Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kalif
csendes tag
válasz
senki68 #15546 üzenetére
Na ez az ! Nekem is ugyanez, Longi helyett Phono Solart akarnak adni.
Árról meg nem lehet tudni semmit, mert ahogy írtad rendszerár van.
De engem érdekelne, hogy 1 db mennyi, mert tennék fel még párat , tudom, hogy ahhoz tartó stb. kell, de gondolkodtam,hogy a 375-ös helyett 450-est tetetek fel, mert az kevesebb hely, több teljesítmény, kevesebb kell belőle így optimalizálóból is és tartóból is kevesebb.Lehet még olcsóbb is. -
Zolee897
tag
Nekem a http://bit.ly/fusionsolarapp -ról letöltött FusionSolar apk (sokadik próbálkozásra lehetett letölteni, mert probléma volt az oldallal...) azzal indul, hogy username/jelszó.
Ha a no accountra ráklikkelek, akkor előjön egy "I'm a owner" és egy "I'm an installer" menü. Az elsőhöz azt írja, hogy kérjek az installertől egy jelszót. (azóta kértem telefonon is őket, azt mondták, hogy küldik majd)
Ha a google play-ből letöltöm SUN2000 appot (aminek elég szörnyű értékelése van), akkor ott az elindítás után a connection mode-nál wifit kiválasztva rácsatlakozik az inverter wifijére (connected, no internet), de onnan nem megy tovább. Látom a wifi képernyőt, ahol ki lehet választani a többi wifit is de a sun2000 app nem fut sehol a háttérben sem, a vissza gombra eljutok a settings menübe.
eközben az inverter wifi bizbaszán stabilan világít a zöld led.Remélem az inverter jobb, mint ezek az appok...
-
senki68
senior tag
Én úgy vettem észre egy nagy katyvasz ez a napelem panel meg inverter ár. Semmit nem lehet belőle megtudni.
Rendszerár van.
Nekem ígértek Longhi solar 370-es panelt kaptam Phono solar 375-öst, ugyanazon az áron bár a telepítő szerint ez drágább. Nem tudni mennyivel, ilyen mélységekbe nem mentünk bele, a lényeg a rendszerrre vállalt árat tartják. -
kalif
csendes tag
Lehet, hogy butaság amit kérdezek, de van olyan oldal/oldalak ahol a különböző napelem modul árait össze lehetne hasonlítani.Nyilván én is kerestem (jó barátom a google
), de én igazán nem találtam. Pl. érdekelne , hogy a Longi 370-es mono és a Phono Solar 375 illetve ezek 450w-os változatai közt pl. mennyi a különbség, mennyibe kerülnek egyáltalán ? Azt sem tudom megítélni melyik a drágább.Bocs, de összevissza adatokat látok, és az sem biztos, hogy az aktuális.Ha vki tud egy oldalt/oldalakat ajánlani, az nagy segítség lenne.Köszönöm.
-
oak
tag
-
Zolee897
tag
Igazából biztos odaadják gond nélkül, ha még egyszer kérem vagy telefonozok egyet (eddig emailt írtam de mindjárt fel is hívom őket), csak arra is gondoltam, hogy jó-e nekem, ha tőlük függök. Adna-e valami többet, ha saját magam intézném ezt a regisztrációt.
Layoutot meg ilyesmit nem nagyon hiszem, hogy beregisztráltak és nincs semmi optimalizálóm.
Na majd meglátjuk.
Nekem holnap lesz a mérőóra csere.
Ja az RJ12-es kábellel kapcsolatban rájöttem, hogy a modellvasutamhoz tartozó Roco multimaus vezérlőhöz RJ12-es kábelt adtak. És az csak két méter körüli, lehet, hogy holnap azt fogom használni és a 3 méteres, amit vettem a villanyórához a conrad-tól, meg jó lesz modellvasutazni, akkor legalább messzebbre elér a modellvasút távirányító :-)
-
Ahogy az már többször le lett itt írva: mivel az említett módosítás nincs hatályban, ezért június 30-ig leadhatod a támogatási igényt a nélkül, hogy kicserélték volna nálad a mérőt. Hátránya lehet a dolognak, hogy ha terveztél volna még felújítást idén vagy jövőre, az már nem tud benne lenni. Ha ilyen szituban vagy, akkor el kell döntened, hogy a szaldó a fontosabb, vagy hogy elszámolj mást is a támogatásban később.
-
Mik_i
tag
válasz
kardkovacsi #15536 üzenetére
Köszi! Biztos, hogy 440, mert lefotóztam a címkét rajta.
-
kardkovacsi
senior tag
A 10 watton kívül nem sok. A Longinak talán jobb a teljesítmény garanciája viszont a Sharp 5% pozitív toleranciával adja a paneljeit szemben a Longi 5 wattjával ami 1%.
Amúgy nem NU-JD445-ös a 440-es már kifutott darab, a Sharp oldalán sincs már fent mint elérhető panel. -
bb71
őstag
válasz
Zolee897 #15533 üzenetére
Hát az ciki... nekem a cég embere engem mint mezei usert beregisztrált és elküldte emailben, majd első belépés után megváltoztattam a jelszót.
Igazából neked kell akkor felvenned minden adatot - ha van, tudod az optimalizálok számát és elrendezését? -, optik, fizikai, logikai layout... - mármint, ha telepítőként regisztrálsz... de nem értek hozzá, sőt semennyire...
Nem kérheted tőlük finoman?
Óracseréd volt már? Nekem jövő kedd du. és meg lesz a szaldó... OTT miatt. -
Mik_i
tag
Sziasztok!
Szerződés szerint Longi LR4-72 HPH-450M panelekkel kellene a vállalkozónak szerelnie a rendszeremet, de Sharp NU-JD440 paneleket hoztak. Van jelentős különbség közöttük, vagy ennek nincsen jelentősége? Jobb valamelyik? Köszi!
-
Zolee897
tag
És ha a telepítő még nem bocsátotta a rendelkezésemre (kérésem ellenére) a login/jelszó párost, amivel a huawei weboldalon vagy a mobil appban beléphetek akkor mit tehetek? Ok várok, de ha valamiért sosem fogja, akkor regisztrálom telepítőként az inverteremet?
A telepítéskor ők beregisztáltak valamit és mutatták a saját telefonjukon, hogy a teszt üzemnél volt termelés.
-
Tottu
senior tag
Valakinek van arról információja, hogy a MANAP kapott már a nyílt levelére választ a kormánytól?
Most pénteken fogják nálunk a napelemeket felrakni és kb. már csak ebben reménykedem, hogy erre a nyílt levélre valamilyen pozitív választ kapunk. Az MVM miatt szerintem már 0% az esély arra, hogy június 30. előtt meglegyen a mérőóracsere.
-
Az áramváltók átlagos méretűek, zsúfolt szekrényben nem biztos hogy elférnek, de ez igaz bármilyen áramváltós mérési megoldásra. Keress a neten fotókat beszerelt példányokról, akár nem csak Shellyre keresve, és akkor kapsz egy átfogó képet, ami alapján el tudod dönteni hogy elférnek e nálad.
Hogy megéri e, azt mindenki döntse el maga. Az biztos, hogy ennyi pénzért max 3db közepes minőségű "buta", "átfolyós almérőt kapsz. Persze ha nagyon lemész a kínai szintre, akkor ilyenekből 10eFt alatt is kihozható 3db aliexpressről, kérdés, hogy nyugodt szívvel át mersz e rajtuk zavarni 16-32A-t. És hát ugye ezeknél még jócskán kell barkácsolni ahhoz, hogy IP-n elérhető adatot nyerj ki belőlük (külön elektronikával impulzusszámlálás), és akkor hol van még innét a cloud meg mobilapp...
De volt már itt a fórumban jó ár/érték arányú opció RS485-ös eszközre is (hirtelen nincs meg a link). Szóval van sok alternatíva, de szerintem jelentősen olcsóbban nem fogsz találni semmit.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kiliti #15528 üzenetére
Ok. Az amit linkeltél szerintem a régebbi IG sorozathoz van, nem véletlenül 8 éves az utolsó feltöltés dátuma. Nézegettem a Fronius oldalát de mindenütt a Dataloggeren keresztüli adatlekérést írják. Egyáltalán van olyan portja az inverternek amit írsz?
Amit megtehetsz, hogy beledugsz egy pen drive-ot és arra logol. Aztán néha kihúod belőle, lemented, feldolgozod és vissza. -
kiliti
csendes tag
válasz
kardkovacsi #15527 üzenetére
mert nem vettem Wifi-t hozzá
-
kiliti
csendes tag
Valakinek van esetleg infója a Fronius DATCOM protokollról? Nem igazán találok hozzá anyagot. Tudtommal open protokoll. Egyelőre ezt találtam: [IG-logger]
Hátha le tudnám szedni az adatokat az inverter RS-422-es OUT csatlakozójáról. Az biztos, hogy kinyerhető róla.
Fizikailag csatlakozni szerintem ugyanúgy kell, mint ebben a doksiban: [Circutor] -
-
bb71
őstag
válasz
kardkovacsi #15517 üzenetére
Köszi, így már tiszta a kép! Akkor mondhatjuk, hogy a 2x11 jó (majdnem tökéletes) lesz.
Zolee897:
Igen, csak a Huawei galleryből tölthető, meg a bit.ly os címről...
DE a webes oldal (én eu. kezdetűről néz(né)em) többre képes, mint az android app!!! -
Zolee897
tag
Hello!
Androidon a Huawei inverterhez a SUN2000 (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.huawei.inverterapp) vagy valami más app kell? Van fusion solar néven is valami de az csak a huawei saját app store-jában van vagy jól látom, hogy innen tudom letölteni? http://bit.ly/fusionsolarapp
ez komoly, hogy egy ilyen bit.ly-s címről kell letölteni? (amit láttam videót, leírást az alapján igen, de kicsit azért ez bénának tűnik)
-
kardkovacsi
senior tag
A Load az teljesítményt jelent, ami az áram és a feszültség szorzata. Azért adják meg a max teljesítményen a feszültséget, hogy azzal számolj de alapvetően úgy néz ki, hogy amikor nincs rajta terhelés azaz az inverter nem vesz le róla teljesítményt akkor a te panelednél 40,9-hez (open circuit voltage) lesz közel a feszültsége és max terhelésnél meg 34,4 (nyilván a hőmérséklet ezt befolyásolja, ezt majd más elmondja mikor és hogyan). A napelemnek áramgenerátor jellege van, azaz a feszültség kevésbé mozog, sokkal inkább az áramon keresztül lesz teljesítményed (ugye a teljesítmény az az áram x feszültség).
Ezen az ábrán nagyon jól látszik. Itt egy tökéletes napsütéses nap áram és feszültség görbéi (NUJC330-as panel 2x11 panel, 90 fokra egymástól ). Jobb oldalt a feszültség, ha megnézed az 370 és 330 között mozog, miközben az áramerősség 0 és majd 10A között. Tehát a teljesítmény az "áramon keresztül" jön le és nem a feszültség mozgásával. Sőt az valójában ellentétes irányba is mozog.
Remélem így már teljesen érthető.Valójában a magasabb feszültség értéket akkor érdemes nézni ha túl sok a panel és nehogy felfelé kilógjon, amikor meg a fenti hatásfok görbét nézzük akkor meg a max teljesítményen lévő feszültséggel érdemes számolni.
-
bb71
őstag
válasz
kardkovacsi #15515 üzenetére
Koszonom mindenkinek a velemenyeket!
Igazad van a szazalek bakfitty kulonbseg...
A vizszintes tengelyen a LOAD szazalekosan az aramot takar? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kiliti #15508 üzenetére
"37%-os termelés alatt ki fog kapcsolni az invertered"
Nem fog semmi se kikapcsolni, mert nem a feszültség változik hanem az áramerősség. A feszültség ott van ahogy fény éri a panelokat.
Teljesen jó az a setup, nem optimális de ez max pár tized %-os veszteséget jelent majd. -
Blackmate
őstag
Akkor én is kérdezek egy hasonlót:
22 db Sharp NU-JC 370 (8,14kWp) egy Huawei SUN2000-8KTL-M1-el jó párosítás?
11-11 panel sztringenként 449 V DC-t eredményez.Lenne egy olyan opció, hogy 6db 450Wp-es panel és 16db 370W-os. Értelemszerűen akkor legalább a 6 db 450W-os optimalizálóval és akkor 1 sztringen lenne 3db 450-es és 8db 370-es. Van valami előnye/hátránya különböző teljesítményű paneleknek egy sztringen?
Előnyét abban látom, hogy a tetőfelületen így lenne a legjobb a helykihasználás és értelemszerűen +450Wp az összeségében. Bármi hátrány?
-
kiliti
csendes tag
Az adatlapok alapján 17-18 darab lenne az optimális egy stringre neked. (600V / 34.4V = 17,44 db).
De 21-nél többet egy stringre nem kötnék: 980V / (40,9 Voc * (1 + 35°C * 0,27%)) = 21,89 darab.
A mostani 11 darab esetén a max termeléskor: 378,4 Volt, ahol épp kezd letörni a hatékonysági görbe.
37%-os termelés alatt ki fog kapcsolni az invertered (140V / 378,4V). -
Meglepő módon a Fronius oldalán. Pl. https://www.fronius.com/hu-hu/hungary/napenergia/termekek/csal%C3%A1di-h%C3%A1z/inverterek/fronius-symo/fronius-symo-5-0-3-m
Jobb oldalon bazi nagy szürke menü, "Letölthető anyagok", itt leginkább a Kezelési útmutató. -
Blamazs
senior tag
válasz
Andras6800 #15500 üzenetére
Köszi! Egy próbát talán megér a dolog akkor, hátha átcsúszik.
-
K_L_
csendes tag
Két kérdésem lenne:
Fronius inverterrel kapcsolatban hol találok leírást (kezelés, beállítások, adatok kinyerése), esetleg tud-e valaki segíteni (pl. hogy tudok másik wi-fi -hez csatlakozni?)
Villanyóra - Wemos párossal kapcsolatban szintén segítséget kérnék (a megvásárlás és összehuzalozás nem probléma) a "beüzemeléssel" kapcsolatban.
De ha valaki készen tudna egyet adni, az lenne a legjobb (természetesen nem ingyen kérem).
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Motoros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Trollok komolyan
- Xbox Series X|S
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest