Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Syl: UPS - te áldott!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Panelkérdés.
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- tordaitibi: Timeshift használata, és amit nem tudtál, klónozás Timeshift backup szoftverrel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tompi03
üzenetére
Két lehetőség van alapvetően:
1: orrfutó kormányzása. Átkapcsolást nem igényel, ha be van rugózva az orrfutó, akkor kapcsol be a forgatómotor.
2: differenciálfékezés, azaz a jobb és bal főfutó külön-külön fékezése. Ehhez sem kell semmit kapcsolni. A pedálok ugyanis nem csak előre hátra mozgathatóak (ez téríti ki ugye az oldalkormány(ok)at), hanem vízszintes tengelyük mentén el is tudnak fordulni. És egymástól függetlenül. Ez az egyik megoldás. A másik a teljes pedálszerkezet elmozdíthatósága hosszirányban. Ekkor az oldalkormány vezérlése le van kapcsolva, és a két pedál kitérítésének a különbsége alapján fékeződik a két főfutó.
Ami még van: nagyobb sebesség mellett még hatásos(ak) az oldalkormány(ok) is. A B-52 esetén az első és hátsó főfutók külön is kormányozhatóak. És akár együtt is, ekkor a gép szinte oldalazni is tud. És ott van a tolóerővektorkormányzás is, mint említetted, de ezt nem nagyon alkalmazzák, lévén nem egyszerű pl egy négyhajtóműves gép esetén a gázkarok külön-külön mozgatása. -
tompi03
csendes tag
Egy ostoba kérdés!
A repcsi hogyan kanyarodik a földön? ugyanúgy mint a levegőben?
vagy van vmi kütyü amivel átlehet kapcsolni a kormányt hogy a kerék forduljon?
esetleg kanyarodásnál csak az egyik oldalon lévő hajtómű megy?
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
Annyíra cép.
[link] -
törölt tag
válasz
tompi03
üzenetére
Az eredeti időpont 2009 volt,ez módosult először 2010-re, majd 2012-re. Ez utóbbi már kicsit sok volt, egy évet még elbírt volna mindegyik megrendelő.
Ezzel szemben a B747-8F-re már összesen 63 megrendelés érkezett. Pl az Emirates is vesz 10-et. És további 24-re van opció, illetve még 15-re valószínű opció.
Mint ahogy a Lufthansa is rendelt 20 + 20 747-8I-t a 15 + 10 A380-800 mellé.
Boeing 737: Az egy kicsit sokba lenne.
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
daa-raa Te meg én elmegyünk majd a B787-es premierjére

-
tompi03
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Nem azt mondtam hogy mindegyik kitart! csak azt hogy az Emirates,Singapore,Lufthansa!!
a teherről meg csak annyit hogy 2010-2012-re igérték.ezért ez tényleg sok.van egy társaság ami inkább utasszállító tipust vesz és azt alakítja át teherre. -
tompi03
csendes tag
Jó nem hasonlítom de mind 2 tipus új. és a boeingnek több van.
remélem csak megvárják a légi társaságok hogy mit mondanak az A380-an tulajok és ha jó akkor ők is rendelnek.a Emirates igen csak bízik(szerencsére) az A380-ban.még megsem kapták a gépeket de már rendeltek még 10gépet.Singapore-t megkérdezték hogy mit szól ahoz hogy csúszik! erre ők:nem baj kitartunk mi is melette és ha bejön akkor még többet fogunk rendelni. A Lufthansa ugyan így válaszolt.

mondjuk a 787-est szerintem azért rendeltek többet mert az egy normál méretű új gép szóval elfér mindenhol.szemben az A380-al! amikor bejött a 747-es mennyi rendeléssel kezdett?? -
tompi03
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Jó de az új 787-es ből már több mint 500 megrendelés van szemben az A380-an 200db jával!
a 787-es is új tipus. -
tompi03
csendes tag
Jó lenne ha az Airbus begyorsulna mert a boeing-nél 3naponta készül el 1 787 Dreamliner
ezt is több helyről hozzák a részeket mint az A380-nál! -
tompi03
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Akkor megyek megveszem!

amúgy az Airbus-osok vmi sport szeletet ettek mert épp csak megszáradt a singapour új gépén a festés már vitték is tesztelni! az aero web oldalán is írnak a madárkáról.

-
-
Boeing 737
senior tag
Már majdnem készen van az első A380-as amit a Singapore légitársaság kap.
Kivülről gyönyörűséges.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Jól tudod. B-52-ből meg 62-ben készült az utolsó, de 2030-ig tervezik rendszerben tartani.
A B727 nagy előnye, hogy kis helyen is fel-le tud szállni. És mocsok jól emelkedik, szóval hegyek között megintcsak jó. Jobb, mint a mai gépek. -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Repül még belőle párszáz.
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
![[kép] [kép]](http://adg.stanford.edu/aa241/propulsion/images/dc10maintenance.gif)
Az előző hsz-odban nem kellett volna a http elé a szóköz, akkor jó is lett volna a link. -
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
[link] Na ezt a képet méltóztatik belinkelni és látszik is mire gondolok.
Szal a hátsó hajtóművet hogy szedik ki?
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Arra igen, de szigorúan csak nagyonalapozásra.
Az MD11 jelenleg még mindenképpen korszerűnek tekinthető. -
Boeing 737
senior tag
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Ha az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak az új építésű gépekhez, akkor esélytelen. Ugyanis 2000 óta nem gyártják.
Nálam simán nyílik az a link is. -
-
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Én mint mondtam nem tudom mer kise próbálom a gépen mer nem bírja.
Csak az index fórumába olvastam régen meg csütörtökön a fix.tv-n találtam valaami repcsis műsort és abba is mondták a pilóták hogy egész jól megtanulhatóak a dolgok. (cessna méretű gépekre gondolj!)
Mármint a tv-be olyan pilóták voltak.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Eleve nem lehet valósághű, ha a gép dőléseit nem képes szimulálni. Persze normál repülést feltételezve ez nem jelent sokat, de vészhelyzetek esetén bizony már 4-5°-nyi dőlés bármely irányba befolyásolja az ember térérzetét. Szóval nem biztos, hogy úgy fogsz reagálni a valós vészhelyzetben, és meg fogsz találni mindent egyből a pilótafülkében. Ez utóbbi eleve csak virtuálisan van jelen a PC-s szimulátorokban, szóval megint nem képes rendesen szimulálni a valóságot.
A megjelenítésről: pl ennyire realaisztikus képet ad az F-15 szimulátora: [link] A kép baszott nagy (3072x2048)
T45TS simulator: [link]
A-10 simulator: [link]
F-16 simulator [link] (a háttérben látszik a lényeg.)
F/A-18 simulator [link]
A320 simulator: [link]
A330 simulator: [link]
B737NG simulator [link]
MD11 simulator: [link]
Láthatóan nem a megjelenítés minősége a lényeg.
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
A PC-s szimulátorok alapvető problémája, hogy a látványra építkeznek erősen és a fizikai is csak távolról közelíti a valóságot. Emellett egy pilóttafülkében nem hotkey-kkel kapcsolgatsz, hanem valódi kapcsolókkal. Főleg harci gépek esetén ehhez jön még a túlterhelés (a szimulátorlovagok többsége nem is maradna eszméleténél egy valódi légiharcban). Aztán ott van a HOTAS, ami típusonként eltér, na azt kell jó sokat gyakorolni. A HOTAS joy-ok csak nagyon-nagyon messziről hasonlítanak a valódira.
A valódi szimulátorokban PC-s szemmel nézve nevetségesen leegyszerűsített a grafika, ettől függetlenül nem lehet egy lapon említeni velük a PC-s pótlékokat. Ráadásul az újabbak hálózatbaköthetőek, így akár a világ túlsó oldalán levő szimulátorban ülő pilótával is kooperálhatsz/ harcolhatsz.
Van jópár típus (pl A-10A, F-117A, F-22A), amelyeknek nem is készül(t) kiképzőváltozata, szimulátoron gyakorolnak a pilóták az első egyedülrepülés előtt.
Kb így végzik. Az igazi temető persze a kohó.
A képen egy korai C pilótafülke van. Nem a legrégebbi, de nem is a legújabb. A mostaniakban tipikusan van egy harmadik kijelző a lábközi panelen, illetve az UpFront Control helyén is az van. És egyebek. -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Szimulátoron mennyíre valóságos a repülés?? Sokan azt mondják hogy ugyan profi pilóták nem lehetnének de lehet nem esnének annyíra kétségbe ha vezetni kéne egy olyan gépet amivel előtte sokat szimulátoroztak. (nekem nem elég erős a gépem szal nem tudom kipróbálni. Ezért kérdem hogy valóban ennyíre realisztikus e. )
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
lefelejtettem a végét. Szóval benne van hogy utasgépet átadják a robotnak és csak korrigálnak a pilóták (természetesen ha nincs baj hogy nekik kéne vezetni) Ezért kérdeztem
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
De. Elvégre azért van a repgépeken. Bár katonai gépeken sokszor inkább nem alkalmazzák, mert az a pilóta figyelmének lankadásához vezethet.
-
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Köszi. Tartalékként meddig tartják őket? (feltételezem repülőképes állapotban) Avionikailag a kor szintjén van még az F-14?
Hosszabb átrepüléseknél nem szokta átvenni a robotpilóta a vezetést? Végig aktívan a pilóta irányít? (pl F-16-oson vagy ilyesmin. )
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Bemutatóra legfeljebb magánkézben. Abban nem vagyok biztos, hogy a NASA használja-e még Őket.
Ismerve a Grumman által gyártott sárkányok teherbíróképességét, még 10-15 év biztos volt bennük. -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
2012-ig még biztosan van megrendelés a gyártósorra. Viszont még lehet érkezik rendelés.
A cikk érdekes. Persze azért az ''A sugárhajtómű - más néven a hőlégsugaras repülőgépmotor - a 2. világháború leglényegesebb találmánya.'' erős ''csúsztatás''. Nem értem miért nem képesek egyesek felfogni, hogy a sugárhajtómű egy kategória, nem egyenlő a gázturbinával, ide tartoznak a cikkíró által említett rakétahajtóművek is (maga a rakéta viszont már nem hajtómű). A sugárhajtómű már többezeréves találmány, az ókori görögök is ismerték. Az égéstérben nem öngyulladás miatt nem szükséges a gyújtás, hanem a folyamatos égés miatt.
Emellett a B-1B nem ''lopakodó''.
És így tovább. -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
És ezzel kb ki is merült az előnyök listája... A farokrész ugyanúgy érzékeny attól, hogy nincs rajta sróf.
Ezt így hirtelenjébe meg nem mondom neked. Helikopterek között olcsó, de vannak olcsóbbak is (pl a Hiller termékei), de azok annyival kevésbé rugalmasak is.
A helikopter sokkalta veszélyesebb szerkezet, mint egy repülőgép. Eleve sokkal bonyolultabb a hajtáslánca, és minnél bonyolultabb valami, annál nagyobb a meghibásodás valószínűsége. Emellett tipikusan talajközelben alkalmazzák őket. Helikopterek esetén a legsűrűbben előforduló baleseti okok a tereptárgyakkal való ütközések. -
tompi03
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Igen létezik!!
A beluga, és a 747-es!
de inkább az A380-an

most az a divat

-
Boeing 737
senior tag
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Nem igazán terjedt el, mint fentebb is írtam csökkenti a főrotorra juttatható teljesítményt. Méghozzá elég rendesen. Emellett sokkal kevésbé hatékony mint a farokrotor, csökkenti a gép manőverezőképességét... Egy bizonyos méret felett már egyáltalán nem használható, jelenleg is lényegében csak a legkisebb kategóriában létezik. Arról már ne is beszéljünk, hogy még egy meleg pontja van egy ilyen gépnek. Más nem is nagyon gyárt ilyen rendszerű helikoptert.
Egyébként valóban egy OH-6A-t alakítottak át először.
Valóban megbízható típus. Nem véletlenül népszerű. -
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
-
tompi03
csendes tag
Ez a minimum!!
szuperjumbóhoz szuper fizu jár!
-
Boeing 737
senior tag
Hátha mást is érdekel rajtam kivül . Helikopterek működési elve. [link]
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
At nem lehet egyszerűen leírni. Lényegében bármilyen mozgásparaméterváltáshoz el kell mozdítanod az összes kezelőszervet. Legalábbis a hagyományos (Sikorsky féle) felépítés esetén. Máshogy kell vezetni egy tandemrotoros, megint máshogy egy koaxiális rotoros gépet.
-
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Akkor ne is álmodjon balkezes helikopter vezetésről. ez kibacás sztem.
Nagyon nehéz egy helikoptert vezetni? Úgy tudom sokkal-sokkal bonyolultabb mint mondjuk egy 737-el menni.
Ez a kérdés lehet mást is érdekel szerintem.
Egyszerűen le tudod írni hogyan vezetnek helikoptert?
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Úgy esetleg előfordulhat, de leszállni nem fog, az még a repgépes robotpilóták esetén sem általános.
Helikopteren segít a pilótának vezetni, leginkább azzal, hogy megpróbálja minden körülmények között stabilizálni a gépet (pontosabban a nyomatékkiegyenlítésben segít). Ilyen rendszer van pl az Apache-ban.
A helikopterek esetén ott van az autorotáció. Ha a hajtóművek leállnak, akkor a rotorlapátok a légellenállásuk miatt önforgásba (automatikus rotáció) kezdenek, és keletkezik rajtuk felhajtóerő, persze a leszállási sebesség ilyenkor jóval nagyobb lesz, mint normálisan.
A balkezesség más miatt probléma. A ciklikus vezérlőkar (''lábak közötti kar'') kialakítása nem is annyira probléma, a kollektív vezérlőkar viszont minden gépen baloldalon van mindkét oldalon. Az meg nem csak annyiból áll, hogy húzigálod fel-le, hanem a gázkar is rajta van (igazából gázmarkolat, mint a motorokon). Repgépeken kevesebb mozgáskordinációra van szükség átszokni (ott is csak egyféle elrendezés van (középen vagy jobboldalon bot/joy, baloldalon gázkar), nagygépeken meg egyébként is két oldal kétféle elrendezés. Ráadásul nem kell állandóan minden szervvel foglalkozni, még le és felszálláskor sem, legfeljebb vészhelyzetben. Helikopteren viszont állandóan, pontosan a nyomatékkiegyenlítés miatt. -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Bocsi aszittem eggyértelmű
a filmbe az ápoló aktivált valamit és a pilóta utasításai alapján és így nem pottyant le a helikopter nem magától kapcsolt be. Mit tud akkor egy robot segíteni? Ugye a repülőn te is montad hogy egyedül is tud menni. Helikopteren mit segít? Egyébként biztonságosak a helikopterek? (most komolyan) ugye mondjuk egy 737-esen ott van két hmű a szárny meg a robot. ha baj van ezek mind megmenthetik a gépet.(szárnyal lesiklik, robot nem tudom mit tesz ami be van állítva , hmű ből meg ugye 2 van) De mi történik mondjuk egy MD-500-ason ha beüt a baj?
Balkezesek nem mehetnek helikopter vezetőnek.
(én eddig csak olyan helikoptert láttam ameiken a lábak közötti kar jobb kezesre volt formálva.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Helikopterek esetén nem jellemző az ilyen vezérlés, és nem is egyszerű megvalósítani, lévén sokkal bonyolultabb a vezetése. Egyébként sem jellemző a helikopteres utasszállítás ahol értelme lenne. A BK-117-ben ilyen biztosan nincs, főleg nem úgy, hogy csak úgy magától aktiválódjon (olyan még repgépeken sincs, viszont kikapcsolni a robotpilótát annyi is elég, hogy megmozdítod valamelyik kormányszervet). Ez a megoldás kicsit ''nájtrájderes''.
Létezik robotpilóta helikoptereken is persze, de az leginkább a pilóta keze alá dolgozik, nem váltja ki azt. Teljeskörű csak az UAV helikopterek esetén fordul elő igazán. -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Jobb vagy mint egy könyv

Figy a helikoptereken milyen robot vezérlés van? El tud menni ő is egyedül a megadott koordinátán? Ez onnan jutott eszembe hogy régen a medicopter c. sorozatba az eggyik részbe rosszul volt a pilóta és a bk-117-es magától ment . Szal lehetséges ez úgy mint a repcsiknél hogy magától emenjen egy megadott útvonalat? (természetesen fel/le szállást nem véve) Boccs ha megin hülye a kérdés de ez már egy ideje foglalkoztat.
Úgy tudom például hogy egy megadott ponton egyedül is tud a helikopter lebegni.
[Szerkesztve] -
tompi03
csendes tag
Elnézést
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Szerintem azt még 20 év múlva is fogják gyártani. Nem igazán lehet ennél egyszerűbb és olcsóbban üzemeltethető helikoptert gyártani, ez a kategória állóvíz (ami még van, az a Bell Model 206 Ranger, a többi csak marginálisan van jelen). Az EC135 már egy másik kategória, ahogy a Mi-2 is (ez emellett rohadt gazdaságtalanul üzemeltethető).
A H-6 egyébként az amerikai katonai típusjel, a polgári az MD500 család. A kerek orrú a korai változat, a polgári is ilyen volt, szóval a hiedelem alaptalan (egyébként nekem is be akarták magyarázni).
Az eredeti négyágú főrotort és ferde stabilizátort az MD500D-től kezdve felváltotta az ötágú főrotor és a T vezérsík, ez a verzió még kerekorrú volt.
A ''hegyes'' orr az MD500E változat óta létezik, elméletileg ez a jelenleg gyártott legrégebbi verzió.
Az MD530F a nagyobb teljesítményű verzió (420sHP -> 650sHP), alapvetően magaslati és meleg éghajlati alkalmazásra.
A katonai változatok Defender család néven ismertek, gyári típusjelzésükben 500M/530M szerepel. Az MD500M az MD500 és MD500C (OH-6A/J, AH-6C, MH-6B, EH-6B), az MD500MD az MD500D (OH-6D, AH-6A) , az MD500MG az MD500E, az MD530MG pedig az MD530F (AH/MH-6J/M) alapján épült változat. Az amerikai katonai változatok mai napig kerekkorrúak, a hiedelemnek ez szolgálhat alapul. Az export változatok viszont mikor milyen orral készülnek a megrendelő igényei alapján. Mellesleg: Aranysas 2006/november 16. oldal Zsig Zoltán - A Kismadár (egyébként Zsig egy pancser, de ezt aránylag jól összefoglalta).
A családhoz tartozik még az MD520N, az MD600N és az MD Explorer (katonai verzió MD Light Utility Helicopter, röviden LUH), amelyek NOTAR rendszerűek (NO TAil Rotor, nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel jelentősen csökkenti az elvezetett levegő a forgószárnyakra juttatható teljesítményt). [link]
Így hirtelenjében.
Azt meg nem igazán láttam még, hogy használta volna a MOD és Válasz gombot.
[Szerkesztve] -
tompi03
csendes tag
Miért tünnék le?
nem tünök el! -
tompi03
csendes tag
Unatkoztam!

múlthéten volt egy műsor a spektrumon ahol bemutattak helikopátereket.
ez is mutatták és mondták hogy a hegyeset jobban gyártják. -
tompi03
csendes tag
Az utolsó képhez:[link]
körülötte van pát airbus ami még nem kapta meg a festését. -
tompi03
csendes tag
Amúgy örülnél ha látnál maléves A380-ast.
de ha hánynod kell akkor majd adok zacskót.

-
tompi03
csendes tag
Nem jó a cím!!
-
tompi03
csendes tag
A gyári Airbus A380-an feliratú festés jobb.
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Ez a klasszikus gömbölyded formájó gép még gyártásban van vagy már csak az amelyiknek az orra kicsit hegyesebb.?[link]

[Szerkesztve] -
tompi03
csendes tag
Az A380-an vagy a gugli képek?
azért a gugli képek egész jók hogy az űrből lettek fotózva! -
tompi03
csendes tag
Miért ilyen kihalt a topik??

-
tompi03
csendes tag
Már meg van!
[link] -
tompi03
csendes tag
Lécci tedd má be a hwsw repülős topik linkjét mert én nem tatáltam!
amúgy vehetek neked is 1 gépet ha kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4155,100% Akksi
- Samsung Galaxy Watch8 44mm (SM-L330) - új
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a filmbe az ápoló aktivált valamit és a pilóta utasításai alapján és így nem pottyant le a helikopter nem magától kapcsolt be. Mit tud akkor egy robot segíteni? Ugye a repülőn te is montad hogy egyedül is tud menni. Helikopteren mit segít? Egyébként biztonságosak a helikopterek? (most komolyan) ugye mondjuk egy 737-esen ott van két hmű a szárny meg a robot. ha baj van ezek mind megmenthetik a gépet.(szárnyal lesiklik, robot nem tudom mit tesz ami be van állítva , hmű ből meg ugye 2 van) De mi történik mondjuk egy MD-500-ason ha beüt a baj?