Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolee897
tag
válasz
kardkovacsi #14897 üzenetére
"Ha olvasod a napelemes fb csoportot "
hol van ez a csoport? -
rígel
őstag
válasz
OPiiPO #14895 üzenetére
Miért ferdíted ki a szavaimat? Nem azt mondtam hogy az alvállalkozó tervező is csaló! Még azt sem én mondtam hogy többeket is le akar húzni. Sőt szerintem is jogos, és emberi, hogy a pénzét menti, mint bárki más.
De ezért ne állítsátok már be szentként, ő is csak a saját érdekeit nézi, nem azt hogy másnak segítsen. Rendes tőle, ja, mindjárt szentté avattatom! -
kardkovacsi
senior tag
Értelek én és téged tényleg átvertek...de amíg nincs meg a vizsgálat eredménye addig én nem jelenteném ki, hogy akkor itt nagy csalás történt (a te esetedben igen). Sajnos ez egy olyan ország ahol kis dolgokból is lehet nagyot fújni ha valakinek az útjába esik a cég és ez a valaki befolyásos politikus. Nem egy ilyet hallottam, simán lehet itt is ez van. Ma bárki aki a magyar piacon dolgozik és nagy piaci részesdést tud maga mögött számíthat valami ilyesmire. Gondolom a Bige ügy is megvan, de az egyik legnagyobb magyar tulajdonú cég fejére is járnak folyamatosan egyes emberek, hogy el kéne adni a céget.
Ha olvasod a napelemes fb csoportot ott elég sok információ terjed ami alapján nem biztos, hogy áfa csalás volt (sőt ez volt az egyetlen amivel nem találkoztam).
-
+ rigel: Az is jellemző hogy ez első gondolat nem az hogy rendes tőle hogy segítene, hanem biztos egy csaló szélhámos a tervező (aki ráadásul nem is alkalmazott hanem szerződéses alvállakozó, tehát utoljára jut pénzéhez, ha egyáltalán hozzájut) aki még többeket is le akar húzni . . .
-
Az általad említett vezető munkatárs nem ugyanaz, mint az alvállalkozó tervező. Kardkovacsi ezt igyekszik elmagyarázni. Az előbbit utálhatod teljes joggal. (Bár "mindenki hazudik" by Dr House, egy értékesítő kifejezetten ebből él.)
A tervező viszont legfeljebb annyit érdemel, hogy 1. vajon a konkrét munkája valóban nem került-e már/még kifizetésre, 2. jogosult-e a más megbízásából készült terveit eladni külön utakon.
Egy jól pörgő céget nem fognak hagyni eltűnni, az ügyfelek és megrendelések ahhoz túl nagy értéket jelentenek. Biztos lehetsz benne, hogy azok a vezetők, kisfőnökök, akiket már nem vittek be előzetesbe, új cégekbe fogják átmenteni, amit csak tudnak. Láttam már sok ilyet.
-
Blamazs
senior tag
Teljesen igazad van. Ilyen mentalitás miatt tart ott a cég ahol tart. Míg haszna van a dolgozónak a cégből (tudomásom szerint nagyon jó pénzeket fizettek) addig lehazudja a cég érdekében a csillagokat az égről. Mikor forró lesz a talaj, akkor nem az én cégem én csak alkalmazott vagyok, perelje be a céget. Ezzel van a legnagyobb probléma.
-
rígel
őstag
válasz
kardkovacsi #14889 üzenetére
Nem értesz.
Már rég lezártam volna a dolgot. Ha az a vezető munkatársuk, aki 2 hete fűt-fát ígérve esküt tett hogy a problémám meg van oldva, miközben pontosan tudta-és ezzel minimum bűnrészes- hogy ez nem lehetséges, bocsánatot kér. Szándékosan megvezetett, hazudott.
Egy hétre rá sikerült mailben elérnem. Ha akkor ember módjára bocsánatot kér, és elmondja hogy mi történt. Lezárom magamban az ügyet.
De nem, szembeköpve magát és engem, fennhéjázóan közölte hogy neki ehhez semmi köze, pereljem a céget ha nem tetszik valami. Na erre lehet hogy neked nem gurul el a gyógyszer, nekem igen. És nem én vagyok az egyetlen akit ezzel a módszerrel megkárosítottak. A veszteséget lekönyveltem magamban, de az ilyen szemét embereket nagyon nem bírom. -
bodom87
tag
Sziasztok!
Tegnap elkezdődött a kivitelezés nálam.. sajnos csak elkezdődött mivel kiderült, hogy Huawei inverter hiány van az egész országban.. állítólag a múltkori Szuezi-csatorna hajó elakadás miatt.. Valaki más is járt így? Kapott valami információt a cégtől, hogy mikor érkezik szállítmány?
-
oak
tag
Ma nálam is megvolt az óracsere, SX631-et kaptam. ELMŰ területen csak órát cseréltek, házba be se jöttek. Az óra állítólag mobilappon monitorozható lesz.
A telepítés március 29-én volt. Mindent a telepítő cég vitt (Solar Hero), sokat kellett őket noszogatni, de csak meglett. Igaz egy-két dolog még hiányzik (okosóra bekötés, fusionsolar acc, papírok), de már termelek. -
kardkovacsi
senior tag
Ez csak neked tűnik védésnek, ezért mondtam engedd el
Írtam én egyszer is hogy helyes amit tettek? Azt azért látnod kell ezek az áfa csalások sosem a dolgozók szintjén mennek. Valószínűleg tudott róla a könyvelő, meg a tulajok akik valószínűleg a vezetők is voltak. Emiatt kár az utolsó beszállítót is savaznod, mert jó eséllyel semmi köze hozzá. Nem mellesleg még nyomozati szakaszban van az egész, ezért még azt se mondhatjuk, hogy bűnösök, mert jogilag nem azok. Nem is fogom leírni, mivel a valós nevemen (szándékosan) posztolok és nem szeretnék semmilyen esetleges személyiségi jogi pert a nyakamba. -
rígel
őstag
válasz
kardkovacsi #14886 üzenetére
Nincs bennem sértettség, én már rég lemondtam erről, csak azt szeretném hogy aki bűnös, kapja meg a büntetését.
Azokat sajnálom, aki 1-2 milliót bukik az ügyön.
Igen, természetesen pénzért dolgozik, de ne tüntesd már fel ezért megmentőként! Nem tudom miért véded őket ennyire, de kezd kicsit erőltetett lenni. -
kardkovacsi
senior tag
Láthatóan a sértettség beszél belőled. Szerintem engedd el ezt a pár év gari bukást, kár érte naponta 5x felidegesítened magad. Lehet nem is kell majd.
Ami a pénzt illeti természetes, hogy a munkájáért szeretne pénz kapni, ezért dolgozik. Te is azért a nyomorult lóvé miatt idegeskedsz itt egyfolytában, mert lehet majd új invertert kell venned 15 év után, nem? -
kardkovacsi
senior tag
A Pentele nem kért előleget, leírtuk többször is, egyedül az MFB-s hitelnél. Azért raktam ki mert itt is voltak páran akik kérdezték mi van Pentelével. Ha megvan az engedély akkor talán még be tudja fejezni június 30 előtt egy másik csapat.
Az már más kérdés, hogy jogilag hogy fog ez összeállni mivel élő szerződése van a Pentelével, de ott van valami kitétel, ami és a mostani helyzet alapján a szerződés valószínűleg semmis. -
Zolee897
tag
Azt írja, hogy ő a Pentele egy alvállalkozója, szerződéses kapcsolatban lehetnek, lehettek. Feltételezem, hogy őt nem fizették ki minden esetben és nem akar ingyen dolgozni. Jogosnak tűnik, hogy pénzt kér a munkájáért azokban az esetekben, amikor nem fizettek neki. Bár azt nem tudhatjuk, hogy melyek ezek az esetek.
Egyébként az én kivitelezőm is kiadta alvállalkozásba másik cégnek a terv elkészítését, gondolom szinte mindegyik cég ezt csinálja, mert nincs ilyen szakértelme a cégen belül.
-
rígel
őstag
válasz
kardkovacsi #14879 üzenetére
Tényleg nem értelek, komolyan eddig azt hitted hogy minden megy majd tovább?
És milyen megható a sztory. Basszus, ez az ember is csak a pénzét menti, lesz@rja hogy mi lesz az ügyfelekkel. Ezek az emberek ha úgy veszük, már kifizették őt. Az más kérdés hogy nem jutott el hozzá. Hogy a pentelés szlogennel éljek, amivel az ügyfeleket húzzák: "nem velem áll szerződésben, perelje be a céget" -
biker
nagyúr
válasz
kardkovacsi #14879 üzenetére
Első gondolatom az volt, hogy "és ha kifizették, de még egyszer lehúzza a szarban lévő ügyfeleket?"
Bocs, de magyarisztánban ez símán megtehető -
kardkovacsi
senior tag
Ezt a Retek Zoltán tette ki a napelemes fb csoportba:
Tisztelt Pentele Ügyfelek!Az említett ceg tervezőjeként sokuk tervezését kaptam meg alvállakozasba a cégtől. Ezeket a legtöbb esetben már jóváhagyott terveket szívesen átadom. Bizonyos esetekben az Én munkám sem lett kifizetve ezért sajnos azt nem tudom ingyen átadni, de a piaci árnál kedvezőbb áron át tudom adni, így legálisan a jóváhagyott tervekhez lehet jutni, amit aztán egy tetszőleges kivitelező még megcsinálhat akár határidő előtt! Fontos: a terveken szereplő inverternek annak kell lennie amit jóvahagytak de minden másban akár ellehet térni. Aki úgy gondolja írjon nekem az info@elektromostervezo.hu email cimre a tervekért! Kérek mindenkit csak a megadott email címen érdeklődjön. Köszönöm
Mondjuk ezek szerint tényleg vége a Pentelének.
-
DUB Inc.
aktív tag
A délelőtt kicsit felhős volt, de 11-től elfogadható. Sajnos nem jött össze a 60, csak 58,3 kWh lett. Holnap hátha... 7-es inverter, 9,2 napelemmel.
-
cdl
senior tag
Na, megvolt az első napsütéses nap.
Ki is maxolhattam kb a redszerem teljesítményét
16-18 fok, szél, napsütés ezerrel. 3 kW-os inverter, 3.7 kWp Longi Solar napelemek.
24.5 kWh volt a napi termelés. Nem tudok mihez viszonyítani, ez van.
Örülök, hogy működik végre. Még a szerződés van hátra, várom az EON-t, hogy küldje. -
kirkri
addikt
Valami ilyesmit gyanítottam én is, hogy az erős szél előidézte hűtés lehet az oka.
A portot egyelőre nem erőltetem, a balkoger fórumtárs hivatalos megoldásával (Huawei DDSU666-H okosmérő) szimpatizálok erősen, csak drágának találom. Igazából a fogyasztásunkat már most is mérem egy, a célnak megfelelő kínai okos mérővel, az inverter saját appja meg kiírja a termelést, tehát ki lehet matekozni, de a Huawei megoldása azért sokkal kompaktabb számomra. -
Blackmate
őstag
válasz
Janusz001 #14849 üzenetére
Elgondolkodtató a 100% önerő, mert az MFB-s hitelnél ott van, hogy nem lehet akármekkora invertert felrakni. Ugyanakkor jó nem egy összegben kiadni annyi pénzt
Mi van, akkor, ha én nagyobb teljesítményű ivertert rakatok fel MFB-re? Van kötbér, vagy csak szimplán kifizettetik velem a teljes hitelösszeget?
-
kirkri
addikt
válasz
tothbe #14866 üzenetére
416e forintért szerepel az árajánlatban, hogy ez mennyire jó ár azt nem tudom. Az ELMŰ nem fog problémázni, hogy miért nagyobb a betáplálásom az inverter névleges teljesítményétől? Bár egy részét biztosan elhasználom a plusznak a 0-24-ben üzemelő fogyasztóimmal, így talán nem is veszik észre. (Ugyanakkor elgondolkodtam rajta, hogy ha engedi az inverter 5kW-ig és csak ott vág, akkor jövőre a kedvezőtlen nyugati tetőre is feltennék 4 panelt a jelenleg kihasználatlan másik stringre, ezzel felülpanelezve a rendszert.)
-
tothbe
addikt
válasz
kirkri #14864 üzenetére
A 4,6-os Huawei az tulajdonképpen egy 5-ös, csak a német szabályozás miatt le van korlátozva. Szóval ha te olcsóbban kaptad 4,6-osként és korlátozva sincs, akkor tulajdonképpen csináltál egy jó deal-t és van egy 5 kW-os invertered.
A panelekre pedig közben Coc@s már válaszolt, szóval rövid időre bizonyos körülmények között igen, lehetséges. -
Coc@s
őstag
válasz
kirkri #14864 üzenetére
4.7 kWps-nyi panel rövidke időkre (hidegből hirtelen erős napsütés) nekem is produkálnak 5kW-nyi teljesítményt, szóval így lehetséges.
Tartósan nyilván nem.
Az a bizonyos port az NEM LAN port, de valóban használható, ha megvan hozzá a kütyüd.
Te magad is vehetsz/csinálhatsz. -
kirkri
addikt
A múlt hét közepe óta már én is termelek hivatalosan.
Március végén került fel a rendszerem, (Huawei 4.6kW-os inverter + 13db 355W-os Q.Cell panel).A telepítés befejezése után 5 héttel jutottunk el odáig, hogy az ELMŰ kicserélte az órát. A készrejelentést egy héttel a munka befejezése után csinálta meg a kivitelező. Volt egy próbálkozásom, hogy elkérem én a beadandókat és beviszem az ELMŰ-nek, hogy ott rögtön meg tudjam kötni a szerződést is, felgyorsítandó a dolgokat, de a kivitelező nem igazán rajongott a felvetésemért, így elengedtem a dolgot.
Egy kínai óra került fel (Sanxing SX601) és látva a LAN portot rákérdeztem a szerelőnél, hogy az valamilyen monitorozásra engedélyezve van-e a felhasználó számára és azt mondta, hogy az ugyan nincs, de éppen bevezetés alatt áll egy wifi modul, ami kábellel ehhez a LAN porthoz csatlakozik és azzal majd meg lehet oldani a monitorozást. (Ehhez képest az óra használati útmutatójában az szerepel, hogy engedélyezve van a felhasználó számára a port egyirányú adatkapcsolatra).
A FusionSolar app szerint a Huawei inverter nekem is engedélyezett ma +10%-ot a névlegeshez képest, a 4.6kW-os inverterem ma többször is 5kW-nál vágott a grafikon szerint. 5-10 perces időtartamokról beszélünk, nem órákról. (Létezik, hogy a panelek ebben a szeles napsütéses időben ennyivel a névleges teljesítményük felett teljesítettek? 13x355W=4615W)
-
K_L_
csendes tag
Ezekben a napokban mennyi egy nyugati fekvésű kb. 45°-os sztring max. termelése a névlegeshez képest?
(pl. egy 8kWp-s sztring max. termelése 7kw) -
kiliti
csendes tag
Fronius garancia kérdés:
Ugye alapból 2 év teljeskörű van rá (nem vettem extra kiterjesztést). Ingyen kiterjeszthető +5 év alakatrész árat fedező garanciával, vagy +3 év teljes körűvel.
Van valakinek tapasztalata, hogy mennyibe kerül a szállítás, munkadíj, hiba esetén, ha csak alkatrész garit kérek? Ilyenkor gondolom nem szervizelheti bárki, hanem csak szakszervíz, ugye? Szervizelés idejére kapok csere készüléket?Valamint le lehet kérdezni online, hogy regisztrálták-e már a készülékem? Vagy majd csak akkor derül ki, ha regisztrálom?
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
kardkovacsi #14857 üzenetére
Írtam a telepítőnek, hogy nézzen rá. Nem szeretném, ha valamelyik drága készülékem kifújná az orrát.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Zolee897 #14850 üzenetére
Én azt mondom nagyobb a valószínűsége, hogy fog. Azért valószínűleg nagy verseny volt itt a cégek között és ha az egyik legnagyobbnak csalt akkor lehet a többieknek is kellett, különben elbuktak.
Mellesleg most sokkal de sokkal nagyobb lett a kockázat az egész napelemes piacon. Én biztos nem mennék bele most semmilyen olyanba, hogy előre fizetek egy jelentősebb összeget. -
DUB Inc.
aktív tag
válasz
kardkovacsi #14854 üzenetére
Értem. Ami jobban aggaszt, hogy max feszültségként láttam egy 268 Voltos adatot is... Ez valószínűleg tegnap kerülhetett bele, mert eddig csak 254 Voltot láttam. Gondolom tegnap magasabb lehetett a tápfeszültség a hálózaton...
-
madgie
titán
Azért vagyok mérges (elsősorban magamra amúgy), mert eddig semmi érdemlegeset nem csináltak: adtak pár árajánlatot, amit nekem kellett kijavítani, módosítani, nem jöttek ki műszaki felmérésre, pár olyan kérdést tettek fel, ami alapján jobbnak találtam, ha én oldom meg a dolgot (45 fokos sátortetőnk van, a drónt felküldtem, a pontos 45 fok miatt be tudtam a tetőfelületekkel merőlegesen állni, majd a stablonléc, tető alja alapján méretpontosan fel tudtam dobálni a paneleket a fotókra), ennek alapján küldtek egy szerződést, aminél szintén telefonálnom kellett, mert benéztek valamit, meg hasonlók. Szóval kvázi semmit nem csináltak eddig elsőre jól az előlegükért, most meg tökörésznek itt bármire is hivatkozva, mikor már 60 napja felrakhatnák a cuccot.
Most éppen itt tartunk:
"Amennyiben a pályázatát június 30-ig benyújtja, úgy nem kell sem az energia vásárlási szerződés, sem a hálózati engedélyes részéről kiállított igazolás! Tehát Ön a szaldó elszámolásban maradhat úgy is, ha az üzembehelyezés (villanyóra csere) nem történik meg június 30-ig.
Ez azt jelenti, hogy elég, ha Önnek júniusban telepítjük és számlázzuk a rendszerét, csak arra kell odafigyelnie, hogy legkésőbb június 30-ig benyújtsa az elszámolását."
Ezt a MÁK részére elküldött nyílt levélre adott válasz alapján írták. -
Adél19
újonc
Sziasztok, más téma...
DAH Solar vs. Trina Solár?
Szerintetek?Véleményetek? -
válasz
ebarta #14847 üzenetére
Az áramszolgáltatóval te vagy a szerződő, tehát ha adott típusú inverterre adtak hozzájárulást, akkor nekik tök mindegy, azt ki szereli fel.
Nézd meg a Pentelével aláírt szerződésed - különös tekintettel a te felmondási lehetőségeidre, és az őket terhelő határidőkre, kötbérekre! Az enyémben 120 napos kivitelezési határidő volt, és hogy nekem csak akkor kell büntit fizetnem, ha a már egyeztetett kivitelezési időpontot mondom le. (Esetedben ilyen még nincs.)
Illetve az is, hogy "A Felek jelen szerződés teljesítése során kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni, és kötelesek egymást minden olyan körülményről haladéktalanul tájékoztatni, amely a Kivitelezést bármilyen módon befolyásolhatja." Vitán felül áll, hogy ez az esetedben elmaradt, hiszen nem kaptál értesítést a bilincses ingyenfuvarról és a raktárkészletük zár alá vételéről.
Alapból a Ptk. 6:140. § szerint állhatsz el, vagy rendkívüli felmondhatsz.
Az enyémben kifejezetten szerepel, hogy "Bármelyik fél jogosult rendkívüli felmondásra/elállásra, ha a másik fél ellen csőd- vagy felszámolási eljárás indul, vagy ha adószámát felfüggesztették." Szóval amint meglesz az adószám-felfüggesztésük (figyelj, az öt közül pontosan melyik cég szerepel a szerződéseden!), csinálhatja más. Addig is kérhetsz be árajánlatokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Háztartási gépek
- Ukrajnai háború
- Horgász topik
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest