- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
liszkai 2
csendes tag
Nekem a mérőn semmihez nem lehet hozzáférni, müanyag fedéllel le van plombálva, viszonz az Se inverterről a Wifion keresztül minden adat lekérdezhető. A mobilomon is le van telepítve meg az asztali gépen is. Ezt a lehetőséget az inverter rendszeréböl lehet lekérni ami jelszóval védett. Ez a SE rendszerre vonatkozik a többit nem ismerem. Tehát bárhol vagyok akár külföldről is interneten lehívhatok minden adatot beleértve az aktuálisat is ami 4 percenkéntfrissítve van.
-
Coc@s
őstag
válasz
liszkai 2 #14148 üzenetére
Magán az órán sokminden lekérdezhető manuális nyomkodással.
A termelési görbe az ELMŰ (eloszto.elmu.hu) Okos mérő oldalán látható.
A lényeg pont az lenne, hogy az oldalon a mérőállások adatai ott sorjáznának naponta, ne kelljen külön számolgatni, stb.
Nekik úgyis rendelkezésre áll minden adat, simán meg lehetne jeleníteni.
Melyik applikációról írsz egyébként? -
liszkai 2
csendes tag
válasz
martonz #14143 üzenetére
Nálam a mérőórán semmiféle termelési görbe nem jelenik meg ( az az applikációban megnézhető) viszont kiírja a termelt és a vételezett értékeket ami összeadódva jelenik meg és kiszámíthatom az egyenleget, a napi szinteket pedig megnézhetem akár visszamenőleg is napokra lebontva az appon, szerintem ennél nem is kell több.
-
tothbe
addikt
válasz
Cs_Laci #14146 üzenetére
arra meg kb bármilyen inverter jó amin van két string. az optimalizálást ugyanis meg lehet csinálni bármilyen inverter mellett pl a TIGO-val. A Huawei és a Solaredge előnyei akkor jönnek ki, ha az otimalizálás mellett monitoring is a cél, főleg ha a teljes rendszeren mindent akarunk látni akár panelenként is. Ehhez nagyon jó ezek a full opti-s rendszerek.
Árnyékot kiküszöbölni amúgy van jobb technológia, mint az optimalizálók. Pl a Maxim. Az panelen belül is javít, nem csak a többi panel tekintetében. Persze azt meg csak 1 panelre nem lehet ellőni, egy hagyományos string inverternél, ergo akkor egy string összes paneljére olyat kell tenni. -
Cs_Laci
senior tag
válasz
tothbe #14136 üzenetére
Igen, ez lenne a terv. Alapvetoen _elvileg_ nem fog kelleni optimalizalo de még nincsen egészen pontosan felmérve, hogy pontosan mi lesz az elrendezés azért most csak annyit néztünk hogy ha valamiért kell esetleg egy-két panelt optimalizálni, akkor lehessen.
Nyilván ez azt jelentené, hogy 26 panelből max 2-3 lenne optimalizált és 23 meg nem, azért nem jött ki értelmes áron a SolarEdge.
-
Cs_Laci
senior tag
válasz
bekesizl #14135 üzenetére
Ez most pont a Top NRG-től esett be (nullrezsi.eu)
Kevesen szerelnek Jollywood-al de ahogy számolgatom a hosszabb élettartam, kisebb degradáció és a picit jobb hatékonyság miatt megéri a felárat a panel. Adatlap alapján ezek már 21% feletti hatékonyságot tudnak, persze kérdés, hogy mi a gyakorlat 20 év múlva. -
martonz
csendes tag
Elmű Okosmérés - Smart metering portál
Hátha más is belefut:
A Terhelési Görbe alatt szépen megjelennek az adatok, rajzolja a grafikont, le lehet tölteni az adathalmazt 15 perces bontású csv file-ban. Azt lehet rá mondani, hogy ez így elég frankó.
Viszont a Mérőállás alatt nem látszódik csak havi egy adat. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy ha már az óra 15 percenként minden adatot beküld, amit a terhelési görbe meg is jelenít, akkor mi a rákért nem lehet a napi mérőállást is megjeleníteni? Mi értelme van egy tetszőleges napnak a mérőállását mutatni?
Február 15-én lett beüzemelve a rendszerem, így eddig összesen 2 adatsor van:
március 5. péntek és április 1. csütörtök.
Természetesen megkérdeztem az Elműt, hogy ezt így hogy, ezt a választ kaptam vissza:
"Tájékoztatjuk, hogy a felületen sikeres kommunikáció esetén napi terhelési görbe és havi egy regiszter adat (mérőállás) kerül megjelenítésre."
Okos megoldás ez így. Ja, nem. -
Daneeka
senior tag
Arról létezik valamilyen mérés/kimutatás/teszt eredmény, hogy a shadow-scan/MPPT multi peak scan/egyéb fantazianév technológia:
- például egy 21 napelemes string termelését ahol például 5 napelem részlegesen árnyékolva van mennyire tudja javítani fix besugárzás mellett?
- ha bekapcsolva marad a technológia de megszűnik az árnyék hatás akkor mennyire csökkenti az inverter teljesítményét (értelmezésem szerint egy szokásos 15 perces ismetlodesu csúcs keresesnel sebessegtol függően mondjuk 5 percet nem optimális állapotban tolt el az inverter (az aramerosseg-feszültség gorben máshol jár))
-
-
Blackmate
őstag
Egy kis segítséget kérek a várható éves hozam kalkulátor eredményének értelmezésében.
Az összefoglalóban fellelhető linket használtam és az alábbi eredményt kaptam:
Az éves hozam (6380.5 kWh) már a veszteséggel csökkentet (-20.26%) adat, vagy abból még azt le kell vonnom és az úgy kapott 5087.8 kWh-val kalkuláljak?
-
tothbe
addikt
válasz
bekesizl #14135 üzenetére
Szerintem ennyi panel (26) mellett célszerűbb a két szöget a két string-re tenni külön, ahogy ő is írta. Ehhez ugyanis vszleg túl sok opti kellene. Viszont az árnyékos részekhez valóban jobb ötletnek tűnik egy-két Huawei opti, mint TIGO-t tenni hozzá csak ezért. Ráadásul maga a Jollywood panel is kezeli valamennyire az árnyékhatást, tehát kb bármi jó mellé, hogy minimálisra lehessen csökkenteni az ilyen jellegű veszteséget.
-
bekesizl
csendes tag
válasz
Cs_Laci #14134 üzenetére
A Huawei-nek van saját optimalizálója, amit nem is kötelező minden panelhez feltenni. [link]
Mekkora a dőlésszög eltérés?
Az itteni tanulságok alapján célszerű az egyik szöget (ahol a több panel van) optik nélkül csinálni, a másik szögben állókat pedig optimalizálóval.
1-2 ajánlatnál néztem csak meg, de egy full optis Huawei és Solaredge között már csak pár 10eFt volt az árkülönbség.Nekem fele ekkora rendszerre 341e-418e Ft/kWp között szórtak a Huawei-s ajánlatok.
A nagyobb rendszer nyilván csökkent még egy adagot a fix költségeken.
Azért a cégnek is nézz utána. -
Cs_Laci
senior tag
Sziasztok, első blikkre ez mennyire értelmes ajánlat?
9.88kWp rendszer 3.29M Ft áron (333K huf / 1kWp )
Inverter: Huawei 10 kW
Panelek: 26db 380w Jolywood (Type N, 30 év re 87.4% teljesitmény garancia)Elvileg a tetőre több is felfér, de két DK része között van pici dölésszög eltérés viszont ezek mehetnek külön stringre. Árnyék elvileg nem nagyon van és amúgy is lehet játszani az elhelyezéssel mert kb 18kWp is elférne (ikerház) max 1-2 panel kapna tigo optimalizálót, de SolarEdge meg minden panel optimalizációja overkillnek tűnik.
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Végre megvan az időpontom a telepítésre. Annyit változott a tervhez képest, hogy 10db 330-as panel helyett 9 db 370-et hoznának. Az ár nem változik. MFB -re megy azt mondták egyenértékűségi nyilatozatot állítanak ki a bank felé. Ez ok is lenne, de én 10 panel után fizetek tartót, optikmalizálókat (SE rendszer lesz). Véleményetek szerint ha kérnék +1 panelt az reális lenne esetleg némi ráfizetéssel zsebből? Mekkora összeg lenne elfogadható ez esetben? -
gabor9991
őstag
válasz
Blackmate #14127 üzenetére
[huawei 4ktl-l1] [itt a 4 fekvő trina 375W panel közül az alsóra kerül délután az oszlop árnyéka]
Hivatalosan még nem üzemel a rendszer csak "tesztüzem" volt néhányszor rövid időre de amikor a panelre árnyék került nem volt a grafikonon nagy beszakadás.
-
tothbe
addikt
válasz
Zolee897 #14121 üzenetére
az optimizereknek is van adatlapjuk és azon kompatibilitási listát is találsz, hogy melyik inverterekkel tudnak együttműködni. Persze az lehet, hogy bizonyos típusokkal csak egy FW update után tudsz kapcsolódni a listáról, mert a meglevő firmware-e még nem ismer optit.
Ahogyan biztosan vannak olyan régebbi típusok, amiket már nem lehet szoftveresen felokosítani erre.
Javaslom, nézzétek meg pontosan milyen típusú az inverter és keressétek ki az opti adatlapján. Ha megvan, akkor biztosan menni fog (vszleg FW update után). Ha nincs, akkor sajnos az már túl régi ehhez.Ja és bár nem kell midegyik napelemre tenni optit Huawei esetén, azért itt is van minimum és maximum előírás stringenként. Ha pedig igaz, ami info-t kaptam, akkor a minimum vegyes használat esetén is kötelező elvárás (tehát hiába ad pl. 10 napelem elég fesz-t a stringnek opti nélkül, melléjük nem elég 2 optis panelt feltenni, hanem minimum kell a 4-6 opti egy stringre (tipusfüggően a minimum db), hogy az optik tényleg működjenek is. De ez kapott info, nem ellenőriztem még magam. Talán topicgazdánknak van már tapasztalata ezzel, ami megerősíti vagy cáfolja eme infot.
-
tsrt
csendes tag
Sziasztok!
Múlt héten elkészült a rendszerünk (Fronius Symo 10.0.3 M és 24 db Longi LR4-72HPH-450M a kertben otimális déli irányban 35 fokban talajra telepítve), pénteken szerződtem (émász), ma cserélték az órát (Sanxing SX631) a régi fa óraszekrényben. Hurrááá!Kár, hogy egy hétig most nem látjuk a napot...
-
Zolee897
tag
válasz
tothbe #14120 üzenetére
egyébként régebbi, kb 10 éve felszerelt inverterhez is lehet optimalizálót rakni? Van olyan, ami univerzális? Van egy barátom, akinek DK, DNY fekvéső napelemei vannak, amelyeket kb 10 éve raktak fel neki és akkor még nem volt olyan, hogy optimalizáló. Ezt lehet valahogy optimalizálni egyszerűen?
-
tothbe
addikt
válasz
bekesizl #14118 üzenetére
Technikailag nem para a dolog. csak a tetőn a panelek alatt kell szerelni. Fel kell emelni a paneleket ami alá megy az opti és a meglévő kábelt átkötni az optiba, az opti kábeleit meg a panelre és kész is. Utána már csak szoftveresen kell felismertetni és párosítani az optikat az inverterrel. Ennyi az egész.
-
ancika14
lelkes újonc
-
vadger
tag
Sziasztok,
Huawei 10K inverter plusz kb 28 370W Longi panel van tervben, viszont kérdésem az lenne, hogy utólag felszerelhető ezekhez optimalizáló? Akár csak pár panelre is, vagy ilyenkor az összesre szükséges? -
Samott
addikt
válasz
stickermajom #14115 üzenetére
Ugy ertem normalis esetben.
-
válasz
tolts.hu #14109 üzenetére
Nem áramlopás. Csak Magyarósi nagypofájú szenzációhajhász szövege, ami stílusban a wagneres fickó is partner - aki amúgy korrektül lebeszéli a felkapcsolásról.
De szerződésszegés, amit az áramszolgáltató kötbérrel fog honorálni, jogosan. Ennek összege tipikusan megegyezik a hálózatra küldött áram árával.Persze lehet azzal játszadozni, hogy csak akkor kapcsolod fel, amikor a lakás fogyasztása nagyobb, mint amennyi épp lejön az inverterről (mert ilyenkor a villanyórán kifelé nem fog menni áram). De minek?
-
Coc@s
őstag
válasz
Romi69 #14108 üzenetére
Most májusig (az első "éves elszámolás") én is pazarlásba fogtam és ventillátoros hősugárzót, elektromos törülközőszárítót, stb.... bevetek és fűtök velük szintén a gáz helyett.
De csakis azért, mert nem az ELMŰ-nek akarom eladni fillérekért a fölös kWh-kat, hanem akkor bár pazarlóan, de megtartom magamnak amit csak lehet.
A gáz értelemszerűen nem /nem olyan mértékben fogy mint egyébként, de ha szigorúan az áram vételi árát nézzük, akkor roppan gazdaságtalan ez a fajta felhasználás.
Ezért is gondolkodom klímában/hőszivattyúban. A jelen fűtési rendszerbe integrálhatósága miatt inkább a hőszivattyú ami felé orientálódok, bár klímával olcsóbban lehetne kijönni.
Májustól "spórolok", hogy a majd megvalósuló rendszernek legyen meg az egész évre szükséges energiamennyiség, vagy minél több belőle. -
Jovanny2
őstag
válasz
joghurt #14096 üzenetére
Azért ezzel nem egészen értek egyet, minden, amivel magadnak pénzt spórolhatsz, növelheted a kényelmedet, az szerintem nagyon is védhető dolog. Én is növelni fogom a fogyasztásomat, cserébe marha sokat csökkentek egyéb kiadásokon, munkaigényen. Klíma már fenn van, eddig nem volt. A fűtéshez van egy 1000 literes puffer, abba meg megy egy 2x2000W fűtőpatron, amivel a fa árán spórolok, a füstölés csökkentésével kímélem a környezetet, a hasigatással meg a derekamat. És akkor elektromos autónk még nincs is. Nyilván nem olyan hülyeségeket csinál az ember, hogy amin eddig energiát spórolt (LED körték, A+++ háztartási gépek, okosotthon eszközök) lecseréli valami rosszabb hatásfokúra.
-
-
Zolee897
tag
válasz
ancika14 #14100 üzenetére
Az év melyik dátumára érdemes beállítani az éves elszámolás fordulónapját, ha kicsit felülterveztem a rendszert és téli klímával való fűtéssel tervezem elhasználni az esetlegesen megtermelt plusz energiát?
Gondolom, sokaknak van mostanában vagy 1-2 hónap múlva a szerződésötés és ha jól értem, akkor újraindul a számlázási periódus. Akkor meg már 1-2 hónapot ide- vagy odarakni nem nagy veszteség, hogy így nem teljes év lesz, viszont az utána a jövőben mindig jól jöhet. Tudom, hogy az éves periódusban "előre" is el tudnám használni a megtermelt pluszt de nyugodtabb lennék, ha a megtermelés után használnám el, amikor jobban látom, hogy mennyi is aza plusz.
Az elgondolásom szerint én március elejére vagy végére raknám. Elejére talán azért, márciusban azért már elég sok felhőtlen nap van és az alacsony napelem hőmérséklet miatt egész szép termelés lehet.
Van valakinek tapasztalata ilyenben, hogy hova érdemes rakatni a dátumot? -
CharlieCrews
újonc
Sziasztok, új napelem tulajdonosként ért a meglepetés, hogy a SolarEdge Monitoring app letöltés, telepítés és belépés után felugró ablakban "szólt", hogy a MySolarEdge app elérhető tulajdonosnak és nem is tudok továbblépni az alkalmazásban. A MySolarEdge rendben van, de korábbi képek alapján az SEMonitoring mintha több infót adna.
Az a fura, hogy a SEMonitoring leírásában még mindig ezt olvasom: "The SolarEdge monitoring application enables PV installers and system owners to perform remote monitoring" Ez normális így vagy tudnom kellene használni az SEMonitoring appot is?? Egyébként a kivitelezőm regisztrálta a rendszert.
Köszönöm előre is a segítségeteket. -
madgie
titán
És ez miért baj? Mármint ha nagyobbat rakatsz fel, felhasználhatod másra, mittomén átmeneti időszakban klímával fűtesz, vagy urambocsá' beraksz egy bányászgépet a garázsba. Vagy éppenséggel a nagyobb akkor is jól jöhet, amikor már csak bruttós elszámolás van és a zsebedre megy a játék.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest