Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- Syl: UPS - te áldott!
- bkercso: Társadalmi stabilitás az AI szemszögéből
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- hcl: Amúgy mi a terv?
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Joczeek
üzenetére
Soproni Károly is ezt hitte annak idején. Szépen irányítottan kente a földhöz a MiG-23-ast... Ez is egy szép irányított bukfenc. Kár, hogy elfogyott a magasság közben... Detto.
Tavaly voltam Kecsón. Nagyon kímélőn repülték a Gripeneket (mindenki, ráadásul szinte 100%-ban ugyan azt repülte az összes pilóta), szigorúan csak sebességből. Nem hinném, hogy idén máshogy lesz.
Egyébként érdekes, hogy gyakorlott pilóták is úgy látják, hogy a nevezett horvát bemutatón csak egy hajszál választotta el a gépet a katasztróftól. Ráadásul majdhogynem a közönség felett... Persze nyilván a Te meglátásod mindet űbereli.
A magyar pilóták az utóbbi időben már többször is bizonyították, hogy felelőtlenségben kezdik beérni az oroszokat. Nem kellene.
-
törölt tag
válasz
Joczeek
üzenetére
Én is felismertem a manőver mibenlétét. Azomban ez minden volt, csak nem stabil kissebességű repülés, lévén közben folyamatosan süllyedt a gép. éppen csak nem fogott földet.
A Gripennek meg igen csak minimális tolóerőtartaléka van, szinte semennyi. Ha lenne neki elég, akkor nem a hajtómű cseréjére fordítanák jelenleg a legkomolyabb erőforrásokat a svédek.
És igen, szoktak ilyesmit repülni a Hornet-ek is. De azok nem süllyednek közben, mint egy vasaló. És akár azonnal képesek 90°-os függőleges emelkedésbe menni.
-
Joczeek
addikt
válasz
üzenetére
Nos a 49.mp-től az 1p 10mp-ig tartó manőver egy nagyállásszögön, fordulóban végrehajtott kissebességű áthúzás és éppen azt demonstrálja, hogy a gép ezt is kiválóan tudja ( az F-18-asok szoktak hasonló manőverrel vigéckedni), valamint a lényeg a végén van, ebből simán kitolja felfelé magát, mivel igenis van tolóerőtartaléka a gépnek, ha nem is akkora, mint egy kéthajtóművesnek.
-
Gyantusz
tag
válasz
S W A T
üzenetére
Hát, jó lesz, ha az élve boncolást Rajtad mutatjuk be?

Kicsit nehezen lehet ráakadni, de Malév hírek.
A baloldali sávban vannak az ideiek, alul a tavalyi és azelőttiek. -
Gyantusz
tag
válasz
üzenetére
No meg, hogy a fotókat honnan sikerült lenyúlniuk... Sejtheted, miért kerestem meg az eredetit.
Természetesen a cikk név nélküli.Az amszterdami albával meg az az apró probléma, hogy a szigeteken fészkel, nem a város környékén...
-
Gyantusz
tag
Kijött az első medve a barlangból: az A400M rollout-ja (júni. 27.)
Jó sokat aludt...dzsetfláj: [link]
-
Gyantusz
tag
Az albatroszok tipikusan ilyen madarak. [link] Bár ha a térkép jó, kicsit elkerülik a veszélyes konfliktus-zónákat (kérdés csak az, hogy hogy lehet amszterdami is, ha Európa közelébe se jönnek... valami sántít). Egyébként a Csendes-óceáni Flottának azért bőven a hatóterületeiben vannak.
flimo: A románok kiírták a beszerzési tendert? Csak azért kérdem, mert a védelmi minisztériumuk [link] nem ír egy kukkot sem róla. Tudtommal 2011-13 között lesznek kivonva a LanceR-ek, ergo... nemsokára azért ideje lenne. Kb. 2009-ben nem ártana megrendelni a gépeket, hogy 2011-ben az első pár szolgálatba is álljon (szinte kizárt, 2012-13 inkább). Bár még adhatnak egy nagyjavítást a 21-eseknek, amivel szerintem kihúzzák 2015-öt 2016-ot is. (esetleg példát vesznek rólunk, hogy lehet 4 db aktív géppel légtérvédelmet fenntartani; kellett nekik akkora ország...) A légierőé sem ír erről, bár nem is túl friss... [link]
-
zsid
senior tag
válasz
S W A T
üzenetére
Ehhez nem értek, de szerintem műszaki hibára kellett volna hivatkozni, vagy akármilyen hülyeségre. Akkor a légitársaság biztosítója állta volna a visszautat, nem maga a cég. Lehet, hogy most nagy hülyeséget írtam, de saját cégemről már csak presztíz okok miatt sem adtam volna ki ilyen hírt.
-
S W A T
senior tag
Elaludtak a pilóták, véletlenül Goába mentek
MTI2008. június 26., csütörtök 19:43
Elaludtak az Air India légitársaság egyik gépének pilótái, ezért rossz helyre vitték száz utasukat.
Az eredeti céltól több száz kilométerre délre, Bombay helyett Goában szállt le az Air India légitársaság egyik repülőgépe.
A repülő Dubajból indult Bombaybe, egy dzsajpuri megállóval. Dzsajpurba rendben meg is érkezett a száz utast szállító gép, majd amikor onnan felszálltak, a pilóták bekapcsolták a robotpilótát és elszenderedtek.
Bombay előtt nem kezdtek el süllyedni, hanem mentek tovább dél felé. A bombayi légiirányítók már azt hitték, hogy eltérítették a gépet, mire a fedélzeti számítógép végre riasztott és felkeltette a pilótákat. Addigra már csak a néhány száz kilométerre távolabb lévő Goában tudtak leszállni.
Még jó hogy a robot nem szundikált egy picikét.

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Észlelhetőség nyilván csak arra vonatkozott, ahol nem alkalmaztak rá másféle megoldásokat..
Nem tudom, hogy a magyar Gripen milyen fegyvereket kap pontosan, de úgy rémlik, lesz BVR képessége, akkor meg még azelött rakétát indíthat, hogy gond lenne a hajtómű teljesítménye. Ilyen téren hogy állnak majd a gépeink a lengyel vagy épp a leendő román f-16osok ellen?
-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Meg tudnák. Csak ugye az felvet néhány problémát, pl a légellenállás érezhetően növekedne (mert kellett a gép oldalára tenni a beömlőket...).
Ha a méretek azonosak, akkor értelemszerűen nem probléma belépíteni őket.
Hát nem lenne olcsó. Viszont a magyar Gripenek svéd tulajdonban vannak, az összes fejlesztést megkapják úgy, hogy az nekünk akár egy fillérünkbe is kerülne.
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Hát megnövelik. Gondolom megtudnák oldani.

Egyébként onnan jutott eszembe hogy ugye az volt mondva hogy a Demonstratorba tesztelnek mindent amit majd a szabvány Gripenkbe akarnak tenni ebből gondoltam hogy elvileg a Demonstrator hműve is jó a többi Gripenbe.
Bár gondolom ha a mostani Gripeneken módositani kéne a beömlőcsatornát az nem kevé pénz lenne [ magyar gépekbe megnézném mikor épitenék be....] Ezzel a hajtóművel jobbnak látnád a helyzetet

-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
A két hajtómű önmagában nem elég. A MiG-29 tipikus felszállótömege ugyanis ~2x-ese a Gripenének. Sokkal többet jelent jelen esetben a már említett szabályozható beömlőcsatorna (főleg szuperszonikus tartományban).
Az F414 befoglaló méreteit tekintve megegyezik az F404-gyel, és így az RM12-vel is. Viszont több levegőt igényel, emiatt pedig a beömlőcsatornák méretét meg kellene növelni, máskülönben ott vagyunk, ahol a part szakad.
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
És mennyi ez a szabvány idő
Az természetes hogy két hművel gyorsabb. Elvégre neki 2 van abból amiből a Gripen-nek 1. 
Az nem elképzelhető hogy a Demonstrator-ba lévő hajtóművet beépitik a "hagyományos " Gripenekbe. Úgy tudom az már erősebb hmű , talán dobna a teljesitményen nem

-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Egy normális, a géphez illő hajtómű sokat dobna a teljesítményén. Persze a fogyasztásán is valamennyit. Mondjuk kérdés, hogy az alulmotorizáltság miatt vajon nem-e fogyaszt többet, mint indokolt lenne.
A MiG-29 emelkedőképessége jobb, mint a Gripen-é, jobban is gyorsul. Utóbbi nagyban köszönhető a szabályozható keresztmetszetű beömlőcsatornáknak. Viszont két hajtóművet kell beindítani, az mindenképpen tovább tart, mint egyet. De részletkérdés, a NATO-ban előírások vannak rá, hogy maximum mennyi idő telhet el a riasztás és a felszálás, illetve a 10km-es magasság elérése között. Ami ezt nem képes teljesíteni, az NATO területen nem láthat el készültségi szolgálatot.
Nem annyira a gépekkel van a baj. Sokkal inkább a hozzáállásukkal, és a gépeik árával. A Rafale egyébként egy nagyon jó gép, de a Typhoon-hoz hasonlan tipikusan európai: töredéknyi képességgel állt rendszerbe, mire az összes tervezett képességével rendelkezni fog meg már szinte elavult lesz.
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Akkor én lemaradtam.

Akkor is ilyen gyászosan nyilatkoznál a Gripen-ről ha kapna egy hozzáillő hajtóművet

Ezt a SAAB-nál nem érzik át hogy ez gond
A lentebb linkelt cikkbe is irva van hogy ezt elég hamar megkéne oldani mer nem kis probléma.Riasztás után 95 másodperc szükséges a beszálláshoz, hajtóműindításhoz és a gurulás megkezdéséhez. A fékkioldás után 3,5 perccel a gép kb. 10 km magasságban 1,09 M sebességgel repülhet. Földön álló helyzetből 120 másodpercre van szüksége a 10 km-es magasság eléréséhez. Ez nagyjából gondolom a többi modern gépnél is igy van

A MiG-29 ezt mennyi idő alatt tudja

Látom a francia gépek se a szived csücskei.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Nem feltétlenül előny. Sok mindent korlátoz, pl a fuggesztmények elhelyezkedését. A Gripen esetén is ez az egyik legkomolyabb probléma, a pilonok nagyon közel vannak egymáshoz, ez is korlátozza a függeszthető fegyverek méretét. Az észlelhetőség pedig nem függ össze közvetlenül a fizikai mérettel. Pl a B-2A Spirit mintha kissé nehezebben lenne észlelhető, mint a Gripen...
Igen 15' alatt újra lehet fegyverezni. Viszont ha csak sima légiharcfegyverzetet kell pótolni, akkor az 4-5' alatt megoldható. Viszont akkor is lent kell maradnia 15'-ig, hogy kihűljenek a fékek. Egyébként a Vietnami háború idején a USN hordozóinak fedélzetén rutin volt a Phantom-ok 15' alatti újrafegyverzése.
A franciák balfaszságát én inkább sovinizmusnak nevezném, de a lényegen nem változtat.
Pl a terhelhetőség, a függeszthető fegyverek variációi, a bevetések rugalmassága... Utóbbi egyébként összefügg a terhelhetőséggel is.
Légiharcban igencsak hátrányosan jönne ki a Gripen meglehetősen alacsony tolóerő : tömeg aránya. Nem véletlen, hogy nemrégiben egy horvát repnapon kishíján földet fogott egy magyar Gripen, mivel szinte teljesen elvesztette a sebességét. Egyszerűen nincs benne erő, és ez már tavaly Kecskeméten is nagyon látszott az összes Gripenen.
S W A T: Miért lenne sértő? Egyébként válaszoltam, és akkor is csak azt tudtam írni, hogy sokat olvasok.
-
S W A T
senior tag
daa-raa Szerintem nem sértő kérdés szal remélem nem bántódsz meg.
De honnan van ez a lexikális tudásod
(már kérdeztem de a választ nem attad meg ) -
törölt tag
válasz
üzenetére
Az, hogy kisebb, mint az elődje előny, nem? Legalábbis észlelhetőség miatt, Bukarestet meg így is tudja bombázni

Fékes dologról nem hallottam még, de 15 perc alatt újra lehetne fegyverezni egy gépet, hogy ez gond?
Érdekes, hogy a svédek hogy oldották volna meg a dolgot, ha nincs Gripen. Egyátalán nem biztos, hogy beszállnak valamelyik programba. Franciák meg mint írtam balfaszok

Harcászati kapacitás alatt mit értesz? Fegyvertelhelhetőség, vagy képességek többi géphez viszonyítva? Légi harcban mennyi esélye lenne pl az említett f16-osok ellen?
-
törölt tag
-
S W A T
senior tag
-
-
törölt tag
válasz
üzenetére
A Typhoon és a Rafale is kéthajtóműves. Ettől még nem lesz magasabb kategória, az F-5 is kéthajtóműves.
Ettől függetlenül van abban igazság, amit írsz. Csakhogy a Gripen pl pont egy Typhoon méretű gépet váltott (Viggen), ami ráadásul fel és leszálló tulajdonságokban jócskán felűlmúlta a Gripeneket. Ahhoz, hogy a Gripen megálljon azon a 4-500m-en satufékeznie kell szinte, a féktárcsái jelentősen felmelegednek (egy bemutatón a svédek lazán vödör vízzel oldották meg a problémát, hogy még véletlenül se repedhessen meg a féktárcsa...), emiatt a gép nem is szállhat fel újra 15'-en belűl (a futóműtér kissé túlmelegedne egyébként, az meg nem előnyös). Persze a viggennek ott volt a reverz... Az autópályás felszállás nem kunszt, semmi extra nincs benne, megfelelően kialakított szakaszról bármivel fel lehet szállni. Erről korábban írtam már.
A Typhoon és a Rafale ára azért is olyan magas, mert létezik mind a kettő, súlyosbítva a Gripennel. Harcászati kapacitásra a Gripen a fasorba sincs a másik két géphez viszonyítva, és még csak nem is olcsó. A lengyelek pl a jelentősen nagyobb kapacitású és jobb képességű F-16C/D Block 52+-okhoz ~ fele akkora darabáron jutottak hozzá, mint mi a Gripenekhez.
S W A T: Az F-35-nek nem akkora érvágás az a 40-50 norvég gép. A norvégok viszont elköltöttek a fejlesztésre pár száz M$-t, amire már így ihatnak majd hideg vizet. De legalább az amerikaiaknak kevesebbe volt a fejlesztés...
F-16AM/BM-et Gripenre, akár Gripen N-re cserélni badarság. Semmi előnye nincs, sőt. De Ők tudják. Emellett az F-35 már alacsony ütemű sorozatgyártásban van, a Gripen N meg még rajzon sem.
-
S W A T
senior tag
Az lényegtelen sztem hogy hányat. A cikkbe is irva van békeidőbe felesleges a fegyverkezés. Amúgy úgy tudom India nem 2 darabon gondolkodik..........

Az F-35-nek meg elég nagy tasli lenne ha Norvégia mint fejleszésbe bene lévő ország inkább Gripeneket venne.
Most nem tom hol de asszem a 3-ból az egyik légierőbe az imádott F-16-osaitokat készülnek váltani vele .
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Melyik háromra gondolsz? A Typhoon lenne a harmadik? Na de az két hajtőműves, elvileg eggyel fentebbi kategória, mint a Gripen. Utóbbi kisebb, olcsóbb. Persze azon lehet vitatkozni, hogy mennyivel lehetne olcsóbb a Typhoon, ha a Gripenek helyett azokat gyártanak, de szerintem nem csereszabatos a két gép, pl nálunk sem versenyzett a Typhoon. Arról nem is beszélve, hogy a svéd különutazásnak politikai okai vannak, a francák meg túl balfaszok és önérzetesek együttműködni.
Nem értek annyira hozzá, úgyhogy amit leírtam azt inkább kérdésnek, mint kijelentésnek tekintsd.
-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
A "szellemi" képességei sem kiemelkedőek, csak végre van egy olyan gépük a svédeknek, ami ebből a szempontból világszínvonalú (az oroszok hogy örülnének ennek). Hi-Tech jelenleg egyedül a Raptor, őt követi nemsokára a Growler, majd a Lightning II. Hogy a következő ki lesz, az még kérdéses. Talán az F-16E/F és a Typhoon sorolható még közéjük.
A hajtómű csak kis részben svéd, az amerikai körmány engedélye szükséges az exportjához, lévén a 60%-át a mai napig a GE gyártja. Olyan nagyon meg nem lett áttervezve, csak a tolóereje lett némileg megnövelve. Csak a svédek félmunkát végeztek, elfelejtették a szerkezetét ennek megfelelően megerősíteni. Emiatt pl egy időben repedtek az utánégetőterek... PErsze utólagosan meg kellett erősíteni, ami ugye megintcsak tömegnövekedéssel járt. Egyébként vártak volna ~1 évet, és megkapták volna áttervezési szükséglet nélkül az F404-GE-402-t, az ugyanis szinte ugyan azt tudja. Csak némileg jobban. Amiben több az RM12, az a madárbecsapódás elleni védelme, azaz erősebb a kisnyomású kompresszora (azaz nehezebb is). Elméletileg az élettartamot is növelni akarták, de ez kicsit necces kijelentés a magasabb nyomásviszony alapján.
Egyébként az RM12 fent van a GE lapján is.
Az lenne a legjobb, ha nem hirdetnének valótlanságot. A Gripen ára jócskán felűlmúlja az F-16-ét, és közelíti a Super Hornet-ét. Azért képességekben mindez nem mondható el. Azaz az ár/teljesítmény aránya ritka sz@r. De ez van, Európának egyszerre három 4+ generációs gép kellett, szinte azonos célokra (gyakorlatilag csak a Rafale M a kivétel).
-
S W A T
senior tag
A "szellemi" képességet a Gripennek sok más angol fórumon is elismerik szóval sztem ráfoghatjuk hogy (csak) szuper hightech.
A hajtómű úgy tudom svéd csak épp egy amerikai hművet terveztek át.- (áttervezték innentől nekem nem jueszély)
Az meg jobb lenne ha azt hirdetnék hogy milyen drága ?
Sztem neked az ellenszenves hogy nem lehet ugrálni micsoda f*sz* amerikai gyártású gépünk van.

-
zsid
senior tag
válasz
S W A T
üzenetére
Én nem ramatynak festem, hanem csak nem tartom a Gripent hiper hightechnek. Amíg a hajtómű ugye amerikai ( hiába Volvo van ráírva), a fegyverek nagyrésze dettó nem svéd.... A marketinggel beadták az embereknek, hogy a legf@xább meg a legócsóbb. Ez nekem ellenszenvessé teszi nagyon a koncepciót. De egyébként biztosan jó vétel....

-
S W A T
senior tag
-
S W A T
senior tag
A Gripen-ek beváltottál a hozzájuk fűzött reményeket

-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Az egyik tv hÍribe olyat hallottam hogy mivel mindkét pilóta helyi volt mindig köszöntek az embereknek. (ezt te tudod mit jelenthet) most is állitólag a növendék barátnőjének akartak köszönni mivel nézte őket....
megérte
halottról vagy jót vagy semmit de ez úgy néz ki az ő felelőtlenségük és hülyeségük volt...Tapasztalt pilóta egyáltalán ilyenbe hogy mehet bele....
ketten ültek a gépen gondolom ketten is beszélték meg milyen manővereket csinálnak. -
S W A T
senior tag
Egyre több helyen olvasni hogy veszélyes felelőtlen manővert csináltak..... és hogy maga a gép rendben volt.
daa-raa Egy több ezer órával rendelkező elismert tapasztalt pilóta hogy hibázhat ekkorát ?
-
S W A T
senior tag
Lezuhant egy katonai repülőgép 
Ezuttal 1 Albatros L-139.
-
S W A T
senior tag
daa-raa Sikerült fényképet találnom Gripen cockpitről csak nem tudom eldönteni hogy ez már az új e. Szerintem ez már az új
Ugye a Gripenen sincsenek analóg műszerek De mi van ha baj van a komputerrel

Vagy ez már annyira túl van biztositva hogy nem történhet meg az hogy műszer nélkül marad a pilóta ? és itt végülis az összes olyan gépet kérdem ahol nincs analóg műszer nem csak a Gripent.
-
Eagle16
addikt
válasz
üzenetére
Kár
Azért köszi a választ.Igazából a gép végsebessége keltette fel a figyelmemet, 5 Mach+

Aztán utánaolvastam egy kicsit és kiderült hogy nem is "hagyományos" hajtóművekkel repült volna, hanem ún. "Pulse Detonation/Scramjet" hajtóművel. Ennek is utánaolvastam, de a lényeget nem sikerült megértenem
Egy repülőgép szimulátorban (Wings over Europe) ki is próbáltam a gépet, teljes sebességnél a rám kilőtt rakéták nem értek utol

S W A T: az bizony, még a szárnyállás is változtatható lett volna rajta
[link]
Amúgy ez a gép szerepelt a Lopakodók című filmben is. -
Eagle16
addikt
Sziasztok!
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a képen szereplő repülőgép (F/A-37 Talon) repült-e valaha? Tehát volt-e kísérleti repülése? (én nem találtam ilyen info-t)
-
S W A T
senior tag
-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Jó ott is, csak az eredeti konfigurációban alapvetően csak analog műszerek voltak.
Ebben a formában hülyeség. A lényeg, hogy a FBW leveszi a pilóta válláról a gép stabilan tartásának terhét, ezáltal nem annyira a repülésre, hanem magára a feladatra tud koncentrálni. ebben viszont nem a Gripen az első...
Hogy a Gripen hogy bírja, az majd akkor derül ki, ha olyan helyzetbe kerül.
Az F-15/16 és F/A18 újabb változataiba színes kijelzőket építettek.
-
S W A T
senior tag
daa-raa Az F-15 nél milyen az ember+gép kapcsolat
Ugye irtad hogy az F-18-nál etalon volt.És ha jól emlékszem (bár most nem találtam) de több helyen is úgy nyomatták a Gripen propagandát hogy a robot vezeti a gépet amig a pilóta a feladatára koncentrálhat. (lehet nem igy volt megfogalmazva de a lényeg ugyanaz) de gondolom ez is csak amolyan propaganda szöveg.
Az tudjuk hogy az F-15 legendásan jól birja a sérüléseket de hogy van ezzel a Gripen

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ T phone 3 Pro 8/256Gb
- Redmi Note 11 Pro 5G / 6/128GB /Kártyafüggetlen /12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3998, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 10GB Zalman T4 Plus Chieftec 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
"
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Csak beült a gépbe és le már nem jött egybe.