Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5701) DM-Fan válasza M@trixfan (#5668) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Tuti, hogy elírás, a GT50-ben is lesz ISFccc, ahogy THX profil is.

Get Moded!

(#5702) fecus


fecus
őstag

Felmerült egy kérdés a HDMI kábelekkel kapcsolatban:
Van különbség a HDMI kábelen átvitt adatmennyiség között (PC és TV közt) két film esetén az alábbi paraméterekkel:
Film1: 1080p átlag 20Mbps és film2: 1080p átlag 10Mbps.
Én azt mondtam, hogy nincs, mert a kódolás kibontása már a PC-ben megtörténik és mindig ugyanannyi bit megy át.
Így van?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#5703) DM-Fan válasza GeneraL_XTX (#5681) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Szerintem könnyen lehet, hogy az ST50 hozza a G30 képminőségét, a gyári "Normál" profil pedig jó közelítéssel szokta adni a kalibrált értékeket.

A gyári profilok beállíthatóságával kapcsolatos sirámot meg nem is értem: egyszer kell kitapasztalni, hogy melyik profil az, ahol minden állítható és utána el is felejtheted egy életre.

Amúgy meg ha árakat kéne prognosztizálnom, akkor azt mondanám, hogy a Pana sem hülye, hogy keresztbe tegyen saját magának és az értékesítési válságot megfejelje tartósan magas árszintekkel (az a biztos véghez vezetne): gyanítom, hogy a GT50 árazása gyorsan leesik a most terminálásra kerülő G-széria árának szintjére, tekintve, hogy azon széria gyártási költségeivel nem kell külön számolni. Akkor viszont nyerted az eleve jobb készüléket, a jobb panelt, a 3D-t és nem buktál semmilyen beállítási lehetőséget. Gyanítom, hogy érdemes lesz várni a GT50 őszi áresésére. Elég csak az eddigi trendeket megnézni: most ott tartunk, hogy 42G30-at kapsz 160 eFt-ból. Egy évvel korábban 220 eFt alatt nem kaptad meg a 42G20-at, de jó lesz az 245 eFt-nak is, mert 220 eFt-ért is csak nagyon az utolsó darabokat láttam. Szóval miről is beszélünk?

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#5704) GeneraL_XTX válasza DM-Fan (#5703) üzenetére


GeneraL_XTX
veterán

A normál profil nekem minden pana tv-ben bántóan sötét. Én az E30-ban nem találtam meg az optimális profilt, mindig hiányzott valami.

(#5705) DM-Fan válasza GeneraL_XTX (#5704) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Hát, ha a Normál profil számodra sötét, akkor valószínű Te is a túlvilágosított LCD-khez vagy szokva. Én még le is vettem a Normál profil kontrasztjából és fényerejéből is. Sötét szobában még egy leheletnyit az is sok. Átlagos felhasználásra szerintem pont ideális. A "bántóan sötét" nagyon erős túlzás!

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#5706) < CyberBob > válasza DM-Fan (#5703) üzenetére


< CyberBob >
őstag

Remélem igazad lesz.

GeneraL_XTX: pedig pont, hogy a normal profil az egyik legvilágosabb a thx olyan mellette mint a derengés.

Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!

(#5707) KTTech válasza fecus (#5702) üzenetére


KTTech
veterán

Nincs, mindkét esetben több gigabit sávszélességet követel meg az átvitel HDMI-n.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5708) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Hát én karácsonyra vettem egy 40" Led TV-t a háló szobába, hogy milyen jó lesz majd a feleségemmel majd filmet nézni. Ez a fekete dolog komolyan mondom kegyetlen a led TV-n. Minta éjjel kimennék és megnézném felhős eget.

Szóval majd kikerül a nappaliba a led Tv híradóra meg mesére jó lesz + x box-ra.

A hálóba meg bevágok egy plazmát. Amin sorozatokat meg Hd filmeket nézek. Lényeg, hogy hálózaton elérjem a gépemet és normális media lejátszás legyen. Meg a fekete kicsit már legyen fekete ne felhőgép.

Jaj mi kell még hozzá. Ja kis della. :K

(#5709) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Üdv. Valaki meg tudná mondani, mi a különbség a TV-k jellemzésénél olvasható 900 ill 1080-as mozgóképfelbontás közt? 900-asnál alul meg felül egy vékony fekete sáv van, vagy mi a szösz? Bár gondolom ez hülyeség.
Szeretnék egy jó kis Pana plazmát, lehetőleg 50-eset, full HD-set, de nem nagyon találok 150e alatt. Ezt találtam egyedül: [link]
Itt meg egy picit olcsóbban használtan:[link]

De ha valaki tud ilyen TV-t valahol, megosztaná velem? Előre is köszi a válaszokat!

(#5710) DM-Fan válasza Gabesz87 (#5709) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

"900-asnál alul meg felül egy vékony fekete sáv van, vagy mi a szösz? Bár gondolom ez hülyeség."

Jézus, dehogy! Gyakorlatban semmi különbség nincs a kettő között, mivel az 1080 soros mozgóképfelbontást tudó modellek is többnyire csak akkor tudnak ennyi sort frissíteni egyszerre, ha be van kapcsolva valamelyik képkocka-interpolációs algoritmus, amitől viszont művi lesz a kép. Egy 1080 soros panelnél már brutálisan jó, ha 900 sor tud frissülni egyszerre, laikusként nemigen mondod meg, hogy nem frissül minden sor. Tökéletesen folyamatosnak fogod látni a képet. Az átlag LCD-k sokkal kevesebb sort tudnak frissíteni, mint 900-at.

Ha 150 eFt alatt akarod megúszni, akkor az egyetlen normális alternatívád fullHD plazmát tekintve a linkelt 50U30.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#5711) szonti válasza Gabesz87 (#5709) üzenetére


szonti
aktív tag

Mozgóképfelbontás nem azt jelenti, h fekete sáv van a tvn, hanem amit egy időegység alatt egyszerre frissíteni tud sorokat jelenti. LCD-khez képest a 900 sor sok, uh ez nem probléma. Az 50u30 amit kinéztél jó készülék. Ha mindenképpen kell a fullhd 150 alatt nem nagyon tudsz hozzájutni, árgépen 150 körül elég sok. Használtan nem vennék plazmát. Ha vásárolni akarsz akkor siess, mert modellváltás lesz a régi készülékek elfogynak az újakat pedig drágábban adják majd.

(#5712) Gabesz87 válasza DM-Fan (#5710) üzenetére


Gabesz87
addikt

Köszi a választ!

szonti: neked is! Hát, remélem akkor ez a típus még kapható lesz 1-2 hónapig, mert nem holnap készülök azért vásárlásra. Még csak a tervezgetésnél járok, a lehetőségeket nézegetem. De azt már eldöntöttem egy ideje, hogy Panasonic plazmát szeretnék. Jobbakat olvastam róla, mint a LED Tv-kről. Szimpatikusabbak....Meg egy rokonomnak is van egy szintén 50-es Pana plazmája, nem tudom milyen típus sajna, de igen meggyőző:)
TV-n kívül még erősítő és hangfal szett választásban is bajban vagyok. Az az erősítő amit kinéztem, már alig kapható. Egy Pioneer...na de ez már nem ide való téma.

Szóval akkor az átlagfelhasználó nem észlel belőle semmit, hogy 900 vagy 1080 sor a mozgóképfelbontás; tehát nem annyira lényeges tényező.

(#5713) Rosep


Rosep
senior tag

Ezzel le lehetne tesztelni a mozgóképfelbontást: [link]
Csak nem találom sehol... Pedig én is kíváncsi lennék az LG-m mennyit tud. Tulajdonképpen most kezdtem el gondolkodni, miért is nem 50U30-at vettem. Még 10 ezerrel olcsóbb is. Valahogy elkerülte a figyelmem. :)

[ Szerkesztve ]

(#5714) szonti válasza Rosep (#5713) üzenetére


szonti
aktív tag

Az éven már én is 50u30 at vennék, de tavaly még az LG-m 30 ezerrel olcsóbb volt mint az 50 u20. Ez van, egyre olcsóbbak a tvk.

(#5715) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Nem értem én ezt az árazást! Az 50U20 nem régebbi, mint az U30? Akkor miért drágább?

(#5716) Rosep válasza Gabesz87 (#5715) üzenetére


Rosep
senior tag

Ha az Árgépen látott U20-ra gondolsz, azok szerintem beragadt árak. Nem frissítették, vagy nem vették le. Olyat te már nem találsz sehol. Nemsoká U30 se lesz.

(#5717) DM-Fan válasza Gabesz87 (#5715) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

50U20-at már kb. egy éve nem kapsz sehol, kb. akkor futott ki az a modell. Kókány webshop-oknál még fent lehet a honlapon, de nincs abból már sehol. Az 50U30 is max 1-2 hónapig lesz már csak, aztán kivonják.

Get Moded!

(#5718) szonti válasza Gabesz87 (#5715) üzenetére


szonti
aktív tag

Tavaly alatt tavaly márciust gondoltam, akörül vettem az LG-m és akkor még 30 al drágább volt az 50u20 mint a tvm azért vettem LG-t, de most v egy árban vannak, v olcsóbb a pana.

(#5719) M@trixfan válasza DM-Fan (#5701) üzenetére


M@trixfan
addikt

Nagyon remélem, elég furcsa nekem is. Mondjuk ha valaki HTPC-zik akkor elég sokat ki lehet hozni forrásoldali kalibrációval is. Egy 480 pontos mérés elég szépen ki tudja egyengetni a köztes értékeket, ezt nem sok CMS tudja. Vetítőn azt hittem lehidalok, annyival jobb lett az árnyékok felbontása, sokkal valósághűbb, plaztikusabb lett a kép.

twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

(#5720) Tomika1981 válasza BBéci (#5685) üzenetére


Tomika1981
tag

Könyörgök mond hogy viccelsz! Én idáig azt hittem sok okossággal láttál el és remélem így is van. Viszont ha valóban azt gondolod hogy nem mindegy hogy a villásdugót hogy dugod be akkor azt hiszem az eddigi tanácsaid se érnek túl sokat.

Bakker a konnektor melyik lyukába dughatod be a szöget hogy ne üssön agyon az áram??? Hidd el mindkét lyukban nyilvánvaló a hatás.

Tomika

(#5721) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Még 1 dolog foglalkoztat a plazmákkal kapcsolatosan. Ahová tenném, ott van a radiátor. A plazma alapból hőt áraszt magából, azt hiszem...nem gáz, hogy ott melegszik mellette még a radiátor is? Nyilván nem a radiátorra akarom tenni, hanem majd nézek valami pofás TV állványt, mint pl ez: [link] ahol fel lehet akasztani a TV-t. De ez csak egy példa, ez a jövő zenéje.

(#5722) Csabroncka válasza Gabesz87 (#5721) üzenetére


Csabroncka
addikt

műszaki cikket radiátor mellé ne, eszedbe ne jusson!
(főleg akkor ha valóban nagy felülettel ergo hőleadó felületről van szó)

"in medias res"

(#5723) Gabor970 válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


Gabor970
addikt

"Bakker a konnektor melyik lyukába dughatod be a szöget hogy ne üssön agyon az áram??? Hidd el mindkét lyukban nyilvánvaló a hatás."

na látod, semmi fogalmad sincs arról, mi van a konnektorban! Pont 50%-od van, hogy semmi sem történik, amikor bedugod a szeget.

Mondjuk szerintem BBécinek kb egyedül annyi a tapasztalata audio-vizuális területen, mint a fél topicnak együttvéve.

[ Szerkesztve ]

Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda

(#5724) bogabi válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


bogabi
senior tag

Konnektor és szög: erre azért nagy összegben ne fogadj...

Látom, közben más is próbál helyre pakolni...

Korrigálnám magam egy picikét: a jelenleg (nem tudom mióta, de már elég régen) szabványos földelt csillagpontú hálózatoknál 50% az esélyed arra, hogy egy szeget dugva a konnektorba nem fog megb****i az áram. Ezzel ellentétben a régebben használt szigetelt csillagpontú hálózatoknál ez tökmindegy volt, mert mindkét verziónál megb****tt az ára. De nyilván Te nem a szigetelt csillagpontú hálózatokra gondoltál.

[ Szerkesztve ]

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#5725) eReL1 válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


eReL1
tag

"Bakker a konnektor melyik lyukába dughatod be a szöget hogy ne üssön agyon az áram???"

Azt fázisceruzával elég hamar ki lehet deríteni.

Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

(#5726) Gabesz87 válasza Csabroncka (#5722) üzenetére


Gabesz87
addikt

Na ez nem túl jó hír. Sajna a szoba elrendezése nem nagyon enged más lehetőséget az elhelyezésre, de szerencsére van megoldás...
Még jó, hogy 2 radiátor van a nagyszobában, és ebből mindig csak az egyik szokott menni. Úgyhogy egyszerűen a másikat veszem majd igénybe, és probléma megoldva:)

(#5727) M_AND_Ms válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

Már megbocsáss, de nem az áram élettani hatásáról beszélgettünk! A válaszodban egy kissé elcsúsztál a témától. Amúgy, olvass utána a dolgoknak hátha segít a megértésben!

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#5728) tbs válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


tbs
addikt

;] Sztem próbálgasd..! :P

Hidd el, hogy van olyan (egyszerű) tápkonstrukció, amiket szoktak (volt) erősítők előtt használni és "borzasztó" érzékeny a földvezeték "helyére". Oszt ha ezt egy nem diff (like) bemenetű erősítő kapja meg az mókás eredményeket hoz. Mostanság azért ezek a típusú tervek kikoptak. De odahaza elég könnyű ilyet csinálni. :K

Sztem most is van az asztalomon ilyesféle táp, bár már MCU témában alkotgatok, ha rámjön... :DDD

(#5729) Csabroncka válasza M_AND_Ms (#5727) üzenetére


Csabroncka
addikt

Az áram rövid élettani hatása: megb@sz

:R

"in medias res"

(#5730) DM-Fan válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

"Bakker a konnektor melyik lyukába dughatod be a szöget hogy ne üssön agyon az áram??? Hidd el mindkét lyukban nyilvánvaló a hatás."

Én ezek után inkább hallgatnék a helyedben. :W

Pláne nem kéne olyasvalakit kioktatni ebben a témában, aki több erősítőt és hangsugárzót próbált ki személyesen, mint amennyiről Te valaha is olvashattál egyáltalán.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#5731) DM-Fan válasza Gabesz87 (#5721) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Semmilyen műszaki cikket nem teszünk hőforrás közelébe, ez hatványozottan igaz egy igen drága TV-készülékre! Jól szellőző helyre kell tenni, ahol körbe tudja járni a levegő, be- és ki tud áramlani mögé is. Ez lehet egy, az általad linkelthez hasonló (állványos) asztal, szekrénysor ésszerű ráhagyással, illetve falikonzol.

Get Moded!

(#5732) Gabesz87 válasza DM-Fan (#5731) üzenetére


Gabesz87
addikt

Rendben, köszi! Ezért van ez a remek kis fórum, hogy ilyeneknek utánajárjon az ember! :R

(#5733) BBéci válasza DM-Fan (#5730) üzenetére


BBéci
titán

Döbbenetes, hogy mekkora sötétség uralkodik a fejekben!
Bors Máté után szabadon.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#5734) Cypresss válasza BBéci (#5733) üzenetére


Cypresss
senior tag

Úgy látom az elmúlt néhány napban új szerelemek szövődtek kedvenc topikomban. :C

A világegyetemben két állandó dolog van; a hidrogén és a hülyeség!

(#5735) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Na, jelentem megtört a szűziesség játék vonalon is, most először játszottam az S30-on! :) Eszméletlen komoly volt! Pedig nem is natívban játszottam, hanem csak 1680x1050-ben, nagyon szépen felskálázta, gyönyörű volt a kép, és a színek is. Call of Duty: Modern Warfare 3 volt az alany, és bár ágyból, az érzékeltőlől messzire egy low-end wireless szettel nem voltam túl pro, azért nagyon király volt :)

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5736) junkpod válasza Tomika1981 (#5720) üzenetére


junkpod
nagyúr

ajajajaj... :W
tudom, hogy mire válaszolok már mások tuti bemondják a frankót, de ezt nem tudom figyelem nélkül hagyni:)
A fázis-ceruza gyártók akkor be is csődölhetnek ezek után ugye? Remélem csak félreértésen alapul a véleményed.

A tv-erősítő-lejátszó fázishelyes bedugásával kapcsolatban, annyi kételyem azért nekem is van, hogy akkor a gyártók miért nem jelölik a dugókon, hogy melyiket, hova kell dugni, hiszen nekik elemi érdekük, hogy az ő termékük legyen a legjobb képű/hangú?

Illetve szívesen fogadom a szakértők tanácsát, hogy melyik villát érdemes a fázisba dugni, hogy jobb legyen a világ, szívesen kipróbálnám, de vakon cserélgetni és figyelgetni nincs türelmem.
Szóval melyik villa való a fázisba? Illetve ez a modern tv-erősítő-lejátszókra is vonatkozik?

Mondjuk azt is megkérdezem, ha netről leszedett mkv-t játszol le, vagy több sebből vérző tv-jelet nézel, nem pont mindegy, hogy hova dugjuk? :))

Box's don't touch!

(#5737) Digitalis válasza junkpod (#5736) üzenetére


Digitalis
senior tag

Mondjuk azt is megkérdezem, ha netről leszedett mkv-t játszol le, vagy több sebből vérző tv-jelet nézel, nem pont mindegy, hogy hova dugjuk?

Hát nem! Tedd a kezed a tévére! Csak hinni kell benne! Hidd el, sokaknak segített. :)

[ Szerkesztve ]

Akahito gonosz mestere ismét figyelmeztetőn felemelte ujját, nem csak az a fontos, hogy mi mindent érint meg a fény és miként teszi, ordította, hanem talán még ennél is fontosabb, hogy mi minden van még a világon, ami nem fért rá a képre, habár ugyanabban a fényben áll.

(#5738) tbs válasza junkpod (#5736) üzenetére


tbs
addikt

Mostanság sztem már bőven ügyelnek ilyen szinten a nagyáramú vezetékek szimmetrikus elvezetésére a betáp oldalon, így talán ez mérsékelten jelentkező probléma.

Azért régebben volt jellemző, hogy a kettős szigetelésű készülékek így bedugva ráztak itt-ott, úgy bedugva meg nem... :DDD

(#5739) M_AND_Ms válasza junkpod (#5736) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

"A tv-erősítő-lejátszó fázishelyes bedugásával kapcsolatban, annyi kételyem azért nekem is van, hogy akkor a gyártók miért nem jelölik a dugókon, hogy melyiket, hova kell dugni, hiszen nekik elemi érdekük, hogy az ő termékük legyen a legjobb képű/hangú?"

Meg fogsz lepődni volt ilyen.
Amúgy sajnos a fali aljzatoknál sem egységes, hogy melyik a fázis, bár egy fázisceruza megmondja.

Amúgy annyira olcsó próba ez, hogy nem tudom mit agyalunk itt rajta ennyit. És azt is megjegyeztük, hogy ez elsősorban az analóg cuccoknál okoz változást.
És természetes, hogy minden ilyen "hókuszpókusz" csak a jó javítását szolgálhatja. Az ezen dolgok által okozott változás mértékét nagyon sokszor elfedi az egész átviteli láncban szereplő alacsony jóságú elem zavara (pl. szar forrásanyag). Egy igazi hifi bubuc sem szórakozik ilyennel, amikor a konyhai rádiót hallgatja.

Aki anno analóg korban egy kicsit belemerült a hifi világába olyan szinten, hogy látott már high-end cuccost képen, az felfogja az ilyen dolgok lényegét és nem kezd kötözködő okoskodásba. Kipróbálja és megállapítja, hogy ő nála okoz-e változást és ha igen, milyet. Ennyi. Ha jobb lesz tőle a végeredmény, akkor örül neki, ha nem akkor meg megnyugszik (és keres újabb varázslatokat)

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#5740) tbs válasza M_AND_Ms (#5739) üzenetére


tbs
addikt

"...Ha jobb lesz tőle a végeredmény, akkor örül neki, ha nem akkor meg megnyugszik (és keres újabb varázslatokat)..."

És pontosan ez a lényeg. :K

(#5741) BBéci válasza junkpod (#5736) üzenetére


BBéci
titán

Nincs türelmed rászánni 2-3 percet? :Y Annyit nem ér meg Neked, hogy esetleg jobb kép és hangminőséget kapj? Pontosan 50 % az esély arra, hogy a villásdugó fordításával rosszabb lesz, mert véletlenül éppen most van a helyes állásban. Nem kell sokszor megfordítani, ha a "rosszabb" állás a kiinduló, akkor csak egyszer, ha romlott a minőség, akkor plusz egy, tehát összesen két mozdulat, ha a készülék ki és bekapcsolását nem számítom.
Azért nem jelölik a gyártók, mert fogalmuk sincs arról, hogy a felhasználó otthoni rendszerében, konnektorában, elosztójában melyik a fázis, azt úgyis kiméri, kikísérletezi az ember.
Amikor egy éve a Házimozi erősítős topikban felvetettem ezt a témát, szintén erős kételkedés volt a válasz. Aztán ahogy egyre többen szánták rá magukat a próbára, úgy vált teljesen elfogadott és magától értetődő eljárássá. Sőt, aki teheti spéci tápkábeleket és elosztókat is illesztett a rendszerébe. Még közös próbákat, teszteket is szerveztek, tartottak.
Nem az mkv minőségétől függ, hogy a tévé a lehető legjobb formáját futja-e, vagy sem. Bár ez tévés topik, de a filmek hangja legalább annyira fontos, mint a képe, tehát a hangláncra ugyanúgy érvényesek a leírtak. Ami tőlünk telik, azt adjuk meg a drága készülékeknek.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#5742) joysefke válasza M_AND_Ms (#5739) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Az én erősítőm egy sima földeletlen villásdugóval van szerelve, az erősítő is fa polcon van (tehát nem földelt). Mivel az erősítőm nem kapja meg sehonnan a földet, ezért nem rendelkezik semmilyen információval arról, hogy mi a földpotenciál, ezért el sem tudja sehogyan sem dönteni, hogy melyik vezeték a fázis illetve melyik a nulla. És így is rendesen szól.

Feltételezem, hogy lehet szánt szándékkal olyan aszimmetrikus vackot gyártani, ahol nem mindegy, hogy a táp melyik része a földhöz képest milyen potenciálon van. Azonban ebben az esetben is, (ha a gyártó olyan hülye lenne, hogy ilyet gyárt) minimális költséggel, odafigyeléssel meg tudja oldani a gyártó vagy azt, hogy "fázishelyesség"-hiánya esetén el se induljon az eszköz, vagy egyszerűen megfordítja fázist és a nullát és így már "fázishelyesen" adja a tápnak.

De mondom az én tizenéves Technics erősítőmnek, melyet kb 6 éve vettem használtan 18E-ért, a "fázis" nem okoz lelki törést.

J.

(#5743) junkpod válasza BBéci (#5741) üzenetére


junkpod
nagyúr

pont, hogy segítséget kérek ebben, hogy mi az érdemesebb pozíció. Azért az én otthoni hosszabbító rendszerem (gondolom nem vagyok egyedül) nem teljesen egységes, evidens.
Az egész rendszer egy térbe állított pult hátsó felére van felszerelve, oda a padlóban jön be áram, ami a pult alatt 3 felé van szétosztva (a pult két végébe mint szabad konnektor és egy a pult belsejében egy 2 aljzatos fixen rögzített "panelkonnektor"). Ebbe az szerelt 2 dugós konnektorba a tv közvetlenül van bedugva mint nagy fogyasztó, a másik dugóhelybe pedig egy kínai kapcsolós elosztó van bedugva, ami a TV állvány belsejében van. Ide dugtam be az erősítőt, dvd-t, xtreamert (azért kapcsolós mert a dvd és az xtreamer is előfordult már, hogy merevre fagyott és könnyebb így áramtalanítani).

Továbbá a hang adatok mind a tv-ből, mind a 2 lejátszóbol digitális optikain mennek az erősítőbe. Tehát csak az erősítőben tud a hangszórók felé menő analóg jel zajosodni. Ezt még el is tudom képzelni. De ha belevesszük, hogy az erősítő elosztója tartalmaz két lejátszót is amikben ki tudja milyen minőségű tápok vannak, kérdés, hogy nem-e szed fel ott annyi zajt amit felesleges így dugdosni? Ugye, ahogy mondtad, ha a teljes rendszer jósága kicsi, akkor nem tudok így javítani vele semmit.

Ezért lenne jó egy egységes irányelv, hogy a tápok melyik "pólusát" érdemes a fázishoz csatlakoztatni, mert ha volna ilyen elv, akkor az összes csatlakozást így végezném és ezzel valószínűbben fogok eredményt elérni, mint ha egyesével fordítgatom, semmi különbséggel a többi visszahatása miatt.

Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha a bejövő 3 fázis mindegyike csatlakozik olyan készülékhez ami "zajkeltő". Például van egy villanysütőnk ami 400V-al működik, ehhez pedig 3 fázis bekötése szükséges, tehát az állandóan készenlétben lévő sütő máris hozzászól mind a 3x16A bejövő fázishoz.

Ezért nem látom értelmét tetszőleges fordítgatással próbálkozni, a koncepcionális egységesítés helyett.

Mondjuk érdekes, ha megnézel egy amerikai villásdugót, láthatod,hogy az egyik villa szélesebb mint a másik, tehát csak egy féle képen tudod bedugni... :N

[ Szerkesztve ]

Box's don't touch!

(#5744) tbs válasza joysefke (#5742) üzenetére


tbs
addikt

:F :C :W :R :O <- Ebben a sorrendben... :DDD

Szerk., Junkpod: a táp kapcsolásának, az eszköz kapcsolásának és a pontos kivitelezésének ismerete nélkül (utóbbi többet számít) nem lehet aranyszabályokat megfogalmazni a "próbáld meg fordítva beduni"-n kívül... Hogy jobban értsd a problémát: piszkosul nem mindegy, hogy a digit részhez van közelebb az ampereket mozgató vezeték, vagy az analóg részhez. Ha építettél valaha erősítőt, akkor igen vicces dolog ufó gerjedésgyanús dolgokat kinyomozni... :K

[ Szerkesztve ]

(#5745) BBéci válasza junkpod (#5743) üzenetére


BBéci
titán

Van értelme egyesével fordítgatni, a változás egészen biztosan hallható lesz. A mértéke kérdéses. Lehet mérni, a Nordost bemutatóján Bjorn megtette, az AVO-n olvasható cikk az eseményről. Privátban leírom a módszert, mert itt offtopik.
Fontos, hogy a villásdugó forgatás nem az elektromos hálózatban lévő zavarokat küszöböli ki.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#5746) Zebu


Zebu
addikt

Sziasztok!

Panasonic S20 HDMI-n keresztül tud ARC-ot?

(#5747) tbs válasza Zebu (#5746) üzenetére


tbs
addikt

S30 csak az egyiken... (Tudom, nem segít az infó, csak ebbe belefutottam.)

(#5748) joysefke válasza tbs (#5744) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

örülök, hogy ennyire tettszett, majd írok még ilyeneket :K

egyébként bővebben?

J.

(#5749) BBéci válasza joysefke (#5748) üzenetére


BBéci
titán

Nem kell bővebben, röviden is összefoglalható a lényeg.
Senki nem említett földelést, csakis a fázisról és a nulláról volt szó.
Egy csuklómozdulattal kipróbálható, megtalálható a helyes villásdugó állás, őrület, hogy ezen ennyit rugóztok.
Na jó, bevallom, én sem mertem azonnal kipróbálni, amikor erről először hallottam, eltelt pár év, mire rászántam magam, de az nagyon régen volt.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#5750) ZEN1TH válasza Zebu (#5746) üzenetére


ZEN1TH
őstag

Igen a kettesen, de ez a használatiban is benne van, sőt a porthoz is oda van írva :U

https://www.flickr.com/photos/hartmanntamas/

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.