Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz macskuliusz #1028 üzenetére

Nem kellene leegyszerűsíteni a precíziós fegyver fogalmát a lézerbombákra! Precíziós fegyverek között van rengeteg elektrooptikai, IR és (S)ARH/PRH fegyver is, hogy a GPS irányításúakról ne is beszéljünk. Márpedig ezek szinte mindegyikét gyártják izraeli cégek (és a GBU-15-nek is van elektrooptikai irányítású változata). LGB-nek ott van a Lizard, IR-nek az Opher, GPS-nek a GAL (ezeket összefoglalva Whizzard családnak szokás nevezni [link]). Elektrooptikainak a Popeye (amit az amerikaiak és több NATO tag is rendszeresített, illetve ennek irányítórendszerén alapul a Spice, ami még akár a Magyar Légierő(lködés) eszköztárába is kerülhet), ARH-nak a Gabriel III ('82, elődeit viszont már a Yom Kippur háborúban is bevetették), szintén SALH a Nimrod...

GBU-28: minek gyártson ilyen fegyver maga izrael, ha csak kevésre van szüksége és azt is csak a Thunder-ök tudják alkalmazni?

Minek kellene Kanadán keresztül vásárolnia, ha hegyekbe kapja az ameriakai segélyt így is?

$82M nem tétel a nemzetközi fegyverpiacon, pláne nem Izraelnek.

És mit számít az, hogy Skyhawk-kal repültek korábban? A két típus teljesen más kategória minden szempontból. Hiába gyakorolsz egy bevetést A-4-gyel, ha nem azzal hajtod végre. Olyan mintha nem is gyakoroltál volna. Sokszor (pontosabban szinte mindig) még az altípus sem mindegy, pl az Eagle Claw is részben emiatt bukott, tudniilik a szárazföldi pilóták nem tudták megbízhatóan kezelni az RH-53-at, ami jóval nagyobb teljesítményű volt, mint a CH-53D (és úgy általában minden akkor rendszerben álló Stallion, mindez nem hajtóműteljesítményben értendő, viszont teljesen más volt a repülési karakterisztikája). Pont a túlhúzás miatt zuhant rá az egyik a C-130-ra, illetve történt az utántöltés közbeni ütközés. Pedig csak egyik H-53-ból ültek át a pilóták a másikba. Egyébként a Skyhawk-ok nem is lettek volna alkalmasak a bevetés sikeres teljesítésére, ahogy az izraeliek a Phantom II-ket is alkalmatlannak tartották rá!

Igen, az idézett cikket én is olvastam (plagizálták még vagy két tucat további helyen). Ebből se derül ki sokminden. Az első példányokat 1980 júliusában vették át (pontos dátumot hirtelenjében nem találtam) , míg az Opera hadművelet 1981. június 7-én zajlott le. Ráadásul az izraeliek 1980-ban még nem igazán tervezték a saját maguk által végrehajtott csapást, a felderítési adataikat az irániaknak átadták, és biztatták őket a csapásra, amit többször meg is kíséreltek sikertelenül. Ezek után született meg a döntés a saját erőkkel végrehajtott csapásról. Tehát egy bő fél évük volt a felkészülésre, sőt igazából kevesebb, mivel egy hónappal elhalasztották egyszer a csapást! Mindezt teljes titoktartás mellett, még az amerikaiak sem tudtak róla, szóval a Hill bázis környékén (ahol az F-16 személyzetek kiképzése zajlik) sem gyakorolhatták.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés