Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Klaus Duran: Panelkérdés.
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- potyautas: Passziviti
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- Syl: UPS - te áldott!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S W A T
senior tag
Orosz repülők áraszthatják el a világot
Vlagyimir Putyin kedden bejelentette, hogy a repülőgyártás nemzeti prioritás lesz. Terveik szerint a jövőben újra Oroszország lesz a vezető katonai repülőgépgyártó a világon és a személyszállító iparágat is elképesztő ütemben fejlesztenék. A vadászgépek és bombázók elsősorban az elrettentést szolgálnák, az új polgári gépekkel pedig az elöregedett személyszállítókat cserélnék le.
Vlagyimir Putyin kedden bejelentette Oroszország katonai erejének helyreállítására vonatkozó terveit, aminek részeként országát a világ vezető katonai repülőgépgyártójává tenné, írja a Guardian. A posztszovjet Oroszország történetének legnagyobb repülőshowján felszólaló orosz elnök elmondta, hogy a repülőgépgyártás nemzeti prioritás lesz a jövőben. ''Oroszországnak nagyon fontos, hogy újra vezető legyen a hadi felszerelések gyártásában'' - magyarázta. Putyin azt is hozzátette, hogy Oroszország a polgári repülőgépek ipari méretű gyártását is újra kezdené.
''Oroszország új gazdasági lehetőségeinek birtokában továbbra is különleges fontosságot tulajdonít a haladó technológiáknak és fejlesztéseknek'' - mondta az elnök a MAKS-2007 nemzetközi repülőshown.
Elrettentő gépek
A brit lap által megkérdezett elemzők is elismerték, hogy az oroszok néhány különösen meggyőző technológiát fejlesztettek ki az elmúlt években. Ezek között van az amerikai Patriothoz hasonló, de annál hatékonyabb, új S-400-as rakéta- és repülőelhárító rendszer, valamint egy új, halálos szuperszonikus robotrepülőgép, a Meteorit-A is.
A repülőnapon az orosz sugárhajtású vadászgépek új generációját is bemutatták: ilyen az újratervezett motorral és radarrendszerrel gyártott, feljavított szuhoj vadász, a Szu-35-ös, valamint a MIG-29-OVT is. ''Jó kis repülők ezek. A MIG tud egy remek csavart'' - lelkesedett a helyszínen egy iparági megfigyelő.
Elnöki tanácsadók kedden arra is utaltak, hogy Oroszország rövidesen folytathatja a Tu-160-as és Tu-95-ös stratégiailag fontos nukleáris bombázók gyártását. A bombázókat elsősorban elrettentésre használnák, mondta az Interfax hírügynökségnek Putyin egyik tanácsadója.
Az egyensúlyt szolgálják
A Guardian egyik elemzője szerint Putyin nem konfrontálódni akar a nyugattal, de a fejébe vette, hogy stratégiai kérdésekben újra egyenértékűvé teszi Oroszországot az Egyesült Államokkal. ''Oroszország egyensúlyt, stratégiai egyensúlyt akar az Egyesült Államokkal'' - nyilatkozott hasonlóan egy orosz biztonságpolitikai szakértő is a lapnak. Szerinte a Bush kormányzat lépései kényszerítik ki az oroszok jelenlegi intézkedéseit.
Az Egyesült Államok egyik fő konfliktusforrásnak tartott, tervezett közép-európai rakétavédelmi rendszerével kapcsolatban egy magas rangú orosz tábornok kedden óva intette a lehetséges helyszínként számon tartott Csehországot attól, hogy hatalmas hibát kövessen el. Szerinte Prága jobban teszi, ha nem hoz végső döntést területének átengedéséről a 2008-as amerikai elnökválasztás előtt. ''Nem zárom ki, hogy egy új amerikai vezetés újraértékeli majd a jelenlegi kabinet rakétavédelemmel kapcsolatos döntéseit'' - mondta a katonai vezető, miután Moszkvában találkozott a cseh védelmi miniszterrel.
A személyszállítók is érkeznek
Az 1960-as és 70-es években a Szovjetunió az Egyesült Államok kivételével bármelyik másik országnál több polgári repülőt gyártott. A Szovjetunió összeomlása után az elszegényedett orosz vezetés azonban drasztikusan csökkentette a repülőgyártásra fordított pénzt. Az elmúlt időszakban a Kínának és Indiának eladható járművek segítségével a katonai repülőket gyártó orosz üzemek jobban boldogultak, mint a polgári repülőgépek készítésére szakosodott társaik.
Putyin most azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok Boeingje és az európai Airbus után Oroszország legyen a világ harmadik legnagyobb személyszállító repülőgyártója. Ehhez kapcsolódóan az előző héten orosz illetékesek elmondták, hogy a Kreml a jövőben elképesztő összegeket fektet majd a személyszállító iparág fejlesztésébe.
Terveik szerint 2025-re 4500 polgári repülőgépet szerelnek majd össze, az iparág gyorsított fejlesztését a nemrég létrehozott United Aircraft Corporation nevű állami felügyelettel működő szervezet segíti majd. A szervezet jelentőségét mutatja, hogy a vezetésével azt a Szergej Ivanovot bízták meg, aki a Guardian szerint a legesélyesebb Putyin utódnak számít a jövő évi elnökválasztáson. -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Gyakorlatoznak velük. Egy mechanikai eszköznek leginkább az árt ha áll. Akkor ugyanis megül benne a por, kikezdi a korrózió... Persze ezen kockázati tényezők csökkenthetőek pl konzerválással, viszont időnként azt is meg kell ismételni.
Hajtóművek esetén kétféle élettartam van: repült óra szerinti, és ciklus szerinti. Egy ciklus minimálgázról max utánégetésig (de lehet csak maximálgázig, ebben most hirtelenjében nem vagyok biztos) történő gyorsítást jelent. Az indítások számát nem korlátozzák.
Sokra megy a MiG-29 a jó manőverezőképességével, ha egyszer a harc megvívásának az csak egy (és nem is a legfontosabb) tényezője. Avionikailag egy hulladék (leszámítva a korszerűsítési programok célkitűzéseit, de azok is csak részben és kis példányszámban valósulnak meg). A hajtóművének és a sárkányának az élettartama alacsony (a hajtómű esetén nagyon alacsony), ráadásul a hajtóműve utánégetés nélkül rettenetesen füstöl, ez pedig komoly taktikai hátrány. A harcot általában az nyeri, aki előbb veszi észre a másikat. A fegyverzete alacsony hatékonyságú. Nem véletlen, hogy MiG-29 eddig mindig alúlmaradt légiharcban (leszámítva a két kubai Cessna-t). Tulajdonképpen egy bukás a konstrukció, egy operettgép. A Szu-27 egy kicsit jobb, a hajtóműve nem okád füstöt, némileg komolyabb az avionikája, a fegyverzete viszont ugyan az. Igazán komoly összecsapásba még nem került, csak a MiG-29-eket ritkította. Itt is vannak korszerűsítési programok, és komoly exportváltozatok (MiG-29 esetén ez nincs, legfeljebb a KUB), azok viszont tipikusan nem orosz avionikai rendszereket alkalmaznak. -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
A Tupoljev jelenleg ''kicsit'' le van maradva. Amijük volt, az tipikusan zajos és sokat fogyaszt, főleg mai szemmel nézve. Bár aTu-200 széria nem rossz, csak már nincs egy tömb, aki kénytelen kelletlen tőlük veszi a gépeket.
Iljusin detto. Csak nekik nincs is igazán új típusuk.
A szabadpiacon meg nem olyan sikeresek. Ma már az Aeroflot is leginkább Airbus és Boeing gépeket vesz. A vadászgéprkről is ilyen negatív a véleményed
Úgy tudom a MiG-29-nek nagyon jók a repülési tlajdonságai. -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Lehet hülye kérdés de békeidőben mitcsinálnak a vadászgépek
Most nem csak konkrétan MO-ra gondolok hála Istennek a világ nagy részén nyugalom van de gondolom az eggyes országok gépei nem a hangárba áldogálnak.
A hajtóműveknek ugye nem tesz jót az állandó leállítás és indítás
Ez onnan jutott eszembe hogy pl a mentőhelikopter is ha menni kell megy majd a feladat végén vissza a bázisra ott ugye hajtómű leáll de ha 5 perc mulva riadó van akkor hajtómű megin indul, meg ugy tudom A320-asokat meg B737-eseket is használnak rövid félórás utakon ahol ugye minden leszállásnál leállitják a hajtóművet gondolom m ajd felszállásnál megin bekapcs, a vadászgépeknél nem tom békeidőbe mennyít repülnek egy huzamba. Szóval ez jót tesz a hajtóműveknek

-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
S-70-et se gyártják már gondolom csak a 76-ot meg a katonai Blackhawk-ot (meg a többi hawk nevüt)
Leginkább személyszállításra és teheremelésre. Bár utóbbira vannak sokkal jobb megoldások is, pl CH-54 Tarhe. Az tiszta és világos hogy vannak nála jobb teheremelők. De személyszállításra meg nem túl nagy

[Szerkesztve] -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Aha csak azér kérdeztem mer úgy tudom a Huey nek is előbb volt katonai változat és abból lett apolgári na és abból pl láttam mentőhelikoptert gondoltam amcsiknál esetleg erre is használnak polgári chinook-ot.
Van még ehhez haonló tandem hajtóműves típus amit a mai napg gyártanak.
CH-54 Tarhe. vicces egy szerkezet.

Akkor miért olyan népszerű a Chinook mint amilyen
Ezt csomoszor hallottam már hogy vannak nála jobbak.
[Szerkesztve] -
S W A T
senior tag
A lenti vizes képen valóban látszik hogy jár a hmű és az tartja fenn de erről nem tudom eldönteni hogy lebeg e a vizen vagy ezt is a hajtómű lebegteti e.
![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/070819/d_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
-
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
A Tupoljev jelenleg ''kicsit'' le van maradva. Amijük volt, az tipikusan zajos és sokat fogyaszt, főleg mai szemmel nézve. Bár aTu-200 széria nem rossz, csak már nincs egy tömb, aki kénytelen kelletlen tőlük veszi a gépeket.
Iljusin detto. Csak nekik nincs is igazán új típusuk.
A szabadpiacon meg nem olyan sikeresek. Ma már az Aeroflot is leginkább Airbus és Boeing gépeket vesz.
A flightlevel350 meg számomra nem nyerő, ez a mediaplayeres buziságuk szánalom.
Forgó rotorokkal nem mérvadó, akkor úszóképes, ha álló rotorokkal is fennmarad a víz felszínén. Az S-65 biztosan képes rá (ahogy az S-61 is, leszámítva a Commando-t). -
S W A T
senior tag
És tankolás közben.
![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/070818/ch-2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
-
S W A T
senior tag
Chinook a vizen.
![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/070818/chinok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
-
S W A T
senior tag
Csak nekem ennyíre bámulatos teljesítmény amiket a Chinook megbír csinálni
[link]
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
[link]
A VIP dolog nem ennyiből áll. Egy helikopteren elég brutális a vibráció, ezt pedig a bepakolt fotelek sem csökkentik. Márpedig kényelmi szempontból a vibráció nagyon fontos, pontosabban annak alacsony mértéke. Emellett ugye a fal/plafon burkolata, enni/innivaló (ezzel összefüggésben hűtő)... Utóbbiak ugye fogyasztanak energiát, ahogy a többlet kommunikációs berendezések is. Ezek a repülési teljesítményt befolyásolják... -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
VIP szállításra tipikusan külön speciálisan átalakított gépeket használnak. A VIP többnyire nem szereti a kényelmetlenséget Hát azért nem lehet nagy meló két kénelmesebb fotelt betenni .Én CH -47 cockpitet írtam be arra nem adott ennyí képet köszi.
Könyvembe írva van teljesen szigetelt a gép nem jön be a víz.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Az biztos, hogy a Sea Knight csak kiegészítő felfújható úszózsákokkal tud vízreszállni és lebegni. A Chinook már lehet le tud szállni vízre. Amiben biztos vagyok, hogy a Sea Stallion és rokonai korlátlanul úszóképesek.
Ez az egyy elvihet kettőt nem reális, közel kétszerese lenne a maximális terhelésnek. Lehet a TV ''műsor'' szerkesztői összeadták a külső és belső terhelhetőséget.
A Mi-26 egy kicsit más kategória.
Igen elterjedt és megbízható. Használni leginkább nagy tömegű szállítmányok célbajuttatására szokták. A másik fő alkalamzási terület a nagy magasságban történő csapatszállítás, ehhez ugyanis az UH-60 család már gyenge. És ugye különleges hadműveletek.
VIP szállításra tipikusan külön speciálisan átalakított gépeket használnak. A VIP többnyire nem szereti a kényelmetlenséget (Orbánnak még a menetrend szerinti járat is kényelmetlen lett volna Business Class-on, ezért a magánútjára állami pénzen bérelt egy Falcon-t 32millió forintért. Pedig kijött volna az egész ~500k-ból. És nekik fáj a miniszterelnöki és köztársasági elnöki autóbeszerzés, ami ráadásul nem is csak egy útja van. Undorító). Persze vannak kivételek, Bush és Blair nem csinál(t) problémát az ilyesmiből.
Eredeti (Chinook HC.2): [link]
Mostani (MH-47E): [link]
Új (MH-47G): [link]
Egyébként: [link] -
S W A T
senior tag
A modern változatok már ugye glass cockpit-esek
Ha tudsz tegyél be képet légyszi a glass cockpit-éről én még csak rendeset találtam. -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Magáról a gépről mi a véleményed úgy tudom ez is nagyon elterjedt. Főként mire használják
Vagy ez teljesen változó hogy csapatszállitásra VIP szállításra vagy teher hordásra
Gondolom egyszerűen átalakíthaó mindre. Amúgy úszni ha nem is tud vizre szállni mindenképp tv-be láttam hogy a kommandósok szószerint belehajóztak. 
-
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Nem tudom én a tv-műsorba is úgy hallottam hogy tud a vizen lebegni meg a neten is olvastam. Persze nem ezzel kell világkörüli útra menni a tengeren de állítólag ha kényszer leszálni kell vizen sem hatódik meg. Ha tudsz ennek nézz utánna légyszi. Mondjuk én ezt is tv-be hallottam hogy 1 Ch- 2 másikat vihet de mint tudjuk a tv sokat lóditt.

[Szerkesztve] -
S W A T
senior tag
válasz
S W A T
üzenetére
Mekkora terhet bír el
Úgy hallottam egy CH-47-es kettő másikat tud maga alatt elcipelni.[link] Gondolom a berendezés attól függ mit csinálnak vele tehát katonákat vagy valami tárgyat visz a raktérbe esetleg VIP szállításra alkalmazzák. (ilyenkor gondolom rendes ülést raknak be)
[Szerkesztve] -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
Köszi ezt a leosztást több honlapon láttam ott mérnök volt írva (végülis tök mindegy). Lényeg hogy ugyanúgy elég egy pilóta a múködtetéshez mint máshol aztt hittem itt kell a két pilóta .
Úszni milyen szinten képes
Ha lezuhan a legénység megvárhatja a vizen a mentést gépben vagy jobb elhagyni
Katonai téren népszerű még sokan rendelik
Ezek szerint a polgáriért nem tolongnak. 
Sebaj majd én rendelek.
frankón néz ki a te képed meg az enyém együtt.

[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
A személyzet mindenképpen minimum három fő, de nem az általad írt leosztásban. Kell ugye egy pilóta, egy másodpilóta és egy loadmaster (magyar szót nem igazán tudok rá megfelelőt), utóbbi felel a tehertérért, abban a szállítmání elhelyezéséért, a külső függesztésért... Persze vezetni elég egy pilóta is, de katonai alkalmazásban ez nem jellemző.
Olyan túl sokat nem adtak el belőle. Pontos számot én sem tudok.
A felújításnak pedig van egy nagy előnye: tipikusan olcsóbban kihozható, mint az újak gyártása. Emellett ha van egy géped, aminek az élettartamának a fele még hátravan, akkor azt nem kifizetődő kidobni.
És akármennyire rekordokat döntöget az amerikai védelmi költségvetés, mostanában szint a fogukhoz kell verniük minden garast. Üzembentartásra és beszerzésre nem olyan nagyon sok jut, nagyrészt a fejlesztési programokra megy el (pl NMD, F-22, F-35, V-22, Virginia, CVN-78, YAL-1...). -
S W A T
senior tag
válasz
üzenetére
A polgári Chinookot is gyártják még most is
Most lehet nagy marhaságot kérdek de az usa hadsereg miért mindig felújítgat és nem egyszerűen új gépeket rendel
Tegnap olvasgattam az eggyesek szerint nem túll hiteles könyvem és abba volt hogy a ch-47eseken mindenféle modernizácios programot hajtanak végre. (ebből gondoltam hogy ma már ujjan nem kapható)
Amúgy mennyíre elterjedt
a katonai tudom hogy sok helyen van de a polgáriról nem is hallottam még.
Csak a katonai változathoz kell 3 fős személyzet (2 pilóta meg egy mérnök) vagy a polgári változathoz is
Nem tom ez nekem fura a mai helikoptereket simán elviszi 1 pilóta is.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
S W A T
üzenetére
Nem kistesó az, hanem bátyus. Ugyanis a Sea Knight az idősebb. Belőle lett kitenyésztve a Chinook. Mind a kettőnek volt polgári változata, a CH-46-é a Boeing-Vertol Model 107 [link], a CH-47-é a Model 234/MLR/414 [link].
Persze a közös ősök a Piasecki helikopterek.
Gyártani már csak a Chinook-ot gyártják. -
S W A T
senior tag
válasz
S W A T
üzenetére
Nah közbe kinyomoztam a kistesó asszem a ch-46-. Jetfly-on olvastam hogy ennek van polgári változata is. Szal rendelhető még vadonat ujjan
Azt is olvastam hogy japánba is gyártják (
) Csak ott vagy amerikába is 
Seaknight-ot egy pilóta egyedül nem tudja vinni
személyzeti listába 2 pilóta és egy technikus volt.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Nem lehet, hanem biztosan. De csak olyan konstrukcióban, hogy mindent USA földjén kell gyártani, a EC pedig nem szólhat bele konfliktus esetén sem a gyártásba. Egyébként VH-71 Kestrel néven az EH-101 egy változata. [link]
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Lezuhannak. Bár illene egy hajtóművel még elvinniük onnan.
Egyszer majd azt is elmondom, hogyan képzeltem volna a gyorsulási versenyt. -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Jó ez igaz repülnek ez eszembe se jutott., Én nem a hrcra hanem arra gondoltam mivan ha a hiperszuper biztonságos 737-es hműve meghal épp ott (ne mond hogy nincs meg a sansz rá akármien modern is a gép) akkor micsinálnak a pilóták a duna közepén.
Kis magasságon ugyebár.
Legfeljebb egy kamikaze gépet adnék neki, de csak akkor, ha minden képességét teljes mértékben kipróbálja Nevada felett. És persze küldenék az elfogására két Raptort, a minél életszerűbb teszt kedvéért. Természetesen tűzparanccsal és éles fegyverekkel. Ez nagyon jó volt.

-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Legfeljebb egy kamikaze gépet adnék neki, de csak akkor, ha minden képességét teljes mértékben kipróbálja Nevada felett. És persze küldenék az elfogására két Raptort, a minél életszerűbb teszt kedvéért. Természetesen tűzparanccsal és éles fegyverekkel.
Az egy érdekes kérdés. De annyira nem találok benne kivetnivalót. Lévén utasgépek, nem pedig harciak. Amúgy is repülnek eleget a város felett... -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Gabika a 2-esen nyomul sztem ott nézted.
Legközelebb mit adnak neki B-52-est
Egyébként az a pilóta ember aki a MiG-be ült elvileg szakképzett felelőssége teljes tudatában lévő ember nem
Mármint aki átadta neki..
Idén is lesz 20-adikán hogy 737-esek mennek a híd fölé
Na én azoknak a pilótáknak az engedélyét is a szemük előtt égetném el azt mehetnének a dutyiba tömeg gyilkossági kisérletért.
Tudom marha biztonságos meg ritkán adja be az unalmast de a jó ég áldja mán meg őket mi a f@szt csinálnak ha épp ott sz@rik be a gép

[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Nem tudom Pöchkor-nak mi a túróért engednek meg ennyit, ha egyszer egy niemand. A gépek közelébe sem lett volna szabad engedni. Valamelyik nap véletlenül valamelyik kertv véradó utáni fos műsorára (vagy a passzív, vagy a mókus) kapcsoltam, ott adta elő a reptudományos félinformációit. Ezután úgy vonnám be az engedélyét, hogy többé meg se kaphassa.
Kb, mint Palik a sivatagi róka... Azokat a gyorsulási versenyeket is máshogy képzeltem volna el...
[...]''sikeres és eredményes program''[...] Ez hol volt? Mert Kecsón biztos nem, az egy nagy hulladék volt alapvetően.
''Semmi olyan dolog nem történt a repülőnapon, ami a repülés vagy bárki biztonságát veszélyeztette volna.''
Na ez nem igaz. Nemzetközi előírások szerint a bemutatót repülő eszközök a közönségtől minimum 50m-re kell, hogy maradjanak. Ehhez képest a nyitóképen két magyar Gripen, majd a TÜRK YILDIZLARI is többször a közönség felett repült. És még sokan nem tartották be a biztonsági távolságot. Persze lehet ezt most leszarja mindenki (gondolom ezért max a törököket fogják megbüntetni, a magyarokat véletlenül se), egészen addig, amíg nem lesz még egy ramstein-i jellegű incidens. [link] -
Boeing 737
senior tag
Botrány a levegőben!
2007-08-14
Kecskemét - Akár komoly bajba is sodorhatja magát az a pilóta, aki a szombati kecskeméti repülőnapon átadta az irányítást a MiG-29-es vadászgép fedélzetén Bochkor Gábornak (43). Információink szerint a hivatásos pilóta nem engedhetné ki kezéből a repülő vezetését, még akkor sem, ha utasa rendelkezik pilótaengedéllyel. Ezekre a gépekre ugyanis speciális vizsgát kell tenni, nem elég a PPL, amivel a Bumeráng sztárja rendelkezik.
Bochkor Gábor boldogan újságolta lapunknak, hogy fantasztikus érzés volt, amikor ő vezethette azt a MiG-29- es vadászgépet a nemzetközi repülőnapon, amiben másodpilóta volt. A Sláger Rádió műsorvezetője még azt is elmesélte, hogy néhány trükk is belefért a pár perces mutatványba. A privát pilótaengedéllyel rendelkező sztár fantasztikus élménye azonban lehet, bajba sodorja a repülőgépet vezető Pető István dandártábornokot - aki nem mellékesen a kecskeméti repülős bázis parancsnoka. Információink szerint ugyanis a pilóta nem adhatja át a vadászgép irányítását, mert az roppant veszélyes.
Lapunk repülésügyi szakértője elmondta: meglepődne, ha egy vadászpilóta megengedné utasának gépe vezetését, hiszen ezzel szabályt szeg, aminek súlyos következményei vannak. Szerinte Bochkor Gábor sem egymaga irányította a MiG-et, hanem csak úgy érezte. A szakember még hozzátette, amenynyiben a dolog mégis megtörtént, akkor katonai vizsgálat indul. Az eljárás során ilyenkor megvizsgálják a négymilliárd forintot érő repülő fekete dobozát, amiből kiderül, az első vagy a hátsó kabin botkormányával irányították-e a repülőt.
Természetesen megkerestük a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályát, ahol meglepő választ kaptunk észrevételünkre.
- Szomorú, hogy egy sikeres és eredményes program után vannak, akik azt keresik, hogy kibe és mibe lehet belekötni. Semmi olyan dolog nem történt a repülőnapon, ami a repülés vagy bárki biztonságát veszélyeztette volna. Rosszindulatú gáncsoskodók mindig is voltak és lesznek, a mi részünkről ezzel nem kívánunk foglalkozni - mondta Bocskai István, a HM szóvivője.
Dózsa Gabriella
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Szerencsére már nem. Elég gyengén van ellátva teljesítménnyel. A lengyelek más a W3-at gyártják helyette, ami sokkal jobb.
El lehet hűlni, csak az a baj, hogy az ICAO előírásoknak alig felel meg pl a Mi-8. -
Boeing 737
senior tag
Indexesek nagyon elvannak hűlve az orosz mil-től aszondják simán ér annyít mint akármeik amerikai vagy más helikopter.
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
[link]Erről mi a véleményed
Gyártják még
Én élénken emlékszem mikor a tv-be mutatták a két mi-2 es mentőhelikoptert lepottyanva.....
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Elméletileg a MiG-29-eseket az oroszok visszaveszik, és cserébe felújítják a Mi-17-eket és tán a Mi-24-eket is. Hogy mindebből mi és hogyan fog megvalósulni, az már egy másik kérdés.
-
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Nem véletlen, hogy a legtöbb megrendelő leginkább francia vagy izraeli elektronikával rendeli a gépeket. Frankó ezekszerint lehet nyugati elektronikát kérni az orosz helyett így már beleülnék.

Nem tudod a magyar gépekkel mi lesz
Kínos de nem emléksek mit mondtak a rádioba egyszer róla ugyanis csak háttér zajnak ment. Olyasmit hallottam hogy vagy felujítják valamiért cserébe amit mi adunk vagy tuladnak a gépeken valamiért cserébe.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
A képet ezzel a körítéssel találtam meg: [link] Szóval felújított változatról van szó. Az meg ahány felújítás, annyi féle.
A Mi-8 alapvetően egy megbízható típus és olcsón beszerezhető. Az ENSZ is használ jópárat. Csak az élettartama...
Haladgatnak, de önerőből nagyon lassan. Nem véletlen, hogy a legtöbb megrendelő leginkább francia vagy izraeli elektronikával rendeli a gépeket.
Az F-22-nek tervbe volt véve a kétüléses változata (F-22B), amiből aztán nem lett semmi. Nem tartották szükségsnek, ugyanis régebben is előfordult, hogy egy típus csak együlésesben létezett (A-10A, F-117A). Ebből gond még nem származott.
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Asszem félnék hogy nem marad fenn tartósan. Ilyen téren megbízható
Bár van két hajtóműve amivel állítólag akkor s elmegy ha leáll egy.... -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Barátod a google adta ki a műszerfalat. És a polgári változat
Mer úgy tom van belőle . Maga a gép is vacak
(mer ugye polgári gépnél a fegyverzet nem lényeg) Nyugati vagy mondjuk úgy modernebb országokba látni ilyet
A polgári gépre gondolok szóval modernebb országokba expportálják
.
Az orosz gépekről mi a véleményed úgy összeségébe mindről
Azért haladnak a korral
Főleg az utasgépekre gondolok.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
A minőség jelen esetben a hajtómű esetén igazán probléma. A teljesítményéhez képest igencsak nagy és jó étvágyú. A sárkány is oroszos (rövid) élettartamú. És a védelmi rendszerei: gyakorlatilag nem léteznek. Bár az Iszpanka felszerelhető rájuk és az ASzO-2 is. Viszont ezek ma már nem elégségesek.
A műszerfal inkább egy Mi-38-é. Esetleg valamelyik felújított változaté. Alapból sokkalta ''egyszerűbb'' volt, csak analog műszerekkel.
A két eszköz szabvány navigációs számítógép. -
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Az a két fedélzeti számítógép mire jó
Azt tudom hogy a repülőkön abba nyomkodják be hova menjen a robot. (asszem. ) -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Mil-8 /17-esekről mi a véleményed
Én magát a helikoptert egyszer szivesen kipróbálnám viszont az orosz minőségbe nem bízok. Asszem félnék hogy nem marad fenn tartósan.
Úgy tudom még gyártják.
Nekem ez a cockpit frankó modernnek tűnik![[kép] [kép]](http://www.aerospace-technology.com/contractor_images/transas/pic1.jpg)
Ezekszerint haéadnak a korral talán mégis megbízható cucc
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Akkor nem vitték túlzásba.

Azt montad hogy annak a lézeres jumbonak egy 200 asból átvett légiutántöltője van. Ezek szerint a 400 asba is bele lehet rakni
A teherszállító Jumbo-k púpja ugye be van rendezve
Én úgy hallottam hogy az rendesen be van rendezve a legénységnek. -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Ez bizony egy B747SP. Nem gyártják már 18 éve. Egyébként a B747-100-on alapul és mindössze 45 épült. [link]
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Változó, függ a licenc tartalmától is. Az Agusta pl lényegébenegyetlen egy nem saját típusát sem gyártja eredeti formában, érdemes megnézni az UH-1 változataikat. Ugyan ez igaz pl a Westland-re is.
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Egyébként az ilyen liszensz alapján után gyártott gépeken szoktak módosítani vagy az eredetit gyártják
(bármien tipus) -
Boeing 737
senior tag
-
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Gyártják amerikában is.
Két hajtómű több hiba forrása is. Pl jóval bonyolultabb a reduktor. emellett nagyobb a fogyasztás is azonos teljesítmény mellett. A mai hajtóművek eléggé megbízhatóak, hogy egy is elég legyen. -
Boeing 737
senior tag
válasz
üzenetére
Az Ecureuil-t gyártják amerikába vagy csak franciáknál
Mer úgy tudom a kismókus ott is nagyon népszerű és igencsak szorongassa a jetranger-t. Index topikba adtak v-mi linket de nem tudtam lefordítani szóval magyarul válaszold meg a kérdést légyszi. [link] Egyébként a 2 hajtóműves Ecureuil-nek van más előnye is azon kivül hogy állítólag ha az egyik hmű megadja magát a másikkal még tud menni.
Két hmű esetén gondolom a hibalehetőség is nagyobb. 
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Az Agusta-Westland tán még gyártja.
A B777 jelenleg nem létezik tanker konfigurációban. Viszont a KC-10-ek lecserélésére ennek a gépnek van a legnagyobb esélye, szép csendben tervezgetik.
FW190ace: Alapvetően bombázó, nem feladata a légiharc. Eleve jóval alacsonyabb a tolóerő/tömeg aránya, mint a Szu-27 család többi tagjának. Bombázók esetén az önvédelem alapvetően a felderítés elkerülésére (ekkora batár radarkeresztmetszettel ez gyakorlatilag lehetetlen) vagy megakadályozására épül. -
nRu3
addikt
válasz
FW190ace
üzenetére
a gépnek valami új kompija és rakéta védelme van, ami segiti állitolag ha légi harcba kerülne, de a gép inkább támadó bombázó szerüség lesz a Su 24-25-öt váltja fel, a hátra tekingetés pedig elvégezheti a másik krapusz mert a gép alapba 2személyes. gondolom a tervezök gondoltak erre a hibára hogy lássanak maguk mőgé és biztos van valami elen javalat. de hogy mi az gondolok oroszhadititok

-
nRu3
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
miért pont olyat akarsz rendelni?

-
Boeing 737
senior tag
A bell 210 ikerhajtóműves változatának a 212-esnek gyártják még a polgári változatát

Tehát polgári bell 212-est lehet rendelni a bell-től
[Szerkesztve] -
nRu3
addikt
tegnap végre megkapta az orosz légierő az első Sukhoi Su-34, 4+ generációs gépét , ezt a légierő tesztelgeti és ha lesznek hibák kijavitásai után elkezdik végre a sorozat gyártást.[link]
-
csibor
addikt
válasz
Boeing 737
üzenetére
Nem biztos,de mintha [link]
-
nRu3
addikt
Most egy teherszálitógép zuhant le ,egy AN12 kávédaráló Moszkva alatt, az idő is jó volt és a gép rakományal sem volt agyonterhelve. [link]
-
FW190ace
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
Ez se csunya heli :[link]
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Airbus A380
üzenetére
Kétmilliárd dollár.

-
Airbus A380
csendes tag
[link]Indul a verseny az A380-as helyekért

Az első járatra az Exxon Mobile Aviation ingyen szállítja az üzemanyagot. de kedves
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
Szóval senki nem tudja van e polgári változata a black hawk-nak (és a többi hawk nevűnek)
Majnem minden ilyennek csinálnak polgári változatot ennek nincs

-
Airbus A380
csendes tag
válasz
Boeing 737
üzenetére
A sorozatban kicsit gyors volt.

és jól nézett ki
-
Boeing 737
senior tag
válasz
Airbus A380
üzenetére
-
Airbus A380
csendes tag
Az Airwolf-ban milyen helikopter volt??

-
Boeing 737
senior tag
Ezt is elbírnám viselni az udvaron.
[link]
[Szerkesztve] -
Boeing 737
senior tag
Black hawk-ból van polgári változat

-
nRu3
addikt
ez most valami után égetés?
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Friss alaplapszériát avat az ASRock
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- sziku69: Szólánc.
- Automata kávégépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Napelem
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- ParkSide digitális forrasztó 48 W PLSD 48 B2 használt
- 3M füldugó 50 pár (100db) eladó
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Jura Impressa 801 automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE B650M R7 8700F 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Zalman S2 TG ADATA 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - Ryzen 7 PRO I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12600KF 32GB DDR5 500GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman T4 Plus CM 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)