Hirdetés
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
Új hozzászólás Aktív témák
-
degu
senior tag
válasz
üzenetére
Rakerestem a guglin a JAK-18-asra,es a makettet megnezve jottem ra,hogy tevedesben vagyok! Valoban nem ez volt a legendas ruszki vadaszgep!

De az a gep,ami Tokolon/Szigethalmon repdesett,mint ha tomzsibb,rovidebb lett volna,es a futomuve alacsonyabb...
Volt tobb tipusa hasznalatban az La-7-nek?
/Az is lehet,hogy a ropdoso gep,a voros-csillaggal,es a mediahir a megvasarolt JAK-18-asokrol,ket egymastol teljesen fuggetlen dolog!
[Szerkesztve] -
degu
senior tag
válasz
üzenetére
Hat megneztem a linket...de nem erre a gepre gondoltam!

Lehet,hogy onnan szarmazik a rossz asszociaciom,hogy gyerekkoromban imadtam a ruszki haborus filmeket!
Es abban-gondolom- a filmrendezo elkepzelese szerint a mutatos JAK-18-asok irtottak a nacikat! 
De nem az Altalad linkelt repcsi ropdosott a bazi veres csillaggal!
Tudnal mutatni egy linket a JAK-18-asrol? Mert most mar igazan erdekel!
/A mediaban egyebkent az jelent meg,hogy egy maganvallalkozo megvett egy csomo JAK-18-ast a ruszkiktol?! ,felujittatta oket...es nosztalgia-setarepuleseket tervez!
Nem tudom,hogy hogyan gondolta,mert ugy tudom a JAK-18-as egyuleses volt...vagy a mediahir volt feluletes?/
Hat Veress Zoltan linkjet is megneztem...t.k. tok mindegy,hogy ki szennyezi az emberi eletteret...De teny az,hogy a mutatvanyok kozben,es a hazak felett repdesve tisztan leolvashato volt a nyilvantartasi szama.En nem tudom megitelni,hogy ez milyen magassagbol lehetseges,de bizonyara erre is van valami eloiras. -
degu
senior tag
válasz
üzenetére
Akkor en tevedesben vagyok!

Melyik volt akkor az az utos II.vh-us orosz vadaszgep?/egymotoros/
A sportgepek teljesitmeny adatait a temaban tett suru levelezesem /B.Peter,Polgari Repulesi Felugyelet-lehet,hogy nem ez a pontos neve,de a fene sem emlekezik mar ra...ennek a Felugyeletnek a Fopilotaja,Szhalmi Onkormanyzat..valami sportrepulo szovetseg,vagy mi -Ok valaszra sem meltattak!/alapjan kaptam?!/Ezek szerint nem pontos az adat! De B.Peter azt irta,hogy O nem tokolon gyakorol!...valaki megis ott orjongott hetente 2x-3x...orakon keresztul!
A 2000m-es magassagot csak megsaccoltam,nem ultem benne!
A kockarol,amit irtal-tudok- es ha tudtam volna,hogy a csirkefogo nem szorakozasbol zuhanobombazik,akkor nem duhitett volna fel annyira,de a hangnyomas akkor is elviselhetetlen volt! /Nem viccelek...de Szhalmon volt egy csoka,aki mar valami repteri epulet felgyujtasat tervezgette,egy masik pedig a kifutopalyara valo *kifekveshez*gyujtott tarsakat!
A repterek zaj-hatarerteket tudom,hogy torveny szabalyozza,de az az egeszben a felhaborito,es cinikus,hogy tudvan tudja mindenki,hogy ez a torveny* ruszki nyomasra*szuletett az elozo,antidemokratikus,onkenyes,komcsi rendorallamban
ami az itt allomasozo MIG-ek hasznalatahoz *kellett*.Ezert ilyen hallatlanul magas hatarertekek vannak megengedve!
/Ugy tudom,hogy most,majusban fogjak a torvenyt ujrafogalmazni,a mai,modern kor szuksegleteinek megfeleloen,tartok tole azonban,hogy ebben egy sor sem lesz az allampolgarok jogairol-a piheneshez valo alkotmanyos jog!- sokkal valoszinubbnek tartom,hogy a mostani demokratikus allamunkban
a nagyobb reptereket sorra felvasarolgato kulfoldi hienaknak fog torvenyes tamogatast nyujtani,hogy gy.k. teljesen szabad kezet kapjanak!
/De-gondolom-Teged a dolognak ez a resze nem erdekel.../
Csak meg annyit fuznek hozza,hogy amikor az a derek sportember II.vh.-us filinget keltett
a zuhanorepulesevel,vagy a sportgepek tanulokorozese folyt a varos haztetoi felett...
bementem a haz legbelso szobajaba,az ablakok hangszigeteltek voltak,feltekertem
a CD-lejatszot maxra,de meg igy is elnyomta a duborges!

Na mindegy!...Hibaztam,megszivattak,buktam rajta anyagilag,meg idegileg,de vegre sikerult onnan elkoltoznom!
-
törölt tag
A Jak-18 motorja 194kW-os (legalábbis a későbbi példányoké), és maga a gép nem vadász, hanem kiképző/futárgép.
Amennyiben ''murepulo vilagbajnokunk'' alatt Bessenyei Pétert érted, akkor Ő jelenleg ismereteim szerint egy Zivko Edge 540-el repül, ami 244kW-os (327LE). A legerősebb műrepülőgépek tán a Szu-26 és 31, utóbbi ~300kW teljesítményt képes leadni.
2000m-re nem hinném, hogy felmenne, lévén a versenyeken egy 1000mx1000mx1000m-es kockán belül kell maradnia, aminek az alsó lapja 100m-en van. Amiről Te beszélsz, az egy kötelező gyakorlat a világbajnoki programokban! El se hinnéd milyen pontosan kell ezt végrehajtani, ha az ember az első 100-ban akar maradni. Szóval ezt tényleg órákon át kell gyakorolni.
A zajmérést minden esetben a tipikus felhasználásnak megfelelően kell végrehajtani, azaz ha sportgépek repülnek ott a legtöbbet, akkor azokkal. A határértékek pedig a terület jellegétől függenek, a reptereken az egyik legmagasabb a megengedett zajnyomás. Az iparra sokkal komolyabb határértékek vonatkoznak, a gyárépületek belsejében sem lehet akkora zaj, mint amekkorát egy reptér esetén még megengednek.
Egyébként az egyik leghangosabb repülőgép, amit valaha hallottam egy Boeing P-26C Peashooter volt, na az tényleg közel dobhártyarepesztő. Mint a csillagmotorok többsége. Ahhoz képest egy Extra 300 vagy Murdy CAP232 csendes. -
degu
senior tag
válasz
üzenetére
Az utolso reszevel a hsz-ednek maximalisan egyetertek!
Nem savazni akarok,mert ugy latom,hogy erdemi vitara torekedsz!
De olvastad azt a zajmeresi *szakemberek* altal keszitett tanulmanyt,ami a tokoli repter bovitesevel foglalkozik?
Volt egy hihetetlenul nevetseges,bohozatba illo zajmeres a tokoli repteren!
Ha hiszed,ha nem egy II.vh.-us vadaszgep/Te tudod,hogy melyik!
/kerult elo! 
Lassan uberellek...annyi informaciot voltam kenytelen begyujteni!
A nevezetes gep,amirol azt hittem,hogy mar csak a nosztalgia-filmekben letezik...voros csillaggal az oldalan !!!fel,es leszallt tobbszor a repteren!
Azt hittem,hogy mar meghibbantam a repter-problematol...de nem!
Ez egy IGAZI JAK-18-as volt! /Azt is tudom,hogy hogyan kerult oda!/
Bypass!...
Hany LE-s volt a JAK-18-as,es hany LE-s a murepulo vilagbajnokunk gepe?Aki 620 dugohuzot csinal a repter felett-ketnaponta! De ezt meg valahogyan meg tudom erteni...gyakorol...
De az felfoghatatlan szamomra,hogy hogyan noveli az aranyerem megszerzesenek eselyeit az,ahogy felmegy 2000m-re,majd kikaccsolja a mocit,es...zuhanorepulesbe kezd?! Azutan 100m-re a haztetok felett bedurrantja a motort,es...felhuzat 2000m-re!...Es ezt ORAKON KERESZTUL?...

El tudod kepzelni,hogy egy 637LE-s sportmotor milyen hangot ad ki huzataskor-ugye?
---Tehat a zajmeres a magyar parasztvakitas szabalyai szerint zajlott!
Szivesen folytatnek Veled egy szakmai-jellegu vitat,de csak maganba!/Mert a reszletek-ugy gondolom- a netkozonseget nem igazan nyugozik le!/
A szavahihetosegedet nem kerdojelezem meg,de amit a zajeffektusrol elovezettel,bovebb informacio hianyaban-tovabbra sem hiheto szamomra! Egyebkent a tokoli repteren vegzett zajmeres-a muzeumi,oreges,benacska gepekkel egyertelmu szakvelemenyt
erdemenyezett!
Decibel itt..decibel...ott /hol?/... a fel,es leszallo repgepek zaja a lakossagot NEM zavarja...!

Hat mi ez?
Egy nagyon meno magyar/amerikai cegnel dolgoztam,mint muszaki igazgato. A kornyezo hazak lakosai bepereltek a ceget a zajartalom miatt! Az Onkormanyzat kirendelt egy minositett zajvedelmi mernokot! A fazon,mielott megkezdte a munkat...megkerdezte...milyen eredmenyt szeretne latni a szakvelemenybe?
Mert lehet igy is merni...meg ugy is! /Es ez nem csalas volt,hanem a peremfeltetelek okos megvalasztasa!/Regen volt...500.000.-Ft-ot kapott!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Igyekvo kis haveromat pedig tajekoztatom...es megnyugtatom!
Hogy miert vettem hazat a tokoli repter kifutopalyalyanak vege elott 300 m-el?
Mert MINDEN hivatalos/es nemhivatalos info szerint a tokoli repter NEM uzemel! ..mondottak!
De mar eladtam a frissen megvett hazat/ami egyebkent almaim otthona volt!/...es ...visszavonultam...egy csatat elvesztettem!/ Buktam rajta rendesen!/ -
törölt tag
A jelek szerint nem voltál ott a '97-es NATO Express Kecskeméti Repülőnapon. A MALÉV egyik Fokker 70-e áthúzott a kifutópálya felett (a nemzetközi szabályok szerint a közönségnek ettől minimum 100m-re kell lennie, messzebb nem is voltam, lévén a VIP lelátó mellől néztem végig). De csak néztem, mert hangja az közel nulla volt, egy tüsszentés messzebbre hallatszott volna. Egy Trabinak viszont igen szép hangja tud lenni, ráadásul az emberi hallás középtartományának környékén, szemben a gázturbinákéval, amik bőven kívül esnek a beszédsávon. A Fokkernek is leginkább az aerodinamikai zaját lehetett hallani, egy nagyon halk suhogást. Engem egy repgép zajánál spec ezerszer jobban idegesítenek a motorosok, és az autós hülyegyerekek által generált zajok. Még fényes nappal csúcsforgalomban is.
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
Szakember látott?
''Trabant zaja elnyomta a Boing/sic/zajat!/'' Mégegyszer mondom hátha felfogod tőlem kb 30 méterre szált el. és semmi megterhelő zaj nem volt.teljes mértékbe eltudom képzelni hogy egy trabant elyomja a hangját.
Egyébként feltalálták már a költözést.....
Bár nem tudom minek költöztél reptér melléha nem bírod az életét.
[Szerkesztve] -
degu
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Hat Te valami iszonyu hatborzongato alak vagy!
Rosszabb,.mint az anyosom,mert Te tudsz irni!
Az,hogy en szeretem a szekszet borben,meglancolva,verve...az a maganugyem!
De nem erv arra vonatkozolag,hogy ki a normalis!
Hogy Te egy repuloteren szeretnel lakni,az a maganugyed...
A zajról meg csak annyít hogy én ferihegy irányába lakom ergó soxor felettem mennek el a gépek és eggyáltalán nem megterhelő. Volt hogy egy B737-es az ablaktól 30 méterre kb szállt el. nem volt benne semmi megterhelő. szal sztem ezt a nyavajgást abba lehet fejezni.
A mazochista elelvez,ha verik...
Kivanom,hogy sikeruljon minnel kozelebb koltoznod a kifutopalyahoz!
En,amikor nyirtam a kertemben a fuvet,a kis incifinci sportgepek duborgese elnyomta a funyiro zajat!
Ez a topik pedig nem a repulogepekrol szol,hanem a repulesrol!
Daa-Raa egy szakember..O ki is szallt ebbol a parttalan vitabol,mert Ot nem erdekli mas,csak a repuleselmelet!De nem allitja azt,hogy senki nem normalis,aki nem elvezi azt,amit O!/Megint mas az,hogy teljesen hiteltelen az,amit irt!...hogy a Trabant zaja elnyomta a Boing/sic/zajat!/
Bennem egy ilyen allitas utan olyan kerdesek merulnek fel,hogy kinek erdeke ezt allitani?
TE! ...pedig...pajtikam-palyat tevesztettel!
Mert Neked nem itt kellene flameolnod,hanem mar reg egy repulogepgyarban kellene tervezomernoknek lenned!
S hogy miert itt *szanalmasozod* azt aki nem repulogepbuzi?...
Hat ez jo kerdes!...
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
Éppen már ideje volt
-
Boeing 737
senior tag
[link] Megtette első tengerentúli útját az Airbus A380
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Viszont funkcionális. Emellett mivel ''Testbed'' nem a berendezések mérete volt a lényeg, hanem a működőképességük igazolása.
-
lesaux
veterán
válasz
Boeing 737
üzenetére
Tetőcsomagtartó. Megy síelni a család.
Azt viszont megfigyeltétek, hogy ott vannak az avatarjaink a gép oldalán? -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Infravörös érzékelők, harcászati, hadműveleti, harcászati-hadműveleti és közepes hatótávolságú (IRBM) ballisztikus rakéták (ezeket összefoglaló néven Theater Ballistic Missile néven szokás említeni) indításának érzékelésére és a rakéták követésére. [link]
-
nRu3
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
te mindig ilyen mutáns gépeket találsz

-
Boeing 737
senior tag
Te télleg szánalmas vagy

Én a két kezem összetenném ha közelebb lakhatnék ferihegyhez.
A zajról meg csak annyít hogy én ferihegy irányába lakom ergó soxor felettem mennek el a gépek és eggyáltalán nem megterhelő. Volt hogy egy B737-es az ablaktól 30 méterre kb szállt el. nem volt benne semmi megterhelő. szal sztem ezt a nyavajgást abba lehet fejezni.
És igen ez a topik a repülőgépekről szól és nem a hisztidről hogy nem tudsz aludni......
Én a két kacsómat összetenném ha egész közel laknék egy nagyobb reptérhez ahol mondjuk már leszállnak A320 vagy B737 kategóriájú gépek.
(csak ferihegy irányába és nem melette lakom)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
degu
senior tag
válasz
üzenetére
Negligalo reszet a hsz-ednek megprobalom toleralni,mert ez az erosseged
!
Egy dolgot azonban magyarazz meg/eltekintve a Boing...sic! viccresztol/
Miert az a statusza a tokoli repternek,hogy..*nem nyilvanos le,es felszallopalya?*/En tudom,mert utannaneztem!/
Hiszen Te mindent tudsz ami a repulessel kapcsolatos!
Igaz,hogy a repter ott van 80 eve,es a beton kifutopalya*nemzeti ertek*
-mint megtudtam!
De a lenyeg az-most-miota a ruszkikat kisepruztuk,hogy van egy-ket ubercsoka,aki kitalalta,hogy a milkosok rabuktak a repulesre!Hat mi bajom van azzal,hogy ez a csoka milliokat fog ezzel keresni?
Nem nagy ar ezert az,hogy senki nem tud pihenni a repter kornyeken!
/Remelem,hogy lattad a riportot a TV-ben az uzletemberrol,aki vett 10 db.sportgepet,hogy tonkretegye 50000 ember nyugalmat,mert ez...egy q*rva jo uzlet lesz.../
Azota repul el a haztetom felett 50m-el ,5 percenkent egy sportgep!...egesz nap...neha ejjel is,mert...miert ne?
Ugyhogy csukd be l.sz. az aviatikai zsebkonyvedet,mert a repules ma mar nem arrol szo,hogy hany cm. a Cessna botkormanya...
Mellesleg-terveik kozott szerepel,hogy nemzetkozi repterre nyilvanittatjak a tokoli repteret,/a tanulmany-tervezet megtalalhato a szigethalmi konyvtarban!/es teherrepules veszi kezdetet,mert ott mar van ! egy *logisztikai kozpont*amit a Csepel-sziget tulajdonosa ! birtokol! Sugarhajtasu Boingek/sic!/ fognak ejjel-nappal fel,es leszallni a szigethalmi hazak felett,mert a *besiklasi szog*nem teszi lehetove,hogy NE a haztetok felett 50 m-el haladjon el a sugarhajtasu teherrepulogep!
Valoban szanalmas vagyok ezekkel a hsz-ekkel,,es szanalmas lesz az az 50000 ember is,aki Tokolon,Szigethalmon,Szigetszentmikloson,Halasztelken,Szazhalombattan fogja *elvezni* a repulest!
No!
Felvezettem egy temat!-ahogy kerted!
EZ az igazi repulos topik!
Amirol Te beszeltel,az nem repules,hanem irodalom,meg cukormaz...a repulesrol...
Az en kedvemert ne dozeroljak le a *magyar repulestortenet egyik kiemelkedo letesitmenyet*,csak legyen az-ami...emlek..muzeum...
Mert az ott elo emberek 99,99%-a nem pilota,hanem allampolgar...bizonyos jogokkal! -
törölt tag
Fel is fogsz vetni egy témát, vagy csak szokásod szerint kétségbe vonod egy topic értelmét? Mert ez a destruktív hozzáállás ami szánalmas részedről.
Képzeld, voltam már közelebb is működő hajtóművű repgéphez (2x12t tolóerő utánégetővel). Mint ahogy a Debreceni repülőtér egyik zajmérésénél is jelenvoltam. ~100m-re a betontól és a leszálló B737-től (Boeing és nem Boening). A Mikepércsin (~300m-re tőlem) elment egy Trabant. Simán elnyomta a leszálló (azaz maximális tolóerőn üzemelő hajtóművű) 737-es hangját! Haveromék pont a reptér leszállóirányán laknak, a ruszkik arról szálltak le vadász(bombázók)kal. Érdekes módon a helyieket csak akkor zavarta, amikor esetleg elvittek egy-két antennát. Mert sokan képesek tudomásulvenni, hogy a reptér már ott van közel 80 éve. Mikor létesült a 2km-es körzetében egy fia ház sem volt. És képzeld, a Tököli reptér is pont ilyen, csak némileg öregebb. 1918-ban már működött ott vizirepülőgépállomás. Házak közel s távol sem voltak. Szóval nehogy már a Te kedvedért dózerolják le a magyar repüléstörténet egyik kiemelkedő létesítményét!
A lexikális tudás önmagában nem ér semmit. De Tiéd a pálya, taníts minket, feltéve ha tudsz értelemben nyilatkozni. Eddigi megnyilvánulásaid alapján erre képtelen vagy. Cáfold meg a véleményem, és érdekelni fog a Tiéd. -
degu
senior tag
válasz
üzenetére
O.K.!
Akkor definiald l.sz.,hogy mi az ebben a topikban,ami*mondanivalo?*
A szanalmas,az pedig az,ami nem illik bele a Te gondolataid sodrasaba?
Vagy esetleg egy bosszanto*egyeb* velemeny?Vagy itt csak a muszaki parameterekrol lehet beszelni?
Nyugodjal bele,hogy nem lehet mindenki *asz*!
Kellenek a statisztika miatt a szanalmasak is!
Ja!
Meg egy *szanalmas* kerdes!
Repult el a hazad teteje felett egy Boening...100m-re?
/Tokol,nem nyilvanos le es felszallopalya...2006.szeptember 26./
/De jo lenne tudni,hogy mirol is szol ez a topik?...talan arrol,hogy hany cm a Cesszna botkormanya?/
/Es bocsass meg,ha a Te aviatikai lexikalis tudasod nem gyozott meg engem a velemenyalkotasod megalapozottsagarol!/
/Egyebkent az avatarod eredetije...az asz volt!/...A mese szerint!
Gondold,hogy Te is ekkora asz vagy? -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Mivel a 787-es váltja, ezért valószínűleg addig valamilyen szinten gyártásban marad. Plusz ha esetleg megnyeri a Boeing a KC-X tendert, akkor az további párszáz gép még kelleni fog (100 biztosan). Emellett ott van az E-10 program (E-3, E-8 és RC-135 lecserélésére), bár ebből még nem biztos, hogy lesz valami.
A Jane's könyve jó összefoglaló, persze nem megy bele a részletekbe.
csigi: Summoner hegyek...
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
-
válasz
Boeing 737
üzenetére
Ő mindig itt van, és figyel..
.
Egy jó kérdéssel bármikor megidézhető.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Az utolsó háromra nincs mit, a Cessna-sra meg nem tudok. Akkor meg minek írjak?
Mondjuk az a Jane's könyv azért érdekes lehet. -
törölt tag
-
degu
senior tag
Hat meglehetosen nevetseges az amikrol itt beszeltek,mert a problema a repulessel ma nem ez!

-
Elméleti kérdés a hangrobbanásról...
Hogy is van ez? Tényleg, fizikailag keletkezik valami kiugró nyomáshullám (hang), mikor a gép meglépi az 1Machot?
Vagy ezt csak egy adott pozicióban lévők érzékelik, akikhez a gép hangja véletlenül több helyről is egyszerre ér oda? Mint néha a felénk közeledő utasszállító is viszonylag hirtelen süvít fel...
Köszi, üdv: csigi
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Földről irányítható repülőgépek a légi kalózkodás ellen[link]
-
Boeing 737
senior tag
Újabb fricskát adhat az Airbusnak a Boeing[link]
-
Boeing 737
senior tag
JANE'S REPÜLŐGÉP HATÁROZÓ-t ma kaptam meg nekem nagyon tetszik.
-
Boeing 737
senior tag
Na kinek van lóvéja C-172-est venni? [link]

-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Mármint hogy nem tetszik.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Kénytelen lesz kapkodni, mivel jelenleg egyáltalán nem foglalkoznak a légellenállás és a zaj csökkentésével. Persze gondolom megint az lesz miont már párszor: a mások által kifejlesztett és tökéletesített megoldásokat simán átveszik (mint pl a winglet-ek esetén). Nulla fejlesztés, nulla költséggel. Ezért mondom azt, hogy az Airbus nem innovatív. Semmi önálló fejlesztése nem volt még, mindent csak átvett. Az A380 nem innováció, főleg nem revolúció. Csak megépítettek egy akkora gépet, amekkorát eddig senki (pedig mint linkeltem erre irányuló tervei a Boeingnek jóval régebben voltak). És nem véletlenül nem valósult eddig meg. (A Boeing sajnos nem fizet nekem. Nem favorizálásról van szó, hanem műszaki gondolkodásmódról. A Boeing-é sokkal közelebb áll az enyémhez.)
Az FbW B737 megépítése igazából csak elhatározás kérdése a Boeing részéről. Simán adaptálniuk kell a B777 rendszerét. Az meg ''csak'' sw kérdése.
Nem a tetszésen múlik. (Gondolom itt külsőre gondoltál.) Viszont a kialakítás (és ezzel összefüggésben a kinézet) és a repülési tulajdonságok (főleg a sokat említett légellenállás és zaj, valamint a vibráció) szorosan összefüggenek. (Repipari mondás: Ami jól néz ki az jól is repül.) A jövő útját pedig egyértelműen a Dreamliner jelenti, tetszik-nemtetszik.
Nem igazán létezik olyan alkatrész, amit csak egy helyen gyártanának. Inkább arról van szó, hogy vannak cégek, amelyek kiemelkednek a mezőnyből, emiatt szívesen vásárolnak tőlük a konkurens gyártók. A másik csoport a leghétköznapibb eszközök (kábelek és azok szerelvényei, csapágyak, kötőelemek...). Viszont komplett rendszerek egyezésére kicsi az esély, lévén mind specifikus. Ilyen pl a futómű (ezeket ha jól tudom ugyanattól a cégtől vásárolja mindkét gyártó). De sokszor még a hajtóművek sem azonosak, mégha ugyan az is a típusjelük. -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Az Airbus meg majd kapkodhat és megint lemarad. Azért abba csak ne legyél olyan biztos.
(neked fizet a Boeing? :Hogy őket favorizáljad állandóan)

Lehet ám találni szakértőket akik az Airbust pártolják.
Gondolom azért a 737-esek leváltása nem a közeljövőben lesz. Másik fórumon emlegettek egy full fly-by-wire B737-est). Ezt nem tudod mikor hozza ki a Boeing?
A Dreamliner az nem tetszik annak sose fogok csápolni (főleg ha az ''öli meg'' a 737-est.
Viszont az újy B747-est várom nagyon.
Egyébként meik alkatrészek közösek a Boeing-en és Airbus-on? (úgy tudom van szép számmal olyan dolog amit egy helyen gyártanak és mindkettő gép használja)
De azért csak hajrá Airbus
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Egy új típusnak illik a legmodernebbnek lennie. De jön nemsokára a B747I és a B787... Utóbbi esetén az Airbus felkötheti a gatyáját, még csak fejlesztési stádiumban sincs hasonló gép náluk, márpedig a fogyasztás egyre inkább előtérbe (fog) kerül(ni), főleg az ''elővárosi'' repjáratokon, ahová a Dreamliner is készül. A jóval alacsonyabb zajszintről meg ne is beszéljünk. A 7E7 sikere esetén borítékolható, hogy át fog kültözni a lentebbi régiókba is, és a Boeing leváltja a 737-est egy hasonló konstrukcióval (nem lesz nehéz, a 737 és a 757 törzse sem sokban különbözött egymástól (B707 örökség), most megteszik majd fordítva). Az Airbus meg majd kapkodhat és megint lemarad.
-
nRu3
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
lassan ideje uatsokal is, nem pedig szamarakal birkákal

-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Maga a Mach-szám a viszonyítási alap. Az viszont nem abszolút, mint írtam több tényezőtől is függ a műszer szerinti sebesség (vagy felszín feletti sebesség).
Más M0,9 földközelben és más 11km magasságban. -
nRu3
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
Átrepülni az óceánt nem nagy dolog egyébként, sok menetrend szerinti 757-es repked az usábol uropába, meg a 737-esek is valahogy könyedén eljutotak europába igaz üresen repültek, de átszelték.
-
Boeing 737
senior tag
Átszeli az óceánt az Airbus szupergépe [link]
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Gondoltam csak van v-mi viszonyítási alap ha mondjuk azt mondjuk egy gép M0,90-el megy akkor az kilométerbe mennyí.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
A Mach szám helyi hangsebesség többszörös. Azaz nem lehet egy az egyben megadni km/h-ban, ugyanis függ a közeg jellegétől. Levegő esetén a magasságtól, páratartalomtól, hőmérséklettől és a légnyomástól függ leginkább.
Általánosságban 0m tengerszint feletti magasságon 340m/s, míg 11000m magasságban 300m/s az értéke. -
Boeing 737
senior tag
A380 vs. 747 [link]
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Születtek már erre tervek (anno B747-500/600 néven tervezték) de nem volt rá igény. Persze kicsit nagyobb átalakítás lett volna, némileg hosszabb törzzsel és nagyobb fesztávval, de akkor sem egy teljesen új gépet kellett volna tervezni. [link]; [link]
M0.92
Archer: Erős lenne azt simán Szuhoj-nak nevezni. Részt vesz a programban pl a Boeing Commercial Airplanes, Iljusin, Jakovlev, PowerJet, SNECMA, Hindustan Aeronautics Ltd.
[Szerkesztve] -
Archer
őstag
Mit tudtok a Szuhoj féle SuperJet-ről?
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
A Boeing nem annyira az utaskapacitásra helyezi a hangsúlyt, hanem a minnél kisebb légellenállásra és ebből kifolyólag minnél kisebb fogyasztásra (a b747 jelenleg is a leggyorsabb szubszónikus utasszállító gép. Egyébként sem kellene a 747-es méretein változtatni, csak a púpját meghosszabbítani, és máris ott lennének, mint az A380. Amiről egyébként nem sok frisset tudok.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
SR csak dash 100 és 300-ból volt.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Mindenki várja a 747-8I-t (aka 747-800). Amiről ~annyi tudható, mint amennyi a Boeing oldalán van. Készülget.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Olyan mint a Typhoon: amilyen jó lehetett volna, annyira nem lett igazán kiemelkedő. A Typhoon is mire igazán elterjed el fog avulni. A Gripen pedig légüres térbe került azzal, hogy a svédek is tulajdonképpen kihátráltak mögüle. Avionikailag nem lenne rossz, de a terhelhetősége és dinamizmusa azért hagy kivánnivalót maga után. Emellett az integrált fegyverek száma is igen korlátozott, de legalább eltérően az európai szokásoktól univerzálisak a függesztők (bár ez is inkább a dél-afrikaiak érdeme).
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Statikusan valahol 15 és 17km között lehet, a dinamikus 21-23km táján. Utóbbinak értelme nincs. Előbbinek sem sok, olyan magasságban már elég rendesen romlik a teljesítmény és a manőverezőképesség (ritka levegő -> kisebb felhajtóerő).
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
macskuliusz
üzenetére
Nem kellene leegyszerűsíteni a precíziós fegyver fogalmát a lézerbombákra! Precíziós fegyverek között van rengeteg elektrooptikai, IR és (S)ARH/PRH fegyver is, hogy a GPS irányításúakról ne is beszéljünk. Márpedig ezek szinte mindegyikét gyártják izraeli cégek (és a GBU-15-nek is van elektrooptikai irányítású változata). LGB-nek ott van a Lizard, IR-nek az Opher, GPS-nek a GAL (ezeket összefoglalva Whizzard családnak szokás nevezni [link]). Elektrooptikainak a Popeye (amit az amerikaiak és több NATO tag is rendszeresített, illetve ennek irányítórendszerén alapul a Spice, ami még akár a Magyar Légierő(lködés) eszköztárába is kerülhet), ARH-nak a Gabriel III ('82, elődeit viszont már a Yom Kippur háborúban is bevetették), szintén SALH a Nimrod...
GBU-28: minek gyártson ilyen fegyver maga izrael, ha csak kevésre van szüksége és azt is csak a Thunder-ök tudják alkalmazni?
Minek kellene Kanadán keresztül vásárolnia, ha hegyekbe kapja az ameriakai segélyt így is?
$82M nem tétel a nemzetközi fegyverpiacon, pláne nem Izraelnek.
És mit számít az, hogy Skyhawk-kal repültek korábban? A két típus teljesen más kategória minden szempontból. Hiába gyakorolsz egy bevetést A-4-gyel, ha nem azzal hajtod végre. Olyan mintha nem is gyakoroltál volna. Sokszor (pontosabban szinte mindig) még az altípus sem mindegy, pl az Eagle Claw is részben emiatt bukott, tudniilik a szárazföldi pilóták nem tudták megbízhatóan kezelni az RH-53-at, ami jóval nagyobb teljesítményű volt, mint a CH-53D (és úgy általában minden akkor rendszerben álló Stallion, mindez nem hajtóműteljesítményben értendő, viszont teljesen más volt a repülési karakterisztikája). Pont a túlhúzás miatt zuhant rá az egyik a C-130-ra, illetve történt az utántöltés közbeni ütközés. Pedig csak egyik H-53-ból ültek át a pilóták a másikba. Egyébként a Skyhawk-ok nem is lettek volna alkalmasak a bevetés sikeres teljesítésére, ahogy az izraeliek a Phantom II-ket is alkalmatlannak tartották rá!
Igen, az idézett cikket én is olvastam (plagizálták még vagy két tucat további helyen). Ebből se derül ki sokminden. Az első példányokat 1980 júliusában vették át (pontos dátumot hirtelenjében nem találtam) , míg az Opera hadművelet 1981. június 7-én zajlott le. Ráadásul az izraeliek 1980-ban még nem igazán tervezték a saját maguk által végrehajtott csapást, a felderítési adataikat az irániaknak átadták, és biztatták őket a csapásra, amit többször meg is kíséreltek sikertelenül. Ezek után született meg a döntés a saját erőkkel végrehajtott csapásról. Tehát egy bő fél évük volt a felkészülésre, sőt igazából kevesebb, mivel egy hónappal elhalasztották egyszer a csapást! Mindezt teljes titoktartás mellett, még az amerikaiak sem tudtak róla, szóval a Hill bázis környékén (ahol az F-16 személyzetek kiképzése zajlik) sem gyakorolhatták. -
macskuliusz
csendes tag
válasz
üzenetére
''Miért ne használhatott volna? Izrael hadiipara már akkor is igen fejlett volt, képesek voltak önmaguk is előállítani ilyesmit.''
Azért 2006-ban néhány dologból még importra szorultak:
Textron Defense Systems: GBU-28 ''Bunker Buster''
Lockheed Martin and National Forge: GBU-10, -12, -16 ''Paveway II''
Texas Instruments: GBU-15
Ezeknek a cégeknek 82 millát fizettek ki preciziós fegyverekért. Persze Kanadán keresztül vásárolták a látszat miatt.
Azok az egységek amik az első f 16 okat kapták addig a4 skyhawk on repültek.
A típusát képzés nem akkor kezdődött mikor megkapták a gépeket.
Program Model Block Qty. Serials Delivered
Peace Marble I F-16A Block 5 18 100/138 (Random nrs) 1980-1981
F-16B Block 5 8 001/017 (Random nrs) 1980-1981
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
macskuliusz
üzenetére
Miért ne használhatott volna? Izrael hadiipara már akkor is igen fejlett volt, képesek voltak önmaguk is előállítani ilyesmit.
A póttartályok esetét leírta csigi, viszont az utóbbi években kiderült, hogy az Opera hadművelet alatt a szabvány póttartályokat használták!
Egy ekkora célpont esetén sem mindegy, hogy hol és mit találsz el. Lehet nagy terület nagy épületekkel, de ezek közül csak egy-kettő lényeges, és azokat is a megfelelő helyen kell eltalálni. Egy reaktort pl a reaktortér felett érdemes, ha valóban meg akarod semmisíteni. Annak viszont csak ~10m az átmérője, ennek további 20-30m-es körzetét kell eltalálnod.. Megfelelő tűzvezetőrendszer esetén ehhez elég a sima 2000lb mk84 is.
Egy éven keresztül? A hadművelet idején mindössze 11 hónapja vették át az első négy F-16-ot. Felét a hadműveletben résztvetteknek. Mivel gyakoroltak egy évig? -
válasz
macskuliusz
üzenetére
Póttartály úgy tudom volt, csak nem akkora, mint kellett volna. Ezért kellett újat/nagyobbat készíteniük.
-
macskuliusz
csendes tag
válasz
üzenetére
Izrael nem is használhattott preciziós fegyvereket Osiraknál mert egyszerűen nem volt neki (1981-et írunk, az Usa nem adott el Izraelnek, de még csak üzemanyag póttartályokat sem azt is hazai ipar állította elő), meg ekkora célpontnál nem is szükséges cm-es pontosság. Továbbá egy éven keresztül gyakorolták az erőmű elleni támadást 1:1 es maketten.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
macskuliusz
üzenetére
A Bombcat nevet eredetileg az a jónéhány felújított F-14A kapta, amelyeket bővített tűzveterőrendszer-sw-ük révén képesek voltak a többi A-hoz és B-hez képest nagyobb precizitással bombát vetni (CCIP és CCRP képességet kaptak pl (csigi ez nem az a CCIP!), ami az eredeti sw-ből hiányzik). F-14B-k voltak az első Tomcat-ek, amelyek lézerbombát vetettek be, és közülük került ki az első néhány LANTIRN kompatibilis gép is.
Szóval nem (csak) a D-volt a Bombcat. Emellett a hivatalos típusjelzés nem önmagában F-14D, hanem F-14D Tomcat. A Bombcat név nem a típusszámot, hanem a típusnevet ''helyettesítette''.
A buta bomba kifejezés pedig maga is buta. Ezeket a fegyvereket is be lehet vetni egészen pontosan, ahhoz viszont nagyon komoly számítástechnikai háttér szükséges. Az izraeliek is ''buta'' bombákkal semmisítették meg az Osirak melletti reaktort. -
macskuliusz
csendes tag
válasz
üzenetére
Tényleg a léghajóbol is lehet bombát kidobni, nem is értem akkor mért költik a pénzt fejlesztési programokra...
''Egyébként nincs olyan amerikai vadász(bombázó), amely ne lenne képes földi célok támadására, a Tomcat fegyverrendszere is kezdetektől fogva tartalmazott ehhez támogatást (és több mint 7t bombaterhet vihetett is magával).''
Ez így is van de ez a támogatás eleinte csak buta bomákra vonatkozott, 95 től használhattak nem irányított rakétákat. 1995 szeptemberében GBU-16-os lézervezérlésű bombákkal támadtak boszniai szerb célpontokat, ekkor azonban még csak teherhordó szerepkört töltöttek be a gépek, a célpontot más forrásból kellett megjelölni, mert erre nem voltak képesek önállóan. Következő év júniusában adott készültséget az első század amelynek gépeit alkalmassá tették lézeres célmegjelölő konténer hordozására. Ettől kezdve hívták nem hivatalosan Bombcat-nek de hivatalosan továbbra is F-14D volt a típusjelzés.
Szóval az, hogy be van szerelve pár kábel attól még nem lesz belőle bombázó.
Persze földi célpontot lehet támadni a fedélzeti gépágyúval is... -
tildy
nagyúr
Teljesen el vagyok ájulva ettőla géptől, gondoltam megmutatom:
[link]
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
macskuliusz
üzenetére
Egy GPS irányítású bomba bevetéséhez nem kell túl sok minden, ebből a szempontból azonosak az IRH légiharcrakétákkal. Ami többletet igényel, az a repülés közbeni (de leoldás előtti) célkijelölés. Erre a Raptor a szenzorfúzió miatt kezdetektől fogva képes volt. Egyébként nincs olyan amerikai vadász(bombázó), amely ne lenne képes földi célok támadására, a Tomcat fegyverrendszere is kezdetektől fogva tartalmazott ehhez támogatást (és több mint 7t bombaterhet vihetett is magával). De van ellenpélda: Az A-10A, az Orion és a Nimrod is képes a Sidewinder-ek bevetésére. Akkor ezek vadászgépek?

A típusjel hivatalosan csak egy nagyon rövid ideig volt F/A-22A, ma már simán F-22A. Az SBD program pont az F/A-22A program részeként indult. Viszont a visszaminősítés sima egyfeladatú vadászgéppé nem állította le a programot.
csigi: Egyikkel sem. Valahol a Block 50/52 éa a Block 60 között lesznek a képességei. Máskülönben nem lenne értelme. (A Block 60-at, azaz F-16E/F-et csak az UAE rendszeresíti.) -
macskuliusz
csendes tag
válasz
üzenetére
Egy 2006.12.18.-ián kelt hír szerint a Mcdonnell Douglas és a Boeing mérnökei megkezdték az integrációs teszteket a GBU-39 SDB bombával az F/A-22 es fegyverrendszerébe. Addig csak a GBU-30 JDAM és a GBU-32 JDAM bombát tudta alkalmazni.
Ez a program tehát még most is él. -
törölt tag
Pár éve folyamatosan zajlik a CCIP (Common Configuration Implementation Program), aminek célja a gépek képességeinek egységesítése és javítása. Jelenleg ugyanis specializálva vannak a különféle Block-ok (pl Block 30/32 általános feladatok, Block 40/42 (aka F-16CG/DG) precíziós csapásmérés, Block 50/52 (aka F-16CJ/DJ) SEAD).
Egyébként 1948 óta az Amerikai légierő önálló szervezet a haderőkön belül és United States Air Force a neve, röviden USAF. A USAAF korábbi név (US Army Air Force), amikor még a hsdg-ek alárendeltségébe tartoztak. (Tudom, elgépelted.
)
Vigneau: Igen ezt hívják C-130J-nek. Mint ahogy a Hawkeye 2000 program is az E-2C-k teljes áthajtóművezését és légcsavarcseréjét célozza. Erre pont a legnagyobb fogyasztású és károsanyagkibocsájtású típus esetén halogatják a dolgot.
macskuliusz: Egy rövid ideig volt F/A-22A, ettől remélték a megrendelt példányszám szintentartását. Aztán mikor elkezdték csökkenteni az F-35 megrendeléseit, rájöttek, hogy nem kellene házon belűl konkurenciát támasztani. -
-
macskuliusz
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Nem az F22 csak szárazföldi reptérről operál. Persze volt elképzelés hajófedélzeti változatról de nem kaptak rá pénzt. Az indoklás szerint a Superhornet meg az F35 hajófedélzeti verziója költséghatékonyabban képes ellátni ezt a feladatkört. Ugytudom jelenleg csapásmérő vonalon fejlesztik tovább így típusjele F/A -22 lesz (majd egyszer)
-
Vigneau
félisten
válasz
Boeing 737
üzenetére
Szerintem a futóműve nem arra lett kitalálva. Meg kellene erősíteni.
-
nRu3
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
én is azt mondom hogy müködés közben forog, de automatikusan magátol.
-
Vigneau
félisten
válasz
üzenetére
Biztosan tartanak tőle, hogy a felére csökkentett fogyasztással még a végén képesek lennének leszállás nélkül körberepülni a Földet - akár többször is...

Érdekes, mert a Hercules is megkapta anno az új légcsavarokat és vele együtt a hajtóművet is, ha jól emlékszem.
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
Mindig elfelejtem megkérdezni hogy a képen láthetó fekete kerék fehér mintával a gázkarok melett van, ami müködés közben forogni szokot , hogy az mi?[link]
[Szerkesztve] -
válasz
üzenetére
Az vitán felül áll, hogy az új szériájú vagy modernizált F-16-ok több szempontból is jobbak az európai 4+ generációnál. Ráadásul azonnal rendelkezésre is áll ez a tudás, ami ugye európára nem jellemző.
Én az amerikai példányokra gondoltam, mondjuk az USAAF -on belül mi a helyzet a variációkkal? Ott sincs kolbászból a kerítés, nem csak késve szokták követni, az eladásra kifejlesztett modernebb variációkat? -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Akkor véletlenül sem, ugyanis ilyen sebesség mellett lehetetlen manőverezni, márpedig egy egyenes vonalban repülő cél manapság már nem probléma egy rakétarendszernek sem. Emellett ez a sebesség csak nagy magasságban érhető el (megint a rakétáknak kedvez), és iszonytos hőkibocsájtással jár.
Ha menekülni akarsz, akkor fűnívó és cikk-cakk.
B737-ből már több mint 5k lett legyártva, és még több mint 550 van megrendelésállományban csak idénről. Mennyiségileg talán beelőzheti, de repült órában igen tetemes a lemaradás.
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
M2,5 a vége. De ha érdekel ez a max sebessége a bombázó feladatú F-111F-nek is... Ezek egyébként csak elméleti értékek használni gyakorlatilag sosem szokták a berepüléseket leszámítva.
Egyébként jó konstrukció, nincsenek gyenge területei. Ami a problémája, az a mocsok nagy radarkeresztmetszet oldalról (teljes fegyverzettel 270m²), de ebben a SzU-27, MiG-25, MiG-31 sem jobb nála. -
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Állítólag marha gyorsan tud menni.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Rendszerbeállítottak közül a MiG-25, ami függesztmények nélkül M3,2-re képes, függesztményekkel viszont csak M2,8-ra. Ha az YF-12 szolgálatba állt volna, akkor az birtokolta volna ezt a címet, ugyanis M3,25-re volt képes teljes fegyverzettel is (beépített fegyvertár gyönyörei). Bár mivel volt ''némi'' köze az SR-71-hez, ezért ki lehet jelenteni, hogy képes lett volna M3,35-re is (ami a Blackbird specifikált csúcssebessége, bár a vele felállított világrekord tán M3,38). Viszont aerodinamikailag és motorikusan elméletileg a M4 is elérhető lett volna vele. A csúcssebességét ugyanis a Blackbird mindössze részleges utánégetéssel érte el.
Igen, a BUFF elnyűhetetlen. Csak azt nem értem, mi a bánatért nem cserélik már le rajtuk azt a nyolc TF-33-at CF-6-okra, ahogy azt már vagy tíz éve tervezik? Felére csökkenne a fogyasztás a megnövekedett tolóerő ellenére. -
Boeing 737
senior tag
F-15 [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Építő/felújító topik
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- További aktív témák...
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Specialized Turbo Levo Comp Alloy
- Segway KickScooter F2 Plus E
- Mi Vacuum Cleaner mini kézi porszippantó
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 860 PRO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Es abban-gondolom- a filmrendezo elkepzelese szerint a mutatos JAK-18-asok irtottak a nacikat! 

ami az itt allomasozo MIG-ek hasznalatahoz *kellett*.Ezert ilyen hallatlanul magas hatarertekek vannak megengedve!
/De-gondolom-Teged a dolognak ez a resze nem erdekel.../
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
.