Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#103551) bazsimano válasza macilaci78 (#103549) üzenetére


bazsimano
őstag

koszi az otletet. akkor csak siman ki lehet cserelni, egy kis falfaragassal gondolom hogy beverjen ez a nagyobb 2es aljzat, nem? vagy meg azt sem kell?

[ Szerkesztve ]

(#103552) mezis válasza bazsimano (#103545) üzenetére


mezis
nagyúr

Egy ilyen "Dugó aljzattal" a hosszabbítóra ?

mezis

(#103553) YAS-dude válasza bazsimano (#103551) üzenetére


YAS-dude
őstag

Nem kell falat faragni, ugyanabba a szerelvénydobozba belemegy a dupla dugalj.

(#103554) Met válasza tknof1871 (#103550) üzenetére


Met
Topikgazda

Ez kivitelezési hiba.
A sziloplaszttal csak annyit érnél el hogy máshol jelenne meg a víz.
Szerintem is a fal és a szigetelés közé megy be a víz amit nálad befolyik valahogy.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#103555) Cheesy válasza tknof1871 (#103550) üzenetére


Cheesy
őstag

Említetted, hogy zárószinten van a lakás.
A csavarok neve "tokrögzítő csavar".
A házgyári panel két betonlemez és hőszigetelő mag szendvicsszerkezete. Amennyiben a tetőn a körbefutó attika oldalára felvitték az utólagos hőszigetelést de az attikafalat pont azon a szakaszon rosszul (pl. helytelen bádogozás) zárták le, ott visszafojhat az esővíz és lefelé elszivárog a szerkezetben. Én felmennék a tetőre és egy szakemberrel átnézném ezt a részt.

szerk:
Met
Valóban, fejben összeolvastam a redőnytokot és az ablakot amikor írtam a hsz-t :U

[ Szerkesztve ]

www.vakbelmutet.hu

(#103556) Met válasza Cheesy (#103555) üzenetére


Met
Topikgazda

Nem hiszem hogy tokrögzítő csavarral rakták fel a redőnyt :D

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#103557) macilaci78 válasza bazsimano (#103551) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem kell semmit sem vésni. Ugyanabba a lyukba megy be.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#103558) Geresics


Geresics
addikt

Hali,

beltéri ajtókkal ki van képben? Még nagyon messze járok tőle, hogy ott tartsak, de egy FB hirdetésre kattintva már meg is kerestek, és az alábbi infókat mondták:

A dekor felület nyomtatott famintázatot jelent HDF hordozó felületre ragasztva. A dekor beltéri ajtó átlagos, beltéri használat során tökéletesen megállja a helyét,költséghatékony megoldást jelent a családi házak esetében.

CPL (Continuously Pressed Laminates) - hasonlóan a Dekor felülethez - egy nyomtatott mintázat, erős faforgácslap lemezre ragasztva. Komoly különbség a Dekor lemezhez képest az a plusz fedőréteg, amitől a CPL felület ellenállóvá, kopásállóvá, kis mértékben karcmentessé, könnyen kezelhetővé válik

A festett MDF ajtók hatékony, és kedvező árú megoldást jelentenek. Az MDF kiválóan megmunkálható, alaktartó anyag. Az ajtó plasztikus mintázatát CNC marással alakítjuk ki, a végleges felületet minőségi fedőfesték alkalmazásával alakítjuk ki.
A festett MDF ajtók előnyei: A RAL skála bármely színében rendelhető (felár ellenében akár magasfényű kivitelben is) Költséghatékony megoldás a festett fa nyílászárókhoz képest Mintázata akár egyedi elképzelés alapján is kivitelezhető

Mi 80%-ban CPl ajtókat adunk el. 🙂 azt szeretik az emberek a legjobban. 🙂

Ezen kívül még küldött egy katalógusoldalt, ahol sokféle ajtó látható, de árak pl. nem. Ezek alapján (pláne ár nélkül) nem igazán lettem okosabb, hogy mit is válasszak, szóval első körben kérdezek itt, másodikban pedig majd Gugli barátomtól. Kinek mi a véleménye? :R

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#103559) Cheesy válasza Geresics (#103558) üzenetére


Cheesy
őstag

Nálam is a legtöbben a CPL-t keresik/veszik.
Árban Dekor < CPL < MDF
Amit még javaslok, hogy furatos faforgácsbetétest válassz, ne papírrácsbetéteset, mert masszívabb lesz így az ajtólap.

www.vakbelmutet.hu

(#103560) Remekelek28


Remekelek28
őstag

Üdv. Szerintetek,ha a beltéri klima miatt a szobámban elázott falra fizethet a biztositó? Valoszinű a kondeznviz tömodhetett el. A biztositásomban vsn beázás kár is.

(#103561) runner 125 válasza Geresics (#103558) üzenetére


runner 125
nagyúr

Motoros topikban pár szót írtam már róla. Szóval, nálam CPL az összes. Ahogy Cheesy is írja, ne papírrácsbetéttel kérd, hanem furatolt forgácsbetéttel. Merevebb, és hanggátlása is jobb lesz!
Aztán, ami szerintem rettenet fontos, h legyen benne automata küszöb! Az én ajtóim a Jola-ból vannak, ott kb 8.000ft az automata küszöb darabja, bemarva.
Rettenet egyszerű szerkezet. Az ajtólap rögzítés felőli alsó sarkánál kiáll egy kis műanyag stift, magát az automata küszöböt pedig egy rugó tartja felhúzott állapotban. Ahogy becsukod az ajtót, a kis stift ugye hozzáér a tokhoz / benyomódik és lenyomja a küszöböt.
Így nem szelelnek alul az ajtók (manapásg már klasszik küszöb sehol nincs, max csak burjolatváltó profilok..), és nem szűrődik be fény ha pl alszol és a folyosón valaki villanyt kapcsol.
Kilincsből ezer féle van, az fontos, h az sosincs bent az ajtó árában. Csak azért mondom, mert én is kiválasztottam egy elég frankó, full szögeteles rozsdamentes szálcsiszolt kilincset, aztán a végén benyögték, h akkor az ajtókon felül 90k lesz a 9 kilincs. :D

Cheesy

Mondjuk az én CPL ajtóim is MDF-ből vannak. :D Tok, minden.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#103562) runner 125 válasza runner 125 (#103561) üzenetére


runner 125
nagyúr

Még 2 dolog eszembe jutott. Ott is írtam ugye, h az összeset én magam raktam be. Egy részből mondtak 15.000ft munkdíjat /db, más részből (más ajtóknál nem tudom h így van-e!) ezeknél a Jola-s CPL ajtóknál a tok összefogatás qrva szarul van megoldva. Mindhárom tok külsőbe van egy nút végig. Amikor a 45-45 foknál összeilleszted, egy előre meghajott, L alakú "kapcsot" kell rákalapálni (sarkonként 2db), gyakorlatilag ez a két "feszített" profil felelne azért, h az egyenként kb 15-20kg-s tokrész tökéletesen 45 fokban legyen. :D Felejtős. Már ha csak felállítja az ember a földről az összrakott tokot, akkor elmegy az illesztés...
Tehát, én az összes ajtónál faragasztóval megkentem mindkét gérvágott tokfelet, összeillesztettem őket pontosan, rájuk vertem a 2 fém rögzítőt, majd kb sarkonként 5-6 facsavart beleküldtem mindig ellenkező irányból és hagytam pihenni a földön őket 24 órát. Így tényleg 100%-osan pontos lett az összes illesztés és amikor az ember beállítja a helyén ékkel, akkor sem fog nyilván szétcsúszni...

Aztán, az összes toknak az alsó részét, ami a padlón "áll" megkentem végig vízálló faragasztóval, mert az nyers MDF felület csak. Teszem azt, véletlenül kiborul a felmosóvödör és odafolyik, szépen meg tud púposodni. :(

Utolsó dolog, a tokok rögzítését a rajz szerint 3 helyen kell csak habozni. Lent, középen és felső sarkoknál. Kevésbé bízok ebben a rögzítésben, ezért biztos ami biztos megküldtem körbe az egészet. Nyilván ragasztóhabbal, az kevésbé növekszik, de ilyenkor fontos, h nem elég a 2 belső merevítés, mert a hab be tudja nyomni a tokot! Célszerű 40 -50 cm-enként kimerevíteni ilyenkor az egész tökbelsőt.

Asszem ennnyi.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#103563) Geresics válasza runner 125 (#103562) üzenetére


Geresics
addikt

(#103561) runner 125 , és (#103559) Cheesy
:R :R :R

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#103564) csanady97


csanady97
tag

Sziasztok!
Keresek olyan személyt, aki a Budapesten a Soroksari uton levő Obi áruházban gyakran megfordul es nem lenne terhére nekem venni onnan egy terméket es azt elpostázni.
(Nyílvan kifizetem neki :DD )

Aki erre hajlandó lenne az kerem privatban jelezzen! Előre is köszönöm!

(#103565) macilaci78 válasza Geresics (#103558) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Sokszor leírtam már, pár hete is, keresd vissza. :R
Szerkezetileg kb ugyanazok, csak a felület választéka, kidolgozottsága, ellenállósága, javíthatósága adja a különbséget.

runner 125: Van olyan kilincs, aminek darabja nem áll meg 90k-ban.
A beépítéshez meg érdemes célszerszámot szerezni.
A Joola mindent forgalmaz, amihez olcsón jut hozzá, de egy excenteres összehúzót bemarni egy fazékfúróval nem nagy kaland.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#103566) runner 125 válasza macilaci78 (#103565) üzenetére


runner 125
nagyúr

A tok két keskenyebb részén amelyek a falsíkra ülnek fel pontosan ilyen van gyárilag bemarva és ilyet mellékelnek hozzá. Szerintem ez sem ér sokat önmagában, főleg ékelésnél ugyanúgy el tud mászni.. Azon a pontokon is kikentem faragasztóval és úgy húztam rá ezt az excenteres összehúzót.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#103567) tknof1871 válasza Cheesy (#103555) üzenetére


tknof1871
őstag

Üdv!
Mi az attikafal? Ez az, a két piros nyíl között a szellőzőlyukakkal, aminek a magassága kisebb mint alatta a kocka panelnek?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#103568) tepenzed


tepenzed
őstag

Sziasztok!

Tudtok ajánlani megbízható szakembert, aki egy potenciális megvásárolandó lakást felmér műszakilag?

(#103569) Met válasza tknof1871 (#103567) üzenetére


Met
Topikgazda

Attika fal

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#103570) Cheesy válasza tknof1871 (#103567) üzenetére


Cheesy
őstag

Igen.
Találtam egy kevésbé részletes metszetet, de erről van szó.
(Mondjuk csak közbenső födém csomópontot találtam, de a zárólemez csatlakozást is hasonlónak képzelném.)

Namost ha a zárószinten az attika panelok is így vannak ültetve, akkor a helytelen lapostetőszigetelés-tömítés következtében is bejuthat a víz az "orr rész" mögé.

[ Szerkesztve ]

www.vakbelmutet.hu

(#103571) Szekaa


Szekaa
tag

Sziasztok!

Megpróbáltam visszakeresni, de nem jutottam sokra. A problémám, hogy van egy 5mx8m es járólapozott teraszom az emeleten, ami úgy néz ki, hogy átázik. Találtam egy vízzárót (aquaseal), de a teljes anyagköltség 170 ezer, ebben van egy tapadóhíd és a vízzáró. Na épp ennyit nem tudok rá áldozni. Van esetleg ennél olcsóbb alternatíva?

Előre is kösz.

(#103572) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Ide lehet tenni valahogy nyíló szúnyoghálót?

(#103573) Nkboy válasza Atomgeszi (#103572) üzenetére


Nkboy
senior tag

Lehet, csak kell kiemelő keret.

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

(#103574) Met válasza Atomgeszi (#103572) üzenetére


Met
Topikgazda

Szigetelt a fal?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#103575) KilgoreTrout válasza tepenzed (#103568) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Ha Bp és környéke: muszakiellenorvac.hu - vele két alkalommal is jó tapasztalatunk volt.

(#103576) macilaci78 válasza Atomgeszi (#103572) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Pliszé esetleg?

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#103577) Morris válasza Szekaa (#103571) üzenetére


Morris
veterán

Fel kéne szedni a járólapot. Lealapozni. Áthúzni s1-es ragasztóval. Esetleg mehet rá háló is. Lekenni mapelastic aquadefence-el és újra járólapozni.

(#103578) #49155328 válasza Morris (#103577) üzenetére


#49155328
törölt tag

A 170k-s keret is sok, ahogy olvasom.

[ Szerkesztve ]

(#103579) Morris válasza #49155328 (#103578) üzenetére


Morris
veterán

Nem tudom hogy érti a 170k-s keretet.
Ha ezt újra kell burkolni, akkor nem valószínű, hogy belefér a 170k-ba munkadíjjal együtt.

(#103580) #49155328 válasza Morris (#103579) üzenetére


#49155328
törölt tag

Járólap felszedés nélkül ez nem javítható pedig. :(

(#103581) Atomgeszi válasza Met (#103574) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Szigetelt igen.

(#103582) Atomgeszi válasza Nkboy (#103573) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Na igen, meg, ha hagyományos nyílós, akkor kijjebb kell rakni, mert ott a kilincs.

(#103583) Atomgeszi válasza macilaci78 (#103576) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ez a harmónika ajtós szúnyogháló? Ez nagyon jól néz ki. Kérünk is árajánlatot, csak nem volt világos a weboldalon, hogy kiküldik és nekem kell felraknom vagy ők kijönnek (bár vidékre Dunakeszitől ilyen messze nem hiszem) és ők rakják fel.
Illetve, hogy alul a szegélyt azt ki kell vágnom, vagy eleve úgy gyártják le a keretet, hogy alul van egy L alak bevágás?!

(#103584) Xantomas


Xantomas
őstag

Nem találtam választ a kérdésemre, ezért inkább felteszem :)

Van olyan original megoldás, amivel egy beton falú pincébe, egy bekötődobozos villanykapcsolóból le tudok ágaztatni plusz egy konnektort?
Pl a bekötődobozt kihozni a fal síkjából egy dobozba, aminek két bekötődoboza va, és abba egy konektort, és egy kapcsolót tudok kötni?
10A-es biztosíték van, így bírni bírni fogja a terhelést. Egy kis hűtőt akarok rádugni.

A fal beton, így, új bekötődoboznak helyet nem akarok vágni, és vésni a vezetéknek.

Ha más nem, akkor marad a falon kívüli kapcsoló, és konnektor, csak azt akartam elkerülni, hogy plusz lyukakat fúrjak.

"Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

(#103585) tothjozsi96 válasza Xantomas (#103584) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Öntapadós kábelcsatorna, a kötődoboz fedeléig felviszed és vágsz egy kis lyukat amin kiviszed a vezetéket, szerintem fúrás nélkül máshogy nem lehet.

(#103586) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Polikarbonát féltető alá/fölé van valakinek ilyen rolós hővédője?

(#103587) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Garázs felújításhoz kérek segítséget. Az alja beton, 2 nagyobb repedés van rajta. Nincs burkolva, kb 40 éves az egész. Mivel lehet kijavítani, kicsit szebbé tenni?
A másik a szerelő akna. Víz sose volt benne, de a vakolata körben málik/válik le. Le volt takarva, gondolom bepállt, a bérlő tojik rá. Milyen vakolatot szoktak erre használni? Tégla az akna fala is ha jól emlékszem.
Az ajtó melletti falon is reped a vakolat, azt is javítanám... Le kell verni egy az egyben, és újra húzni?
Költségvetés minimál, el kéne adni az egész kóceràjt, de így nem nagyon érdeklődnek. Nekem meg a házfelújításba kéne az ára. Talán egy meszelést is kap.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#103588) Paul64 válasza Xantomas (#103584) üzenetére


Paul64
tag

Szia, van nulla és védőföld abban a dobozban? Ha igen, ezt [link]felfúrhatod a falra a kapcsoló doboza fölé. Ha nincs, akkor kábelcsatorna a legközelebbi olyan doboztól, ahol van fázis, nulla és föld.

(#103589) macilaci78 válasza Atomgeszi (#103583) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Egy téglalap alakú keret, ezt kell síkban felfektetni az ajtókeretre, vagy akárhova. A két függőleges fém össze van kötve a hálót vezető zsinórral, a vízszinteseket pattintod közé összerakáskor és a sarokelemeknél fúrod fel.
A vízszintes sín vezeti magát a hálót, erős huzatban hasa lesz, de a zsinór miatt nem lesz rés.
Viszont az alsó sínre ne lépj, bililemez, könnyen deformálódik.
Ha a nyíló ajtónak útban van a kilincs, a pliszének is útban lesz.

Nézzél kétszárnyú tolóajtót és tedd falsíkra a keretet.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#103590) macilaci78 válasza Xantomas (#103584) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az áramot a néha-néha felkapcsolt lámpa után fizeted átalányban, vagy a 24/7-ben menő hűtőszekrény szerint?
Persze ha nem társasház, akkor mindegy.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#103591) Atomgeszi válasza macilaci78 (#103589) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ja tényleg, most megnéztem a videót. Ezt inkább olyanra helyre szokták tenni, ahol nincs kint kilincs. [link] Ez az Obi-s is olyanra való, ami teraszajtó és nincs kint kilincs.

Ezt a kétszárnyú tolóajtót ezt hogy képzeljem el? Kijjebb rakni a keretet, mintha magára az ajtókeretre lenne felrakva a szúnyogháló?

Mondjuk ez a pliszés megoldás még mindig jobban tetszene. Nem kéne nyitogatni, hanem csak toligálni. Télen csak behajtva maradva.

(#103592) lemmy71 válasza Victoryus (#103587) üzenetére


lemmy71
őstag

Maga a betonnal nem sok mindent tudsz kezdeni, max kiöntöd a repedést padloponnal vagy felvered az egészet és csinálsz egy új vasalt betont ;)
Én tavaly vakoltam ki a szerelő aknámat, enyém is tégla falazatú és már szépen ette a salétrom. Lekapartam a régi vakolatot és ezzel az [Aquabau] habarccsal két rétegben áthúztam, az első réteghez én tettem vakolaterősítő hálót így könnyebb volt a hepehupás részeket aránylag simára húzni. A második réteg már szép egyenes lett ;)

(#103593) emre válasza Szekaa (#103571) üzenetére


emre
veterán

Építs fölé egy terasztetőt

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#103594) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

A fűnyíróhoz MT-kábeles hosszabbítónk van, kb 10 éves de már teljesen tönkre ment, múltkor is megtörött egy helyen és le kellett belőle vágni.

A kérdésem az hogy a kettő fajta vezeték közül melyiket volna érdemesebb megvásárolnom?
H05RR-F
H07RN-F

A kettő között van érdemi különbség?
35 métert vennék belőle.

(#103595) #49155328 válasza Victoryus (#103587) üzenetére


#49155328
törölt tag

Meg kell varrni a betont.
A repedést kb. 10 cm-ként keresztbe be kell vágni majd tisztítás, tapadóhíd végül Hilti kétkomponensű ragasztóba kell ágyazni egy 8-as betonvasat.

(#103596) YAS-dude válasza tothjozsi96 (#103594) üzenetére


YAS-dude
őstag

Ezek közül a h07 a jobb neked, a másik kevésbé ellenálló, inkább beltérre való.

(#103597) Paul64 válasza tothjozsi96 (#103594) üzenetére


Paul64
tag

H05RR-F (GT gumikábel) Általános használatra lakáshelyiségekben, konyhákban és hivatalokban; olyan készülékek táplálására, amelyek vezetéke csekély mechanikai igénybevételnek van kitéve (pl. porszívók, sütő- főző készülékek, forrasztópákák). Ellenálló az ózonnal szemben, olajokkal és zsírokkal érintkezhet. Nem alkalmazható tartós szabadtéri használatra, ipari vagy mezőgazdasági műhelyekben, valamint nem háztartási szerszámok táplálására.
H07RN-F (GT gumikábel) Alkalmas száraz, nedves és nyirkos helyiségekben, kültéren, robbanásveszélyes környezetben, mezőgazdasági gépek bekötésére, építési területeken. Alkalmas ipari létesítményekben, üzemekben, szerszámgépek működtetésére. Ózon, UV, és időjárásálló.

(#103598) tothjozsi96 válasza YAS-dude (#103596) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Köszi és Paul64 neked is!

(#103599) KMan


KMan
őstag

Lama kerdes, de sosem ertettem: egy belteri ajtot meg lehet 180 fokban forditani roncsolasmentesen? :F Az ajtofelfa csak be van feszitve, vagy be is van ragasztva? Ugyanazt az ajtot tennem vissza, csak atforditva, hogy ne kifele, hanem belefe nyiljon. Koszi :U

[ Szerkesztve ]

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#103600) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Műanyag nyílászárós céget Budapest környékén melyiket tudnátok nyugodt szívvel ajánlani?

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.