Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baaraanz
tag
-
ginagina
csendes tag
Lehet volt már leírva de nem találom. Az EMASZ honlapján be vagyok regisztrálva, már két hete leadtam az igényemet az okos mérésre. Semmi válasz. Lehet nem is küldenek? Hol lehet megnézni ha belépek a felületre, hogy látható e esetleg az okos mérés-fogyasztás?
-
mauimagic
senior tag
Valaki kérdezte, hogy az óracserére mennyit kell várni:
ELMŰ terület, csütörtökön írtam alá a szerződést, pénteken hívtak, hogy kedden jönnek cserélni.Megkérdeztem, hogy milyen órát hoznak, rákérdeztem a P1 csatlakozóra is, nem nagyon volt képbe az ember.
Mondjuk én se értem teljesen, érdemes mókolnom a P1 csatlakozóval, vagy anélkül is tudok majd távolról leolvasni?
-
oak
tag
válasz
stickermajom #14238 üzenetére
Köszi.
-
válasz
Geresics #14231 üzenetére
Enyveskezű felnéz a tetőre. Vagy ránéz egy műholdképre/ortofotóra.
Amúgy is gratulálok neki, ha leszereli. Felrakni is alig bírták.
Az inverterhez pedig magába a házba kellene betörniük.A bejárat melletti kerti zárt szekrényen ott egy matrica, azt esetleg a nagyobbra cserélem. (Mindkettőből van még 2-2.)
A vagyonvédelmi megfontolást azért nálam übereli a tűzoltók életének védelme.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
axioma #14239 üzenetére
Matrica beszerzéssel én nem szöszöltem sosem, kértem attól, akitől vettem a cuccokat. Forintos tétel.
Lopás: az országban több inverter-lopásról is tudunk már lakossági területen, de épp a közelmúltban volt Pécs környékén, hogy erőműbe mentek be (ótvar sz@r volt a biztonságtechnika), és vittek el sok milli forint értékben invertert éjjelente! -
Matricázás kapcsán én is kérdeznék: a héten elkészült az új elosztószekrényem (gáz, de legalább annyira örülök neki/érdekel mintha egy új laptopot vagy TV-t vagy akármilyen élvezeti cikket vettem volna
). Az inverter AC oldalán levő fali dobozban levő dolgok (szakaszolókapcsoló, 3P C16 kismegszakító, T1+T2 túlfeszvédelem) is át lettek költöztetve az új szekrénybe, mivel kb. 30cm-re volt csak.
A kis doboz fedelén egy Dymoval nyomtatott "Napelem AC leválasztás" felirat volt, ezt implementáltam az új szekrényben az átköltöztetett szakaszolókapcsoló fölé. Van egyéb matricázni/táblázni való? Ebben az esetben a 3P C16-ra milyen feliratozás kellene pl.? Jelenleg nemes egyszerűséggel egy "INVERTER" matricát kapott.
Az új szekrény ajtaja fém, zárt, gondolom arra is kellene valami kívülre. Felirat elég? Ha igen akkor mi? Vagy tábla? Ha tábla, akkor milyen, és hol érdemes beszerezni?
-
axioma
veterán
válasz
Geresics #14235 üzenetére
Es ez a tabla kerheto/kaphato valahol? Szolgaltatomnal vagy a halozati engedelyesnel ha nem ua. a ketto, vagy boltban? Nalunk amugy az inverter hazon belul van (zarat belulrol raforditjuk ha itthon vagyunk is), raadasul sok kilo alig tudta felvarazsolni a telepitos csapat ahova kerult, ilyen szempontbol nem izgulnek.
Amugy nem hiszem hogy az inverter annyira kelendo mert hasznaltpiaca meg nemigen van, hiaba erne onmagaban sokat (plane ha azt is figyelembe vesszuk hogy villanyba kell nyulkalni a megszerzeshez). -
stickermajom
addikt
76. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer
...
147. § Biztonsági jel lehet kívülről vagy belülről megvilágított vagy utánvilágító jel, amely legalább a vonatkozó műszaki követelményben meghatározott ideig és mértékben alkalmas a céljának megfelelő fény kibocsátására.
...
(3) A 147. §-ban foglaltaknak megfelelő biztonsági jellel kell figyelmeztetni
...
c) az épület főbejárata mellett kívülről a napelem jelenlétére.Illetve:
48. Napelemek
87. § (1) A napelemmodulok közelében, a DC oldalon villamos távműködtetésű és kézi tűzeseti lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani.
...
(3) A kapcsolónál a rendeltetésére utaló feliratot, piktogramot kell elhelyezni. -
oak
tag
Kösz srácok, én inkább betartanám a szabályokat, már csak a tűzoltók élete miatt is. De a felvetés jogos, hogy bent egy félmilliós inverter keresi új gazdáját.
Viszont ennek a szabályrendszernek írásos formáját nem találom a neten. -
Coc@s
őstag
válasz
stickermajom #14233 üzenetére
A kapun nekem nem matrica, hanem kemény tábla van. Még pár napig.
@Geresics:
Látom az ablakból, hogy minden sétáló, kutyasétáltató, stb... megáll, és olvassa a táblát.
Viszont nálam abszolute látszik az utcáról a tető a napelemekkel, szóval titkolni nem tudom, max. a tábla nemlesz még egy figyelemfelhívó. -
Geresics
Topikgazda
válasz
axioma #14234 üzenetére
Korábban is kellett, csak sokan nem csinálják meg. Szégyen, de még én is volt, hogy elblitzeltem, igaz, nem szándékosan.
Az utcáról nagyon sokszor nem látszik az épület déli teteje, de ha igen, akkor sem mindig nézik, viszont ahogy sétál "emberünk" az utcán, csak odavonzza a tekintetét egy sárga figyelemfelhívó matrica! Nem biztos, hogy ez szerencsés... -
axioma
veterán
válasz
Geresics #14231 üzenetére
Nalunk (19 osz) me'g nem is volt ilyen cetlizes, es azota se jott nekem semmi info arrol hogy uj szabaly szerint ezt potolnom kellene.
Amugy mit enyveskezuzhetnek, es mennyivel tobb a feltunes a kapun mint a hazteton? Vagy ennyire gyakran van hogy nem latszik az utcarol? En mar a hulye utca-sorszamozas miatt mar azt szoktam mondani hogy a sok napelemes hazba jojjon... -
stickermajom
addikt
Szerencsére aki nálunk átvette nem kért ilyesmit, tuti nem ragasztom össze a kaput.. Egyik szomszédban is olyan balfék módon ragasztották fel, ferde az egész, félig már le is jött. Aztán egy év múlva kiszívja a nap.. Igénytelen, na.
Plusz amit Geresics is írt: nem kell felhívást tenni keringőre.
-
Coc@s
őstag
Kell tábla a kapuban/bejáratnál.
Kell a villanyóra dobozára, és kell a leválasztókra, stb...
De ezt a kivitelezőnek tudnia kell.Nálam mondjuk nem raktak fel/nem adtak a kezembe a kapura való táblát ill. a villanyóra dobozára nem tettek, de mikor jött az ELMŰ-s és hiányolta, egy telefon után 15 percen belül ott voltak és pótolták.
Igaz, én helyi céggel csináltattam Dunakeszin. -
oak
tag
Tudnátok abban segíteni, hogy milyen figyelmeztető jelzéseket kell kitenni és hova? Le van ez vhol írva, hogy mondjuk mit vár el az ELMŰ, mit ellenőriz? Köszi.
-
Eltelt egy év így most a korábbi SAJ 4k-m és SolarEdge 7k közös paneljaira vannak éves adataim
, amit gondoltam megosztok a jelen lévőkkel...
SAJ 4k-m esetén:
- 2 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel dél (10°-ban nyugat) felé
- 16 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel kelet (10°-ban dél) felé
termelések:
2018: 4876,02 kWh
2019: 4817,39 kWh
2020 egész éves adatom nincs mert ma egy éve (2020.04.16-án lett cserélve az inverter)
SolarEdge 7k inverter esetén:
- 1 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel nyugat (10°-ban észak) felé
- 17 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel kelet (10°-ban dél) felé
elmúlt 1 év termelése: 2020.04.16 - 2021.04.15: 4954,01 kWh
"tanulságok":
- kb 2 %-kal több energia jött le SE inverterrel mint SAJ inverterrel ami nem lenne jelentős, de
- a déli panelek át lettek rakva rosszabb keleti és még rosszabb nyugati tetőnkre
- így viszont már a 2% valamivel több lehet és még így is többet hozott a SAJnél az SE az adott panelek esetén, hogy mennyivel több azt nehéz kiszámolni a jelenlegi déli és nyugati QCell panelekből tudom viszonyítani, hogy délen 30%-kal többet termel egy napelem mint nyugati tetőn... így ha egy 244-es (24-es panel) termelést és a 17 panel 278-as termelését viszonyítom a korábbi déli helyhez akkor ott kb 315 körül hoztak volna (ez a korábbihoz képest) akkor a SAJnak volt 108 kWh előnye elhelyezés miatti termelésben. Így már viszont hasonló tájolásnál az SE inverter 4,5% előnyt jelent ami 10 év alatt már majd fél éves termelés.
összes panel most 8,235 kWp és erről 1 év alatt 8,600 kWh áram jött le ami nem jó de nem is tragikus.
-
Pgabor79
aktív tag
válasz
Geresics #14217 üzenetére
Én is ezen gondolkodom éppen, hogy a házban levő garázsba tenném az invertert, itt lenne legjobb helye, de kaptam olyan infót is, hogy a Fronius (5.0) nagyon hangos is tud lenni, ha épp csúcson van a termelés. A garázst egy normál beltéri ajtó választja el a lakótértől. tényleg zavaróan zajos lehet? Éjszaka nyilván nincs hangja, de nappal se nagyon akarom hallgatni a zúgást....
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Daneeka #14222 üzenetére
Éves szaldósoknak teljesen értelmetlen a visszwatt-védelem.
Persze van kivétel. Ha pl. van a csatlakozási pontnak korlátja (pl. 1x32A, 3x16A, 3x80A), és nagyobb az AC teljesítmény, akkor tud arra figyelni, hogy azt ne lépje túl. Egy életszerű példa: van egy üzemed, ahol munkanapokon folyamatos fogyasztásod van, de hétvégén nem dolgoztok. Felkerül a napelemes rendszer úgy, hogy figyelembe van véve a fogyasztás is. Pl. 50kW-ig lehet HMKE, de van 30kW fogyasztás, ezért felkerül 80kW napelem, de attól még biztosítani kell, hogy 50kW-nál nagyobb visszatermelés ne legyen lehetséges!
Az is bevett szokás, hogy ha a cégnek saját trafója van, és nem akar sokmillió(!) Forintot fizetni csak a tervezésre, akkor egy visszwatt-védelemmel lehet garantálni, hogy a trafóra sose folyjon vissza áram. Nagy fogyasztónál simán elképzelhető, hogy van konstans 300kW-os fogyasztó, amire lehet napelemet méretezni, de visszatáplálás nem fog történni. -
Daneeka
senior tag
A visszatermeles gátló okos merőnek mi a haszna itthon jelenleg? (gyakorlatilag egész nap teljesen le kell korlátoznia a termelést egy normál háztartásban)
-
Elemental
addikt
válasz
gabor9991 #14212 üzenetére
Ezt hívtam. 8-18, csütörtökön 20-ig.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
redingitell #14196 üzenetére
Ahogy a többiek is írták: az éves szaldóba ha belefér a fogyasztása, akkor át kell kötni, ha nem, akkor nem
-
Geresics
Topikgazda
Üdv újra srácok!
Úgy 10-12 napja nem tudtam erre járni
Viszont bízom benne, hogy sokatoknak elkészült már a rendszere azóta! Ha valaki írt, vagy ír egy kommentet, amit az összefoglaló 14. pontjába be tudok tenni, akkor szóljatok kérlek, és pótlom az elmaradásom, mert a kimaradt 400+ kommentet tuti nem lesz időm még most sem visszaolvasni! -
tóga
újonc
Sziasztok!
Az inverter elhelyezéséhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem: hová jobb elhelyezni?
Kültéren, jól szellőző, naptól, esőtől védett helyen, vagy pedig beltéren, ugyanazon falsík belső oldalán? -
zoger
tag
Sziasztok!
Az mgt megérkezése után mi a következő folyamat? Kérdeztem a kivitelezőmet, de csak annyit mondott innentől már gyorsabb lesz a folyamat s semmi dolgom nincs majd értesít ha kellek. Még előleget se kért. Innen kb mennyi idö míg telepíthetnék a rendszert? Elműs területen vagyok.
-
Cs_Laci
senior tag
N-es panellel ajánlat. Azért a 380-as jobban tetszene...
9,86 kwp @ 3.085.750Ft -->313K/kWp
29db Jolywood JW-HT120N-340
Huawei SUN2000-10KTL-M1 -
Cs_Laci
senior tag
válasz
Kasu80 #14178 üzenetére
Csak nem te is ezt kaptad meg?
HUAWEI SYSTEM
Huawei inverter (10 év gar.)
JaSolar v.CanadianSolar 370-380wp panel
16db
K2 System rozsdamentes tartószerkezet
(német)
Ac-Dc védelem, solar kábel, villanyszerelési
anyagok. stb
Telepítés,üzembe helyezés,
Tervezés,engedélyeztetés
1.849.400 Ft -
gabor9991
őstag
válasz
Elemental #14207 üzenetére
Nekem azt írja hogy még nincs okosmérőm így nincs megjeleníthető adat.
Gondolom te is ezt látod igaz?
Óracserével kapcsolatban nem jelzett még a DÉMÁSZ?
Fél 3 -kor végzek a munkahelyen ilyenkor próbálom őket felhívni elvileg 15óráig dolgoznak de sajnos fél 3 után már nem veszi fel a telefont náluk senki... -
ancika14
lelkes újonc
válasz
Elemental #14202 üzenetére
Attól is függ, eddig milyen elszámolásban voltál. Nekünk éves volt, így semmi gond nem volt vele. És az óracsere + 1 év az új elszámolás időpontja, MVM-nél. Nincs részszámla sem. Profilos elszámolás szerepel a szerződésen.
Kérdezz rá az óracserénél. Jpbban képben vannak, mint egy ügyfélszolgálatoshttps://www.mvmnext.hu/aram/servlet/download?ype=file&id=15168
Az óracserénél nekem azt mondták, ezt nem is jönnek leolvasni, mivel 15 percenként mennek az adatok, nincs mit manipulálni.
Az ad-vesz mérő az okosmérő, a honlapon is majd így fogod megtalálni, hogy Okos Áram.
https://mvmhalozat.hu/attachments/3284 egyfázisú
https://mvmhalozat.hu/attachments/3285 3 fázisú mérőóra HMKE-hezRegisztrálva vagy már az MVM felületre?
-
Coc@s
őstag
válasz
ancika14 #14204 üzenetére
Nálam az ELMŰ-s alapból csak az inverter adataira volt kíváncsi.
Én fényképeztem le neki, mert az a tetőtéri teraszon van, viszont nem volt lakásba mászkálás több okból sem számára.
Kicserélte az órát, lent fölkapcsoltuk a lenti AC leválasztót, a többit már a fényképezéskor én felkapcsoltam.
Aztán molyolgatott még ott, adminisztrált, aztán egy idő után elkönyvelte, hogy már megy kifele a szufla. -
Coc@s
őstag
válasz
Elemental #14202 üzenetére
Mondjuk azt a részét, hogy vagy okosórát vagy nem, nem teljesen értem.
Az ed-vesz mérők manapság nem alapból okosak?
ELMŰ-nél egyértelműen leírták emai-ben, hogy nincs lehetőség áthelyezni az éves elszámolás idejét a területileg meghatározottól.
Viszont azt nem írták, hogy me kéne ismételnem évente, hogy ne legyenek havi résszámlák csak annyit, hogy ha újra akarom akkor írjak, illetve hogy ha én kérem, hogy ne legyen résszámla, akkor az éves elszámoláskor - ha sok lenne- nem kérhetek részletfizetést és haladékot. -
Elemental
addikt
Szevasztok!
Most beszéltem egy MVM-es ügyintézővel.
Kérdeztem az évenkénti egyszeri leolvasásról, ha már végre meglesz a mérőóra csere.
Azt mondta, hogy két lehetőség van. Vagy okosórát hoz a szerelő, vagy nem.
Okosóra esetén, ha igénylem évenként egyszer olvasnak le, decemberben, és ezen nem lehet változtatni.
Nem okosóra esetén marad a területünkön esedékes időpont a leolvasásra, ami nálunk június, és ezen nem lehet változtatni.
Ezen felül minden évben írnom kell egy nyilatkozatot emailben, hogy x fogyasztási helyen szeretném az évenkénti egyszeri leolvasást, ha elmarad, akkor elkezdik leszámlázni az általuk kalkulált fogyasztást.
Van valakinek MVM-es tapasztalata (démász terület)? Ez tényleg ilyen nyögvenyelős náluk? -
drdre
csendes tag
DSMR reader kell hozzá amit egy RJ12-es 6 eres kábellel csatlakoztatsz az óra P1 portjához. Ezt a DSMR reader-t meg tudod venni készen is (holland webshop) csak kérdés h működni fog-e a magyar órával vagy egy kis műszaki beállítottsággal az ember saját maga is tud készíteni. Utána már egy PC-n egy böngészőben behívható h milyen infókat küld. Keress rá a fórumban a DSMR kulcsszóra és az segít
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Tőzsde és gazdaság
- Gumi és felni topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Horgász topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Eredeti játékok OFF topik
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- További aktív témák...
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest