Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6038) Rolly válasza macilaci78 (#6033) üzenetére


Rolly
veterán

Mi van hatással a benzin alapárára (az adók nem érdekelnek mert az árra komoly befolyásuk van de az alap árra nincs). Két tényező ami:
- világpiaci ár (kereslet - kínálat: bár fogyóban van de a termelés mennyiségébe az opec országok belenyúlnak és ők mondják meg mennyit termelnek => ők mondják meg mennyi az olaj ára)
- USD HUF árfolyam => ha gyenge a forintunk emelkedik az ár... Arról már ne is beszéljünk hogy az hogy az EU szarban van az is értékeli le a forintot de aminek "örülhetünk" a Forintunk még ennél is szarabban áll :)

Ezért most az egész EU-ban drágább a fuvarozás szállítás... Azt se felejtsük el, hogy a fuvarozók (az áfát leírhatják az üzemanyagból és kapnak literenként 16 ft körüli kedvezményt ... akkor nekik mennyi az üzemanyag? cirka 333 Ft) illetve a mezőgazdasági termelők is kapnak kedvezményt (ha jól tudom jövedéki adót nem kell megfizetniük - meg talán náluk is áfacsökkentésre használható az üzemanyag)

Bocs de egy előnye van az európa szinten drága / dráguló szállításnak. Idén a magyar borok többsége tényleg magyar bor lesz mert nem a szar olasz bort hozzák be. Egy olasz (akarom mondani EU-s bor) amit magyarországon palackoznak nagykeráron kb 260 Ft / 2 liter míg egy magyar bor kb 320 Ft / 2 liter. - legolcsóbb legszarabb borokról beszélünk. Magyarország jelenleg nem tud annyi bort termelni amennyit MI megiszunk mert ugye anno pénzt adtak a gazdáknak ha kivágják szőlőiket ... És ugyanez igaz mindenre amit nyugatról ide szállítanak... azaz minnél drágább a szállítás annál versenyképesebbek lesznek a magyar termékek mert itt nem kell akkora szállítási távolságokat megtenni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.