- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hdekakas
senior tag
válasz
mauimagic #14347 üzenetére
A készre jelentés be van adva február 25-én, ezt kábé másfél hónapja telefonon meg is erősítette az MVM ügyintézője. Hanem az az előtti lépést, a csatlakozási dokumentumot nem adta be a kivitelező, az elmondása szerint. A kivitelezőt ahogy hivogattam mindig mondta hogy be van adva, értsem már meg! Jelenleg pedig legutóbb elküldött a fenébe kábé, és ennyi.
Ha tényleg be van adva hiánytalanul, akkor lehet hogy az MVM szarozik? (Egyáltalán mi az, hogy nem lehet a szolgáltatót elérni sosem?!) Ha tényleg nem a kivitelező a hibás, akkor nem akarom megfenyegetni. De ez hogy mindkét fél egymásra mutogat két hónapja, ez őrület!Igen, közel 4 millió forintom lóg a levegőben, fogytán a határidő, -és a türelmem is. Nem is fogom annyiban hagyni. Most e-mailt írtam az mvm-nek. Ha írásba adja, hogy a szolgáltató a hibás mert nem küldött be valamit, továbbítom a kivitelezőnek, és egyúttal megteszem a feljelentést is. Ha meg nem válaszol a szolgáltató, akkor valószínűleg azért nem válaszol, mert ő maga a ludas.
Nekem amúgy semmilyen papírom nincs, a kivitelező azt mondta, mindent ő intéz, a szerződéskötést is, mivel meghatalmazást adtam rá. -
balkoger
tag
-
mauimagic
senior tag
válasz
hdekakas #14346 üzenetére
Írj emailt a kivitelezőnek, amiben rákérdezel, hogy mikor adta be a készre jelentést, van e iktatószám, stb.
Én egyből megemlíteném, hogy jogi útra terelem az ügyet, ha emiatt bukom a szaldót.Az én szerződésemben volt egy pont, hogy 2 héten belül köteles készre jelenteni, ha nálad is van ilyesmi, akkor arra is hivatkozz.
Nem kell szégyellősködni, fizettél egy viszonylag komoly összeget, kicsit vegyen már komolyan.
Egyébként nekem se jelentették készre, vertem az asztalt, másnap egyből be volt adva... persze ment a bullshit, hogy az Elmű a hibás
-
hdekakas
senior tag
Sziasztok!
Tavaly decemberben kezdtem el a napelem telepítés ügyintézését. Február 25-án készre lett jelentve. Orosházi vagyok, MVM terület. Azóta semmi hír!
Sajnos a csatlakozási irodát 3 hete hivogatom, kábé napi 1 óra hosszát, de soha nem veszi fel senki. Legutóbb egy hónapja vette fel egy hölgy, akkor azt mondta, hogy a kivitelező nem adta be a csatlakozási dokumentációt. Utána felhívtam a kivitelezőt, azt mondta hogy minden be van adva. Ma újra felhívtam a kivitelezőt, és felvette, és ahogy bemutatkoztam belenyögte hogy "hívjad a csatlakozási irodát", és már ki is nyomott. Ez az Oros-Solar kivitelező.
Szerintetek ez normális, hogy 2 hónapja semmi hír a készre jelentés után??
Mit tudok tenni ilyenkor? A kivitelező már nem áll velem szóba, az mvm csatlakozási iroda meg elérhetetlen. A pénzem benne áll, plusz ha június 30-ig nem kapok szerződést, buktam a szaldós elszámolást is (otthonfelújítás támogatást vennék igénybe). -
gabor9991
őstag
válasz
Elemental #14344 üzenetére
12-én érkeztek be a papírjaim.Hozzám Békéscsabáról jön és 11:30 az ígért időpont, jött volna az egyik ismerősömhöz is pénteken de ő nem lesz akkor épp itthon, van egy 3. ismerősöm is aki az óracserére vár, nála 3 fázis van de őt nem is keresték ebben a körben, pedig az övé hetekkel hamarabb elkészült mint a másik két 1 fázisú rendszer ahová most jönnek lecserélni az órát.
-
Coc@s
őstag
válasz
Zolee897 #14335 üzenetére
Én végül megvettem a hosszabbítást 12-->20 évre az SE5000H inverterre.
Nemrég küldte át a WAGNERSOLAR (pontosabban a napelemmarket.hu, de az is a WAGNER) pdf-ben az SE "dokumentumát".
A Wagnertől érkező dokumentumok a telepítéssel kapcsolatban még úton vannak.
Ezt a hetet még megvárom és utána "reklamálok" náluk most már. -
bekesizl
csendes tag
válasz
Zolee897 #14335 üzenetére
EU-n belül hivatalosan csak EU telephelyű cég lehet valaminek a gyártója.
Ha a valós gyártó EU-n kívül van, akkor a forgalmazója veszi át ezt a szerepet.Persze ha "Kulipintyó Kft." direktben Kínában vásárolt (nem egy EU disztribútortól), akkor nehéz lesz máson a garanciát érvényesíttetni.
Ahogyan a összefoglalóban is le van írva: amíg nincs baj, addig nincs baj.
-
gabor9991
őstag
-
Almos
aktív tag
válasz
jeszyke #14329 üzenetére
Nekem a Solar Expressz és a Sunny Tech maradt bent az ajánlatkérés utolsó körében, mindkettő jó ár/érték arányú ajánlatot adott, korrekt műszaki tartalommal. Én végül a Solar Expresszt választottam, jelenleg még folyamatban van az igénybejelentés ELMŰ oldalon. Ha gondolod privátban meg tudom adni a konkrét üzletkötők elérhetőségeit.
-
Zolee897
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ki milyen jótállási papírokat kapott az invertere és a napeleme mellé? Nekem most a telepítő cég, akiktől vettem ezeket küldött saját maguk által kinyomtatott papírokat, melyeken a cég székhelye szerepel, valamintaz inverter esetén egy kínai postai(?) cím. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a kínai címet én megtalálom, ha valami probléma van az inverterrel és a telepítő cég mondjuk 9 év múlva már nincs. (mert az inverterre az elmondás szerint 10 év jótállás van)
Szóval mi a szokásos és helyes módja az ilyen jótállási jegyeknek? -
Andras6800
senior tag
válasz
mauimagic #14317 üzenetére
Szia,
rendszeresen feljön ez a pont, de sehogy nem tudok regisztrálni teljesen.
Volt régebbi regisztrációm Regisztált vevői azonosító nélkül, az nem engedte a MVM-es órámat/ szerződésemet regisztrálni.
Most csináltam egy új fiókot, de ott sem megy.
Amikor meg akarom adni, hibát ír, miszerint: "(RT5): A megadott vevő (fizető) azonosító nem rendelkezik érvényes szerződéssel, vagy a megadott adatok nem tartoznak össze."Enélkül pedig az említett igénybejelentések opció szürke, nem elérhető.
Most akkor ez csak akkor működik, ha ELMU nem csak az elosztóm?
-
kiliti
csendes tag
válasz
jeszyke #14329 üzenetére
Ha minden paneled egy síkban lesz, és árnyék sem lesz rajta, akkor semmilyen optimalázálás sem indokolt. Sem panelbe épített (maxim), sem panel mellé épített (SolarEdge, Huawei).
Januárban jónak számított a 20% feletti hatékonyságú panel. Gondolom azóta picit nőtt. Nekem 174 x 103 centiméteres panelok lettek, 360 Wp, ami 20,1%-ot tud. Ennek az utódja 184 x 103 centiméteres, 390 Wp, 20,8%-kal. Vannak 2 méteres panelok is... -
7Heads Drago
veterán
válasz
jeszyke #14329 üzenetére
Ne kérj bocsánatot.... nincs miért.
Lehetőleg monokristályos félcellás modult válasz.
Az újabb modulok 370w felett vannak. A legújabbak 400 felettiek viszont kevés van belőlük és általában csúsznak a telepítések. Szóval kicsi az esély hogy beleférsz a Jún 30-as határidőbe.
Jobb inverter márkák: Saj, fronius, solaredge.
Napelem: Longi, Qcells, Sharp -
jeszyke
újonc
válasz
7Heads Drago #14320 üzenetére
Mert nem tudom, mi a fontos adat, bocsánat
Igen, egy tetősíkra kerül mind és déli fekvésű, kb. 50 fokos a tetőnk.
Nem tudom, mi a régi és mi az új, ez a legnagyobb problémám pont, hogy nekem mind csak szám, adat és név.
Az üzletkötő pedig üzletkötő, nem szakember.
Szakember TI vagytok!
Már guglizom is a SunProNapenergiát, köszönöm a jótanácsot! -
kiliti
csendes tag
válasz
balkoger #14315 üzenetére
Én semmit nem vártam. Következő munkanapra (tegnapra) volt időpontom az ügyfélszolgálatra. Vittem a kinyomtatott (emailben a kivitelezőtől kapott) készrejelentés doksit, és azonnal meg volt a szerződés. De lehet most csak sokára kapsz időpontot.
Ma hívtak, pénteken óra csere.
(kértem a telefonban is a P1 portosat, nem tudta mi az, azt mondta, csak egy féle van nekik) -
7Heads Drago
veterán
válasz
jeszyke #14308 üzenetére
Több kérdés is van amiről nem írtál:
- minden napelem egy tetősíkra kerül?
- Miért ilyen régi napelem cellás megoldásokat választottatok?
Az újabbaknak jobb a hatékonyságuk és kisebb területen tudják ugyanazt, ezáltal kisebb tartószerkezet is kell neki, vagy ugyannyi modullal több áramot fog termelni.
Tudomásom szerint pl a Growat nem ajánlott inverter.
Nekem pl a SunPro Napenergia Kft lett a befutó. Az Eu Solartól jobb volt az ajánlatuk és gördülékenyebb a szerződés kötés. -
mauimagic
senior tag
válasz
balkoger #14315 üzenetére
https://eloszto.elmu.hu/ -n regisztálj, ott "műszaki ügyek">"Igénybejelentés meglévő fogyasztási helyre" menüpont alatt fogod látni az MGT elfogadást és egy sort, hogy "feltöltés alatt" vagymi.
Az a dátum a készre jelentés, ahhoz képest 1-2 nap és hívd fel az ügyfélszolgálatot. Ha ők már látják a készre jelentést, akkor tudnak neked időpontot foglalni, becsattogsz, viszed a kedvenc tolladat, aláírod az új szerződést.
Én nem várnám meg, amíg a postán kavarog 2 hétig...
Én múlt csütörtökön írtam alá, pénteken hívtak az időpont miatt és ma szerelték fel az órát
-
mauimagic
senior tag
Huawei FusionSolar másoknak is akadozik mostanában? Böngészőből általában be se enged, az appon keresztül meg csak akkor tudok bejelentkezni, ha az eu5 szerver van beállítva.
Melyik szervert érdemes használni?
-
balkoger
tag
Hát Én már annak is örülök, hogy fent a rendszer, mindent megkaptam, próbaüzem megvolt. A dolgozó küldte a képeket készrejelentés miatt, ha az megvan szerintetek mennyit várjak üfsz telefonálással Elmű területen?
-
gabor9991
őstag
válasz
Elemental #14311 üzenetére
Nem, nem vették fel mikor próbáltam egyik alkalommal sem
Viszont válaszoltak az emailemre ami szerint beérkezett minden szükséges papír, az óracserét végző technikus az óracsere tervezett időpontja előtt néhány nappal keresni fog, hogy egyeztessük a mindkettőnk számára megfelelő időpontot.
Még nem kereset -
cd930
senior tag
válasz
jeszyke #14308 üzenetére
Akár itt, akár a napelemes FB csoportban olvasgatsz, lebeszélő hozzászólásokat olvashatsz az első ajánlat egészéről és a második ajánlat paneléről:
- az első jelentősen alulpanelozott, a 7kW-os inverterhez 6,2kWp panel szerepel, pedig inkább több (8-9kWp-nyi) panel kellene, mint kevesebb.
- a második ajánlatban lévő kétoldalas panelek inkább földi telepítésre ajánlottak, ahol a másik oldalról is kaphat annyi fényt, ami indokolttá teszi.Összességében sokkal jobb ár-érték arányú összeállítások kijönnek ennyi pénzből.
Ha nincs árnyékolás és nem is várható a következő 20 évben, akkor minőségben a Fronius inverter áll a fentiek fölött, szolgáltatásban és árban a Huawei is nagyon kedvelt választás.
A fórumban sokat ajánlott kivitelezőktől érdemes ajánlatot kérni, mégpedig igen gyorsan, ha még június vége előtt le akarjátok zárni az ügyet a szaldós elszámolást szeretnétek.
-
jeszyke
újonc
Kedves Fórumtagok!
Lelkesen és kíváncsian olvasgattam oldalról oldalra a rengeteg megjegyzést, segítséget, szakmai hozzászólást - mit mondhatnék, elemi laikusként számomra kínai.
Minden elismerésem Nektek, mert az lejön, hogy maximálisan képben vagytok mindennel, ami napelem!
Napelem-telepítés előtt álló családanyaként szeretnék érdeklődni, segítséget, véleményt kérni. Kérlek nézzétek el, ha ostobaságot kérdezek, ami számotokra evidencia.Két árajánlatnál többet nem is kértünk be, hogy ne vesszünk el az információáradatban.
De még ez a kettő is feladja a leckét.1. Az egyik az EU Solar.
Több helyen negatív véleményt olvastam nálatok magáról a cégről, a nehezen utolérhetőségről, szervizelési problémákról. Nálunk a városban helyi képviselővel működnek, ami egy üzletkötő úriembert jelent. Tartok tőle, ez kb itt ki is merült. Azt nem tudom, az elektromos szerelést helyi céggel végeztetik-e el.
345W-os AstroSemi monokristályos napelemet - 18 db
Growatt MOD 7000TL3-X Invertert (7kW)
kínálnak.
Tartószerkezet, túlfeszültségvédelem, kábelek, csatlakozók jönnek az árhoz 1.886.000,-
szerelés, kivitelezés 778.000,-
- a komplett ár 2.664.000,-2. A kettes számú versenyző a Simple-Red Solar Kft.
Amennyit olvastam ebben a fórumban, nem találkoztam a cég nevével.
Szintén helyi képviselő útján dolgoznak, itt a villanyszerelőt ismerem is, helyi, tehát elvileg nem szívódik fel.
Jolywood 340WpN-típusú cella, bifacial, half cell - 23 db
Az inverted SAJ R5 8K-T2.
A rendszer 7,82 kW-os teljesítményt nyújt.
Tartószerkezet, miegymás, mint a másiknál 2.095.000,-
szerelés, kivitelezés, egyéb munkák 878.000,-
komplett ár: 2.973.000,-Szeretnénk az állami támogatást is igénybe venni, így az árak közötti különbség a döntésünkben nem releváns.
Sokkal inkább a szakmai vélemény alapján szeretnénk dönteni, azaz arra keressük a választ, hogy mint cég, melyikről van infótok, melyik a megbízhatóbb és mint típus/rendszer melyik a jobb/megbízhatóbb?
Előre is hálásan köszönök minden véleményt, minket bizonyosan előre visz minden hozzászólás :-)
-
Tottu
senior tag
Szegeden vagy környékén van valakinek tapasztalata, hogy kb. mennyi idő után cserélik le az órát, ha napelemek már fent vannak? A szolgáltató: MVM.
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Tud valaki bármi infót a Penteléről?
Most olvasom FB csoportban ,hogy a NAV jelezte az ügyfélnek,hogy minden eddig befizetett összeget lefoglalnak mert tartozásuk van. Más is kapott ilyet? Kedden jönnének/jöttek volna telepíteni. -
DUB Inc.
aktív tag
Nyolcadikán telepítették a rendszert, holnapután jönnek órát cserélni.
-
n@p@lm
őstag
Na, most mentek el, mától termelek én is
Mikor rakta fel a fedlapot akkor szembesült a problémával.
Nem csinált belőle ügyet, visszarakta az ablak nélküli fedlapot -
Coc@s
őstag
válasz
Blamazs #14300 üzenetére
Az SE inverternél - amit én láttam leírást - abban nem simán bedugod az RJ45 dugót, hanem a fedlap alatt kell a kábelt "kifejteni". Az enyémen tuti nincs kívül RJ45 csatlkozó.
Szíval kívülről utólag nemigen csatlakoztatható. Belenyúlni pedig hááát..... necces szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest