Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#118251) A Zéé válasza Dißnäëß (#118247) üzenetére


A Zéé
addikt

Ha csak pár dologra kellene, lehet, hogy célszerűbb lenne venni kész dekor beton keveréket, mert nem olyan egyszerű azért a dolog. Pontos választ nehéz adni, mert minden alapanyag más, sajnos kísérletezni kell, hogy még kapd a jó receptet.

Fontos, hogy a beton nem szárad, hanem köt. Tehát a felülete lehet, hogy száraz, de a szilárdsága még messze nem alakult ki megfelelően, ezért is tudtad szétmorzsolni 4 óra után.

Az elmélet:
3 dolog kell a betonhoz: különböző szemcsenagyságú szemcsés anyag ami a vázát adja az egésznek, cement, ami összeköti a szemcséket és víz, hogy ki tudjon alakulni a kötés.
Sóder: nagyobb szemcsék is kellenek, hogy jobb legyen a szilárdság, és kisebbek is, hogy minél jobban kitöltsék a rendelkezésre álló térfogatot. Kis tárgyak esetén ez kb a 0-4 szemcsemeretű sódert jelenti, mert ettől lesz kellően homogén valamint könnyen bedolgozható kis helyekre is. Esetleg a 0-8-al is lehet próbálkozni. De abben, amit venni tudsz lehet, hogy kevés a finom szemcseméret, előfordul, hogy kell hozzá plusz homok is. A sóder aránya az átlag betonban ~6 tömegegység.
Cement: ez köti össze a szemcséket, nagyon sok mindent jelen körülmények közt nem kell róla tudni, max annyit, hogy más-más gyártók cementje eléggé eltérő színű tud lenni. A betonba kb. 1 tömegegységnyi kell belőle.
Víz: ahogy mondtam, ez a kötéshez kell, kb. fél tömegegységnyi. A betonok egyik fontos jellemzője a víz-cement tényező, ami 0,5 körül optimális. Ha kicsit nagyobb, akkor több víz van a keverékben, amitől könnyebben bedolgozható, jobban terülő betont kapsz, jobban kitölti a sablont az anyag, cserébe a kötés közben eltávozó víz miatt nagyobb lesz a térfogatváltozás, több, nagyobb repedés alakul ki. Kisebb v/c tényezőnél kevesebb a víz, kevesebb a repedés, de nehezebb bedolgozni.
Mivel neked a nagyobb v/c tényező lenne az ideális, ezért előfordulhat, hogy kell szálerősítés a betonba, hogy megfogja a repedéseket. Ezt ilyen 1-2 tized térfogatszázalékban szokták hozzá adni a keverékhez.

Gyakorlatban:
Ha összeállt a megfelelő keverék, akkor fontos, hogy minél homogénebb legyen, ezt kellő ideig tartó keveréssel tudod elérni, ~5-6 perc miután minden alkotóelem bekerült a keverő edénybe.
Sablonba bedolgozás során a beton olyan alakot és mintát vesz fel, amilyen a sablon maga. Ez különösen igaz, ha ilyen kis szemcséjzetű betont használsz. Bedolgozás során nem árt, ha tudod vibrálni a sablont, sokkal jobban terül benne az anyag. Ez lehet finoman az asztalhoz kocogtatástól kezdve a rázóasztalig több megoldás is.
Magát a sablont be lehet vonni valami formaleválasztó anyaggal, ha nagyobb felületről van szó, könnyebben és szebben kijön a formából.
Színezni lehet a keveréket mindenféle anyagokkal, ezzel is kísérletezni kell, hogy milyen arányban lesz jó a késztermék.
Sablonból kibontani 20-24 óra után érdemes leghamarabb a kütyüket, de még akkor is óvatosan kell kezelni, mert még messze a végleges szilárdsága, és könnyen sérülhet a felülete. Ezeket a kis dolgokat nem nagyon kell utókezelni, de nem árthat, ha spricnis locsolóval a ki bontás után 1x-2x kicsit benedvesíted a felületüket.

Szóval jah, nem egyszerű dolog, ha nincs kedved kísérletezgetni, de szeretnéd mégis te csinálni, akkor továbbra is azt javaslom, hogy valami kézműves boltban keress kész dekor beton keveréket. Vagy nem marad más, mint a próbálgatás, aztán vagy beletalálsz viszonylag hamar a kellően jó megoldásba, vagy gyártasz sok selejtet :)

Just a simple Lineman...

(#118252) Dißnäëß válasza A Zéé (#118251) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ooo nagyon jo kis iromany, ezt elteszem :) Koszonom !!

Viszont: vegig betonrol irtal.

En latok sok helyen cement + viz masszat is, azaz nem beton (elmeletileg), mert nincs benne soder.

Ott is hasonlo a helyzet ?

Megprobalok ma (2. proba) kicsit surubb masszat kikeverni a feher cement + vizzel, egyelore soder nelkul tovabbra is.

Soder helyett esetleg kvarchomok is megteszi ? (Azt gondolnam, igen). Finom szemcse, szerintem klassz lehet, de nem vagyok nagy szaki ebben, csak a jozan paraszt eszem kerdezi. :B

Ha szeretnek a kiontott targynak labakat, fabol, fembol, akarmibol: erdemes mar kionteskor a lyukakrol gondoskodni (pl. szivoszallal), vagy inkabb az elkeszult termeket furnad ki nem-utvefuroval, hanem sima csigafuroval, turelmesen ? Esetleg par oras kezdeti felig-szilardulas soran, valahol felido kornyeken furnad meg, mert akkor meg konnyen megy a furoszar bele ? :F (3-6-os hegy).

:R

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#118253) #72042496 válasza #72042496 (#115800) üzenetére


#72042496
törölt tag

Sziasztok,

Köszönöm a kompresszoros tippet. Megfújtuk 10 barral még a jómúltkor, de sajnos semmin se változtatott. Olyan, mintha a parketta anyagában színeződött volna el a fóz mentén. Jobb híján most marad, aztán ha jövőre még zavar, akkor újratervezek. (Akkor tűnik fel, ha az ember nézi, belépve csak úgy nem szembeötlő.)

[ Szerkesztve ]

(#118254) A Zéé válasza Dißnäëß (#118252) üzenetére


A Zéé
addikt

Csak cement+víz nem tudom hogy működne együtt ilyen helyzetben, de érzésre nem ártana legalább a homok mellé. Cementpépet csak laborgyakorlaton kevertünk, hogy vizsgáljuk a tulajdonságait, a mindennapokban én csak a betonnal találkozom.
Szüleim csináltak beton dekorlapokat próbagyártásban valami zsákos készanyagból (nem ilyen bolti hobbibeton volt), és abban is volt szemcsés rész, de az nem tudom milyen frakció lehetett. Homoknál durvább volt a keverék, de a 0-4-nél meg szerintem finomabb.

A lyukakat én megcsinálnám már a sablonban, nem utólag fúrnám. Macera az elején, de szerintem úgy jobb.

Just a simple Lineman...

(#118255) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Ezt a nulla/föld sínre szerelhető tartozékot hogy hívják?
Próbáltam már mindenhogy keresni Google-ben, de nem találtam még rá.

Köszönöm.

(#118256) Dißnäëß válasza A Zéé (#118254) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Koszi !! Igy lesz.

Hugomnal maradt a poharban a tegnap meg morzsolhato es feltorheto szelu cementpep.

Igy 12 ora utan ma reggel megezte, kudott video-t, hat kemeny mint az allat, a hegyes hurkapalcikat ebbe mar ember bele nem szurja. Nagyon jo. Ezek szerint csak turelmesen ki kell varni a 48 orat, mire teljesen megkot az anyag. Erdekes, bar sejtettem, hogy nem gipsz kategoria.

Viszont mehetek uj poharert a Tesco-ba, Pepco-ba, mert a meglevo szaja egy makszemnyit osszebb szukul, ezt nem is lattuk elsore, igy benne maradt a probadarab cementje, kuka az egesz :) :)

Na de most mar okosabb vagyok - 1 picit. ;)

:R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#118257) B_I_G válasza tothjozsi96 (#118255) üzenetére


B_I_G
tag

(#118258) tothjozsi96 válasza B_I_G (#118257) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Köszönöm! :R

(#118259) Exodion válasza Exodion (#118243) üzenetére


Exodion
aktív tag

Osszetakoltam a mennyezeten:

Szoval a pirosak (CD60 biztonsagi keresztosszekotok). Kvazi a folyoso fotartoja mennyezetre fuggesztve ket ponton, plusz a ket vege a folyoso es konyha fotartojahoz keresztosszekotovel. Eletkepes ez igy?

(#118260) csubuka válasza lemmy71 (#118249) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm válaszod!

Sajnos igazad lehet, valami be lett ezzel nézve anno. Konkrétan a színezés a térkő alá alig jutott, gondolom a hálózás még a térkő előtt megtörtént, a színezés csak utána, így pont a nedvességet felkapni képes réteg érintkezik eléggé a térkő ágyazóréteggel.

Megpróbálom úgy betüszködni majd a védelmet akkor, ahogy a rajzod mutatja, köszönöm!

(#118261) lemmy71 válasza csubuka (#118260) üzenetére


lemmy71
őstag

Én GV45 lemezt tennék, könnyedén egy kézi gázlámpával összelehet olvasztani azokat a keskeny csíkokat és óvatosan a lábazatra is rálehet olvasztani ;)

(#118262) szaszlaci válasza csubuka (#118260) üzenetére


szaszlaci
addikt

Úgy tudom, arra a részre, ahol a szigetelés érintkezhet a talajjal, nem a normál "nikecelleket" vagy kőzetgyapotot szokás rakni, pont a vízszívás miatt. Hanem valami olyat, ami hajszálnyit rosszabbul szigetel, de nem szív egyáltalán.
De ha már ez lett, akkor oldalt szerintem is hiába zárod le, mert azon a kavicságyon át kellene folynia a víznek, egész az aljáig. Ha körbe lezárod, akkor is ott lesz az a víz/nedvesség, a kérdés, hova megy tovább. Lehet, az alaphoz. Nem lehet, hogy a szellőzést kellene megoldani? Vagy épp az a térkő gátolja a szellőzést? Esetleg azt felszedni, és megoldani, hogy az eső ne eshessen be. Távolabb se, hiszen az is ott lesz akkor.
(Itt is van némileg hasonló probléma, és az ilyen jellegő szigetelések nem oldották meg.)

Because
Ugyan, miért ne lenne elég, főleg fűrészporos tapétához, egy rendesen megcsinált simítóvakolat? 0.3 mm a szemcse elvileg. Még festéshez is akár, ha egyenletes lett, egy minimális csiszolás után...

Dißnäëß
Egyszerű megoldás: 2 térfogatrész szitált sóder + 1 rész cement. Annyi víz, hogy földnedves legyen. Aztán a formában összeütögeted, ha tudod, vibrálod. Utána pár napig nedvesen tartod. Jó erős lesz. Meg persze vasald őket! Normál cementtel így jó tapasztalataim voltak, a fehéret nem ismerem.

A formához való zsírokkal viszont nincs jó tapasztalatom, hozzáköt. Inkább lakkozd le a felületet, az sokkal jobban szokott működni pár öntésig. Mondanám, hogy nejlon, de az nem elég precíz ehhez. (Talán folpack, ki kell próbálni.)

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#118263) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Sziasztok

Ilyen helyre mit lehetne tenni? Valami takaró léc félét

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#118264) gordonfreemN válasza enginev3.0 (#118263) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Valami ilyesmit ragasztva?

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118265) enginev3.0 válasza gordonfreemN (#118264) üzenetére


enginev3.0
félisten

A felsőnél jó, de az alsónál szerintem ilyen vékonyat nem kapni

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#118266) gordonfreemN válasza enginev3.0 (#118265) üzenetére


gordonfreemN
addikt

alsónál ráragasztod a tokra. Vagy kigletteled

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118267) Dißnäëß válasza szaszlaci (#118262) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Köszi, folpack jön most. A kis árkokat majd a kész termékröl kitömítem gipsszel, vagy a maradék betonnal/cementtel. Utána színre fújás, lakkozás. :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#118268) #04441088


#04441088
törölt tag

Sziasztok!
Adott 3 elektromos redőny, ami valamiért elvesztette a kapcsolatot a távirányítóval. Újra kellene hangolni. A motoron van egy gomb, azt kell lenyomni, aztán közben a távirányítón játszani.
Ezeket a tokokat hogy tudom sérülésmentesen szetkapni?
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Ha a nagyobbik rész résén benyúlok csavarhúzóval vajon kipattanik?

(#118269) macilaci78 válasza #04441088 (#118268) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Kívülről? :U

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#118270) macilaci78 válasza #72042496 (#118253) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Pár - elméletben működő - megoldási ötletem még van, de hogy a gyakorlatban mennyire megvalósítható, az más kérdés. :F

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#118271) zoli03


zoli03
őstag

Trapézlemez borítást akarok egy 40x40-es zártszelvényből készült kapura. Egy szárny 165 cm széles, 200 cm magas, 65 cm magasan van benne egy merevítés vízszintesen (a masszívsággal nincs gondom).
Ezek a trapézlemezek mennyire bírják a kutyát? A mienk szereti bontani a kaput, ha nem vagyunk itthon. Most OSB lap van benne, ami már eléggé szétrohadt (így vettük a házat), és ezt meg tudja kezdeni a kutya.
Ugye a zártszelvény keret belül lenne, azzal nem tud mit csinálni a kutya, a trapézlemezen meg elvileg nem találna fogást, nem tud beleharapni.

(#118272) Blackmate válasza zoli03 (#118271) üzenetére


Blackmate
senior tag

Nekem trapézlemezzel van borítva a kerítésem. Kutya nincs :) Viszont ha tisztességesen rögzíted a zártszelvény kerethez a lemezt (pl. minden "hullámvölgyben" pop szegeccsel), akkor azért azon nehéz fogást találnia még egy jugoszláv farkasőlőnek is. Javaslom a T8-as, max T18-as lemezt és nem valami nagy "hullámút".

[ Szerkesztve ]

(#118273) pjen


pjen
félisten

Én tennék a pop szegecs feje alá egy alátétet is, nagyobb felületen tart.

(#118274) Blackmate válasza pjen (#118273) üzenetére


Blackmate
senior tag

Igen, jó ötlet, vagy létezik nagyfejű szegecs is, én is ilyennel csináltam:

(#118275) zoli03 válasza Blackmate (#118272) üzenetére


zoli03
őstag

Lemezcsavarral akarom, mindenhol azt láttam a városban a kapukon, kapni belőle szín azonost is, eléggé beleolvad a kapuba.

[ Szerkesztve ]

(#118276) pjen válasza zoli03 (#118275) üzenetére


pjen
félisten

Ha nagy kutyád van a lemezcsavart lerugdossa.

(#118277) Nerazim


Nerazim
őstag

Udv! Csaphornyos parkettabol le kell raknom egy par darabot (15-20). Ehhez milyen ragasztot ajanlanatok. En vmi kinyomos ragasztora gondoltam pl: tytan, soudal stb. Nem akarok most emiatt megvenni a sajatjat.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#118278) szaszlaci válasza zoli03 (#118275) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ez a popszegecs nálam a hagyjuk kategória. Anyás kapupánt csavarokkal tenném.

Balika911
Megoldás, hogy máskor nem veszel fózoltat. :D Érthetetlen a népszerűsége. De ha a kompresszor se szedte ki, akkor gondolom a nedvesség belegyógyította, és a gyurmaragasztós kínlódás se fogja. Esetleg körömkefe, és közben fújkálod? Hogy legalább egyenletesebb legyen. Aztán le...ni.

Dißnäëß
Ha javítani kell, akkor valami cementessel csinálnám, a gipszes dolgok nem szeretik a vizet. De a legjobb, ha nem kell javítani. Valószínű a cementlétől eleve sima lesz a felület, talán túlságosan is. Inkább kicsit megsimogatni flex+drótkoronggal, hogy egyenletes legyen. Vagy csak egy kézi smirglivel. Ezek amúgy is rusztikusak.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#118279) csubuka válasza lemmy71 (#118261) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm, lehet az lesz, bár a rámelegítéshez nem tudom lenne-e elég hely.

szaszlaci: Köszönöm neked is! XPS zártcellás szigetelés van ott, nem az a baj. A vakolat is okés, csak ami alatta van az nem kéne hogy valaha is érintkezzem a nedves részekkel közvetlenül. Csak ugye az építési hiba...

A térkő gátolja a szellőzést. Sajnos nagyon nem lehet kulékavics ágyat rakni oda, mert ez egy ilyen kovsibeálló rész és nem kéne tovább csökkenteni az átjárásra alkalmas helyet.

Gyakorlatilag twtő alatt van ez a rész, csak falak nincsenek. Annyi pont beesik, hogy az ágyazatban maradjon nedvesség, ami az alábetonozás miatt nem tud hova menni.

(#118280) macilaci78 válasza Nerazim (#118277) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Parketta ragasztóból van 600 ml-es tubusos verzió is.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#118281) Nerazim válasza macilaci78 (#118280) üzenetére


Nerazim
őstag

Pl?

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#118282) zsolt008


zsolt008
tag

53nm téglalakás felújítására most kaptam ~300k/nm bruttó ajánlatot.
villany+víz+fűtés+festés, 4 helyiség, egy nagy erkelyajto/ablak csere, zuhanykabin építés. wtf érzésem van, semmi extra nincs a kért dolgokban. max 3 hét munkát mondtak. heti 5 milliót hogy lehet betenni ilyen alap munkákból?

(#118283) negyedes


negyedes
addikt

Sziasztok, lassan vegehez er a felujitasunk es az lenne a kerdesem hogy mivel kell/lehet eldolgozni az ablak es gipszkarton talalkozasanal levo reszt (belurol az ablakkeret be lett gipszkartonozva)?

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#118284) A Zéé válasza zsolt008 (#118282) üzenetére


A Zéé
addikt

Ezt így nem lehet megmodnani, hogy sok-e vagy kevés...
Ez csak a munkadíj, vagy anyaggal együtt? Melyik városban van? Hányadik emeleten? Mi a műszaki tartalom? Én a 3 hetet érzem amúgy szűknek egy teljes belső felűjításhoz.

Just a simple Lineman...

(#118285) A Zéé válasza negyedes (#118283) üzenetére


A Zéé
addikt

Festhető akril tömítő erre van. Persze azzal centis hézagokat nem lehet kitölteni.

Just a simple Lineman...

(#118286) macilaci78 válasza Nerazim (#118281) üzenetére


macilaci78
nagyúr

:K

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#118287) macilaci78 válasza zsolt008 (#118282) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Soknak tűnik.
Nálam 85 m2 Zuglóban, teljesen új központi fűtés, elektromos hálózat, beltéri nyílászárók, fürdő, WC, konyhabútor, bejárati ajtó és persze a festés. Kb 200k/m2 bruttó.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#118288) zoli03 válasza pjen (#118276) üzenetére


zoli03
őstag

Popszegecset nem akarok, a famintás kerítésen elég bután nézne ki a nagyfejű szegecs.
Éppen ilyen megfontolásból kapupánt csavart sem akarok, plusz ott még pluszban ott lenne a túloldalon az anya is, plusz mire átfúróm a 40x40x3-as zártszelvényt mindkét oldalon, az összes pénzem elmegy fúrószárra :) .
Nem hiszem el, hogy le tudná rúgni a lemezcsavart, a trapézlemez előbb horpadna szerintem.

(#118289) zsolt008 válasza A Zéé (#118284) üzenetére


zsolt008
tag

kompakt lakás, 7.5x8.5m-be belerakható, nincsenek nagy távolságok. csőből, vezetékből, erkélyajtó/ablakból, zuhanykabin, kazánból képtelenség 3 misinél többet beletenni, de legyen 5.
10millió munkadíj? 200 nap 50k átlaggal számolva (mester+inasok) - 21 nap alatt -> 9 ember dolgozik folyamatosan 50nm-en?
egyébként új villany lenne (falban vésés), új fűtés (csövek szintén vésve, a padlóban) 3 radiátor+1 törülközőszárító), konyhai vizesblokk átalakítása, és zsebkendőnyi fürdő átalakítása, kád ki, zuhanykabin építés, wc arrébb rakás(ha lehet), majd 45nm laminált padló és maradék kerámia..., 10nm csempe burkolás és festés - szerintem elég átlagos melók...
nem áll össze...

[ Szerkesztve ]

(#118290) pjen válasza zsolt008 (#118289) üzenetére


pjen
félisten

Nézelődni érdeklődni kell, aztán azt választani ami kb pénzben és minőségben is megfelel.Ha érdekel priviben elküldöm a telszámot akik nálunk melóztak.

[ Szerkesztve ]

(#118291) szaszlaci válasza zsolt008 (#118289) üzenetére


szaszlaci
addikt

Pontos összegeket nem tudok, csak úgy hozzávetőlegesen, és ezek viszonylag jobb árak. Mindennel.
Kazán, gáz, raidátorok: 1.5,
kémény: 0.5 – 1,
villany: 0.8+,
fürdő: ~1,
konyha: 0.5.
Plusz aljzat, burkolat, falak mindennel, ablak. Meg mindenek előtt felszedni mindent.
Szvsz 16 M az egészre valóban soknak tűnik, de sajnos annyira nem. Érdemes lehet máshonnét is ajánlatot kérni, olyan 12 – 13-at reálisabbnak tippelnék. Pedzegetem is egy ideje, hogy ilyen irányba megyek el dolgozni. Havi két nap maszekolással megvan egy havi bér. :D

A három hét az tényleg szűkösnek tűnik, inkább 1 – 3 hónap.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#118292) zsolt008 válasza szaszlaci (#118291) üzenetére


zsolt008
tag

hmmm. 15 évvel ezelőtt 2x ekkora lakást 3 nap alatt cirkósítottak nálunk (radiátorok, csövezés, régi gáz elbontása) és másik 1 hét alatt a burkolás+festés is megvolt... :(
tényleg ekkora truváj lett a csőszerelés?? (vagy 20 eve segédkeztem egy vízgáz szakinak 2 hónapot, hát nem kellett agyszebészet sehol sem)
villanyszerelést sem bírom elképzelni, hogy 50nm-en 3 napnál több idő legyen
na mindegy, ez az első ajánlat volt, de már félek a többitől...

[ Szerkesztve ]

(#118293) AxBattler válasza zsolt008 (#118282) üzenetére


AxBattler
félisten

Az picit túlárazottnak tűnik.

#118287 macilaci78
Számlával, engedélyekkel, tokkal-vonóval volt annyi? Mostanában történt?
Ha igen, akkor egész korrekt...

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#118294) gordonfreemN válasza zsolt008 (#118292) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Vill.szerelés: ha egy ember csinálja, bő 1 hét. Ha kettő akkor ennek a fele, de nem lehet mindent párhuzamositani mert van ami az előző folyamatra épül.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#118295) Novics


Novics
senior tag

Üdv Urak!

Az mennyire bevett szokás, hogy a fűtéscsöveknek szigetelt ötrétegűt használnak, nem gégecsöveset? A "bevásárlólistán" még azt írt a gépész, de ma mondta, hogy jobb lenne ha szigetelt lenne - mint a vízé - mert gégecsőben ropoghat a hőtágulástól. Radiátoros rendszer, nem padlófűtés.

Tapasztalt valaki ilyet?

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#118296) zsolt008 válasza gordonfreemN (#118294) üzenetére


zsolt008
tag

2 emberrel gondoltam én is a 3 napot, és azt hittem simán lehet párhuzamosan dolgozni az esetek nagyrészében, de nem értek hozzá...

(#118297) Exodion válasza zsolt008 (#118296) üzenetére


Exodion
aktív tag

Nekem 83nm-es a lakasom. A villanyszereles 2lepcsoben ment. Tavaly 3ember/3nap 60nm (600eFt 4szoba + lakaseloszto). Iden 3ember/2nap 23nm (600eFt + 178eFt az e-onnak, konyha/furdo/wc + teljesitmeny bovites 25+20+20A -re). Plusz a szerelvenyek, lampak es a led szalagot meg ossze se raktam :U .

Amugy LED szalag szerelesre is 613eFt-os ajanlatot adtak (amire mondtam hogy annyiert akkor megcsinalom en :D).

(#118298) A Zéé


A Zéé
addikt

Ha sokallod, kérj máshonnan is árat. Azért sem mindegy a műszaki tartalom, mert lehet venni kazánt 200k-ért is, meg 500k-ért is. Hozzá a kémény métere 50-60k, és nem mindegy, hogy egy padlástéren kell csak kivinni, vagy 3 szinten felfelé. Homlokzati nyílászárókat is meg lehet oldani 50k-s m2 áron is, meg 150k-s áron is, és nem mindegy az sem, hogy az elsőre,vagy az 5.-re kell feljuttatni azokat.
szaszlaci írt kb. árakat, amik durva közelítésként, nagyjából meg is állják a helyüket.
Annyi, hogy ha új kemény kell az új kazánhoz, akkor a papírozása Budapesten 1-2 hónap volt utoljára...
Pár hónappal ezelőtti árakhoz azért nem lehet hasonlítani, mert szépen csendben ugyan, de a villanyszerelési, meg bizonyos gépész anyagok is majdnem duplázódtak árban, csak az nincs annyira szem előtt.

Az oké, hogy sok mindent lehet párhuzamosan csinálni, de vannak olyan technológiai idők, amiket meg kell tartani. Friss aljzatot 2-3 napig nem terhelni semmivel, az estrich és aljzatkiegyenlítés után a lamináltat sem illik 2-3 hétig lerakni, vakolatot hagyni kell minimum 2-3 napot száradni, mielőtt az első réteg glettel rámész + pl. amikor a festő pepecsel a fallal, nem célszerű, ha más is ott lábatlankodik, vagy amikor a burkoló az előteret rakja, az is egy szereplős munkanap.

Just a simple Lineman...

(#118299) negyedes válasza A Zéé (#118285) üzenetére


negyedes
addikt

Koszonom a valaszt. Eleg etansra sikeredett a talalkozas a gipszkarton es ablakeret kozott, szoval szerintem rendben ezzel.

Biztos meg jovok kerdessel, mert elegem lett az epitobol, hogy huzza az idot es penzt meg az egyszerubb dolgoknal is.

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#118300) macilaci78 válasza AxBattler (#118293) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Még a függönytartót is beleszámoltam, illetve még zajlik... Sajnos elhúzódik a dolog a meglepetések miatt.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.