Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolee897
tag
válasz
kardkovacsi #14599 üzenetére
ööööööööö, fizetni is kell valamit? gondolom, ez valami bővítés volt, ugye? nekem előtte és utána is 3*16 amperem volt/lesz, akkor nem kell fizetni, ugye?
-
Elemental
addikt
-
Zolee897
tag
van valakinek infója, hogy az ELMŰnél, ha megkapják a készre jelentést, akkor utána mennyi idő múlva jeleznek, hogy rendben van, köthetjük a szerződést? Nekem kb egy hete megkapták és még nem jeleztek semmit. (tudom, tudom, lassú az ELMŰ de mennyire lassú most éppen? :-) )
-
Mozgo1
újonc
válasz
kardkovacsi #14575 üzenetére
Jövőhéten rakják fel. Eddig még nem szóltak hogy van e változás.
-
rokapet
tag
Üdv!
Az eloszto.elmu.hu oldal azt írja a friss, tegnapi regisztrációmra ha be akarok lépni, hogy "(401): Adminisztrátor által lokálisan zárolva". Ez volt tegnap is, ma is, noha a GYIK szerint a zárolt login-okat minden nap 00:00-kor feloldják. Jelszó reset nem megy, mert az oldal szerint vagy a login név, vagy az email cím nem jó. Ellenben a megerősítés regisztráció után megtörtént (azaz a megadott email cím jó), és újbóli regisztráció próba sem megy.
Tapasztalt már valaki ilyet?
-
mauimagic
senior tag
"A közcélú elosztóhálózatba visszatáplált energia elszámolásának feltétele a Háztartási méretű kiserőművekre (továbbiakban HMKE) vonatkozó érvényes Hálózathasználati szerződés és Üzemviteli megállapodás megléte, valamint kétirányú (ún. ad-vesz mérő) felszerelése az elosztói engedélyes által."
[link]Szerintem ha fennt van az óra, akkor nincs más teendő, én a hálózathasználati szerződés aláírásakor rákérdeztem a szaldó elszámolásra, azt mondták, hogy automatikusan abban leszek, az Elműs szerelő az óracserénél azt mondta, hogy nincs más teendő, küldik az éves elszámolást és ennyi.
Mondjuk most elbizonytalanítottál, mert egy szerződésem sincs, ahol le van írva a szaldó, vagy az elszámolási mód...
-
bb71
őstag
válasz
ancika14 #14562 üzenetére
Akkor valaki leírná a menetet időhatárokkal?
- egyvonalas elfogadva ok
- telepítés /még nem volt
- készrejelentés (1-3 napon belül a cégen múlik)
- 15 napja van a szolgáltatónak szerződést kötni ...? óracsere mikor?
- villamosenergia-vásárlási szerződés mi után és mennyivel jön? - ez nem tud személyes ügyfélszolgálati megjelenéskor megtörténni???ELMÜ terület
-
mauimagic
senior tag
Jó hírek keletről! Úgy néz ki, hogy a shenzeni Huawei központ alagsorában végre sikerült életet lehelni az appba, és a Pártközpont is rábólintott, mert működik
-
bekesizl
csendes tag
válasz
ancika14 #14576 üzenetére
"Azon csatlakozási pontra, amelyre a háztartási méretű kiserőmű csatlakozik, csak egy zónaidős árszabás választható, több zónaidős, vezérelt vagy időszakos nem."
Szerintem ez alapján nem változik semmi. A csatlakozási pont az órát jelenti.
Én EON-os vagyok, de megnéztem az MVM Next-nél is:Nekem van H-tarifám is és annak külön azonosítója van.
EON számlán valami hasonlóval kezdődik: Mérési pont azonosító: HU000110-11-S[link]
Mit jelent a mérési pont?
• A villamos energia mérésének pontos helyét jelenti. A mérési pont azonosító a villamos energia Felhasználó részére történő átadási pontjának egyértelmű beazonosíthatóságát szolgálja. Formáját tekintve nemzetközi kódsor. Magyarország valamennyi villamos energia csatlakozási pontjának rendelkeznie kell ezzel az egyedi azonosítóval. Rendkívül fontos a kereskedőváltás szempontjából, ugyanis ez alapján történik az adott csatlakozási pont beazonosítása az informatikai rendszerekben.
A legtöbb esetben a Felhasználó, illetve felhasználási hely egy mérővel rendelkezik. Ha a felhasználási helyen van vezérelt fogyasztó készülék is, vagy több csatlakozási pont, úgy az külön mérőpontot jelent. -
válasz
stickermajom #14552 üzenetére
Nálam se jöttek ki, de a tervek alapján tökéletesen felmérték mit hova és mennyi.
-
Coc@s
őstag
válasz
DUB Inc. #14568 üzenetére
Merre volt ma ilyen jó idő?
Itt Dunakeszin sajna csak 3/4 2 -ig volt termelőidő, utána már csak kínlódás a felhős (majd aztán sötét esőfelhős) idő miatt.
Így a tegnapi ~30 és a tegnapelőtti ~ 34 kWh után (csak 4.7-es rendszer) ma csak 22,7 kWh lett.
De egyszer hopp máskor kopp.
Remélem, most megint hopp jön, csak sajna hétvégétől megint jópár nap rossz idő van kilátásban. -
justinf
újonc
Nálam ma cseréltek órát. Semmilyen papírt nem kértek. Először megnézték az invertert, összevetették a típusát a nyilvántartásukkal, majd megkértek, hogy kapcsoljam be. Megnézték még a túlfeszültség védelmet, de pl. az AC, illetve a DC kábel nyomvonalát, vagy a napelemeket nem. Ezután kicserélték az órát.
Kérdeztem a szerződést, azt mondták, hogy akár két hét is lehet, mire postán ideér. Megerősítették, hogy az óracsere után mehet már a visszatermelés a hálózatba, a szerződés módosítástól/új szerződés aláírásától függetlenül.
Egyébként kifejezetten barátságosak voltak. (Pécs) -
ancika14
lelkes újonc
-
DUB Inc.
aktív tag
-
Mozgo1
újonc
válasz
stickermajom #14552 üzenetére
Én március végén vettem fel a kapcsolatot az Elektrocool céggel (Debrecen). Jövőhéten már jönnek felpakolni a rendszert. Eddig maximálisan meg vagyok velük elégedve. Remélem ez így is marad. Az első telefonos megbeszélésnél már felajánloták a helysziní felmérést még aznapra, de nem kértem, küldtem fotót a tetőről és annak méretéről.
Már alig várom hogy fent legyen.
-
cdl
senior tag
válasz
madgie #14548 üzenetére
Sajnálom.
Nekem ma szólt az EON, hogy jönnének a jövő hétem órát cserélni végre.
Azt hittem, először szerződést kell kötni, de arról semmi hír még.
Kisírtam az eheti pénteket, ha már szabin vagyok a héten. Kíváncsi vagyok, átveszik e simán, vagy eldölünk valamin.
Akinél mostanság volt az EON órát cserélni, milyen papirokat kértek? -
Simán csak trehány újságírói munka eredménye. Eleve nem június 30-ig, hanem június 30-tól, de még ez sem igaz, mert július 1-től lép hatályba ez a módosítás (szerintem a cikkíró ezt észre sem vette):
6. Záró rendelkezések
...
(2) A 27. § (2) bekezdése 2021. július 1-jén lép hatályba. -
bb71
őstag
Az április 16-án megjelent 183/2021. kormányrendelet a családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról a fent említett „u” pontot úgy módosítja, hogy 2021. június 30-ig nem csak a villamosenergia-vásárlási szerződést kell megkötni, hanem „az elosztó hálózati engedélyes nyilatkozata a napelemes rendszer üzembe helyezése időpontjára vonatkozóan…” is szükséges.
Az idézőjeles mondat mit jelent???
-
Ha van egy műkődő rendszered, órád, új szerződésed a szolgáltatóval, akkor téged ez az egész nem érint, hiszen június 30 előtt elkészült a rendszer, nem is kell beadnod semmilyen szolgáltatótól származó dokumentumot, csak a telepítőtől származókat (számla, szerződés, 450eFt-s nyilatkozat).
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 11 128GB Bontatlan ÚJ! 12 Hó Jótállás
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 05.03
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest