- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mauimagic
senior tag
válasz
tothbe #15446 üzenetére
Nagy szerencséje a napelemes kivitelezőknek, hogy a megrendelőknek vagy nem erőssége a matek, vagy a környezettudatosság miatt komoly anyagi ráfordításra is hajlandóak
A napelemnepper (ügynök) annó jött a dumával, hogy tegyek fel a 3.3 KWp helyett 5-öt, mert az is 5-6 év alatt megtérül.Mondtam neki, hogy a 3.33-as is bőven elég a fogyasztásomat fedezni és így is 7 év a megtérülés, szaldóval, felújítási alamizsnával, de ha gondolja, nézzük át az excel táblázatot.
Inkább csendben maradt :) -
aujjobba
addikt
-
tothbe
addikt
válasz
aujjobba #15440 üzenetére
erre a bruttó miatt nehéz válaszolni, ahogy már írták.
De közelítőleg azért egy kis adat:
Szaldós rendszerben ez a befektetés 1,5 millás áron olyan 10 év alatt térülne meg (támogatással ugye 5, de arról már lecsúsztál). 2 millával meg majdnem 14 év.
Bruttós rendszerben, ha a kb 30%-os saját felhasználást nézzük, és az ismert piaci árakat és külföldi példákat az átvételi ár meghatározásához, akkor ez a rendszer támogatás nélkül 15 vagy 20 év alatt térül meg (1,5 illetve 2 milliós árakat nézve). Ezt még be lehet tenni a támogatásba, akkor 7,5-10 évről beszélünk.
És ezek a megtérülések, tehát amikor épp csak kifut nullára. Valamint nem számoltam egy esetleges inverter cserével 10 év után, ami pedig valószínű, és akkor ez szaldóban 3, bruttóban pedig kb. 5 évvel tolja ki a megtérülés idejét.
Ergo szaldóban támogatás nélkül 13-17 év, míg bruttóban támogatással 12,5-15 év amire lehet számolni. -
smuggler
újonc
válasz
aujjobba #15431 üzenetére
Oké ikerház, de akkor társasházi szerződés sem kéne, mégis van
Kozgyulest en ugy tudom kotelezo lenne tartani mint tarsashaznak.. nyilvan sok ertelme nincsen. Amugy meg valoban az van hogy irtok egy papirt rola, hogy mindenki rakhat fel napelemet alairjatok mindketten es kesz.. tokmindegy hogy kozgyules kereteben vagy anélkül, a lényeg hogy legyen valamid, mert kesobb azert jol johet. A tamogatas vagy az aramszolgaltato szempontjabol teljesen irrelevans, mint azt mar elottem is irtak.. -
bb71
őstag
Mivel a próbaüzemet is nekem kellett elvégezni... megtörtént a rendszer első 20W-nyi termelése esőben!!!
Persze még ez sem ment simán, mert a wifi sticket a villanyszerelő nem dugta be rendesen - USB csatlakozós - és nem találta az inverter...
A végén lekapcsoltam a rendszert.
-
Zolee897
tag
válasz
aujjobba #15440 üzenetére
"Szerintetek egy 1.5-2millio forint korul kivitelezett 4.5kWp koruli rendszer megterul valaha, ha figyelembe vesszuk a brutto elszamolast, esetleges meghibasodasokat?"
Mivel a bruttó elszámolás részletei még nem ismertek (kb 1 hónap múlva TALÁN lehet majd tudni valamit), erre senki nem fog tudni válaszolni. Csak tippelni tudunk.
Szerintem a bruttó elszámolással kb értelmetlenné fog válni a napelem, hacsak el nem tudod használni egyből. Pl kocsi töltésre, csak hát pont akkor fog sütni a nap, amikor a nagy többség nem otthon lesz, hanem a melóhelyén, ahova a kocsival ment, amit tölteni kellene.
Esetleg más országok tapasztalatait lehetne felhasználni, ahol már bruttó elszámolás (is?) van. Talán Németország ilyen.
-
aujjobba
addikt
Koszonom az eddigi valaszokat.
Ezek a reszegysegek egyebkent mennyire hajlamosak meghibasodni, erdemes a 10 ev helyett mondjuk 20 ev garanciaval kiepiteni a rendszert?
Jelenleg 350kWh alatt van a havi aramfogyasztasunk, nincs klima vagy mas nagyfogyaszto.
Szerintetek egy 1.5-2millio forint korul kivitelezett 4.5kWp koruli rendszer megterul valaha, ha figyelembe vesszuk a brutto elszamolast, esetleges meghibasodasokat? -
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #15423 üzenetére
Szerintem en ezt a cikket lathattam, csak felreertelmeztem: legalabbis ez volt az az abra ez (a teljes befejezett napot tartalmazza, mi'g a riogato cikkek csak a reggeli letorest). Meg ez ismeros: "Az időbeli egybeesés nem véletlen". Szoval most meg en is ugy olvasom (nem tudom hogy vajh ez volt-e mar akkor is de siman lehet), hogy ez lehet a napelem-csucs miatti tervezett telj.modositas. [Mondjuk ez inkabb tunik nekem szabalyozasi probanak, ha szukseg lenne ra akkor hogyan alkalmazhato; abban igazad van hogy a konkret napon egyszerubb lett volna a szeneromuve(ke)t lentebb allitani, de nyilvan Paksnal is le kell probalni, minel veszelytelenebb napon.]
[link] -
Zolee897
tag
válasz
aujjobba #15436 üzenetére
Az első kérdés elég egyszerű. Oda van írva a papírra, amit linkeltél, hogy a tető közös tulajdon, tehát kell hozzájárulás. Ha bízol az ikredben, akkor csak szóban megbeszéled vele. Ha akarod, akkor írásban kérsz tőle hozzájárulást. De ezt az államkincstár nem fogja kérni tőled, ennek csak az az értelme, hogy ha egyszer összevesztek, akkor ő nem fogja leszedetni a napelemeket, mert már beleegyezett.
A másodikra (otthon felújítás pénzt kapsz-e) pedig mivel két külön lakás van, azért kapni fogsz pénzt. De ha tutira akarsz menni, kérdezd meg az allamkincstárt. Innentől már tök mindegy, hogy a tető osztatlan közös tulajdon, a lakásod nem, mert az különálló lakás. Szerintem.
Probléma (és kérdés), akkor lenne, ha a lakásod is osztatlan közös tulajdon lenne. Tehát egy olyan ikerházban élnél, ahol elfeleztétek a telket és a házat és a gyakorlat vagy a megosztási szerződés alapján használnátok az egyik és másik felét. Ott kérdés lenne, hogy az otthontámogatási cucc hogy jár. De mivel itt nem ez van, hanem két különálló lakás, így itt nincs probléma. Az egy más kérdés, hogy a napelem pont a közös használatú részre kerül fel, de az az otthontámogatás szempontjából (szerintem) irreleváns.
-
Zolee897
tag
"Ha fölötted nincs lakó, akkor rakhatsz napelemet. A fölötted lévő tetővel rendelkezhetsz ilyen értelemben."
Nem.
Attól függ, kié a tető. Ha a sorházban a tető közös tulajdon, akkor azzal nem rendelkezhetsz, napelemet oda fel nem szerezhetsz. De azért egy sorházban gyakorlatilag senki nem fog kötözködni azon, hogy a saját fejett feletti tetőre felrakj napelemet, de ha közös tulajdon, akkor engedélyt kell kérni rá és ilyen esetben kb 100%, hogy megadják.
Ha a tető nem közös tulajdon, hanem a tied, akkor nincs ilyen kérdés.
-
Zolee897
tag
válasz
aujjobba #15431 üzenetére
Az a kérdésed, hogy felrakhatsz-e napelemet az osztatlan közös tulajdonú ikerházadra vagy az, hogy az otthonfelújítést igénybe veheted-e?
A felrakással kapcsolatban az a kérdés, hogy kié a tető. Van-e használati megosztási szerződésetek? Ha igen, akkor ott le van írva, mit csinálhatsz. Ha nincs, akkor az összes tulajdonos hozzájárulása szükséges. A gyakorlatban mondjuk nem hiszem, hogy a szomszéd ellenezné, hogy te felrakj napelemet a saját részedre.
Az hogy az 50%-os otthonfelújítási támogatást megkaphatod-e, az osztatlan közös tulajdonú tetődre rakott napelemelkre megint csak attól függ, hogy van-e használati megosztási szerződésetek. De a részletekről fogalmam sincs, kérdezd meg az államkincstárat vagy keress rá konkrétan a neten erre a kérdésre.
-
Zolee897
tag
válasz
aujjobba #15422 üzenetére
ja, hogy az eredeti kérdésed ez volt?
" ikerhazban lakunk, ami ugyebar ketlakasos tarsashaz. Igy jogosultak vagyunk a jelenleg futo otthonfelujitasi tamogatasra? Ez az osztatlan/nem osztatlan tulajdon kicsit kodos nekem, egyaltalan a teto ram eso felere ilyenkor mi ervenyes."
erről fogalmam sincs sajnos.
-
aujjobba
addikt
válasz
Zolee897 #15429 üzenetére
Ez egy ikerhaz, tehat ketto lakas van, tarsashazza van nyilvanitva, a teto kozos ezt mar kibogarasztam a tarsashaz alapito okiratbol.
Kozos kepviselot nyilvan nem valasztottunk, kozgyulest se tartunk, ket csalad eseten kvazi felesleges.
Most olyat olvasok, hogy altalaban eleg a lakok >50%-anak beleegyezo nyilatkozata, gondolom akkor a napelem telepites vegett is eleg lenne, de azert ha valaki ezt mar kijarta megerosithetne. -
Zolee897
tag
válasz
aujjobba #15422 üzenetére
Én társasházi lakásra rakattam (lakásszövetkezet, de ez mindegy). Tipikusan a főfalak és a tető közös tulajdon (tehát a feletted lévő tető nem a tied, ugyanannyira a többieké is) és ezen dolgok használata valami alapszabályban vagy hasonlóban van szabályozva. Olvasd el, hogy ott pontosan mi van leírva vagy kérdezd meg a közös képviselőt.
Napelemet akkor rakhatsz fel, ha a tulajdon tulajdonosa (a társasház vagy lakásszövetkezet) azt megengedi.
Nálunk ez úgy nézett ki, hogy az egyik közgyőlésen konkrétan megszavaztattam már két éve, hogy én rakathatok fel napelemet, mert készültem rá, hogy előbb-utóbb fogok csináltatni napelemet.
Nálunk nem volt vele probléma de van egyébként olyan ismerősöm, ahol ezt nem engedték meg egy kérelmező lakónak
-
aujjobba
addikt
válasz
gabor9991 #15416 üzenetére
Ajanlott cegek vannak esetleg?
Dunakeszin lakom egyebkent, itt a Wagner es az Aleron van helyben.Bekertem az MNNSZ oldalon is ajanlatokat, de 4.5kWp koruli rendszerekre eddig csak 2millio forint koruli ajanlatokat kaptam, ez mind surolja/atlepi az altalatok mondott 450ezerFt / kWp hatart, mikozben a muszaki tartalomrol nincs is sok fogalmam az ajanlatok alapjan.
Tehat hogy 2 millioert gagyi a rendszer vagy sem. -
bb71
őstag
Van értelme nyaggatni az óracserét végző céget telefonon, hogy mikor jön? Az ELMÜ-s lány megadta az ügyszámot és az óracserét végző cég nevét a szerződés aláírásakor...
-
Samott
addikt
válasz
kardkovacsi #15423 üzenetére
Reszletkerdes, ahonnet ideztem ott igy fogalmaztak: "A paksi létesítmény 2. és 3. blokkját hajnal 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal leterhelték." - nehogy mar ebbe belekoss. Hajnali negykor, otkor sincs napelemes termeles.
-
smuggler
újonc
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Samott #15421 üzenetére
Csak a pontosság kedvéért hajnali négytől ötig történt a letekerés, nem háromkor volt. Mellesleg ezt ne úgy képzeld el, hogy hopsz és 3-kor mínusz 340 MW.
Itt van ábra pontosan hogyan történt, lépcsőzetesen.
https://www.mnnsz.hu/valami-nem-stimmel-hajnalban-megrogyott-a-paksi-atomeromu-frissitve/Meg ez:
"Azt írják, hogy a teljesítménycsökkentés tervezett volt, és a 2. és 3. blokkon elvesztett 340 MW ún, tervezett menetrendtartási lépés" - kiemelés tőlem. A menetrendtartás azt jelenti, hogy túltermeltek. Tehát vagy a közlemény hazudik vagy valamiért túltermelés volt, vagyis arra számítottak, ezért letekerték.
Ha a Paksi közleménynek hiszel akkor ez a napelemek miatt is lehetett, ha azt mondod, hogy mismásolnak akkor nem napelemek miatt volt hanem valami más. -
Samott
addikt
válasz
kardkovacsi #15419 üzenetére
Az egesz okoskodas ott dol ossze, hogy a letekeres vasarnap hajnali 3-kor volt. Akkor nehezen hiszem hogy napelemes tulterheles lett volna.
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
joghurt #15411 üzenetére
Azért néhány dolog:
1. Nem tudjuk milyen áramszerződések voltak abban a pillanatban. Lehet egyszerűbb volt Paksot letekerni.
2. Mátrai erőmű tudjuk kié, az valahogy mindig megy
3. Két dolognak kell jelenleg teljesülni. Termelési csúcs közelében lenni és hétvége. Május 9 az pont ilyen volt.Információhiányban szenvedünk ezért csak találgatunk. Én is úgy gondolom ez valami tervezett letekerés volt, esetleg valami kisebb hiba de a közlemény menetrend tartást ír ami azt jelenti, hogy túltermelés volt. Tehát vagy a Paksi erőmű közleménye nem mond igazat vagy ha igazat mondanak akkor valamiért le kellett tekerni az erőművet ami jó eséllyel a napelemek miatt volt.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #15417 üzenetére
Ja bocs en arra reagaltam hogy hiheto volt, de egyetertunk lenyegeben, en ertettem ugy hibasan hogy me'g most is hihetonek tartod, elnezest.
-
gabor9991
őstag
-
aujjobba
addikt
válasz
joghurt #15414 üzenetére
Elore is bocsanat a kepek miatti nagy hsz-ek miatt.
Tobb sikon lenne szerintem panel, bar ez csak elozetes ajanlat, de en nem hiszem 9-12 panel elferne egy sikon. Keleti tajolasu a legnagyobb sik, a ket kisebb eszak-kelet es del-delnyugat.
Ket kulon helyrajzi szamon van a ket lakas, az alapito okirat vonatkozo resze itt:
Van 2 tovabbi ajanlatom is, de ott nincs optimalizalo. Az okossag szamomra nem feltetel, a minoseg es tartossag, sok garancia lenne fontos inkabb.
-
válasz
aujjobba #15413 üzenetére
Szerintem drága.
Kérdés: Több tetősíkod van és/vagy árnyékolt a tető, hogy SolarEdge került szóba?A jogi kérdéseknél szerintem keveredés fennforgása történik. Egy ikerház lehet 1. két önálló ingatlan (külön helyrajzi számmal), csak ikres beépítéssel (közös tűzfal). 2. Vagy lehet egy helyrajzi számon, esetleg osztatlan közös tulajdonként, pl. 50-50% tulajdonrésszel. 3. Két lakás esetén a társasház nem életszerű, de hallottam már ilyenről, a helyi építési rendelet kijátszása érdekében. Ilyenkor a lakás (a falak belsejétől) saját tulajdon, míg egyes részek (pl. főfalak, tető) vannak társasházi (azaz közös) tulajdonban. A telek vagy a társasházé, vagy valamelyik tulajdonosé.
Jó lenne tisztázni a tulajdoni viszonyokat, mert ezen múlik, mit lehet vele csinálni. -
aujjobba
addikt
Sziasztok, kaptam egy ajanlatot napelemes rendszerre, tudnatok esetleg vetni ra egy pillantast? Szamomra a sok garancia es a teljesitmeny optimalizalas jo pontnak tunik benne.
Mas: ikerhazban lakunk, ami ugyebar ketlakasos tarsashaz. Igy jogosultak vagyunk a jelenleg futo otthonfelujitasi tamogatasra? Ez az osztatlan/nem osztatlan tulajdon kicsit kodos nekem, egyaltalan a teto ram eso felere ilyenkor mi ervenyes.
Koszi elore is!
-
Pgabor79
aktív tag
Tud valaki segíteni abban, hogy Fronius Solarweb-en a Beállítások -> Komponensek -> Inverter szekcióból hogy lehet törölni egy tévesen rögzített invertert?
-
válasz
kardkovacsi #15408 üzenetére
Pontosan. Mátrai Erőművet letekerni egyszerűbb, ráadásul drágábban és lényegesen környezetszennyezőbben termel.
És április elején sem tekergették Paksot, amikor pedig a hideg miatt mindenkinél dőltek a termelési csúcsok. -
korcsi
veterán
válasz
kardkovacsi #15406 üzenetére
Megnéztem a 3-as blokki adatokat, négytől csökken a teljesítmény, fél hatra elérte a kívánt csökkentett teljesítményt. 14 órától kezdtek el felterhelni több lépcsőben.
Miért csak egy nap volt erre szükség?
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #15408 üzenetére
Aze' ne mar, hogy nem talaltal 20 cikket majus 9 Paks keresoszavakra ahol - minimum update utan - benne van hogy tervezett munkalat volt? Ezt nem ertem miert vonod ketsegbe. Azt mondhatnad, hogy csak kitalaltam, nem pedig olvastam, hogy a napsuteses hetvegi nap miatt (akkor nem rossz annyira az egyensulynak) lett pont aznap/akkor, de ennek se latom sok ertelmet.
-
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #15381 üzenetére
Bocs, megneztem most mar minden eszkozomon a history-t de nem sikerult rakeresnem jol szerintem, mert nem lett meg. Nem gyujtom oket csak olvasom azt lepek tovabb. Csak az idozites volt konkretizalva, a leallas oka vagy nem, vagy nekem nem mondott sokat, biztos nem tobb par szonal.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
korcsi #15402 üzenetére
Az, hogy 3-kor kezdik el leterhelni nem azt jelenti, hogy háromtól nem fog maxon termelni. Ha megnézed a grafikonokat szépen látszik, hogy kb. reggel 6-8 óra között indult meg csökkenni Paks termelése és az pont egybeesett a napelemek termelés emelkedésével. Az ellenkező irány meg a napelemek lefutásával volt megegyező.
Update:
Na jó megnéztem egy belenagyított ábrát. Ott azért nem esett teljesen egybe a két görbe szóval lehet nem ezért volt bár a közlemény menetrend tartási eseményt ír ami arra utal amit feljebb írtam. -
Kommy
veterán
Sziasztok!
Growatt inverter esetén van lehetőség arra, hogy megnézzük mire van állítva az inverter lekapcsolási feszültsége? Ha a server.growatt.com címen megnézem az inverter beállításait akkor 260V-ot látok a set grid voltage high-nál, a low-nál pedig 195.5V-ot látok. -
Mozgo1
újonc
Megerősítem. Nekem tegnap telepítették a rendszert. A telepítő cég vezére is ezt mondta. Nem kell megvárni az óracserét. Mehetek intézni az állami támogatást, a fent leírt dokumentumokkal.
-
korcsi
veterán
válasz
kardkovacsi #15376 üzenetére
Az más volt.
Gondolom nem hajnali 3-kor kellett leterhelni a napelemek miatt, ráadásul tervezetten.
#15382 KEndre:
Lehet, csak sokba kerül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG OLED Televíziók: ÁPRILIS MADNESS -30%
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest