Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoger
tag
Sziasztok!
Ha már megvan az mgt az elmű felöl akkor már mehet 1 fázisra a 4 kws napelem?
Több mint 1 hete jött meg az mgt s azóta se kép se hang a kivitelező felöl. -
Geresics
Topikgazda
válasz
KEndre #14492 üzenetére
Ebből a képből sok nem derül ki.
Törött az üveg, és bepókhálósodott? Ha igen, akkor kérdés, hogy mitől?
Sokezer napelem üzemeltetőjeként is alig láttam ilyet eddig. Az alábbi esetekben találkoztam ilyennel:
- szállítás/telepítés közben megsérült, azonnal tört, fel sem került;
- a helyén van, de eltört az első szélviharnál: nem volt meghúzva legalább egy leszorító, és a szél vákuumhatása úgy megrángatta, hogy eltört;
- telepítés után egy 120kg-s ember járt a napelemeken. Mondtam, hogy a leszorítókra lépjen, akkor nem lesz gáz. Belelépett a közepébe...
- és láttam már féltégától tört napelemet is.
Fontos általában a napelem mérete, és a keret vastagsága, bordázottsága. Ezek mind befolyásolják a strapabírást, ezért is fontos, hogy milyen a keret, ha pl. fektetett elrendezésben lesznek a panelek...+1 Egyszer a telepítést úgy hagyták félbe, hogy az utolsó napelem sor közepén volt, másnap onnan folytatták volna, ezért közbenső leszorítóval rögzítették. Ilyenkor szélső leszorító kell! éjjel jött egy vihar, és le is rántotta a panelt 3 emelet magasból! Szerencsére zárt telephely volt, és nem a parkoló, hanem a zöldterület felé vitte a szél. Reggel úgy találtuk meg, hogy beleállt a földbe! Ha a másik irányba repül, totálkárra vág minimum 1 autót, de ha épp arra jár valaki, azt konkrétan meg is ölte volna...
-
bekesizl
csendes tag
Hogy a telepítő mit kellene adjon azt nem tudom, de a Solaredge termékekhez az alábbi linken mindenféle nyelven elérhető mindenféle dokumentáció. A navigációhoz kell angolul vagy a fent jelölt néhány nyelv egyikén érteni kicsit.
[link]
Én mostanában le szoktam menteni ezeket is magamnak. -
Geresics
Topikgazda
-
Geresics
Topikgazda
válasz
axioma #14469 üzenetére
A 2020-as garfikon végén az egyértelműen árnyék, ami azóta gondolom megszűnt. Most pedig olyan hideg szél volt, hogy még én is fáztam mikor fújt, pedig nem vagyok túl fázós. Ahogy a napelem melegedése során veszít a teljesítményéből, úgy ez visszafelé is igaz, ahogy hül, úgy lesz nagyobb a teljesítménye.
Még egy dolog lehetséges: tükröződés! Pl. a szomszéd úgy nyitja/zárja az ablakot, hogy egy panelra rátükröződik a fény. SE-nél ugye egy panel is tud termelni...
-
MrZed001
tag
-
MrZed001
tag
válasz
Bukk900 #14487 üzenetére
Én úgy látom ebből a 24V-os 21-30Vdc, a 36V-os 42-60Vdc között működik.
Habár a részleteknél már 31-46 között lévőnek tűnik. Meg kellene keresni gyártói lapot és ott user manual-t letölteni. Ott szokott lenni adatlap, az a mérvadó.
Viszont ez egy szimpla inverter. Tippem sincs milyen lesz a hatásfoka. De működhet.
Igen, lehet a napelemeket direkt is használni.
Pl Mikrosilvernek volt egy igen érdekes kísérlete ahol 40V-os szivattyúra kötötte rá közvetlen napelemeket.Az MPPT + inverter (DC kapcsolt rendszer) az működő.
Nem tudom mekkora terhelést akarsz rátenni. A napelem 2x300W ... ez kb az elméleti maximuma. Szóval reggel elindul pl 50W. Ha folyamatosan rá van adva pl egy 200W-os terhelés, akkor itt inverter erőlködni fog és le-fel kapcsolgat.
Nem tudom mennyire szeretik/tolerálják az inverterek az ilyen rángatást.
Bevallom ebben a részben nem vagyok teljesen biztos
A szivattyú invertert erre találták ki, az biztos hogy bírja.
Illetve ha Mikrosilver MPPT-invertere bírja, akkor ennek is bírnia kell
Ritka az aksi nélküli rendszer még sajnos. -
KEndre
HÁZIGAZDA
Van egy JA Solar JAM60S10-340/MR félcellás mono 12 év garanciás modul, ahol valami ismeretlen ok miatt a kristályok (sercegve) szétmentek. Fotót mellékelek. [kép] Azt szeretném tőletek megkérdezni, mitől lehet ilyen ez az elem? Mi történhetett? Szerelési vagy gyári hiba okozhatta? Nincs egy éves még, gyári garancia lehet erre?
-
Coc@s
őstag
válasz
MrZed001 #14485 üzenetére
Köszönöm a megerősítést.
Ennyire nem mélyednék bele, ezt meghagyom azoknak, akiknek ez szakmája, maradok a saját vonalamon, és megelégszem annyi tudás felszívásával, ami a használathoz, a rendszer figyelemmel kíséréséhez, esetleges anomáliák/hibák felfedezéséhez, esetleges bővítés előtti döntéshez,... szükséges.
Aztán ki tudja, lehet a kíváncsiság rávesz majd. -
MrZed001
tag
Szerencsére nem így működik az inverter
Elsőnek nézd meg hogy működik a buck converter (DC/DC step down converter).
Ez lényegében az MPPT, ami a napelemektől kapott 7-800Vdc-ből állít elő kevesebb (12-24-48-110-230-xxx) Vdc-t.
https://www.youtube.com/watch?v=c4qJHLC8-Ng
(néha boost converter azaz step up, néha buck-boost ... típusfüggő)És van utána egy DC/AC átalakító ami a kapott egyenáramból váltóáramot állít elő
https://www.youtube.com/watch?v=UZzHGHWUAYsTehát az inverter lényegében egy buck(-boost) converter (MPPT) és egy DC/AC átalakító egymás után kötve (meg még pár "apróság").
Ebből lehet okoskodni, hogy hol is vághat:
1, MPPT oldalon PWM jel hossz csökkentésével, vagy
2, DC/AC átalakító oldalon PWM jel hossz csökkentéssel -
Coc@s
őstag
Én nem mélyedtem bele a doksiba. De akkor az én 6580-am simán beleférhet.
Egy baj lehet vele, hogy ennyi egy stringre lehet nem mehet, akkor viszont macerásabb a történet picivel, a DC oldali kábelezést lehet variálni kell.
Nem tudom, a designer szól-e, ha nem lehet annyit rakni egy stringre, csak mert nekem simán engedett 14-et rátenni egyre és minden zöld maradt.
De még érik a dolog.
Nekem egyébként még másik 10db 470-es is simán fölférne.A te paneljeid is Hyundai-ok?
Apropó.
Papír doksit te kaptál az inverterhez? Csak mert én nem. Ha lenne hozzá, akkor azt lenyúlták. -
Coc@s
őstag
válasz
mauimagic #14480 üzenetére
Én konkrétan az inverterekhez nem értek, máshoz valamennyire, csak gondolkodom.
Ha úgy szabályozna, hogy a fölös teljesítményt eldisszipálja (a hűtőbordán nyomatná ki hő formájában), akkor számíthat.
Ha ettől ügyesebben csinálja (én azt hiszem, hogy igen), akkor a max. teljesítményének az a 2-3 (?) %-a melegíti a hűtőbordát. Ez megfelelő méretezés esetén talán nem okoz akkora gondot.
De majd a hozzáértők elmondják esetleg szakmai vonalon is, mi az igazság. -
mauimagic
senior tag
Ha sokszor vág az inverter, az hatással van az élettartamára? Pl túlmelegszik?
-
MrZed001
tag
válasz
Bukk900 #14463 üzenetére
Közben rájöttem, hogy (ennyire kicsi teljesítményben) ritkaságot keresel
Az az eszköz egy MPPT, ami közvetlen egy DC/AC inverterrel van összeépítve.Ez az amit Mikrosilver használ: https://www.tme.eu/hu/details/azo-mppt-3000/fotovoltaikus-modulok/azo-digital/solar-boost-mppt-3000/
Ez csak ohmos fogyasztókra használható, pl fűtőszál (nem tiszta, módosított szinuszos).Ez az MPP Solar-nak az aksi mentes (akár szivattyúhoz) invertere: https://mppsolar.en.alibaba.com/product/10000000168015-803279907/2200W_solar_pump_inverter_max_solar_power_3500W_PV_input_450V_Single_220vac_or_3_phase_380vac.html
Ez meg túl sok neked.De még ez is:
https://www.alibaba.com/product-detail/CUMARK-ES350M-Series-MPPT-1-5kw_1600217943812.htmlSzóval
- vagy első amit Mikrosilver használ (és annak is kell 120Vdc napelem oldalon azaz 4 db)
- vagy egy külön MPPT vezérlő ami kiad 12Vdc, és utána kötve buta inverter ami 12Vdc->230Vac állít elő. (így külön-külön MPPT és 12V inverter van rahedli) -
kardkovacsi
senior tag
Azért a Pentelénél nagyobb gubanc lehet. Havernak raktak ma napelemet, eredetileg Sharp panelokat kapott volna de a telepítő nem tudott venni, mert a Pentele a Sharp nagyker is ha jól értettem és pont előttük zárta le a NAV a raktárat. Így kapott 445-ös Longit a 440-es Sharp helyett.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
makkmarce #14473 üzenetére
Hideg időben azért fölé tud menni és akár pár percig ott is marad.
Vicces, nekem a 7.26-os rendszerem maximuma 8.2-őn volt (ez az inverter teteje), de volt hogy több percen keresztül is 7.4-en termelt április elején. Pedig 90 fok eltérés van tájolásban a két egyforma sztringem között. -
-
axioma
veterán
válasz
makkmarce #14472 üzenetére
De akkor azt jelenti, hogy ha takarva van idonkent akkor ossz tobbet termel? Nekem ez is fura lenne. Kene telepiteni foldregiszterbol szelloztetest a napelemek ala
Hm nem is rossz ha a haz (nem ez... mar csak a kovetkezo) aktiv szelloztetovel lesz, akkor nyaron erdemes oda kidobni a levegot.
-
Coc@s
őstag
válasz
bekesizl #14462 üzenetére
Gyorsan beregisztráltam és csináltam egy tervezést a magam rendszerére.
A mostani SE5000H inverteren most van 10 db Hyundai 470-es panel.
Rátettem még 4-et, ezt simán engedte és az összefoglalóban az inverter leszabályozására csak cca. 0.5% veszteséget írt ki.
Elképzelhető, hogy a szimuláció szerint ez az inverter ennyi panellel nem is lenne nagyon túlhajtva?
Az eddigi megfigyelések alapján nagyon ritkán előfordult 1-1 5K-s tüske, ezt kitárgyaltuk itt, hogy mikor és miért lehet.
Ma többször láttam névleges vagy aközeli (4.65-4.7 kW-os) értéket.
De ma rel hideg volt/van, melegebben ez nyilván romlik.
No és a várható éves hozamra kicsivel kevesebbet ír, mint az eddigi fogyasztásunk + egy hőszivattyú.A szimulációban a program már figyelembe veszi az inverter 5K-s limitációját is és az csak 0.5% lenne a megadott adatok alapján?
Csak mert ha ez így valós, akkor ezt a 4 paneles bővítést azt hiszem nagyon hamar meglépem, a kórházi projekt után meg jön a hőszivattyú is.
Persze minden érik azért még.
Egyébként a mai termelésünk a lent is látható görbével volt 31,81 kWh.
Szerintem nem rossz. -
axioma
veterán
Ma rekordot dontottunk, de nagyon fura. Az elozo rekord tavaly aprilisban volt, szepen vegig napsutesnek latszo gorbenel, 4%-kal kevesebb termeles mint a mai hektikus. Napallas biztos ugyanaz, elvileg tavaly kisebb volt a legszennyezettseg, hofok ennyire nem mehetett el (itt azert nem volt minusz), szoval nem ertem.
2021 89.5 kWh
2020 86.2 kWh -
7Heads Drago
veterán
válasz
gyulank #14398 üzenetére
Minek ide ennyi adat? Engem pl már zavarna. Nem látnám át az egészet.
1. Ha érdekel minden gyártónak van leírása a termékéről.
2. Most te azt várod el hogy a topik gazda a fórumozok kedvéért vásároljon be és teszteljen mindenféle időjárás és évszak szerint? Teljesen felesleges. Bőven elég ha az előző évek átlagából számolunk. És erre meg van oldal.
3. 3kw inverter nem hiszem hogy elbír neked bármilyen hegesztő trafót.
4. Ha az áramszolgáltatótól akarsz független lenni az nem lesz egyszerű manőver. De ha van sok zsé akkor hajrá. -
mauimagic
senior tag
Tök vicces belelátni egy infrafűtés fan lelkivilágába, ilyesminek képzeltem
Huawei FusionSolar tényleg még egy hétig szarakodni fog? Valaki írta, hogy április 30-ig maintenance van...
Kritikán aluli. Egyébként az, hogy elérhetetlen, máskor is elő szokott fordulni, vagy stabil a dolog? -
bekesizl
csendes tag
válasz
Andras6800 #14459 üzenetére
Nekem 2-3 hete sikerült beregisztrálni különösebb cégadat nélkül.
A cég nevéhez beírtam a saját nevem (kvázi mintha vállalkozó lennék), meg valahol talán azt kellett füllenteni (vagy ilyesmi), hogy telepítő vagyok, és már engedett is regisztrálni és tervezni.Mindezt gépen, böngészőben, nem telefonon.
[link] designer.solaredge.com -
Andras6800
senior tag
-
gabor9991
őstag
válasz
makkmarce #14454 üzenetére
4.125 a panel és 4kW az inverter amire Geresics annyit írt, hogy 4400VA-t tud leadni, ez a kalkulátor szerint 4400W.
Úgy gondolom, hogy nálam nagyon extrém körülmények között tudja/tudná a 4.125W panel az inverter 4400W-os maximumát elérni és ha lesz is ilyen csak minimális teljesítmény lenne levágva nem lenne olyan lapos a görbe mint nálad.Elemental #14455
Igen nálam 1 fázis van csak.mvm fiókban majd gondolom át kell állítani a havi diktálós számlázást havi 0 forintos részszámlára meg megnézem az éves leolvasás időpontja változik-e vagy marad a régi.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Projektor topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest