Atomgeszi válasza bajnokpityu (#136734) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Szilikon és nem szilikon nemesvakolat között öntisztító különbséget nem vettem észre. Egyikről sem jön le pl. Slaggal a felfrocsogott sár, vagy a macskák lábnyoma, ha nem azonnal szeded le.

Magasnyomásúval még nem volt időm tesztelni.

(#136736) lemmy71 válasza bajnokpityu (#136734) üzenetére


lemmy71
őstag

EPS re felesleges a silicon vakolat, az inkább ásványi és kőzet gyapotra ajánlott, de ott is ahol lényeges a falak természetes szellőzése (vályog vertfal stb.) Válasz valami jobb minőségű műgyanta nemesvakolatot (weber, relius, revco, baumit)

(#136737) Inhouse válasza Atomgeszi (#136735) üzenetére


Inhouse
őstag

Én a csiganyomot vízzel és körömkefével szoktam leszedni.

Üdv Inhouse

(#136738) Victoryus válasza 6030D (#136729) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Nálunk nem fér el egy vastagabb bojler, 1.5nm a "fürdő", zuhanykabin+csap az egész. Mamánál elférne vastagabb is, de nem akarja.
Ha csak anód csere, tisztítás kell, az mennyiből jön ki? Békéscsabán nem kemény a víz, lehet elég 2 évente karbantartani.
80l talán elég 2 főre, víztakarékos a zuhany.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#136739) tothjozsi96 válasza Victoryus (#136738) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Beírod a bojlered nevét, és mögé írod hogy anód. De ez pár ezer forintos tétel. A kérdés inkább az hogy Te csinálod az anódcserét, vagy szakember. A bojler tisztítás eléggé úri huncutság lett, ahogy én látom. Ha kell vezetéket cserélni meg fűtőszálat is, akkor simán fizethetsz 20-25 ezer forintot is.

(#136740) _q


_q
addikt

Meglévő 1 szárnyú bukó/nyíló ablakra milyen utólagos szúnyogháló tehető fel? Emeleti helyen van, így kívülről nem megközelíhető.

(#136741) pjen válasza _q (#136740) üzenetére


pjen
félisten

pillangó füles. ablakossal sináltass.

(#136742) _q válasza pjen (#136741) üzenetére


_q
addikt

DIY megoldás akkor nem nagyon van erre?

(#136743) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Valakinek van úgy a kétszárnyú kapuütözője, hogy a térkőbe van fúrva, de a térkő alatt van egy betonkocka( kb 30x30-as zsalukő mérete), amibe szintén átér a hosszú csavar? Amolyan biztosítékként. Én nem hiszek ebben, hogy a simán térkőbe fúrt kapuütköző nem mozgatja ki egy idő után azt a térkövet, főleg zárt kapunál, ahol folyamatosan éri a szél és mozgatja.

(#136744) venom8888


venom8888
őstag

Sziasztok. Tervezem a teraszom berendezeset, de az ido miatt kellene valami fuggony, valami ponyva, valami amit lehuzok a terasz elott, hogy ne essen be az eso. Nem tudom hogy keressek ra ilyenre, tudtok valami jo otletet mivel vedhetem le a teraszomat?

(#136745) tothjozsi96 válasza Atomgeszi (#136743) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Üssél a térkövek közé valamilyen éket, akkor nem fog semerre se megnozdulni.

(#136746) AxBattler válasza csƵ (#136705) üzenetére


AxBattler
félisten

Szép lett!
Először a kávázás helyett kávézást olvastam... :B

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#136747) jackbacsi87


jackbacsi87
senior tag

Sziasztok!

Szomszédban épült egy társasház amivel lenne pár probléma. Egyelőre nem tudom merre induljak el. Ezek bántják a szememet:

1. A telket feltöltötték, így kb fél m-rel magasabban van a szintje az én telkemnél. A kazánházam ezen az oldalon helyezkedik el. Ezen a részen nem csináltak kerítést, betettek a falhoz egy felületszivárgó lemezt és nekitolták a földet. Ez szabályos vajon? (Később, ahol már van kerítés ott van egy 25cm-es részen ahol a földet egy deszka tartja, nem volt idejük befejezni....)

2. A házamon több helyen repedés keletkezett a társasházzal szomszédos falon melyeket szeretnék kijavíttatni. Ilyen esetben köteles vagyok minden költséget én állni vagy mivel a társasház építése alatt keletkeztek a repedések ezért lehetséges valami kárpótlás?

3. Van egy gázüzemű átfolyós vízmelegítőm aminek a kéménye a társasházhoz közel van. Az építés kezdetén illetve közben is jelezve lett a kivitelezőnek, hogy az micsoda. A társasház elkészülte után 40cm-rel van a társasház falától a kémény és kb 3m-rel a tető szintje alatt. Jól tudom, hogy innentől nem felel meg a szabályoknak a kéményem mert nem szellőzik megfelelően?

(#136748) Atomgeszi válasza tothjozsi96 (#136745) üzenetére


Atomgeszi
veterán

És az elég? 2 db 2,2 méteres telikapu, iszonyat nagy szelek feszítik

(#136749) pjen válasza Atomgeszi (#136748) üzenetére


pjen
félisten

Tehetsz egy kitámasztót, ha gondolod. Mikor nyitod behajtod.

(#136750) Atomgeszi válasza pjen (#136749) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Azt akarom elkerülni.

A motor fogja nekifesziteni az ütközőnek.

Most riglizem, de unom.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.