Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- norbx: Számítógép.hu
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Candy: Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a gémergépe
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Esetleg Boeing B-52H Stratofortress-szel...
Szóval van ilyen game?

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Sziasztok.
A kérdésem kicsit off-topic lesz
, de hátha Ti tudtok segíteni.Tudtok nekem mondani olyan szimulátort, ahol Lockheed SR-71 Blackbird-del (kedvencem), Lockheed F-117A Nighthawk-kal, esetleg Northrop Grumman B-2 Spirit-tel lehet repülni?

-
S W A T
senior tag
A Saab benyújtotta ajánlatát Brazíliának
Ezek szerint a Brazilok is rendszeresítik

A Thai Királyi Légierő is Gripent rendelt. Azért terjed a kis drágaság.

-
Gyantusz
tag
Nem mai hír (tavalyi, 2008. június 6.), de ma leltem.
-
Gyantusz
tag
válasz
S W A T
üzenetére
Először is ott az Úszó erőd c. film, amiben egy 20 mm-es Phalanx CIWS legyógyított egyet az égről a USS Missouri (BB–63) bal oldalán. Hogy milyen altípus volt konkrétan, azt meg nem mondom, F/A–18A vagy C, együléses az tuti. A pilóta ott maradt.
Másrészt ott a vígjátéknak is erős túlzással nevezhető Ellenséges terület c. Lolka és Bolka színvonalú film. Bár utóbbira nézve ez sértés... Ebben egy F/A–18F kétüléses "fotófelderítő változatot" gyógyítottak le a szerbek. Az persze nem baj, hogy akkor (1999. márc.) hadrendben sem állt még ez az altípus... -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
köszi.
Még gyártják, sőt, pályáznak is vele több helyen (pl Svájc, India).
Úgy hogy "nemsokára " jön az F-35
Azt hittem már az van promózva.Nem tudod a hornettel forgattak filmet úgy mint az F-14essel (top gun, végső visszaszámlálás meg talán még 1 híresebb van) szerintem azért elég legendás már a Hornet is.
-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
A Strike Eagle-ben sem kell feltétlenül a WSO a fegyverrendszerek kezeléséhez. Csak a munkamegosztással hatékonyabbb lehet a feladatvégrehajtás. Ezért volt aránylag magas a D-k aránya is a Hornet flottában és az F-eké a SuperHornet flottában.
Még gyártják, sőt, pályáznak is vele több helyen (pl Svájc, India).
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
A kétüléses Superhornetben mindenképpen kell a hátul ulő pilóta is a gép teljeskörű működtetéséhez (mint az F-15E-ben ) vagy az elöl ülő pilóta is tudja kezelni a fegyverzetrendszert azon felül hogy vezeti a gépet.

Egyébként van még megrendelés a super hornetre vagy már a gyártás is leállt

Úgy tudom a US Navy-nek jobban bejött a kétüléses variáció de gondolom a Boeingnél ugyanúgy rendelhető az 1 üléses is. (ha még gyártják az superhornetet ezt nem tudom)
-
Gyantusz
tag
válasz
S W A T
üzenetére
Bocs, azt hittem, olvastad valahol.
-
Gyantusz
tag
Super Hornet kerékkapartatása - airliners.net
S W A T: Nagyjából jól sejted (kb. 10-15 éve még van). Ezt hol olvastad?
-
S W A T
senior tag
A USS Nimitz-nek még van hátra kb 20 éve a kivonásig ugye
(ugye ez a legöregebb az osztályba. tehát azt sejtem hogy a többieknek meg még több) -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Jó lesz az Marine One-nak is. Egyébként a Marine One nem egy géptípust jelöl, hanem egy hívójel. Azon tengerészgyalogsági helikopter hívójele, amelyik fedélzetén a mindenkori amerikai elnök utazik. Ugyan ez igaz az Airforce One-ra is, ott ugyan ez, csak légierős repülőgéppel. Sőt, egy alkalommal volt már Navy One hívójel is, ezt 2003. május 1-én viselte egy S-3B, amelyen Bush utazott a Lincoln-ra.
A jelenleg alaklamazott típus a VH-3D (SeaKing), a VH-70N csak kiegészítő. Mindkettő típus le lesz cserélve a VH-71 Kestrel-re. (Magyar wikin nincs róla cikk, én meg most nem állok neki lefordítani.) Most már tudod mit kell keresni.
Egyébként az S-61 lehet, hogy (nagyon) régi konstrukció, azonban napjainkig megbízhatóan és egyszerűen üzemeltethező. Ezért is van rendszerben még rengeteg országban. Kicsit a Mi-8-ra hasonlít ebből a szempontból.
-
S W A T
senior tag
Úgy tudom cserélni fogják a Maryne one-t
De feltételezem nem ezt hanem azt a másik nagyobbat. (annak nem tudom a típusát de jóval öregebbnek néz ki ennél ezért gondolom.) Nos van valakinek bővebb infója.

-
Gyantusz
tag
Majonézes Big Mac (2009. jan. 30.), vagy inkább tejszínhabos...
-
Gyantusz
tag
Kis szakmai, de aktuális (tegnapi hír).
Megkezdődött a ferihegyi repülőtér új előterének betonozása
Más:
A lezuhant mentőhelikopterhez csak annyit tudok fűzni, hogy anno volt egy (tán) Tények-riport, amiben bemutatták, hogyan is üzemeltetik ezeket a helikoptereket:
- A tárolóhangárokban nincs fűtés, szűk mint az a bizonyos fiatal... (ez nem tétel, elvileg a gépek magashegyi mentésre is alkalmasak, ahol ugye alapból napi rendszerességgel vannak vízkondenzátumok, a szűk dolgok pedig műszaki sérülésveszélyes esetek)
- Emiatt a fedélzeti rendszereknek több idő, mire menetkészek lesznek (tipikusan a navig. rendszerek)
- A kerót ezer éves MAZ-üzemanyagszállító kocsikon viszik a gépekhez. Ki tudja, milyen lehet a tartály belülről. Mondjuk ha a kijövő ágon van normális szűrőrendszer (és ha rendszeresen kitakarítják), akkor nem probléma (ha...).
- A keró bejuttatása rendszerint kézi, vagy széteröltetett villanyszivattyúval történik. Szintén marha sok idő, míg sikerül telenyomni. Riasztás utáni emelési késedelem.Nem lepődnék meg, ha vasoxidos (rozsda) lett volna a keró-betáprendszer és ezért álltak volna le a hajtóművek (kissé gyanús, hogy mindkettő).
Az osztrák vizsgálóbizottságnak azért kíváncsi lettem volna az arcára, mikor először meglátta az üzemeltetési körülményeket... A történet azóta lezárult. Hogy mi változott, nem tudom.
-
brownus
veterán
A világ összes repülőjárata egyetlen videón szép nagy számok....
-
-
válasz
üzenetére
Kicsit régen jártam erre, sokat nem vesztettetek

Témával kapcsolatban, nekem NOHAB fílingem van. Ott is volt egy tuti megbízható technika, megadott paraméterekkel, mit mikor hogyan kell cserélni. Mivel megadott határidőn belül soha nem mentek tönkre a NOHAB-ok, elkezdték kitolni a szervízidőket, csapágyat csak akkor cseréltek ha beállt...
Szerintem ugyanez van a helikoptereknél is... Valamit vagy belekókányoltak, vagy spóroltak, vagy valami, de érdekes, hogy Nyugaton nem nagyon potyognak ezek a gépek.
Amúgy mentős srác ismerősöm volt. RIP
Jó hír a végére:
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség előzetes tervei alapján,
Magyarország a NATO-ba való belépésének 10. évfordulója alakalmából, illetve a
NATO megalakulásának 60. évfordulója tiszteletére 2009. augusztus 1-2-án
ismételten megrendezi Kecskeméten a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai
bemutatót. A kecskeméti repülőnappal kapcsolatos információkat a
http://www.repulonap.hu honlapon tesszük közzé.Banzai!!!
-
S W A T
senior tag
Srácok hány A380-as van már forgalomba és meik társaságoknál

-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
Elhunyt a pilóta.... Isten nyugosztalja már egy teljesen másik légtérben repül ahol soha nem fogy ki a kerozin.

-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Azért a probléma nem egyszerű.
Ha igaz, amit hallani, miszaerint a vezérlőszámítógép állította le a két turbinát, akkor az megint felvet egy érdekes kérdést. Miért? Ennek többnyire komoly oka van, de lehet csak annyi, hogy valamelyik érzékelő és annak a tartaléka(i) meghibásodtak. Na de egyszerre? Ez tipikusan karbantartási hiba. (Esetleg magyar szokás szerint ezt is megchipelték, hogy menjen rajta a tört gamma. Nem lepődnék meg ezen sem, Mo-on mindig is beleszartak a szakszervízekbe, nálunk is van olyan edzőkemence, amin még lenne vagy 4 év garancia, de a TMK kókányolt rajta egyet, innentől kezdve meg a gar ugrott. Persze ha van vele valami komolyabb probléma, állandóan a gyártót szapulják, és ingyen akarják megcsináltatni vele...)
Egyébként szintén hallani, hogy a pilóta szépen leautorotált, csak nem tudta rendesen letenni. Ez még belefér. De ha be lettek volna kötve, akkor nem esik ki senki, nem hal meg és sérül meg súlyosan senki. A szállított beteg állapotában nem következett be semmiféle változás a baleset során. Mert ugye rögzítve volt. Szóval az emberi hiba az mindenképpen jelen van.
700 problémamentes gép pedig jelent valamit: azt, hogy maga a technika megbízható.
-
S W A T
senior tag
Újabb mentőhelikopter hibásodott meg ez mostm ár kezd vérlázító lenni.
jó magyar szokás szerint megin t szereztünk 1 sz@rt

-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
Most majd mindenhol olvashatjuk hogy pedig milyen f@sza jó az EC-135-ös és senki nem érti "mért volt rossznapja"... Ezt egyélbként érdekesnek vélem hogy már pótolták . és ha ennek is kedve támad nem működni
..... nem az lenne a normális hogy azonnal az összeset a földre parancsolni
amég ki nem derítik mi történt. A hadsreg az Ec-k előtt is megoldotta a mentést rövid ideig.... persze ez megint hungary megoldás.... amcsiba gondolom még a hajtóművet se engednék a vizsgálatig beindítani. -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Igen, a legképzettebbekkel. Annyira nem meglepő szerintem. Ezen a szinten már belép a túlzott önbizalom, és a már többször említett felelőtlenség.
A gép biztonságos, a legyártott >700 példánnyal felgyülemlett tapasztalat ezt támasztja alá. A pilótahibák nem a gépet minősítik, hanem a hajózókat.
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
A vizsgálat még azt sem tudta kideríteni, hogy a legképzettebb oktatópilótánk kényszerleszállással próbálkozott-e, vagy a gép egyszerűen lezuhant blikk.hu. Kicsit fura hogy mindig a legképzettebb pilótákkal történik ez..... (ugyebár az Albatroson is a légierő egyik legtapasztaltabb pilótája ült...)
Te ezek után biztonságosnak véled a típust
(ugye nem állítják le sőt a kiesett gépet is pótolják) -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Légáramlat miatt nem áll le mind a két hajtómű. Ha leálltak egyáltalán. Olyasmi viszont lehet, hogy a pilóta túl gyorsan süllyedt, és a rotor belépett az örvénygyűrű üzemmódba, ahol megszűnik rajta mindenféle felhajtóerő. És ebből bizony lehetetlen kivenni bármiféle helikoptert/ konvertiplánt. És mivel nincs felhajtóerő és szinte légellenállás sem, ezért az autorotáció sem működik. A gyors zuhanás miatt előfordulhat, hogy a hajtóműbeömlők takarásba kerülnek az örvénygyűrű által, azaz kvázi vákuum keletkezik előttük. A hajtóműben meg levegő nélkül megszűnik az égés.
De ez is egy olyan eset, ami pilótahiba. Minden forgószárnyú esetében meg van határozva a maximális süllyedési sebesség, és ez szigorú korlát. Be kell tartani ezt a korlátozást, és semmilyen körülmények között sem szabad megszegni. Ha megszeged, akkor így jársz.
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Azért nem hiszem hogy arra volt energiája annak a szerencsétlen gyereknek hogy a pilótát mókáztassa gondolom nem viccből ment a helikopter autó helyett.....
De valami itt akkor se stimmel... te ugye értesz hozzá, nem lehet hogy valami légáramlat vagy hasonló megdobta a gépet és a pilóta nem állt a helyzet magaslatán , 300 méterről meg gondolom igen hamar le lehet érni.
(csak gondolkodom) ezen nem térek napi rendre 2db hajtóműve van,,,Sz@rn@k se mondható a gép ha jól tudom még amerika is rendel belőle nem is keveset. (ha nem javits ki)
-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
Lezuhant egy mentőhelikopter ennyít a csúcs szuper EC-135-ről----
-
-
S W A T
senior tag
Fénykor és ..... sajnos az elmaradhatatlan nyugdíjas évek. (a képeken ugyan az a gép van.)
daa-raa Repülési tulajdonságokba még megálná a helyét az F-14-es

-
oxox
addikt
még néhány régebbi Tu amik tetszenek nagyon!
-
oxox
addikt
Ave
A vadász pilótákat - a mezőgazdasági pilótákkal olyan összehasonlítani, mint a forma 1 pilótákat a rallysokkal....Nekem személy szerint a szerelmem a Jumbo (747-400), lehet munkaköri ártalom
, bár mikor utaztam rajta elsőnek (még a jelenlegi melóhely elött, az azt hiszem 300-as volt), már akkor a szivembe lopta magát!!!Az A380 nekem külsőre nem jön be, mint valami viziló
.dehát sokan szeretik a vizilóvakat ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
oxox
-
S W A T
senior tag
Az iráni légierő F-14 esei milyen állapotba vannak
ugyebár ott elvileg még repülnek. -
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
S W A T
senior tag
válasz
Joczeek
üzenetére
Szépen gyarapodik a szingapúri Airbus A380-as flotta
Tessék kerestem neked forrást is.
Picit le vagy maradva

-
szilu84
tag
Töretlen Airbus siker
míg az oroszok vesznek 5 új gépet, az arabok 100-at
-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
-
zsid
senior tag
-
szilu84
tag
ilyet hol lehet venni? [link]
-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
A Chinook-nak volt polgári változata, már nem gyártják. Polgári mentési célokra szerintem már túl nagy (sőt, a jövőbeni alkalmazók szerint még CSAR-re is). Utasszállítóként üzemel tán még egy-kettő, illetve daruként.
UH-60-at nem használnak polgári célra. Legfeljebb S-70-et.
-
S W A T
senior tag
A chinook-ot csak is kizárólag katonai feladatra használják
Vagy van ahol mondjuk mentő helikopter ilyesmi ?Pl az uh-60-est ha jól tudom valahol mentőhelikopternek is használják pl. (ezt már láttam is 1-2 dokumentum filmbe)
-
S W A T
senior tag
-
Gyantusz
tag
válasz
szilu84
üzenetére
Ne agódj, ez a "Hurricane Maker" se különb.
A "Szuper Paripát" nem sikerült eredményesen megülni... Akinek feltűnik a farok libegése, higgyen a szemének, mert nem csal! Mondjuk az a három barom nem ám segít a cipelőnek, hogy ne verje oda a hordágyra kollegáját, nem. Jó volt nézni... Kész, kaputt, faszi meghalt (volna, ha komoly baja lett volna).
Azért ez sem rossz: [link], de azért van ott ám kakaó...Chinook egy rezonancia-vizsgán. Csak hogy mire nem képes egy tandem-rendszer (Pokorádi tanárúrnak meg kék mutatni).
H21 Helicopter Controlled Crash Tests
De igazábol ezeket kerestem: orosz Mi-2 és egy földije Mi-8-ban. Utóbbi olyan jól szimulálta a légi mentést, hogy aztán őt kellett. Bár lehet ezt kellett végrehajtani...
-
szilu84
tag
repültem MI-24-es harci- és MI-17-es szállítóhelikopterrel, egy élmény volt...

-
törölt tag
válasz
Joczeek
üzenetére
Melyik része verte ki a biztosítékot?
Tényleg más kategória. Viszont a mezőgazdasági pilóták ismerik a gépüket és annak képességeit, tudják hogyan kell repülni vele kis magasságban. és ezt bizony gyakorolják is (mert ugye ez a munkájuk). A magyar pilóták nem igazán ismerik a Gripen-t (még), nem tudják hogyan kell vele kis magasságban repülni. De honnan is tudnák, ha nem is gyakorolják? Ez az összehasonlítás alapja.
Egyébként annak semmi értelme, hogy van egy-két pilóta, aki komolyabb óraszámot repül csak azért, hogy bemutatókat tarthasson.
-
Joczeek
addikt
válasz
üzenetére
Mitől? Pl. attól más, hogy a repülés utolsó fázisában már kicsúszott az irányítás a pilóta kezéből.
" kis magasságú és sebességű repülésben a mezőgazdasági pilóták messze a magyar vadászpilóták felett állnak! Utóbbiak nagyrésze sajnos éppen csak arra képes, hogy a levegőben tartson egy gépet."
Na ez kiverte a biztosítékot
, egyébént nem kell őket lenézni, csak nem kell más szakmájába tudatlanul belemászni, a kissebességű repülés egy vadásszal enyhén szólva más kategória, mint egy AN-2-sel. Ennyi. -
törölt tag
válasz
Joczeek
üzenetére
"teljesen más történet.." Mitől?
El kell keserítselek, de kis magasságú és sebességű repülésben a mezőgazdasági pilóták messze a magyar vadászpilóták felett állnak! Utóbbiak nagyrésze sajnos éppen csak arra képes, hogy a levegőben tartson egy gépet.
Persze le lehet Őket nézni, lehet Őket kukacbombázóknak csúfolni, de ez a helyzeten nem változtat.S W A T: Nem a Gripennel van bajom. Jelen esetben pedig főleg nem. A Gripen egy jó gép, a maga korlátaival. Hogy alulmotorizált, azt a svédek is elismerik. A körülötte levő lila köd és hype nem is kicsit túlzó. (Az viszont egy nagy adag baromság, hogy a technológiai szempontól vezető típus. Viccnek is rossz...)
Jelen esetben a magyar vadászpilóták hozzáállása a probléma. Ezt bizonyította mostanában több eset is. Miért nem lehet felfogni, hogy egy-egy típusnak megvannak a maga korlátai? A Gripen pl nem a legjobb manőverezőképességű gép, szintén nem kiemelkedőek a kis sebességű és nagy állásszögű jellemzői. Akkor miért kell ezt erőltetni?
A Gripen oldalán egyébként is vannak érdekes kijelentések:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Tesla topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL (ELKELT)
- Intel XMP és AMD Expo Compatible! Corsair Vengeance RGB DDR5 2x32GB (64GB) Kit!
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i3-1315U 8GB 1TB 16" FHD+ Gar.: 1 év
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, de hátha Ti tudtok segíteni.

)

.dehát sokan szeretik a vizilóvakat