Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15322) kiliti válasza bb71 (#15319) üzenetére


kiliti
csendes tag

Igen, az első évben okoz anyagi problémát.
A következő években pedig a becsléssel lesz problémám, hogy 0-ra hozzam ki a szaldót.
Mert ugye a klímás fűtéssel tudnék többlet energiát fogyasztani, ha szükséges, de ennek lehetősége április végére elmúlik (meleg lesz aug15ig). Viszont az áram termelés mértékét nem tudom befolyásolni, hogy ha kevés, termeljek többet. (nyilván minuszba nem fogom befolyásolni, inverter kikapcsolással, hiszen a fő cél, hogy zöld legyen minél több áram)

Az új órát az ügyfélszolgálattól tudom, nem látom felületen. Az EnergiApp-ban is még a régin tudom állítani a havi átalányt :)
Elektronikus számlásoknak elvileg elektronikus dokumentumot küldenek majd a többlet-termelés kifizetéséhez, NAV-os doksihoz. Meglátjuk 3 hónap múlva. Aztán jövőre kiderül, a NAV-os előkészített bevallásban automatikusan benne lesz-e.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.