Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
Valódi reptér, St Marteen szigetén. Régebben láttam ilyen képeket, gondoltam kamu az egész, de nem, lásd [link] Valahol megtaláltam a reptér pontos leírását is, és azt, hogy tényleg tervezik meghosszabbítani a pályát, mert ez így kicsit ééérdekes...
Hehe, egy megjegyzés az egyik kép alól: Quoting an older remark for the same situation...'' Yes there is a runway''.
[Szerkesztve] -
jasszer
őstag
Azé' ez a heti 5 Delta JFK sem kevés.

Mondjuk valszeg lenne is rá igény a sok tranzitutas miatt, ha beépül a köztudatba... Régebben szó volt arról is h a Malév befagyasztja a New York-ot előbb-utóbb, (talán épp ezért repül a Delta uebben az időpontban) lehet h helyette lesz Bangkok egész évben, az úgyis sikeres volt a téli időszakban...
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
De kár hogy tegnap nem lehetem ott
, de szép látvány
[link] -
-
Ariadne
őstag
Köszi, utánanézek.
Megnéztem neten a csabai reptér térképét - már értem, miért szokott pont felettünk rajzani mindenféle sárkány, emberrel a karmában, vitorlázó, sőt ritkán léggömb is (ööö, tudom, nem ez a hivatalos neve, az a kosaras-léggömbös színes izé
) - a ''látvamegközelítési térkép'' egyik pontja épp felettünk van, szóval tényleg lehet, hogy valamilyen ''várakozó légtér'' van felettünk. Hm, pár fokkal jobb, mint ugyanez Feriheggyel...
(Bár ezt a részét is sikerült kikapnom, Zugló rulez)
Ha legközelebb arra jársz, a Schuman metrómegállónál van, ez egy közlekedési csomópont az Európai Bizottság (nagy, ronda, narancssárgás dög) tövében, onnan nyílik a Parc du Cinquantenaire, egy nagy park, és abban van két hatalmas csarnok, ez a múzeum a baloldaliban van, nagy ágyúk állnak előtte.
(Vele szemben pedig egy oldsmobile-okkal és mindenféle régi autóval, versenyautóval telerakott autómúzeum van, abban még nem jártam.)
mod: A múlt havi Aranysasban is volt pont cikk erről a repcsimúzeumról.
[Szerkesztve] -
Hugo85
aktív tag
Nem találkoztam olyan klubbal eddig ahol ne lett volna utasreptetés, meg mindig meg lehet egyezni egy oktatóval, mert annál ülhet elől az utas. Persze műrepülésre alkalmas gép és pilóta nem mindegyik reptéren van feltétlenül. És nyilván csak 2 üléses géppel lehet utast vinni

Nem tudom hívd fel a repteret vagy a repülőkulbbot vagy egyik hétvégén battyogj ki hozzájuk és beszélgess el velük előben, a pilóta (főleg a vitorlázó) általában barátságos állatfaj
Ja nincs korhatár és a sima repkedés annyira nem is durva
egyébbként nálunk például sok idősebb pilóta is van, sokan már csak vitorlázgatnak idősebb korukban, elég nyugis így mindenki itt köt ki: sárkányosok, vadászpilóták... 
mod: Ne idegesíts most voltam Brüsszelben nem egész egy hónapja...

Miért kellet most ezt mondani?
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
Hű! Akkor felhívom a repteret, csúcs szülinapi ajándék lesz belőle, ha sikerül, köszi az infót.
Félve kérdezem, ez vajon működik idősebb embernél is, szóval nincsen valami ilyesmi akadálya a dolognak?
(Na jó, gondolom, hogy itt nem tilos a lyukas fog, mint a vadászpilótáknál...
)
Egyébként szakemberre bíznám persze, én csak potyázó Malév törzsutasként vagyok tapasztalt...
mod: Megint egy ötlet: aki szereti a repülőket (pontosabban mindent, ami repül), annak érdemes elmenni Brüsszelbe, a belga hadtörténeti múzeumban - ingyenesen - egy hatalmas üvegtetejű épületben tudtommal száznál is több repülőgép, helikopter, és vadászgép van, a vitorlázótól az első világháborús, vászonborítású gépeken át a MIG29-esig. Csúcs az a múzeum, és bizarr módon havonta egyszer antik könyvvásárt rendeznek a gépek között. Ráadásul látni lehet, ahogy önkéntesek restaurálnak régi gépeket ott a helyszínen. Nekem nagyon tetszett.
[Szerkesztve] -
jasszer
őstag
Nem mind1 persze, de ugyanúgy JFK-BUD viszonylatot néztem mindkét légikompániánál, és a JFK-s start elméletileg a Delta-nak kellene h ''kedvezzen'' szvsz.
Sokáig nem volt fent az utaslétszáma a mai Delta-nak, aztán felrakták ezt a 120-at, osztályonkénti bontás nélkül. Sanszosabb h a FIDS hivatalos infooldalai pontosabbak, de manual megszámolni már késő lenne...
-
Hugo85
aktív tag
Rosszul gondolod vitorlázással is meg lehet valakit ajándékozni, sőt vitorlázó műrepüléssel is csak az már kicsit drágább... egyébb sokkal feelingesebb, csend van és a kilátás is jobb
persze jó idő kell hozzá ha huzamosabb ideig akarod reptetni apucit, és még úgy sem biztos hogy fennmaradtok
de sokkal olcsóbb mint a helikopáter... 
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
Hobbiként végülis lehet űzni a vitorlázást, nem? Bár nyilván az a legjobb, ha az ember munkája és a hobbija egybeesik.

Békéscsabáról származom, ott a füves reptéren mindig szoktak vitorlázni, sárkányrepülni, ejtőernyőzni. Apu nagy rajongója ezeknek, tervezem, hogy egy meglepi helikopteres sétát szervezek neki legalább, gondolom vitorlázással nem lehet csak úgy megajándékozni valakit.
nRu3: Megnéztem a képeket azóta, igazatok van, Cargolux volt... Szééééép. Annyit fényképeztem rögtön, hogy izgalmamban bemozdult szinte mindegyik.
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
pedig a TNT üzemeltet 747-st, igaz nem a saját festése alat[link] de hivatalosan vakahogy ''Atlas Air aircraft operated for TNT'' mert ugyebár ez az ismert TNT festés [link] a DHL-nek pedig nem látni sehol 747 gépet, budapestre a cargolux és egy japán cargo gép szokot jönni.Persze én is tévedhetek ,már nem dolgozok a reptéren igy már nem vagyok anyira jól informálodva, de gondolkodom hogy vissza kéne menni, az a jó kiss kerozin gőz

[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
A kis utasszállító (nem utasszállítóban még nem ültem, de remélem eljön egyszer az is) meg a nagy közötti különbség tényleg nagyon érződik, egy Fokkernél simán érezni lehet, ahogy a pilóta manőverezik, a 737-700as nagy bálna viszont unalmasan simán repül, ráadásul rengeteg idő kijutni, annyian vannak rajta.
Egyszer volt szerencsém a legkisebb Malévossal menni, a zöldcsíkos hasúval, tisztára magángép feelingje van - bár szegény sztyuvi srácnak annyira nem lehet jó, a feje majdnem a plafont érte.
Mégis sokkal hangulatosabb, mint a tömegszállító nagy gépek.
Meg persze mindig kigúvadt szemekkel tapadok az ablakra, és nézem, ahogy felcsapódnak a féklapok (ha jól mondom) leszállás után fékezéskor, vagy a levegőben kanyarodáskor a szárny vége felé lévő lapok mozgását (oldalkormány?), vagy megpróbálom kiszúrni a follow me-s autót...
Hát, nRu3, biztos te vagy az, aki akkor is vigyorog magában, mikor már mindenki nagyon kapaszkodik a karfába...
Jut eszembe, Dubrovnik repterét bírom, ahol kvázi zuhanórepülésbe kezd a gép a tenger felett (apró sikolyok a közönség soraiból), majd leszállás után észleli az egyszeri utas, hogy a futópálya végét egy kecses sziklafal díszíti. Addig jó, amíg minden jó...
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
Minél kisebb a gép anál jobban érzékeny a légörvényekre vagy akármilyen szelőre, minél nagyobb gép anál stabilaban megy zavartalanul, légörvény imádom amikor a magasban hirtelen elkezd fűgölegesen erősen lefele esni a gép nány másodpercik (néhány női utas már felkiált
) vagy ez már beteges lenne. A légikatasztrofák az kőtelező műsor. -
jasszer
őstag
Unatkoztam kicsit, nekiálltam gyűjtögetni az ominózus MA/DL kérdéskörrel kapcsolatban:
Mai utasok száma:
ARR
MA091 89 (6 Bus., 83 Eco.)
DL098 0
DEP
MA090 85 (7 Bus., 78 Eco.)
DL099 120 (? Bus., ? Eco.)
Meglestem én is h az emlegetett Nu York-Budapest mit kóstál egy májusi napon...
JFK-BUD, május 20. (csak odaút) reptéri illetékkel és adókkal:
Malév: 545.6 USD
Delta: 1,451.5 USD
Háát... Ezt komolyan nem értem.
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
Persze, tényleg fentről az igazi.
De én lentről is szeretem őket, olyan szépek, ahogy le-fel szállnak, meg érdekes nézni, ahogy tankolják, ki- meg bepakolják őket.
Uhhh, a légörvényeket nem szeretem. Viszonylag sűrűn repülök, de eddig csak egyszer voltam olyan igazán ''rázós'' légörvényben, ráadásul pont akkor nem Boeing vagy Airbus, hanem egy számomra ismeretlen Avro típusú gép fedélzetén. Ennek olyan furcsán fent vannak a szárnyai, és épp elég kellemetlen érzés volt, hogy az ablakon kinézve nem lent, hanem olyan magasan van a szárny, aztán még jött ez a kávélötyögtető rögös út... Jáááj.
De félni sosem félek, és mindig nézem a repcsikatasztrófás sorozatot a NatGeon. 
-
jasszer
őstag
Nem fognak engedni, persze... Mondjuk a kettesen a betonra ki tudok menni, csak elég hamar elhessegetnének egy combosabb pénzbüntetés kíséretében...

Az utaslétszámot viszont (amennyiben feltöltik) a legtöbb reptéri szgépen meg lehet kukkantani. Remélem nem felejtem el holnap... -
Ariadne
őstag
Úgy emlékszem, DHLes vagy TNTs 747-est (vagy Cargoluxos volt? hmm, előásom a fényképeket) láttam egyszer Ferihegyen közvetlen közelről, mert a gépem pont mellőle indult. Brutálisan nagy volt olyan közelről, na meg hogy teherszállító lévén nem voltak oldalt ablakai...

Nagyon jól lehet ''planespottingolni'' a brüsszeli reptéren, van egy külön önkiszolgáló étterem, végig ablakokkal padlótól plafonig, ami a ''parkolóhelyekre'' néz, meg a leszállásokat is lehet látni. Aztán ha hamar becsekkol az ember, onnan meg kényelmesen lehet nézni a felszálló gépeket, látszik végig, ahogy hosszú kanyargó sorban taxiznak kicsitől a nagyig mindenfélék. Tudom ajánlani, ha valaki arrafelé jár.
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
-
jasszer
őstag
Hja, még csak az érkezést néztem...

A Malév már egy ideje ezt az időpontot nyomatja ha jól emlékszem, a Delta baromsága h uekkor indít. Még azt tartom elképzelhetőnek h a kintiek sűrűbben és szívesebben repülnek a Delta-val, talán ezeket az utasokat akarják elszipkázni a Malév-tól...
-
piqla
őstag
Valamelyikotok uzi a spottolas nemes elfoglaltsagat?

-
nRu3
addikt
itt pedig van néhány video néhány ferihegyi gépról [link]
-
nRu3
addikt
Pedig egyszerü,
1. oszlop a járatszám,
2. hova megy a gép(ami röviditet kodolt változatban szerepel) ha több van megadva akkor a gép több helyen is leszál.
3. a hét melyik napján van járat
4.a gép érkezése és indulása helyi idő
5.gép tipus
6.melyik terminálra érkezik a gép és melyik időszakra érvényes a menetrendje. -
tiv83us
veterán
En a het nagyreszeben a London Airport kozvetlen kozeleben dolgozok es nagyon elvezem, hogy amig varom a vonatot, olyan kozel zugnak el a hatalmas 747-esek es az A340-esek, hogy siman letudom olvasni rola legitarsasag nevet.
Sokszor legszivesebben hagynek elmenni meg 2-3 vonatot, hogy nezegessem meg ezeket a behemotokat 
-
tiv83us
veterán
En meg az igazat megvallval 747-est nem is lattam a Ferihegyen...
A legnagyobb utasszalito amit lattam, talan a Malev 767-ese volt New Yorkba.
[link]
Ezt talaltam, itt azt irjak, hogy bar a Ferihegy kepes lenne 747-est es hasonlo kaliberu gepeket fogadni /az A380-rol nem biztosak
/, de nem igazan szallnak fel ekkora gepek a Ferihegyrol /bar nem is egy hatalmas nemzetkozi csomopont a Ferihegy, az teny
/.
[link] -
lesaux
veterán
Hol van olyan weboldal, ami megmutatja, hogy milyen típusú gépek és pontosan mikor indulnak Ferihegyről vagy érkeznek ide?
Igazából 747-est szeretnék látni.
-
Frakk
tag
Voltam már 2000 felett is, persze nem a mi légterünkben, mert amióta Fahegyen repülök, nem volt 2000 felett a plafon. Sajna újabban összevissza változtatják a légtérrendszert, tavaj a reptér körüli légteret (G2) levitték 1050 m-re (AMSL, az qfe 800 körül van
) úgyhogy ha tovább akartunk emelkedni ki kellett menni Biatorbágyig (az kb 6Km-re van). Ha minden igaz idén jobb lesz valamivel, de sajna a részleteket még nem tudom.
Még mindíg érdekel meddig jutottál, meg az is, hogy hol repültél.
-
nRu3
addikt
ezt a topicot eddig még nem látam

-
jerry311
nagyúr
Miben különbözik a Boeing 737-700 és a 737-600?
(vicceskedvűeknek: igen a típusszámban, és azon kívül?) -
csibor
addikt
Én csak AN-2-el száltam fel töbszőr is,igaz le csak egyszer.De az csapnivaló,olyan mintha szét akarna esni.
-
Sanyo
senior tag
Rengeteg letölthető video:Bővebben: link
-
törölt tag
Ez a jelentés nem sokkal az után keletkezett, hogy átvették az NDK-s készleteket. A radar felbontásával, kisugárzott teljesítményével sem voltak elégedettek (utóbbi azt jelenti, hogy túl nagynak ítélték). Az R-60-asokat (hogy te is be tudd azonosítani: AA-8 Aphid) azonnal kivonták, mivel a harci rész szegényített uániumból készült, ám ez az oroszoknak elég gyengén sikerült, azaz bőven az egészségügyi határérték felett volt.
Viszont volt, amit kifejezetten jónak találtak, a NATO köreiben korábban is nagy respektje volt: Mi-24. Azért nem allították rendszerbe, mert akkoriban úgy gondolták,hogy a Tiger 2-3 éven belül rendszerbe állhat.
A MiG-29-eseket is csak és kizárólag abszolut reális légiharc gyakorló eszközként állították rendszerbe. Kezdetben persze ott volt a rizsa, hogy a keleti országrész légvédelme a feladatuk...
Még valami a MiG-29-ről: NATO illetékesek kijelentették: soha nem lesz NATO kompatibilis!!! Ezért sem lett volna értelme pénzt költenti nagyarányú felújításukra. A németek is csak a kommunikációs rendszert alakították át, hogy részt vehessenek a Red Flag gyakorlatokon, amit egyébként is igen csak szorgalmaztak az amerikaiak. Azt az engedményt is megkapták, hogy a ''lelövésük'' után visszatérhessenek a hadszíntérre.
Inkább úgy mondanám: mindkettőt odaírom, mert a többség R-77 néven ismeri, pedig nem hívják (még) így.
[Szerkesztve] -
Frakk
tag
válasz
üzenetére
''Nekem csak az a problémám, hogy nem hivatalos elnevezést használsz. Egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a neve!''
Már bocs, de ki a f.szt érdekel, ha egyszer te is tudod miről beszélek, meg énis, akkor nem mindegy minek nevezem.
Te is össze-vissza hívod R-77-nek meg RVV-AE-nek. -
törölt tag
Az AIM-120D a nagyon közeli jövőben rendszeresítésre kerül, az RVV-AE talán soha. Ráadásul az amerikaiak már a fejlesztés során hivatalossá teszik az elnevezést, az oroszok nem. Nekem csak az a problémám, hogy nem hivatalos elnevezést használsz. Egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a neve! Az Amraamszkij a nyugati sajtó által ráragasztott név: soha sem lesz hivatalos! (van Harpoonszkij is: H-35, vagy parasztosan X-35) Két jövőbeni fegyver várható paramétereiről van szó, ezeknek a publikált értékei az amerikaiak esetén igen jól közelítik a valós értékeket, az oroszok esetén többnyire köszönőviszonyban sincsenek a valósággal! Az R-27 is komoly fegyver papíron, viszont a németek, akik lőttek is vele, egy nagy nullának minősítették! Az AMRAAM viszont nem csak papíron hozza a 80-90% találati arányt, hanem valós harci körülmények közt is! Elég komoly különbség.
-
Frakk
tag
válasz
üzenetére
''Az R-77 a mai napig nem hivatalos, mivel az Orosz Légierő(k) a mai napig nem rendszeresítette/rendszeresítették!''
''jócskán elmarad a D verziójétól, ami 140km körül lesz''
Ha téged zavar, hogy a még nem rendszeresített R-77-esről írok, akkor te mért írsz a szintén nem rendszeresített AIM-120D-ről? -
törölt tag
válasz
-Jackson-
üzenetére
Attól függ mit nevezel alapnak. Sidewinder: 85kg, AMRAAM: 150egynehány.
Frakk: a propagandaanyagok mindig a saját fegyverük felsőbbrendűségét hirdetik! Az R-77 a mai napig nem hivatalos, mivel az Orosz Légierő(k) a mai napig nem rendszeresítette/rendszeresítették! Sorozatpéldány sem létezik, csak proto és előszériák készültek. Lehet, hogy jobban manőverezik, de ez nem igaz nagy távolságban, mivel a vezérsíkkialakítása miatt jobban veszti az energiát (sokkal nagyobb légellenállás), ami pont a passzívszakaszon, azaz nagy távolságokban nyilvánul meg leginkább! Az RVV-AE hatótácolsága 60-70 km, ez nem több mint az AIM-120B/C verzióké, jócskán elmarad a D verziójétól, ami 140km körül lesz (zselés állagú hajtóanyag, korábban nem véletlenül emlegették ERAAM - Extended Range Air to Air Missile- néven)! Miért ne lehetne egy IR fegyver 30-40 km hatótávolságú? Ha kellően érzékeny a szenzor, vagy mondjuk INS-sel repül a cél felé akkor igenis lehetséges! Úgy tűnik nem ismered eléggé a szovjet/orosz hozzááláást: szinte az összes légiharcrakétájukat elkészítették mindkét (IR/SARH) irányítórendszerrel. Ilyen párok: R-3R/R-3Sz (te valószínűleg AA-2 Atoll néven ismered, én továbbra is maradok az eredeti típusjelölésnél), R-23T/R-23R, R-27T/R27R (ez az AA-11 Alamo) stb. Sőt: a GBU-15 nagy magasságú kioldás esetén szintén elérheti a 40 km hatótávolságot! -
Frakk
tag
válasz
-Jackson-
üzenetére
Hehe. Egyszer én is ültem Mig-29-esben, az egyik kecskeméti repnapon, még fénykép is van róla
. Meg Mig-21-esben is.
Meg egyszer, a Duna alsó szakaszán
voltunk hajókiránduláson (még a 99-es háború előtt), és az egyik városban (már nem emlékszem pontosan melyikben), csakúgy ki volt rakva egy kibelezett szerb gyakorlógép (sugárhajtású volt amíg még meg volt a hajtóműve
), és azzal baromkodtunk
. Amíg benn ültem a pilóta helyén, jött néhány helyi gyerek, rutinosan fölmásztak a gép farkára, meg rápakoltak még néhány téglát, aztán átbillent, én meg csak néztem, hogy ''hú b..meg fölszállunk''
[Szerkesztve] -
Sanyo
senior tag
Amikor megjelent, inkább a gépigénye riasztott el, meg a rengeteg billentyűzet-kombináció.
Amcsiban megvettem eredetiben, hozzáolvastam a vaskos kézikönyvet, hát nem egyszerű. A Lock On megvan mióta lehet kapni, az új mint írtam alig egy napja, szeretem a modern gépeket, de némileg többfelé kell figyelni mint egy messzerben.
Amíg nincs valamilyen online war a csöves gépekhez, addig maradnak a 2-4 fős coop bevetések, meg az Il-2 online, rogyásig. -
Frakk
tag
Hehe, jellemző, hogy az emberek többsége inkább hagyja a francba azokat a szimulátorokoat, amibe rendesebben bele kell tanulni (bocsi, ne vedd sértésnek). Egyébként Júniusban jön ki a Falcon 4.0 második kereskedelmi változata, ami sokkal szbb és jobb mint az eredeti Bővebben: link
-
c4-eXp
aktív tag
Hallottam olyanról, hogy valaki a Rigó felkészítőjére leperkálta a 250ezer Ft-ot, aztán elment felsőfokúra (kb. olyan tudással, hogy még talán a középfokút se tudta volna letenni), és átengedték.
Mondjuk nem tudom, hogy ez már a BME-n is bevett szokás-e. Meg mondjuk ti kevesebbet fizettetek 250ezer Ft-nál. 
Na, de most már ne offoljuk szét ezt a jó topikot.
-
Sanyo
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, de szép látvány

Kevertem a 757-essel.
egyébbként nálunk például sok idősebb pilóta is van, sokan már csak vitorlázgatnak idősebb korukban, elég nyugis így mindenki itt köt ki: sárkányosok, vadászpilóták...
Félve kérdezem, ez vajon működik idősebb embernél is, szóval nincsen valami ilyesmi akadálya a dolognak? 

Nekem 1200 volt eddig a max.
.
. Amíg benn ültem a pilóta helyén, jött néhány helyi gyerek, rutinosan fölmásztak a gép farkára, meg rápakoltak még néhány téglát, aztán átbillent, én meg csak néztem, hogy ''hú b..meg fölszállunk''
![[kép] [kép]](http://hegeduslevi.uw.hu/PH/Ka8.jpg)